Ili nastavnik SH u jednoj skoli u BL jednom davno,....svilenjak wrote:Jedna moja pokojna komšinica našeg komšiju Mahmuta je zvala Mamut. Čovjek samo koluta očima.
Ptičica je prnula sa grane
i jos dao keca nekima sto su se nasmijali na to. Ziva istina.
Ja sam uvijek govorio truhlo, mahmuran,... jer se tako govorilo - ali sam pomno pazio da takvo sto ne napisem. Usvojio sam glas H u rijeci Historija. Istorija mi danas zvuci ko iljada i sl. Na svim svjetskim jezicima ta rijeci (inace grckog porijekla) pocinje sa H. History, Historie, Historia.... pa mi je logicnije i nasu istoriju pocinjati sa H.
Glas H ima svoje mjesto u nekim rjecima ali ne bas svim. Mozda je nekada bilo normalno ali mislim da je danas pretjerano govoriti i pisati saHat umjesto sat, meHko umjesto mekano,.... cak i kaHva je pomalo diskutabilna - osim ako se ne radi o naglasku da je ono prvo dobra - odnosno kvalitetna.
Odsustvo glasa H u YU je uticajem standardizacije srpskog jezika koji je tu formu unio u SH. A odsustvo glasa H u srpskom jeziku je vjerovatno zbog odsustva istog glasa u turskom. Turci kazu otel, armonika, armonija,....