Pa Irska nije plafon, strucnjaci iz Irske idu u SVICARSKU, Svedsku, Norvesku, Dansku, UAE itd gdje su vece plate.julisiz es grant wrote:Pa kad si mala zemlja koliko god rastao, ima neka granica do koje možeš primati. Fizički. Logično je valjda da će se naći više stručnjaka među 40 miliona poljaka, nego među 6 miliona Hrvata. Ili Poljaci jednostavno nemaju interes za Irsku. Žele za promjenu u neku zemlju u kojoj je dozvoljen abortus.muminovic wrote:Primaju apsolutno sve strucnjake, a ne samo Hrvate.julisiz es grant wrote:I od sve ostale puno brojnije EU sirotinje (Poljaci, Česi, Rumuni, Slovaci, Bugari) Irci na svoju teritoriju veličine jedne i po Bosne primaju baš Hrvate...jer su vanjtaki stručnjaci?
Ako si kvalificiran primit ce te.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- muminovic
#26 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- seln
#27 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote: medjutim izabrao sam Njemacku jer cu tu usavrsiti njemacki jezik kojeg trenutno znam na B1-B2 nivou, ali mnogo mi rijeci fali. Takodjer planiram kasnije ici u Svicarsku poslije 6 godina u Njemackoj nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo, odnosno EU pasos, a tada ce mi mnogo korisniji biti njemacki jezik nego svedski ili norveski, spanski, portugalski, itd.
- konjislav
#28 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Npr. ja imam jako dobar posao u Sarajevu u IT struci (preko 3k neto plata) medjutim planiram otici u Njemacku. Ne odlazim primarno zbog love, naime to mi nije neki razlog, iako cu tamo imati duplo vise novca kada se sve obaveze isplacaju, odnosno biti ce mi ista mjesecna ustedjevina ali u eurima. Primarno zbog loseg politickog sistema i haosa koji se ocituje u svim sferama zivota.ferratilis wrote:U mom krugu poznanika su uglavnom otisli oni koji su ovdje vec imali poslove sa relativno dobrim platama. Oni koji ovdje nisu imali posla ili su isti dugo trazili odlaze dosta teze, nazalost. Tako je kako je.
Last edited by konjislav on 23/10/2018 13:13, edited 1 time in total.
- konjislav
#29 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta je toliko smijesno?seln wrote:konjislav wrote: medjutim izabrao sam Njemacku jer cu tu usavrsiti njemacki jezik kojeg trenutno znam na B1-B2 nivou, ali mnogo mi rijeci fali. Takodjer planiram kasnije ici u Svicarsku poslije 6 godina u Njemackoj nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo, odnosno EU pasos, a tada ce mi mnogo korisniji biti njemacki jezik nego svedski ili norveski, spanski, portugalski, itd.![]()
![]()
![]()
- muminovic
#30 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa da, dalje ce ti biti 4k EUR netto, ali i sve ostalo daleko bolje nego ovdje.konjislav wrote:Npr. ja imam jako dobar posao u Sarajevu u IT struci (preko 3k neto plata) medjutim planiram otici u Njemacku. Ne odlazim primarno zbog love, naime to mi nije neki razlog. Primarno zbog loseg politickog sistema i haosa koji se ocituje u svim sferama zivota.ferratilis wrote:U mom krugu poznanika su uglavnom otisli oni koji su ovdje vec imali poslove sa relativno dobrim platama. Oni koji ovdje nisu imali posla ili su isti dugo trazili odlaze dosta teze, nazalost. Tako je kako je.
- konjislav
#31 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Upravo.muminovic wrote:Pa da, dalje ce ti biti 4k EUR netto, ali i sve ostalo daleko bolje nego ovdje.konjislav wrote:Npr. ja imam jako dobar posao u Sarajevu u IT struci (preko 3k neto plata) medjutim planiram otici u Njemacku. Ne odlazim primarno zbog love, naime to mi nije neki razlog. Primarno zbog loseg politickog sistema i haosa koji se ocituje u svim sferama zivota.ferratilis wrote:U mom krugu poznanika su uglavnom otisli oni koji su ovdje vec imali poslove sa relativno dobrim platama. Oni koji ovdje nisu imali posla ili su isti dugo trazili odlaze dosta teze, nazalost. Tako je kako je.
- ultima_palabra
#32 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dosta Švaba koje sam upoznao upiru nogama i rukama da idu u USA.muminovic wrote:Kakvo nazvati Njemce koji idu u Norvesku, Svicarsku, Svedsku, Dansku, USAultima_palabra wrote:Pa ljudi idu i u Ameriku, Kanadu, Australiju, Emirate. Kako to nazvati?julisiz es grant wrote:Pa za nas jeste. Daleko. Samim tim i skuplje otići i vratiti se nego u Švabiju.
- seln
#33 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jos nisi ni krenuo iz BiH, a vec planiras preko Njemacke u Svicarsku?konjislav wrote:Sta je toliko smijesno?seln wrote:konjislav wrote: medjutim izabrao sam Njemacku jer cu tu usavrsiti njemacki jezik kojeg trenutno znam na B1-B2 nivou, ali mnogo mi rijeci fali. Takodjer planiram kasnije ici u Svicarsku poslije 6 godina u Njemackoj nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo, odnosno EU pasos, a tada ce mi mnogo korisniji biti njemacki jezik nego svedski ili norveski, spanski, portugalski, itd.![]()
![]()
![]()
Osim toga, cekanje za njemacko drzavljanstvo je 8 godina.
I Svicarska nije u EU.
- seln
#34 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
muminovic wrote:
Pa da, dalje ce ti biti 4k EUR netto

- konjislav
#35 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve ja to znam.seln wrote:Jos nisi ni krenuo iz BiH, a vec planiras preko Njemacke u Svicarsku?
I Svicarska nije u EU.
Ako imas polozen barem B1 nivo njemackog jezika te polozen test integracijskog kursa u njemacko drustvo, tada je vec moguce zatraziti drzavljanstvo nakon 6 - 7 godina, a onda se to za nekoliko mjeseci zavrsi.
- muminovic
#36 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ma bitno je da covjek ima viziju nebitno da li je to 6 ili 9 godina.
Sustina je da ljudi odose.
I neka idu !
I neka idu !
- seln
#37 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Polaganje integracijskog kursa bzv. ispita je preduslov za drzavljanstvo i poslije 20 godina.konjislav wrote:Sve ja to znam.seln wrote:Jos nisi ni krenuo iz BiH, a vec planiras preko Njemacke u Svicarsku?
I Svicarska nije u EU.
Ako imas polozen barem B1 nivo njemackog jezika te polozen test integracijskog kursa u njemacko drustvo, tada je vec moguce zatraziti drzavljanstvo nakon 6 - 7 godina, a onda se to za nekoliko mjeseci zavrsi.
Skraceni postupak, tj. cekanje krace od propisanih 8 godina vazi za osobe koje su od "posebnog interesa za njemacko drustvo", sto ce reci umjetnici, vrhunski sportisti itd.
No, ne dozvoli da te obeshrabrim.... u zeljama je sve moguce.
- vjesticanametli
#38 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Konjislave nik ti je
naciiii DZamijoooo

- konjislav
#39 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Drago mi je da se razumijemo, i u potpunosti se slazem.seln wrote:Polaganje integracijskog kursa bzv. ispita je preduslov za drzavljanstvo i poslije 20 godina.konjislav wrote:Sve ja to znam.seln wrote:Jos nisi ni krenuo iz BiH, a vec planiras preko Njemacke u Svicarsku?
I Svicarska nije u EU.
Skraceni postupak, tj. cekanje krace od propisanih 8 godina vazi za osobe koje su od "posebnog interesa za njemacko drustvo", sto ce reci umjetnici, vrhunski sportisti itd.
No, ne dozvoli da te obeshrabrim.... u zeljama je sve moguce.
-
julisiz es grant
#40 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa Bošnje tradicionalno idu u Danski, Švedsku, Norvešku, gdje sam kažeš da su veće plate. Znači, ipak smo pametniji od Hrvatamuminovic wrote: Pa Irska nije plafon, strucnjaci iz Irske idu u SVICARSKU, Svedsku, Norvesku, Dansku, UAE itd gdje su vece plate.
Ipak će biti da je želja za Irskom rezultat kompleksa od ex Yu gastarbajterskih destinacija, gdje spada i Skandinavija
- seln
#41 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakve ba vizije?muminovic wrote:ma bitno je da covjek ima viziju nebitno da li je to 6 ili 9 godina.
I neka idu !
Bjezimo od nemastine i haosa, nema to nikakve veze sa vizijom.
Njemacka puna Indijaca, Rusa, Arapa, Tamila, Kineza... svi pobjegli od bijede i to im je bila jedina vizija.
Ja bih pristao da radim za pola ove plate u Bosni, samo kad bi sistem bio uredjen kao ovdje.
-
jefff
#42 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svim srcem za odlazak. Moja topla preporuka svakome.
- mousstapha
#43 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa generalno postoje dva razloga zasto su Hrvati pohrlili u Irsku. Prvi je bio zato sto je to bila prva drzava koja je odmah od ulaska Hrvatske u EU dozvolila dolazak hrvatskih radnika bez trazenja radnih dozvola. Drugi je za mnoge jezik. Nekako je uvijek vise raje upoznato sa engleskim, nego omrazenim njemackim.
U medjuvremenu se situacija promijenila, danas su skoro sve drzave otvorile granice za nesmetan dolazak radnika iz Hrvatske. Cini mi se da samo jos Austrija zadrzava tu birokratsku proceduru.
Sto se tice postojanja raznih neformalnih grupa na facebooku, mnoge postoje koje su vezane za dolazak u odredjenu drzavu ili regiju. Sada je ovo vise trend pojave facebook grupa za odlazak iz bih, razmjena informacija, savejti i pitanja. Nista cudno, s obzirom da se interes za odlazak sve vise povecava. Kad dodjem u Bosnu imam osjecaj da je zapravo manjina ona raja koja manje ili vise NE razmislja ili vec poduzima korake oko odlaska vani.
U medjuvremenu se situacija promijenila, danas su skoro sve drzave otvorile granice za nesmetan dolazak radnika iz Hrvatske. Cini mi se da samo jos Austrija zadrzava tu birokratsku proceduru.
Sto se tice postojanja raznih neformalnih grupa na facebooku, mnoge postoje koje su vezane za dolazak u odredjenu drzavu ili regiju. Sada je ovo vise trend pojave facebook grupa za odlazak iz bih, razmjena informacija, savejti i pitanja. Nista cudno, s obzirom da se interes za odlazak sve vise povecava. Kad dodjem u Bosnu imam osjecaj da je zapravo manjina ona raja koja manje ili vise NE razmislja ili vec poduzima korake oko odlaska vani.
- Thorgerson
#44 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakvo katolicanstvo jbt.julisiz es grant wrote:A što Hrvati lafo idu u Irsku, a ne u mnogo bližu i veću Njemačku? Tek nedavno to saznah.muminovic wrote:Ljudi odlaze, sa ili bez bilo kakvih "pokreta".
Hrvatska trenutno prednjaci na Balkanu, jer nemaju problema sa odlaskom.
iz BiH ljudi masovno idu, sad napustaju poslove ljudi sa dobrim platama i odlaze, ne zele vise da cekaju "napredak BIH".
Zbog katoličanstva ili je neka druga fora u pitanju?
Idu zato sto znaju jezik. Prvenstveno zbog toga.
I ti sad da imas opciju da ides, gdje ces ici? U irsku da nadjes posao odmah, ili na kurs njemackog 2 godine da naucis nabadati jezik? Pod pretpostavkom da ne znas njemacki (kao sto vecina raje ni ne zna).
Nasi odlaze u Njemacku, jer jedino Njemacka ima takav trenutno sporazum sa nama. Treba im radne snage i to je to. Za jednog medicinskog radnika mislim da je min 5 puta lakse otici u njemacku, nego u Irsku.
-
Niemand
#45 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znate sta je meni cudno? Ti sto odlaze sto su kao imali dobre poslove u bosni, dje potraznja za radnicima na njihova mjesta? Sve nesta otisli iako su imali super poslove, ekstra primanja, eto ne svidja im se situacija u bosni, al nekako se ne vidi jos uvijek da fale.
Mozda je jos uvijek rano. Al da narod odlazi, odlazi.
- Thorgerson
#46 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma da, i dosta raje vuce za sobom jos druge ljude. Pricao sam sa jednim likom, on je otisao prije 2 godine u Irsku, "povukao" sa sobom jos 4-oro do danas. Mislim, nije im on nista pretjerano pomogao, samo im objasnio procedure, gdje ce i kako ce. Jedan probije led, povuce jos za sobom...to ide lancano...mousstapha wrote:Pa generalno postoje dva razloga zasto su Hrvati pohrlili u Irsku. Prvi je bio zato sto je to bila prva drzava koja je odmah od ulaska Hrvatske u EU dozvolila dolazak hrvatskih radnika bez trazenja radnih dozvola. Drugi je za mnoge jezik. Nekako je uvijek vise raje upoznato sa engleskim, nego omrazenim njemackim.
- Thorgerson
#47 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro to bi primjetio kad bi sad u petak otislo odjednom 50.000 ljudi.Niemand wrote:Znate sta je meni cudno? Ti sto odlaze sto su kao imali dobre poslove u bosni, dje potraznja za radnicima na njihova mjesta? Sve nesta otisli iako su imali super poslove, ekstra primanja, eto ne svidja im se situacija u bosni, al nekako se ne vidi jos uvijek da fale.![]()
Ne mozes te stvari primjetiti. To ide sporadicno. Popune se mjesta, u svakoj firmi malo bolje pozicije popune uposlenici te firme. Obicno tako ide. A onda se u oglasima trazi popuna njihovih mjesta, tj. malo nizih pozicija. I tako ukrug.
Zar ne vidis da Bakir ispunjava obecanje od 100.000 radnih mjesta...kako li boze.
- konjislav
#48 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Neovisno od onoga do sada napisanog da ostavim svoju pricu.
Naime, ja sam od njemackih firmi jos prije 3 godine dobijao ponude za posao, sve uredjeno, dobra plata, sve po PS-u, itd. Ja nisam isao, ostao sam u rodnom Sarajevu. Od toga prodjose 3 godine u kojima sam vidio da nista ne ide na bolje, politicka i drustvena situacija se samo pogorsava u Sarajevu, u ostatku BiH je samo jos gore. Stvari iz svakodnevnice normalnog covjeka je totalno haoticno i neuredjeno i to me prije nije toliko doticalo jer sam bio student i mlad i lud. Sada kako imam porodicu i novorodjence, ovo me puno vise pogadja nego prije i to zasluzeno.
Ja sam pokusavao neko vrijeme da se oduprem tom odlasku, medjutim doslo je vrijeme da se ide.
Naime, ja sam od njemackih firmi jos prije 3 godine dobijao ponude za posao, sve uredjeno, dobra plata, sve po PS-u, itd. Ja nisam isao, ostao sam u rodnom Sarajevu. Od toga prodjose 3 godine u kojima sam vidio da nista ne ide na bolje, politicka i drustvena situacija se samo pogorsava u Sarajevu, u ostatku BiH je samo jos gore. Stvari iz svakodnevnice normalnog covjeka je totalno haoticno i neuredjeno i to me prije nije toliko doticalo jer sam bio student i mlad i lud. Sada kako imam porodicu i novorodjence, ovo me puno vise pogadja nego prije i to zasluzeno.
Ja sam pokusavao neko vrijeme da se oduprem tom odlasku, medjutim doslo je vrijeme da se ide.
- dječak sa šibicama
#49 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zbog odlicnih uvjeta i dobre plate, mada Irska zadnjih godinu dvije i nije toliko privlacna destinacija kao ranije.julisiz es grant wrote:I oni baš Irsku izabrali? Prije Španije, Francuske, jebene Engleske, Portugala...eto nećemo računati Švabe i jedne i druge kao najbliži i najlogičniji izbor.kiki-miki wrote:Pa Hrvati takoreci mogu birati gdje ce - EU pasos.
Mislim da njihovi mediji to napuhuju i stvaraju famu oko toga da bi se i po tome razlikovali od nas ostalih primitivnih Balkanaca kojima je Švabo svetinja, a da u stvarnosti i nije baš i tako. Haloo, zemlja bogu za nogu...pa cijena karte ako dvaput kući odleti u godini pojede mu dio razlike koji uštedi da ne živi u Njemačkoj.
Moj ujak je bio tamo godinama, njemu je dnevnica bila boli glava naprimjer on za tri dana zaradi prosjecnu platu u BiH. Istina bio je poslovodja ne radnik ali i radnici su imali dobra primanja. Covjek je za par godina zaradio pare koje ovdje ne bi za cijeli zivot.
cijena karata uopce nije skupa, postoje low cost kompanije posebno jer je Irska puna stranih radnika, najvise Poljaka, leti Ryan Air cijena avio karte jeftinija neko bus karta iz Sarajeva za Bec naprimjer.
Last edited by dječak sa šibicama on 23/10/2018 14:01, edited 1 time in total.
- Dosadno mii
#50 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne opravdavaj se.konjislav wrote:Neovisno od onoga do sada napisanog da ostavim svoju pricu.
Idi!
Nek je sa srećom!