POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome
Moderator: anex
-
eeeeeee
#26 Re: BH Posta klasicna pljacka
Dajte neki text i ako ko ima tu uplatnicu uslikajte i postavite ovdje da možemo svi poslati prvo prema ombudsmenima.
Možda nešto ovako:
************************************************************************************************************************************************************************************
Poštovani,
Ne znam da li ste upoznati s činjenicom da je BH Pošta od 1.7.2018. godine uvela naplatu naknadu od 1,80 KM po pošiljci pravdajući time „sigurnost“ dostave u unutrašnjem sabraćaju.
http://www.posta.ba/author/gligor-popovic/
Obzirom da se uvođenje ove takse od 1,80 KM opravdava tim nekakvim internim praćenjem pošiljke, postavlja se pitanje šta će se desiti ako takva pošiljka i pored tog praćenja nestane. Pošto ja kao primatelj, nisam obaviješten ni upoznat sa tim njihovim internim kodom za praćenje prije nego mi pošiljka na samom kraju bude uručena, dakle nemam načina da pratim pošiljku unutar BiH, onda pošta može raditi šta hoće. Taj broj za praćenje jednostavno izbrišu iz svoje baze i šta onda? Niti mogu dokazati da je pošiljka ušla u BiH, niti mogu dokazati da je nestala u procesu dostave unutar BiH.
Sve pošte na svijetu omogućavaju slanje regularne pošte bez da primatelj mora platiti bilo kakve troškove (osim eventualno carine, ako roba koja se šalje podliježe istoj).
Poštarinu za takve pošiljke plaća isključivo pošiljalac (slanje uračunato kroz cijenu artikla), a ni u kom slučaju primalac.
Na osnovu ovoga molim Vas da detaljno razmotrite naša prava kao potrošača i korisnika BH pošte u ovom slučaju, a na kraju krajeva mi nemamo mogućnosti izbora da nam se preko druge pošte dostavi roba.
S poštovanjem,
************************************************************************************************************************************************************************************
Nabacajte texta ako ko ima šta za dodati
Možda nešto ovako:
Poštovani,
Ne znam da li ste upoznati s činjenicom da je BH Pošta od 1.7.2018. godine uvela naplatu naknadu od 1,80 KM po pošiljci pravdajući time „sigurnost“ dostave u unutrašnjem sabraćaju.
http://www.posta.ba/author/gligor-popovic/
Obzirom da se uvođenje ove takse od 1,80 KM opravdava tim nekakvim internim praćenjem pošiljke, postavlja se pitanje šta će se desiti ako takva pošiljka i pored tog praćenja nestane. Pošto ja kao primatelj, nisam obaviješten ni upoznat sa tim njihovim internim kodom za praćenje prije nego mi pošiljka na samom kraju bude uručena, dakle nemam načina da pratim pošiljku unutar BiH, onda pošta može raditi šta hoće. Taj broj za praćenje jednostavno izbrišu iz svoje baze i šta onda? Niti mogu dokazati da je pošiljka ušla u BiH, niti mogu dokazati da je nestala u procesu dostave unutar BiH.
Sve pošte na svijetu omogućavaju slanje regularne pošte bez da primatelj mora platiti bilo kakve troškove (osim eventualno carine, ako roba koja se šalje podliježe istoj).
Poštarinu za takve pošiljke plaća isključivo pošiljalac (slanje uračunato kroz cijenu artikla), a ni u kom slučaju primalac.
Na osnovu ovoga molim Vas da detaljno razmotrite naša prava kao potrošača i korisnika BH pošte u ovom slučaju, a na kraju krajeva mi nemamo mogućnosti izbora da nam se preko druge pošte dostavi roba.
S poštovanjem,
Nabacajte texta ako ko ima šta za dodati
-
Puf
#27 Re: BH Posta klasicna pljacka
To je to, ja saljem taj tekst 
- mayab
#28 Re: BH Posta klasicna pljacka
Lagano promijenio tekst, i poslao na e-mail!
Hvala kolegi sastavljaču na trudu da to sroči!

Hvala kolegi sastavljaču na trudu da to sroči!
- problemnatravunu
#29 Re: BH Posta klasicna pljacka
Takođe poslao, i pratim dalje ovu temu!
-
Puf
#30 Re: BH Posta klasicna pljacka
Treba ovo prosiriti dalje, da jos vise raje salje, bas treba zatrpat ombudsman sa ovim, jer fakat nema smisla da te tjeraju da placas nesto sto je u biti besplatno. I u Hrvatskoj su isto pokusali i vrlo brzo ukinuli...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#31 Re: BH Posta klasicna pljacka
Malo brkate pojmove. Pošta ne naplaćuje poštarinu (barem je takav zvanični stav) već eto neko tzv. praćenje, što je opet suludo. Poštarinu NE SMIJU naplaćivati, jer je to kršenje pravila Unije. Poštarinu možeš platiti i pošiljaoc i primaoc. TN nije znak da je pošta plaćenja od strane jednog, ili drugog.
Zato tražite priznanice o plaćanju, najebat će žestoko od Svjetske poštanske unije ako na tim priznanicama stoji "naplata poštarine". Više će ih to zaboliti nego bilo kakve inspekcije u BIH.
Zato tražite priznanice o plaćanju, najebat će žestoko od Svjetske poštanske unije ako na tim priznanicama stoji "naplata poštarine". Više će ih to zaboliti nego bilo kakve inspekcije u BIH.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#32 Re: BH Posta klasicna pljacka
Na žalost su mi se postavke pobrkale pa je rezolucija fotografije bila baš niska, to sam tek kasnije primjetio, ali sljedeći put ću još bolje fotografisati.
Opet se da vidjeti i pročitati da piše napl. poštarine i štembilj sa datumom 03.07.2018.

Opet se da vidjeti i pročitati da piše napl. poštarine i štembilj sa datumom 03.07.2018.

- Capsicum
#33 Re: BH Posta klasicna pljacka
Jel ovo piše "u svrhu naplate poštarine"?Mehemed wrote:Na žalost su mi se postavke pobrkale pa je rezolucija fotografije bila baš niska, to sam tek kasnije primjetio, ali sljedeći put ću još bolje fotografisati.
- Capsicum
#34 Re: BH Posta klasicna pljacka
Ne skontah, gledao sliku jbg.
Šteta što nije bolji kvalitet slike. Ovo je u suštini dovoljan dokaz da naplaćuju nešto što ne bi smjeli. Slikajte ljudi ove priznanice i šaljite ombdusmenu, poreznoj upravi, inspekciji, Svjetskoj poštanskoj uniji, medijima... To je čisti kriminal. Ne smiju naplaćivati nikakvu poštarinu od primaoca. Pitanje je da li uopšte postoji igdje evidencija koliko toga naplate, da li se plati porez, gdje završi taj novac itd.
Šteta što nije bolji kvalitet slike. Ovo je u suštini dovoljan dokaz da naplaćuju nešto što ne bi smjeli. Slikajte ljudi ove priznanice i šaljite ombdusmenu, poreznoj upravi, inspekciji, Svjetskoj poštanskoj uniji, medijima... To je čisti kriminal. Ne smiju naplaćivati nikakvu poštarinu od primaoca. Pitanje je da li uopšte postoji igdje evidencija koliko toga naplate, da li se plati porez, gdje završi taj novac itd.
- studiorum_tuzlaensis
#35 Re: BH Posta klasicna pljacka
Bogami, poslati i Klixu vijest da detaljnim obrazloženjem. Ocrnit što više ovu besposlenu mafiju u žutom.
- triconja
#36 Re: BH Posta klasicna pljacka
Cekaj ba malo, kako to postari kradu posiljke? Ne kontam to nikako, jel neko imo iskustava takvih?
- Capsicum
#37 Re: BH Posta klasicna pljacka
Imam ja. Sigurno najmanje 20 pošiljki "nestalo". Istina to su uglavnom stvari manje vrijednosti, ali svejedno, nakupi se. Kad sam promijenio adresu za dostavu, skoro sve dolazilo regularno kod mojih roditelja (samo jedna od nekoliko desetina pošiljki nestala).triconja wrote:Cekaj ba malo, kako to postari kradu posiljke? Ne kontam to nikako, jel neko imo iskustava takvih?
- choxnox
#38 Re: BH Posta klasicna pljacka
Da prekopiram svoj post sa druge teme koji se tice ovog debilizma:
Koliko je sve ovo zalosno toliko je i smijesno. Smijesan je izgovor jer smo informaciju da ce ovo uvesti dobili par dana prije nego su stvarno i uveli sto nas dovodi do ociglednog zakljucka da je neko sa vrha, odnosno trenutna vlast u cijim rukama i jesu poste uveo ovo kako bi se pokrpile rupe u budzetu u predizbornoj godini, a koje su nastale povecanjem limita za carninjenje (a time i pad prihoda od carinjenja) koji opet nisu oni digli svojom voljom nego sto je takva direktiva stigla iz EU.
Ovo potvrdjuje i cinjenica da su "naprasno" donijeli ovako vaznu odluku za svakoga ko kupuje preko interneta znajuci da je veliki broj posiljki vec na putu prema BIH tako da ako neko bas ne odustane od preuzimanja posiljke morat ce svakako platiti 1,80 KM * X paketa je vec znacajna cifra.
Meni je jutros doslo nesto od par dolara sto nije imalo svoj TN i naravno naplatili su ukucanima 1,80 KM bez ikakve priznanice. Jos jedan dokaz da je ovo potez ocajnika jesi i ako ukucate broj za pracenje za sta cete konkretno za moj broj dobiti SAMO:
Koliko je sve ovo zalosno toliko je i smijesno. Smijesan je izgovor jer smo informaciju da ce ovo uvesti dobili par dana prije nego su stvarno i uveli sto nas dovodi do ociglednog zakljucka da je neko sa vrha, odnosno trenutna vlast u cijim rukama i jesu poste uveo ovo kako bi se pokrpile rupe u budzetu u predizbornoj godini, a koje su nastale povecanjem limita za carninjenje (a time i pad prihoda od carinjenja) koji opet nisu oni digli svojom voljom nego sto je takva direktiva stigla iz EU.
Ovo potvrdjuje i cinjenica da su "naprasno" donijeli ovako vaznu odluku za svakoga ko kupuje preko interneta znajuci da je veliki broj posiljki vec na putu prema BIH tako da ako neko bas ne odustane od preuzimanja posiljke morat ce svakako platiti 1,80 KM * X paketa je vec znacajna cifra.
Meni je jutros doslo nesto od par dolara sto nije imalo svoj TN i naravno naplatili su ukucanima 1,80 KM bez ikakve priznanice. Jos jedan dokaz da je ovo potez ocajnika jesi i ako ukucate broj za pracenje za sta cete konkretno za moj broj dobiti SAMO:
Inace status sa postojecim brojem se krece otprilike ovako:06.07.2018 01:12:28 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71200 - 71200 GPC Sarajevo Otprema pošiljke
06.07.2018 07:49:05 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71XXX - 71XXX [moja opcina] Prispijeće pošiljke
Dakle, ono sto mozemo zakljuciti jest da je naljepnica u mom slucaju stavljena tek 6 sati prije nego ce posiljka biti dostavljena u krajnju postu, a ne ulaskom u BIH. Ovo je jos jedan dokaz da su ove naljepnice nazor i vjestacki nacin da izvuku dodatni novac od kupaca koju robu narucuju putem interneta, a sve kako bi namirili budzetski deficit nastao podizanjem limita za carinjenje.14.06.2018 10:07:33 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
14.06.2018 14:10:46 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ
14.06.2018 19:16:19 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71200 - Sarajevo (tranzit) Prispijeće pošiljke u centar prerade - UVOZ
14.06.2018 23:31:48 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71200 - Sarajevo (tranzit) Otprema pošiljke iz centra prerade - UVOZ
16.06.2018 07:30:34 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71XXX - [moja opcina] Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ
- gustaVege
#39 Re: BH Posta klasicna pljacka

Na pošiljku od 2 $ platio 1.80 km.Nisam trazio priznanicu.Ali evo piše na paketiću poštarina.
-
channel10
#40 Re: BH Posta klasicna pljacka
Sto si placao kad se na paketu vidi TN od kineza?gustaVege wrote:
Na pošiljku od 2 $ platio 1.80 km.Nisam trazio priznanicu.Ali evo piše na paketiću poštarina.
- djigibau
#41 Re: BH Posta klasicna pljacka
Pa vidiš li da ispod stoji" UNTACKED"
-
channel10
#42 Re: BH Posta klasicna pljacka
Vidim, ali vidis li ti tracking broj ispod naljepnice?djigibau wrote:Pa vidiš li da ispod stoji" UNTACKED"
- gustaVege
#43 Re: BH Posta klasicna pljacka
Ma hajd se ti s njima ubjeđuj zbog narudžbe od 2 $.channel10 wrote:Vidim, ali vidis li ti tracking broj ispod naljepnice?djigibau wrote:Pa vidiš li da ispod stoji" UNTACKED"
Neću više naručivati dok se ovo ne uredi i gotovo.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#44 Re: BH Posta klasicna pljacka
To što ima broj, ne znači da se može pratiti.
- gustaVege
#45 Re: BH Posta klasicna pljacka
Ma nismo djeca,svi dobro znamo da je ovo sa njihovim brojem za praćenje samo vadiona.Ništa mi nismo dobili s ovim,samo oni.Klasična pljačka.
- un1ted
#46 Re: BH Posta klasicna pljacka
To je tačno, ali nam trebaju mediji koji će to provjeriti i objaviti. Možda se javiti i https://www.facebook.com/Raskrinkavanje.ba/
-
channel10
#47 Re: BH Posta klasicna pljacka
Ali je zanimljivo kako dodjose do cifre od 1,80. Kako nije pola marke itd?
- gustaVege
#48 Re: BH Posta klasicna pljacka
Previše je mlaka reakcija javnosti,kao uostalom i za sve što se dešava kod nas.Nema kritične mase.Volio bih ako ništa da ih kazne ako ovo jednom izađe na čistac.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#49 Re: BH Posta klasicna pljacka
Svaka pošiljka ima broj, ali nema svaka registrovani broj, lijepo piše untracked, što znači da je onaj interni broj za praćenje dok je u Kini.channel10 wrote:Vidim, ali vidis li ti tracking broj ispod naljepnice?djigibau wrote:Pa vidiš li da ispod stoji" UNTACKED"
- studiorum_tuzlaensis
#50 Re: BH Posta klasicna pljacka
To je to... nek oni i za pultom imaju bakšiša.Sarajevo1970 wrote:Ako bude 1.50KM, svak ce traziti 0.50 natrag. A kad je 1.80 barem ce 25% (vjerovatno i vise) dati 2KM i nepitati za onih 0.20 kusura.channel10 wrote:Ali je zanimljivo kako dodjose do cifre od 1,80. Kako nije pola marke itd?