Provjerit ću večeras, kada budem kući. Pa ću postaviti ovdje.she+ wrote:znači treba neko poginuti da se uvede redExNihilo wrote: Sredinom puta samo čuješ kako nešto puče u autobusu. Poče bus šlajdrati tamo-vamo, ispod nas provalija, nekako ga vozač zaustavi. Krepo bus. Vele izađite na magistralu da sačekamo drugi. Stoji 100 ljudi kraj magistrale, mrkla noć, auta furaju. Samo gledam kad će nas još neko i pokupiti.![]()
sad tek moram prijaviti, makar ništa ne napravili, nek je meni savjest čista
sjećaš li se koji pravni akt reguliše ovo ograničenje?
vidjeću da još pročaprkam, ako ne nađem do kraja dana, poslaću ovo što imam i federalnoj i kantonalnoj inspekciji saobraćaja, kao što si i ti
Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
- ExNihilo
#26 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
-
she+
-
dječak sa šibicama
#28 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Nema veze sa prekrcanim autobusima, jer ovaj je bio poluprazan, ali meni najjace bilo kad se zapalio motor u busu Ilijas - Sarajevo negdje na onom usponu oko Orahovog brijega ispod Kobilje glave. Zadimio se lijepo, dodje kondukter otvori poklopac, malo gleda pa kaze "nista, strpite se, izdrzacemo do stanice". Ne moram ni reci da smo svi izasli na Kobiljoj glavi. Ok, lazem, nismo, otisli smo do stanice, nadimljeni.
-
she+
#29 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
dječak sa šibicama wrote:Ok, lazem, nismo, otisli smo do stanice, nadimljeni.
nego, naletih na ovo.. i kaže
znači od 6 do 8 putnika po metru kvadratnom.. normala.Član 112.
(1) U autobusima, trolejbusima i priključnim vozilima kojima se prevoze putnici u stojećem stavu, slobodna površina namijenjena za jedno mjesto za stajanje mora iznositi najmanje 0,15 m2, a za gradske autobuse 0,125m2.
- ExNihilo
#30 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Član 129a stav 1 Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kaže:ExNihilo wrote:Provjerit ću večeras, kada budem kući. Pa ću postaviti ovdje.she+ wrote:znači treba neko poginuti da se uvede redExNihilo wrote: Sredinom puta samo čuješ kako nešto puče u autobusu. Poče bus šlajdrati tamo-vamo, ispod nas provalija, nekako ga vozač zaustavi. Krepo bus. Vele izađite na magistralu da sačekamo drugi. Stoji 100 ljudi kraj magistrale, mrkla noć, auta furaju. Samo gledam kad će nas još neko i pokupiti.![]()
sad tek moram prijaviti, makar ništa ne napravili, nek je meni savjest čista
sjećaš li se koji pravni akt reguliše ovo ograničenje?
vidjeću da još pročaprkam, ako ne nađem do kraja dana, poslaću ovo što imam i federalnoj i kantonalnoj inspekciji saobraćaja, kao što si i ti
Dakle, vozilo se ne smije trpati iznad predviđenog kapaciteta i putnici moraju imati sjedišta.U motornom vozilu, odnosno na vozilu i priključnom vozilu u saobraćaju na putu, osim u teretnom vozilu policije i oružanih snaga, dozvoljeno je prevoziti najviše onoliko lica koliko je označeno u potvrdi o registraciji, na mjestima koja su za to predviđena.
- Optimist
#31 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
A sta bi ti da se nadjes u istoj situaciji da dodje bus i kaze ti: jarane pun sam, cekaj naredni za 2h. A trebas stici negdje u zakazani termin? Lahko je palamuditi na forumu sta bi ko trebao i posmatrati iz auta sa upaljenom klimom druge sto se pate i guraju...ado_sar wrote:Fora je sto se niko ne zali... treba zvati policiju svaki put, ali nas narod je uvijek “dobro je, ne puca se”
- Edin H.
#32 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Prije rata je bilo normalno da se zakacis za tramvaj, pogotovo kada je lijepo vrijeme.
Sta je sada problem?
Sta je sada problem?
-
dječak sa šibicama
#33 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Svaki autobus mora na vidnom mjestu imati nalijepljenu obavijest o broju sjedecih i stajacih mjesta negdje unutar busa, to je tako recimo u normalnim drzavama. Posto je kod nas pola autobusa nekakva donacija odnekud, niti ima naljepnica niti ikoga briga.
-
ado_sar
#34 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Usao naravno i zvao policiju kad bih bio vec nadomak odredistaOptimist wrote:A sta bi ti da se nadjes u istoj situaciji da dodje bus i kaze ti: jarane pun sam, cekaj naredni za 2h. A trebas stici negdje u zakazani termin? Lahko je palamuditi na forumu sta bi ko trebao i posmatrati iz auta sa upaljenom klimom druge sto se pate i guraju...ado_sar wrote:Fora je sto se niko ne zali... treba zvati policiju svaki put, ali nas narod je uvijek “dobro je, ne puca se”
-
ovo_mi_je_nick
#35 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Stane koliko može 
-
she+
#36 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
hmh.. hvala, ali zar to nije negdje drugo jasnije definisano..ExNihilo wrote:
Član 129a stav 1 Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kaže:
Dakle, vozilo se ne smije trpati iznad predviđenog kapaciteta i putnici moraju imati sjedišta.U motornom vozilu, odnosno na vozilu i priključnom vozilu u saobraćaju na putu, osim u teretnom vozilu policije i oružanih snaga, dozvoljeno je prevoziti najviše onoliko lica koliko je označeno u potvrdi o registraciji, na mjestima koja su za to predviđena.
btw, jesi i ti slao na ove mailove [email protected] i [email protected] .. il da saljem direktno kantonalnom inspektoru.. na federalnoj ne vidim nijedan drugi mail..
- ExNihilo
#37 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Vjerujem da sam pročešljao sve relevantne zakone i mislim da je to jedini član koji eksplicitno govori o ovome. Eventualno, možda ima neki pravilnik koji detaljnije pojašnjava problematiku. Pravilnike nisam češljao.she+ wrote:hmh.. hvala, ali zar to nije negdje drugo jasnije definisano..ExNihilo wrote:
Član 129a stav 1 Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kaže:
btw, jesi i ti slao na ove mailove ili [email protected] i [email protected] .. il da saljem direktno kantonalnom inspektoru.. na federalnoj ne vidim nijedan drugi mail..
Slao sam na oba e-maila, pa pokušaj isto. Javi ukoliko odgovore.
-
Ci-Nick
#38 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Nisu svi autobusi isti, ima ih od 30 pa do 59 sjedišta.she+ wrote:a) koliko ima raspoloživih sjedišta
b) koliko ima raspoloživih sjedišta + prostora između tih sjedišta + stepenica na ulazu/izlazu iz navedenog busa
c) koliko je nečijem qrtzu ćeif
preletih zakon o drumskom prijevozu, ne vidjeh nigdje da se spominje ovo ograničenje.. jel tražim na pogrešnom mjestu, ili?
Najčešće je to između 48 i 53 sjedišta.
Dešava se da prijevoznik ukloni par sjedišta da bi putnici dobili na komforu.
Standrdi prostor između sjedišta je od 65 cm za neki međugradski, prva klasa 71 cm, do 81 cm za luksuzna klasa.
-
Ci-Nick
#39 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Autobus ima saobraćajnu u njoj piše koliko ima sjedećih mjesta i koliko stojećih i ne bi smio primati više od toga. Samo gradski i prigradski autobusi mogu imati stojeća mjesta. E sad zakoni su tu da se krše,..she+ wrote:za gradski nisam ni mislila da ne smiju, mada bi valjda i tu trebalo ograniciti broj mjesta za stajanjeJimmy McNulty wrote:U gradskom i prigradskom saobracaju smiju, u medjugradskom ne smiju.she+ wrote:..ermm, da ipak preformulišem pitanje:
Smiju li autobuski prijevoznici primati više putnika nego imaju sjedišta u autobusu?![]()
http://opusteno.rs/putovanja-f42/ako-ce ... 13708.html
za prigradski ne znam nista![]()
za medjugradski mi nekako logicno da ne bi trebali, ali me interesuje kojim pravnim aktom je to regulisano
jer bih rado da prijavim odredjenog prijevoznika
-
she+
#40 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
budemExNihilo wrote:Javi ukoliko odgovore.
da, ali interesuje me u kojem zakonu / pravilniku / kojem vec pravnom aktu to stojiCi-Nick wrote:Autobus ima saobraćajnu u njoj piše koliko ima sjedećih mjesta i koliko stojećih i ne bi smio primati više od toga. Samo gradski i prigradski autobusi mogu imati stojeća mjesta. E sad zakoni su tu da se krše,..
-
laly
#41 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Kod nas koliko ima ljudi na stanici toliko ih i stane u autobus. Niko nece da ostane da ceka sljedeci jer nikad se ne zna kad ce doci.
- Rijeka_snova
#42 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Obzirom da 10+ godina putujem na relaciji Sarajevo - Zenica najmanje dva puta mjesecno i to skoro uvijek sa Centrotransom, nagledala sam se svega i svacega
Uglavnom, u autobus stane ljudi koliko god ljudi zeli da stane.
To sto ljudi stoje je svakodnevna pojava, nisam jos dozivjela da se neko od putnika buni nesto puno ili slicno, niti da vozaci imaju neke primjedbe ili da nece da prime vise ljudi u autobus, ni njima ne smeta.
Centrotrans nema nikakav sistem rezervacija pa se nikad ne zna koliko ce ljudi zapravo doci na tu voznju. Najgore je kada u udarnim terminima (petkom popodne, nedjeljom popodne, ponedjeljkom ujutro i slicno) posalju sprintera ili tako neki manji autobus, a sto se redovno desava
Jedva cekam da prestanem da koristim Centrotransove usluge
Uglavnom, u autobus stane ljudi koliko god ljudi zeli da stane.
Centrotrans nema nikakav sistem rezervacija pa se nikad ne zna koliko ce ljudi zapravo doci na tu voznju. Najgore je kada u udarnim terminima (petkom popodne, nedjeljom popodne, ponedjeljkom ujutro i slicno) posalju sprintera ili tako neki manji autobus, a sto se redovno desava
Jedva cekam da prestanem da koristim Centrotransove usluge
-
she+
#43 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
samo sam dobila povratnu informaciju da su proslijedili prijavu federalnom saobracajnom inspektoratushe+ wrote:budemExNihilo wrote:Javi ukoliko odgovore.