Bakšiš
- dječak sa šibicama
#26 Re: Bakšiš
Frizerki uvijek, taxisti ponekad, konobaru ne znam ni sam, rijetko idem u kafanu.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#27 Re: Bakšiš
A poneki i uciteljicama i nastavnicima, a bogami i profesorimakaranana wrote:dajemo doktorima
-
golman
#28 Re: Bakšiš
Doktorima kad se daje,ne daje se ispod stoje.Ja im do sada nisam nikad davao i nadam se da neću morati.
-
she+
#29 Re: Bakšiš
a poštarima?
ovaj post je inače poslužio i kao inspiracija za temu
prije toga mu niko ništa nije davao
također, dok sam živjela sa svojima, tamo poštar svako malo nije imao 0,50KM pri isplaćivanju nekakvog dohotka
ovaj post je inače poslužio i kao inspiracija za temu
naš poštar npr. sam zaokružuje iznose otkako su uveli ovih 1,80KMiz zadnje klupe wrote: Posto uglavnom sam na poslu kad mi stize posta, moji ukucani su uvijek, makar minimalno, davali nekakv baksis za dostavljenu robu. Neradna subota, ja primam postu, dajem tacno koliko trazi ( 1,80 KM) vidim mu po faci da nesto nije u redu, nista ne kaza, samo ode. sljedeće posiljke, zuti papiric, shvatim koliko je sati, svojima dam instrukcije da ni pod razno ne daju za moje pakete baksis, ljutio se jedno tri paketa, pa je ponovo poceo dostavljati licno, dam sada nekad baksis, ali samo povremeno.
prije toga mu niko ništa nije davao
također, dok sam živjela sa svojima, tamo poštar svako malo nije imao 0,50KM pri isplaćivanju nekakvog dohotka
- karanana
#30 Re: Bakšiš
najmanje mi je jasno da jadni penzioner daje baksis postaru jer mu je donio 350 maraka penzije. a postar lijepo milju i 400 neto.
- stari lisac
#31 Re: Bakšiš
Sirotinja daje baksise ovi sto imaju gledaju kako ce te zapalit.
-
she+
#32 Re: Bakšiš
btw. inače sam gume pumpala na nekoj benzinskoj uredno sama
ali su je jednom prilikom nešto renovirali pa sam svratila na drugu
tamo nije bilo onog hepeka za te stvari
ali mi neki radnik tu reče da pričekam i izvadi neko crijevo iz šahta i obavi šta treba
pitam koliko sam dužna
kaže "pa eto za na kafu"
dam 2KM
mislim, dala bih svejedno, al kao što on očekuje da ja dam pare, tako i ja očekujem da on kaže "ne treba ništa"
ovako baš bezveze ispalo sve
ovim što toče gorivo nisam nikad ništa ostavila, trebam li?
nisam sigurna da znam sama to
ali su je jednom prilikom nešto renovirali pa sam svratila na drugu
tamo nije bilo onog hepeka za te stvari
ali mi neki radnik tu reče da pričekam i izvadi neko crijevo iz šahta i obavi šta treba
pitam koliko sam dužna
kaže "pa eto za na kafu"
dam 2KM
mislim, dala bih svejedno, al kao što on očekuje da ja dam pare, tako i ja očekujem da on kaže "ne treba ništa"
ovako baš bezveze ispalo sve
ovim što toče gorivo nisam nikad ništa ostavila, trebam li?
nisam sigurna da znam sama to
- MarlboroGold
#33 Re: Bakšiš
Samo konobarima ako sam zadovoljan uslugom/hranom/pićem. Što se tiče iznosa kojeg ostavim obično zavisi od iznosa na računu... ak je veći obično ostavim i više bakšiša.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#34 Re: Bakšiš
Poštaru kad donese pemziju.
-
moonca
#35 Re: Bakšiš
Primjer, gdje se baksis ne bi trebao davati.najmanje mi je jasno da jadni penzioner daje baksis postaru jer mu je donio 350 maraka penzije. a postar lijepo milju i 400 neto.
Jednom godisnje da - zavisi od drzave - ja za Bozic.
- biggrin
#36 Re: Bakšiš
ja vala tada i ne dajem...doduše ne dobivam ni penziju pa je vjerovatno do togamoonca wrote:Primjer, gdje se baksis ne bi trebao davati.najmanje mi je jasno da jadni penzioner daje baksis postaru jer mu je donio 350 maraka penzije. a postar lijepo milju i 400 neto.
Jednom godisnje da - zavisi od drzave - ja za Bozic.
- duminjo
#37 Re: Bakšiš
Kao bivsi konobar mogu Reci da skoro nema pravila ako si ljubazan da ćeš dobiti bakšiš. Nekada prije možda ali u zadnje vrijeme slabo. Nekako je zadnjih godina sve manje i manje para i ljudi jednostavno nemaju. Onaj ko ima, ko moze i ko je Naviko taj i ostavlja. A oko nekoga možeš letati pola smjene i Dobices na kraju karinu
i naravno kad nekad taj isti dodje slijedeci put, necu mu letiti, neka saceka Malo. Bitniji mi je onaj koji dolazi skoro svaki dan i koji da bakšiš.. Takvom se uvijek nadje i mjesto i poprica sa njim i nasali i taj nece nikad dobit ni hladnu ni bezveze kafu.. A nekad će je popit i na moj racun. Ne zbog para, nego eto onako..
Što Se stranaca tice, svabama sam se uvijek obradovo. Kolko god ih zakines, jos tolko sami dodaju
I da.. U prvim smjenama se uvijek dobivalo najvise bakšiša od penzionera. Znao sam Često puta kolegama davati stolove gdje sjednu neke "ribe" a sebi uzimati penzionere, pogotovo babe
Kazes gospodji da danas ima dobru frizuru, markica je sigurna 
U sustini.. Trebalo bi se Bar nekad ostaviti. Jebiga, ja ostavljam skoro uvijek i svakome, jer znam da se obraduju. I ti konobari, kao što sam i ja bio, ne gledaju tu Marku samo kao Marku. To je na neki nacin i znak da si odradio poso kako treba i da je neko zadovoljan tvojom uslugom.
Bio je to jedan dobar period života al se ne može cijeli život konobarisati. Jebiga. Ja Sam taj poso volio i volim ga još. Planiro sam i otvoriti vlastiti Objekat ali nekako rastu ko gljive poslije kise i malo sam ohladio. A et, nikad se ne zna. Možda nekad i bude neki manji pub od kojeg ne bi ocekivo zaradu. Neka bude samo na pozitivnoj nuli i neka se zove sarajevo-X
i glavna konobarica da bude muha_sa.
Joj bila je nekad davno jedna tema. Lik otvaro kafanu i pito na forumu zä naziv kafane. Mjesecima se razglabalo o nazivu. Jel ikad kafana otvorena, bog zna
Što Se stranaca tice, svabama sam se uvijek obradovo. Kolko god ih zakines, jos tolko sami dodaju
I da.. U prvim smjenama se uvijek dobivalo najvise bakšiša od penzionera. Znao sam Često puta kolegama davati stolove gdje sjednu neke "ribe" a sebi uzimati penzionere, pogotovo babe
U sustini.. Trebalo bi se Bar nekad ostaviti. Jebiga, ja ostavljam skoro uvijek i svakome, jer znam da se obraduju. I ti konobari, kao što sam i ja bio, ne gledaju tu Marku samo kao Marku. To je na neki nacin i znak da si odradio poso kako treba i da je neko zadovoljan tvojom uslugom.
Bio je to jedan dobar period života al se ne može cijeli život konobarisati. Jebiga. Ja Sam taj poso volio i volim ga još. Planiro sam i otvoriti vlastiti Objekat ali nekako rastu ko gljive poslije kise i malo sam ohladio. A et, nikad se ne zna. Možda nekad i bude neki manji pub od kojeg ne bi ocekivo zaradu. Neka bude samo na pozitivnoj nuli i neka se zove sarajevo-X
Joj bila je nekad davno jedna tema. Lik otvaro kafanu i pito na forumu zä naziv kafane. Mjesecima se razglabalo o nazivu. Jel ikad kafana otvorena, bog zna
-
nemoj to
#38 Re: Bakšiš
Kud nisi u Americi da te zakači neki youtuber i gurne ti miljuduminjo wrote:Kao bivsi konobar mogu Reci da skoro nema pravila ako si ljubazan da ćeš dobiti bakšiš. Nekada prije možda ali u zadnje vrijeme slabo. Nekako je zadnjih godina sve manje i manje para i ljudi jednostavno nemaju. Onaj ko ima, ko moze i ko je Naviko taj i ostavlja. A oko nekoga možeš letati pola smjene i Dobices na kraju karinui naravno kad nekad taj isti dodje slijedeci put, necu mu letiti, neka saceka Malo. Bitniji mi je onaj koji dolazi skoro svaki dan i koji da bakšiš.. Takvom se uvijek nadje i mjesto i poprica sa njim i nasali i taj nece nikad dobit ni hladnu ni bezveze kafu.. A nekad će je popit i na moj racun. Ne zbog para, nego eto onako..
I da.. U prvim smjenama se uvijek dobivalo najvise bakšiša od penzionera. Znao sam Često puta kolegama davati stolove gdje sjednu neke "ribe" a sebi uzimati penzionere, pogotovo babeKazes gospodji da danas ima dobru frizuru, markica je sigurna
Bio je to jedan dobar period života al se ne može cijeli život konobarisati. Jebiga. Ja Sam taj poso volio i volim ga još. Planiro sam i otvoriti vlastiti Objekat ali nekako rastu ko gljive poslije kise i malo sam ohladio. A et, nikad se ne zna. Možda nekad i bude neki manji pub od kojeg ne bi ocekivo zaradu. Neka bude samo na pozitivnoj nuli i neka se zove sarajevo-Xi glavna konobarica da bude muha_sa.
-
macchiato
#39 Re: Bakšiš
Rijetko kad, ne vidim poentu da ostavljam bakšiš nekome ko radi svoj posao i dobija platu za to.
Mislim, nije mi problem nekada zaokružiti cifru i ne tražiti kusur, pogotovo ako su feninzi u pitanju, ali me nervira to uvriježeno mišljenje da je nekulturno ne dati bakšiš konobaru, jer to jelte nije prema bontonu. Ma ajte molim vas.
Mislim, nije mi problem nekada zaokružiti cifru i ne tražiti kusur, pogotovo ako su feninzi u pitanju, ali me nervira to uvriježeno mišljenje da je nekulturno ne dati bakšiš konobaru, jer to jelte nije prema bontonu. Ma ajte molim vas.
- Boemica
#40 Re: Bakšiš
insomnia78 wrote:Treba da te castim zato sto radis svoj pos’o?
.
-
Ci-Nick
#41 Re: Bakšiš
Uslužna djelatnost je uvijek i svuda u svijetu loše plaćena pa se podrazumjeva ako čovjek može da ostavi bakšiš ili napojnicu ili trinkgeld,..
Moja frizerka dobije najviše i uvijek, ostavljam i obućaru koji je vlasnik radnje ali su cijene usluge tako niske da me stid platiti samo iznos koji kaže, ostavljam konobarima ako pokažu imalo ljubaznosti i paženje, i tu može bakšiš ići i do desetak KM ako se radi o restoranu i ako plaćam veći račun.
U suštini svakom prema zaslugama,..
Moja frizerka dobije najviše i uvijek, ostavljam i obućaru koji je vlasnik radnje ali su cijene usluge tako niske da me stid platiti samo iznos koji kaže, ostavljam konobarima ako pokažu imalo ljubaznosti i paženje, i tu može bakšiš ići i do desetak KM ako se radi o restoranu i ako plaćam veći račun.
U suštini svakom prema zaslugama,..
-
macchiato
#42 Re: Bakšiš
Pa kod nas je većina ljudi loše plaćena.
Kad bih svaki dan ostavljala bakšiš onoj teti u pekari ili za kasom, dovele bi me do prosjačkog štapa do kraja mjeseca.
Kad bih svaki dan ostavljala bakšiš onoj teti u pekari ili za kasom, dovele bi me do prosjačkog štapa do kraja mjeseca.
- muha_sa
#43 Re: Bakšiš
uvijek ostavljam--kad je cijena 1,99 ja s poslom zaokružim na dvije
-
Ci-Nick
#44 Re: Bakšiš
Fora i jeste u tome da ostavi onaj ko može, a niko ne ostavlja bakšis u trgovini hranom ili pekari. U trgovini sa odjećom ili obućom ako se trgovac potrudi. Još ako ima kakav dobar popust što ne bi ostavio dvije marke .
- SmokingMan
#45 Re: Bakšiš
Nekada mi je poznanik govorio o golemoj razlici između bakšiša u Brčkom i Beču,gdje je za noć znao u džep staviti i 200 Eura bakšiša.A danas,eno ga radi kao programer,iako je u Beč otišao da studira arheologiju.Od jebenog održavanja vanjskog WC.a tokom EP u Austriji i Švicarskoj do udobne stolice u bečkom Microsoftu.Gopsodin C#.
- muha_sa
#46 Re: Bakšiš
Nekada sam u sarajevu znao dobit bakišiš da se covjek prepadneSmokingMan wrote:Nekada mi je poznanik govorio o golemoj razlici između bakšiša u Brčkom i Beču,gdje je za noć znao u džep staviti i 200 Eura bakšiša.A danas,eno ga radi kao programer,iako je u Beč otišao da studira arheologiju.Od jebenog održavanja vanjskog WC.a tokom EP u Austriji i Švicarskoj do udobne stolice u bečkom Microsoftu.Gopsodin C#.
radio u najcuvenijoj cevabdzinici u Jugi pa kad dodju glumci iz Begeša--moj bože
nekad bilo sad se pominjalo
- SmokingMan
#47 Re: Bakšiš
Prekaljenoj generaciji vjerujem,to su bila zlatna vremena.I moj je rahmetli stari konobarisao u vozu prije a i još malo poslije rata,kako se nekada dobro putovalo i zarađivalo,auuu....muha_sa wrote:Nekada sam u sarajevu znao dobit bakišiš da se covjek prepadneSmokingMan wrote:Nekada mi je poznanik govorio o golemoj razlici između bakšiša u Brčkom i Beču,gdje je za noć znao u džep staviti i 200 Eura bakšiša.A danas,eno ga radi kao programer,iako je u Beč otišao da studira arheologiju.Od jebenog održavanja vanjskog WC.a tokom EP u Austriji i Švicarskoj do udobne stolice u bečkom Microsoftu.Gopsodin C#.![]()
radio u najcuvenijoj cevabdzinici u Jugi pa kad dodju glumci iz Begeša--moj božekoja ljepota od života
![]()
nekad bilo sad se pominjalo
-
bumerangss
#48 Re: Bakšiš
I jainsomnia78 wrote:Nikom nista. Sve placam karticom
Uglavnom ne ostavljam bakšiš nikome
-
mali_balon
#50 Re: Bakšiš
Ako je kulturan uredan i fin usluzitelj vazda legne marka dvije.....i maskimalno cekam konobara 5min ako ne dodje odlazim