MORA i to zapamtite. Postoje uslovi kada ne mora, ali zdrav razum kaze da ti nece donijeti paket od 10 kila ili neku umotanu foliju koja je duzine metar i vise. Ali normalne dimenzije i normalne kilaze MORA dostaviti na adresu.dječak sa šibicama wrote:Jel oni imaju obavezu donijeti taj paketic ili ne?
Uz dogovor s postarom, moze cak i ona koja se treba poptpisati. Naravno, postar mora biti normalan, ali i onaj koji prima, da ne bi doslo do toga da neko lazemoonca wrote:Ako primalac zna da ce dobiti paket- moze li komsija /ca primiti ili zasto ne ostavi ispred vrata? ako ne treba potpis.
Ako je preuzimanje licno u posti, samo licna.
Pokusam pronaci orignalni primjerak zalbe koju sam im slao, pa da se iskoristi.she+ wrote:
Je li problem da napišeš šta sve treba, kad stigneš naravno? Neću ti sigurno samo ja biti zahvalna.
Postar kada vrati paket u postu ide u tzv. sortni centar. Iz tog centra se prenosi na salter ispostave gdje ti dolazis da preuzmes paket. Vecinom postar razduzi pakete do 16h, a do 17h su na salteru pa ih mozes preuzeti.she+ wrote: Usput, kad si već upratio kako rade, zašto mi je jednom kad sam, nisam više sigurna da li sam isti dan ili dan poslije, otišla do pošte, čiko za šalterom zabrinuto pogledao u papirić.. kaže "nisam siguran da je ovo vraćeno" i ode rovit po nekoj korpi koja je stajala odmah tu kod njega. Sreća nađe paketić. U ovom slučaju sam btw. samo našla papirić u sandučetu, niko nije ni dolazio na vrata, a bila sam kući.
Generalno upostvo da se dolazi sutradan po paket je upravo iz ovog razloga da ne traze posiljku po posti. Tebi postar ostavi papiric u 9h, ti u 11h odes u postu, paketa nece biti, jer postar jos nije 'razduzio' odnosno ostavio posiljku u sortni centar
Njihova prostorija izgleda kao velika soba i svaki postar ima svoj raf sa stvarima koje taj da treba da dostavi. Ujutro on jednostavno ne pokupi te posiljke, vec kada se vrati u postu, sa rafova (polica) iste proslijedi u sortni centar, kao da ih je nosio
Na kraju, zalite se, provesti ce se interna provjera i jako jednostavno se ustanovi da li je pravilo ili izuzetak po kojem postar ne dostavlja posiljke, bez neke velike potrebe da podnosioc zalbe proslijedi dokaze.
Sto se tice zalbe, preda se na njihov protokol, jedan njima, jedan tebi i da se potpisu da je zalba zaprimljena. Nakon toga, postoji zakonski rok po kojem moraju reagovati, odnosno tebi odgovoriti.