Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#26 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by 530i »

Ja bih išao na BMW 1...ili još bolje A klasa AMG.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#27 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by mali_milojica »

Covjek trazi auto do 30k KM
Da je pametan, trazio bi auto do 25k. Ostalo ostaviti sa strane za servis, ako nesto treba uraditi na autu i za vrhunske gume.
Sve vodi da je Megane najbolji izbor.
530i

#28 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by 530i »

Od tri Megana na piku najbolje mi djeluje ovaj koji prodaje Guma, a i uklapa se u budžet.
ZAHIROVKE

#29 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by ZAHIROVKE »

Nabrali ste sad svega, od Forda biježim u širokom krugu :)
Sad kolega koji spominje da cijene servisa, guma, izmjene potršnog materijala nisu uračunate, to je tačno, osnova za kupovina auto je do 30.000 KM.
Novac za gume i servis i eventualne radove na njemu je odvojen, ne kupuje ovo auto ljudi klinjo koji planira da ga vozi na Eskimo S3+ i ulju iz Modriče.
Neko je spomenuo i A45 AMG, za to bi mi trebalo jos 15-20 hiljada, ode van van budžeta.
Megane koji je trenutno u Guma M je najbolja ponuda, planiram ponedjeljak ili utorak otići pogledati ... mada ostajem skeptik u kvalitet i dugotrajnost u poređenju sa konkuretnima.
mali_milojica

#30 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by mali_milojica »

Dugotrajnost?
Na sportskom autu?
To se uzima da se vozi,kad crkne staviš novo i dereš opet, dok ne crkne. I tako u krug.
:roll:
Megane RS je majka i otac svih hot hatch automobila.
Ovaj u GumaM još ima Cup ovjes i opremu :srce:
ZAHIROVKE

#31 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by ZAHIROVKE »

Ne mislim na tu dugotrajnost na koju ti asociras, ne radi se o 1.6 TDI haha.
Ali o kvalitetu recimo unutrašnjost, plastika, generalno materijala mislim da tu Reno pada na dno, ovaj u kojem sam se vozio imao je nekih 110.000KM na satu i već se preko rupa i ležećih osjeti puckanje plastika, žavakanje ... to mene ubija u pojam, dok to kod Golfa nema, ili Audia.
mali_milojica

#32 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by mali_milojica »

Ali kod Golfa nema Cup ovjes, Cup sasija, nema mehaničku speru, nema Recaro školjke...
Last edited by mali_milojica on 29/04/2018 00:25, edited 1 time in total.
ZAHIROVKE

#33 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by ZAHIROVKE »

haha sve to naš dragi GTI ima :)
:thumbup: za sakrazam na nivou
mali_milojica

#34 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by mali_milojica »

ZAHIROVKE wrote:haha sve to naš dragi GTI ima :)
:thumbup: za sakrazam na nivou
Ok
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#35 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by liaar »

U prijevodu čovjek hoće Golfa 6 GTI, i tjt.
insomnia78

#36 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by insomnia78 »

Jel prodo Bili svog
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#37 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by Velkoski »

pa kupi onu Breru sa teme o Alfi, šta će ti bolje? :mrgreen:
jefferson

#38 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by jefferson »

Da ne citiram zahire tvoje postove, ovako:
1. Sta vise volis? Prednju vucu, pogon na cetiri tocka, zadnju vucu? Razlika je tu velika kako voze ta auta.
Uzmi u obzir da Audi A3, TT, Golf, su svi bazirani na prednjoj vuci kao i Megane. Naravno najvecu kontrolu ce ti obezbjediti auta sa AWD iako su bazirani na prednjoj vuci. To prvo skontaj.
2. Sto se tice VW 2.0TSI vjerovatno ganjas EA888 motor. Taj motor je imao do 2012 problem sa zatezacem lanca, PCV (koji ako skroz zakaze zna uzrokovati pustanje ulja na dihtunzima). Osim toga je pravo dobar i stedljiv motor. Ako budes isao sa DSG mjenjacem obavezno pazi da je servisiran svakih 60,000km maksimalno.
3. Za "renol" ti ne mogu puno reci jer njih ne pratim niti imam priliku da ih vozim.
4. Moj licno izbor bi bio 135. Obavezno uzmi N55 a ne N54 motor sa dvije turbine. N54 je imao problema sa turbinama, karbonskim naslagama kao i pregrijavanjem kod opterecenja. N55 je daleko bolji izbor. Nema problema sa turbinom (jedna je sa dvije faze), bolje je rjeseno direktno ubrizgavanje i PCV, te obrtni moment iako nema dvije turbine je vec raspoloziv na 1,200 o/min. Mana N55 je vrlo lose izvedena vodena pumpa koja je elektricna i koja trazi posebno skladistenje. Ta pumpa je toliko glavobolje BMW-u dala da su se na novim B motorima vratili na mehanicku pumpu. Zavisno od voznje, neke znaju zastekati nakon 60,000km (vecinom gradska voznja) a vrlo rijetko dozive 120,000km. Uzmi u obzir da N55 nema sipku ulja a senzor ulja zna zastekati. Kuciste filtera ulja zna da pusta ulje, ekspanziona boca je na nekim modelim gdje je N55 koristen takodje problem.
Ja bi isao sa rucnim mjenjacem, ali ako uzmes automatik mjenjaj ulje sa filterom svakim 80,000-100,000km. Ako je DCT raspitaj se za interval, za njega nisam siguran.
mali_milojica

#39 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by mali_milojica »

Na mobile.de najjeftiniji 135i je 15k €. Ponavljam,najjeftiniji. Taj auto do BiH dodje 40k KM.
Čovjek traži auto do 30k KM.
Uloženo/dobijeno boljeg od Megane RS nema.
SSemir

#40 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by SSemir »

Kad kupujes takav auto nemoj se ogranicavati samo na ponudu po oglasima unutar bih. Izbor je premal.
Ako ti je golf gti opcija, zasto onda ne bi scirocco trazio sa istim motorom. Meni puno atraktivniji od golfa
Bmw 130i (265ks) je u njemackoj dosta omiljen medju rajom. A moze se za do 10000 eura naci dobar primjerak. 125 od 220ks jos jeftiniji
Last edited by SSemir on 29/04/2018 09:10, edited 3 times in total.
jefferson

#41 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Na mobile.de najjeftiniji 135i je 15k €. Ponavljam,najjeftiniji. Taj auto do BiH dodje 40k KM.
On je spomenuo 135i. Ja uopste nemam pojma koje su cijene.
nepass1

#42 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by nepass1 »

amar1994 wrote:Poyy

MAZDA 3 MPS DISI 2.3 TURBO (34.500 KM)
https://www.olx.ba/r/26102764/175297

Jest da frajer sa cijenom nije dobre glave :D , al je zvjerka :run:
Ruzno u pm
dado_

#44 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by dado_ »

https://www.olx.ba/artikal/27389438/vw- ... tsi-sport/
Ovako nesto? Moze cijena sigurno jos dole, km nije velika, dobro izgleda. Ostane love i za sredjivanje tipa bolje felge itd...
condy

#45 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by condy »

Ned071 wrote:Pojam mozda, al je astra ubila i njega i focusa... Tek treci bio na crti jbg... Meni je golf r bas dobar izgledom... Ne znam svojstva, ali bih birao njega ili civica...
I mene privlaci golf r ali cijena je puno visa od 30 hiljada :thumbup:
condy

#47 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by condy »

Travnički Noćni Šetač wrote:Da i ja nešto lupim po ovom pitanju k'o Maksim po diviziji :

Image

Image
Cijena ???

Da valja, valja ali do 30 hiljada ovo ne moze.
ZAHIROVKE

#48 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by ZAHIROVKE »

liaar wrote:U prijevodu čovjek hoće Golfa 6 GTI, i tjt.
Pa na njega najvište tipujem da budem iskren, ima na piku jedan sivi sa četvero vrata, DSG, 180K prešao i to je favorit.
Mada opet kažem tu sam napravio topic sa razlogom da čujem iskustva ljudi koji su dolazili u dodir sa mojim favoritima kojim sam naveo čisto da vidim iskustva i ponešto što se načulo među rajom.
insomnia78 wrote:Jel prodo Bili svog
Yes, i to ti je plavi Mk7 GTI koji je "GO" ko lipa :lol: + traže 47K za njega.
Velkoski wrote:pa kupi onu Breru sa teme o Alfi, šta će ti bolje? :mrgreen:
:shock: hajmo se pravit da ovo nisam pročitao haha
jefferson wrote:Da ne citiram zahire tvoje postove, ovako:
1. Sta vise volis? Prednju vucu, pogon na cetiri tocka, zadnju vucu? Razlika je tu velika kako voze ta auta.
Uzmi u obzir da Audi A3, TT, Golf, su svi bazirani na prednjoj vuci kao i Megane. Naravno najvecu kontrolu ce ti obezbjediti auta sa AWD iako su bazirani na prednjoj vuci. To prvo skontaj.
2. Sto se tice VW 2.0TSI vjerovatno ganjas EA888 motor. Taj motor je imao do 2012 problem sa zatezacem lanca, PCV (koji ako skroz zakaze zna uzrokovati pustanje ulja na dihtunzima). Osim toga je pravo dobar i stedljiv motor. Ako budes isao sa DSG mjenjacem obavezno pazi da je servisiran svakih 60,000km maksimalno.
3. Za "renol" ti ne mogu puno reci jer njih ne pratim niti imam priliku da ih vozim.
4. Moj licno izbor bi bio 135. Obavezno uzmi N55 a ne N54 motor sa dvije turbine. N54 je imao problema sa turbinama, karbonskim naslagama kao i pregrijavanjem kod opterecenja. N55 je daleko bolji izbor. Nema problema sa turbinom (jedna je sa dvije faze), bolje je rjeseno direktno ubrizgavanje i PCV, te obrtni moment iako nema dvije turbine je vec raspoloziv na 1,200 o/min. Mana N55 je vrlo lose izvedena vodena pumpa koja je elektricna i koja trazi posebno skladistenje. Ta pumpa je toliko glavobolje BMW-u dala da su se na novim B motorima vratili na mehanicku pumpu. Zavisno od voznje, neke znaju zastekati nakon 60,000km (vecinom gradska voznja) a vrlo rijetko dozive 120,000km. Uzmi u obzir da N55 nema sipku ulja a senzor ulja zna zastekati. Kuciste filtera ulja zna da pusta ulje, ekspanziona boca je na nekim modelim gdje je N55 koristen takodje problem.
Ja bi isao sa rucnim mjenjacem, ali ako uzmes automatik mjenjaj ulje sa filterom svakim 80,000-100,000km. Ako je DCT raspitaj se za interval, za njega nisam siguran.
Hvala druže sa izdvojeno vrijeme da ovo ovako prezentiraš meni koji je laik za BMW i BMW motore.
1. Navikao sam na prednju vuču i to bih opet najprije preferirao, naravno AWD je majstor zanata u svakom slučaju, ali to bi značilo ili R Line sa 4motion ili Quattronac kakav.
2. Tako je u pitanju je EA888, znam za sve belaje do 2012, mada se i nastavljaju i poslije 2012 ali rijeđe. Pravilno održavanje i seniranje loših zatezača riješava problem odmah, mana mu je koliko još vidim potrošnja ulja, što bi u prevodu bilu nekih 1L na svakih 1000KM ( opravdano kroz servisnu knjižicu, odnosno tako piše u uputsvu korištenja :lol: ). Što se tiče prenosa, ipak bih išao na neku DSG varijantu, ali ne bih zaobišao i dobro vozila sa manuelnim prenosom.
3. Za Renol niko nema ništa puno reći, ili su ipak dobri ili su toliko loši da je raju sramota pričati o uvalama i sveukupnom razočarenju, to moram još detaljno istražiti.
4. Hvala ti još jednom na detaljnom razjašnjenju za 135i seriju.
mali_milojica wrote:Na mobile.de najjeftiniji 135i je 15k €. Ponavljam,najjeftiniji. Taj auto do BiH dodje 40k KM.
Cijena konvertovana u Euru po trenutnom kursu x 15% carine jer su nam Švabe prestali izdavati EUR1 koji nije falsifikat, u prevodu plaća se i carina u 90% slučajeva = cijena x 15% = cifra x 17% + homologacija, špediterske usluge, ulazak u terminal, gdje je tu još put, da je Bogdo 40k KM ... ode to na široko.
SSemir wrote:Kad kupujes takav auto nemoj se ogranicavati samo na ponudu po oglasima unutar bih. Izbor je premal.
Ako ti je golf gti opcija, zasto onda ne bi scirocco trazio sa istim motorom. Meni puno atraktivniji od golfa
Bmw 130i (265ks) je u njemackoj dosta omiljen medju rajom. A moze se za do 10000 eura naci dobar primjerak. 125 od 220ks jos jeftiniji
Izbor je premal ali konkretan, tačno odmah vidiš na čemu si i šta vrijedi pogledati, Scirocco nije loš generalno, mislim golfova je platforma ipak to.
dado_ wrote:https://www.olx.ba/artikal/27389438/vw- ... tsi-sport/
Ovako nesto? Moze cijena sigurno jos dole, km nije velika, dobro izgleda. Ostane love i za sredjivanje tipa bolje felge itd...
Nije skup, mada ne shvatam jel to toliko GTI brend model da isti motor i bukvalno sve isto sem izgleda školjke vrijedi i do 5-6k manje, ne pričamo o pojedinoj opremi nego onako basic.
Tomahawk11
Globalni moderator

#49 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by Tomahawk11 »

ZAHIROVKE wrote:Da ne bih sad odgovarao zasebno, kao prvo nikakav trkač u najavi samo ljubitelj koji zna kad i gdje se šta može sa takvim autom.
Druga stvar za ovaj MPS, nisam ljubiltej Japanaca, izvintava se ovim Japancima sa foruma.
Treće.... vala ovaj Z4 kad ga gledaš ima liniju ko da je nekad 90-tih harao ulicima, a ne decniju kasnije.
Ima li ko šta konkretno reći za modele koje sam naveo, ovo je sve off topic kako smo krenuli.
Šta bi ti za te pare, da je tek iz fabrike?
Nego, hvataj se noge i preko grane, pa traži.
Ako ti se da i ako imaš koga da s tobom to prođe.
Na forumu nećeš sigurno ništa naći što će te zadovoljiti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#50 Re: Kupovina gradske jurilice, savjeti i iskustva, pitaj raju.

Post by Velkoski »

Pa ništa, uzmi onda Golfa k'o i svaki drugi trkač po gradu, nemoj biti unikatan :sad: :mrgreen:
Post Reply