UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
- Altsa
#26 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Prvo da se zna da se ne moze uzeti novu upravitelj dok se ne rasciste racuni sa prethodnim. Pa svako bi to radio. nabio dugovanja i onda hop promijenio upravitelja.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#27 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
zato je osnovno pitanje njihovo stanje računa. bez te informacije je sve šuplja priča.
- Bloo
- Globalna šefica
#28 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Osim kad ti se nametne novi upravitelj.Altsa wrote:Prvo da se zna da se ne moze uzeti novu upravitelj dok se ne rasciste racuni sa prethodnim. Pa svako bi to radio. nabio dugovanja i onda hop promijenio upravitelja.
- Altsa
#29 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Pa da imaju ista na racunu upravitelj bi to iskoristio da pokrije dugovanja.
- Chmoljo
#30 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
a koja će to još situacija biti osim one kada dotadašnji upravitelj gubi certifikat?Bloo wrote:Osim kad ti se nametne novi upravitelj.Altsa wrote:Prvo da se zna da se ne moze uzeti novu upravitelj dok se ne rasciste racuni sa prethodnim. Pa svako bi to radio. nabio dugovanja i onda hop promijenio upravitelja.
- Chmoljo
#31 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
da, vjerovatno je on njima sve uredno zaračunavao, a oni nisu plaćali. pitanje je koliki je taj dug: 100, 200, 1000, 10000?Altsa wrote:Pa da imaju ista na racunu upravitelj bi to iskoristio da pokrije dugovanja.
- VladaFBiH
#32 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
ja bih dodao još jednu stvar - ako sam dobro shvatio pojedinačne tužbe su u rangu između 800 i 1.000KM što znači da niko nije ništa platio već dugi niz godina a očekuje se da upravitelj nešto radiChmoljo wrote:hajde polako,
ne valja vam stav, jer nećete halabukom ništa riješiti. prvo se smirite, upoznajte sa svojim pravima, pa ćete znati i mogućnosti.
1. firma očito nije fiktivna, jer ni te tužbe nisu fiktivne. ako je nešto nepravedno, ne mora značiti da nema osnova za to.
2. vaš najveći problem je nerješiv - mala ste zgrada. niko se neće otimati za vas. vaše mjesečne uplate jedva mogu, ako uopšte mogu pokriti najosnovnije stvari.
možemo i odokativno sračunati:
neka su tri stana po 60 i tri po 80 kvadrata. neka je taj stan koji je napušten od 60 kvadrata.
(0,25*60x2) + (0,25*80x3) = 30 + 60 = 90 KM
dakle, vi mjesečno uplatite 90 KM. od toga upravitelj ima pravo uzeti 17% BEZ PDV-a. dakle 17,90 KM sa PDVom ide upravitelju i vama ostaje 72 KM.
dakle, vi u startu imate finansijski problem.
on se može riješiti tako što ćete donijeti odluku kojom ćete povećati naknadu, da možete riješiti neke stvari u hauastoru.
3. ako vam je sve to TOLIKI problem, izaberite predstavnika stanara između sebe, ali obzirom koliko ste mali, bilo bi idealno da se odrekne naknade zarad haustora. jer i to je dodatnih 12,5% na tih 90 KM. ako nemate predstavnika, Ministarstvo će vam dodijeliti prinudnog, a koji će bez pardona uzeti tu naknadu, a pitanje je hoće li išta raditi da vam pomogne.
4. upravitelj je zakonski obavezan obavijestiti stanare o stanju računa, i nema zakonskog osnova da to krije od bilo kojeg stanara. ne nasjedajte priču o zaštiti ličnih podataka, jer se to odnosi samo na stanje duga pojedinih stanara, a ne ukupno stanje cijele zgrade. jedino se mogu praviti ludi i reći da za to treba PEV, ali onda se vraćamo na tačku 3. - IZABERITE PEVa. ali svi svakako zaprijetite inspekcijom ukoliko odbiju, i ako nastave po svom i otiđite u inspekciju. za nadzor je nadležno Ministarstvo prostornog uređenja. nalazi se u ulici Hamida Dizdara, ispod hotela Zagreb.
ovako samo dokazujete da vas to baš i ne tangira previše, jer niko neće da se toga istinski prihvati.
kada budete znali koliko uopšte imate para, onda ćete moći i neke konkretnije korake preduzeti.
Last edited by VladaFBiH on 25/05/2018 14:51, edited 1 time in total.
- Altsa
#33 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Zaracunavao a nije nista radio i pare potrosio. lopovska banda.Chmoljo wrote:da, vjerovatno je on njima sve uredno zaračunavao, a oni nisu plaćali. pitanje je koliki je taj dug: 100, 200, 1000, 10000?Altsa wrote:Pa da imaju ista na racunu upravitelj bi to iskoristio da pokrije dugovanja.
- VladaFBiH
#34 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
kako je trošio pare ako nisu plaćali?Altsa wrote:Zaracunavao a nije nista radio i pare potrosio. lopovska banda.Chmoljo wrote:da, vjerovatno je on njima sve uredno zaračunavao, a oni nisu plaćali. pitanje je koliki je taj dug: 100, 200, 1000, 10000?Altsa wrote:Pa da imaju ista na racunu upravitelj bi to iskoristio da pokrije dugovanja.
- Altsa
#35 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
ne valja ti logika. stanari ocekuju da se radi po haustoru dok oni redovno placaju. cak ako se nema para upravitelj ima mogucnost da se kreditira i zavrsi posao za koji su mu potrebne pare. e sad koja je bila naplativost u zgradi tesko je znati pa posti mogucnost da upravitelj nije htio nista da radi jer je mali % naplativosti.VladaFBiH wrote:ja bih dodao još jednu stvar - ako sam dobro shvatio pojedinačne tužbe su u rangu između 800 i 1.000KM što znači da niko nije ništa platio već dugi niz godina a očekuje se da upravitelj nešto radiChmoljo wrote:hajde polako,
ne valja vam stav, jer nećete halabukom ništa riješiti. prvo se smirite, upoznajte sa svojim pravima, pa ćete znati i mogućnosti.
1. firma očito nije fiktivna, jer ni te tužbe nisu fiktivne. ako je nešto nepravedno, ne mora značiti da nema osnova za to.
2. vaš najveći problem je nerješiv - mala ste zgrada. niko se neće otimati za vas. vaše mjesečne uplate jedva mogu, ako uopšte mogu pokriti najosnovnije stvari.
možemo i odokativno sračunati:
neka su tri stana po 60 i tri po 80 kvadrata. neka je taj stan koji je napušten od 60 kvadrata.
(0,25*60x2) + (0,25*80x3) = 30 + 60 = 90 KM
dakle, vi mjesečno uplatite 90 KM. od toga upravitelj ima pravo uzeti 17% BEZ PDV-a. dakle 17,90 KM sa PDVom ide upravitelju i vama ostaje 72 KM.
dakle, vi u startu imate finansijski problem.
on se može riješiti tako što ćete donijeti odluku kojom ćete povećati naknadu, da možete riješiti neke stvari u hauastoru.
3. ako vam je sve to TOLIKI problem, izaberite predstavnika stanara između sebe, ali obzirom koliko ste mali, bilo bi idealno da se odrekne naknade zarad haustora. jer i to je dodatnih 12,5% na tih 90 KM. ako nemate predstavnika, Ministarstvo će vam dodijeliti prinudnog, a koji će bez pardona uzeti tu naknadu, a pitanje je hoće li išta raditi da vam pomogne.
4. upravitelj je zakonski obavezan obavijestiti stanare o stanju računa, i nema zakonskog osnova da to krije od bilo kojeg stanara. ne nasjedajte priču o zaštiti ličnih podataka, jer se to odnosi samo na stanje duga pojedinih stanara, a ne ukupno stanje cijele zgrade. jedino se mogu praviti ludi i reći da za to treba PEV, ali onda se vraćamo na tačku 3. - IZABERITE PEVa. ali svi svakako zaprijetite inspekcijom ukoliko odbiju, i ako nastave po svom i otiđite u inspekciju. za nadzor je nadležno Ministarstvo prostornog uređenja. nalazi se u ulici Hamida Dizdara, ispod hotela Zagreb.
ovako samo dokazujete da vas to baš i ne tangira previše, jer niko neće da se toga istinski prihvati.
kada budete znali koliko uopšte imate para, onda ćete moći i neke konkretnije korake preduzeti.
- MarlboroGold
#36 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Znam, ali nema veze. Ne košta ih provjeriti naročito kada nisu dobili nikakvo stanje računa ili izvod otvorenih stavki.Chmoljo wrote:tačno. samo što je ovdje zastarni rok 3 godine.MarlboroGold wrote:I ako naloži, dobro provjerite da li ima zastarjelih potraživanja. Sudovi se inače time ne bave i ne ulaze u starost, pa oni koji tuže pokušavaju i to da naplate.
U vezi samog utuživanja, u pravu si. To je jedna od obaveza upravitelja nakon slanja opomene i ne plaćanja po istoj.
-
dječak sa šibicama
#37 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
gidra wrote:Na koji način predstavnik može klepiti lovu sa računa? Nisam nikada razmišljao o ovome...dječak sa šibicama wrote:Mozda i bolje sto nemate predstavnika stanara, mi smo ih trojicu ili cetvoricu izmijenjali nakon rata, samo jedan posten bio ali umro jadnicak star bio. Ovi ostali, nema koji se nije napljackao nasih para, i jos nas gledaju u oci ne trepnu od stida, kazu "ne znam ja nista, dokazi ako mozes"
pa sad, kako oni kazu 'dokazi ako mozes' znaci da mi stanari ne znamo shemu, znamo samo da pare dobiju noge
poslije rata su maznjavali pare koje su se skupljale za vodu, tada vodovod nije slao racune vec posalju zajednicki racun za cca 20 - 30 stanova u stubistu ne znam tacno koliko ima zaista, i onda predsjednik kucnog savjeta skuplja pare po clanu... te pare su nestale, saznali smo tek godinama kasnije, kad su nam dosla potrazivanja VIKa za neplacene racune
kod nas su ljudi nepismeni, ali za ukrasti maheri
- Altsa
#38 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
pa zena kaze da su redovno placali. pa na racun mu lijezu pare koje placa jedna zgrada on ih usmjeri na nesto drugo a ne na opravak te zgrade. ja problema ukrast.
- Bloo
- Globalna šefica
#39 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Moja zgrada je specifična (duga priča, jevreji, neetažirano et cetera) i Sarajevostan je bio upravitelj i nismo imali PEV, već jednostavno svako zvao po nahođenju. I uplaćivali ostali stanari rijetko. Samo odjednom osvanuli novi računi, novi upravitelj. PrisilniChmoljo wrote:a koja će to još situacija biti osim one kada dotadašnji upravitelj gubi certifikat?Bloo wrote:Osim kad ti se nametne novi upravitelj.Altsa wrote:Prvo da se zna da se ne moze uzeti novu upravitelj dok se ne rasciste racuni sa prethodnim. Pa svako bi to radio. nabio dugovanja i onda hop promijenio upravitelja.
Ko će sad maltretirati sa novim ispočetka
- Chmoljo
#40 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
fazon je u tome što se nogiraniBloo wrote:
Moja zgrada je specifična (duga priča, jevreji, neetažirano et cetera) i Sarajevostan je bio upravitelj i nismo imali PEV, već jednostavno svako zvao po nahođenju. I uplaćivali ostali stanari rijetko. Samo odjednom osvanuli novi računi, novi upravitelj. Prisilni
Ko će sad maltretirati sa novim ispočetka
- Bloo
- Globalna šefica
#41 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
.dramaChmoljo wrote:fazon je u tome što se nogiraniBloo wrote:
Moja zgrada je specifična (duga priča, jevreji, neetažirano et cetera) i Sarajevostan je bio upravitelj i nismo imali PEV, već jednostavno svako zvao po nahođenju. I uplaćivali ostali stanari rijetko. Samo odjednom osvanuli novi računi, novi upravitelj. Prisilni
Ko će sad maltretirati sa novim ispočetkasarajevostan vam dao otkaz
Mogli su i onijeh 5 KM sa računa prebacit novom.
- Chmoljo
#42 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
i hoće sve dok se ljudi ne počnu baviti sobom i svojim pravima i obavezama, umjesto što odgovornost prebacuju na druge.Altsa wrote:Zaracunavao a nije nista radio i pare potrosio. lopovska banda.Chmoljo wrote:da, vjerovatno je on njima sve uredno zaračunavao, a oni nisu plaćali. pitanje je koliki je taj dug: 100, 200, 1000, 10000?Altsa wrote:Pa da imaju ista na racunu upravitelj bi to iskoristio da pokrije dugovanja.
svaki zakon polazi od činjenice da svako normalan ima interes za svoju materijalnu imovinu. međutim, svjedoci smo da stanari po zgradama i nisu baš zagrijani i onda problem nastaje kada je nezainteresovanost hronična.
pa neće niko za tebe čuvati tvoje stvari.
- Chmoljo
#43 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
fino. od tuđih para sa zajedničkog računa.VladaFBiH wrote: kako je trošio pare ako nisu plaćali?
-
saldin45
#44 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Njegova je obaveza da vam izda račun, a vaša je obaveza da platite dug. Međutim, ako isti nije izvršio uslugu a zahtjeva naplatu duga, tada imate situaciju prevare povjerioca a što je kažnjivo KZ. Pa bih na vašem mjestu otišao u tužilaštvo i protiv istog podigao krivičnu prijavu. Štoviše, jasno bih onamo i dodao da ste lično sanirali objekat a za poslove koje su bile njegova obaveza jer da niste isto učinili bila bi narešena vaša sigurnost stanovanja (čišćenje dimnjaka - zapaljenje dimnjaka usljed neodržavanja je direktno ugrožavanje života stanara). Morate znati da bez obzira dal vi platili ili ne, on u nekim situacijama MORA obaviti svoju obavezu ili otkazati ugovorni odnos... LP, Aldin!lijepa u dusi wrote:Kompletan haustor je zbog bezobrazluka upravitelja, Famos Gradnja d.d. Sarajevo, odlucio prestati placati za njihove "usluge". Naime, nakon godina i godina redovnog placanja, nikada niko nije dosao da okreci ili ocisti haustor, nemamo rasvjete u haustoru, dimnjak cisti dimnjacar po pozivu stanara kojeg i platimo, bukvalno vec godinama odrzavamo sami haustor, iako je spomenuta firma sve uredno naplacivala. Na svaki poziv da se nesto uradi, odgovor je bio "Kad se skupi dovoljno para na racunu", sto se naravno po njima nikad nije desilo. A znam da je to cista ubleha jer su svi stanari placali.
Nakon nekog vremena, svi smo u dogovoru prestali placati jer je to sto rade cisti bezobrazluk. Sada stize opomena svima, pred poziv na sud, i terete svakog od nas za cca 800 KM.
Ako ima imalo zakona i pravde, mi njih mozemo tuziti jer pokusavaju naplatiti uslugu koju ne pruzaju, na stranu sto su propala firma koja pokusava ublehama da zaradi novac za dzepove pojedinaca.
Ukoliko oni tuze nas, stanare, a ocigledno hoce, kakve su sanse da zaista i dobiju na sudu? Kakve su sanse nas stanara da mi njih tuzimo za pokusaj naplacivanja usluge na prevaru?
Molim vas, postove koji odisu "humorom" zadrzite za sebe.
Last edited by saldin45 on 25/05/2018 15:21, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#45 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
niko u haustoru ne plaća godinama (tako je postavljać teme rekao), nemaju PEV-a - zašto bi upravitelj finansirao išta kada ne postoji ni marka na računu a ne postoji ni prilivi i sad mi ti kažeš da se upravitelj trebao zadužiti da im održava haustor... fakat mi ne valja logikaAltsa wrote:ne valja ti logika. stanari ocekuju da se radi po haustoru dok oni redovno placaju. cak ako se nema para upravitelj ima mogucnost da se kreditira i zavrsi posao za koji su mu potrebne pare. e sad koja je bila naplativost u zgradi tesko je znati pa posti mogucnost da upravitelj nije htio nista da radi jer je mali % naplativosti.VladaFBiH wrote: ja bih dodao još jednu stvar - ako sam dobro shvatio pojedinačne tužbe su u rangu između 800 i 1.000KM što znači da niko nije ništa platio već dugi niz godina a očekuje se da upravitelj nešto radi
ako ne valja upravitelj fino ga promijeniš a ne prestaneš plaćati i to godinama i onda se žališ kako te taj isti tuži
Last edited by VladaFBiH on 25/05/2018 15:24, edited 2 times in total.
- VladaFBiH
#46 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
svaki haustor ima svoj račun jednostavno rečeno: nema priliva = prazan račun. Nema tu nikakvih zajedničkih računa (osim ako se nešto nije promijenilo a da ja to ne znam)Chmoljo wrote:fino. od tuđih para sa zajedničkog računa.VladaFBiH wrote: kako je trošio pare ako nisu plaćali?
-
dječak sa šibicama
#47 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
jel to sigurno da svaki haustor ima svoj racun?
i stvarno, kako se i na koji nacin, zakonski, moze provjeriti ispunjava li firma koja brine o ulazu, svoje obaveze... evo u ovom primjeru, oni hoce pare a nista nisu uradili u stubistu, kako sutra na sudu dokazati da oni nisu nista uradili. ako svaki haustor ima svoj racun, onda se moze provjeriti priliv i odliv novca i u koje svrhe... ali kod nas je ionako sve lopovluk, ako vise instance mogu po 20 puta u 20 godina renovirati istu ulicu ili plocnik, kako se koja stranka docepa vlasti tako renoviraju ulicu sa asfaltom koji rukama mozes lomiti (primjer iz Banjaluke) i niko tu ni ne postavlja pitanje jer su svi u talu... sto onda slicno ne bi radili i upravitelji.
i stvarno, kako se i na koji nacin, zakonski, moze provjeriti ispunjava li firma koja brine o ulazu, svoje obaveze... evo u ovom primjeru, oni hoce pare a nista nisu uradili u stubistu, kako sutra na sudu dokazati da oni nisu nista uradili. ako svaki haustor ima svoj racun, onda se moze provjeriti priliv i odliv novca i u koje svrhe... ali kod nas je ionako sve lopovluk, ako vise instance mogu po 20 puta u 20 godina renovirati istu ulicu ili plocnik, kako se koja stranka docepa vlasti tako renoviraju ulicu sa asfaltom koji rukama mozes lomiti (primjer iz Banjaluke) i niko tu ni ne postavlja pitanje jer su svi u talu... sto onda slicno ne bi radili i upravitelji.
- Chmoljo
#48 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
nije tačno.VladaFBiH wrote:svaki haustor ima svoj račun jednostavno rečeno: nema priliva = prazan račun. Nema tu nikakvih zajedničkih računa (osim ako se nešto nije promijenilo a da ja to ne znam)Chmoljo wrote:fino. od tuđih para sa zajedničkog računa.VladaFBiH wrote: kako je trošio pare ako nisu plaćali?
nema svaka zgrada svoj račun u banci, i nikada to nije bila obaveza. može imati, ali ne mora.
- Altsa
#49 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
Ovom iz Vlade FBiH bi preporucio da procita naslovni post pazljivije pa tek onda da da nesto pise. tako bi procitao da su stanari godinama redovno placali upravitelju i da po tome mora imati para na racunu. a ti ako ne kontas kako se pare prebacuju sa racuna na racun onda sa tobom svaka daljnja diskusija je beskorisna. pa ovi lopovi iz Eko Inga tj. familija koja je drzala tu propalu firmu su na osnovu nasih para ljetovali na egzoticnim destinacijama dok nama nisu bili u stanju poptaviti ulazna vrata.
Gledaj kako se to radi lafcino iz vlade fbih.
Gledaj kako se to radi lafcino iz vlade fbih.
Last edited by Altsa on 25/05/2018 15:33, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#50 Re: UPRAVITELJ NEOSNOVANO TUZI STANARE-molim pomoc!
nema.dječak sa šibicama wrote:jel to sigurno da svaki haustor ima svoj racun?
upravitelj je dužan otvoriti zajednički račun za uplate koji mora biti odvojen od računa upravitelja, ali ne mora svaka zgrada imati svoj račun. pa pogledajte uplatnice od istog upravitelja iz dvije različite zgrade i uporedite transakcijske račune, vidjećete da su isti.
upravitelj je dužan voditi evidenciju, i iz te mase znati koliko je čije.
tako da je jasno kako upravitelj uopšte može kreditirati zgradu - od para druge zgrade.