PDA

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
putokaz1

#26 Re: PDA

Post by putokaz1 »

Bgmi po gradu se pričaju svakave priče,
Slikar FahrudIN je za člana predsjedništva a koalicija sa SBBom dogovorena a sve su prilike da će i SDP sa njima. U Lukavcu to već dela :izet:[/quote]
Koalicije
SDP-PDA
SDP-SDA
će ubiti SDP
Nažalost SDP sam sebe uvlači Kuki
Postaviti dojučerašnjeg SDA sada PDA na mjesto direktora Doma Kulture je metak u čeko SDP
Maraschino

#27 Re: PDA

Post by Maraschino »

costacurta wrote:
Bgmi po gradu se pričaju svakave priče,
Slikar FahrudIN je za člana predsjedništva a koalicija sa SBBom dogovorena a sve su prilike da će i SDP sa njima. U Lukavcu to već dela :izet:
:jbt:

Ovo ce biti zemlja kriminalaca i njihovih poslusnika.

Kada bi mogao da biram, ne bi nista mijenjao sta nam sve dolazi.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#28 Re: PDA

Post by plain vanilla »

Cuj Kukuc gradonacelnik Tuzle :lol:

Nego nesto drugo kontam, u TK Tuzla ne odlucuje izbore, sve ovisi o ostalim opstinama. Nekako.kontam da ce u vrhu biti SDA, PDA i SDP.
Je li nakon svega moguca koalcija SDA i PDA?
Maraschino

#29 Re: PDA

Post by Maraschino »

plain vanilla wrote:Cuj Kukuc gradonacelnik Tuzle :lol:

Nego nesto drugo kontam, u TK Tuzla ne odlucuje izbore, sve ovisi o ostalim opstinama. Nekako.kontam da ce u vrhu biti SDA, PDA i SDP.
Nece valjda pravit izuzetak, uvijek su koalirali sa svojim odmetnutim dijelovima.
Leverage

#30 Re: PDA

Post by Leverage »

Opet ovaj putokaz sanja fantomske koalicije. Ne može SDP u koaliciju sa PDA dok to ne prođe referendum članova. A pazi što će proć'. Priviđa ti se.
plain vanilla wrote:Cuj Kukuc gradonacelnik Tuzle :lol:

To je jedina moguća koalicija u tom trouglu.

U Lukavcu, Gračanici, Gradačcu, Živinicama, Kalesiji i Doboj Istoku pobjeđuje SDP. U Tuzli svakako, sa preko 20 hiljada glasova.

Srebrenik i Čelić na vagi.

Banovići, Sapna, Kladanj, Teočak - PDA/SDA.

SDP prva stranka, PDA druga, SBB treća, SDA četvrta, itd.

Matematička mogućnost da se izbjegne PDA/SDA kroz širu koaliciju.
plain vanilla

#31 Re: PDA

Post by plain vanilla »

Nekako imam osjecaj da ce PDA i SDA zakopati ratne sjekire i koalirati, ako za to bude postojala mogucnost, a sve naravno kako bi zadrzali moc, vlast, pozicije...

A nema sanse da SBB uzme vise glasova od SDA.
shake69

#32 Re: PDA

Post by shake69 »

Krokodajl wrote:
shake69 wrote:Valjda nemaju kandidata za Predsjednistvo BiH sto ce reci koga oni podrze od Bosnjaka (ili Komsica), taj bi puno lakse mogao u komsiluk Higijenskog!
Zna li neko ko im je najblizi? Sefik nije garant.
Fahro kako sam čuo da se priča.
Auu onda ce Denisu trebati mozda i 140000-150000 za pobjedu! :|
Leverage

#33 Re: PDA

Post by Leverage »

plain vanilla wrote:Nekako imam osjecaj da ce PDA i SDA zakopati ratne sjekire i koalirati, ako za to bude postojala mogucnost, a sve naravno kako bi zadrzali moc, vlast, pozicije...

Pričamo o kantonu. Ima šanse jer će 70% glasova koje bi SDA inače dobila (što nije velik broj na ovim izborima radi slobodnog pada i 4 godine katastrofe) - uzeti PDA.

SDA i PDA bi koalirali drage volje, ili bi ostatak SDA prešao u PDA, ili bi se PDA opet vratila u SDA, sve je to u igri.

Ali neće biti matematike za njih.
plain vanilla

#34 Re: PDA

Post by plain vanilla »

Leverage wrote:
plain vanilla wrote:Nekako imam osjecaj da ce PDA i SDA zakopati ratne sjekire i koalirati, ako za to bude postojala mogucnost, a sve naravno kako bi zadrzali moc, vlast, pozicije...

Pričamo o kantonu. Ima šanse jer će 70% glasova koje bi SDA inače dobila (što nije velik broj na ovim izborima radi slobodnog pada i 4 godine katastrofe) - uzeti PDA.

SDA i PDA bi koalirali drage volje, ili bi ostatak SDA prešao u PDA, ili bi se PDA opet vratila u SDA, sve je to u igri.

Ali neće biti matematike za njih.
Pa i ja pricam o kantonu i tvrdim da ce Sbb ostati na margini.
Ne racunas na momenat da je najmanje trecina glasaca polupismena, i da je za njih SDA=Alija=muslimani.Sda ce jos dugo, dugo imati glasacko tijelo taman da prstom ne mrdne.
Leverage

#35 Re: PDA

Post by Leverage »

plain vanilla wrote: Pa i ja pricam o kantonu i tvrdim da ce Sbb ostati na margini.
Ne racunas na momenat da je najmanje trecina glasaca polupismena, i da je za njih SDA=Alija=muslimani.Sda ce jos dugo, dugo imati glasacko tijelo taman da prstom ne mrdne.
Svi mi nagađamo i svako ima neku svoju logiku i to je ok. Ja ni u kom slučaju ne bih potpisao da će išta biti od onoga što tvrdim.

Što se tiče ovih izbora vodim se u neku ruku izborima iz 2010. godine, smatram da je anti-SDA atmosfera slična kao i tada. S druge strane beznadežnost i razočarenje je puno veće nego tada i veliko je pitanje šta će tačno to razočarenje proizvesti na izborima. Zadnje izbore više koristim u smislu nekih poređenja kad je broj glasova u pitanju.

Recimo, sad ću pokazati da si ti vjerovatno u pravu da će SDA imati više glasova od SBB-a.

Na izborima 2010. SDA je za kantonalnu skupštinu dobila 55435 glasova, dok je za isti nivo 2014. tu bilo 68397 glasova. Ako probamo nezadovoljstvo pretočiti u brojeve onda možemo reći da SDA/PDA raspolaže sa sličnim brojem glasova uz napomenu da bi to bio manji broj glasova jer je nezadovoljstvo ipak nešto veće, a da će činjenica da su razdvojeni i da će PDA kod makar nekog broja ljudi predstavljati novu stranku, ipak donijeti poneki glas više nego da idu pod jednom zastavom. Struktura glasova je takva da nekih 70-80% istih predstavljaju interesno vezane budžetske uhljebe sa užim i širim porodicama.

Eh sad, od tih cca 55 hiljada glasova (iskreno se nadam da će biti manje od 50 hiljada, ali...) može se očekivati da će PDA imati oko 32-33 hiljade, a SDA 22-23 hiljade.

SBB je na izborima 2010. imao 22077, a na izborima 4 godine kasnije 26339. Pošto je ovaj put SBB učestvovao u grande koaliciji to će mu svakako oduzeti značajan broj glasova, možda ga čak oboriti i ispod 20 hiljada. Tako da čak iako SDA bude imala oko 20 hiljada glasova, što je za njih vjerovatno najcrnji mogući scenario, sva je šansa da će biti ispred SBB-a, ali ne značajno.

S druge strane SDP je sa 66801 spao na 29078, što samo po sebi dovoljno govori. Ako ponovi rezultat iz 2010. ili to bude neki sličan broj, može očekivati 13-14 mandata, dakle 4 manje od natpolovične većine. Tada se otvara mogućnost pravljenja koalicije bez PDA/SDA.

A ako to ne bude slučaj, onda...
plain vanilla

#36 Re: PDA

Post by plain vanilla »

One tamo godine je SDP izgledao kao slamka spasa. Zahvaljujuci losoj politici SDA, uspjeli su uci u opsteine kantona i pomesti ih. Ljudi su vapili za promjenama, pa su i zadrti zeleni odlucili rizikovati.
Medjutim, SDP nije znao ili mogao iskoristiti tu pobjedu, samo su nastavili gdje su ovi stali. Kao u Nadrealistima kad se vlast mijenja. I ljudi skontali da je sve to isto ..., drugo pakovanje i vratili se zelenom.
Ne vjerujem u njihovu dominaciju u TK, samo Tuzlu mogu i sigurno ce i dobiti. Ostalo klimavo.kako su i zasluzili.
U prvi plan je stavljen Denis, mozda cak i nelos momak, ali bez imalo karizme, u drugi lopov Bijedic. Sami ce sebi presuditi.
Leverage

#37 Re: PDA

Post by Leverage »

plain vanilla wrote:One tamo godine je SDP izgledao kao slamka spasa. Zahvaljujuci losoj politici SDA, uspjeli su uci u opsteine kantona i pomesti ih. Ljudi su vapili za promjenama, pa su i zadrti zeleni odlucili rizikovati.
Medjutim, SDP nije znao ili mogao iskoristiti tu pobjedu, samo su nastavili gdje su ovi stali. Kao u Nadrealistima kad se vlast mijenja. I ljudi skontali da je sve to isto ..., drugo pakovanje i vratili se zelenom.
Ne vjerujem u njihovu dominaciju u TK, samo Tuzlu mogu i sigurno ce i dobiti. Ostalo klimavo.kako su i zasluzili.
U prvi plan je stavljen Denis, mozda cak i nelos momak, ali bez imalo karizme, u drugi lopov Bijedic. Sami ce sebi presuditi.
Razumijem skepticizam. Ja sam i 2010. bio umjereni skeptik - radi Lagumdžije.

Neko bi im dao novu šansu, neko drugi ne bi. I jedno i drugo mi je razumljivo.

O Bijediću smo već jednom pa ne bih opet.
putokaz1

#38 Re: PDA

Post by putokaz1 »

NA DOBROM SMO TRAGU
Ali zaobilazimo NB pitaju se i oni kao i NBL...SBIH eventualno DF ili NS
Podsjeca na 2010 a i tada je Bakir stvorio ko fol nove stranke tipa SBB da oslabi Opoziciju,tj Kvazi ljevicu,i sad s PDA ista slika
PDA nije samo dio SDA,u PDA su prešli i SBIH Lukavac/Gračanica i dio SBB te ostaci NSRZB Kalesija,PDA je i Husić dosad formalno neutralan te Dio SBB
plain vanilla

#39 Re: PDA

Post by plain vanilla »

putokaz1 wrote:NA DOBROM SMO TRAGU
Podsjeca na 2010 a i tada je Bakir stvorio ko fol nove stranke tipa SBB da oslabi Opoziciju,tj Kvazi ljevicu,i sad s PDA ista slika
PDA nije samo dio SDA,u PDA su prešli i SBIH Lukavac/Gračanica i dio SBB te ostaci NSRZB Kalesija,PDA je i Husić dosad formalno neutralan te Dio SBB
Da, svi ce se vjerovatno pitati, a svi bi prodali dusu vragu da udju u vlast. Zato imam odvratan osjecaj da ce SDA i PDA, uz pomoc ovih 'malih' formirati vlast u TK.
Leverage

#40 Re: PDA

Post by Leverage »

plain vanilla wrote: Da, svi ce se vjerovatno pitati, a svi bi prodali dusu vragu da udju u vlast. Zato imam odvratan osjecaj da ce SDA i PDA, uz pomoc ovih 'malih' formirati vlast u TK.
Pa ako su svi isti onda čemu taj odvratni osjećaj? Svejedno je.
Krokodajl

#41 Re: PDA

Post by Krokodajl »

Morate računati i da je SBB isto tako izgubio dosta veliku podršku, sumnjam da će mu Tuzlaci dati onoliko povjerenje koliko su na prošlim izborima, mislim da će dosta glasača SBB-a glasati za PDA a u Tuzli za SDP/NS (Zbog Selima za NS).
Point.

#42 Re: PDA

Post by Point. »

Šta znači PDA? Bosni je potrebna još jedna stranka, malo ih je. Još malo će svaka mahala i sokak imati svoju stranku. Smiješno.
Leverage

#43 Re: PDA

Post by Leverage »

Point. wrote:Šta znači PDA? Bosni je potrebna još jedna stranka, malo ih je. Još malo će svaka mahala i sokak imati svoju stranku. Smiješno.
Pokret Demokratske Akcije.

Kako ranije rekoh na drugoj temi, ovo nije još jedna stranka.

Ovo je nepatvoreno zlo u svom iskonskom obliku.
Point.

#44 Re: PDA

Post by Point. »

Leverage wrote:
Point. wrote:Šta znači PDA? Bosni je potrebna još jedna stranka, malo ih je. Još malo će svaka mahala i sokak imati svoju stranku. Smiješno.
Pokret Demokratske Akcije.

Kako ranije rekoh na drugoj temi, ovo nije još jedna stranka.

Ovo je nepatvoreno zlo u svom iskonskom obliku.
A imena svaka im čast. Ko će za ove ublehe glasati, osim bliže rodbine? Ima li zakonska regulativa da spriječi da svaki papak i kriminalac osniva neke stranke? Ovo samo pohapsiti i kablovima po bubrezima.
Leverage

#45 Re: PDA

Post by Leverage »

Point. wrote: A imena svaka im čast. Ko će za ove ublehe glasati, osim bliže rodbine? Ima li zakonska regulativa da spriječi da svaki papak i kriminalac osniva neke stranke? Ovo samo pohapsiti i kablovima po bubrezima.
To je bivša SDA Tuzlanskog kantona predvođena Mirsadom Kukićem, osuđenim kriminalcem i najmoćnijom osobom u kantonu.

Sve sa većinom uhljeba koje su preuzeli od SDA.

SDA je ostala na nekih 25% kapaciteta u odnosu na period prije raskola.
babanovac

#46 Re: PDA

Post by babanovac »

Covjek je uspostavio vertikalu ravnu S. Koreji. Nevjerovatno je da relativno mala opstina poput Banovica drzi TK u saci. Gradacac, Gracanica, Lukavac, Zivinice... To su ekonomske imperije, velegradovi u odnosu na Banovice. Nema ih nigdje u politickom zivotu kantona. Kukicevo autonomastvo i prkos, nekad mi se i svidja. S druge strane, cinjenica da svaka privatna inicijativa prestaje na "krizaljci", tj. onom skretanju u Zivinicama za Banovice, govori o kakvom se vizionaru radi. Trgovine, fabrike, hale, sve ono sto postoji u Zivinicama, naglo nestaje na skretanju za Banovice. Tamo nema tvornice namjestaja, plasticne stolarije, ma nema ni salona namjestaja. U Banovicima je zabranjeno biti finasijski nezavisan od Kukica. Jedan dio ljudi radi u rudniku, drugi dio se nada poslu u rudniku.Vecina je odselila. I jedni i drugi po komandi glasaju. Van rudnika novca nema. Za razliku od krajiskog "babe", rudnik nije stvorio, nego ga je naslijedio.
plain vanilla

#47 Re: PDA

Post by plain vanilla »

Leverage wrote:
plain vanilla wrote: Da, svi ce se vjerovatno pitati, a svi bi prodali dusu vragu da udju u vlast. Zato imam odvratan osjecaj da ce SDA i PDA, uz pomoc ovih 'malih' formirati vlast u TK.
Pa ako su svi isti onda čemu taj odvratni osjećaj? Svejedno je.
Ne sjecam se da sam rekla da su svi isti. SDA i PDA su mafijaske organizacije, u SDP su kriminalci. Nije to isto.
putokaz1

#48 Re: PDA

Post by putokaz1 »

plain vanilla wrote:
putokaz1 wrote:NA DOBROM SMO TRAGU
Da, svi ce se vjerovatno pitati, a svi bi prodali dusu vragu da udju u vlast. Zato imam odvratan osjecaj da ce SDA i PDA, uz pomoc ovih 'malih' formirati vlast u TK.
jA IMAM JOŠ ODVRATNIJI OSJEĆAJ
SDP-PDA+ neko manji
Haman2

#49 Re: PDA

Post by Haman2 »

Ljudi opicno biraju stranku cije su ideje najblize njegovom razmisljanju. Kod nas nije tako. Stranke se biraju po onome sta mu ona pruza u materijalnom smislu. Dakle, materijalni interes je na prvom mjestu, program, ideje stranke nikoga ne zanima.
Leverage

#50 Re: PDA

Post by Leverage »

plain vanilla wrote: Ne sjecam se da sam rekla da su svi isti. SDA i PDA su mafijaske organizacije, u SDP su kriminalci. Nije to isto.
Interesantno. Pa šta sad, jel bolje da na vlasti budu kriminalci ili mafijaši ili je svejedno?
putokaz1 wrote: jA IMAM JOŠ ODVRATNIJI OSJEĆAJ
SDP-PDA+ neko manji
To je istinski odvratan osjećaj.

Kako ranije rekoh, mislim da neće proći.
Locked