Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Ko mislite da ce pobjediti za bosnjackog clana?

Denis Becirovic
91
52%
Sefik Dzaferovic
37
21%
Mirsad Hadzikadic
27
15%
Fahrudin Radoncic
16
9%
neko drugi
5
3%

Total votes: 176

Maraschino

#26 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Maraschino »

Bit ce tijesno iz raznih razloga.
fosna2014

#27 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by fosna2014 »

Moja prognoza po broju osvojenih glasova:

1. Dodik
2. opozicija RS
3. Becirovic
4. Komsic
5. Covic
6. Dzaferovic
7. ostali ...

Clanovi predsjednistva:

Becirovic, Dodik i Komsic
last mohicans

#28 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by last mohicans »

Da se igramo malo brojeva. Mislim da se zanemaruje ukupan broj glasova,a to je milion na FBiH. Ovo su rezultati prve trojice 2010 kada smo imali tri veoma pojedinačno jaka člana za bošnjačkog člana:

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 162831 34,86
RADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 142387 30,49
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 117240 25,1
0

Tada je Bakir prošao sa najmanjim brojem glasova, što je razumljivo jer je Željko iste godine potukao HDZ i Borjanu. Jasno je čijom većinom glasova. Evo rezultata za hrvatskog člana:

KOMŠIĆ ŽELJKO - SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 337065 60,61
KRIŠTO BORJANA - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 109758 19,74
RAGUŽ MARTIN - HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 60266 10,84
IVANKOVIĆ-LIJANOVIĆ JERKO - NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 45397 8,16

Znači, Komšić je tada imao više nego Fahro i Bakir zajedno ili skoro više nego Haris, Borjana i Fahro u paketu. Ali to je bilo 2010 kad je iza njega stajala mašinerija SDPa i kada SDP nije imao bošnjačkog kandidata za predsjedništvo. U ovom slučaju, mislim da neće ni 15o hiljada osvojiti, ako i toliko osvoji, a opet vrlo je moguće da isa tim brojem glasova uzme Čovića. Evo podataka iz 2014:

ČOVIĆ DRAGAN - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 128053 52,204
RAGUŽ MARTIN - HDZ 1990 HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 94695 38,605
BUDIMIR ŽIVKO - STRANKA PRAVDE I POVJERENJA 15368 6,265

Ovdje je vrlo dobar rezultat ostvario Raguž i povukao dosta glasova. Sad je pitanje hoće li 90ka opet imati jakog kandidata kao 2014. Ali, ne treba u ukupnom zbiru glasova zaboraviti i Falatara koji također nije loš kandidat. Dakle, Čović u najboljem slučaju može osvojiti ovaj ili nešto veći broj glasova iz 2014, dok Komšić i dalje ima veoma dobre šanse. Sve ovisi kome će lijevo orijentisani Bošnjaci dati glas. Mišjenja sam da će Denisu dati prednost, a Komšić može povući broj glasova radikalnijih Bošnjaka koji će u njemu vidjeti posljednji bedem odbrane BiH od anamo nekog mrtvog neprijatelja HDZa.

Kad je riječ o bošnjačkom članu iz 2014, evo rezultata:

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 247235 32,867
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB - FAHRUDIN RADONČIĆ 201454 26,781
SULJAGIĆ EMIR - DEMOKRATSKA FRONTA-ŽELJKO KOMŠIĆ 114334 15,199
HADŽIOMEROVIĆ BAKIR - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 75369 10,019
HALILOVIĆ SEFER - BPS-SEFER HALILOVIĆ 66230 8,804
CERIĆ MUSTAFA - CERIĆ MUSTAFA 33882 4,504

Ovdje vidimo da je čak šest kandidata uzelo većinu glasova, Bakir tijesno ispred Fahre, pa ni Cerićevih 33000 nije bilo zanemarivo ,kao ni Seferovih 66000, jer su zajedno uzeli 100000 glasova. Poenta je da Džaferović ni u najluđim snovima neće uzeti ovaj broj glasova, po mojoj procjeni ne više od 200000, a vrlo moguće i manje, recimo 150000. Teško je predvidjeti, ali velik broj sigurno neće, više od Denisa garant neće. Mislim da realne šanse imaju da sa bošnjačkim glasovima prođuobojica, i Denis i Željko,što je opet u domenu fantastike i igre brojeva. Drugi kandidati za bošnjačkog člana ne mogu uzeti značajan broj glasova, osim ovog Hažikadić koji je zanimljiv i dosta nepoznat. Očekuje se da određeni broj glasova ode njemu, ali nedovoljno za pobjedu. Nezavisni blok može odigrati značajnu ulogu i konačnom opredjeljenju glasova ,ali ne mogu imati pobjedničkog kandidata. Vrlo bitno je kojem kandidatu će dati podršku ove manje partije, i ako bi to bio Denis, mislim da glat prolazi. Ovo je neka moja percepcija, volio bih da budem u pravu, pa da u oktobru izvučem ovaj post. :D
kockakockica

#29 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by kockakockica »

fosna2014 wrote:Moja prognoza po broju osvojenih glasova:

1. Dodik
2. opozicija RS
3. Becirovic
4. Komsic
5. Covic
6. Dzaferovic
7. ostali ...

Clanovi predsjednistva:

Becirovic, Dodik i Komsic

Ne vjerujem da ce se Dodik kandidovati. Ja mislim da ce biti Radmanovic
Nije Duduku zagarantovana pobjeda, a jos uvijek je na crnoj listi.
Maraschino

#30 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Maraschino »

kockakockica wrote:

Isto mislim. Ono je bila patka da ce se kandidovati.
kockakockica

#31 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by kockakockica »

Maraschino wrote:
kockakockica wrote:

Isto mislim. Ono je bila patka da ce se kandidovati.

Vjerovatno provjerava na sve strane kakva bi bila reakcija medjunarodne zajednice, a sigurno i ankete prati. Zamisli kako bi pravio sastanke sa najjacim politicarima Evrope, a lik na crnoj listi. Mislim :)
putokaz1

#32 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by putokaz1 »

Teško napraviti prognozu
Pobjede su proglasili mnogi
Džaferović
Bećirević
Radončić
Šepić
Hadžikadić
Svi proglasili pobjedu
Zavisiti će od kampanje,organizacije,privlačenja birača,podrške NVO,i tzv Neutralnih
Kada bi Bećirević mogao kopirati Lukavac,odnosno na svoju stranu privući NVO,i mnoge koji nikad nisu glasali,napraviti dobru FB kampanju,kroz komunikaciju s Narodom,pobjeda zagarantovana
mishic

#33 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by mishic »

Denis Bečirević je ozbiljna pojava koja raduje. Ali šef mu i teška dilajla, Nermin Nikšić je gori od svih prethodnih promašenih SDP-ovaca. Danas ga slušam, isto kao da je ustao iz sarkofaga u kome je proveo decenije i stoljeća. Karikatura od ozbiljnog čovjeka a da i ne govorimo o šefu partije. Baš cirkus!!!
kockakockica

#34 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by kockakockica »

mishic wrote:Denis Bečirević je ozbiljna pojava koja raduje. Ali šef mu i teška dilajla, Nermin Nikšić je gori od svih prethodnih promašenih SDP-ovaca. Danas ga slušam, isto kao da je ustao iz sarkofaga u kome je proveo decenije i stoljeća. Karikatura od ozbiljnog čovjeka a da i ne govorimo o šefu partije. Baš cirkus!!!

E to.
Razmislja o mogucim posljedicama, ide nekoliko koraka naprijed sto je znak mudrosti. Davno je najavio mogucnost, ali nikada nije potvrdio dok nije bio siguran u sve opcije. Djeluje mi smireno, nema najbolji vokabular, ali narod voli jasan izgovor i jednostavnost, tako se osjecaju blizu kandidatu. Nema afera, skromno se i patriotski ponasa. SDA ima siroku bazu glasaca, ali ce mnogi potegnuti za Denisa zbog mnogo razloga. Vjerujem da nema konkurenciju ovaj put.

Za SDP ne bih nikad glasao, za njega DA. Ipak, ovaj put mora se podrzati Zeljkan :bih:
Seawolf

#35 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Seawolf »

last mohicans wrote:Da se igramo malo brojeva. Mislim da se zanemaruje ukupan broj glasova,a to je milion na FBiH. Ovo su rezultati prve trojice 2010 kada smo imali tri veoma pojedinačno jaka člana za bošnjačkog člana:

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 162831 34,86
RADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 142387 30,49
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 117240 25,1
0

Tada je Bakir prošao sa najmanjim brojem glasova, što je razumljivo jer je Željko iste godine potukao HDZ i Borjanu. Jasno je čijom većinom glasova. Evo rezultata za hrvatskog člana:

KOMŠIĆ ŽELJKO - SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 337065 60,61
KRIŠTO BORJANA - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 109758 19,74
RAGUŽ MARTIN - HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 60266 10,84
IVANKOVIĆ-LIJANOVIĆ JERKO - NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 45397 8,16

Znači, Komšić je tada imao više nego Fahro i Bakir zajedno ili skoro više nego Haris, Borjana i Fahro u paketu. Ali to je bilo 2010 kad je iza njega stajala mašinerija SDPa i kada SDP nije imao bošnjačkog kandidata za predsjedništvo. U ovom slučaju, mislim da neće ni 15o hiljada osvojiti, ako i toliko osvoji, a opet vrlo je moguće da isa tim brojem glasova uzme Čovića. Evo podataka iz 2014:

ČOVIĆ DRAGAN - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 128053 52,204
RAGUŽ MARTIN - HDZ 1990 HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 94695 38,605
BUDIMIR ŽIVKO - STRANKA PRAVDE I POVJERENJA 15368 6,265

Ovdje je vrlo dobar rezultat ostvario Raguž i povukao dosta glasova. Sad je pitanje hoće li 90ka opet imati jakog kandidata kao 2014. Ali, ne treba u ukupnom zbiru glasova zaboraviti i Falatara koji također nije loš kandidat. Dakle, Čović u najboljem slučaju može osvojiti ovaj ili nešto veći broj glasova iz 2014, dok Komšić i dalje ima veoma dobre šanse. Sve ovisi kome će lijevo orijentisani Bošnjaci dati glas. Mišjenja sam da će Denisu dati prednost, a Komšić može povući broj glasova radikalnijih Bošnjaka koji će u njemu vidjeti posljednji bedem odbrane BiH od anamo nekog mrtvog neprijatelja HDZa.

Kad je riječ o bošnjačkom članu iz 2014, evo rezultata:

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 247235 32,867
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB - FAHRUDIN RADONČIĆ 201454 26,781
SULJAGIĆ EMIR - DEMOKRATSKA FRONTA-ŽELJKO KOMŠIĆ 114334 15,199
HADŽIOMEROVIĆ BAKIR - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 75369 10,019
HALILOVIĆ SEFER - BPS-SEFER HALILOVIĆ 66230 8,804
CERIĆ MUSTAFA - CERIĆ MUSTAFA 33882 4,504

Ovdje vidimo da je čak šest kandidata uzelo većinu glasova, Bakir tijesno ispred Fahre, pa ni Cerićevih 33000 nije bilo zanemarivo ,kao ni Seferovih 66000, jer su zajedno uzeli 100000 glasova. Poenta je da Džaferović ni u najluđim snovima neće uzeti ovaj broj glasova, po mojoj procjeni ne više od 200000, a vrlo moguće i manje, recimo 150000. Teško je predvidjeti, ali velik broj sigurno neće, više od Denisa garant neće. Mislim da realne šanse imaju da sa bošnjačkim glasovima prođuobojica, i Denis i Željko,što je opet u domenu fantastike i igre brojeva. Drugi kandidati za bošnjačkog člana ne mogu uzeti značajan broj glasova, osim ovog Hažikadić koji je zanimljiv i dosta nepoznat. Očekuje se da određeni broj glasova ode njemu, ali nedovoljno za pobjedu. Nezavisni blok može odigrati značajnu ulogu i konačnom opredjeljenju glasova ,ali ne mogu imati pobjedničkog kandidata. Vrlo bitno je kojem kandidatu će dati podršku ove manje partije, i ako bi to bio Denis, mislim da glat prolazi. Ovo je neka moja percepcija, volio bih da budem u pravu, pa da u oktobru izvučem ovaj post. :D
Lijepa analiza ... S tim što se, vrlo lako, može desiti da Bećirović, Komšić i Falatar, ukupno osvoje oko 340.000 glasova (onoliko koliko je Komšić dobio 2010-e), a da niti jedan od njih ne postane član Predsjedništva.
JThomas

#36 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by JThomas »

pa to im je i svrha.
Banksy

#38 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Banksy »

Kako sad stvari stoje, Džaferović će imati velikih problema, teško može proći jer Bećirović kupi glasove i SDP-a, i Komšićeve, a i Zvizdić svoje glasove šalje upravo Bećiroviću, a to je skoro pola SDA, ustupiće mu i svoje medije, FTV i Klix su već krenuli s njegovom promocijom, pitanje je šta će Fahro, hoće li se usuditi na novu kandidaturu, početak je, ali trenutno, Bećirović stoji najbolje...
Seawolf

#39 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Seawolf »

JThomas wrote:pa to im je i svrha.
Ovima iz NS-e je prvi put da imaju kandidata za Predsjedništvo ... Može biti da nisu dobro upoznati sa odredbama Izbornog zakona. Možda misle da svaki birač u Federaciji može birati i jednog bošnjačkog i jednog hrvatskog kandidata sa lista za Predsjedništvo :)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#40 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by sabina1 »

Zeljka Komsica nema na listi ?

A joj on je Hrvat...kako sam samo glupa :zid:
Maraschino

#41 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Maraschino »

Image

Treba ovu anketu poslati onom kepecu prije no se odluci za kandidaturu. Bez osnova napada onu zenu a sve ankete upravo tako pokazuju.
kockakockica

#42 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by kockakockica »

sabina1 wrote:Zeljka Komsica nema na listi ?

Nemoj mlada glavom :lol:

Ti si ona sto je samo prije nekoliko mjeseci rekla da od Trebevicke zicare nema nista, pa sam te ja uputio. Ovaj put da te uputim da glasas za Zeljkana, jer od one Vase cackalice Falatara nema nista :D

Evo tu mores puljku stisnuti https://xoyondo.com/ap/naeaa96rrPsaMru
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by sabina1 »

kockakockica wrote:
sabina1 wrote:Zeljka Komsica nema na listi ?

Nemoj mlada glavom :lol:

Ti si ona sto je samo prije nekoliko mjeseci rekla da od Trebevicke zicare nema nista, pa sam te ja uputio. Ovaj put da te uputim da glasas za Zeljkana, jer od one Vase cackalice Falatara nema nista :D

Evo tu mores puljku stisnuti https://xoyondo.com/ap/naeaa96rrPsaMru

Da nije bilo donatora bilo kao i sve do sada - mudo labudovo....

Ne vjerujem SDA NISTA , toliko su puta slagali , prevarili i opljackali da ne vjerujem njima ni jednu jedinu rijec , pogotovo ne vjerujem da je SDA gradonacelnik iz minornog gradskog budzeta uz pomoc milionski gubitaskog gradskog preduzeca Bazeni ili uz pomoc preduzeca za odrzavanje zicare u vrijeme kad zicara nije bila ni zamisljena mogao izgraditi kulu od karata...maketu od zicare oni nisu u stanju napraviti..

Offermanu kapa do poda jer je ostvario svoj san i san ovog grada uprkos minderaskim bitangama i varalicama...
Smrcak15

#44 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Smrcak15 »

E bas si jadna Bosno ako izaberes jednog dzeferovica kome ce izetbegovic diktirati stvari pored jednog mirsad hadzikadica gromade od intelektualca
It_is_a_Leclerc

#45 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by It_is_a_Leclerc »

Još jedna anketa na Klixu u kojoj kandidati ljevice osvajaju po 70% glasova. Na veliku žalost forumaša Klixa (među kojima sam i sam), na izborima, za razliku od foruma, glasaju i oni manje obrazovani što misle da je laptop protiavionsko oružje, razni uposlenici agencije za bog te dragi pita šta, poslušno biračko tijelo, tetke i majke u maramama koje glasaju po inerciji od 1990. i sl.

Zato bih rekao da je najobjektivniji rezultat (što je daleko od mojih želja)
1. Radončić
2. Džaferović
(Ili obrnuto. Mislim da će biti baš utijesno).
3. Bećirović
4. Šepić
I tako dalje.
putokaz1

#46 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by putokaz1 »

1. Radončić
2. Džaferović
3. Bećirović
4. Šepić
I tako dalje.[/quote]
Zanimljiva prognoza
Zašto svako podcjenjuje Sejfudina Tokića kao kandidata za člana Predsjedništva
Ja koji sve znam neznam koja je stranka čojk(SRSBIH,UBSD,SDBH,SDP BH,SDU BH,SDU 2002,ASDA,DNZ?...LIK je bio sve..)
Maraschino

#47 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by Maraschino »

It_is_a_Leclerc wrote:Još jedna anketa na Klixu u kojoj kandidati ljevice osvajaju po 70% glasova. Na veliku žalost forumaša Klixa (među kojima sam i sam), na izborima, za razliku od foruma, glasaju i oni manje obrazovani što misle da je laptop protiavionsko oružje, razni uposlenici agencije za bog te dragi pita šta, poslušno biračko tijelo, tetke i majke u maramama koje glasaju po inerciji od 1990. i sl.

1. Radončić
2. Džaferović
3. Bećirović
4. Šepić
I tako dalje.
Tako brate sta krijes kada su svi primjetili simpatije.
N.N.

#48 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by N.N. »

Denis ce da uzme, ubjedljivo :-D
putokaz1

#49 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by putokaz1 »

N.N. wrote:Denis ce da uzme, ubjedljivo :-D
Iz Tvojih Usta u Božje Uši
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#50 Re: Prognoza za bosnjackog clana predsjednistva

Post by plain vanilla »

Uzima ovo Denis, ali zato ce Zeljko izgubiti. Osim ako Hercegovci njemu daju glas, ali u limburgu mjesecu.
Post Reply