plain vanilla wrote:
Pa i ja pricam o kantonu i tvrdim da ce Sbb ostati na margini.
Ne racunas na momenat da je najmanje trecina glasaca polupismena, i da je za njih SDA=Alija=muslimani.Sda ce jos dugo, dugo imati glasacko tijelo taman da prstom ne mrdne.
Svi mi nagađamo i svako ima neku svoju logiku i to je ok. Ja ni u kom slučaju ne bih potpisao da će išta biti od onoga što tvrdim.
Što se tiče ovih izbora vodim se u neku ruku izborima iz 2010. godine, smatram da je anti-SDA atmosfera slična kao i tada. S druge strane beznadežnost i razočarenje je puno veće nego tada i veliko je pitanje šta će tačno to razočarenje proizvesti na izborima. Zadnje izbore više koristim u smislu nekih poređenja kad je broj glasova u pitanju.
Recimo, sad ću pokazati da si ti vjerovatno u pravu da će SDA imati više glasova od SBB-a.
Na izborima 2010. SDA je za kantonalnu skupštinu dobila 55435 glasova, dok je za isti nivo 2014. tu bilo 68397 glasova. Ako probamo nezadovoljstvo pretočiti u brojeve onda možemo reći da SDA/PDA raspolaže sa sličnim brojem glasova uz napomenu da bi to bio manji broj glasova jer je nezadovoljstvo ipak nešto veće, a da će činjenica da su razdvojeni i da će PDA kod makar nekog broja ljudi predstavljati novu stranku, ipak donijeti poneki glas više nego da idu pod jednom zastavom. Struktura glasova je takva da nekih 70-80% istih predstavljaju interesno vezane budžetske uhljebe sa užim i širim porodicama.
Eh sad, od tih cca 55 hiljada glasova (iskreno se nadam da će biti manje od 50 hiljada, ali...) može se očekivati da će PDA imati oko 32-33 hiljade, a SDA 22-23 hiljade.
SBB je na izborima 2010. imao 22077, a na izborima 4 godine kasnije 26339. Pošto je ovaj put SBB učestvovao u grande koaliciji to će mu svakako oduzeti značajan broj glasova, možda ga čak oboriti i ispod 20 hiljada. Tako da čak iako SDA bude imala oko 20 hiljada glasova, što je za njih vjerovatno najcrnji mogući scenario, sva je šansa da će biti ispred SBB-a, ali ne značajno.
S druge strane SDP je sa 66801 spao na 29078, što samo po sebi dovoljno govori. Ako ponovi rezultat iz 2010. ili to bude neki sličan broj, može očekivati 13-14 mandata, dakle 4 manje od natpolovične većine. Tada se otvara mogućnost pravljenja koalicije bez PDA/SDA.
A ako to ne bude slučaj, onda...