Šta da radim sa poštarom?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#26 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

dječak sa šibicama wrote:Jel oni imaju obavezu donijeti taj paketic ili ne?
MORA i to zapamtite. Postoje uslovi kada ne mora, ali zdrav razum kaze da ti nece donijeti paket od 10 kila ili neku umotanu foliju koja je duzine metar i vise. Ali normalne dimenzije i normalne kilaze MORA dostaviti na adresu.
moonca wrote:Ako primalac zna da ce dobiti paket- moze li komsija /ca primiti ili zasto ne ostavi ispred vrata? ako ne treba potpis.
Uz dogovor s postarom, moze cak i ona koja se treba poptpisati. Naravno, postar mora biti normalan, ali i onaj koji prima, da ne bi doslo do toga da neko laze :) To vecinom rade postari i primaoci koji se poznaju godinama.

Ako je preuzimanje licno u posti, samo licna.
she+ wrote:
Je li problem da napišeš šta sve treba, kad stigneš naravno? Neću ti sigurno samo ja biti zahvalna.
Pokusam pronaci orignalni primjerak zalbe koju sam im slao, pa da se iskoristi.
she+ wrote: Usput, kad si već upratio kako rade, zašto mi je jednom kad sam, nisam više sigurna da li sam isti dan ili dan poslije, otišla do pošte, čiko za šalterom zabrinuto pogledao u papirić.. kaže "nisam siguran da je ovo vraćeno" i ode rovit po nekoj korpi koja je stajala odmah tu kod njega. Sreća nađe paketić. U ovom slučaju sam btw. samo našla papirić u sandučetu, niko nije ni dolazio na vrata, a bila sam kući.
Postar kada vrati paket u postu ide u tzv. sortni centar. Iz tog centra se prenosi na salter ispostave gdje ti dolazis da preuzmes paket. Vecinom postar razduzi pakete do 16h, a do 17h su na salteru pa ih mozes preuzeti.

Generalno upostvo da se dolazi sutradan po paket je upravo iz ovog razloga da ne traze posiljku po posti. Tebi postar ostavi papiric u 9h, ti u 11h odes u postu, paketa nece biti, jer postar jos nije 'razduzio' odnosno ostavio posiljku u sortni centar

Njihova prostorija izgleda kao velika soba i svaki postar ima svoj raf sa stvarima koje taj da treba da dostavi. Ujutro on jednostavno ne pokupi te posiljke, vec kada se vrati u postu, sa rafova (polica) iste proslijedi u sortni centar, kao da ih je nosio :) :bih:

Na kraju, zalite se, provesti ce se interna provjera i jako jednostavno se ustanovi da li je pravilo ili izuzetak po kojem postar ne dostavlja posiljke, bez neke velike potrebe da podnosioc zalbe proslijedi dokaze.

Sto se tice zalbe, preda se na njihov protokol, jedan njima, jedan tebi i da se potpisu da je zalba zaprimljena. Nakon toga, postoji zakonski rok po kojem moraju reagovati, odnosno tebi odgovoriti.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#27 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

moonca wrote:Dobro --a sta ako mu neki tvoj 'racun usput ispadne ili neki drugi vazan dokument'- ;-)
Mogouce za posljke koje se ne prate, ali jednom ,i li dva puta. Treci put sigurno nece, jer ces se zaliti :)

Danas svi vazni dokumenti se salju sa registrovanim brojem, koji mora biti skeniran. Ako se izgubi od poste, do primaoca, onda postoji pisani trag te posljedice snosi posta, odnosno postar.

Nesto vazno sigurno neces dobiti bez broja za pracenje. Isto tako paketi koji se naruce preko neta, u vecini slucajeva ako su iznad 30$ dolaze sa registrovanim kodom za pracenje, koji se uvijek moze provjeriti na http://tracktrace.posta.ba/

Vidite, ovo je nas prollem. Zasto da se zalim na postara, nece mi dostavljati nesto drugi put. Zasto da se zalim na policiju, kolege ce me peglati. Zasto da se zalim u opstini, natovarit ce mi inspekcije.... i tako u krug.

Evo, da mi u ponedjeljak postar ne donese posiljku, imao bih razumijevanja, ali ako to radi konstantno, donosio bi mi je i po ovom nevremenu.
TheMule

#28 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by TheMule »

un1ted wrote:
moonca wrote:Dobro --a sta ako mu neki tvoj 'racun usput ispadne ili neki drugi vazan dokument'- ;-)
Mogouce za posljke koje se ne prate, ali jednom ,i li dva puta. Treci put sigurno nece, jer ces se zaliti :)

Danas svi vazni dokumenti se salju sa registrovanim brojem, koji mora biti skeniran. Ako se izgubi od poste, do primaoca, onda postoji pisani trag te posljedice snosi posta, odnosno postar.

Nesto vazno sigurno neces dobiti bez broja za pracenje. Isto tako paketi koji se naruce preko neta, u vecini slucajeva ako su iznad 30$ dolaze sa registrovanim kodom za pracenje, koji se uvijek moze provjeriti na http://tracktrace.posta.ba/

Vidite, ovo je nas prollem. Zasto da se zalim na postara, nece mi dostavljati nesto drugi put. Zasto da se zalim na policiju, kolege ce me peglati. Zasto da se zalim u opstini, natovarit ce mi inspekcije.... i tako u krug.

Evo, da mi u ponedjeljak postar ne donese posiljku, imao bih razumijevanja, ali ako to radi konstantno, donosio bi mi je i po ovom nevremenu.

Vidis da je narucila nesto od po metra, ne moze da stane, a godpodja hoce da joj se ipak donese
muha_sa

#29 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by muha_sa »

vidjeh naslov teme i pomislih glOho bilo svašta :D
un1ted

#30 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

Moguce, ali ja sam reagovao zbog ovog:
Znam da nisam jedina kojoj na vrata donesu žuti papirić
sto je danas vecinom pravilo, a ne izuzetak. Dosta puta je i na ovom forumu diskutovano o tome, ali se nista nece postici dok se ne uputi zalba.

Ne vjerujem da ce se postavljac teme zaliti, ako su dimenzije prevelike, ili ako je tezina preko 2.5kg :) Sve ostalo, opravdanja skoro pa nema.
Humljanin

#31 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by Humljanin »

Naslov teme me je zbunio mislio sam da je erotika neka..
Moja greška :D
Edin H.

#32 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by Edin H. »

Postar uvijek zvoni dva puta :izet:

Image
zlo zlo

#33 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by zlo zlo »

meni ako ima žuti u sandučiću sam sretna, često ni to ne bude :roll:
BJB

#34 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by BJB »

:D Stalno nesto narucujem, te stvari sa ebaya (zilete, novcanik, slusalice, torbe za pakovanje,vjesalice za soljjice, kasetni adapter za auto-ovo nabrajam samo ono sto sam u zadnje vrijeme narucila, sitnice ali bas svasta, te kozmetiku gotovo svaki mjesec) i nimalo ne zamjeram ako mi ne dotegljaci pred vrata vec lijepo svratim do poste kad krenem s posla i pokupim svoje paket/vrijednosno pismo..Ili odem muhajmile i podignem to sto mi je stiglo..
Kad ti dodje zuta ceduljica, imas OSAM dana da pokupis posiljku od primitka zute ceduljice..
Torba naseg postara (jest malo smotan, zna mi nekad ostaviti mini paketic od covjekakoji zivi ulicu dalje, prezimena su nam slicna a ime isto samo moje zavrsava na a, njegovo na n, odnesem covjeku koverticu, opomenem postara da se zeznuo..Ne bih se pozalila na njega nema para, zato sto sto covjek radi sovj posao, i pogrijesi ponekad nenamjerno i treba imati razumijevanja) je 35cm sa 45cm, i cini mi se da je uvijek puna koverti, paketica, paketa i kad mi donese bilo sta na vrata, lijpo se covjeku zahvalim i gotovo..Platim 1.80ili 3.5 i gotovo..
OVaj nas postar pjesaci i obidje cijeli svoj rejon svaki dan, pa se zna i vratiti do nekih jer zna da ih nece naci u jutarnjim satima..
Jutros mi je donio paketic sa beautybay, unutra 5 proizvoda, velicine manje kutije za cipele, da ga i nije donio, prokrcila bih put niz stepencie,malo prosetala i otisla po svoj paket, ali mu stvarno ne bih zamjerila..

@Postavljacica teme, zapitaj se malo da si sama postarka u SArajevu i da imas u svom rejonu 20-30 osoba koje konstantno narucuju stvari sa net-a, bi li ih teglila do vrata ili bi ostavila zutu ceduljicu?
she+

#35 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by she+ »

un1ted wrote:Pokusam pronaci orignalni primjerak zalbe koju sam im slao, pa da se iskoristi.
To bi bilo idealno. :thumbup:
isx

#36 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by isx »

un1ted wrote:
dječak sa šibicama wrote:Jel oni imaju obavezu donijeti taj paketic ili ne?
MORA i to zapamtite. Postoje uslovi kada ne mora, ali zdrav razum kaze da ti nece donijeti paket od 10 kila ili neku umotanu foliju koja je duzine metar i vise. Ali normalne dimenzije i normalne kilaze MORA dostaviti na adresu.
Gdje piše da mora?

Pravilnik o opštim uslovima za pružanje poštanskih usluga, član 68. stav 1. tačka 3. - obavijest se ostavlja za pismovne pošiljke mase veće od 1 kg i hitne pismovne pošiljke mase veće od 2 kg i tačka 4. za pakete koji se, u skladu sa odredbama člana 69. ovog Pravilnika, nedostavljaju primatelju.
un1ted

#37 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

BJB wrote: OVaj nas postar pjesaci i obidje cijeli svoj rejon svaki dan, pa se zna i vratiti do nekih jer zna da ih nece naci u jutarnjim satima..
Jutros mi je donio paketic sa beautybay, unutra 5 proizvoda, velicine manje kutije za cipele, da ga i nije donio, prokrcila bih put niz stepencie,malo prosetala i otisla po svoj paket, ali mu stvarno ne bih zamjerila..

@Postavljacica teme, zapitaj se malo da si sama postarka u SArajevu i da imas u svom rejonu 20-30 osoba koje konstantno narucuju stvari sa net-a, bi li ih teglila do vrata ili bi ostavila zutu ceduljicu?
Ne razumijem tvoj post? Zadatak postara je da dostavlja postu, a ne samo pisma. Ako narucuje i 200 osoba, duznost mu je da donese pakete.
Krokodajl

#38 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by Krokodajl »

Dužnost poštara je da postupa u skladu sa naredbama nadređenog, šefa službe, pošte...

Poštar dostavlja šta mu kažu i šta mu dodijele.
un1ted

#39 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

isx wrote: Gdje piše da mora?

Pravilnik o opštim uslovima za pružanje poštanskih usluga, član 68. stav 1. tačka 3. - obavijest se ostavlja za pismovne pošiljke mase veće od 1 kg i hitne pismovne pošiljke mase veće od 2 kg i tačka 4. za pakete koji se, u skladu sa odredbama člana 69. ovog Pravilnika, nedostavljaju primatelju.
Eto 1kg, sta sad? Vecina mojih artikala je ispod 300grama i nije ih donosio. Sta ako je moja posiljka oznacena kao hitna?

Moji paketi nisu prelazili 1kg, ni blizu. Paketi mojih poznanika nisu prelazili 1kg, ni blizu. Sada ih donosi i to je cilj.
Poštar dostavlja šta mu kažu i šta mu dodijele.
Vec sam napisao da to nije tacno. Ostavi zaduzene posiljke na rafovima u posti na zeljeznickoj, na drugom spratu :) Treba li i broj sobe? Sjetit cu se nije problem :)
isx

#40 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by isx »

un1ted wrote: Eto 1kg, sta sad? Vecina mojih artikala je ispod 300grama i nije ih donosio. Sta ako je moja posiljka oznacena kao hitna?

Moji paketi nisu prelazili 1kg, ni blizu. Paketi mojih poznanika nisu prelazili 1kg, ni blizu. Sada ih donosi i to je cilj.
Na osnovu člana 69. pomenutog pravilnika, poštanski operator može da odluči u kojim poštanskim uredima može da dostavlja pakete, a u kojima ne. Dakle, ni mala težina ne garantuje da će ti ga dostaviti, ako živiš u kakvoj pripizdini, 20km od glavog sabirnog centra.
uglavnomja

#41 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by uglavnomja »

na stranu sto se sve krade, obiti postanski sanducic u sekundi ...
i onda su na gubitku svi, i primalac i postar, ni kriv ni duzan, prijava, sankcije, blabla ...

zuti papiric niko nece ukrasti

i ne kontam, sta je problem otici do poste? spasce nekome kruna sa glave? izgubice citav dan?
isx

#42 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by isx »

uglavnomja wrote:i ne kontam, sta je problem otici do poste? spasce nekome kruna sa glave? izgubice citav dan?
Ni meni nije jasno ...
basicm

#43 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by basicm »

Meni se danas desila ta stvar, zuti papir u sanducetu a citav dan u kuci. Nije ni pokusao. Fora je u 1,80 KM koliko ja vidim, hoce da su sigurni da ce dobiti te pare pa ne rizikuju da im zalupis vrata pred nosom.
Inace ovih 1,80 je pljacka ziva, i nadam se iz duse skoroj propasti drzavnih govana.
moonca

#44 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by moonca »

i ne kontam, sta je problem otici do poste? spasce nekome kruna sa glave? izgubice citav dan?
Nije problem, shvatis da je rekreacija, setnja, ali ..ipak, nemamo uvijek vremena, redovi, parking --- i ako je moguce -- ugodnije je kada je donesen na vrata.
un1ted

#45 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

isx wrote:
un1ted wrote: Eto 1kg, sta sad? Vecina mojih artikala je ispod 300grama i nije ih donosio. Sta ako je moja posiljka oznacena kao hitna?

Na osnovu člana 69. pomenutog pravilnika, poštanski operator može da odluči u kojim poštanskim uredima može da dostavlja pakete, a u kojima ne. Dakle, ni mala težina ne garantuje da će ti ga dostaviti, ako živiš u kakvoj pripizdini, 20km od glavog sabirnog centra.
Znam da je Sarajevo pripizdina, ali ne pričamo o tome. Pričamo o samovolji poštara koji NE ŽELI DA RADI POSAO. Nakon moje žalbe, izgleda da je posta promijenila pravilnik i moje naselje nije vise pripizdina.
isx

#46 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by isx »

Lik pisao žalbu jer je dobio žuti papirić. :D
un1ted

#47 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

isx wrote:
uglavnomja wrote:i ne kontam, sta je problem otici do poste? spasce nekome kruna sa glave? izgubice citav dan?
Ni meni nije jasno ...
Artikle koje naručujem su sitnice. Plaćam da mi ih dostavi na adresu. Moje vrijeme je dragocjeno i prije ću popiti kafu u nekoj bašti, nego ići po pošiljku.

Kako sam napisao, možemo imati razumijevanja, ali NIKADA. NKKADA za uposlenika koji NE ŽELI da radi posao koji je PLAĆEN.

Žalba je pisana jer poštar nije izvršavao obaveze. Nakon žalbe, poštar je počeo izvršavati obaveze.
JThomas

#48 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by JThomas »

meni se nikad nije desilo da mi ne donesu. generalno, nikad na poštare nisam imao prigovora. meni su poštari raja.

ali mi ovdje raspravljamo bi li trebao ili ne bi. da li je poštaru dužnost da donese pošiljku ili ne :mrgreen:
JThomas

#49 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by JThomas »

uglavnomja wrote:na stranu sto se sve krade, obiti postanski sanducic u sekundi ...
i onda su na gubitku svi, i primalac i postar, ni kriv ni duzan, prijava, sankcije, blabla ...

zuti papiric niko nece ukrasti

zaista je postalo mučno čitati koliko braniš svakog uhljupa plaćenog od naših para.

pročitaj uvodni post, pa ćeš skontati da nije riječ o tome kad primalac nije zatečen (naravno da tad treba ostaviti papirić, za bilo šta što se potpisuje prijem) - nego da je primalac tu, a poštar mu kaže eeeee ovo tvoje mi je veliko za torbu...
un1ted

#50 Re: Šta da radim sa poštarom?!

Post by un1ted »

Ovdje raspravljamo i nalazimo opravdanja za uposlenik koji ne obavlja posao, samovoljom, za koji je plaćen, a ispunjeni svi uslovi da posao bude obavljen.

Ne postoji opravdanje da mi ne dostavi paket/pismo ako ne prelazi dozvoljene gabarite a ja kući.

Zbog toga kao društvo i jesmo u kruxu. Ako ne očekujete od poštara da obavi posao kako je i propisano, zašto očekivati od policije, političara, doktora, ili bilo koga od nas? Hoće li nam spasti kruna s glave? Neće, ali ćemo kao društvo biti ispod standarda. Ako vi težite ka tome, masite žutim papiricima :)
Post Reply