Kupovina VW Tourana - da ili ne

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

HAVANA

#26 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by HAVANA »

esso_sa wrote:
lavic wrote:I meni je Ford bolji izbor od Tourana.
Kako pali Ford ? Cig cig cig cig... Room Rooom Rooom :mrgreen:
Nije ba 95 godina,2018 je.Okrenes kljuc i upalis.A i jeftiniji na servisu od novih vw...A inace vw je jedno obicno izvikano govno.Za starije modele im skidam kapu.I 1.6 ,1.9 motore.Sve drugo daleko im kuca od moje.Eto nek mi se javi ko kad mu ode dizna na 1.8 tdci ili 2.0 tdci fordu za koliko je napravio a nek mi se javi kad mu ode pumpa i dizne na recimo audi a4 2.0 tdi 2009...Za opravku audija mogu garazu u svrakinom kupit otprilike... :oops:
Norm

#27 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Norm »

HAVANA wrote:
Norm wrote:
lavic wrote:I meni je Ford bolji izbor od Tourana.
:pisnuo:
Vozim sad privremeno tourana,vozio s max...Ne znam sta je smijesno,s max bolji duplo,bar meni.A navozo sam ih se.Cak mi je i c max bolji.Nesto mi vise lezi i voznjom i izgledom unutrasnjosti...Al dobro,ja sam prilicno alergican na vw...
...ja mislim da je pokretac teme pitao za misljenje i iskustva vlasnike Tourana...evo ja imam jednog i vozim ga 5 godina, uglavnom kao svakodnevno vozilo za grad, razvozenje djece itd i naravno za dalje relacije jer imam samo jedno vozilo..Tourana...znaci svaki dan, 5 god, ima svojim mana i ne tvrdim da nije vidio majstora, ali obzirom na uslove exploatacije, meni je prihvatljivo...vozilo je 2007 godiste i ima sve osim parking senzora, znaci tempomat, grijana sjedala, ISOFIX, automatska dvozonska klima, pranje farova sa grijacima onih spricaljki, grijane letrovizore :D ...itd...meni dosao i sa ugradjenom kamerom za snimanje saobracaja, 2din cd/mp3 radio sa navigacijom (tvornicki), ima i onaj frizideric u pretincu za rukavice...tako da ja ne znam kakve ste vi Tourane vozali ali...potrosnja je kao sto sam vec pisao 7.5 l/100km iskljucivo gradske voznje...bilo zima ili ljeto sa upaljenom klimom...
Prije kupovine, gledao sam i probao pezoLa, renoLa, citrojena, zafiru...forda nisam uzimao u obzir...ja i Ford nikako u istu recenicu...jako losa iskustva...
ali to sam ja...najvise mi legla zafira, ali i ona mi nekako mrljava bila...probao ovog Tourana prvi put i pazario...nisam pozalio ni sekunde...aBd za krako vrijeme cu mijenjati vozilo, i sta mislite sta zagledam? :D

I na kraju klasa s-max nije u klasi tourana, u klasi tourana je c-max grand... :D
HAVANA

#28 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by HAVANA »

lavic wrote:
Norm wrote:...pa dobro sad nije bas realno samo ono sto ti tvrdis...
Realno, iz moga iskustva, lada Niva je bolje auto od Forda...Niva me nikad nije ostavila na cesti, Ford 3 puta...tako da
:cry:
Kad kazem realno, mislim o osobi koja nije fan ni jednog od pomenutih vozila, ima vozacku 30 godina i sve kategorije i navozao se svega.
U mehaniku se razumije.... itd.
Jedino sto mogu kvalitetom izdvojiti na stranu od auta, a tice se problema kroz dugogodisnje iskustvo,to su japanci i mercedes.Ostalo sve u 5 deka i sta ti vise lezi.Meni ford ok i drag auto,lezi mi...Recimo hondu nit sam kad kupio pokvarenu,nit mi je ko ponudio,nit sam kome popravljao...Sad bi je uzeo pokvarenu da mi ko ponudi,da vidim i to sto za 20 godina ne vidjeh.Vw sad mogu 45 pokvarenih kupit za sat vremena.Opet kazem,sve je to u 5 deka,samo je vw izvikan,i to dobro,na racun stare slave.Koja nema uporista u vozilima novije generacije.
HAVANA

#29 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by HAVANA »

Norm wrote:
HAVANA wrote:
Norm wrote: :pisnuo:
Vozim sad privremeno tourana,vozio s max...Ne znam sta je smijesno,s max bolji duplo,bar meni.A navozo sam ih se.Cak mi je i c max bolji.Nesto mi vise lezi i voznjom i izgledom unutrasnjosti...Al dobro,ja sam prilicno alergican na vw...
...ja mislim da je pokretac teme pitao za misljenje i iskustva vlasnike Tourana...evo ja imam jednog i vozim ga 5 godina, uglavnom kao svakodnevno vozilo za grad, razvozenje djece itd i naravno za dalje relacije jer imam samo jedno vozilo..Tourana...znaci svaki dan, 5 god, ima svojim mana i ne tvrdim da nije vidio majstora, ali obzirom na uslove exploatacije, meni je prihvatljivo...vozilo je 2007 godiste i ima sve osim parking senzora, znaci tempomat, grijana sjedala, ISOFIX, automatska dvozonska klima, pranje farova sa grijacima onih spricaljki, grijane letrovizore :D ...itd...meni dosao i sa ugradjenom kamerom za snimanje saobracaja, 2din cd/mp3 radio sa navigacijom (tvornicki), ima i onaj frizideric u pretincu za rukavice...tako da ja ne znam kakve ste vi Tourane vozali ali...potrosnja je kao sto sam vec pisao 7.5 l/100km iskljucivo gradske voznje...bilo zima ili ljeto sa upaljenom klimom...
Prije kupovine, gledao sam i probao pezoLa, renoLa, citrojena, zafiru...forda nisam uzimao u obzir...ja i Ford nikako u istu recenicu...jako losa iskustva...
ali to sam ja...najvise mi legla zafira, ali i ona mi nekako mrljava bila...probao ovog Tourana prvi put i pazario...nisam pozalio ni sekunde...aBd za krako vrijeme cu mijenjati vozilo, i sta mislite sta zagledam? :D

I na kraju klasa s-max nije u klasi tourana, u klasi tourana je c-max grand... :D
Vozim dsg 2.0.Sve ima.Ok auto,al da je ford zasluzio smajli smijeska u poredjenju sa touranom,ni blizu.Sad bi radje presao u c max ghia 2009 nego ovo.Al registrovo ga.Moze za odmora posluzit.Poslije mijenjam...Vise mi lezi i ljepse mi sjest u njega.Sve je to stvar ukusa i sta kome odgovara.Nek vozi ko sta hoce,nema razloga dizati u nebesa nesto sto nicim ne zasluzuje dizanje.A na druge lijepiti smjeska.Ja bi vozo i kiu shumu da mi se svidja.Te marke,statusi...me ne zanimaju.
Norm

#30 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Norm »

HAVANA wrote:Vozim dsg 2.0.Sve ima.Ok auto,al da je ford zasluzio smajli smijeska u poredjenju sa touranom,ni blizu.Sad bi radje presao u c max ghia 2009 nego ovo.Al registrovo ga.Moze za odmora posluzit.Poslije mijenjam...Vise mi lezi i ljepse mi sjest u njega.Sve je to stvar ukusa i sta kome odgovara.Nek vozi ko sta hoce,nema razloga dizati u nebesa nesto sto nicim ne zasluzuje dizanje.A na druge lijepiti smjeska.Ja bi vozo i kiu shumu da mi se svidja.Te marke,statusi...me ne zanimaju.
...covjek pita za Tourana i drugi odgovara da je bolji Ford...ja cu se uvijek nasmijati na tu cinjenicu, bez namjere da ikoga uvrijedim, ali obzirom da jedno vozim privatno a drugo sluzbeno (koje je i novije)...i nisu u pitanju statusni simboli uopste...ali ja i nisam imao namjeru dizati bilo sta u nebesa, moj prijasnji post o Touranu procitajte i mislim da je skroz korektan...i nisam ja tvrdio da je Touran bolji od Forda, nego da su neki drugi :D bolji od Tourana, zato je i isao smajli...
Da je pokretac pitao za s max-a ja se ne bi ni javljao...
Moje iskustvo sa Fordom (odrzavanjem i servisima) je za smajlija, a ako neko ima drugacija, bolja, fala Bogu...
HAVANA

#31 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by HAVANA »

Ok.Ja protumacio smijes se fordu kao automobilu,ko biva smece a vw zlato...Jes al u qrcu.
Norm

#32 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Norm »

HAVANA wrote:Ok.Ja protumacio smijes se fordu kao automobilu,ko biva smece a vw zlato...
...to ste vi rekli ne ja... :D
nejse, odeŠmo u ČiČke...
Touran je po mome vlasnickom iskustvu... :thumbup:
Petroley

#33 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Petroley »

Stari prosle sedmice kupio Touran 2007 1.9tdi 100KW, 6 prenosa automatic. Auto fantazija, pogotovo za porodicne avanture. Isli do CG sa njim, milina. Kvalitet enterijera kod ovog modela je bezveze, plastika izgleda prejeftino i skripavo (poredeci sa focusom mk2, kojeg ja vozim). Al sve u svemu mnogo dobro i lijepo auto. Kada bih prosirio porodicu definitivno bi Touran usao igru. :thumbup:
Throttle

#34 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Throttle »

Nema 1.9 100kW
Petroley

#35 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Petroley »

Throttle wrote:Nema 1.9 100kW
Brat upravu si, u pitanju je 2.0 104 kW 140 KS. :thumbup:
commendatore

#36 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by commendatore »

100 kubika iljadu konja....
eduscho

#37 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by eduscho »

OK kao i obicnno prica krene u smjeru ko je za VW a ko protiv, ja sam samo trazio iskustva onih koji ga koriste. Mene definitivno ne interesuju druga auta osim VWa, ovo mi je vec trece koje imam i prezadovoljan sam. Gledam samo ove novije turane, dizeli dolaze samo u varijanti 1.6 i 2.0, jel to znaci da vise nema 1.9 motora (ili je meni nesto promaklo).
ElRe

#38 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by ElRe »

U prvih par godina eksploatacije vozila, razlika između VW, Audi pa i Škoda vozila u odnosu na francuske, italijanske, korejske proizvođače, Opela, Forda je neprimijetna. Nešto veći kvalitet vozila VW, Audi i nekih Škoda do izražaja dolazi nakon recimo 7 i više godina.
Uvijek postoje izuzeci, pa i u ovom slučaju.
Prijatelj je nedavno platio Tourana 1.9 TDI 2006 god 11500 KM sa navodno pređenih 250k km, uvezen iz Njemačke (realno sigurno ima 400k km). Na sjedištima, volanu, mjenjaču, komandama na centralnoj konzoli nema većih tragova korištenja. 1.9 TDI fino radi, mjenjač je bolji nego li na mom 308 sa 135k km. Druga je stvar što ja za auto staro 12 godina (niti kupio VW) nikada ne bih dao 11500 KM.

Nijedna Zafira ili 308 SW koje smo još gledali nisu bili tako očuvani.

Od 2009 god u VW programu nema više 1.9 TDI. Ni sa 1.6 TDI ni 2.0 TDI nećeš pogriješiti ako je vozilo uredno održavano.
ado-šampion

#39 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by ado-šampion »

1.9 TDI ne postoji u novijim iteracijama, mijenja ga 1.6 TDI. Po meni nakon sto sam probao jednog 2.0 TDI ja ispod 2.0 u takvom autu ne bih isao.
eduscho

#40 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by eduscho »

Ma nisam strucan oko automehanike/elektronike ali znam da su mi majstori kod ovih starijih modela kao moj passat uvijek govorili da od 1.9 TDI motora nikad nece biti boljeg dizel motora, pa zato pitam. Znaci 1.6 je zamjenio 1.9 ali je preporuka 2.0 ako sam razumio dobro?
Throttle

#41 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Throttle »

Cuj nikad nece bit boljeg od 1.9 tdi :mrgreen:
ado-šampion

#42 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by ado-šampion »

eduscho wrote:Ma nisam strucan oko automehanike/elektronike ali znam da su mi majstori kod ovih starijih modela kao moj passat uvijek govorili da od 1.9 TDI motora nikad nece biti boljeg dizel motora, pa zato pitam. Znaci 1.6 je zamjenio 1.9 ali je preporuka 2.0 ako sam razumio dobro?
2.0 sa 140 KS.
eduscho

#43 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by eduscho »

To su ovi od 2013. godišta pa na ovamo jel tako? Ti su oko 25.000 KM na cesti jel tako?
Better Man

#44 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Better Man »

Ja ni pod tačkom razno ne bih kupio Tourana. Obzirom da posatavljač teme gleda polovno auto, predlažem, Scenica treće generacije facelift, aktuelni C4 Picasso,a može i Peugoet 3008, a zašto ne i Toyota Corolla Verso ili aktuelna Opel Zafira ili Meriva.
Throttle

#45 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Throttle »

Argumentovano, nema sta :mrgreen:
amar1994

#46 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by amar1994 »

Scenic :lol: :lol:

I ja bi kao mrzitelj vw radije kupio tourana ili mzd5 zbog kliznih vrata :-D :thumbup:
Vala betermane corolla verso je gadna haos :run:
Last edited by amar1994 on 31/07/2018 22:13, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#47 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by mk ultra »

Zato ima 118kW doduse ne u touranu :mrgreen:
Rugafet

#48 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by Rugafet »

Better Man wrote:Ja ni pod tačkom razno ne bih kupio Tourana. Obzirom da posatavljač teme gleda polovno auto, predlažem, Scenica treće generacije facelift, aktuelni C4 Picasso,a može i Peugoet 3008, a zašto ne i Toyota Corolla Verso ili aktuelna Opel Zafira ili Meriva.
:lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#49 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by konektovan »

Better Man wrote:Ja ni pod tačkom razno ne bih kupio Tourana. Obzirom da posatavljač teme gleda polovno auto, predlažem, Scenica treće generacije facelift, aktuelni C4 Picasso,a može i Peugoet 3008, a zašto ne i Toyota Corolla Verso ili aktuelna Opel Zafira ili Meriva.
Nije valjda sezona gljiva ludara vec pocela....?! :mrgreen: :lol:
ado-šampion

#50 Re: Kupovina VW Tourana - da ili ne

Post by ado-šampion »

eduscho wrote:To su ovi od 2013. godišta pa na ovamo jel tako? Ti su oko 25.000 KM na cesti jel tako?
Sve iteracije imaju 2.0 TDI sa 140 KS, od 2006. pa do 2015. S tim da je od 2010. i drugog facelifta (koji se prepoznaje po sirokim zadnjim stopkama) dobio novije common-rail motore, uklj. i 1.6 TDI. Snaga kod 2.0 TDI je ostala ista, 140 KS.

Ne znam bas kako se krecu cijene, ali mislim da je 25 k na cesti za 2013. premalo.
Post Reply