Po tome što su ova dvojica bili civilne i vojne ogromnom količinom moći koncentrisanom u njihovim rukama i skoro pa apsolutnom podrškom naroda za sprovođenje takve politike, dok je ta "politika" koju ti navodiš nekakvo mahalsko naklapanje dokonih jarana. Čuj, politikaTRANCE wrote: S druge strane našim lafo patriJotama su puna usta cjelovite, suverene, nezavisne i nedjeljive Bosne, ali kad im kažeš hajmo malo na izlet u Trebinje, Tjentište, Banja Luku i sl., kažu ti da ne idu kod četnika i da neće da imaju ikakvog posla s njima. Ako pitaš kako je onda država cjelovita ako mi nećemo kod njih, a oni neće kod nas, kažu ti da će biti cjelovita akobogda kad ih protjeramo preko Drine u narednom ratu. Ako pitaš ko će onda živjeti u tim gradovima i selima, kažu naselit ćemo braću Pakistance, Turke i Arape. Po čemu se takva politika razlikuje od zločinačke politike Karadžića i Mladića?
Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
- horkesh
#26 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
- djkurt
#27 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Jarane, loš ti diler i to pravo. Ljudi u BiH ne kontaju da se Sarajevo najviše razvija zahvalkjujući ostatku bosne a ne obratno. One of little hints: famozna kvota 2 za KS.TRANCE wrote:Nije problem u entitetima i kantonima, već u ljudima. Slično administrativno uređenje imaju npr. Belgija, UK, Švicarska, pa tamo sve fino funkcioniše, jer narod nije stoka.
S druge strane našim lafo patriJotama su puna usta cjelovite, suverene, nezavisne i nedjeljive Bosne, ali kad im kažeš hajmo malo na izlet u Trebinje, Tjentište, Banja Luku i sl., kažu ti da ne idu kod četnika i da neće da imaju ikakvog posla s njima. Ako pitaš kako je onda država cjelovita ako mi nećemo kod njih, a oni neće kod nas, kažu ti da će biti cjelovita akobogda kad ih protjeramo preko Drine u narednom ratu. Ako pitaš ko će onda živjeti u tim gradovima i selima, kažu naselit ćemo braću Pakistance, Turke i Arape. Po čemu se takva politika razlikuje od zločinačke politike Karadžića i Mladića?
Inače bi ekonomski za nas Sarajlije najbolja opcija bila nezavisnost Kantona SarajevoUz liberalizaciju ekonomije, niske poreze i jak turizam bi mogli za 20 godina biti skoro na nivou Luksemburga, Singapura, Lihtenštajna, a to su najbogatije države svijeta.
-
TRANCE
#28 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Pa tu bi ti politiku i SDA provodila, ne toliko u smislu da se ide sa zvaničnom politikom planiranog rušenja gradova, paljenja kuća i ubijanja ljudi kao što su oni radili, već u smislu da nikome ne bi mrsko bilo da svi iz RS-a pod naletom straha i njihove propagande kako dolaze koljači mudžahedini spakuju kofere i odsele za Srbiju. Naravno niko ne može garantovati da u ludilu novog rata ne bi bilo pojedinačnih zločina kojekakvih jedinica čiji bi komandanti bili bivši kriminalci kao i onih što bi se svetili za prijašnje zločine.horkesh wrote:Po tome što su ova dvojica bili civilne i vojne ogromnom količinom moći koncentrisanom u njihovim rukama i skoro pa apsolutnom podrškom naroda za sprovođenje takve politike, dok je ta "politika" koju ti navodiš nekakvo mahalsko naklapanje dokonih jarana. Čuj, politikaTRANCE wrote: S druge strane našim lafo patriJotama su puna usta cjelovite, suverene, nezavisne i nedjeljive Bosne, ali kad im kažeš hajmo malo na izlet u Trebinje, Tjentište, Banja Luku i sl., kažu ti da ne idu kod četnika i da neće da imaju ikakvog posla s njima. Ako pitaš kako je onda država cjelovita ako mi nećemo kod njih, a oni neće kod nas, kažu ti da će biti cjelovita akobogda kad ih protjeramo preko Drine u narednom ratu. Ako pitaš ko će onda živjeti u tim gradovima i selima, kažu naselit ćemo braću Pakistance, Turke i Arape. Po čemu se takva politika razlikuje od zločinačke politike Karadžića i Mladića?
Last edited by TRANCE on 24/12/2018 11:41, edited 1 time in total.
-
TRANCE
#29 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Hajd' ti umjesto mahalskih doskočica o dilerima malo uporedi podatke o broju kompanija, zaposlenosti, platama. investicijama, građevinarstvu, broju turista i studenata između sarajevskog i npr. tuzlanskog ili zeničko-dobojskog kantona koji imaju sličan broj stanovnika. Evo sve ti piše, samo treba čitati:djkurt wrote:Jarane, loš ti diler i to pravo. Ljudi u BiH ne kontaju da se Sarajevo najviše razvija zahvalkjujući ostatku bosne a ne obratno. One of little hints: famozna kvota 2 za KS.TRANCE wrote:Nije problem u entitetima i kantonima, već u ljudima. Slično administrativno uređenje imaju npr. Belgija, UK, Švicarska, pa tamo sve fino funkcioniše, jer narod nije stoka.
S druge strane našim lafo patriJotama su puna usta cjelovite, suverene, nezavisne i nedjeljive Bosne, ali kad im kažeš hajmo malo na izlet u Trebinje, Tjentište, Banja Luku i sl., kažu ti da ne idu kod četnika i da neće da imaju ikakvog posla s njima. Ako pitaš kako je onda država cjelovita ako mi nećemo kod njih, a oni neće kod nas, kažu ti da će biti cjelovita akobogda kad ih protjeramo preko Drine u narednom ratu. Ako pitaš ko će onda živjeti u tim gradovima i selima, kažu naselit ćemo braću Pakistance, Turke i Arape. Po čemu se takva politika razlikuje od zločinačke politike Karadžića i Mladića?
Inače bi ekonomski za nas Sarajlije najbolja opcija bila nezavisnost Kantona SarajevoUz liberalizaciju ekonomije, niske poreze i jak turizam bi mogli za 20 godina biti skoro na nivou Luksemburga, Singapura, Lihtenštajna, a to su najbogatije države svijeta.
http://fzs.ba/index.php/2016/09/29/kantoni-u-brojkama/
- djkurt
#30 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Iskreno, volio bih da se hoćete otcijepiti, pa da vidimo tu vašu famoznu ekonomiju.TRANCE wrote:Hajd' ti umjesto mahalskih doskočica o dilerima malo uporedi podatke o broju kompanija, zaposlenosti, platama. investicijama, građevinarstvu, broju turista i studenata između sarajevskog i npr. tuzlanskog ili zeničko-dobojskog kantona koji imaju sličan broj stanovnika. Evo sve ti piše, samo treba čitati:djkurt wrote:Jarane, loš ti diler i to pravo. Ljudi u BiH ne kontaju da se Sarajevo najviše razvija zahvalkjujući ostatku bosne a ne obratno. One of little hints: famozna kvota 2 za KS.TRANCE wrote:Nije problem u entitetima i kantonima, već u ljudima. Slično administrativno uređenje imaju npr. Belgija, UK, Švicarska, pa tamo sve fino funkcioniše, jer narod nije stoka.
-
hizo ramidovic
#31 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Напокон глас разума и на овом форуму којим доминира исламска радикална идеологија. Свака ти част, пријатељу, па си се сетио да покренеш једну овакву тему.__Phoenix__ wrote:Zašto bi se Bošnjaci protivili otcjepljenju ako je RS rana koja nikad neće zacijeliti i samo će se još gore zagnojiti? Trenutno stanje je takvo da RS dobija više nego što bi trebala, govoreći o budžetskom kolaču na nivou BiH, također, njena zaduženost kod banaka je puno veća u odnosu na FBiH uzimajući u obzir broj stanovnika. Uplitanje Srbije je na nikad većem nivou od rata i nakon gubljenja Kosova tek će se osjetiti uticaj Rusije na ovaj dio Balkana. Je li vrijeme pričati o mirnom razilaženju?
Ја сам давно о томе писао и давао конкретне предлоге како да се ова тзв. држава мирно подели. С тим у вези, наводио сам овде да би се споразум Милошевић-Туђман, односно, Бобан-Караџић о подели ове тзв. државе могао узети као полазна основа српским и хрватским политичарима. Подсетићу да је тај споразум био врхунац демократичности и хуманости те да не постоји ниједан разлог да буде одбијен. Подсетићу и тебе а и остале, да је тим споразумом предвиђено да се ова тзв. држава подели на начин да Србима припадне 55% територије, Хрвати би добили 35% док би се у преосталих 10% територије (троугао тзв. Сарајево - тзв. Зеница - тзв. Тузла) мирно населили тзв. муслимани и тај део би био уређен као дистрикт. Ово би за тзв. муслимане било прелазно решење јер би се у периоду од две године након потписивања споразума извршила њихова депортација тј. хумано пресељење у Турску и Саудијску Арабију, као њихове матичне отаџбине а тих 10% територије договором би поделили српски и хрватски политичари равномерно.
Овакво решење у потпуности би задовољило жеље и српских и хрватских политичких предтсвника а и тзв. муслимани би били задовољни јер би подела била мирна тј. без ратних дејстава а напокон би добили прилику да упознају Турску и С.Арабију те се врате својим коренима.
Ето, ако ти имаш још нешто да додаш и ако се слажеш са овим предлогом, слободно пиши па да га подржимо заједничким снагама.
СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
-
palermo
#32 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
djkurt wrote: Iskreno, volio bih da se hoćete otcijepiti, pa da vidimo tu vašu famoznu ekonomiju.
-
Milenkov buraz
#33 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Jes, tzv. EP HZHB u budžet nije uplatila ni marku, to ti govori kako se Sarajevo razvija zahvaljujući ostatku...da ne govorimo o RS-u koji svakako friziraju podatke.djkurt wrote:Jarane, loš ti diler i to pravo. Ljudi u BiH ne kontaju da se Sarajevo najviše razvija zahvalkjujući ostatku bosne a ne obratno. One of little hints: famozna kvota 2 za KS.TRANCE wrote:Nije problem u entitetima i kantonima, već u ljudima. Slično administrativno uređenje imaju npr. Belgija, UK, Švicarska, pa tamo sve fino funkcioniše, jer narod nije stoka.
- славянин
#34 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Bas me zanima od cega bi elektroprivreda,bh telecom,carina,tona drzavnih sluzbi i firmi koje se bave uvozom i preprodajom zivile- stanove bi mogli da prodaju mozda samome sebiTRANCE wrote:Hajd' ti umjesto mahalskih doskočica o dilerima malo uporedi podatke o broju kompanija, zaposlenosti, platama. investicijama, građevinarstvu, broju turista i studenata između sarajevskog i npr. tuzlanskog ili zeničko-dobojskog kantona koji imaju sličan broj stanovnika. Evo sve ti piše, samo treba čitati:djkurt wrote:Jarane, loš ti diler i to pravo. Ljudi u BiH ne kontaju da se Sarajevo najviše razvija zahvalkjujući ostatku bosne a ne obratno. One of little hints: famozna kvota 2 za KS.TRANCE wrote:Nije problem u entitetima i kantonima, već u ljudima. Slično administrativno uređenje imaju npr. Belgija, UK, Švicarska, pa tamo sve fino funkcioniše, jer narod nije stoka.
- djkurt
#35 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Pa kad je tako ko što govorite, ajde onda prebacite sjedišta svih velikih državnih firmi iz Saarajeva u ostatak BiH, pomozite nam malo, ukinite famoznu kvotu 2 prilikom raspodjele sredstava kantonima vama ionako ne treba jer ste ekonomski jaki i pomažete ostatku BiH da se razvija.Milenkov buraz wrote:
Jes, tzv. EP HZHB u budžet nije uplatila ni marku, to ti govori kako se Sarajevo razvija zahvaljujući ostatku...da ne govorimo o RS-u koji svakako friziraju podatke.
-
palermo
#36 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
mah, kad je bilo priče o tome da se Mostar proglasi glavnim gradom Federacije BiH, haman me nisu pojeli na forumudjkurt wrote:Pa kad je tako ko što govorite, ajde onda prebacite sjedišta svih velikih državnih firmi iz Saarajeva u ostatak BiH, pomozite nam malo, ukinite famoznu kvotu 2 prilikom raspodjele sredstava kantonima vama ionako ne treba jer ste ekonomski jaki i pomažete ostatku BiH da se razvija.Milenkov buraz wrote:
Jes, tzv. EP HZHB u budžet nije uplatila ni marku, to ti govori kako se Sarajevo razvija zahvaljujući ostatku...da ne govorimo o RS-u koji svakako friziraju podatke.
Ma mislim, nema nitko ništa protiv Sarajeva, to je i naš grad (glavni grad svih onih kojji vole Bosnu i Hercegovinu) ali to da su pomalo zamagljeni sarajevski vidici (valjda zbog smoga
Bogami se otišlo u off topičarenje
- djkurt
#37 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Nije da su malo zamagljeni, nego dobrano Sarajevska politika guši ostatak BiH, meni je najsmješnije u čitavoj toj priči što se recimo kantoni mogu urediti na takav način da neovisno od višioh nivoa vlasti, sve može fercerati ko švicarski sat, ali to kantoni sa Bošnjačkom većinom jednostavno ne žele, nego samo gledaju u Sarajevo i šta će Sarajevo reći. Naravno da se slažem s tobom da svi mi koji volimo biH volimo i Sarajevo. Ali ja govorim o tome da se kantoni trebaju okrenuti prvenstveno sebi i vlastitom razvoju a ne čekati neku sadaku iz Sarajeva. Međutim tanka nafaka sve go dupeuvlakač i potencijalni mali sarajlijica (ovo je u smislu želje za preseljenjem u Sarajevo, ono to mu je vrhunski domet u životu, preseliti i živiti u Sarajevu) čuči u ovim institucijama kantonalne vlasti o nedostatku vizije da i ne govorim.palermo wrote:
mah, kad je bilo priče o tome da se Mostar proglasi glavnim gradom Federacije BiH, haman me nisu pojeli na forumu, što sam smatrao da je to dobra ideja.
Ma mislim, nema nitko ništa protiv Sarajeva, to je i naš grad (glavni grad svih onih kojji vole Bosnu i Hercegovinu) ali to da su pomalo zamagljeni sarajevski vidici (valjda zbog smoga) je činjenica.
Bogami se otišlo u off topičarenje
- bunk
#38 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Kantone ukinuti .
Pa da prodisemo.
A Sarajevo sam volio,volim i volicu dok disem kao glavni grad nase Bosne i Hercegovine .
Stoka koja pokusava profitirati na stvaranju antagonizma izmedju bilo kojih dijelova BiH po meni mora u zatvor.
Pa da prodisemo.
A Sarajevo sam volio,volim i volicu dok disem kao glavni grad nase Bosne i Hercegovine .
Stoka koja pokusava profitirati na stvaranju antagonizma izmedju bilo kojih dijelova BiH po meni mora u zatvor.
- djkurt
#39 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
bunk wrote:Kantone ukinuti .
Pa da prodisemo.

- djkurt
#40 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Ja bih prije ukinuo federalni nivo vlasti, bespotrebno jede novac a ničemu ne služi osim usložnjavanju procedura za bilo koji posao koji želiš/možeš raditi.bunk wrote:Kantone ukinuti .
Pa da prodisemo.
- bunk
#41 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Federalni nivo kao komunikacija sa Drzavnim.
Kantoni su korisni ko bradavice na divljem vepru.
Opcinski,federalni pa drzavni nivo taman.
Kad se unormalimo ukinut i federalni.
Kad cujem titulu ministar u vladi kantona nemam napretka 3 dana ..
- djkurt
#42 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Što bliže mjestu boravka tim lakše završavam poslove, federalni nivo je najveći parazit u BiH.bunk wrote:Federalni nivo kao komunikacija sa Drzavnim.
-
Milenkov buraz
#43 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
A kako bi ti to prebacio? Dekretom, od ponedjeljka svi u Mostar ili ostatak BiH, ko ne pređe na giljotinu? To kako ti zamišljaš ekonomiju to tako ne funkcioniše.djkurt wrote:Pa kad je tako ko što govorite, ajde onda prebacite sjedišta svih velikih državnih firmi iz Saarajeva u ostatak BiH, pomozite nam malo, ukinite famoznu kvotu 2 prilikom raspodjele sredstava kantonima vama ionako ne treba jer ste ekonomski jaki i pomažete ostatku BiH da se razvija.Milenkov buraz wrote:
- djkurt
#44 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
A kako ti zamišljaš tu sarajevsku ekonomiju bez ostatka BiH da je gura. A šta fali dekretu?Milenkov buraz wrote:A kako bi ti to prebacio? Dekretom, od ponedjeljka svi u Mostar ili ostatak BiH, ko ne pređe na giljotinu? To kako ti zamišljaš ekonomiju to tako ne funkcioniše.djkurt wrote:Pa kad je tako ko što govorite, ajde onda prebacite sjedišta svih velikih državnih firmi iz Saarajeva u ostatak BiH, pomozite nam malo, ukinite famoznu kvotu 2 prilikom raspodjele sredstava kantonima vama ionako ne treba jer ste ekonomski jaki i pomažete ostatku BiH da se razvija.Milenkov buraz wrote:
-
Milenkov buraz
#45 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Pa evo da imaš firmu koja se bavi uvozom/izvozom bil otvarao u nekoj vukojebini koja nema ni čestitu cestu ili bi otvarao bliže izvoru odnosno tamo gdje bi te ti administrativni troškovi koštali manje. Dakle to što ti i kolega ti zagovarate toga nema ni u diktaturama da neko nekome određuje gdje smije a gdje ne otvoriti firmu. Sjedište BH Telecoma i EP BiH od osnivanja tih firmi u Sarajevu u bivšoj državi i vi bi sada izmišljali toplu vodu i čitava sjedišta takvih firmi prebacivali u Jelah ili Nemilu.славянин wrote: Bas me zanima od cega bi elektroprivreda,bh telecom,carina,tona drzavnih sluzbi i firmi koje se bave uvozom i preprodajom zivile- stanove bi mogli da prodaju mozda samome sebi.Sarajevo ima sisane,stanove,turizma i trgovine i drzavne sluzbe.Privreda,fabrike i proizvodnja je no no da se nebi nedaj boze zalilo na zagadjenje i buku
,odes lojepo u selo tipa Jelah ili gradic Gracanicu ili Srebrenik o hercegovini da ne pricamo gdje su hrvati pa pogledas industriju i privredu.
-
Milenkov buraz
#46 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Pa fali, tako ne funkcioniše moderna ekonomija čan ni u Turskoj. Metoda dekreta se dokazala kao pogubna za slobodno tržište. Ne valja tržište uređivati dekretima a ne valja ni pustiti sve da se samo reguliše. I nije to niakva sarajevska ekonomija jer je Sarajevo dio te ekonimije u BiH, glavni potrošač i konzument raznih usluga i servisa od kojih se te male sredine i razvijaju. Sve je to povezano a to kkao ti gledaš je nakaradno. Ne može Sarajevo bez BiH a ni BiH bez Sarajeva jer kome bi onaj u Širokom prodao onoliku količinu recimo Milka čokolade u Širokom ili u Gračanici ili Tešnju.djkurt wrote: A kako ti zamišljaš tu sarajevsku ekonomiju bez ostatka BiH da je gura. A šta fali dekretu?
- djkurt
#47 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Ne kontaš ti poentu.Milenkov buraz wrote:Pa fali, tako ne funkcioniše moderna ekonomija čan ni u Turskoj. Metoda dekreta se dokazala kao pogubna za slobodno tržište. Ne valja tržište uređivati dekretima a ne valja ni pustiti sve da se samo reguliše. I nije to niakva sarajevska ekonomija jer je Sarajevo dio te ekonimije u BiH, glavni potrošač i konzument raznih usluga i servisa od kojih se te male sredine i razvijaju. Sve je to povezano a to kkao ti gledaš je nakaradno. Ne može Sarajevo bez BiH a ni BiH bez Sarajeva jer kome bi onaj u Širokom prodao onoliku količinu recimo Milka čokolade u Širokom ili u Gračanici ili Tešnju.djkurt wrote: A kako ti zamišljaš tu sarajevsku ekonomiju bez ostatka BiH da je gura. A šta fali dekretu?
- djkurt
#48 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Iz navedenog razloga i govorim da treba ukinuti federalni nivo vlasti, samo jede novac i stvara dodatnu bespotrebnu administraciju.Milenkov buraz wrote:
Pa evo da imaš firmu koja se bavi uvozom/izvozom bil otvarao u nekoj vukojebini koja nema ni čestitu cestu ili bi otvarao bliže izvoru odnosno tamo gdje bi te ti administrativni troškovi koštali manje.
-
Milenkov buraz
#49 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Kontam vrlo dobro ali ti ne kontaš da je Saraejvo i najveći potrošač i da je sve povezano i nemoguće da onaj uvoznik u Širokom ili proizvođač u Gračanici plasira tolike proizvode i usluge bez većih centara pa tako i Sarajeva.djkurt wrote:Ne kontaš ti poentu.Milenkov buraz wrote:Pa fali, tako ne funkcioniše moderna ekonomija čan ni u Turskoj. Metoda dekreta se dokazala kao pogubna za slobodno tržište. Ne valja tržište uređivati dekretima a ne valja ni pustiti sve da se samo reguliše. I nije to niakva sarajevska ekonomija jer je Sarajevo dio te ekonimije u BiH, glavni potrošač i konzument raznih usluga i servisa od kojih se te male sredine i razvijaju. Sve je to povezano a to kkao ti gledaš je nakaradno. Ne može Sarajevo bez BiH a ni BiH bez Sarajeva jer kome bi onaj u Širokom prodao onoliku količinu recimo Milka čokolade u Širokom ili u Gračanici ili Tešnju.djkurt wrote: A kako ti zamišljaš tu sarajevsku ekonomiju bez ostatka BiH da je gura. A šta fali dekretu?
- djkurt
#50 Re: Život u BiH bi bio bolji sa otcepljenjem RS-a?
Ma ne kontaš.Milenkov buraz wrote:
Kontam vrlo dobro ali ti ne kontaš da je Saraejvo i najveći potrošač i da je sve povezano i nemoguće da onaj uvoznik u Širokom ili proizvođač u Gračanici plasira tolike proizvode i usluge bez većih centara pa tako i Sarajeva.