Zdravstvo se ne plaća iz PDV nego iz doprinosa na zdravstvo. To što ti plaćaš PDV ništa ne znači u smislu zdravstva, probaj negdje vani tako.tester33 wrote:MMM1977 wrote:Molim?Men_of_Numenor wrote:Pa imaju ljudi pravo raditi šta god hoće i gdje god hoće.
Imaš čovjeka koji radi na crno za 550 maraka i sad mu neko kaže dođi kod mene da radiš bit ćeš prijavljen ali će plata biti 300-350 maraka.
Ovaj radnik to nikad neće prihvatiti. I razumijem ga donekle.
Nije lud da sa 550 padne na 350. Nema šanse.
A ovo za inostranstvo se u potpunosti slažem. I ja uskoro trebam ići u Republiku Irsku.
Bolje država, bolji ljudi, bolje sve!
Ima pravo raditi gdje hoće ali nema pravo biti na birou i primati naknadu, zdravstvo i sl. Drugo, kakve bolan plate od 350 km, o čemu pričaš? Možda je i 1000 ali nije došao da čuje šta se nudi.
Ti ideš u Irsku, vjerojatno sa urednim papirima. Problem su oni što idu raditi vani na crno a ovamo koriste pogodnosti za nezaposlene.
A tko si ti da odredjujes tko ce primati "osnovnu zdravstvo" ... a "operacije nitko ne pokriva s tim pisljivim osgiuranjem". ....
Svi mi placamo PDV% od 17% MJESECNO .... puta 12 mjeseci puta 100 godina = XXXX,xx KM
Radna snaga u BiH
Moderator: anex
- MMM1977
#26 Re: Radna snaga u BiH
- MMM1977
#27 Re: Radna snaga u BiH
Ja sam u Visokom, firma je u Visokom, evo bujrum ako hoće nek se javi i počinje raditi od ponedeljka ako mu nije zahmet raditi u Visokom.wickerman wrote:Ova tema je predizborna kampanija, znam radio slicno.
Nije cilj trazenja radnika, nego nesto drugo. Vremenom ce i autor na kraju otkriti karte sta je smisao teme.
Da je htjeo traziti radnike, napisao bi na onoj temi "forumasi zapsljavaju", eno onaj jedan forumas vapi za pomoc. Cisto sumnjam da bas on nebi prihvatio da radi za 750 KM.
- MMM1977
#28 Re: Radna snaga u BiH
Pisao sam već o tome na nekoj drugoj temi, i ja sam do jučer bio radnik u drugoj firmi i jeste tragedija da se nešto što bi trebao biti automatizam smatra uspjehom. Ali, danas je to tako kod nas i šta se tu može. A primanja od 750 KM za pomoćnog radnika u proizvodnji u Visokom nisu mala, čak su značajno iznad prosjeka.drunken tiger wrote:Ni ja ne razumijem da se neko hvali i smatra pozitivnim to što mu je plata radnicima 750KM. Pozitivno je za vlasnika firme. Isto kao što je pozitivno za ove što rade na crno da budu na birou. Ali eto tragedija je to što stvarno jeste pozitivno da su svi prijavljeni i da imaju sedmični i godišnji odmor i da im je plata redovna. Vidiš, tragedija je u tome što je i to rijetkost!!MMM1977 wrote:Jao, jao.
Kod mene u firmi je 25 zaposlenih, svi uredno prijavljeni, plata solidna i redovna, sedmični odmor, godišnji odmor itd. Dakle, sve ono što slijeduje svakog radnika po zakonu. Minimalna primanja 750 KM. I ja sam dakle budala što to tako radim a pametni su oni što drže ljude na crno, ccc.
Kaže ne može koristiti zdravstvo jer je vani? Kako ne može, 3 mjeseca vani i 3 ovdje, dok je ovdje koristi zdravstvo sasvim uredno. I na kraju krajeva, nije mi jasno da neko može podržavati činjenicu da su ljudi koji rade na crno i dalje prijavljeni na birou, majka mu stara šta bi bilo da svi tako radimo?
-
tester33
#29 Re: Radna snaga u BiH
MMM1977 wrote:
Zdravstvo se ne plaća iz PDV nego iz doprinosa na zdravstvo. To što ti plaćaš PDV ništa ne znači u smislu zdravstva, probaj negdje vani tako.
poenta moje price je da ljudi redovno placaju poreze ..... pa mogu dobiti to "osnovno zdravstvo" .... Drugo je to ... sto poslodavci vole varati uz pomoc rodbine iz poreske uprave FBiH ... I ti tu ne mozes nista.
- MMM1977
#30 Re: Radna snaga u BiH
Mogu. Krenem i ja raditi tako, pa drugi, treći itd. Gdje bi to završilo? Budem pravi "gazda" po aršinima ove banana države, učlanim se u SDA i haj zdravo, boli me kurac što sutra moje dijete neće imati države u kojoj će živjeti. Ali nema veze, ima Njemačka.tester33 wrote:MMM1977 wrote:
Zdravstvo se ne plaća iz PDV nego iz doprinosa na zdravstvo. To što ti plaćaš PDV ništa ne znači u smislu zdravstva, probaj negdje vani tako.
poenta moje price je da ljudi redovno placaju poreze ..... pa mogu dobiti to "osnovno zdravstvo" .... Drugo je to ... sto poslodavci vole varati uz pomoc rodbine iz poreske uprave FBiH ... I ti tu ne mozes nista.
![]()
![]()
![]()
- wickerman
#31 Re: Radna snaga u BiH
Tebi treba radnik pa se javi covjeku i objasni sta je posao i sta se ocekuje od njega.MMM1977 wrote:Ja sam u Visokom, firma je u Visokom, evo bujrum ako hoće nek se javi i počinje raditi od ponedeljka ako mu nije zahmet raditi u Visokom.wickerman wrote:Ova tema je predizborna kampanija, znam radio slicno.
Nije cilj trazenja radnika, nego nesto drugo. Vremenom ce i autor na kraju otkriti karte sta je smisao teme.
Da je htjeo traziti radnike, napisao bi na onoj temi "forumasi zapsljavaju", eno onaj jedan forumas vapi za pomoc. Cisto sumnjam da bas on nebi prihvatio da radi za 750 KM.
Hoces mozda da ga ja obavijestim preko pp i objasnim mu umjesto tebe?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#32 Re: Radna snaga u BiH
sram ih bilo, rade na crno za normalnu platu i još đubrad hoće zdravstveno
zato se ja nikada nisam ni prijavio na biro
- MMM1977
#33 Re: Radna snaga u BiH
Nek mi se javi na PP ako mu je Visoko prihvatljivo pa ćemo vidjeti može li se šta dogovoriti.wickerman wrote:Tebi treba radnik pa se javi covjeku i objasni sta je posao i sta se ocekuje od njega.MMM1977 wrote:Ja sam u Visokom, firma je u Visokom, evo bujrum ako hoće nek se javi i počinje raditi od ponedeljka ako mu nije zahmet raditi u Visokom.wickerman wrote:Ova tema je predizborna kampanija, znam radio slicno.
Hoces mozda da ga ja obavijestim preko pp i objasnim mu umjesto tebe?
- MMM1977
#34 Re: Radna snaga u BiH
O čemu ti? Dakle, ispravno je raditi na crno i biti prijavljen na birou za nezaposlene?Velkoski wrote:sram ih bilo, rade na crno za normalnu platu i još đubrad hoće zdravstveno![]()
![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#35 Re: Radna snaga u BiH
u ovakvoj državi ne da je ispravno nego je zvijezda vodilja, mada nam je zdravstvo kurac tako da biro i nije pod moranje
- Men_of_Numenor
#36 Re: Radna snaga u BiH
Ne fulam ja temu, nego se ti žališ na pogrešnom mjestu.MMM1977 wrote:Fulaš poentu. Biro prepun ljudi koji rade, to je suština.
Imaš parlament pa pred njega.
- Men_of_Numenor
#37 Re: Radna snaga u BiH
Ima ih kojima je plata 1000 ali kada se sve uplate izvrše (penzijsko itd) ostane im 500 maraka.MMM1977 wrote:Jao, jao.
Kod mene u firmi je 25 zaposlenih, svi uredno prijavljeni, plata solidna i redovna, sedmični odmor, godišnji odmor itd. Dakle, sve ono što slijeduje svakog radnika po zakonu. Minimalna primanja 750 KM. I ja sam dakle budala što to tako radim a pametni su oni što drže ljude na crno, ccc.
Kaže ne može koristiti zdravstvo jer je vani? Kako ne može, 3 mjeseca vani i 3 ovdje, dok je ovdje koristi zdravstvo sasvim uredno. I na kraju krajeva, nije mi jasno da neko može podržavati činjenicu da su ljudi koji rade na crno i dalje prijavljeni na birou, majka mu stara šta bi bilo da svi tako radimo?
Nego koliko ono iznosi potrošačka korpa kod nas? 1000? 1200?
- Men_of_Numenor
#39 Re: Radna snaga u BiH
Kako se zove firma?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#40 Re: Radna snaga u BiH
Ma u Visokom je općenito teško naći radnike, sve što želi raditi već radi.
-
Beno
#41 Re: Radna snaga u BiH
Ako je na birou ne mora znaciti da ima zdravstveno osiguranje. Evo ja nisam prijavljen na biro a i da sam prijavljen ne bih imao zdravstveno. A taj sto radi na crno, mislis da on ne bi rado bio prijavljen i imao isti posao nego radio na crno.
Ja sam radio kao student kod gazde koji vozi auto od 160 000 KM, od ponedjeljka do subote od 8 do 17, s tim da nikad kraj nije bio u 17, za 600 KM mjesecno. Obzirom da si cijeli dan na poslu i svaki dan skontaj se koliko ces na hranu potrositi. Sa mnom su radili momci koji nisu bili studenti pod istim uslovima, bili su prijavljeni na minimalac, 450 KM na racun dobiju, ostatak na ruke.
I onda ti reci tim momcima nemojte raditi na crno i biti prijavljeni na birou jer ce vam MM placati zdravstveno ili nemojte ici vani 3 mjeseca da zaradite toliko koliko bi zaradili ovdje za 2 godine.
Ja sam radio kao student kod gazde koji vozi auto od 160 000 KM, od ponedjeljka do subote od 8 do 17, s tim da nikad kraj nije bio u 17, za 600 KM mjesecno. Obzirom da si cijeli dan na poslu i svaki dan skontaj se koliko ces na hranu potrositi. Sa mnom su radili momci koji nisu bili studenti pod istim uslovima, bili su prijavljeni na minimalac, 450 KM na racun dobiju, ostatak na ruke.
I onda ti reci tim momcima nemojte raditi na crno i biti prijavljeni na birou jer ce vam MM placati zdravstveno ili nemojte ici vani 3 mjeseca da zaradite toliko koliko bi zaradili ovdje za 2 godine.
- MMM1977
#42 Re: Radna snaga u BiH
BH TelecomMen_of_Numenor wrote:Kako se zove firma?
- MMM1977
#43 Re: Radna snaga u BiH
Bobi wrote:Ma u Visokom je općenito teško naći radnike, sve što želi raditi već radi.
Da, ali je biro i dalje pun
- MMM1977
#44 Re: Radna snaga u BiH
Ama nek ide vani ko hoće samo to treba uredno biti odjavljeno sa biroa. Kakva kurčeva nezaposlenost od 40%, nema kod nas ni 10% nezaposlenih koji bi stvarno radili.Beno wrote:Ako je na birou ne mora znaciti da ima zdravstveno osiguranje. Evo ja nisam prijavljen na biro a i da sam prijavljen ne bih imao zdravstveno. A taj sto radi na crno, mislis da on ne bi rado bio prijavljen i imao isti posao nego radio na crno.
- drunken tiger
#45 Re: Radna snaga u BiH
Ja sam išao u neku školu i imao sam jedan predmet zvao se matematika. Prosječna plata u FBiH je 850KM. Ako je 750KM više od 850KM i akoje tih 750KM iznad prosjeka onda su mene pogrešno učili. Ne isplati se meni iz KS dolaziti u Visoko svaki dan na posao za 750KM. Ali razumijem te šta govoriš. Troškovi života u Visokom za tu platu su ok. Međutim, svaka plata ispod 1000KM danas je smiješna. Sve je poskupilo samo radna snaga pojeftinila.MMM1977 wrote:Pisao sam već o tome na nekoj drugoj temi, i ja sam do jučer bio radnik u drugoj firmi i jeste tragedija da se nešto što bi trebao biti automatizam smatra uspjehom. Ali, danas je to tako kod nas i šta se tu može. A primanja od 750 KM za pomoćnog radnika u proizvodnji u Visokom nisu mala, čak su značajno iznad prosjeka.drunken tiger wrote:Ni ja ne razumijem da se neko hvali i smatra pozitivnim to što mu je plata radnicima 750KM. Pozitivno je za vlasnika firme. Isto kao što je pozitivno za ove što rade na crno da budu na birou. Ali eto tragedija je to što stvarno jeste pozitivno da su svi prijavljeni i da imaju sedmični i godišnji odmor i da im je plata redovna. Vidiš, tragedija je u tome što je i to rijetkost!!MMM1977 wrote:Jao, jao.
- drunken tiger
#46 Re: Radna snaga u BiH
Evo sad već mislim da si jedan od onih botova o kojima su juče pisali na Kixu a koje je angažovala SDA...MMM1977 wrote:Ama nek ide vani ko hoće samo to treba uredno biti odjavljeno sa biroa. Kakva kurčeva nezaposlenost od 40%, nema kod nas ni 10% nezaposlenih koji bi stvarno radili.Beno wrote:Ako je na birou ne mora znaciti da ima zdravstveno osiguranje. Evo ja nisam prijavljen na biro a i da sam prijavljen ne bih imao zdravstveno. A taj sto radi na crno, mislis da on ne bi rado bio prijavljen i imao isti posao nego radio na crno.
- insomnia78
#47 Re: Radna snaga u BiH
Vidis ti si u skolu isao besplatno al dzaba. Cojk kaze iznadprosjecna za to radno mjesto i vrstu posla
-
channel10
#48 Re: Radna snaga u BiH
Slazem se sa tobom oko dosta toga, ali ovdje nisi upravu. Da li takve treba skinuti sa biroa samo zato sto mu je ponudjen posao koji on mozda ne zeli da radi i da misli da moze bolje? Mozda poznaje vlasnika pa ne zeli imati ista sa njim. Mozda poznaje uslove rada u toj firmi pa ne zeli imati ista sa njom. Mozda zna i kolika bi bila plata i ne zeli biti neciji rob od jutra do mraka za te pare jer i sam znas da mnogi iskoristavaju ljude u ova vremena sa malim platama, jer on zeli voziti X6 sto prije itd....MMM1977 wrote:Molim?Men_of_Numenor wrote:Pa imaju ljudi pravo raditi šta god hoće i gdje god hoće.
Imaš čovjeka koji radi na crno za 550 maraka i sad mu neko kaže dođi kod mene da radiš bit ćeš prijavljen ali će plata biti 300-350 maraka.
Ovaj radnik to nikad neće prihvatiti. I razumijem ga donekle.
Nije lud da sa 550 padne na 350. Nema šanse.
A ovo za inostranstvo se u potpunosti slažem. I ja uskoro trebam ići u Republiku Irsku.
Bolje država, bolji ljudi, bolje sve!
Ima pravo raditi gdje hoće ali nema pravo biti na birou i primati naknadu, zdravstvo i sl. Drugo, kakve bolan plate od 350 km, o čemu pričaš? Možda je i 1000 ali nije došao da čuje šta se nudi.
Ti ideš u Irsku, vjerojatno sa urednim papirima. Problem su oni što idu raditi vani na crno a ovamo koriste pogodnosti za nezaposlene.
Znaci biro nema pravo da nekoga izbaci sa spiska jer nije prihvatio neki posao.
-
channel10
#49 Re: Radna snaga u BiH
Cilj pripremiti ljude na skidanje sa biroa i da to shvate da je to nesto sasvim normalnowickerman wrote:Ova tema je predizborna kampanija, znam radio slicno.
- drunken tiger
#50 Re: Radna snaga u BiH
Nauči čitati. Nigdje nije napisano tako kako ti kažeš. O sta ga pravdas? Je li to uspjeh nekome dati 750KM za mjesec dana rada??insomnia78 wrote:Vidis ti si u skolu isao besplatno al dzaba. Cojk kaze iznadprosjecna za to radno mjesto i vrstu posla