Toyota nikada nije podržavala plin, i vjerovatno neče nikada. Oficijelno.NediM17 wrote:Trocilindras, 170NM momenta od 2000 do 3500rpm. Mislim da bi ga Vitara 1.6 atmo. poderala ko budalu, iako ovaj na papiru djeluje dobro.
Ja isto imam ruzan obicaj prerano saltati u drugu brzinu. Jedino ako idem negdje uzbrdo, onda ga razvucem prvom da mogu usaltati u drugu da padne na podrucje obrtaja odakle moze nastaviti da ubrzava. Nizbrdo ga znam odmah ubosti u drugu i krenuti.
Ide OK, dok si sam i bez klime, vec sa nekih 2500rpm iz druge i trece se smije zapoceti preticanje (iz cetvrte mozes bas ako je dug i pregledan pravac, moze i iz pete ako si u zaletu). Ako mi treba da preticanje sto brze odradim na nekim mjestima, znam poceti i iz druge brzine sa 50-60km/h, jer ima duge brzine i drugom ga mozes razvuci do stotke.
Ljetos isao od Vrgorca do Zagvozda autocestom, idem oko 140km/h, troje ljudi, klima, prtljag. Ide jedan dio uzbrdo, ja zabio gas u pod auto usporava. Majke mi sam na momenat pomislio da mi je motor riknuo. Gurnem ga nazad u cetvrtu, i krenu opet navlaciti, do vrha brda sam izletio sa 145km/h.![]()
Onda opet ravnica i u 5. . U povratku uz tunel Sveti Ilija, klima dere, opet troje ljudi, cetvrtom ide 80km/h, gas zabijen u pod. Pita me jaran sto ne vozim brze... Kao u Maratoncima, ne moze brze, jurimo trideset.![]()
Da sam ga vratio u trecu, pa zabio pun gas, izletio bih ja do vrha tunela 120-130km/h, ali sto ce mi to silovanje. Uglavnom, dobar je to motor, ali zafali snage nekada, tj. ako te nije stid dernjave od ostalih putnika, i ako ti nije zao goriva, ide odlicno.
Da se vratimo na temu. Ko hoce plin i nov auto da ima dovoljno snage, Auris/Corolla 1.6 ili Astra J 1.4T.
S tim da je Toyota jos jednostavnije konstrukcije sa manje skupih komponenata, tako da glas izmedju ova dva, radije za Toyotu, iako se Opel bolje vozi.
Ima mekana sjedišta ventila, i onda bez Lube sistema nema priče. Da bi se ogradili od bilo kakvih potencijalnih problema, u slučaju ugradnje plina u novo Toyota vozilo gubi se garancija.
Nije to kraj svijeta, ali je sigurnije ugraditi plin u Opel ili Kia/Hyundai koji podržavaju plin kao alternativno gorivo i ne ukidaju garanciju na motor u slučaju ugradnje.