Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
djkurt wrote:Ono što mene kao Bošnjaka najviše nervira je činjenica da Bošnjaci i u "svojim" kantonima nisu kadri organizovati bolji i pravedniji državni sistem, a trebamo kao čekat da se neki tamo kao umore. Pa prije će se Bošnjaci umorit.
Bravo, s podjelom ili ne pokazali smo (ma kako se zvali- bosnjaxi, muslimani, bosanci) da u kantonima gdje smo vecina, posebice u kantonima koji imaju realnu mogucnost za napredak i dosezanje blagostanja (Sa-Ze dolina, TK, pa i Bihacka regija) nismo bili ustanju povezati se infrastrukturno, nismo bili u stanju organizovati komunalne, zdavstvene i socijalne servise…
Zar se moze vise podijeliti jebote. 10 kantona, 2 entiteta, 1 distrikt, milion ministarstava kako federalnih tako kantonalnih. Milion inspekcija, milion sluzbi koje kurcu sviraju. Unutar toga udara Bosnjo na Bosnju, Hrvat na Hrvata, Srb na Srba i sve permutacije moguce unutar tog odnosa. Sve radi novca, interesa i vlasti.
Vani bruku nasih ljudi koji se bore za zivot. Jeli i to podjela, odlaze nam mladi i perspektivni ljudi. Komotno u svakom drzavi mozemo napraviti jednu ogromnu zajednicu i sad pricamo o podjelama konacnim. Divim se kakvim se sranjima bavite.
Generalno, na ovom forumu je besmisleno pisati o realnim i cinjenicnim stvarima jer vecina ucesnika svih tema pripada generacijama koje su odrasle, ili se cak i rodile u ovom i ovakvom ENV idiotluku.
Iako je uvodni post lijepo definisao stvari (uz par nekih fula poput nataliteta Bosnjaka, sto je u sustini i nebitno za cijelu pricu), notorna cinjenica je da BHS matrica radi zajednicki na odrzavanju statusa quo u BiH, jer to svima njima zajedno odgovara.
Shvatite da nikome od njih nigdje na planeti ne bi bilo dobro kako im je ovdje i u ovakvoj BiH, i radi toga ovdje vise nema ni rata, a ni podjele.
Oni ce se, i Bosnjaci i Srbi i Hrvati, vodje naravno, polomiti da se odrze na vlasti samo kako bi i dalje mogli zajednicki upravljati budzetima. I to je jedini njihov interes.
Istovremeno, i jedne i druge i trece savrseno boli qrac za narod. Njima je narod nebitan u smislu ljudi. Jedino radi cega im je narod bitan jeste kao izvor prihoda. I nista vise.
Da ovo nije ovako, za protekle 22 godine od rata ekonomija bi se drasticno brze razvijala, pogotovo s obzirom na donacije primljene u periodu 1996-2010 (oko 15 milijardi USD, od cega je poznato da je nestalo 7, a 8 je potroseno vecinom na saniranje ratnih steta), ali drzava, pa cak ni kantoni ili entiteti, o ovome nije razmisljala ni na koji nacin i sve se svodilo na etno-nacional-vjerska trvenja, kroz koja su nestajale stotine miliona. I tako je i danas.
Obrazovni sistem bi u stopu pratio sisteme razvijenih zemalja, nezaposlenost ne bi konstatno rasla, nego bi danas trebalo da imamo maksimalno 15-20% nezaposlenih umjesto 40-50%, i obrazovni sistem bi danas proizvodio samomislece i konkurentne mlade ljude, sposobne da rjesavaju probleme realnog zivota i poslovanja, a ne polupismene mediokritete kojima se osnove razmisljanja svode na gledanje utakmica, kladjenje po kladionicama, struganje po ekranu mobitela koji su baaabo i maaajka kupili da im se dijete ne razlikuje od ostalih, i gluharenje od jutra do mraka.
Ali, sve je ovo vise nego ciljano uradjeno, a radi se i sada, jer vlastodrsci, umotani u ENV plasteve Bosnjaka, Hrvata i Srba, znaju da ih na vlasti i moze odrzavati samo i jedino polupismena i/ili nepismena masa, nesposobna za kriticko razmisljanje o bilo cemu, jer je tom masom lako manipulisati na najprizemnijim mogucim osnovama, a to su etno-nacionalizam i vjera.
I nema ovdje napretka ni za narednih 20+ godina, upravo iz razloga koje nabrojah.
Svako iole pametan vec je otisao odavde, a oni koji su mozda prestari za to ili su se na neki nacin kako-tako snasli i mogu i ovdje zivjeti normalno (a nisu dio ENV matrice), gledaju kako djecu da ispale vani na skolovanje, a onda i ostanak tamo. Ja prvi ovo radim ovako. I savrseno me zaboli neka stvar i za BiH, a pogotovo za njene konstitutivne narode.
Last edited by Dozer on 16/07/2018 15:39, edited 1 time in total.
Nek se zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj, RS Srbiji i ostane centralna Bosna, Krajina i ovo malo po jugu kao drzava Bosna i Herc.
Nek je u toj drzavi 90 i vise % stanovnistva iz bosnjacke etnicke grupe, dakle imaju apsolutnu vlast, nema vise konstitutivnih, vitalnih nacionalnih interesa i slicnih gluposti.
Je li mislis da bi tad bilo bolje? Naravno da ne bi. Eto ti ''cistokrvnih'' kantona gdje ne rade nista jer se izvlace na druge nivoe. Eti to ''cistokrvne'' RS koja je takodjer mrtvi jad ekonomski a moze da radi unutar entiteta sta pozeli. Pa eto ti na kraju i Republike Srbije, susjedne zemlje koja je rinaka po ekonomiji jer vodje iste se ne vode politikom usmjerenom na ekonomski razvoj vec onom usmjerenom na ocuvanje vlasti kroz izazivanje straha i velicanje nacionalizma.
Dakle bilo bi nam isto, mozda i gore, ako bi je podijelili. A bolje sigurno ne bi. Na bolje mogu dovesti samo pametni ljudi na vlasti kojima je cilj ekonomski prosperitet, ali dok biramo ''nase'' takvih u vlasti nece biti.
Nek se zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj, RS Srbiji i ostane centralna Bosna, Krajina i ovo malo po jugu kao drzava Bosna i Herc.
Nek je u toj drzavi 90 i vise % stanovnistva iz bosnjacke etnicke grupe, dakle imaju apsolutnu vlast, nema vise konstitutivnih, vitalnih nacionalnih interesa i slicnih gluposti.
Je li mislis da bi tad bilo bolje? Naravno da ne bi. Eto ti ''cistokrvnih'' kantona gdje ne rade nista jer se izvlace na druge nivoe. Eti to ''cistokrvne'' RS koja je takodjer mrtvi jad ekonomski a moze da radi unutar entiteta sta pozeli. Pa eto ti na kraju i Republike Srbije, susjedne zemlje koja je rinaka po ekonomiji jer vodje iste se ne vode politikom usmjerenom na ekonomski razvoj vec onom usmjerenom na ocuvanje vlasti kroz izazivanje straha i velicanje nacionalizma.
Dakle bilo bi nam isto, mozda i gore, ako bi je podijelili. A bolje sigurno ne bi. Na bolje mogu dovesti samo pametni ljudi na vlasti kojima je cilj ekonomski prosperitet, ali dok biramo ''nase'' takvih u vlasti nece biti.
helem, ja ulazim u dob kad me, realno, vise ne zanima kako ce meni biti…
hocel se raspast, ostat isto ili ce se desiti nesto trece (pozitivno ili negativno), ja sam svoju djecu svakako usmjerio ka odlasku u pravcu sredjenih drzava… mi kad nismo uspjeli jedan, dva ili 3 kantona dovest u red za dvije decenije, sigurno necemo ni neku filDJan drzavicu, niti cjelovitu Bosnu…
ko god je malo putovao, vidi koliko smo mi prkno od drustva.. ovo s teskom tugom konstatujem
Hajvan wrote:helem, ja ulazim u dob kad me, realno, vise ne zanima kako ce meni biti…
hocel se raspast, ostat isto ili ce se desiti nesto trece (pozitivno ili negativno), ja sam svoju djecu svakako usmjerio ka odlasku u pravcu sredjenih drzava… mi kad nismo uspjeli jedan, dva ili 3 kantona dovest u red za dvije decenije, sigurno necemo ni neku filDJan drzavicu, niti cjelovitu Bosnu…
ko god je malo putovao, vidi koliko smo mi prkno od drustva.. ovo s teskom tugom konstatujem
Mislim, da konstatacija da smo prkno od društva jednostavno ne stoji, jedan od razloga zašto mislimo da smo prkno je zato što smatramo da je "nešto" naše, što je specifično samo po sebi, nazadno i nakaradno. I na kraju odbacujemo to "nešto" (ovo nešto možete sebi prevesti i kao specifičnost Bošnjačkog/Bosanskog mentaliteta/identiteta, primjenjiv na sve tri vjerske konfesije u BiH) zarad kao progresivnijeg zapadnog ili mističnijeg istočnog "nečega". Bio sam svugdje negdje i nikad nisam čuo da neko za Bosance i Hercegovce govori u negativnom kontekstu, naprotiv, većinom su to konstatacije da su to vrijedni i marljivi ljudi, otvorena srca i duše i da vole da se vesele i uzivaju u zivotu malo glasnije (negdje je to problem). Problem Bosne i Hercegovine i njenog sveopćeg nazadovanja se ogleda u činjenici da njom vladaju stranci (trećerazredne diplomate) uz pomoć domaćih hoštaplera i osoba koje su imale velike koristi od zadnjeg nam nesretnog rata (znate onu: nekom rat nekom brat) i ti isti domaći izdajnici se zdušno bore da stanje ostane ovakvo kakvo jest. Zato nam se poremetio i sistem moralnih vrijednost, zato iole moralan Bosanac i Hercegovac razmišlja o odlasku. ONO ŠTO BOSNI I HERCEGOVINI NAJVIŠE NEDOSTAJE JE PRAVDE I POŠTIVANJA ZAKONSKIH RJEŠENJA KOJA VEĆ POSTOJE ALI SE NE POŠTUJU ILI SE SELEKTIVNO PRIMJENJUJU. Kad se to riješi, niko neće poželjeti da ode odavde, naprotiv, vjerovali ili ne ljudi će htjeti doći nama.
Zamolicu da se Bosnjacko i Bosansko ne poistovjecuje jer to nije po defaultu isto.
Cak stavise, Bosnjaci se nerijetko po ovom pitanju ponasaju kao i Srbi i Hrvati, i svoje bosnjastvo stavljaju ispred bosanstva.
Naravno, kao i H i S "komponente", ni Bosnjaci ne razumiju razlike izmedju nacije i narodnosti/etnije, i radi toga i postoji sva ta konfuzija. Najzalosnije je sto ni jedni, ni drugi, ni treci ne zele ni da nauce sta je sta, a jos manje da shvate da jedno ne ponistava i ne negira drugo.
Dozer wrote:Zamolicu da se Bosnjacko i Bosansko ne poistovjecuje jer to nije po defaultu isto.
Cak stavise, Bosnjaci se nerijetko po ovom pitanju ponasaju kao i Srbi i Hrvati, i svoje bosnjastvo stavljaju ispred bosanstva.
Naravno, kao i H i S "komponente", ni Bosnjaci ne razumiju razlike izmedju nacije i narodnosti/etnije, i radi toga i postoji sva ta konfuzija. Najzalosnije je sto ni jedni, ni drugi, ni treci ne zele ni da nauce sta je sta, a jos manje da shvate da jedno ne ponistava i ne negira drugo.
Ne postoji BH nacija. Nigdje u ustavu ne postoji BH nacija. Postoje samo narodi i to konstitutivni. Ljudi i ne trebaju da razumiju nešto što je apstraktno i nešto što ne postoji.
Dozer wrote:Zamolicu da se Bosnjacko i Bosansko ne poistovjecuje jer to nije po defaultu isto.
zamolicu i ja vas da ne imputirate znak njedenkosti izmdju ta dva sinonima.
ako mislite na bosno-hercegovac, bosanac i hercegovac- slazem se s vama.
Ne postoji BH nacija. Nigdje u ustavu ne postoji BH nacija. Postoje samo narodi i to konstitutivni. Ljudi i ne trebaju da razumiju nešto što je apstraktno i nešto što ne postoji.
Bez namjere vrijedjanja, ali - ne lupetaj gluposti.
Nacija u drzavnom smislu je politicka kategorija koja je jasna sama po sebi. Nas cijeli svijet vidi kao bosanskoheregevocaku naciju, skraceno bosansku, i tako nas percipira i naziva, a samo ljudi koji joj pripadaju, poput tebe, to negiraju. Besmislica na kub.
Uz to, u PREVODU Ustava stoji "kontitutivni narodi", ali u originalu na engleskom to - ne stoji. Dakle - domaci ENV mazlumi su i to u startu falisifikovali kako bi sebi obezbijedili veca prava u odnosu ne sve one koji se ne izjasnjavaju kao pripadnici jednog od "konstitutivnih" naroda, iako cak ni po tom nakaradnom prevodu ti konstitutivni NEMAJU i NE MOGU imati nikakva veca prava od bilo koga drugog ko se tako ne izjasnjava.
I upravo radi ovoga oni ni ne zele da sprovedu presudu iz slucaja Sejdic-Finci.
Last edited by Dozer on 16/07/2018 16:07, edited 2 times in total.
Hajvan wrote:helem, ja ulazim u dob kad me, realno, vise ne zanima kako ce meni biti…
Mislim, da konstatacija da smo prkno od društva jednostavno ne stoji, jedan od razloga zašto mislimo da smo prkno je zato što smatramo da je "nešto" naše, što je specifično samo po sebi, nazadno i nakaradno. I na kraju odbacujemo to "nešto" (ovo nešto možete sebi prevesti i kao specifičnost Bošnjačkog/Bosanskog mentaliteta/identiteta, primjenjiv na sve tri vjerske konfesije u BiH) zarad kao progresivnijeg zapadnog ili mističnijeg istočnog "nečega". Bio sam svugdje negdje i nikad nisam čuo da neko za Bosance i Hercegovce govori u negativnom kontekstu, naprotiv, većinom su to konstatacije da su to vrijedni i marljivi ljudi, otvorena srca i duše i da vole da se vesele i uzivaju u zivotu malo glasnije (negdje je to problem). Problem Bosne i Hercegovine i njenog sveopćeg nazadovanja se ogleda u činjenici da njom vladaju stranci (trećerazredne diplomate) uz pomoć domaćih hoštaplera i osoba koje su imale velike koristi od zadnjeg nam nesretnog rata (znate onu: nekom rat nekom brat) i ti isti domaći izdajnici se zdušno bore da stanje ostane ovakvo kakvo jest. Zato nam se poremetio i sistem moralnih vrijednost, zato iole moralan Bosanac i Hercegovac razmišlja o odlasku. ONO ŠTO BOSNI I HERCEGOVINI NAJVIŠE NEDOSTAJE JE PRAVDE I POŠTIVANJA ZAKONSKIH RJEŠENJA KOJA VEĆ POSTOJE ALI SE NE POŠTUJU ILI SE SELEKTIVNO PRIMJENJUJU. Kad se to riješi, niko neće poželjeti da ode odavde, naprotiv, vjerovali ili ne ljudi će htjeti doći nama.
slazem se.
kao pojedinci u vec organizovanom sistemu smo za pozeljeti!
no, graditi vlastito drustvo i sistem ocito ne znamo ili necemo.
Bez namjere vrijedjanja, ali - ne lupetaj gluposti.
Nacija u drzavnom smislu je politicka kategorija koja je jasna sama po sebi. Nas cijeli svijet vido kao bosanskoheregevocaku naciju, skraceno bosansku, a ljudi koji joj pripadaju, poput tebe, to negiraju. Besmislica na kub.
Ne lupetam, naprotiv...
Ponavljam Bosansko Hercegovačka nacija ne postoji kao politički pojam i subjekt. Ne postoji ni jedan dokument kojeg izdaju strukture države Bosne i Hercegovine gdje ni u jednoj formi stoji "Bosansko Hercegovačka nacija". To je surova realnost. BH nacija je nešto apstraktno i subjektivno.
Što se tiče konstitutivnosti.... bio prevod pogrešan ili ne... kvote punjenja domova naroda kako na državnom tako i na entitetskim nivoima jasno oslikava da postoji pojam konsitutivnih naroda, dakle naroda koji nažalost imaju veća prava od nekih drugih.
Ne postoji drzava bez nacije, kao ni nacija bez drzave.
Postoje samo subjektivni nazivi kojima se neke etnije nazivaju nacijama, kao sto je to slucaj kod nas ovdje, ali to nisu nacije, nego upravo etnije/narodi koje bi htjele da budu nacije. I tako su definisane i Ustavom, kao narodi. Zato se njihovo nastojanje i naziva - etno-nacionalizam.
Nacionalizam se odnosi na velicanje drzavne nacije. I uopste ne mora ni pisati negdje da ta nacija postoji. Ona se podrazumijeva cim postoji drzava.
Kurdi, recimo, nisu nacija jer nemaju svoju drzavu.
Daj mi odgovor na jednostavno pitanje - koju naciju predstavljaju nasi ljudi u UN-u, pri cemu znamo da clanice mogu biti samo drzave? Hvala.
Ma nema nista od toga, samo drljavite bezveze.
Mozda bi vi nju i podijelili al’ ne znate kako, plus vuna guzici. Ko god pokusa unaprijed je osudjen na dobru fasungu. I neka ga namaraju, i treba da ga namaraju.
Dozer wrote:Ne postoji drzava bez nacije, kao ni nacija bez drzave.
Postoje samo subjektivni nazivi kojima se neke etnije nazivaju nacijama, kao st oje to slucaj kod nas ovdje, ali to nisu nacije, nego upravo etnije/narodi koje bi htjele da budu nacije. Zato se njihovo nastojanje i naziva - etno-nacionalizam.
Nacionalizam se odnosi na velicanje drzavne nacije. I uopste ne mora ni pisati negdje da ta nacija postoji. Ona se podrazumijeva cim postoji drzava.
Kurdi, recimo, nisu nacija jer nemaju svoju drzavu.
Daj mi odgovor na jednostavno pitanje - koju naciju predstavljaju nasi ljudi u UN-u, pri cemu znamo da clanice mogu biti samo drzave? Hvala.
Ja ti predlažem da svoje vizije nacije i države, obrazložiš na nekom "virtualnom općilištu" oliti forumu i to desničarskom susjedima i komšijama. Pa da vidiš podršku na "terenu". A onda odi i na ljevičarske, pa nam javi koliko si pristalica pokupio. U promilama vjerovatno zbir će tvojih istomišljenika biti.
Nama ne moraš, sasvim nam je jasno. Kao i ovo tvoje negiranje da su Bošnjaci = Bosanci.
Jer ako smo svi za cjelovitu i nedjeljivu BiH kakav tu znak pitanja ti vidiš?
Riješite se tih utopijski budalaštinja i skontajte da bosanstvo i ujedinjenje u neku jedinstvenu nacije tri različite konfesije je propao projekat.
Garancija opstojnosti BiH su Bošnjaci sa preko 50% udjela u ukupnom stanovništvu BiH. Treba težiti cifri 60-65% sa Bosancima, koliko god ih bilo ( 5 - 10%) uz smanjenje procenata Srba odnosno Hrvata.
Last edited by SaraFina on 16/07/2018 16:23, edited 1 time in total.
Dozer wrote:Ne postoji drzava bez nacije, kao ni nacija bez drzave.
Postoje samo subjektivni nazivi kojima se neke etnije nazivaju nacijama, kao st oje to slucaj kod nas ovdje, ali to nisu nacije, nego upravo etnije/narodi koje bi htjele da budu nacije. Zato se njihovo nastojanje i naziva - etno-nacionalizam.
Nacionalizam se odnosi na velicanje drzavne nacije.
Vidi ja tebe potpuno razumijem. Aludiraš na nešto što neki ovdje u BiH zovu Anglosaksonskim (ne znam je li tačan naziv) konceptom nacije. To kod njih zaista postoji i ustavom je regulisana materija. Postoji npr. US nationality, te UK nationality. Kod amerikanaca npr. se može desiti da dotična osoba (najčešće se radi o "overseas territory " npr. otoci na Pacifiku poput Guama, ima US nationality, ali nema državljanstvo ili citizenship. Pojam nacionalnost je kod njih ustavno regulisana stvar.
Kod nas to ne postoji, ponavljam. Naš ustav ne poznaje pojam "nacionalnost" u onom smislu na koji ti aludiraš. Također sami Amerikanci i Britanci znaju da postoje nacije koji su ujedno i etnije. Tako da naši narodi, koliko god bili neobrazovani ( u čemu se slažem sa tobom), ne griješe puno kada poistovjećuju ta dva pojma. Ja bih također najsretniji bio kada bi takvo nešto postojalo, ali nažalost to je nemoguće. Bošnjaci muslimani nisu bili u stanju da do kraja sprovedu najobičniji nacionalni pokret u 19. vijeku, ako ništa makar za sebe, te su se pogubili u nastojanju dobivanja vjerske autonomije, a kamoli da uspiju razviti neki nadnacionalni identiet poput BiH nacije koji bi inkorporirao elemente jednih od najagresivnijih nacionalnih pokreta u Evropi i Svijetu, poput hrvatskog i srpskog....
To je nemoguća misija prijatelju koliko god ona bila plemenita a jeste....
P.S. Što se tiče UN to je totalno trivijalno. UN predstavlja države odnosno nacije, jer se UN bazira na tom konceptu Države-Nacije. Međutim, nigdje ne stoji potreba da Države-nacije koje imaju mjestu u UN moraju u svojim ustavima imati ustavne pojmove poput "nacionalnosti". Samim tim, BiH je tu više predstavljena u kapacitetu države BiH, a ne BiH nacije, iako bi u većini slučajeva to moralo biti, kod nas nije. Jedna paralela bi bili famozni Bošnjaci u A.U. maršu "Die Bosniaken kommen". Iako je isti marš napisan u jeku Prvog svijetskog rata, i po pravilu bi trebao da aludira na postojanje jednog naroda u Bosni, u realnosti u to vrijeme bosanski Srbi i Hrvati su se već politički i nacionalni razvili kao Srbi i Hrvati. Desetak godina prije izbijanja sukoba, sva "tri naroda" su se politički već organizivali u političke stranke sa srpskim i hrvatskim prefiksima. Bošnjaci su to radili pod prefiskom "muslimaski" u nadi dobivanja vjerske autonomije što se kasnije pokazalo potpunim promašajem, te je čak dovelo do presedana ukidanja bosanskog jezika. Dakle taj marš je imao Bošnjake svih religija samo u imenu i ništa više.... isto ti je tako i sa BiH nacijom.... ona postoji samo kao apstraktni pojam u glavama pojedinaca...
Last edited by Kejn on 16/07/2018 16:34, edited 2 times in total.
SaraFina wrote:
Ja ti predlažem da svoje vizije nacije i države, obrazložiš na nekom "virtualnom općilištu" oliti forumu i to desničarskom susjedima i komšijama. Pa da vidiš podršku na "terenu". A onda odi i na ljevičarske, pa nam javi koliko si pristalica pokupio. U promilama vjerovatno zbir će tvojih istomišljenika biti.
Nama ne moraš, sasvim nam je jasno. Kao i ovo tvoje negiranje da su Bošnjaci = Bosanci.
Jer ako smo svi za cjelovitu i nedjeljivu BiH kakav tu znak pitanja ti vidiš?
Riješite se tih utopijski budalaštinja i skontajte da bosanstvo i ujedinjenje u neku jedinstvenu nacije tri različite konfesije je propao projekat.
Garancija opstojnosti BiH su Bošnjaci sa preko 50% udjela u ukupnom stanovništvu BiH. Treba težiti cifri 60-65% sa Bosancima, koliko god ih bilo ( 5 - 10%) uz smanjenje procenata Srba odnosno Hrvata.
Bosnjaci jesu Bosanci, ali Bosanci nisu nuzno Bosnjaci. U tome je razlika.
Bosanci su nacija, Bosnjaci su etnija koja cini Bosansku naciju, sa svima ostalima. Vrlo je jednostavno.
A na koji nacin ti doprinosis tome da ovdje bude Bosnjaka 60% +...? U dijaspori si, ako se dobro sjecam...?
2% ljudi se na popisu izjasnilo Bosancima dvadeset i nešto godina nakon rata. ... Pa samo slijep čovjek ne vidi da je to uzaludan/propao/nemoguć projekat.
I hajde sve to... nego nebulozno tvrditi da ta cifri koja je minorna, može u budućnosti ( za naših života narasti do 40 - 50%) je ludilo na n -tu.
S druge strane im cifru od preko 50% oko koje možeš i graditi neku viziju u budućnosti s ciljem povećanja. ... i ti hladnokrvno to negiraš.