Zoya wrote:Djed mi je preselio na ahiret ljetos i imala sam priliku prisustvovati dženazi i 'čuvanju mejta' preko noći.
Ja nisam znala da su žene te koje trebaju to da rade, ali šta ću, tu sam se zatekla.
Na sabah (prije kupanja mejta) su se par stvari izvodile tipa ubacivanje metalne kovanice kroz ruku mrtvaca, ko biva da uvijek bude novca u toj kući

nova košulja i pletene čarape kraj nogu , mijenjanje čaršafa koji ga je pokrivao iz jedne boje naveče do druge ujutro... Ima još ali se ne mogu sjetiti. Kakvi su rituali kod vas kod sahrana, vjenčanja, rođenja djeteta i sl. Vjerujete li u te rituale i da će se nešto negativno desiti ako se isti ne ispoštuju?
U rituale baš i nevjerujem, ali poštujem ono što kažu stariji, da ne bude kako se pravim pametan.
Uglavnom i kod nas pravoslavaca je to pravilo oko preminulog, da se cijelu noć sjedi pored pokojnika, kako ne bi bio sam, tj. da bližnji, prijatelji budu budni, barem jedno pored njega cijelu noć. Koliko sam razumio poenta je da duša ne ostane sama....
Drugo, na dan sahrane je neko nepisano pravilo da se kuća ne ostavlja pusta, obično se zamoli neko od komšija da presjedi taj dan u kući dok se porodica ne vrati sa sahrane...
To sa novcima mi je nepoznato. Mada znam da ima dosta slučajeva da se dariva pokojnik na sam dan sahrane, što mi je onako baš bezveze.
Stoji to da se prije ukopa pokojnik okupa, obuče i obuje.