Qur'an najcitanija knjiga u USA
-
smokljo
Ja stvarno ne mogu shvatim kako neko moze pricat da se bori za slobodu i ljudka prava a na Tv-u imamo prililku da vidimo kako njegovi vojnici po dzamijama , ulicama , bolnicama, zatvorima.... nemilosrdno ubijaju ljude!
Ali je najgore to sto onima koji se bore za svoju slobou prisivaju to da su oni teroristi i ubice, a zaprvao su oni sami ubice i teroristi!
Stvarno nemogu da shvatim nekog ko bombarduje jednu muslimansku zemlju uoci Ramzana bez ikakvog razloga, ubije 10 civila, i to uglavnom djece i kasnije kaze; Ups, to je borba protiv terorizma!
Ne mogu da shvatim ljude koji bez ikakvog razmisljanja unistavaju kulturno historijsko blago jedne zemlje koje je najstarije na svijetu , a sto je najgore oni to sve nama serviraju kao borbu protiv terorizma!
I onda narod koji je bijesan, glada, zedan, istraumiran... onda kad uzme bombu raznese nekog ko ga terorise onda je taj narod kriv, onda je taj narod barbarski, nekulturan, necivilizovan... a mi smo kulturni, civilizovani, jer eto sjedimo za kompijuterom i samo tipkamo, a sta je prava istina, nije bitno!
Ali je najgore to sto onima koji se bore za svoju slobou prisivaju to da su oni teroristi i ubice, a zaprvao su oni sami ubice i teroristi!
Stvarno nemogu da shvatim nekog ko bombarduje jednu muslimansku zemlju uoci Ramzana bez ikakvog razloga, ubije 10 civila, i to uglavnom djece i kasnije kaze; Ups, to je borba protiv terorizma!
Ne mogu da shvatim ljude koji bez ikakvog razmisljanja unistavaju kulturno historijsko blago jedne zemlje koje je najstarije na svijetu , a sto je najgore oni to sve nama serviraju kao borbu protiv terorizma!
I onda narod koji je bijesan, glada, zedan, istraumiran... onda kad uzme bombu raznese nekog ko ga terorise onda je taj narod kriv, onda je taj narod barbarski, nekulturan, necivilizovan... a mi smo kulturni, civilizovani, jer eto sjedimo za kompijuterom i samo tipkamo, a sta je prava istina, nije bitno!
-
Toozla
sloboda nije bozje sjeme pa da ti ga neko da
sloboda nije zahvalnica procitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojeceg stanja
sloboda je zena
uzmi je
sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme
sloboda nije pometanje ideoloski bilo kakve norme
sloboda nije jednostavan domaci zadatak
ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi
sloboda te ceka
uzmi je
datumi
sjecanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova prozivljava
sloboda nije mizantropski odbaceno kukavicije jaje
sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
sloboda nije referada stanicnih setaca
sloboda je zena
uzmi je
-----------------------------------------------------------
...ko razumije, razumije....
...a ko ne pamti iznova prozivljava.....
sloboda nije zahvalnica procitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojeceg stanja
sloboda je zena
uzmi je
sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme
sloboda nije pometanje ideoloski bilo kakve norme
sloboda nije jednostavan domaci zadatak
sloboda te ceka
uzmi je
datumi
sjecanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova prozivljava
sloboda nije mizantropski odbaceno kukavicije jaje
sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
sloboda nije referada stanicnih setaca
sloboda je zena
uzmi je
-----------------------------------------------------------
...ko razumije, razumije....
...a ko ne pamti iznova prozivljava.....
-
novalic
ma vidi opet babe andje, pusti bona..
nisu izginuli ovi dezurni sa foruma, nego neki tamo..
ne boli njih na forumu, nego neke tamo...
sta je 20-30 ljudi na bozijem putu..
kako nekome dokazati da nasilje bilo koje vrste ostaje nasilje..
moja baba andjo
moja baba andjo
-
smokljo
A ciji je izvor informacija???A wrote:Danas - 29 poginulih i 70 ranjenih u samoubilackim atentatima u Iraku. Ne okupatora, nego Iracana.smokljo wrote:I onda narod koji je bijesan, glada, zedan, istraumiran... onda kad uzme bombu raznese nekog ko ga terorise onda je taj narod kriv, onda je taj narod barbarski, nekulturan, necivilizovan... a mi smo kulturni, civilizovani, jer eto sjedimo za kompijuterom i samo tipkamo, a sta je prava istina, nije bitno!
Naravno da mi je zao tih ljudi, nebitno koje su vjerosipovijesti jer nisu svi Iracani muslimani!
Sve u svemu Ameri koriste guzvu gdje se ne zna ko pije a ko placa i dobijaju jefitnu naftu!
- pitt
Gledao sam zanimljiv dokumentarac o Al Jazera TV sinoc. Control center ili tako nesto se zove. Zanimljivo kako njihove novinare podjednako mrze iracani (zovu ih americki placenici) i ameri (rumsfeld ih nazva "ustima bin ladena").
-
Kwaheri
@novalicnovalic wrote:ma vidi opet babe andje, pusti bona..
moja baba andjo
@a
...mislim da "zatezete" na ovoj temi mijesajuci dvije razlicite stvari...doduse vrlo bliske..u oba slucaja osteceni su ljudi i muslimani...nije valjda da mislite da je trebalo sutjeti na skrnavljenje Kur'ana?
sutjeti...jer vaznije je pitanje da "ljudi ginu" (...slazem se da je vaznije sacuvati ljudski zivot)...valjda ste svjesne da je muslimanima (i ostalim ljudima koji imaju osjecaj za pravdu) sirom svijeta ostalo jos samo da dignu glas za Iraq, Ceceniju, Abu Gharib, Guantanamo, Kashmir, Palestinu, skrnavljenje Kur'ana, skidanje hidzaba...i za sva mjesta gdje se ljudima uzimaju zivoti, i za sva ostala mjesta gdje se ljudima cini nepravda...naravno...jest da je to Sizifov posao, al'...kako rekoh jos nam je to ostalo...i boli Novo, vjeruj da boli...jer da nije tako ovi bi ljudi sutjeli...sto bi ih bilo briga...za pobijene ljude na nekom drugom kraju svijeta...ali ti to tako maliciozno "smjesti na boziji put" ...da si me bash..
...vidi...neko spomenu da treba osuditi i one koji se "zabijaju autima u dzamije" i tako ubijaju ljude...jasno da je takvo nesto za svaku osudu...samo sto je to iracanima "otpor na agresiju" iako odavde moze izgledati kao...terorizam...jel tako A?...
...nadam se A. da ces biti dosljedna sebi...skretanje teme na vaznije stvari ti bash ide...a da otvoris temu gdje cemo svaki dan brojati zrtve u Iraqu...mozda bi nas bilo vise svjesnijih...da i nisu ovo vremena za manifestacije, proteste, koncerte...teska su vremena...zalimo dostojno ljudske zivote...
Svako dobro.
-
novalic
niko ni jednom rijecju ne rece da zaboravlja ili opravdava abu garib...smokljo wrote:Jako brzo smo zaboravili Ebu Garib!Nazalost! A jos uvijek muce ljude tamo!
malo realnosti, smokljo, malo realnosti, ne bombaste izjave i napamet nauceni pamfleti, time se ne postize mir niti bolje sutra..
-
Kwaheri
...ne novo...potize se time sto se kaze..."sta cmizdrite nad Kur'anom...i pravite proteste...pa ubijaju vas...ubijaju ljude" ...eto time idemo u bolje sutra...novalic wrote:niko ni jednom rijecju ne rece da zaboravlja ili opravdava abu garib...smokljo wrote:Jako brzo smo zaboravili Ebu Garib!Nazalost! A jos uvijek muce ljude tamo!
malo realnosti, smokljo, malo realnosti, ne bombaste izjave i napamet nauceni pamfleti, time se ne postize mir niti bolje sutra..
i jos nesto...dosada...imamo ubijanje...svaki put opravdanje... to su teroristi...(cak i djeca i zene; sjecate se da su srbi govorili kako stite Evropu od nas, kako su oni prva odbrana Evrope od nas militanata, ubica, mudzahida, terorista)...ili opravdanje broj dva...nazalost, greska, a greske se događaju...
...opravdavajuci nepravdu i vrijeđanje zato sto se cini nesto što je još gore...time cemo u bolje sutra...
-
novalic
zeno, imam utisak, a nije ni prvi put, da ti vjecito trazis text izmedju mojih linija, ili dvosmislenost... ili
podrugivanje...
ovdje bi covjek trebao, cim pise par redi, svaki puta ponavljati, osudjujem ovo ovo i ovo i opravdavam ovo ovo i ovo, da nekome, boze sacuvaj, ne bi palo na pamet da se ne radi o izrugivanju...
jedanputa sam ti objasnila, jos cu jedanputa, a poslije vise necu, misli kako hoces...
osudjujem svako nasilje, i ono sitno, sto se cini nevrijednim pomena, nasilje nad djecom, zenama, nad slabijima, dijasporom
, nad muslimanima, krscanima, ateistima, glupanima, pametnima i inima...
i tvrdim da se ljudski zivot nicime ne moze nadoknaditi..
i da ponasanje pojedinih iracana (jel' treba opet da preciziram i za amere, ili mogu dalje).. ne ide nikome na ruku.. jer i sama znas koliko ima nedotupnog svijeta.. kojima je islam vec nesto strano a i strasno.. i koji se ne trude da shvate, a kamoli prihvate opravdanost ili neopravdanost borbe.. ali samo registriraju.. atentat, otmica, ubijaju i tudje i svoje, isto muslimane, a kamoli druge...
i da ne duljim,
maliciozno.. ili ne, samo da ti jednostavno kazem da mi se cini da se jednostavno osjecas napadnutom.. i gdje treba i gdje ne, i da ces mi navesti sigurno nekoliko razloga koji to opravdavaju, ali ti opet kazem, nisi u pravu...
i da je svrha mojih rijeci.. da ginu oni neki tamo.. bila samo da kazem da su i oni ljudi, da je i njjh rodila majka.. i da i za njima neko zali.. i da se bojim da umiru uzalud...
skrnjavnjenje kurana necu ni da pominjem.. zakljuci kako ti se svidi
ovdje bi covjek trebao, cim pise par redi, svaki puta ponavljati, osudjujem ovo ovo i ovo i opravdavam ovo ovo i ovo, da nekome, boze sacuvaj, ne bi palo na pamet da se ne radi o izrugivanju...
jedanputa sam ti objasnila, jos cu jedanputa, a poslije vise necu, misli kako hoces...
osudjujem svako nasilje, i ono sitno, sto se cini nevrijednim pomena, nasilje nad djecom, zenama, nad slabijima, dijasporom
i da ponasanje pojedinih iracana (jel' treba opet da preciziram i za amere, ili mogu dalje).. ne ide nikome na ruku.. jer i sama znas koliko ima nedotupnog svijeta.. kojima je islam vec nesto strano a i strasno.. i koji se ne trude da shvate, a kamoli prihvate opravdanost ili neopravdanost borbe.. ali samo registriraju.. atentat, otmica, ubijaju i tudje i svoje, isto muslimane, a kamoli druge...
i da ne duljim,
maliciozno.. ili ne, samo da ti jednostavno kazem da mi se cini da se jednostavno osjecas napadnutom.. i gdje treba i gdje ne, i da ces mi navesti sigurno nekoliko razloga koji to opravdavaju, ali ti opet kazem, nisi u pravu...
i da je svrha mojih rijeci.. da ginu oni neki tamo.. bila samo da kazem da su i oni ljudi, da je i njjh rodila majka.. i da i za njima neko zali.. i da se bojim da umiru uzalud...
-
smokljo
da li postoji i jedan izvor informacija od samih Iracana???A wrote:Agencijske vijesti.smokljo wrote:A ciji je izvor informacija???A wrote: Danas - 29 poginulih i 70 ranjenih u samoubilackim atentatima u Iraku. Ne okupatora, nego Iracana.
Naravno da mi je zao tih ljudi, nebitno koje su vjerosipovijesti jer nisu svi Iracani muslimani!
Sve u svemu Ameri koriste guzvu gdje se ne zna ko pije a ko placa i dobijaju jefitnu naftu!
REUTERS
Bilo bi i vise vijesti i dobrih reportaza, ali nema vise novinara. Nakon kidnapovanja i nekoliko smaknuca novinara - cak i onih koji su otvoreno kritikovali svoje vlade i bili protiv USA intervencije u Iraku - nema vise zapadnih novinara da nas obavjestavaju. Tako da vijesti uglavnom dolaze od irackih novinara.
Kojih Irackih novinara???
Onih sto su pola svog zivota proveli van Iraka, ne znaju arapski, rade u agencijama koje su otvorili Amrikanci...
-
smokljo
Ne zaboravi da su Ameri vise puta bombardovali centar odkale je izvjetsavala Al-Dzezira!A wrote:Ne pricaj Smokljo, ako ne znas. Sve te velike agencije imaju svoje lokalne dopisnike, znaci Iracani iz Iraka. Samo su oni i ostali da izvjestavaju, jer je ostale novinare - strah.
Zasto??
Zasto na mnogim snimcima na kojima se prikazuju uhapseni novinari otmicari ne znaju arapski??
A ti ''lokalni novinari'2 nravno izvjestavaju samo ono sto Ujka Sem zeli!
-
Kwaheri
...hajde Novo..nekako se ne sjecam, ne kazem da nije bilo da smo nesto replicirale jedna drugoj...osim oko dogovora oko svadbe...al nejse...novalic wrote:zeno, imam utisak, a nije ni prvi put, da ti vjecito trazis text izmedju mojih linija, ili dvosmislenost... ilipodrugivanje...
osudjujem svako nasilje, i ono sitno, sto se cini nevrijednim pomena, nasilje nad djecom, zenama, nad slabijima, dijasporom, nad muslimanima, krscanima, ateistima, glupanima, pametnima i inima...
i da ne duljim,
...osjecam se napadnutom...
svako ti dobro Novo.
p.s. ..fakat nesto mi dode ...jel ovo ja ispadoh u tvojim ocima paranoik.
Last edited by Kwaheri on 14/06/2005 17:31, edited 1 time in total.
- pitt
smokljo wrote:Ne zaboravi da su Ameri vise puta bombardovali centar odkale je izvjetsavala Al-Dzezira!A wrote:Ne pricaj Smokljo, ako ne znas. Sve te velike agencije imaju svoje lokalne dopisnike, znaci Iracani iz Iraka. Samo su oni i ostali da izvjestavaju, jer je ostale novinare - strah.
Zasto??
Zasto na mnogim snimcima na kojima se prikazuju uhapseni novinari otmicari ne znaju arapski??
Nisu vise puta vec samo jednom kada je Tarek poginuo. Ima snimak aviona kako je raketirao kucu sa cijeg je krova navodno otvarana vatra na amere.
Drugi put je TV ABU Dabi Zaplatio.
treci put je tenk zdrmao u hotel jednu.
U tri napada poginula su trojica novinara.
nema to veze sa al jazerom toliko koliko sa cinjenicom da americka vojska ne voli novinare (sem provjerenih ulizica tipa heralda riviere-zvanog hemigvej). Ako pogledas onaj dokumentarac vidjet ces hejbet stranih bnovinara (CNN, BBC, NBC, ABC, itd) kako otvoreno kritikuju amere u pauzama izmedju preski u CentComu. Takodje mozes vidjet americke oficire zaduzene za medije kako otvoreno pricaju o ratu i svemu sto isti nosui sa sobom.
-
MBA
#42 Re: Qur'an najcitanija knjiga u USA
Informacija je predstavljena na manipulativan nacin. U USA, dominantna vecina su krscani. Ne poznajem niti jednu krscansku familiju koja ne posjeduje Bibliju. Ono sto ova informacija denotira jeste da je u porastu interes za Islam; kako god, jedna odgovorna osoba treba u svoju analizu ukljuciti tiraze drugih krscanskih i muslimanskih izdanja.
-
Kwaheri
#43 Re: Qur'an najcitanija knjiga u USA
...iskreno...vise bi me radovalo da "najinformiraniji! narod na dunjaluku ima (ako je info tacan) takav interes za neku knjigu koja bi ima pokazala sta "prvi u amera" radi ostatku dunjaluka...posebno onima koji imaju naftu...makar da gledaju onog M.Moora...al' eto...MBA wrote:Informacija je predstavljena na manipulativan nacin. U USA, dominantna vecina su krscani. Ne poznajem niti jednu krscansku familiju koja ne posjeduje Bibliju. Ono sto ova informacija denotira jeste da je u porastu interes za Islam. Sada, jedna odgovorna osoba treba provjeriti koliko narudzbi je napravljeno za Bibliju u istom vremenskom periodu.
@A. slazem se s konstatcijom da nema uvrede vrijedne ljudskog zivota... ali poslati protestnu notu...kao primjeren gest...
..kad su ljudi potlaceni i u takvim problemima kao iracani (i frustrirani od nepravdi kao vecina muslimana) danas...ne treba puno da se casa prelije...
...zao mi je ljudi koji su stradali na protestima..
-
digger
Da vidim da li sam te dobro shvatio.smokljo wrote:Ne mogu da shvatim ljude koji bez ikakvog razmisljanja unistavaju kulturno historijsko blago jedne zemlje koje je najstarije na svijetu , a sto je najgore oni to sve nama serviraju kao borbu protiv terorizma!
Ameri dosli da bez razmisljanja unistavaju kulturno-istorijsko blago. Zato, neko od "naroda" prikaci bombu pa ode medju svoje sugradjane u dzamiju, pred skolu, u regrutni centar, pa posalje svevisnjem gomilu nevinih dusa.
Tako si napisao i tako te drugi shvataju. Jesi li bar malo procrvenio od stida kada si isto pisao?
Nickname ti dobro pristaje.
-
smokljo
Konacno da i tvoj komentar procitam a da nije samo nako caskanje i zacatavanje teme...pitt wrote:smokljo wrote:Ne zaboravi da su Ameri vise puta bombardovali centar odkale je izvjetsavala Al-Dzezira!A wrote:Ne pricaj Smokljo, ako ne znas. Sve te velike agencije imaju svoje lokalne dopisnike, znaci Iracani iz Iraka. Samo su oni i ostali da izvjestavaju, jer je ostale novinare - strah.
Zasto??
Nisu vise puta vec samo jednom kada je Tarek poginuo. Ima snimak aviona kako je raketirao kucu sa cijeg je krova navodno otvarana vatra na amere.
Drugi put je TV ABU Dabi Zaplatio.
treci put je tenk zdrmao u hotel jednu.
U tri napada poginula su trojica novinara.
nema to veze sa al jazerom toliko koliko sa cinjenicom da americka vojska ne voli novinare (sem provjerenih ulizica tipa heralda riviere-zvanog hemigvej). Ako pogledas onaj dokumentarac vidjet ces hejbet stranih bnovinara (CNN, BBC, NBC, ABC, itd) kako otvoreno kritikuju amere u pauzama izmedju preski u CentComu. Takodje mozes vidjet americke oficire zaduzene za medije kako otvoreno pricaju o ratu i svemu sto isti nosui sa sobom.
-
smokljo
Nisi me shvatio, neko je napisao post, u kome na alegorican nacin opisuje Iracana sa bombom!digger wrote:Da vidim da li sam te dobro shvatio.smokljo wrote:Ne mogu da shvatim ljude koji bez ikakvog razmisljanja unistavaju kulturno historijsko blago jedne zemlje koje je najstarije na svijetu , a sto je najgore oni to sve nama serviraju kao borbu protiv terorizma!
Ameri dosli da bez razmisljanja unistavaju kulturno-istorijsko blago. Zato, neko od "naroda" prikaci bombu pa ode medju svoje sugradjane u dzamiju, pred skolu, u regrutni centar, pa posalje svevisnjem gomilu nevinih dusa.
Amerikanci su itekako sve dobro smislil, ali su im se isprijecili drugi u svemu tome, jer nisu oni sami!
A sta je prava istina??? Da li mislis da to sa bombom uvijek urade Iracani????
A kad neko odluci da se zaleti u dzamiju i raznese i sebe i na koga naidje tu mora postojat jak razlog,svi mi volimo zivot, i ja , i ti, i crnci, i bijelci, pa i ti napaceni Iracani! Ljudi u Iraku su bijesni, izdati, prodati, iznevjereni....
Ko drzi kontrolu nad vijestima iz Iraka??? Ko svime tu manipulira??
Amerikanci su rekli da idu u rat, a za rat je potrebno dvoje!
-
fokke wulf
smokljo wrote:Ja stvarno ne mogu shvatim kako neko moze pricat da se bori za slobodu i ljudka prava a na Tv-u imamo prililku da vidimo kako njegovi vojnici po dzamijama , ulicama , bolnicama, zatvorima.... nemilosrdno ubijaju ljude!
Pardon,ali ipak fulaš u nekim stvarima;
kao prvo koji "narod"?
Ako malo pratiš razvoj događaja u Iraku a pogotovo intenzitete bombaških napada uvidjećeš da su posljednje vrijeme oko 80%žrtava civili.
Dakle gdje su bili te silne samoubice u vrijeme američke agresije?
Kada smo tada čuli za toliko samoubilačkih bombaških napada?Koliko su Amera te seronje raznijele?
To znači da ovi manijaci koji siju smrt uglavnom i nisu Iračani.Ko može to raditi svom vlastitom narodu?Poznata je "kvaliteta" Arapa da se između sebe najslađe glože i kolju!
Kakvi su to "borci za slobodu i islam" koji tako krvnički i neselktivno ubijaju MUSLIMANE!!!
Daleko je lakše ostaviti auto-bombu pred narod koji čeka u redu ili čak izlazi iz džmije nego se zaletit u vojni konvoj,zar ne?
Slične stvari idioti ala tog tipa rade i po džamijama(šiitiskim,uglavnom) po Pakistanu.
I gdje samo nalaze tolike samoubice u pičku materinu??!!