Nema veze ni sa religijom koliko ima veze sa psihom stanovnistva nakon ratnih grozota.PeppermintSA wrote:I to je sve tačno.suncana_strana wrote:Da, treba takodjer reci da je ogromni problem velika izoliranost Sarajeva od ostalih urbanih centara jer ne postoji veci grad u radijusu od 200 km blizu Sarajeva i da dolazi do slabijeg doticaja lokalnog stanovnistva sa trendovima na Zapadu, sto prije svega dolazi do izrazaja u kulturoloskom smislu.
Ali to nije glavni razlog zasto u Sarajevu ne postoji dobar nocni zivot. Istocna Europa mozda cak i u odredjenim segmentima zaostaje za BIH, ali njihov mentalitet je zdrav, iako su bili pod komunistickom cizmom pola stoljeca.
Da, BIH i njeni stanovnici su takodjer izisli iz komunistickog naslijedja, ali strog konzervativni pogled na svijet u kombinaciji sa agresivnom religijskom aktivnoscu ne moze poluciti dobre rezultate na duze staze.
Opet se vracam na vrijeme svog boravka u Sarajevu. Ja nikad nisam dozivjela da mi neki decko u Sarajevu pridje sa zeljom da se upozna.
U svim izlascima sa prijateljicama , i samom atmosferom u kaficu stjecem dojam da u Sarajevu nitko ne prilazi , i da se te ljubavne relacije odrzavaju strogo konzervativnim putevima i pogledima.
Podsjeca me price moje bake i vrijeme kad je neki decko u Titovom rezimu slao svog oca da isprosi ruke njegove odabranice.
Dok , recimo u Zagrebu mi se dogadjalo da decki pridju, bez straha i treme.
Ako bi pravila paralelu izmedju ta dva odnosa, Sarajevo spava pod tom pitanju primitka svih tih drustveno-liberalnijih principa po kojem moderno drustvo funkcionira.
I da se ne lažemo, to nema veze sa komunističkim naslijeđem nego isključivo sa religijom.
Ne kontamo mi jos koliko smo istraumatizirani, oshinuti u stranu, ne kontamo koliko je ptsp ugnijezden u masi raje.
Kontate li vi kakav uticaj na ponašanje ima visegodisnje silovanje i fijukanje metaka i granata.
Ja se ibretim kako to da nemamo vise frigidnosti, kakva smo sranja prosli dobri smo.