Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#26 Re: Pitanje za vjernike

Post by harač »

kako islam gleda na kradju intelektualnog vlasnistva? to je izrazito rasprostranjen fenomen u BiH, kako medju muslimanima, tako i nezainteresovanima. jedno objasnjenje je u vanilla-muslimanstvu, ali zanima me da li ima bolje? je li moguce da se "vlasnistvo" tumaci restriktivno, ili da se "kradja" tumaci restriktivno, pa da se svakako ne smatra da vrsenje takvog cina podlijeze hudud kaznjavanju, cak i ako je moguce dokazati umisljajno djelovanje?

ljevakovicev odgovor sugerise ovo drugo, ali u njegovom stilu "fetva" je izrazito povrsna
Da li je u islamu dozvoljeno skidanje nelegalnih programa, filmova i igrica sa torrent stranica i koliki je to grijeh?

Bilo da se radi o moralno neprimjerenim sadržajima, ili je riječ o kršenju autorskih prava, u oba slučaja se radi o nedopuštenom postupku, u prvom slučaju iz moralnih razloga, a u drugom zbog toga što su autorska prava zaštićena. U svakom slučaju, način korištenja internetskih sadržaja kao i pitanje autorskih prava regulisani su odgovarajućim zakonskim propisima i treba se držati njihovih odredbi.
naravno, ovo nije serijatska drzava pa se pitanje serijatskog kaznjavanja nije ni postavilo, ali ovo sa grijehom u odnosu na prvo, te haman taziru u odnosu na drugo, sugestivno je u tom pogledu, ali nije jasno zasto, osim ako intelektualno vlasnistvo iz nekog razloga nije vlasnistvo, ili ako kradja u tom slucaju nije kradja
Irsar

#27 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

oksi wrote:Abu Talib ce kazu u vatru jer nije izgovorio sehadet iako je bio dobar covjek.
Kaže ko? I po čemu je bio dobar čovjek?
Ja i dalje bi volio da znam zasto smo stvoreni
Zar ti ovo već nije odgovoreno? Ukratko, ponovo: jer Allah čini više dobra time, nego što pojedinačni dijelovi stvaranja učine zla. To što će neko u vatru je i do toga nekoga; tu je također i činjenica da vatra nije vječna.
i unapred mozemo reci osudjeni i zasto Bogu smeta toliko da ce ga muciti vjecno to sto se moli pogresno.
Niko nije "osuđen" ni na šta... osim možda na to da bude ono što on jeste. Allah neće nikoga mučiti, ljudi sami sebe u propast bace, puki izbor i posljedica. A što se tiče pogrešne molitve, ne treba se gledati tako plitko, već u činjenici da "pogrešna molitva" je samo jedan od koraka koji neizbježno vode propadanju kako pojedinca tako i društva; za dokaz ovoga ne treba gledati dalje od današnjeg Zapada, mada niti Istok ne kaska mnogo.
Irsar

#28 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

oksi wrote:ali ako ti izaberes da vjerujes da je Isus neki Bog i kazes Kuran nije istina
Ako ti izabereš da je Isus Bog i da Kur'an nije istina, onda nema logičkog razloga da ne kažeš kako su dobro zlo i zlo dobro. Baš kao što danas, za primjer, ljudi širom svijeta promovišu vanbračne spolne odnose kao dobro, jer kao ma šta nas briga bitna je sloboda.
stvorio te da se poslije smrti (vjecno) przis u vatri
Stvorio te jer da bi išta stvorio morao te takvog stvoriti. No i dalje ostaje činjenica da je ČOVJEK, a ne Allah, odgovoran za djela koja ČOVJEK čini, kao i za nijjet/namjeru koju je imao pri tome. I zadnje, ostaje činjenica da je ČOVJEK taj kojemu bude ili drago ili žao što je zlo počinio, pa ako ti je drago da činiš zlo onda nemaš logičkog argumenta protiv toga da se tebi čini zlo. Stoga - Džehennem.
Idemedosumom

#29 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

oksi wrote: To je drugo, covjek odgovara za svoja djela ali ako ti izaberes da vjerujes da je Isus neki Bog i kazes Kuran nije istina ne gine ti, po Islamu, vatra, a Bog je znao da ces ti izabrati Isusa i stvorio te da se poslije smrti (vjecno) przis u vatri koja je 70x zesca od ovozemaljske.
Neće samo kršćani po "islamu" gorjeti, nego i veliki procenat muslimana.

Čuo si za hadis o sedamdesetikusur sekti u islamu, a samo jedna na pravom putu?

Džennet će, haman, poluprazan biti :(
sekerbay

#30 Re: Pitanje za vjernike

Post by sekerbay »

Najbolje tumačenje tog hadisa

Idemedosumom

#31 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

Zanimljivo tumačenje, antitekfirsko.

Međutim, to bi značilo da svi kršćani, jevreji, ateisti i drugi, ma koliko dobra činili, idu u Džehennem. Mislim da je ovakva tvrdnja čak u kontradikciji s određenim kur'anskim ajetima.

Ali treba nastaviti s grčevitom bitkom da se svaki hadis iz poznatih zbirki odbrani :bih:
славянин

#32 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

Idemedosumom wrote:
oksi wrote: To je drugo, covjek odgovara za svoja djela ali ako ti izaberes da vjerujes da je Isus neki Bog i kazes Kuran nije istina ne gine ti, po Islamu, vatra, a Bog je znao da ces ti izabrati Isusa i stvorio te da se poslije smrti (vjecno) przis u vatri koja je 70x zesca od ovozemaljske.

Sa takvim sto ce u dzenet po tim “pravilima i uputama” od Boga - radije cu u dzehenem - Bog milosni i samilosni a milijarde ljudi ce da gore u patnji...
xoklix

#33 Re: Pitanje za vjernike

Post by xoklix »

Ostaviti temu "Za predane Allahu dž.š." + teme drugih religija,a ostalo sve zamandalit na ovom PDFu.
Niko nikoga ovdje neće ubjediti osim što će te jedni druge izvrijedjati.
Nastasia

#34 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nastasia »

Irsar wrote:
O svakoj navedenoj stvari možemo dalje pričati. Npr. kako znamo da je Bog uopšte savršen? Ali to je već nešto gdje i ja imam limite znanja, a pogotovo da se izrazim ispravno i prenesem to znanje, pa ne znam koliko bih bio od koristi...
Svaka ti čast.
Mislim da je prvi put neko na temi o religiji stao i rekao: e ovdje moje znanje nije dovoljno, pa ću se suzdržavati od odgovora.

Inače sve hafizi, alimi, mufesiri na forumu.
Idemedosumom

#35 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

Pih, nemoj da hafisku diplomu skeniram i postavim :oops:
Irsar

#36 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Ja sam samo priučen. :sad: :sad: :sad:
Smrcak15

#37 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Idemedosumom wrote:

Sa takvim sto ce u dzenet po tim “pravilima i uputama” od Boga - radije cu u dzehenem - Bog milosni i samilosni a milijarde ljudi ce da gore u patnji...
Kao ono ti faca pa mozes da izdrzis onakav dzehennem kakav se opisuje u kuranu i hadisu a nisi u stanju da mali nozni prst izdrzi iznad svijece pola minute...
dustaban

#38 Re: Pitanje za vjernike

Post by dustaban »

Idemedosumom wrote: Džennet će, haman, poluprazan biti :(
A i većina onih što uniđu brzo će zatražit da se spoje sa pravom rajom, jebo shupke :lol:
Idemedosumom

#39 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

dustaban wrote:
Idemedosumom wrote: Džennet će, haman, poluprazan biti :(
A i većina onih što uniđu brzo će zatražit da se spoje sa pravom rajom, jebo shupke :lol:
Jesi li kad' vidio uposlenike telekoma, elektra i sličnih ustanova da žele na biro, među finu raju?
Nastasia

#40 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nastasia »

Kako Islam gleda na tetovaze?!

U proslostu sam ucila da se tetovaza smatra necistocom a posto je ispod koze ne moze se oprati, samim tim abdest nije vazeci i ne moze se klanjati. Takodjer smo ucili da osoba sa tetovazom ne moze uci u Dzennet.

Nedavno sam procitala da se moze klanjati i sa tetovazom ako je ona na skrivenom mjestu.

Da li se to odnosi na ljude koji su se tetovirali, pa onda otkrili posvecenost vjeri i pokajali se, ili generalno i na vjernike?!

Sta mislite vi o tome? Ima li zvanican Kur'anski propis o ovome?
Idemedosumom

#41 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

U Kur'anu se tetovaže, koliko ja znam, ne spominju.

Vjerovatno ima nakih hadisa poput onog koji veli da je prokleta žena koja čupa obrve (osim onih koje imaju spojene obrve lol).
sekerbay

#42 Re: Pitanje za vjernike

Post by sekerbay »

Kod sunija strogo zabranjene, a kod šija meni se čini da imaju neke koje su dozvoljene.
Dakle, kod nas sunija nezamislivo i smatraju se nečistim.
Čak ima i hadis koji kaže da je poslanik prokleo onoga ko tetovira i onoga ko se tetovira.
E sad, imaju i dozvoljene tetovaže a to su one koje nisu trajne tj one naslikane koje se pomoću vode ili nekih hemikalija mogu skinuti.

Ps.
Što se tiče onih koji su trtovirani prešli na islam ili muslimana koji nisu bili upoznati sa pravilima, preporučuje im se da ako je ikako moguće skinu.
Ako nije moguće, dovoljno je da se pokaju.
sekerbay

#43 Re: Pitanje za vjernike

Post by sekerbay »

Idemedosumom wrote:U Kur'anu se tetovaže, koliko ja znam, ne spominju.
Spominju.
Nastasia

#44 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nastasia »

Vjerovatno ima nakih hadisa poput onog koji veli da je prokleta žena koja čupa obrve (osim onih koje imaju spojene obrve lol).
Zivjela unibrow.

Meni su hadisi suhveli. Prenio onaj da je prenio onaj da je cuo kako ona prepricava sta je cula dok je Muhamed nekom drugom pricao. :S
Idemedosumom

#45 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

sekerbay wrote:
Spominju.
De me obraduj, pa mi ukaži gdje su spomenute?

Nadam se da nisi mislio na ajet o mijenjanju Allahovih stvorenja...
Idemedosumom

#46 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

Nastasia wrote:

Zivjela unibrow.

Meni su hadisi suhveli. Prenio onaj da je prenio onaj da je cuo kako ona prepricava sta je cula dok je Muhamed nekom drugom pricao. :S
Mnogi, na žalost, jesu šuhveli, kako bi inače ISIL i slični mogli tvrditi da nešto rade u ime islama?
sekerbay

#47 Re: Pitanje za vjernike

Post by sekerbay »

Idemedosumom wrote:Nadam se da nisi mislio na ajet o mijenjanju Allahovih stvorenja..
Upravo tu.
U ibn kesirovom tefsiru tog ajeta stoji da se između ostalog radi o tetovažama.
Na tome je idzma ehli sunetske uleme.
Idemedosumom

#48 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

sekerbay wrote:
Idemedosumom wrote:Nadam se da nisi mislio na ajet o mijenjanju Allahovih stvorenja..
Upravo tu.
Znači, rekao Ibn Kesir, ulema, ne Allah.

Kada bi taj ajet obuhvatao sve moguće fizičke izmjene dijelova tijela kojim se ljudi danas podvrgavaju...

Postoje i drugi poznati tefsiri, koji tvrde da se taj dio ajeta odnosi na Allahovu vjeru.
Last edited by Idemedosumom on 16/07/2018 08:13, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#49 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ramzess Veliki »

sekerbay wrote:
Upravo tu.
Ja sam opet cuo da je Ibn Kheshir tad to rekao u ljutnji jer ga je jedan od njegovih ahbaba vec trideseti put pitao za tetovaze, a da je poslije rekao da se tetovaze od kne mogu raditi rucno, ali da se trajne tetovaze rade iskljucivo kod obucenih halima koji imaju HSE certifikat i higijensku dozvolu.

Saznao ovo iz izvora koji je pouzdan kao i ovaj tvoj. :D
sekerbay

#50 Re: Pitanje za vjernike

Post by sekerbay »

Idemedosumom wrote:Znači, rekao Ibn Kesir, ulema, ne Allah.

Kada bi taj ajet obuhvatao sve moguće fizičke izmjene dijelova tijela kojim se ljudi danas podvrgavaju...

Postoje i drugi poznati tefsiri, koji tvrde da se taj dio ajeta odnosi na Allahovu vjeru.
Prvi dio ajeta se odnosi na vjeru, za drugi mi nije poznato.
Drugo, ja ne znam nijednog sunijskog alima koji kaže da je dozvoljeno.
Idzma jaro ko tonbe.
Treće, kad vidiš da ćafir ko recimo ramo kaže da može i da to rade, istina je na drugoj strani.
Osim toga, poznato je da je poslanik kontrirao ćafirima i samim ashabima naređivao da ih ne imitiraju.
I četvrto, ne budi poput jevreja koji su uzimali ono što im godi a odbacivali ono što im se ne sviđa.
Post Reply