Nije soba. Nije se moglo u sobu, tukli Jugosloveni aubicama. U podrumu.kmirsad wrote:insomnia78 wrote:Takoe, bili samo Muslimani. Bošnjake je Alija izmislio 93-e u ‘otelujes ,,, nakon što je pojeo porciju mladog sira i kajmaka...
Koji je bio broj sobe...
Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- insomnia78
#26 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- kmirsad
#27 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
insomnia78 wrote:Nije soba. Nije se moglo u sobu, tukli Jugosloveni aubicama. U podrumu.kmirsad wrote:insomnia78 wrote:Takoe, bili samo Muslimani. Bošnjake je Alija izmislio 93-e u ‘otelujes ,,, nakon što je pojeo porciju mladog sira i kajmaka...
Koji je bio broj sobe...
- agent_zero
#28 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Klix i komentari koje je ono primitivno pašče Zilidžić angažovao rade svoj priljavi posao po internet bespućima... Primitivna, zatucana, poturčena Bakirovsko-Erdoganska zelena fašistička govna kojima je trn u oku prosperitet koji je ova zemlja imala dok je Tito (ustat kad mu se ime spomene) bio živ, pa i poslije.
Sram i stid bando jedna zelena fašistička da vas bude!
- bh.tornjak
- insomnia78
#30 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
agent_zero wrote:Klix i komentari koje je ono primitivno pašče Zilidžić angažovao rade svoj priljavi posao po internet bespućima... Primitivna, zatucana, poturčena Bakirovsko-Erdoganska zelena fašistička govna kojima je trn u oku prosperitet koji je ova zemlja imala dok je Tito (ustat kad mu se ime spomene) bio živ, pa i poslije.
- insomnia78
#31 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
A dje vi je sad taj Tito i ta Jugoslavija?
- kmirsad
- insomnia78
-
kiligonzales
#34 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ono sto se predstavlja inace u nasem bosnjackom korpusu kao lose jeste obracunavanje sa djelom Bosnjaka koji je bio u ustaskom rezimu, agrarne i drustvene reforme koje su dovele do otimanja necije imovine u kojoj su mnogo izgubili mnogi begovi, pase, age koji su imali velike imetke, te oteti vakufi institucija islamske zajednice, proganjanje pojedinim imama, politicko kompromitovanje pojedinih intelektualaca , te pojedine porusene dzamije i neka druga slicna imovina koje se nisu uklapale u postojece gradske planove i infrastrukturalne projekte sirom BiH, taj neki komunisticki stav prema religiji koji nije davao da se ista razmase do te mjere da ona bude mjerilo sistemu i drustvu i td.ultima_palabra wrote:Alternative su bile restauracija Kraljevine ili sovjetska čizma. U oba navedena slučaja Bošnjaka i Bosne kakve danas poznajemo bi nestalo.
Ali ne uzima se u obzir ono sto je bilo dobro, mnogi su se opismenili, mnoge institucije su evoluirale i prihvatile moderniji zapadnjacki pristup znanju, nauci uopste, stvorila se i kakva takva privreda koja je stvarala mnogo sto sta za sebe i druge, islamska zajednica BiH je okupljala svu jugoslovensku tadasnju ulemi kroz IZ YU, sa sjedistem u Sarajevu. Mnoge razorene dzamije iz 2 svijetskog rata su se obnovile, nove sagradile. Muslimani sa veliko M kao narod postali su bitnijim politickim faktorom u svojoj zemlji, te su i sami postali vaznim funkcionerima unutar jugoslovenskog pa i BH drustva. Naravno tu dolazimo i do tih nekih socijalnih tekovina, koji su se stvorile kroz sistem samopupravljanja i taj ekonomski model u kome bi pojedinac dok god je u istoj drzavnoj firmi imao pravo steci stanarsko pravo unutar kompleksa koji je pomenuta firma sagradila, odlazak u neki firmin smjestaj na odmor, radnik se vrednovao i ponesto i pitao i td.
-
kiligonzales
#35 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
To je Tunjo izmislio, ha i njega Tile oskolovo...kmirsad wrote:insomnia78 wrote:Takoe, bili samo Muslimani. Bošnjake je Alija izmislio 93-e u ‘otelujes ,,, nakon što je pojeo porciju mladog sira i kajmaka...
Koji je bio broj sobe...
-
kiligonzales
#36 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Prnula jes, ali nostalgicari su ostali za njom.BHCluster wrote:Ko da je bitno Jugoslavija prnula u chabar.
Uskoro nece bit ni nostalgicara
-
hAZNADAR
#37 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nastup Jugoslovena, jugonostalgicara,... na ovom forumu samo potvrdjuje da je korijen tolikog obima zlocina prema Bosnjacima u ratu i danasnje diskriminacije - upravo u jugoslovenskim standardima i jugo vrednovanju naroda. Nisu naravno Jugosloveni osmislili i isplanirali genocid - ali su stvorili preduslove za to. Neki narodi kao vise vrijede a neki manje, neciji zivot vise vrijedi a neciji manje. Neki narodi neupitno postoje a neki izmisljeni u hotelu. Uzalud postiranje dostupnih informacija i o Saboru i o historijatu pa vracanju bosnjackog imena - jugoslovenstvo je poput nacizma mentalna bolest. Sa tom razlikom sto su mnogi nacisti prevazisli ranija ubjedjenja ali Jugosloveni nikada nece moci tumaciti Bosnjake u istom rangu kao ostale.insomnia78 wrote: Takoe, bili samo Muslimani. Bošnjake je Alija izmislio 93-e u ‘otelu
Mislis Muslimana? Istini za volju nije bas da su ih ovi nesto zaduzili da bi ih uzdizali
Srecom u nesreci - veci je problem negiranje i omalovazavanje Bosnjaka javno u Banjaluci nego forumasko pod pseudonimom od strane FGR miseva.
A vezano za temu - ponavljam. Komunizam nije problem niti nesto lose - jugoslovenstvo je bilo i ostalo zlo.
-
hAZNADAR
#38 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Vala, nisu ni crveni cvjecke. Crveni i zeleni - dvije krajnosti. Isto sranje drugo pakovanje. Da ih je sve na jednu livaduagent_zero wrote:Klix i komentari koje je ono primitivno pašče Zilidžić angažovao rade svoj priljavi posao po internet bespućima... Primitivna, zatucana, poturčena Bakirovsko-Erdoganska zelena fašistička govna kojima je trn u oku prosperitet koji je ova zemlja imala dok je Tito (ustat kad mu se ime spomene) bio živ, pa i poslije.
-
hAZNADAR
#39 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Prica o opismenjevanju u XX vijeku u po Evrope je kao danas spominjati autoput, mobile,...kiligonzales wrote:Ono sto se predstavlja inace u nasem bosnjackom korpusu kao lose jeste obracunavanje sa djelom Bosnjaka koji je bio u ustaskom rezimu, agrarne i drustvene reforme koje su dovele do otimanja necije imovine u kojoj su mnogo izgubili mnogi begovi, pase, age koji su imali velike imetke, te oteti vakufi institucija islamske zajednice, proganjanje pojedinim imama, politicko kompromitovanje pojedinih intelektualaca , te pojedine porusene dzamije i neka druga slicna imovina koje se nisu uklapale u postojece gradske planove i infrastrukturalne projekte sirom BiH, taj neki komunisticki stav prema religiji koji nije davao da se ista razmase do te mjere da ona bude mjerilo sistemu i drustvu i td.ultima_palabra wrote:Alternative su bile restauracija Kraljevine ili sovjetska čizma. U oba navedena slučaja Bošnjaka i Bosne kakve danas poznajemo bi nestalo.
Ali ne uzima se u obzir ono sto je bilo dobro, mnogi su se opismenili, mnoge institucije su evoluirale i prihvatile moderniji zapadnjacki pristup znanju, nauci uopste, stvorila se i kakva takva privreda koja je stvarala mnogo sto sta za sebe i druge, islamska zajednica BiH je okupljala svu jugoslovensku tadasnju ulemi kroz IZ YU, sa sjedistem u Sarajevu. Mnoge razorene dzamije iz 2 svijetskog rata su se obnovile, nove sagradile. Muslimani sa veliko M kao narod postali su bitnijim politickim faktorom u svojoj zemlji, te su i sami postali vaznim funkcionerima unutar jugoslovenskog pa i BH drustva. Naravno tu dolazimo i do tih nekih socijalnih tekovina, koji su se stvorile kroz sistem samopupravljanja i taj ekonomski model u kome bi pojedinac dok god je u istoj drzavnoj firmi imao pravo steci stanarsko pravo unutar kompleksa koji je pomenuta firma sagradila, odlazak u neki firmin smjestaj na odmor, radnik se vrednovao i ponesto i pitao i td.
Eto - niko drugi nije mogao imati skole - maksuz i samo YU.
- kmirsad
#40 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Znači nisu Srbija i SANU... ja, ja... Jugosloveni četnicima utabali preduslove Srbiji da napravi genocid...hAZNADAR wrote:Nastup Jugoslovena, jugonostalgicara,... na ovom forumu samo potvrdjuje da je korijen tolikog obima zlocina prema Bosnjacima u ratu i danasnje diskriminacije - upravo u jugoslovenskim standardima i jugo vrednovanju naroda. Nisu naravno Jugosloveni osmislili i isplanirali genocid - ali su stvorili preduslove za to. Neki narodi kao vise vrijede a neki manje, neciji zivot vise vrijedi a neciji manje. Neki narodi neupitno postoje a neki izmisljeni u hotelu. Uzalud postiranje dostupnih informacija i o Saboru i o historijatu pa vracanju bosnjackog imena - jugoslovenstvo je poput nacizma mentalna bolest. Sa tom razlikom sto su mnogi nacisti prevazisli ranija ubjedjenja ali Jugosloveni nikada nece moci tumaciti Bosnjake u istom rangu kao ostale.insomnia78 wrote: Takoe, bili samo Muslimani. Bošnjake je Alija izmislio 93-e u ‘otelu
Mislis Muslimana? Istini za volju nije bas da su ih ovi nesto zaduzili da bi ih uzdizali
Srecom u nesreci - veci je problem negiranje i omalovazavanje Bosnjaka javno u Banjaluci nego forumasko pod pseudonimom od strane FGR miseva.
A vezano za temu - ponavljam. Komunizam nije problem niti nesto lose - jugoslovenstvo je bilo i ostalo zlo.
-
hAZNADAR
#41 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Da upravo tako. I logisticki i ideoloski.kmirsad wrote: Znači nisu Srbija i SANU... ja, ja... Jugosloveni četnicima utabali preduslove Srbiji da napravi genocid...
- djkurt
#42 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Da se ne lažemo, mojoj neni Bošnjakinji, rođena mati u SFRJ nije dala da ide u školu, što će ti ga reć da su Bošnjaci sami krivi za svoju sudbinu, tek kad smo se opismenili u većoj mjeri (mislim na narod a ne na elitu) dobili smo Državu Bosnu i Hercegovinu. Kakva je takva je Država je, sviđalo se to nekome ili ne i konačno se možemo s ponosom zvati Bošnjaci a da me zaole kita šta jugosloveni, srbi, hrvati, balije i booošnje misle. Problem je što se javno obrazovanje danas srozava maksimalno, tako da bi lako mogli izgubiti i ono što smo u proteklom ratu ostvarili.hAZNADAR wrote:Prica o opismenjevanju u XX vijeku u po Evrope je kao danas spominjati autoput, mobile,...kiligonzales wrote:Ono sto se predstavlja inace u nasem bosnjackom korpusu kao lose jeste obracunavanje sa djelom Bosnjaka koji je bio u ustaskom rezimu, agrarne i drustvene reforme koje su dovele do otimanja necije imovine u kojoj su mnogo izgubili mnogi begovi, pase, age koji su imali velike imetke, te oteti vakufi institucija islamske zajednice, proganjanje pojedinim imama, politicko kompromitovanje pojedinih intelektualaca , te pojedine porusene dzamije i neka druga slicna imovina koje se nisu uklapale u postojece gradske planove i infrastrukturalne projekte sirom BiH, taj neki komunisticki stav prema religiji koji nije davao da se ista razmase do te mjere da ona bude mjerilo sistemu i drustvu i td.ultima_palabra wrote:Alternative su bile restauracija Kraljevine ili sovjetska čizma. U oba navedena slučaja Bošnjaka i Bosne kakve danas poznajemo bi nestalo.
-
skank
#43 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
o
Last edited by skank on 11/05/2018 23:53, edited 1 time in total.
-
kiligonzales
#44 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Trebamo sagledati realno tu sliku, Jugoslavija je nastala zajednickom borbom svih naroda, samo su neki dali malo vise ljudstva toj borbi, a na kraju i njihov broj u novoobnovljenoj Jugoslaviji je bio veci, tako da se kompromisom brojnijih naroda, dala vaznost upravo njima, a manje brojnijim bi se izbilo koje pravo iz ruke, radi mira u kuci i put do svojih prava su morali traziti sami. Otuda i ceste bune nakon rata u Jugoslaviji, pa borba vlasti da se utvrdi pozicija, otuda i gomilanje nezadovoljstva necijom dominacijom, pa i promjene ustava, pa onda hrvatsko proljece, pa 74 koja je doprinjela ovom sto imamo, pa i ono veliko M, nista od toga nije doslo lako i bez necije borbe i zalaganja. Kad su pitali Bjedica sto niste insistirali na drugom imenu, a prihvatili ste ono Musliman, da sam trazio vise ubili bi me (Tunjo je cini mi se tu anegdotu prepricao).hAZNADAR wrote:Nastup Jugoslovena, jugonostalgicara,... na ovom forumu samo potvrdjuje da je korijen tolikog obima zlocina prema Bosnjacima u ratu i danasnje diskriminacije - upravo u jugoslovenskim standardima i jugo vrednovanju naroda. Nisu naravno Jugosloveni osmislili i isplanirali genocid - ali su stvorili preduslove za to. Neki narodi kao vise vrijede a neki manje, neciji zivot vise vrijedi a neciji manje. Neki narodi neupitno postoje a neki izmisljeni u hotelu. Uzalud postiranje dostupnih informacija i o Saboru i o historijatu pa vracanju bosnjackog imena - jugoslovenstvo je poput nacizma mentalna bolest. Sa tom razlikom sto su mnogi nacisti prevazisli ranija ubjedjenja ali Jugosloveni nikada nece moci tumaciti Bosnjake u istom rangu kao ostale.insomnia78 wrote: Takoe, bili samo Muslimani. Bošnjake je Alija izmislio 93-e u ‘otelu
Nije Jugoslaviju bilo lako podici sa svim njenim problemima, nisu svi bili odani toj ideji, a i oni koji su bili njihovi motivi su se propitivali, koliko je tu bilo samo radi toga sto su morali? Jedino sta je bilo lakse jeste slanje politickih protivnika na tucanik na neko otocje, ma da je i to kasnije postalo teze.
Ono sto je gore od svega toga sto su i kod yu-nostalgicara i kod yu-kriticara medju Bosnjacima ostali mnogi mitovi, ali tesko i objektivan pristup ovoj temi. Ako se kritikuje pomenuti sistem, zaboravlja se sve sto je u njemu bilo dobro, ako se hvali, onda se zaboravlja ono sto je bilo lose.
- kmirsad
#45 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Znači skidamo odgovornost s njih... Sud u Hagu treba produžiti mandat...hAZNADAR wrote:Da upravo tako. I logisticki i ideoloski.kmirsad wrote: Znači nisu Srbija i SANU... ja, ja... Jugosloveni četnicima utabali preduslove Srbiji da napravi genocid...
-
kiligonzales
#46 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Stoji to tvoje spomenuto, ali osvrnimo se oko sebe, pored Yuge je recimo bila Albanija koja je bila neuporedivo gora, a imali su diktatora iz iste internacionale i da se razumijemo prosli su mnogo gore sto se tice toga pomenutoghAZNADAR wrote: Prica o opismenjevanju u XX vijeku u po Evrope je kao danas spominjati autoput, mobile,...
Tako smo i mi mogli proci da je Tile bio manje pragmatican i sklon dogovorima, a vise sklon batinjanju i zajebavanju.
Onda bi ti uspomena na Jugoslaviju bila, otiso sam s dedom u kafanu i pili smo samo vodu sa secerom na stolu, a pogled na zemlje okolo pogled sa neke pogranicne planine na rodbinu s druge strane granice, dok bi od prvog komsije strahovo da te zetonira vlasti.
- bh.tornjak
#47 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Proljece, nekako u ovo doba....hiljadu devet stotina osamdeset i neke...
Cas "marksizma i socijalistickog samoupravljanja"...profesorica (nastavnica) objasnjava kako u kapitalizmu kapitalista izrabljuje radnika a u socijalizmu je taj radnik "uzviseno bice" povlasten...nije izrabljivan.
Meni dosadno, vani lijepo vrijeme ...krisom gledam kroz prozor...
Vidim dole parkira se "Ford Granada"....zamalo pa nov...gledam i zamisljam kako ga ja vozim..itd.
Laktom gurnem kolegu iz skolske klupe da i on vidi tu "zvijer" od auta...
On baci pogled i sav poblijedio kaze:
"jbt....doso mi stari (iz Njemacke)"
Ja zbunjen....gledam kolegu...gledam auto....gledam profesoricu (nastavnicu)...i razmisljam...
Moj kolega je iz jednog sela..stari mu placa stan i hranu u gradu da bi bio blizu skole.
Njegov stari ima neki stan u Njemackoj gdje mora da zivi sa suprugom....ima i kucu koju je izgradio u selu...njegov sin je uvijek pun love...
Nesretna profesorica(nastavnica) u tom momentu upita:
"Ima li neko da nije shvatio danasnje predavanje...?"
Ja, jos veci nesretnik dignem ruku:
"paaaa....meni nije jasno kako je radnik u kapitalizmu iskoristen,izrabljen...kad evo vidim na primjeru oca mog skolskog kolege da njegov otac ima novoizgradjenu kucu...novo auto....kolegi placa stan i hranu....za ostatak familije izdrzava u Njemackoj....idu redovno na odmore itd...itd...."
Profesorica me prekida i kaze:
"I kod nas je tako"
Rekoh:
"Nije, moj otac je da bi mene i mladjeg brata spremio u skolu i kupio sve sto je potrebno morao da digne kredit...
Ja ne znam ko je tu izrabljen i iskoristen"
I tu me ona prekide...kaze "odmah direktoru skole..."
Nakon sastanaka nekih komisija mene izbacise iz skole...i poslije mojih molbi i sta ti ja znam cega jos....zadrzase me u skoli ali sam morao ostatak te (trece) godine
da ucim za automehanicara...
i tako propadose dvije i po (zamalo tri godine) masinske tehnicke energetskog smijera...
Cas "marksizma i socijalistickog samoupravljanja"...profesorica (nastavnica) objasnjava kako u kapitalizmu kapitalista izrabljuje radnika a u socijalizmu je taj radnik "uzviseno bice" povlasten...nije izrabljivan.
Meni dosadno, vani lijepo vrijeme ...krisom gledam kroz prozor...
Vidim dole parkira se "Ford Granada"....zamalo pa nov...gledam i zamisljam kako ga ja vozim..itd.
Laktom gurnem kolegu iz skolske klupe da i on vidi tu "zvijer" od auta...
On baci pogled i sav poblijedio kaze:
"jbt....doso mi stari (iz Njemacke)"
Ja zbunjen....gledam kolegu...gledam auto....gledam profesoricu (nastavnicu)...i razmisljam...
Moj kolega je iz jednog sela..stari mu placa stan i hranu u gradu da bi bio blizu skole.
Njegov stari ima neki stan u Njemackoj gdje mora da zivi sa suprugom....ima i kucu koju je izgradio u selu...njegov sin je uvijek pun love...
Nesretna profesorica(nastavnica) u tom momentu upita:
"Ima li neko da nije shvatio danasnje predavanje...?"
Ja, jos veci nesretnik dignem ruku:
"paaaa....meni nije jasno kako je radnik u kapitalizmu iskoristen,izrabljen...kad evo vidim na primjeru oca mog skolskog kolege da njegov otac ima novoizgradjenu kucu...novo auto....kolegi placa stan i hranu....za ostatak familije izdrzava u Njemackoj....idu redovno na odmore itd...itd...."
Profesorica me prekida i kaze:
"I kod nas je tako"
Rekoh:
"Nije, moj otac je da bi mene i mladjeg brata spremio u skolu i kupio sve sto je potrebno morao da digne kredit...
Ja ne znam ko je tu izrabljen i iskoristen"
I tu me ona prekide...kaze "odmah direktoru skole..."
Nakon sastanaka nekih komisija mene izbacise iz skole...i poslije mojih molbi i sta ti ja znam cega jos....zadrzase me u skoli ali sam morao ostatak te (trece) godine
da ucim za automehanicara...
i tako propadose dvije i po (zamalo tri godine) masinske tehnicke energetskog smijera...
- insomnia78
-
Fudo387
-
BAK-eV
#50 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Najbolji odgovor jeste porediti sadasnje stanje Bosnjaka u kakvoj takvoj drzavi Bosni, gdje smo vecina od 50% sa nekom recimo Saveznom Jugoslavijom, gdje bi nas bilo 9%.
Pa svaki Bosnjak bi sada bio potencijalni terorista.
Mozete samo zamisliti, kakva ti presija bila, kulturni i medijski teror.
Jesmo skupo platitli slobodu, jeste da smo na pola drzave jos diskriminirani ali sve je to bolje, nego ostanak u sustini SHS drzave i nas kao muslimana u moru hriscana.
Pa svaki Bosnjak bi sada bio potencijalni terorista.
Mozete samo zamisliti, kakva ti presija bila, kulturni i medijski teror.
Jesmo skupo platitli slobodu, jeste da smo na pola drzave jos diskriminirani ali sve je to bolje, nego ostanak u sustini SHS drzave i nas kao muslimana u moru hriscana.