Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Vilajet_Bosna

#26 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by Vilajet_Bosna »

treba sačekat koju deceniju pa dok se Ramiz skući i obogati ko Jan i njegov otac i djed u Južnoafričkoj republici, možda će se i Ramiz popravit.
tandmand

#27 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by tandmand »

Vilajet_Bosna wrote:treba sačekat koju deceniju pa dok se Ramiz skući i obogati ko Jan i njegov otac i djed u Južnoafričkoj republici, možda će se i Ramiz popravit.
I Glembajevi su imali nekog prapradjeda koji je zaklao trgovca u šumi i uzeo mu pare a onda su potomci, nakon što se na osnovu tog prvobitnog kapitala razvio biznis - glumili kulturu, aristokracija jbt.

U Bosni je Divlji zapad, otimačina stoke i zemlje, sačekivanje kočija, šerifi ala Erpovi ... kasnije će se glumiti kultura, za jedno 20 godina. Doduše neki su već u toj fazi, jer su rano krenuli na D. zapad.
sinuhe

#28 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by sinuhe »

U nekom zatvorenom sistemu bez da ih globalizacija okrzne tako bi i bilo a moraju i paziti jedni na druge uslugama i dogovorenim brakovima.
hAZNADAR

#29 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by hAZNADAR »

tandmand wrote:
Vilajet_Bosna wrote:treba sačekat koju deceniju pa dok se Ramiz skući i obogati ko Jan i njegov otac i djed u Južnoafričkoj republici, možda će se i Ramiz popravit.
I Glembajevi su imali nekog prapradjeda koji je zaklao trgovca u šumi i uzeo mu pare a onda su potomci, nakon što se na osnovu tog prvobitnog kapitala razvio biznis - glumili kulturu, aristokracija jbt.

U Bosni je Divlji zapad, otimačina stoke i zemlje, sačekivanje kočija, šerifi ala Erpovi ... kasnije će se glumiti kultura, za jedno 20 godina. Doduše neki su već u toj fazi, jer su rano krenuli na D. zapad.
Samo se vecina nas s'pika uklopi u kulturu, tako lako i drage volje krenemo placati poreze, postovati mnogo toga,... Nije to ni lova u pitanju. U pitanju je doci na gotovo gdje sve funkcionise. Al valjalo je to izgraditi a tu nismo ucestvovali.
Osnovna razlika izmedju Jana i Ramiza je individualizam kojeg Ramiz pretjerano fura i voli. Jan zna da je dio neceg veceg, da mnogo toga dijeli sa drugim Janovima i da treba imati obzira prema svim Janovima da bi sve ferceralo kako treba. Ramizu se hebe za drugim Ramizima, ima samo sebe, svoju avliju i uski krug Ramizica na koje jedino pazi.
TRANCE

#30 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by TRANCE »

mk ultra wrote:
seln wrote:
hAZNADAR wrote:Jel mozemo skratiti ovu temu jednostavnim i kratkim zakljuckom kako je Janovi bolji ljudi od Ramiza, i svi drugi naravno,.. mi ono najgori, crna rupa, prkno, hebo ti nas,... itd.? Ha ja brate. Ovakve teme bi trebale u jednu zbirnu pa nek se ljudi sa posebnim potrebama istresaju.
Fakat, ni ja ne kontam smisao tene....
vece plate vani? To znamo jos od sezdesetih naovamo.
Bolji uslovi rada? I to znamo.
Ili je ipak.... joooj, al sam hadzo.... para, kola, dobar poso... divite mi se.
podsvjesna žal za bosnom
ne razumijem jbt odeš vani, radiš tamo 20godina, imaš kako kažu odlična primanja, sve na mjestu, i koji đavo više imaš da razmišljaš kako je u bosni i šta te navede da razmišljaš o tome :lol:
Zato što su otišli na zapad da postanu "neko i nešto", da ne rade kod Ramiza za minimalac od 200 € nego kod Jana za minimalac od 1100 € :mrgreen: Ali budući da tamo za Jana nisu "neko i nešto", već samo još jedan od 3 miliona ostalih imigranata od kojih većina rinta za minimalac, a nisu se ni socijalno uklopili u društvo, smisao života postaje dokazivanje familiji i zemljacima u Bosni koji im preostaju kao jedino društvo, pa makar i virtualno.

DZONPI

#31 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by DZONPI »

Cuj ovog minimalac.Cuj dokaze fameliji.To su ti ove nove socijalno intelektualne osobe koje sve znaju.Oni znaju kako je tebi,kolka ti je plata,sta guzis,sta jedes,gdje si zube pravio.Ma jebo ti Djemilu ona je mis kakvih ima.Kontas li ti pasa o cemu se radi.Da li si ikad sjedio sa ljudima kao Jan i prico sa njima o raznim temama kao muzika,drustvo,klima,buducnost,inovacije,obrt novca,hrana,biznis,sex.Ovdje se radi da su tipovi koji su u ratu prodavali gulas od humanitarne ili isli ispod tunela sa stelama svercovali uvaljeni preko stranki famelija na mjesto sefa neceg,neke firme,ti koji si jebo zdravlje i izranjavan dodjes nakon svega na svoje radno mjesto sto si nekad radio i dodje ti takav neda ti plate a ti znas ko je i sta je i sta si trebo uvlacit mu se jos u supak.I sta imas protiv Jana jel zato sto razmislja svojom glavom a ne tudjom,jer ti znas mangupe da su Bosanci jedni od najboljih i najvise priznatih radnika na zapadu ali ne u pranju guzova nego kao doktori,specinalisti.Ja sam licno specijalista u oblasti ocnog vida pasa moj.Nije mi niko branio da napredujem nije bilo podobnih amidjica nego ljudi cjene neciji rad.Da se dole tako gledalo nebi nikom trebo ni Jan ni Hans.Kontas li haveru sta je pisac htjeo rec.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#32 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by Jimmy McNulty »

Sretan je onaj ko je otišao odavde.

Najbolji jaran 4 sedmice bio vani, došao ovdje zbog Božićnih praznika, totalno drugi čovjek, zaokret u životu za 180 stepeni, nikad ga nisam vidio raspoloženijeg.

A ja budala 27 godina, pogrešne škole pozavršovo, ni dana radnog staža, za kafe nekad nemam.

Jbm ti Bosnu da je jbem, sutra je ne bilo dabogda.
Seyfo

#33 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by Seyfo »

I Ramiz i Jan se ponašaju kako im sistem dozvoljava. Nije Jan fin sam od sebe niti Ramiz pokvaren sam od sebe. I kad takvo stanje potraje decenijama, imaš šta imaš. Ne može Ramiz kad ode na zapad nikako biti poslodavac da valja jer dolazi iz takvog miljea.
insomnia78

#34 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by insomnia78 »

Seyfo wrote:I Ramiz i Jan se ponašaju kako im sistem dozvoljava. Nije Jan fin sam od sebe niti Ramiz pokvaren sam od sebe. I kad takvo stanje potraje decenijama, imaš šta imaš. Ne može Ramiz kad ode na zapad nikako biti poslodavac da valja jer dolazi iz takvog miljea.
Jedina istina.
Ne daje Jan platu zato sto te voli no sto mora
TRANCE

#35 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by TRANCE »

DZONPI wrote:Cuj ovog minimalac.Cuj dokaze fameliji.To su ti ove nove socijalno intelektualne osobe koje sve znaju.Oni znaju kako je tebi,kolka ti je plata,sta guzis,sta jedes,gdje si zube pravio.Ma jebo ti Djemilu ona je mis kakvih ima.Kontas li ti pasa o cemu se radi.Da li si ikad sjedio sa ljudima kao Jan i prico sa njima o raznim temama kao muzika,drustvo,klima,buducnost,inovacije,obrt novca,hrana,biznis,sex.Ovdje se radi da su tipovi koji su u ratu prodavali gulas od humanitarne ili isli ispod tunela sa stelama svercovali uvaljeni preko stranki famelija na mjesto sefa neceg,neke firme,ti koji si jebo zdravlje i izranjavan dodjes nakon svega na svoje radno mjesto sto si nekad radio i dodje ti takav neda ti plate a ti znas ko je i sta je i sta si trebo uvlacit mu se jos u supak.I sta imas protiv Jana jel zato sto razmislja svojom glavom a ne tudjom,jer ti znas mangupe da su Bosanci jedni od najboljih i najvise priznatih radnika na zapadu ali ne u pranju guzova nego kao doktori,specinalisti.Ja sam licno specijalista u oblasti ocnog vida pasa moj.Nije mi niko branio da napredujem nije bilo podobnih amidjica nego ljudi cjene neciji rad.Da se dole tako gledalo nebi nikom trebo ni Jan ni Hans.Kontas li haveru sta je pisac htjeo rec.
Stoji to tvoje za rovove i ratne profitere, ja sam više govorio za moju mlađu generaciju koja rado ide raditi Hansu i Janu za minimalac, ali ne daj bože da se potrude u Bosni i obrazuju se za kakvog inžinjera, doktora, programera, ručunovođu i sl. od čega mogu fino živjeti i u Bosni ili pokrenu neke svoje kompanije. Takvima je jedini smisao života dokazivanje zemljacima u Bosni kako je njima svima kao super, a svoj raji u Bosni kao za qrac.
Na osnovu stila pisanja mi ne ličiš na nekog oftalmologa specijalistu koji radi skleralne plombe, transplantacije rožnice, kanaloplastike, vitrektomije i sl. :mrgreen: Ako i jesi, a ne vjerujem, definitivno ti ne bih dao da mi čačkaš po očima, jer jbg. ne ulijeva mi povjerenje doktor specijalista koji piše "famelija" i "trebo", uz poštapalice "paša" i "mangupe".
Last edited by TRANCE on 24/12/2018 12:05, edited 1 time in total.
broj dva

#36 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by broj dva »

Ovo ko ona priča iz turskog doba kada su svi lajali na vezira vaki naki i gori samo jedna nena ga branila i govorila neka ga. Što bona neno vidiš da nas upropasti a nena veli ovaj stari se makar nakrao ako dođe novi on će krasti od od početka da nadoknadi...
SaraFina

#37 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by SaraFina »

Kad ove auslenderčine stanu hvaliti sisteme (u kojima žive) i ljude, na štetu BiH, lijepo mi dodje harakiri da izvršim.
Idi na forum NL neki, koji ćeš ovdje prosipati šupljake?
Thorgerson

#38 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by Thorgerson »

Problem sa nasom dijasporom jeste sto nemaju konstruktivnu kritiku, nemaju nikakvu zelju, plan niti strategiju za svoju drzavu gdje su rodjeni. Govorim o vecini. I da se razumije, uopste im ne zamjeram, objasnicu ispod.

Vecina njih zna samo da dodje i da sere kako ovdje ovo ne valja, a tamo valja. Pa ok, eto mi tupi pa to ne znamo. Pa znamo mi sve, ne treba nama dijagnoza, treba nas izlijeciti. To isto rade i stranci, MZ. Ne valja vam to, trebate se dogovorit. Yeah, right. Bas vam hvala. :roll: MI kako se dogovaramo, pokazali smo 92-95.

Eh sad, ja im uopste ne zamjeram, jer bi se i sam mozda isto ponasao da sam vani. Zasto? Pa glavni krivac smo mi, mi kao drzava, koji ne znamo da iskoristimo to blago koje imamo rasuto po svijetu. Pa da 10% tih ljudi koji su otisli okupimo i da napravimo neki plan, ova drzava bi se preporodila. Ali ko to da uradi? Kad skotnam, ustvari nemamo drzavu. Nemamo te ljude koji imaju tu viziju, plan...imamo samo hohstaplere koji zele da se obogate.

I jbg, pa je onda i toj dijaspori lakse poslat 500 EUR nego da se oni nesta bakcu sa problemima, a ni nemaju kad.

A kako bi ih mogli privuci. Pa lako. Sve drzave svijeta zele da privuku strane investicije. A mi vec imamo milion i vise kontakata po citavom svijetu. Ljudi koji su rodjeni ovdje. Samo im trebamo obezbjediti uslove. Da dolaze ovdje i da ulazu novac. Posto nemamo drzavu kako treba, nemamo eto ni entitet, ni tu se ne mozemo dogovoriti. Pa imamo kantone. Evo u sarajevskom kantonu mogu donijeti kakve hoce zakone da olaksaju investiranje. I u hercegovacko-neretvanskom, bilo kojem. Pa rade li to? Rade al u qrcu.

Citam eno nedavno Teletovic, koji eto nije dijaspora, ali donosi strani kapital, lik moze da zivi gdje hoce, ali je dosao ovdje. Hoce covjek da ulaze da napravi mini hidrocentralu, digo se i kunto i panto. Sirotinja nema za hljeba, ali eej nemoj nam unistava potok, alo! Reko im neko, nece bit potoka. Pa jebo vas potok da vas jebo, spasit ces potok, a ovamo 100km dalje ljudi poobolijevase od rakova, lozeci ugalj da bi ti isti sto zele da sprijece izgradnju centrale imali struju. Danas ces stat na potok ne das da se pravi centrala, sutra ce Hamo tu bacit pokvarenu ves masinu koja ce tu korozirat narednih 10 godina.

Dakle, nudi im poslove jer ih nemaju, nudi im struju jer je nemamo, nudi im stranu investiciju (nije dolare zaradio u KK Sloboda Dita sigurno). Ne valja.
krofnaa*

#39 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by krofnaa* »

Ako je neko otišao vani, radi u tuđoj zemlji, plaća tamo porez onda se brate mili i integrišite tamo u društvo bavite se društvenim problemima zemlje u kojoj živite. manite se više bosne i pljuvanja po njoj.
hAZNADAR

#40 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by hAZNADAR »

Thorgerson wrote:Problem sa nasom dijasporom jeste sto nemaju konstruktivnu kritiku, nemaju nikakvu zelju, plan niti strategiju za svoju drzavu gdje su rodjeni. Govorim o vecini. I da se razumije, uopste im ne zamjeram, objasnicu ispod.

.........
Hajd da i to cujem,... obicno ljudi negoduju zbog dijasporskog pametovanja.

Dijaspora ima nesto vrjednije od novca a to su iskustva. Ima nas u politici, zdravstvu, kulturi, policiji, vojsci, industriji, menagementu, medijima,.... bolje receno u svim porama drustva u razvijenim drzavama. Znamo kako najbolje funkcionise.

Medjutim - ni iskustva ni novac nisu dovoljni u drugacijoj kulturi. Trebaju generacije i generacije rasti i nauciti da je interes kolektiva bitniji od interesa pojedinca, da se zajednicka svojina cuva bolje nego licna, da zakidanjem poreza zakidas i samog sebe i do kojih ti je stalo, da ne postoji razlika selo-grad, gradjani-papci u popularnom ili nepopularnom smislu, eko svijest i briga i okolisu,.... Ako nema toga - dzaba najsavremeniji menagement i novac.

Da se razumijemo - ja sam i dalje mentalno Balkanac i uvijek cu biti - samo u izgradjenom sistemu sa betoniranim pravilima znam sta smijem a sta ne smijem.
TheMule

#41 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by TheMule »

DZONPI wrote:Stani malo ovdje se radi o dobu kad je tek rat stao 1996,radi se o tom da drzava nije stala uz ljude.Govorim o nekom ko je bio ranjavan,izgubuio puno i na kraju ti ostloperi tj profiteri odredjuju ljudsku sudbinu.Poenta je zar se moralo otic Janu ili Hansu da BI bilo bolje.Radi se o principima.Kod mnogih ljudi nije moglo drukcije i normala da ti je vokri.Zato hvala zapadu jer mnogi i slicni meni nisu ni to bili u stanju.Davno bilo Ali rane Jos bole.

Jarane, prosle su 23 godine! Stvari se uvijek mijenjaju, pa i to. I ja sam vani, bio sam tu 96. i sjecam se dosta stvari. Kad god navratim u BiH, dosta se i ubrzano sve mijenja i stvari nisu tako lose kao sto se pise po ovim forumima. Te rodbinske veze mozda jesu fercale 96., ali sada se sve organizovalo po strankama, sad se gleda politika i pare. To je ono tipicno nase, i nema veze sa porijeklom i rodbinom. 90% ovih sa foruma "laju" na vlast, a kad bi oni bili u dobroj poziciji, odmah bi se utopili u sivilo i "sistem". Nemoj da te ta njihova prica zavara
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#42 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by japin_mutapi »

jan je gospodin a ramiz je supak
Bluemore

#43 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by Bluemore »

Autor teme doktor i to Oftamolog
Svasta se moze procitati na forumu :-)
doboj71

#44 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by doboj71 »

Ma laze Ramiz .Iz Foce je on . :D
TRANCE

#45 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by TRANCE »

Pa na forumu su ovi iz dijaspore što se hvale i seru po Bosni uvijek doktori, astronauti, CEO menadžeri, ili barem programeri i inžinjeri :mrgreen: Možeš ih najčešće provaliti po izrazima "famelija", "sumljam", "u nas u dijaspori", "radijo" itd. Realnost je maksimum miješalica ili socijala, a životni san invalidska prijevremena penzija ili što bi oni rekli pemzija. Mislim nema ništa loše ni u tome, ali čemu gluma, i to još virtualna?
drndalo

#46 Re: Razlika izmedju naseg Ramiza iz Rogatice i onog tamo Jana iz Holandije

Post by drndalo »

Thorgerson wrote:
Citam eno nedavno Teletovic, koji eto nije dijaspora, ali donosi strani kapital, lik moze da zivi gdje hoce, ali je dosao ovdje. Hoce covjek da ulaze da napravi mini hidrocentralu, digo se i kunto i panto. Sirotinja nema za hljeba, ali eej nemoj nam unistava potok, alo! Reko im neko, nece bit potoka. Pa jebo vas potok da vas jebo, spasit ces potok, a ovamo 100km dalje ljudi poobolijevase od rakova, lozeci ugalj da bi ti isti sto zele da sprijece izgradnju centrale imali struju. Danas ces stat na potok ne das da se pravi centrala, sutra ce Hamo tu bacit pokvarenu ves masinu koja ce tu korozirat narednih 10 godina.

Dakle, nudi im poslove jer ih nemaju, nudi im struju jer je nemamo, nudi im stranu investiciju (nije dolare zaradio u KK Sloboda Dita sigurno). Ne valja.
Primjer ti je VELIKA 0 (nula)!

Investicija? Zaposljavanje? 13 ljudi, 13 mjeseci, i zdravo... Potok zdravo zauvijek!

Kada je to tako divno, sto Austrijanci ne prave vise na svojim potocima, nego na nasim? Jer su altruisti?

Istrazi malo pojam endemske vrste, pa mozda shvatis dubinu price... Jednom kad ih pobijemo, NEMA IH vise... Osta samo Kalifornijska uzgojena pastrmka...

Teletovic? Ulaganje u Hercegovinu? Sto ne napravi fabriku solarnih strujnih panela u BiH? Pa da narednih 100 godina ima posao 90 ljudi u fabrici, 30 u projektovanju, 90 u montazi, i jos prave struju svake godine vise?

Jok, valja Bicakcicu otkupiti pre-paid kolicine povlastene struje... Ili mislis da je bio stvaran tender na koji se Mirza javio? Aha, i onda je svizac zamotao cokoladu... :run:
Post Reply