Nove kamere/radari u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#26 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by tempuser »

nepass1 wrote:
tempuser wrote:Vozim po Sarajevu pune 23 godine i tvrdim da se nikad nije sporije vozilo, a da je bilo opasnije i gore voziti, tako da nema potrebama za dodatnim kamerama, to je samo za otimanje para. Treba zestoko kaznjavati drkamnje mobitela u voznji, nepravila prestrojavanja, nagla ubrzavanja, nedavanje zmigavca, voznja kroz zabranu, nepravilna parkiranja i zaustavljanja, ali zato treba izaci na cestu i raditi, a kamera sama privredjuje dok organi ispunjavaju listice po kladionicama...
Jes ali onda treba i raditi ovako ti neka kamera zavrsi posao. Jucer stup do sg 38 minuta. Krenuo 8.20 stigao u 8.58. Mislim da nikad sporije nije bilo. Stupska petlja do rtv 16 minuta jbt zivot.
Kao sto napisah... ;-)
high_volume

#27 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by high_volume »

tempuser wrote:Vozim po Sarajevu pune 23 godine i tvrdim da se nikad nije sporije vozilo, a da je bilo opasnije i gore voziti, tako da nema potrebama za dodatnim kamerama, to je samo za otimanje para. Treba zestoko kaznjavati drkamnje mobitela u voznji, nepravila prestrojavanja, nagla ubrzavanja, nedavanje zmigavca, voznja kroz zabranu, nepravilna parkiranja i zaustavljanja, ali zato treba izaci na cestu i raditi, a kamera sama privredjuje dok organi ispunjavaju listice po kladionicama...
Bravo! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
commendatore

#28 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by commendatore »

ne ispunjavaju oni listice nego radnice u kladionicama... samo to sam doso kast...
Haris.ba

#29 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Mislim da se nije ništa specijalno kvalitet vožnje pogoršao. Samo ima sve više auta, a cestogradnja slaba. Jer je javni prevoz za klinac.

Ali, meni jeste fascinantno da u Sarajevu ne staje pješacima, ne daje žmigavac, i na semaforu kreće sporo.

I još me fascinira da se na kamerama vozi mnogo sporije od ograničenja. Na onoj kameri u Gladnom polju idu 30, a ograničenje 50. A bez kamere svi jurili 70.

P.S.
A neka kamera. Ako ništa zbog pješaka.
Last edited by Haris.ba on 11/09/2018 10:04, edited 1 time in total.
commendatore

#30 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by commendatore »

zeleni val je bio u sarajevu prije rata.... kad sam mi surfali po njemu interneta nije bilo
tempuser

#31 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:Mislim da se nije ništa specijalno kvalitet vožnje pogoršao. Samo ima sve više auta, a cestogradnja slaba. Jer je javni prevoz za klinac.

Ali, meni jeste fascinantno da u Sarajevu ne staje pješacima, ne daje žmigavac, i na semaforu kreće sporo.

I još me fascinira da se na kamerama vozi mnogo sporije od ograničenja. Na onoj kameri u Gladnom polju idu 30, a ograničenje 50. A bez kamere svi jurili 70.

P.S.
Kako nije? Da ne nabrajam po 100 x zasto se spava po semaforima itd, do unazad 5-10 god je normalna brzina saobracaja na longitudinali lijevom (a i srednjom) trakom bila do 70 kmh, sad si sa 60 kmh daleko najbrzi i nemjerljivo manja anarhija, a tad je na ulicama bila sva sila UN-a, SFOR-a, OHR-a, humanitarnih organizacija sa stotinama vozila, a danas sve stane na 1/3 parkinga Unitica
Last edited by tempuser on 11/09/2018 10:27, edited 1 time in total.
amar1994

#32 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by amar1994 »

mali_milojica wrote:@tempuser :thumbup:
Jucer vidim da se radi na postavljanju ispod Stupske petlje pravac Ilidza - Grad
Pas mater , razmisljaju li oni da moras ponekad ubrzat na 70 kad se ukljucujes sa petlje :run:

Al neka to tako treba a oni idioti i dalje nek pretrcavaju , i ja se slazem sa tempuserom.
kabal1337

#33 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by kabal1337 »

amar1994 wrote:
mali_milojica wrote:@tempuser :thumbup:
Jucer vidim da se radi na postavljanju ispod Stupske petlje pravac Ilidza - Grad
Pas mater , razmisljaju li oni da moras ponekad ubrzat na 70 kad se ukljucujes sa petlje :run:

Al neka to tako treba a oni idioti i dalje nek pretrcavaju , i ja se slazem sa tempuserom.
Ukljucenje ispod petlje su uradili za 10-ku nema sta
ucenik1234

#34 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by ucenik1234 »

tempuser wrote:
Haris.ba wrote:Mislim da se nije ništa specijalno kvalitet vožnje pogoršao. Samo ima sve više auta, a cestogradnja slaba. Jer je javni prevoz za klinac.

P.S.
Kako nije? Da ne nabrajam po 100 x zasto se spava po semaforima itd, do unazad 5-10 god je normalna brzina saobracaja na longitudinali lijevom (a i srednjom) trakom bila do 70 kmh, sad si sa 60 kmh daleko najbrzi i nemjerljivo manja anarhija, a tad je na ulicama bila sva sila UN-a, SFOR-a, OHR-a, humanitarnih organizacija sa stotinama vozila, a danas sve stane na 1/3 parkinga Unitica
tacno, prije 10g. jeste bilo vise ulicnih trkaca u sitne sate, ali nije bilo debilizma na nacin da serbes udjes u zabranu i ostavis auto na sred ceste sa sva 4... takodjer brze se i vozilo, nije se islo 47kmh po kisici na full brisacima i nije se kasnilo na semaforima kao sto senisu bacali ni story po istim... istini za volju, bilo je i manje auta na cesti
tempuser

#35 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by tempuser »

ucenik1234 wrote:istini za volju, bilo je i manje auta na cesti
Ovo je diskutabilno. Pomenuo sam ranije, mozda je bilo manje registrovanih, ali je bilo SFOR-a, UN-a, UNHCR-a, OHR-a, CAFAO-a, raznih hum. i medj. organizacija itd itd sa stotinama vozila kojih danas nema ili im je broj auta simbolican.
Samo 3 organizacije u kojima sam radio od 1997 do 2005-6, koje su po velicini i voznom parku bile relativno male a kojih danas nema, su imale preko 100 vozila, od cega se 1/2 vozilo u Sa.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#36 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

mk ultra wrote:
pa zeleni val ne postoji, ako mislis voziti tako moras ko divljak da se provlacis
preksinoc ,oko 23h nigdje nikoga,sam vozim 60 km/h na svako crveno sam stao od malte do nedzarica....toliko o zelenom valu...
high_volume

#37 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by high_volume »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:
pa zeleni val ne postoji, ako mislis voziti tako moras ko divljak da se provlacis
preksinoc ,oko 23h nigdje nikoga,sam vozim 60 km/h na svako crveno sam stao od malte do nedzarica....toliko o zelenom valu...
semafori-u-sarajevu-p14948236.html#p14948236
Dope_Man

#38 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by Dope_Man »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:
Nisam odavno uopste gradom prosao, zadnji put mozda pocetkom augusta, ali do tad sam navecer kad nema peglaca, ili bar ne dovoljno da blokiraju sve tri trake, mogao bez problema proci citav grad na zeleni val. Jedino gdje sam uvijek morao malo vise stisnuti je Otoka-Gras i Nedzarici-Radon plaza da uhvatim te semafore. E sad, moglo se svasta izmjenit od mojih zadnjih voznji. Sreca nisam se nikad zelio navici da po gradu vozam, dovoljno se nerviram po magistralama.
tempuser

#39 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by tempuser »

Dope_Man wrote: jedino gdje sam uvijek morao malo vise stisnuti je Otoka-Gras i Nedzarici-Radon plaza da uhvatim te semafore.
Zeleni val je namjerno prekidan na nekim semaforima kako bi se smanjilo optececenje na raskrsnice za frekventnijim transferzalama koji povezuju velike dijelove grada, tipa Otoka ili Skenderija...
adodbr

#40 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by adodbr »

Ja kad vozim tacno 60 od SCC-a me ufati kod Grasa semafor samo dok ne skrenem prema Vojnickom
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#41 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by konektovan »

Mogu misliti kakav ce tek kolaps biti, kad se sve kamere instaliraju, koje su najavljene, ima da se zgadi voznja po Sarajevu. :-)
Ja realno ne vidim potrebu za tolikim brojem kamera, nije Sarajevo London hebemu vraga, a te pare su mogli bolje utrošiti...
Dope_Man

#42 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by Dope_Man »

Jedino rjesenje da se iole normalno odvija saobracaj je da val sad spuste na 50 jer realno debili ce max toliko voziti iako je ogranicenje 60, sto znaci da kamera zapravo okida tek na preko 70.

Al libo mene, dok je dobrog vremena bajk, kad zapljusnu kise i snjegovi trambus.
amar1994

#43 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by amar1994 »

Porazbijat ce to raja :D
esso_sa

#44 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by esso_sa »

konektovan wrote:Mogu misliti kakav ce tek kolaps biti, kad se sve kamere instaliraju, koje su najavljene, ima da se zgadi voznja po Sarajevu. :-)
Ja realno ne vidim potrebu za tolikim brojem kamera, nije Sarajevo London hebemu vraga, a te pare su mogli bolje utrošiti...
Ocito se nisi vozao po Italiji :mrgreen: Kod njih jedno selo ima kamera ko komplet Sarajevo. Vecina su naravno prazne kutije, al hajd stisni pa testiraj :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#45 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by konektovan »

esso_sa wrote:
konektovan wrote:Mogu misliti kakav ce tek kolaps biti, kad se sve kamere instaliraju, koje su najavljene, ima da se zgadi voznja po Sarajevu. :-)
Ocito se nisi vozao po Italiji :mrgreen: Kod njih jedno selo ima kamera ko komplet Sarajevo. Vecina su naravno prazne kutije, al hajd stisni pa testiraj :mrgreen:
Nagledao sam se tih laznjaka koliko hoces, ali i te prazne kutije rade svoj posao. :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#46 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by un1ted »

Niti jedan problem ne vuče jedan uzrok, ali fakat mi je čudno kako neki zaboravljaju dvije osnovne stvari za gužve, a to su povećanje broja automobila, te loša saobraćajna infrastruktura.

Krivi sporaći, krivi instagram botovi, krivi plašljivi vozači, kao i oni što štede gorivo. Tačno, ali ni približno kao broj automobila i loša saobraćanja infrastruktura. Je li treba spomenuti i nikada losij gradski prevoz?

Sve dok se ne uvedu jasna pravila, kod nas neće biti napretka, samo po džepu :)

Za gužvu je kriva i vožnja po "žutim trakama", za gužvu je krivo i ostajanje u raskrsnici. Evo, zašto pametne glave ne pogledaju Beograd, kažnjavaju one koji voze trakama za vozila gradskog saobraćaja i ne uvedu kamere za raskrsnice tipa:

Image
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#47 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by un1ted »

Jedan primjer za sve koji kažu da broj vozila nije jedan od glavnih razloga gužve:

Image

Broj uvezenih vozila...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#48 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by mk ultra »

Zasto onda voze 40kmh a skoro prazno 1km ispred? Pa naprave i V formaciju da ih ne mozes preteci :mrgreen:

Uspore ljude iza sebe, cesce se na semafore zaustavlja itd
tempuser

#49 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by tempuser »

Veliki broj auta nije kriv za prazninu od 200m koju debil sa 40 kmh napravi iza sebe u lijevoj traci ili dok spava na semaforu.
Broj reg. vozila u 2017 u KS je bio 143430 kom sto neznatno vise od 141460 kom koliko ih je bilo registrovano 2012. godine, a u medjuvremenu je pruzena juzna longitudinala sa 4 trake od Skenderije do H. Cemerlica, od aerodroma do Mojmila, rekonstruisana Stupska petlja, zaobilaznica Vogosca - Vlakovo, krak autputa dosao do Buljakovog Potoka, kruzni tok Brijesce, kruzni tok Buljakov Potok, kruzni tok Buca Potok, kruzni tok Hrasno, krak F. Becirbegovica povezao Buca Potok sa D. Maltom, a sve sa ciljem povecanja protocnosti, ali dzaba 2012. nije blo 3G, UniFi i debila za volanom.
amar1994

#50 Re: Nove kamere/radari u Sarajevu

Post by amar1994 »

ma stipu junajteda , ja sam davno zavrsio prepirku :lol:
Post Reply