To je opcepoznata cinjenica, a cuo sam je na predavanjima nekih islamskih ucenjaka, od prijatelja sufija narocito ovaj dio o dusi prije zivota, nije mi namjera da provociram, Islam mi je drag, sufizam kao skola ucenja i zivi Islam.narocito. mislim da je izvor za ovu tvrdnju neki od vjerodostojnih hadisa, da se svi radjaju kao muslimani, a da ih drustvo i roditelji njihovi na drugi put preusmjerise, a da ce svi imati priliku da se u Islam vrate. Zato se konstantno i govori o povratku u Islam, a ne konvertitsrvu.spreca wrote:Gdje si sve procitao ovo gore navedeno i da se svi u svijetu radjaju kao muslimani......?MaksprotivMarksa wrote:Mislim da bi bilo zanimljivo imati temu za pitanja glede nekih teoloskih i slicnih pitanja za ucenjake ili poznavaoce religija.
Ja imam pitanje za islamske ucenjake ili poznavaoce tematike, a to je sljedece:
Ako se svi radjaju kao muslimani, ako su nam duse prije materijalizacije same muslimanske, a postoji odredba u kojoj je napustanje Islama kaznjivo smrcu, da li se ova odredba moze ili pak negdje tumaci da je moguce ubiti sve nemuslimane na planeti, jer su svi ljudi ikada rodjeni, rodjeni kao muslimani, a ako su ovom trenutku pripadnici neke druge religije, onda su vec jednom napustili Islam ?
Pitanja/e za ucenjake ?
- MaksprotivMarksa
#26 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
- MaksprotivMarksa
#27 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Pa dobro, neka si, samo mi niso odgovorio na pitanje koje mene interesuje.tuzlak1212 wrote:svojstva djeteta (stid, radoznalost, ucenje, finoca, neiksvarenost, iskrenost, cistoca u svakom smislu) i svojstva koja se traze od muslimana u sta da se preodgoji i prevaspita i na sta treba da lici su ista... ali hadis se tumaci kao da bi bilo ko bio musliman da ne stavlja pod pitanje dal ima Boga nego da stavlja pod pitanje sve ono sto ga ubjedilo da ga nema.. i da smo jos kao dijeca savrseno kodirani kako da mislimo i u sta da vjerujemo
U Muslimovom Sahihu prenosi se od Ijada, r.a., da je Allahov Poslanik,
a.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: 'Ja sam stvorio Svoje robove u pravoj vjeri, pa
im zatim dolaze šejtani, odvraćaju ih od njihove vjere i zabranjuju im ono što
sam im Ja dozvolio i naređuju im da Meni pripišu sudruga o čemu Ja nikakva
dokaza nisam objavio'."
nezz sto ja ovo napisa, ja nisam ucenjak
- tuzlak1212
#28 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
vise sam se nadovezo oko onog radjanja kao muslimanMaksprotivMarksa wrote:Pa dobro, neka si, samo mi niso odgovorio na pitanje koje mene interesuje.tuzlak1212 wrote:svojstva djeteta (stid, radoznalost, ucenje, finoca, neiksvarenost, iskrenost, cistoca u svakom smislu) i svojstva koja se traze od muslimana u sta da se preodgoji i prevaspita i na sta treba da lici su ista... ali hadis se tumaci kao da bi bilo ko bio musliman da ne stavlja pod pitanje dal ima Boga nego da stavlja pod pitanje sve ono sto ga ubjedilo da ga nema.. i da smo jos kao dijeca savrseno kodirani kako da mislimo i u sta da vjerujemo
a.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: 'Ja sam stvorio Svoje robove u pravoj vjeri, pa
dokaza nisam objavio'."
to oko ubijanja to je u islamu oblast Fikha, odnosno prava/zakona serijatskog, cisto sumnjam da to iko ovdje poznaje tako da ces odgovor negdje drugo trazit
al po mom misljenju Smrcak je upravu, mislim da to pravilo nije striktno nego se ide sudiji i najcesce bude neka druga kazna ako bude kazne uopste.. neki dan neka emisija mislim na Discoveriju bila vezana za zakonske prestupe i kazne po svijetu i tako su ljudi sakupili svega i odsvakle, i u saudijskoj arabiji su ufatili i dokazali za nekog da je neki zlocin pocinio cija je kazna smrt i nije ubijen nego je na sudu dobio kaznu protjerivanja iz drzave na neko vrijeme i nakon tog vremena moze doci i ako pokaze dobro vladanje moze zivit u saudijskog arabiji opet...
kazna za smrt koliko ja znam je za djela poput silovanja, ubistva, drzavne izdaje il nesto u toj kategoriji, zlocin u medjuljudskim odnosima a ne prema Bogu
- JVC
#29 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Heheheh ta ti prica prolazi kod "liberalnih zapadnjaka" koji nemaju pojma o krscanstvu, a o islamu da ne pricamo.Smrcak15 wrote: u hadisu procita eto gdje, jesi li sad zadovoljan??
ako pitas koji hadis, kazem ti hadis koji prenosi Ebu Davud/David gdje je poslanik nije izvrsio smrtnu kaznu na jednog otpadnika od islama. sto nam ukazuje da smrtna kazna nije standard, nego relativna stvar u islamskom pravu.
jedan od najgorih nacin tumacenja islama, je uzeti samo jedan hadis a zanemariti ostale hadise....svi se hadisi uzmu u obzir i tek onda se donosi zakljucak a ne nakon jednog hadisa koji neznas povodo, kontekst, mjesto ama nista i onda presudjujes.
Tvoja spika mi je slicna ovom dole tekstu koja govori o Muhamedu kao zacetniku hipi pokreta...znas ono, cvijece, plavo nebo, trava, i sve je to super dok ne procitas islamske izvore i upoznas pravog Muhameda.
https://www.nytimes.com/2018/11/20/opin ... ammad.html
- MaksprotivMarksa
#30 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Znas kako je to kad se uzivo postavi ovakovo pitanje, odmah ljudi misle da preispitujes valjanost religije, ja sam zainteresiran za Islam, narocito sufizam, ali da bih se prepustio punom religijskom zivotu ja moram sebi razjasniti neke stvari koje mi se namecu kao kontrafiktornosti. Sami odgovori na ovoj temi me rastuzuju, toliko relativizacije od istih ljudi koji tvrde da je nesro savrseno itd. Hvala ti na tvom doprinosu u razjasnjenju nekih pitanja.tuzlak1212 wrote:vise sam se nadovezo oko onog radjanja kao muslimanMaksprotivMarksa wrote:Pa dobro, neka si, samo mi niso odgovorio na pitanje koje mene interesuje.tuzlak1212 wrote:svojstva djeteta (stid, radoznalost, ucenje, finoca, neiksvarenost, iskrenost, cistoca u svakom smislu) i svojstva koja se traze od muslimana u sta da se preodgoji i prevaspita i na sta treba da lici su ista... ali hadis se tumaci kao da bi bilo ko bio musliman da ne stavlja pod pitanje dal ima Boga nego da stavlja pod pitanje sve ono sto ga ubjedilo da ga nema.. i da smo jos kao dijeca savrseno kodirani kako da mislimo i u sta da vjerujemo
dokaza nisam objavio'."
to oko ubijanja to je u islamu oblast Fikha, odnosno prava/zakona serijatskog, cisto sumnjam da to iko ovdje poznaje tako da ces odgovor negdje drugo trazit
al po mom misljenju Smrcak je upravu, mislim da to pravilo nije striktno nego se ide sudiji i najcesce bude neka druga kazna ako bude kazne uopste.. neki dan neka emisija mislim na Discoveriju bila vezana za zakonske prestupe i kazne po svijetu i tako su ljudi sakupili svega i odsvakle, i u saudijskoj arabiji su ufatili i dokazali za nekog da je neki zlocin pocinio cija je kazna smrt i nije ubijen nego je na sudu dobio kaznu protjerivanja iz drzave na neko vrijeme i nakon tog vremena moze doci i ako pokaze dobro vladanje moze zivit u saudijskog arabiji opet...
kazna za smrt koliko ja znam je za djela poput silovanja, ubistva, drzavne izdaje il nesto u toj kategoriji, zlocin u medjuljudskim odnosima a ne prema Bogu
- Irsar
#31 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Pitanje si postavio na osnovu hadisa broj 1358, 1359 i 1385 iz Buharijevog Sahiha, bar koliko ja mogu da vidim. Tu se spominje da je svako rođen "u prirodnoj vjeri (Islama)" i da "roditelji to dijete kasnije načine židovom, kršćaninom, idolopoklonikom" i tome slično.MaksprotivMarksa wrote:Sami odgovori na ovoj temi me rastuzuju, toliko relativizacije
Ali onda samo tvoje pitanje nije jasno ili prosto nije ispravno. S jedne strane iz navedenih hadisa je vidljivo da su roditelji ti koji od djeteta načine ovo ili ono, što u konačnici vodi zaključku kako nije dijete to koje je imalo svoj (informisani) izbor kako će dalje da odrasta, da li kao Musliman ili ne. S druge strane, tvoje pitanje upravo poseže problem informisanog izbora, kao da je svako dijete u jednom trenutku imalo jasan izbor "Islam ili drugo" pa da možemo reći kako su ta djeca "otpadnici" ili "konvertiti".
Istina je da je moj prvobitni odgovor ovdje bio sažet, stoga ga možda i nisi razumio. Ponavljam:
Gledano sa maksimalnom preciznošću, dijete nije napravilo dobrovoljan, dragovoljan i informisan izbor napuštanja Islama, već je sav izbor koji je dijete učinilo bilo "slijeđenje bližnjih", a to "slijeđenje bližnjih" je također prirodno i neizbježno, tj. normalno ponašanje djeteta.dijete i odrastao čovjek imaju različite mogućnosti izbora, to što dijete "odabere" (čitaj: bude prisiljeno, obmanuto, ili naprosto slijedi bližnje što u osnovi nije loše) nešto mimo Islama ga ne čini "konvertitom".
Gledano i jezički, navedeni hadisi spominju, citiram 1385 i boldiram relevantni dio:
da nije dijete to koje pravi neki izbor, već da su roditelji ti koji ga oblikuju i konvertuju. Apsurdno je očekivati od djeteta, kojemu je u prirodi Islam koliko i slijeđenje roditelja, da bude svjesno i zna šta Islam, vjera i dokazi za istu jesu, da bude u mogućnosti napraviti izbor tako rano, kada ni puno trivijalnije (ovozemaljske) izbore dijete nije u stanju da napravi.Svako se dijete rađa u prirodnoj vjeri, pa ga njegovi roditelji kasnije pojevreje, ili pokrste, ili od njega učine poklonika vatri
I na kraju, također se ponavljam, upravo su izbori ti koji su bitni. Postoje i hadisi koji govore o tome da čovjek dok čini npr. blud (vanbračni nedozvoljeni spolni odnos) nije u vjeri, pa opet nećemo reći da je isti postao trajno nevjernikom. Dijete nema izbor, ili mu je izbor vrlo ograničen (praktično, tako i spoznajno), stoga ne možemo niti reći da je dijete "konvertiralo", već da je "konvertiran".
Smatrati sve ljude mimo Muslimana "konvertitima" možemo samo ako su oni zaista napravili izbor i djelo konverzije; djeca to ne mogu učiniti, jer nemaju sve elemente ispravnog izbora, a to su: svjesnost i dragovoljnost. Čak i ako se dragovoljnost stavi po strani, odsustvo informiranosti (tj. svjesnosti) je dovoljna da kažemo kako djeca nisu konvertirala, jer bi to značilo da su znala i bila svjesna izbora koje čine. Nadam se da je sad jasnije.
-
numersi
#32 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
MaksprotivMarksa wrote:... Sami odgovori na ovoj temi me rastuzuju,...
Zavisi odakle ko krene, neko krene od Adema i Have, neko Adama i Eve, neko krene od nekakvog zmaja, neko krene od neke ribe, neko krene od nekog majmuna...... neko krene odakle god hoce, sta te tu ima rastuzit?
-
numersi
#33 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Najgori ljudi su oni koji ispravljaju svijet, ljude, macke i picke materine.....
a jos gori su logicari, e tu nema ni picke materine, ni kurca ni palca,
i ako se tu neko nadje da je tuzan...... nek se goni u kurac
Vjerovanje u bilo sta je uvjerenje, a uvjerenje je ono kroz sta prodjes licno vidom, osjecajem, iskustvom, situacijama iz kojih skontas i saznas to u sta vjerujes..... uvjeris se, i dobijes vjerovanje, u sta god hoces, ili skontas (uvjeris se) da nista od onog u sta si vjerovao nije tako, vec totalno drugacije, pa ides dalje dok se ne pronadjes (uvjeris u sta god hoces) i onda vjerujes u sta god hoces......
a jos gori su logicari, e tu nema ni picke materine, ni kurca ni palca,
i ako se tu neko nadje da je tuzan...... nek se goni u kurac
Vjerovanje u bilo sta je uvjerenje, a uvjerenje je ono kroz sta prodjes licno vidom, osjecajem, iskustvom, situacijama iz kojih skontas i saznas to u sta vjerujes..... uvjeris se, i dobijes vjerovanje, u sta god hoces, ili skontas (uvjeris se) da nista od onog u sta si vjerovao nije tako, vec totalno drugacije, pa ides dalje dok se ne pronadjes (uvjeris u sta god hoces) i onda vjerujes u sta god hoces......
- JVC
#34 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
A mene napada kada postavim neku suru ili hadis govoreci kako ne znam u kojem kontekstu je objavljena. Kao sto tasfir sam kaze ova sura je zamjenjena i ne vazi vise.Smrcak15 wrote:
to Allah ne dozovljava, nego cak bi te i kaznio zbog toga kada bi to uradio,
evo sad da izadjes negdje i ubijes nekoga samo sto nevjeruje u Allaha, ti si skoro pa ostembiljanu kartu sebi kupio ze Dzehennem
Allah jasno kaze:
2:256 U vjeru nema prisiljavanja – Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. – A Allah sve čuje i zna.
Asbab Al-Nuzul by Al-Wahidi:
1.
(There is no compulsion in religion…) [2:256]. Muhammad ibn Ahmad ibn Ja'far al-Muzakki informed us> Zahir ibn Ahmad> al-Husayn ibn Muhammad ibn Mus'ab> Yahya ibn Hakim> Ibn Abi 'Adiyy> Shu'bah> Abu Bishr> Sa'id ibn Jubayr> Ibn 'Abbas who said: “The women of the Helpers whose boys always died in infancy used to vow to bring up their boys as Jews if they were to live. When the Banu'l-Nadir were driven out, they had among them children of the Helpers. The Helpers said: 'We will not leave our children!' Upon which Allah, exalted is He, revealed (There is no compulsion in religion. The right direction is henceforth distinct from error …)”. Muhammad ibn Musa ibn al-Fadl informed us> Muhammad ibn Ya'qub> Ibrahim ibn Marzuq> Wahb ibn Jarir> Shu'bah> Abu Bishr> Sa'id ibn Jubayr> Ibn 'Abbas who said regarding the saying of Allah, exalted is He, (There is no compulsion in religion…): “The woman of the Helpers whose boys never survived used to vow that if a boy of hers survived, she would raise him as a Jew. When the Banu'l-Nadir were driven out of Medina they had among them children of the Helpers. The Helpers said: 'O Messenger of Allah! Our Children!' Allah, exalted is He, therefore revealed (There is no compulsion in religion…)”. Sa'id ibn Jubayr said: “Those who wished to leave with the Jews did leave, and those who wished to embrace Islam embraced Islam”. Said Mujahid: “This verse was revealed about a man of the Helpers who had a black boy called Subayh whom he used to coerce to become Muslim”. Al-Suddi said: “This verse was revealed about a man from the Helpers called Abu'l-Husayn. This man had two sons. It happened that some traders from Syria came to Medina to sell oil. When the traders were about to leave Medina, the two sons of Abu'l-Husayn called them to embrace Christianity. These traders converted to Christianity and then left Medina. Abu'l-Husayn informed the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, of what had happened. He asked him to summon his two sons. But then Allah, exalted is He, revealed (There is no compulsion in religion…). The Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, said: 'May Allah banish both of them. They are the first to disbelieve'.
2.
This was before the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, was commanded to fight the people of the Book. But then Allah's saying (There is no compulsion in religion…) was abrogated and the Prophet was commanded to fight the people of the Book in Surah Repentance”. Masruq said: “A man from the Helpers, from amongst the Banu Salim Banu 'Awf, had two sons who had converted to Christianity before the advent of the Prophet, Allah bless him and give him peace. [After the migration of the Prophet, Allah bless him and give him peace, to Medina,] these two sons came to Medina along a group of Christians to trade in food. Their father went to them and refused to leave them, saying: 'By Allah! I will not leave you until you become Muslim'. They refused to become Muslim and they all went to the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, to settle their dispute. The father said: 'O Messenger of Allah! How can I leave a part of me enter hell fire while I just sit and look?' Allah, glorious and majestic is He, then revealed (There is no compulsion in religion…) after which he let them go”. Abu Ishaq ibn Ibrahim al-Muqri' informed us> Abu Bakr ibn Muhammad ibn Ahmad ibn 'Abdus> Abu'l-Hasan 'Ali ibn Ahmad ibn Mahfuz> 'Abd Allah ibn Hashim> 'Abd al-Rahman ibn Mahdi> Sufyan> Khusayf> Mujahid who said: “There were some people who were nurse-wetted among the Jews, the Banu Qurayzah and Banu'l-Nadir. When the Prophet, Allah bless him and give him peace, commanded that the Banu'l-Nadir be driven out of Medina, those sons of the Aws who were nurse-wetted by the Jews said: 'We will leave with them and follow their religion'. Their families stopped them and wanted them to coerce them to embrace Islam. Then the verse (There is no compulsion in religion…) was revealed”.
https://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tM ... nguageId=2
- MaksprotivMarksa
#35 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Irsar wrote:Pitanje si postavio na osnovu hadisa broj 1358, 1359 i 1385 iz Buharijevog Sahiha, bar koliko ja mogu da vidim. Tu se spominje da je svako rođen "u prirodnoj vjeri (Islama)" i da "roditelji to dijete kasnije načine židovom, kršćaninom, idolopoklonikom" i tome slično.MaksprotivMarksa wrote:Sami odgovori na ovoj temi me rastuzuju, toliko relativizacije
Ali onda samo tvoje pitanje nije jasno ili prosto nije ispravno. S jedne strane iz navedenih hadisa je vidljivo da su roditelji ti koji od djeteta načine ovo ili ono, što u konačnici vodi zaključku kako nije dijete to koje je imalo svoj (informisani) izbor kako će dalje da odrasta, da li kao Musliman ili ne. S druge strane, tvoje pitanje upravo poseže problem informisanog izbora, kao da je svako dijete u jednom trenutku imalo jasan izbor "Islam ili drugo" pa da možemo reći kako su ta djeca "otpadnici" ili "konvertiti".
Istina je da je moj prvobitni odgovor ovdje bio sažet, stoga ga možda i nisi razumio. Ponavljam:
Gledano sa maksimalnom preciznošću, dijete nije napravilo dobrovoljan, dragovoljan i informisan izbor napuštanja Islama, već je sav izbor koji je dijete učinilo bilo "slijeđenje bližnjih", a to "slijeđenje bližnjih" je također prirodno i neizbježno, tj. normalno ponašanje djeteta.dijete i odrastao čovjek imaju različite mogućnosti izbora, to što dijete "odabere" (čitaj: bude prisiljeno, obmanuto, ili naprosto slijedi bližnje što u osnovi nije loše) nešto mimo Islama ga ne čini "konvertitom".
Gledano i jezički, navedeni hadisi spominju, citiram 1385 i boldiram relevantni dio:
da nije dijete to koje pravi neki izbor, već da su roditelji ti koji ga oblikuju i konvertuju. Apsurdno je očekivati od djeteta, kojemu je u prirodi Islam koliko i slijeđenje roditelja, da bude svjesno i zna šta Islam, vjera i dokazi za istu jesu, da bude u mogućnosti napraviti izbor tako rano, kada ni puno trivijalnije (ovozemaljske) izbore dijete nije u stanju da napravi.Svako se dijete rađa u prirodnoj vjeri, pa ga njegovi roditelji kasnije pojevreje, ili pokrste, ili od njega učine poklonika vatri
I na kraju, također se ponavljam, upravo su izbori ti koji su bitni. Postoje i hadisi koji govore o tome da čovjek dok čini npr. blud (vanbračni nedozvoljeni spolni odnos) nije u vjeri, pa opet nećemo reći da je isti postao trajno nevjernikom. Dijete nema izbor, ili mu je izbor vrlo ograničen (praktično, tako i spoznajno), stoga ne možemo niti reći da je dijete "konvertiralo", već da je "konvertiran".
Smatrati sve ljude mimo Muslimana "konvertitima" možemo samo ako su oni zaista napravili izbor i djelo konverzije; djeca to ne mogu učiniti, jer nemaju sve elemente ispravnog izbora, a to su: svjesnost i dragovoljnost. Čak i ako se dragovoljnost stavi po strani, odsustvo informiranosti (tj. svjesnosti) je dovoljna da kažemo kako djeca nisu konvertirala, jer bi to značilo da su znala i bila svjesna izbora koje čine. Nadam se da je sad jasnije.
-
numersi
#36 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
vjerovanje ili ne vjerovanje, ne vazno...... ne zavisi od roditelja, roditelji samo uvedu dijete u svijet, izraste u covjeka, kakav god bio, i onda covjek (musko ili zensko) sebe pronadje, u cemu se god pronadje..... i tako ide pronalazeci se, ili se ne pronalazeci, otkriva se...... bez obzira na roditelje kakvi god oni bili
pitajte djecu da li vjeruju ili ne vjeruju u ono sto im roditelji vjeruju ili ne vjeruju
vratite se vi sami u nazad u djecije doba pa vidite jeste li vi vjerovali ili ne vjerovali, u ono sto su vasi roditelji vjerovali ili ne vjerovali
sipka i degenek, ovo ono ali sve ode u kurac, ko vas jebe
pitajte djecu da li vjeruju ili ne vjeruju u ono sto im roditelji vjeruju ili ne vjeruju
vratite se vi sami u nazad u djecije doba pa vidite jeste li vi vjerovali ili ne vjerovali, u ono sto su vasi roditelji vjerovali ili ne vjerovali
sipka i degenek, ovo ono ali sve ode u kurac, ko vas jebe
- славянин
#37 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Ako roditelji promjene vjeru dijetetu, a svi su rodjeni kao Muslimani.... ko je promjenio roditeljima vjeru i njihovim roditeljima i tako nazad
Znaci onda ko je Musliman nikada i nije otkrio istinu vec se rodio sa istom 
- Irsar
#38 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
U biti se ovdje govori o "prirodnoj vjeri" koja je urođena svakome, baš kao što je "instinkt" za razlikovanje dobra od zla urođen također; no kao što taj instinkt može vremenom biti korumpiran, pa odrastao čovjek može smatrati neko zlo dobrim i obratno, tako isto i ta "prirodna vjera" može biti korumpirana. Na kraju, kao i svaki aspekt čovjekove prirode, ili će čovjek održavati i usavršavati tu prirodu (koliko može), ili će vremenom ta priroda biti oštećena, unazađena, isprljana.славянин wrote:Ako roditelji promjene vjeru dijetetu, a svi su rodjeni kao Muslimani.... ko je promjenio roditeljima vjeru i njihovim roditeljima i tako nazadZnaci onda ko je Musliman nikada i nije otkrio istinu vec se rodio sa istom
Baš kao što je fizička aktivnost potrebna za zdravlje tijela, tako isto npr. aktivno vjerovanje je potrebno za zdravlje vjere pojedinca.
Eh sad, puno je lakše pasti i biti unazađen, nego se uzdignuti i pokušati se uspeti strmim putem prave vjere. Stoga i djeca, kako god su rođena, češće "padnu" dok ne odrastu, ili kad već odrastu (sjetit se samo svih priča o "gubitku vjere" u nekom trenutku ili periodu života i "konverziji" u ateizam i slično), što daje odgovor na pitanje kako i zašto je neko postao nešto mimo kakav je bio dok je imao "prirodnu vjeru". Priča je puno kompleksnija nego što se na prvu čini.
-
numersi
#39 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Irsar wrote:...... Priča je puno kompleksnija nego što se na prvu čini.
Jednostavno je, kreni od sebe kad si bio mali, kako se zivot slaze kao kockice na kockice..... a jebiga sad ako si odmah odrastao u zrelog covjeka, pa niti si bio mali niti imas kockice da ih slazes, tad je zivot kompleksijada, zajebano to sve pohvatat
- Irsar
#40 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Kad sam bio mali slijedio sam, ili bolje rečeno pokoravao sam se naredbama roditelja, instinktivno osjećajući da to "tako treba" ili da je "tako bolje da ne bih imao negativne posljedice".numersi wrote:Irsar wrote:...... Priča je puno kompleksnija nego što se na prvu čini.
Jednostavno je, kreni od sebe kad si bio mali, kako se zivot slaze kao kockice na kockice..... a jebiga sad ako si odmah odrastao u zrelog covjeka, pa niti si bio mali niti imas kockice da ih slazes, tad je zivot kompleksijada, zajebano to sve pohvatat
Inače ne znam koja je tvoja poenta, ako ikakve ima, ali postoje ljudi među kojima sam i sam kojima je život daleko komplikovaniji nego većini, što i jeste vjerovatni razlog zašto mi je olakšano uočavanje finesa i nijansi u inače rigidnim stavovima obe strane (vjerničke i nevjerničke). Jest da je nevjernička danas poprilično infantilna, mada su i vjere doživjele korupciju i dekadencu, nažalost.
-
numersi
#41 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Irsar wrote:
Inače ne znam koja je tvoja poenta, ako ikakve ima....
e jebiga, nesto mi ovo poznato i sa i bez bilo kojih infantilnosti i dekadenci
Teoriju ako je u praksi ne vidis, ili je ne mozes uraditi, je supljak, jer tu svu teoretsku skolu koju si prosao, ako je ne prodjes zivotom, ili ti ne valja skola ili je nisi ni zavrsio.
Ne moze se nista zajedno sastaviti kad se jedno govori a drugo radi.... a kad se ubaci sta se misli, drama ziva,
"infantilne dekadence"...... koja vadiona
zajebana je poenta
- Irsar
#42 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Nešto ipak mislim da nemaš neku poentu, osim ako ista nije ovo:
Tj. "Boga nema, ali čovjek Boga kreira"? Inače, u onoj listi stvari (vid, osjećaj, iskustvo i td.) na osnovu kojih čovjek tobože dolazi do "uvjerenja u nešto" si zaboravio glavnu i najveću stvar - intelekt čovjeka. To što si ti sam sebe uvjerio u nešto nekim načinom - recimo kroz situacije - pa onda kasnije se razuvjerio, je samo tvoja stvar koja naravno sa onim šta je istina ne mora imati nikakve veze.numersi wrote:a uvjerenje je ono kroz sta prodjes licno vidom, osjecajem, iskustvom, situacijama iz kojih skontas i saznas to u sta vjerujes..... uvjeris se, i dobijes vjerovanje, u sta god hoces, ili skontas (uvjeris se) da nista od onog u sta si vjerovao nije tako, vec totalno drugacije, pa ides dalje dok se ne pronadjes (uvjeris u sta god hoces) i onda vjerujes u sta god hoces......
- Irsar
#43 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Da, i ovo je tvoja poenta, slažem se.numersi wrote:zajebana je poenta
- Smrcak15
#44 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
JVC wrote: A mene napada kada postavim neku suru ili hadis govoreci kako ne znam u kojem kontekstu je objavljena. Kao sto tasfir sam kaze ova sura je zamjenjena i ne vazi vise.
Asbab Al-Nuzul by Al-Wahidi:
1.
(There is no compulsion in religion…) [2:256]. Muhammad ibn Ahmad ibn Ja'far al-Muzakki informed us> Zahir ibn Ahmad> al-Husayn ibn Muhammad ibn Mus'ab> Yahya ibn Hakim> Ibn Abi 'Adiyy> Shu'bah> Abu Bishr> Sa'id ibn Jubayr> Ibn 'Abbas who said: “The women of the Helpers whose boys always died in infancy used to vow to bring up their boys as Jews if they were to live. When the Banu'l-Nadir were driven out, they had among them children of the Helpers. The Helpers said: 'We will not leave our children!' Upon which Allah, exalted is He, revealed (There is no compulsion in religion. The right direction is henceforth distinct from error …)”. Muhammad ibn Musa ibn al-Fadl informed us> Muhammad ibn Ya'qub> Ibrahim ibn Marzuq> Wahb ibn Jarir> Shu'bah> Abu Bishr> Sa'id ibn Jubayr> Ibn 'Abbas who said regarding the saying of Allah, exalted is He, (There is no compulsion in religion…): “The woman of the Helpers whose boys never survived used to vow that if a boy of hers survived, she would raise him as a Jew. When the Banu'l-Nadir were driven out of Medina they had among them children of the Helpers. The Helpers said: 'O Messenger of Allah! Our Children!' Allah, exalted is He, therefore revealed (There is no compulsion in religion…)”. Sa'id ibn Jubayr said: “Those who wished to leave with the Jews did leave, and those who wished to embrace Islam embraced Islam”. Said Mujahid: “This verse was revealed about a man of the Helpers who had a black boy called Subayh whom he used to coerce to become Muslim”. Al-Suddi said: “This verse was revealed about a man from the Helpers called Abu'l-Husayn. This man had two sons. It happened that some traders from Syria came to Medina to sell oil. When the traders were about to leave Medina, the two sons of Abu'l-Husayn called them to embrace Christianity. These traders converted to Christianity and then left Medina. Abu'l-Husayn informed the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, of what had happened. He asked him to summon his two sons. But then Allah, exalted is He, revealed (There is no compulsion in religion…). The Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, said: 'May Allah banish both of them. They are the first to disbelieve'.
2.
This was before the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, was commanded to fight the people of the Book. But then Allah's saying (There is no compulsion in religion…) was abrogated and the Prophet was commanded to fight the people of the Book in Surah Repentance”. Masruq said: “A man from the Helpers, from amongst the Banu Salim Banu 'Awf, had two sons who had converted to Christianity before the advent of the Prophet, Allah bless him and give him peace. [After the migration of the Prophet, Allah bless him and give him peace, to Medina,] these two sons came to Medina along a group of Christians to trade in food. Their father went to them and refused to leave them, saying: 'By Allah! I will not leave you until you become Muslim'. They refused to become Muslim and they all went to the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, to settle their dispute. The father said: 'O Messenger of Allah! How can I leave a part of me enter hell fire while I just sit and look?' Allah, glorious and majestic is He, then revealed (There is no compulsion in religion…) after which he let them go”. Abu Ishaq ibn Ibrahim al-Muqri' informed us> Abu Bakr ibn Muhammad ibn Ahmad ibn 'Abdus> Abu'l-Hasan 'Ali ibn Ahmad ibn Mahfuz> 'Abd Allah ibn Hashim> 'Abd al-Rahman ibn Mahdi> Sufyan> Khusayf> Mujahid who said: “There were some people who were nurse-wetted among the Jews, the Banu Qurayzah and Banu'l-Nadir. When the Prophet, Allah bless him and give him peace, commanded that the Banu'l-Nadir be driven out of Medina, those sons of the Aws who were nurse-wetted by the Jews said: 'We will leave with them and follow their religion'. Their families stopped them and wanted them to coerce them to embrace Islam. Then the verse (There is no compulsion in religion…) was revealed”.
https://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tM ... nguageId=2
ja nisam misljenja da je derogiran ajet "nema prisile u vjeru" jer poslanik nije to praktikovao, sto znaci nije natjeravao u islam nikoga, vodio je borbu protiv zidova pa ih nije natjeravao da prihvate islam, samim tim nije tacno da je derogiran , jer da je derogiran onda bi psolanik licno primjerom pokazao derogiranost ajetaThis was before the Messenger of Allah, Allah bless him and give him peace, was commanded to fight the people of the Book. But then Allah's saying (There is no compulsion in religion…) was abrogated and the Prophet was commanded to fight the people of the Book in Surah Repentance”.
ako je ovaj ajet
9:29 Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju (glavarinu/porez/dzizju) poslušno i smjerno
derogirao
ovaj
2:256 U vjeru nema prisiljavanja – ...
nema logike , jer sam ajet 9:29 ukazuje da mozes i dalje biti i krscanin i zidov u islamskoj drzavi, a to je placaj drzavi porez kao i muslimani , i nastavi biti zidov i krscanin....
pa ako mozes nastaviti biti zidov i krscanin po ajet 9:29, kako je onda ajet 2:256 U vjeru nema prisiljavanja .....derogira sa 9:29....sve dok ne daju (glavarinu/porez/dzizju) poslušno i smjerno
cak Muhammed kaze ko ubije krscanina ili zidova u islamskoj drzavi, a placaju uredno porez takav ide u Dzehennem/Pakao.
U cemu se onda ovdje radi u ajetu 9:29....koji je povod bio objave ovoga ajeta, povod objave ajeta je U vezi pohoda muslimanske vojske na BIzantijsku vojsku na Tebuku, jer su muslimani culi da BIzantijci planiraju napad na medinu, pa su im otisli u susret....sto znaci bori se protiv onih krscana i zidova koji idu u rat protiv Tebe, kao sto kaze ajet
2:190
I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
je li ti sad malo jasnije?
- JVC
#45 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Opet ti po svome. Smrcak nije takvog misljenja i to onda mora da je takoSmrcak15 wrote: ja nisam misljenja da je derogiran ajet "nema prisile u vjeru" jer poslanik nije to praktikovao, sto znaci nije natjeravao u islam nikoga, vodio je borbu protiv zidova pa ih nije natjeravao da prihvate islam, samim tim nije tacno da je derogiran , jer da je derogiran onda bi psolanik licno primjerom pokazao derogiranost ajeta
Zapovijed o kojoj gorovimo je imala autoritet tek nesto vise od dvije godine prema islamskim izvorima,te je ista ukinuta od strane Suneta i samog Kurana. Kome da vjerujem, islamskim ucenjacima tipa Ibn al-Kathir ili Smrcku iz Svedeske?
Ja nisam nista rekao, Kuran kaze: 2:256 je zamjenjena sa 9:5 a ne 9:29.
- Smrcak15
#46 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
objasni mi onda ovoJVC wrote:Opet ti po svome. Smrcak nije takvog misljenja i to onda mora da je takoSmrcak15 wrote: ja nisam misljenja da je derogiran ajet "nema prisile u vjeru" jer poslanik nije to praktikovao, sto znaci nije natjeravao u islam nikoga, vodio je borbu protiv zidova pa ih nije natjeravao da prihvate islam, samim tim nije tacno da je derogiran , jer da je derogiran onda bi psolanik licno primjerom pokazao derogiranost ajeta![]()
Zapovijed o kojoj gorovimo je imala autoritet tek nesto vise od dvije godine prema islamskim izvorima,te je ista ukinuta od strane Suneta i samog Kurana. Kome da vjerujem, islamskim ucenjacima tipa Ibn al-Kathir ili Smrcku iz Svedeske?
Ja nisam nista rekao, Kuran kaze: 2:256 je zamjenjena sa 9:5 a ne 9:29.
ako ajet 9:29 derogira ajet 2:256 kako onda taj ajet 9:29 da opet ima soluciju gdje ce zidovi i krscani i dalje zivjeti u islamskoj drzavi i niko ih ne smije pipnuti po poslanikovim zapovjedima u koliko placaju porez drzavi kao i svi ostali drzavljani islamske drzave.
ako ajet 2.256 kaze nemoj nikoga nagoniti u islam
a ajet 9:29 bori se dok ne prihvate islam ili ne pocnu placati porez drzavi
kako onda moze ajet 2.256 ponisten sa ajet 9:29 u koliko im taj isti ajet 9:29 omogucava legalno da nastave da ispovjedaju svoju vjeru, nema logike ni jedne sekunde, zato ajet 2:256 nikad nije derogiran.
Derogiran bi bio ako bi ajet glasio bori se dok ne prihvate islam, i onda vidimo poslije da Muhammed se bori protiv zidova i krscana i tjera ih silom u islam, tek onda bi ti bio u pravu, to bi onda jasno bilo sta je na stvari...a Muhammed nikad nikoga nije tjerao na islam, a on je bio zivi Kuran, hodajuci Kuran, implementirao Kuranske propise 100% u stvarno zivotu, pa ako vidimo da nije poslanik to radio to znaci tvoje misljenje je pogresno.
nemoj na silu traziti nesto cega nema.
ako ajet 2.256 daje slobodu vjere , kako ajet 9:29 moze derogirati prethodni ajet ako daje uslovnu slobodu ispovijedanja vjere, a to je placaj porez pa vjeru i idi u crkvu i sinagogu koliko hoces, niko ti ne brani.
kako to onda moze biti derogacija, derogacija je ako 2:256 daje slobodu vjerovanje a 9:29 ponistava slobodu vjerovanja bez iznimke i ikavkih uslova.
- JVC
#47 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Hahahaha Smrcak koji si lik. Ako se guraju stvari pod tepih, i ako ti i pored povijesnih cinjenica odbijas da vjerujes onda jedino tako sve ovo ima smisla. Jedna anegdota iz povijesti Egipta, Taqi al-Din al-Maqrizi’s muslimanski povjesnicar, imas vise knjiga pa citaj - divno stivo i nadahnuto tolernacijom. Puna je anegdota i prica kako muslimani pale crkve, ubijaju krscane, zenu i djecu uzimaju kao roblje.Smrcak15 wrote:
objasni mi onda ovo
ako ajet 9:29 derogira ajet 2:256 kako onda taj ajet 9:29 da opet ima soluciju gdje ce zidovi i krscani i dalje zivjeti u islamskoj drzavi i niko ih ne smije pipnuti po poslanikovim zapovjedima u koliko placaju porez drzavi kao i svi ostali drzavljani islamske drzave.
kako onda moze ajet 2.256 ponisten sa ajet 9:29 u koliko im taj isti ajet 9:29 omogucava legalno da nastave da ispovjedaju svoju vjeru, nema logike ni jedne sekunde, zato ajet 9:29 nikad nije derogiran.
Derogiran bi bio ako bi ajet glasio bori se dok ne prihvate islam, i onda vidimo poslije da Muhammed se bori protiv zidova i krscana i tjera ih silom u islam, tek onda bi ti bio u pravu, to bi onda jasno bilo sta je na stvari...a Muhammed nikad nikoga nije tjerao na islam, a on je bio zivi Kuran, hodajuci Kuran, implementirao Kuranske propise 100% u stvarno zivotu, pa ako vidimo da nije poslanik to radio to znaci tvoje misljenje je pogresno.
ako ajet 2.256 daje slobodu vjere , kako ajet 9:29 moze derogirati prethodni ajet ako daje uslovnu slobodu ispovijedanja vjere, a to je placaj porez pa vjeru i idi u crkvu i sinagogu koliko hoces, niko ti ne brani.
kako to onda moze biti derogacija, derogacija je ako 2:256 daje slobodu vjerovanje a 9:29 ponistava slobodu vjerovanja bez iznimke i ikavkih uslova.
Nakon svakog incidenta, pobozni muslimanski povjesnicar zavrsava: "U takvim okolnostima velik broj krscana postao je musliman. Allahu Akbar.”
- Idemedosumom
#48 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
Koncept derogiranja u Kur'anu je neodrživ i nelogičan.
- Smrcak15
#49 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
JVC wrote:Hahahaha Smrcak koji si lik. Ako se guraju stvari pod tepih, i ako ti i pored povijesnih cinjenica odbijas da vjerujes onda jedino tako sve ovo ima smisla. Jedna anegdota iz povijesti Egipta, Taqi al-Din al-Maqrizi’s muslimanski povjesnicar, imas vise knjiga pa citaj - divno stivo i nadahnuto tolernacijom. Puna je anegdota i prica kako muslimani pale crkve, ubijaju krscane, zenu i djecu uzimaju kao roblje.Smrcak15 wrote:
objasni mi onda ovo
kako onda moze ajet 2.256 ponisten sa ajet 9:29 u koliko im taj isti ajet 9:29 omogucava legalno da nastave da ispovjedaju svoju vjeru, nema logike ni jedne sekunde, zato ajet 9:29 nikad nije derogiran.
Nakon svakog incidenta, pobozni muslimanski povjesnicar zavrsava: "U takvim okolnostima velik broj krscana postao je musliman. Allahu Akbar.”
Hahahaha Smrcak koji si lik. Ako se guraju stvari pod tepih, i ako ti i pored povijesnih cinjenica odbijas da vjerujes onda jedino tako sve ovo ima smisla. Jedna anegdota iz povijesti Egipta, Taqi al-Din al-Maqrizi’s muslimanski povjesnicar, imas vise knjiga pa citaj - divno stivo i nadahnuto tolernacijom. Puna je anegdota i prica kako muslimani pale crkve, ubijaju krscane, zenu i djecu uzimaju kao roblje.
ako divljaci nesto rade protiv islamskih pravila, problem je i divljacima a ne u islamu.
ne poznato je meni toNakon svakog incidenta, pobozni muslimanski povjesnicar zavrsava: "U takvim okolnostima velik broj krscana postao je musliman. Allahu Akbar.
druga stvar, da su muslimani silom gonili u islam, ne bi imali sad crkve i milione krscana u arapskom svijetu. tako da to nema logike
ti covjece na silu gonis nesto cega nema, a pravi istinsko tjeranje u krscanstvo tokom krscanskih ratova i spanske ikvizicije , na to se ne osvrces...
ovo je poput prostituke koja optuzuje casnu sestru ili pokreivenu muslimanku o postenju i moralu
islam nikad nikoga nije tjerao u islam, Muhammed nije to nikad radio, muslimanske vojske nikad to nisu rade jer im je to zabranjeno Kuranom, i dodje krscanin da optuzi muslimane za gonjenje u islam a imaju u historiji krizarske ratove i spansku inkviziciju
ti jarane trebas da se usutis, i dodjes ispred mene na koljena i kaze, druze smrle, daj da ucim islam, objasni i pojasni, a ne da ti muslimanima guras u usta nesto sto nikad nisu radili pod plastom vjere jer im to vjera ne dopusta.
- Smrcak15
#50 Re: Pitanja/e za ucenjake ?
ja bi prije rekao, nema derogiranja nego postepeno objavljivanje ajeta u vremenu i mjestu...nisu pravila ista za svako isto i vrijeme.Idemedosumom wrote:Koncept derogiranja u Kur'anu je neodrživ i nelogičan.