...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#26 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

Maraschino wrote:
Naplacuje to Sandzaklija vise od duplo a nemoj se iznenaditi ako ti ostane duzan par plata.
Ne placa ti praznike a on uredno naplati, ako te prijavi da si bez posla trenutno, ne nadaj se da ces vidjeti tu naknadu...a za sve imas troskove.
Bjezi sto dalje od nasih ljudi ako imas priliku a ovo sigurno nije.
To njega ne treba da interesuje koliko gazda naplacuje. Cime se vi opterecujete. :roll:

Ako mu je pouzdana veza- treba da ide.
SaraFina

#27 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

mousstapha wrote:Ljudi nemojte na crno raditi, sjebacete mi i ovu drzavu, ja se ne mislim vise migrirati.

Ma ostaće mu dužni što kaže kolega i zavaliti čovjeka bezveze nekom zabranom.
SaraFina

#28 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

moonca wrote:
Maraschino wrote:
Naplacuje to Sandzaklija vise od duplo a nemoj se iznenaditi ako ti ostane duzan par plata.
Ne placa ti praznike a on uredno naplati, ako te prijavi da si bez posla trenutno, ne nadaj se da ces vidjeti tu naknadu...a za sve imas troskove.
To njega ne treba da interesuje koliko gazda naplacuje. Cime se vi opterecujete. :roll:

Pa kako će dobiti vizu u budućnosti s tom satnicom i bez prijave boravka? Naravno da mu je to preduvjet da legalizira boravak.
Last edited by SaraFina on 06/12/2018 15:49, edited 1 time in total.
Maraschino

#29 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Maraschino »

moonca wrote:
Maraschino wrote:

Osnovna plata ali ti govorim i o drugim stvarima.
Ti za praznik ne radis ali placas sve obaveze(kirija, hrana), on regularno naplacuje a tebi ne da(nisi radio nemas sati).
Sada kada se ulazi u zimu ulazi se i u zimski period smanjenih aktivnosti na baustelama(vecina ih je u toku godine naradila za ovaj zimski period), tebe prebacuje na biro radi cekanja posla i on umjesto tebe ubire naknadu sa biroa. Sve govorim iz iskustva jednog poznanika kojega je nas covjek izradio a takvi su skoro svi ovi posrednici.
SaraFina

#30 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

Definitivno i početak rada za 12.01 je čudan termin i to se slažem. Većina Bau firmi posluje sa minimalnom radnom snagom.
Ali eto možda su unutarnji radovi u pitanju.. Pa zato.

Da ne crnjačim čovjeku... Šta god odluči sretno.
krofnaa*

#31 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by krofnaa* »

S obzirom da nemaš ni radnu a ni boravišnu dozvolu, nemaš nikakvih prava kao ostali građani te zemlje. Pitanje je da li ćeš dobiti centa. Platu koju su ti obećali teško ćeš vidjeti očima (q*rac će sandžo dat tebi preko 2000 eura) minimalac u DE je oko 1100€ a ljudi često rade i za manje, pogotovo imigranti. Zašto bi tebi davali duplo više od minimalca, kad će mu pakistanac radit za 800€?

Inspekcija će te poprilično brzo pronaći i dobićeš zabranu ulaska u EU. Zbog takvih nažalost cijela država na kraju ispašta i uskoro su najavili nove restrikcije za ulazak u zemlje EU.
moonca

#32 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

Sve zavisi od njega.
Ako je dobar radnik - Sandzo ce ga primiti kod sebe u kuci.
SaraFina

#33 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

moonca wrote:Sve zavisi od njega.

Bi li ti primila meksikanku na crno sebi kući? A dobra ti radnica u prodavnici čija si vlasnica :D
Rizvan

#34 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Rizvan »

mousstapha wrote:Ljudi nemojte na crno raditi, sjebacete mi i ovu drzavu, ja se ne mislim vise migrirati.
Koje sebično razmišljanje. :roll: Umjesto da se ponudiš da pomogneš čovjeku da pronađe legalno posao, ti se odmah zabrinuo za vlastitu guzicu. Bez obzira bio trol ili ne, sve opisano u uvodnom postu manje više je realnost za mnoge, naročito za one iz ekonomsko pasivnih krajeva poput Sapne. Ljudi nemaju izbora a često i ne znaju kakve mogućnosti i prava mogu ostvariti, pa vide u ovkvim potezima jedini izlaz.
moonca

#35 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

SaraFina wrote:
moonca wrote:Sve zavisi od njega.

Bi li ti primila meksikanku na crno sebi kući? A dobra ti radnica u prodavnici čija si vlasnica :D
Bi, jedne godine umalo nisam- bio je muskarac.

Sada, pogotovo nema radnika. Da mi treba bi. Naravno, vidis kakva je osoba.

Zato je-sve zavisi kako momak djeluje.
Sapna_TZ

#36 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Sapna_TZ »

Radim trenutno pa ne mogu pisati.
Znaci firmu vode dvojice brace Sandzaklija iz Prijepolja njihova je firma zajednicka.
Upoznao sam ih u Sarajevu kad je moj gazda njima izvodio radove.
Sve sam dogovorio sa njima dali su mi tu satnicu i rekli da je to pocetna i da ce vremenom ici gore
Ovo su unutrasnji radovi za elekto-instalacije u zgradama samo sto su mi oni rekli da ne mogu sa ostalim radnicima imati smjestaj vec su mi dali izolovano taj kontenjer na gradilistu. Ja ne znam kako to izgleda samo sam vidio na slikama preko Vibera
Dobio sam pismeno obavjest iz ambasade kad sam preveo odgovor je bio radi male satnice je dosla odbijenica na tu satnicu 10,75.
Ugovor sam dobio i potpisao sa njima oni su mi poslali tu satnicu po ugovoru i rekli da nece biti nikakvih problema.
A meni dosla odbijenica
mousstapha

#37 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by mousstapha »

Rizvan wrote:
Koje sebično razmišljanje. :roll: Umjesto da se ponudiš da pomogneš čovjeku da pronađe legalno posao, ti se odmah zabrinuo za vlastitu guzicu. Bez obzira bio trol ili ne, sve opisano u uvodnom postu manje više je realnost za mnoge, naročito za one iz ekonomsko pasivnih krajeva poput Sapne. Ljudi nemaju izbora a često i ne znaju kakve mogućnosti i prava mogu ostvariti, pa vide u ovkvim potezima jedini izlaz.
Pa naravno, ta necu o drugima razmisljati. Treba samo zidove praviti, Trump je upravu.
numersi

#38 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

Sapna_TZ wrote: Radim trenutno pa ne mogu pisati.
Znaci firmu vode dvojice brace Sandzaklija iz Prijepolja njihova je firma zajednicka.
Sve sam dogovorio sa njima dali su mi tu satnicu i rekli da je to pocetna i da ce vremenom ici gore
Ovo su unutrasnji radovi za elekto-instalacije u zgradama samo sto su mi oni rekli da ne mogu sa ostalim radnicima imati smjestaj vec su mi dali izolovano taj kontenjer na gradilistu. Ja ne znam kako to izgleda samo sam vidio na slikama preko Vibera
Dobio sam pismeno obavjest iz ambasade kad sam preveo odgovor je bio radi male satnice je dosla odbijenica na tu satnicu 10,75.
Ugovor sam dobio i potpisao sa njima oni su mi poslali tu satnicu po ugovoru i rekli da nece biti nikakvih problema.
A meni dosla odbijenica

Elektricare svugdje vazda traze..... ne padaj na prvu vec razmisli malo, ti sto su te odbili nisu te bezveze odbili, razmisli malo bolje..... mozes ti to, idi na normalu, imas ugovor, obzbjedjeno je spavanje i boraviste, normalno ides na posao i vracas se..... nemas problema, to je normala, sve drugo je zajeb i najeb
SaraFina

#39 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

moonca wrote:
SaraFina wrote:

Bi, jedne godine umalo nisam- bio je muskarac.

Sada, pogotovo nema radnika. Da mi treba bi. Naravno, vidis kakva je osoba.

Zato je-sve zavisi kako momak djeluje.
Svaka čast :thumbup:
Lik jeste Ok, zato i ne bi voljela da ga košta ovo povjerenje, koje ima u ljude.
SaraFina

#40 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

numersi wrote:
Sapna_TZ wrote: Radim trenutno pa ne mogu pisati.
A meni dosla odbijenica

Elektricare svugdje vazda traze..... ne padaj na prvu vec razmisli malo, ti sto su te odbili nisu te bezveze odbili, razmisli malo bolje..... mozes ti to, idi na normalu, imas ugovor, obzbjedjeno je spavanje i boraviste, normalno ides na posao i vracas se..... nemas problema, to je normala, sve drugo je zajeb i najeb
Definitivno se slažem.
Ci-Nick

#41 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Ci-Nick »

Tih 170 KM što imaš ti nije dovoljno ni za opremu koja ti je potrebna da živiš kao beskućnik.
Poslije jedne prespavane ili bolje rečeno neprespavane noći kao beskućnik ne bi bio sposoban za rad a da ne govorimo o nekoliko takvih noći ili sedmica.
Zima nije dobar period za učenje preživljavanja na ulici.
Tako da ti je najbolje da zaboraviš tu opciju.
Bez vize, bez radne dozvole, bez obezbjeđenog smještaja, bez dovoljno novca u džepu i bez nekog ko bi ti pomogao, pružio utočište,.. najbolje da sve zaboraviš jer će biti bolnije iskustvo nego što možeš i zamisliti.
vjesticanametli

#42 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by vjesticanametli »

Reci ti SanDZokanu da koriguje ugovor i imas mjesec dana da ulozis zalbu. Ne idi na takav nacim. Prvo 170 km ce otici u vjetar isti dan a prava nemas nikakva. Da ne bi dosao u situaciju da molis da te deportuju i fasujes zabranu ne idi. Ako ti treba pomoc oko zalbe kad korigujes ugovor ev ja cu ti pomoci ali ne idi ilegalno. Kad dobijes ugovor ide brzo zalba i onda odobre ako je sve ok. Sretno
Bluemore

#43 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Bluemore »

Sapna_TZ wrote:Radim trenutno pa ne mogu pisati.
A meni dosla odbijenica
Ulozi zalbu na odbijenicu u ambasafi a prilozi Novi ugovor sa njima dogovori vecu satnicu radi vize
Ne treba ti novi Termin za to
Sretno Kako god
insomnia78

#44 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by insomnia78 »

Nemas para, ne znas jezik, nemas nikog gore. Ne vidim kako ne bi upalilo
uglavnomja

#45 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by uglavnomja »

vjesticanametli wrote:Reci ti SanDZokanu da koriguje ugovor i imas mjesec dana da ulozis zalbu. Ne idi na takav nacim. Prvo 170 km ce otici u vjetar isti dan a prava nemas nikakva. Da ne bi dosao u situaciju da molis da te deportuju i fasujes zabranu ne idi. Ako ti treba pomoc oko zalbe kad korigujes ugovor ev ja cu ti pomoci ali ne idi ilegalno. Kad dobijes ugovor ide brzo zalba i onda odobre ako je sve ok. Sretno

:thumbup:
julisiz es grant

#46 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by julisiz es grant »

insomnia78 wrote:Nemas para, ne znas jezik, nemas nikog gore. Ne vidim kako ne bi upalilo
:lol:
swanfilter

#47 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by swanfilter »

Buraz, trazi ti drugu vezu. Do tada, uci jezik i strpi se do ranog proljeca ...

Te Sandze, zavaljivanje tebe kao da vidim. I u slucaju da si dobio vizu ...

Rad na crno i zivot beskucnika ... Rizikujes da te gazde ne zavale, a prava nemas jer ne postojis. Plus, zabrana u Njem koliko vec godina i jos u sistemu si ...

Il, ne daj ti boze, da te ko ne zbureci i posalje kuci u cefinima. A, zbog cega? Pamet u glavu i sretno ...
moonca

#48 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

:-)

...ja -insomnija je dosao s punim dzepovima... :-)
animals

#49 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by animals »

Zar Njemacka ne otvara trziste za radnike iz BiH, ili sam ja nesto pomijesao..
animals

#50 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by animals »

I jos nesto, i ja sam otisao vani sa 100 maraka tadasnji u dzepu..
bez posla, stana ili neceg drugog osiguranog..
ali to je bilo 91..bila druga vremena..
ne bi ti nista savjetovao, odluci sam..
Post Reply