Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Nastasia

#26 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by Nastasia »

¤ jelena ¤ wrote:
Nastasia wrote: Kod mene na fakultetu dosta, stvarno dosta pokrivenih djevojaka i nemaju nikakve probleme s' tim. (Osim što mnogo lakše varaju na ispitima - što vjeruj mi i rade vrlo često)
Zanimljivo zapažanje.

Tako će sutra i za neku djevojku koja dobro izgleda i koja se pojavi na ispitu u bretelicama i kratkoj suknjici, neko reći da je položila ispit ili dobila desetku...na sise i guzove...sve kroz šalu, smijeh i opšte odobravanje prisutnih.

Jer...to se radi...one to rade...na univerzitetu čiji je ugled okrnjen seksualnim aferama....
Ako dođe ogoljena teško da će moći varati, što manje odjeće, manje prostora za đoniće, je l' :D

Dešavalo se i na mom fakultetu a dešava se i na drugima, da profesori spavaju sa studenticama i da one tako dobijaju ocjene, ali nećeš vjerovati, nijedna od tih studentica za koje se zna da su tako položile ispite nije dolazila u suknjicama i bretelicama.

A nadalje, kada si prošetala zadnji put nekim fakultetom?
Evo ja ću ti reći, u zadnje tri godine na svom fakultetu NI-JE-DNOM nisam vidjela djevojku u kratkoj suknjici, majici na bretelice i sisama na izvolte. Pogotovo ne na ispitu. Prostor koji mi imamo da radimo ispite je toliko hladan da u sred ljeta kad ideš na ispit moraš obući jaknu. A zimi i kapu i rukavice moraš imati.

Daleko veći je problem nepotizam, nedostatak kadrova, nedostatak prostora, nedostatak laboratorija, podjela profesorskih pozicija stranačkim uhljebima, ali dok se mi ovdje jebemo je li se mogu obući bermude na fakultet ili ne, i da li je pirsing na nosu ok ili ne, sve se to iza kulisa i dalje dešava a oni zadovoljno trljaju ruke jer su još jednom stoku naveli na pogrešan trag :)
lijepa u dusi

#27 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by lijepa u dusi »

moonca wrote:
Čovjeka treba cijeniti prema njegovoj prirodi i znanju,a ne načinu oblačenja.
Jeste i po oblacenju.
Prijateljica mi upisuje djecu u skolu prvacici-drzavna skola u NY- dobili su instrukcije kakvu uniformu moraju djeca imati. ne smije biti dizajnerska, crne jednoistavne cipele itd.

Odjeca je jako bitna, i nepravedno je da djeca bogatijih roditelja i mogucnosti , da se obuku na taj nacin skrecu paznju a i zavidnost druge djece koji to nisu u mogucnosti ili roditelji ne zele na taj nacin djecu odgajati.
Podrzavam stav skole da makar na taj nacin izjednaci djecu. Medjutim, mislim da je odgoj koji se nosi iz kuce daleko bitniji. Male snobove koji izrastu u velike snobove i razmnozavaju se odgajajuci male snobove koji ce sutra takodjer biti veliki snobovi i sve tako ukrug, nece uniforma sprijeciti da budu ono sto jesu, vec iskljucivo odgoj. Kad bi se obrazovne ustanove bavile obrazovanjem, a porodica odgojem, sve bi bilo super. Glupost je odraslu, punoljetnu osobu uslovljavati na takav nacin: ne smijes imati pirsing ili nema studija, ne smijes se istetovirati ili nema studija, ne smijes obuci sto zelis ili nema studija, itd.
I jos jednom naglasavam, odluka je besmislena i bespotrebna. Kao da zabranite ljudima da udju u ring s medvjedom. Vecina nece zbog zdravog razuma, a i oni koji to urade svjesni su posljedica (kako vec spomenuh, odstranjivanje s nastave).

Iskreno, ne bi me iznenadilo da se pocnu uvoditi serijatske policije za kontrolu obavljanja namaza, izlazaka vikendom, alkohola i sl. Samo sto bi onda Zahiragic & Co morali krenuti prvo od sebe.
insomnia78

#28 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by insomnia78 »

Eno ih opet o šerijatskim policijama :lol:
¤ jelena ¤

#29 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by ¤ jelena ¤ »

Nastasia wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Nastasia wrote: Kod mene na fakultetu dosta, stvarno dosta pokrivenih djevojaka i nemaju nikakve probleme s' tim. (Osim što mnogo lakše varaju na ispitima - što vjeruj mi i rade vrlo često)
Zanimljivo zapažanje.

Tako će sutra i za neku djevojku koja dobro izgleda i koja se pojavi na ispitu u bretelicama i kratkoj suknjici, neko reći da je položila ispit ili dobila desetku...na sise i guzove...sve kroz šalu, smijeh i opšte odobravanje prisutnih.

Jer...to se radi...one to rade...na univerzitetu čiji je ugled okrnjen seksualnim aferama....
Ako dođe ogoljena teško da će moći varati, što manje odjeće, manje prostora za đoniće, je l' :D

Dešavalo se i na mom fakultetu a dešava se i na drugima, da profesori spavaju sa studenticama i da one tako dobijaju ocjene, ali nećeš vjerovati, nijedna od tih studentica za koje se zna da su tako položile ispite nije dolazila u suknjicama i bretelicama.

A nadalje, kada si prošetala zadnji put nekim fakultetom?
Evo ja ću ti reći, u zadnje tri godine na svom fakultetu NI-JE-DNOM nisam vidjela djevojku u kratkoj suknjici, majici na bretelice i sisama na izvolte. Pogotovo ne na ispitu. Prostor koji mi imamo da radimo ispite je toliko hladan da u sred ljeta kad ideš na ispit moraš obući jaknu. A zimi i kapu i rukavice moraš imati.

Daleko veći je problem nepotizam, nedostatak kadrova, nedostatak prostora, nedostatak laboratorija, podjela profesorskih pozicija stranačkim uhljebima, ali dok se mi ovdje jebemo je li se mogu obući bermude na fakultet ili ne, i da li je pirsing na nosu ok ili ne, sve se to iza kulisa i dalje dešava a oni zadovoljno trljaju ruke jer su još jednom stoku naveli na pogrešan trag :)
Nije. Uostalom, ja uopšte ne govorim o varanju na ispitu.

Gle...ako ti u postu napišem da je moj subjektivni stav irelevantan, onda bi mogla da zaključiš da isto važi i za tvoja lična zapažanja kao i stavove zasnovane na istim.

Naravno da zadovoljno trljaju ruke jer se niko ne buni...niko ne reaguje adekvatno...kao što i na onoj plaži u Neumu niko nije reagovao.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 22/07/2018 15:38, edited 1 time in total.
azurna_obala

#30 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by azurna_obala »

Kodeks je totalno besmislen, kao neko pravilo, neke zabrane. Sve sto se zabranjuje postaje predmetom otpora i nasilnog nametanja.

Individualni su slučajevi razgolisenih studentica, to je njihov odgoj i ako vec smeta nekome, neka im taj neko skrene pažnju, jbg to je obrazovna ustanova, i pristojno odijevanje bi trebalo biti nepisano pravilo, nešto sto se podrazumijeva majku mu.

Kodeks je skretanje pažnje sa mnogo gorih stvari, ali i samopromocija glavonje zahirage, a sigurno je da ima i veliku podršku mladog stranačkog korpusa.
Nastasia

#31 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by Nastasia »

Pa bitna su moja lična zapažanja jer sam ja student i provodim jako puno vremena na fakultetu i ovo se pitanje tiče direktno mene, i mnogo vremena provodim među studentima i još nikad nisam vidjela djevojku u dopičnjaku na fakultetu. I onda ovdje čitam kako se neke parade golih djevojaka održavaju na fakultetima, pa vas pitam, gdje to i kad?

Dakle, trljaju ruke naravno zato što niko ne odgovara adekvatno, a zašto niko ne odgovara adekvatno? Zato što nam bace ovako nevažnu koskicu da se oko nje tučemo, a nama na Balkanu su inače najdraže stvari uskraćivanje sloboda, pa da li hidžaba, da li tetovaže, da li burkinija ili suknjice, samo ne daj ljudima da rade šta hoće i izražavaju se kako hoće.

Za kraj, ja bih samo podvukla još jednom čitav post od lijepauduši i završila sa ovom besmislenom raspravom oko totalno besmislenog kodeksa.
moonca

#32 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by moonca »

Doci ce taj problem,ako je problem , prilikom zaposljavanja.
Svaka ustanova, firma -ima svoj kodeks. pogotovo usluzne djelatnosti, rad sa musterijama itd.Ako imaju tetovaze vidljive-nece dobiti posao recimo u Evropi ili nekoj banci na salteru itd, Ili ce nositi dugi rukav da se to ne vidi.
moonca

#33 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by moonca »

a nama na Balkanu su inače najdraže stvari uskraćivanje sloboda, pa da li hidžaba, da li tetovaže, da li burkinija ili suknjice, samo ne daj ljudima da rade šta hoće i izražavaju se kako hoće.
Nije to sada, uvijek je bio kodeks. samo sto nije bilo popularno, bilo je ponizavajuce da neko ima vidljivu tetovazu-to se radilo u zatvorima i poneko je iz vojske mogao doci sa nekom.
Dobro , imaju li vasi roditelji tetovaze?
Nastasia

#34 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by Nastasia »

moonca wrote:
a nama na Balkanu su inače najdraže stvari uskraćivanje sloboda, pa da li hidžaba, da li tetovaže, da li burkinija ili suknjice, samo ne daj ljudima da rade šta hoće i izražavaju se kako hoće.
Nije to sada, uvijek je bio kodeks. samo sto nije bilo popularno, bilo je ponizavajuce da neko ima vidljivu tetovazu-to se radilo u zatvorima i poneko je iz vojske mogao doci sa nekom.
Dobro , imaju li vasi roditelji tetovaze?
Ma uvijek je bio neki nepisani kodeks oblačenja koji sigurno 98% studenata je i poštovalo.
Ovo sad što Zahiragić pokušava apsolutno nema veze nikakve sa kodeksom, niti sa naukom za budućnost studenata niti bilo šta slično tome, to i jeste jedan veliki problem.

Mislim da konkretno nekom dobrom mašinskom inžinjeru koji ima tetovažu na ruci ili vratu privatnih ni neće onemogućiti zaposlenje zbog te tetovaže.

A ti stereotipi, da samo zatvorenici imaju tetovaže i slično, pa valjda smo ih dosad trebali prevazići. Jebiga, ako neko ko je dobar student, vrhunski nadaren, želi da se izrazi na takav način da stavi tetovažu, šta sad, treba mu ili zabraniti studiranje, ili mu zabraniti ličnu slobodu da sa svojim tijelom radi šta hoće?
SmokingMan

#35 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by SmokingMan »

moonca wrote:
Jeste i po oblacenju.
Prijateljica mi upisuje djecu u skolu prvacici-drzavna skola u NY- dobili su instrukcije kakvu uniformu moraju djeca imati. ne smije biti dizajnerska, crne jednoistavne cipele itd.

Odjeca je jako bitna, i nepravedno je da djeca bogatijih roditelja i mogucnosti , da se obuku na taj nacin skrecu paznju a i zavidnost druge djece koji to nisu u mogucnosti ili roditelji ne zele na taj nacin djecu odgajati.
Vjeruješ da se ja nikada nisam time opterećivao,i kada sam bio mlađi.Ne znam zašto bi se neko osjeao manje vrijednim ako nosi jeftiniju,nebrendiranu odjeću.Do sada sam na vagone te "pijačarske" odjeće pronosao na sebi,a i dana 70% moje odjeće je tog porijekla,nije da ne mogu sebi priuštit brendiranu odjeću,već jednostavno ne želim sebe navikavati na takav luksuz,jer postoji tuce prioritetnijih stvari.I vidiš da kod prisutnosti i razvijenom "osjećaju manje vrijednosti" kod djece roditelji igraju veliku ulogu,jer oni djeci nevjesno i svjesno prenose neke druge izopačene modele i vrijednosti današnjeg društva uronjenog u materijalizam,zbog toga ljudi danas u globalu i nisu sretni,jer im je novac u biti taj presudni faktor koji im priskrbljuje prividnu i kratkotrajnu sreću.To je zatvoreni krug u kojem je današnje društvo zarobljeno.
moonca

#36 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by moonca »

SmokingMan wrote:
moonca wrote:
Jeste i po oblacenju.

Vjeruješ da se ja nikada nisam time opterećivao,i kada sam bio mlađi.Ne znam zašto bi se neko osjeao manje vrijednim ako nosi jeftiniju,nebrendiranu odjeću.Do sada sam na vagone te "pijačarske" odjeće pronosao na sebi,a i dana 70% moje odjeće je tog porijekla,nije da ne mogu sebi priuštit brendiranu odjeću,već jednostavno ne želim sebe navikavati na takav luksuz,jer postoji tuce prioritetnijih stvari.I vidiš da kod prisutnosti i razvijenom "osjećaju manje vrijednosti" kod djece roditelji igraju veliku ulogu,jer oni djeci nevjesno i svjesno prenose neke druge izopačene modele i vrijednosti današnjeg društva uronjenog u materijalizam,zbog toga ljudi danas u globalu i nisu sretni,jer im je novac u biti taj presudni faktor koji im priskrbljuje prividnu i kratkotrajnu sreću.
Ne osjecas se ti, ali moras imati u vidu da ima djece koja su osjetljiva.
Evo primjer imena - poznanica dala ime sinu Brane - dosli na igraliste i rodjak se dere Brane - mali dotrca sav crven ljut, kaze - ne zovi me brane ja sam Bryan- Brajan ....kao sto je istom morala kupovati majice RL ,TH itd...
lijepa u dusi

#37 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by lijepa u dusi »

insomnia78 wrote:Eno ih opet o šerijatskim policijama :lol:
Imas li ti ista pametnije radit osim siljit kurac povazdan i trolat svaku mogucu temu iz udobnosti doma u Francuskoj? Da li je moguce da si toliko besposlen i zajedljiv?

Znam dobro o cemu pricam, jer je ucenik jedne sarajevske skole dobio ukor razrednika jer ga je vidio da pusi, mimo nastave, na drugoj kraju grada. Taj isti profesor je svojim ucenicima, na samom kraju, smanjivao ocjene na maturskom ispitu, ko god je imao kod njega maturski, a saznao je da je pio na proslavi mature. Hoces li me i dalje ubjedjivati da ludjaci koji saopstvene standarde postavljaju kao apsolutno mjerilo ne postoje?
SmokingMan

#38 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by SmokingMan »

@Mooncha,svi smo mi kao mala raja bili ojetljiv,ranjivi i to je prirodno,ali zato su tu roditelja da na nas vremenom prenesu ili ne prenesu neke zdrava razmišljanja,prije svega da na provm mejstu naučimo cijeniti sebe,druge oko sebe,kao i ono što od materijalnih stvari imamo u svome životu,zdravo razmišljanje/logika je samo jedan dio slagalice čovjekovog samopouzdanja.Jako je bitno kakve će kvalitete biti naše djetinstvo,jer naš daljnji tok
kvalitete života,prvenstveno sa psihološkog aspekta,se bazira na tim temeljima.
lijepa u dusi

#39 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by lijepa u dusi »

i cuj, morala kupovati :lol:
insomnia78

#40 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by insomnia78 »

lijepa u dusi wrote:
Imas li ti ista pametnije radit osim siljit kurac povazdan i trolat svaku mogucu temu iz udobnosti doma u Francuskoj? Da li je moguce da si toliko besposlen i zajedljiv?

Znam dobro o cemu pricam, jer je ucenik jedne sarajevske skole dobio ukor razrednika jer ga je vidio da pusi, mimo nastave, na drugoj kraju grada. Taj isti profesor je svojim ucenicima, na samom kraju, smanjivao ocjene na maturskom ispitu, ko god je imao kod njega maturski, a saznao je da je pio na proslavi mature. Hoces li me i dalje ubjedjivati da ludjaci koji saopstvene standarde postavljaju kao apsolutno mjerilo ne postoje?
A sta predlazea nagrade za ove sto piju i puse
moonca

#41 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by moonca »

lijepa u dusi wrote:i cuj, morala kupovati :lol:
Da, naucila ga - da ce svaki uspjeh-dobiti nagradu. bilo je odvratno sta je taj mali radio dok je bio u tim godinama -iznad 8
lijepa u dusi

#42 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by lijepa u dusi »

insomnia78 wrote:
lijepa u dusi wrote:

A sta predlazea nagrade za ove sto piju i puse
Predlazem da od stvari koje se ne ticu licno nas, svi odjebemo i prestanemo drugima nametat nesto kao ispravno i pogresno. Nit smo svi muslimani, niti je ispravno tako nesto nametati ikome.

Preuzeto s fb:
Ljeto, vrijeme godišnjih odmora i odjeće koja više otkriva nego pokriva. Jasno je meni, dragi prijatelji, da mnogi ne smijete suprugama ili odraslim kćerima nametnuti kodeks pristojnog odijevanja, kodeks odijevanja koji je blizak islamskim propisima ali, molim vas, nemojte, makar, slikati svoju malu i mušku i žensku djecu oskudno odjevenu na plažama il’ bazenima i postavljati takve slike po internetu jer je ovaj izvrnuti svijet prepun pedofila koji traže slike djece po internetu a ako im se vaše dijete svidi postoji velika opasnost da ga nadju i uživo!
by @Muris Neimar

predlazem da se posebna paznja posveti podvucenom dijelu. Zabranjavajuci je broj ljudi koji se slaze s recenim i podrzava to
insomnia78

#43 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by insomnia78 »

Prema popisu Bosna je zenlja vecinski naseljena muslimanima tako da ne vidim nista cudno
moonca

#44 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by moonca »

SmokingMan wrote:@Mooncha,svi smo mi kao mala raja bili ojetljiv,ranjivi i to je prirodno,ali zato su tu roditelja da na nas vremenom prenesu ili ne prenesu neke zdrava razmišljanja,prije svega da na provm mejstu naučimo cijeniti sebe,druge oko sebe,kao i ono što od materijalnih stvari imamo u svome životu,zdravo razmišljanje/logika je samo jedan dio slagalice čovjekovog samopouzdanja.Jako je bitno kakve će kvalitete biti naše djetinstvo,jer naš daljnji tok
Pa, namece se pitanje -kakvi su roditelji i njihove pojmovi vrijednosti.
Vidjam djecu bogatih sa odjecom iz GAP-a i djecu nasih sa poznatim dizajnerima-na snizenju kupljeno,Nije bitno -konjic se mora imati.
Dom ima uticaja, ali koliko vremena danas djeca provode u kuci, sa roditeljima i koliko isti imaju vremena. Ili djeca rade sta hoce ili ih toliko stegnu (da djeca razviju fobije) od toga.
lijepa u dusi

#45 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by lijepa u dusi »

moonca wrote:
lijepa u dusi wrote:i cuj, morala kupovati :lol:
Da, naucila ga - da ce svaki uspjeh-dobiti nagradu. bilo je odvratno sta je taj mali radio dok je bio u tim godinama -iznad 8
Kako rekoh, odgoj je kljucna stavka. Roditeljima prolete kriticne godine kada izgradjuju karakter svog djetetq, a onda ocekuju od drustva i skole da nadoknade sve to za kratko vrijeme, kada bi trebalo dolaziti na naplatu ono sto su usvojili do tada, a ne da se tek tada grade kao licnosti. U narodu se cesto kaze, dijete odgajas do 5. godine (cula sam vise verzija, ali uglavnom je to tu negdje). Kasnije se ono gradi samo, na tvojim temeljima.

insomnia78 wrote:Prema popisu Bosna je zenlja vecinski naseljena muslimanima tako da ne vidim nista cudno
Pa i ja se izjasnih tako, a realno sam daleko od toga, kao i vecina ljudi s popisa. Mislim da se broj ljudi na sabah namazima treba podijeliti sa 3 i dobice se otprilike tacan broj istinskih vjernika u BiH. Iz kalkulacija iskljuciti hodze. :D
insomnia78

#46 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by insomnia78 »

Zasto si lagala na popisu?
SmokingMan

#47 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by SmokingMan »

moonca wrote:
SmokingMan wrote:@Mooncha,svi smo mi kao mala raja bili ojetljiv,ranjivi i to je prirodno,ali zato su tu roditelja da na nas vremenom prenesu ili ne prenesu neke zdrava razmišljanja,prije svega da na provm mejstu naučimo cijeniti sebe,druge oko sebe,kao i ono što od materijalnih stvari imamo u svome životu,zdravo razmišljanje/logika je samo jedan dio slagalice čovjekovog samopouzdanja.Jako je bitno kakve će kvalitete biti naše djetinstvo,jer naš daljnji tok
Pa, namece se pitanje -kakvi su roditelji i njihove pojmovi vrijednosti.
Vidjam djecu bogatih sa odjecom iz GAP-a i djecu nasih sa poznatim dizajnerima-na snizenju kupljeno,Nije bitno -konjic se mora imati.
Dom ima uticaja, ali koliko vremena danas djeca provode u kuci, sa roditeljima i koliko isti imaju vremena. Ili djeca rade sta hoce ili ih toliko stegnu (da djeca razviju fobije) od toga.

Nemoj da ja budem incijator skretanja teme,ovo ima veze sa predhodno navedenim,itekako,ali hajde da ovo sačuvamo za neku adekvatniju temu,inače ćemo zbog mene svi zaglaviti u offside.u. :thumbup:
lijepa u dusi

#48 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by lijepa u dusi »

insomnia78 wrote:Zasto si lagala na popisu?
predomislila se u medjuvremenu, odrasla, sazrila, dosla tobe :D, nazovi to kako hoces. A i da nisam promijenila stavove, nije da sam se pridrzavala propisa, pa cemu onda laganje same sebe?

I zasto pokusavas offtopicom upropastiti temu?
AmiĐa_Idriz

#49 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by AmiĐa_Idriz »

Gdje su kod mene te u minjacima majku mu...
Xavier1

#50 Re: Kodeks oblačenja (na UNSA, ali i drugdje)

Post by Xavier1 »

Nastasia wrote:Pa bitna su moja lična zapažanja jer sam ja student i provodim jako puno vremena na fakultetu i ovo se pitanje tiče direktno mene, i mnogo vremena provodim među studentima i još nikad nisam vidjela djevojku u dopičnjaku na fakultetu. I onda ovdje čitam kako se neke parade golih djevojaka održavaju na fakultetima, pa vas pitam, gdje to i kad?
Ti si na masinstvu. Prvo, tamo je malo djevojaka. Drugo, i one koje su tu nemaju izgled za dopicnjaka. :D
Ne mozes na osnovu svog fakulteta da govoris za sve. Otidji na filozofski ili pravni pa vidi kako se oblace studentice.
Post Reply