Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
- Maraschino
- Maraschino
#27 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Ovo ni ja ne bi dozvolio ali ipak mislim da to nije razlog.vivaldi wrote:beneficije. srbi i hrvati traze da budu manje-vise identicni sporazumi, a islamska zajednica kaze da se radi o vjerskim specificnostima. konkretno, npr sporazumom se predvidja da se svim vjernicima i udrzavnom i u privatnom sektoru omoguci petkom dzuma, sehur i iftar za vrijeme ramazana i tako te stvarifurlan wrote:A hoce li iko konkretno reci sta je problem u tom ugovoru ili to treba da se potpise 'nako?
- vivaldi
#28 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
mislim da nije imovina problem vec ce to pitanje biti rjesavano zakonom o restituciji. kada je sa vatikanom poptisivano, oni su prvobitno trazili da se imovina katolicke crkve vrati u roku od 10 godina, ali je to koliko se sjecam izmjenjeno i ostavljeno da se rjesava denacionalizacijom kad i sve ostaloswanfilter wrote:furlan wrote:A hoce li iko konkretno reci sta je problem u tom ugovoru ili to treba da se potpise 'nako?
Smeta im, manje vise, sve ono sto je u kjafirskim zemljama normalmno. Sto se tice vakufske imovine, vjerovatno treba nesto vratiti, pa tu zapelo .,..
- vivaldi
#29 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
ne znam da li ili nije pravi razlog, ali ono sto sam naveo pise konkretno u sporazumu, a srbi i hrvati to i navode ko problemMaraschino wrote:Ovo ni ja ne bi dozvolio ali ipak mislim da to nije razlog.
-
united bosnae
#30 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Posljednja neslaganja u Predsjedništvu BiH dolaze zbog ugovora sa Islamskom zajednicom. Bošnjački član Predsjedništva BiH već je pustio glas da je preglasan, a to je bio i krajnji Izetbegovoićev cilj, tvrdi Ivanić. On objašnjava da niko u Predsjedništvu nije protiv ugovora sa Islamskom zajednicom, jer je isti ugovor potpisan i sa Vatikanom, i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Međutim, ugovor sa Islamskom zajednicom je pun manjkavosti i mora se doraditi, ističe Ivanić.
„Jedan od stavova je bio da se garantuje pravo na džumu. To znači da hirurg koji ima hitan slučaj ne bi operisao, jer bi išao na džumu. Tražili su da samo imami imaju pravo na obrezivanje muške djece, a u Evropi je to problem i taži se da to obavljaju ljekari. Traženo je i garantovanje prava da se nosi tradicionalna odjeća u javnim institucijama. Rekao sam da je to nemoguće jer postoje neka ograničenja, jer postoje vojska, pravosuđe, a i drugim narodima u BiH to nije dozvoljeno“, objasnio je Ivanić u emisiji „Puls“ BN televizije.
„Jedan od stavova je bio da se garantuje pravo na džumu. To znači da hirurg koji ima hitan slučaj ne bi operisao, jer bi išao na džumu. Tražili su da samo imami imaju pravo na obrezivanje muške djece, a u Evropi je to problem i taži se da to obavljaju ljekari. Traženo je i garantovanje prava da se nosi tradicionalna odjeća u javnim institucijama. Rekao sam da je to nemoguće jer postoje neka ograničenja, jer postoje vojska, pravosuđe, a i drugim narodima u BiH to nije dozvoljeno“, objasnio je Ivanić u emisiji „Puls“ BN televizije.
- Kejn
#31 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Kakav iftar radno vrijeme se završava u 16.... radi se o vakufskoj imovini. To je pravi razlog.
Sada kada Željko pobjedi potrebno je preglasati Ivanića ili koga već te potpisati sporazum sa IZ. To mora biti prioritet.
Sada kada Željko pobjedi potrebno je preglasati Ivanića ili koga već te potpisati sporazum sa IZ. To mora biti prioritet.
-
Novak20
#32 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Katolička i Pravoslavna crkva su potpisale ugovore sa državom BiH 2006. odnosno 2007. godine. Komšić je bio član Predsjedništva od 2006. - 2014. godine.
Zašto se nije potpisao ovaj ugovor kad su bile povoljnije okolnosti po IVZ ??? Zašto se sada sve politizuje ???
Zašto se nije potpisao ovaj ugovor kad su bile povoljnije okolnosti po IVZ ??? Zašto se sada sve politizuje ???
- vivaldi
#33 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
ne. to ce se rijesavati zakonom o restitucijiKejn wrote:radi se o vakufskoj imovini
- vivaldi
#34 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
ne znam uopste koji ce kurac ti sporazumi, ionako su ko bijeli medvjedi, a zive daleko iznad prosjekaNovak20 wrote:Katolička i Pravoslavna crkva su potpisale ugovore sa državom BiH 2006. odnosno 2007. godine. Komšić je bio član Predsjedništva od 2006. - 2014. godine.Zašto se nije potpisao ovaj ugovor kad su bile povoljnije okolnosti po IVZ ??? Zašto se sada sve politizuje ???
- Maraschino
#35 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Potpisano je i sa SPCom i sta se postiglo da u svakoj javnoj prostoriji stoje ikone i krstovi(bolnice, skole, kancelarije...), da se skoro sve zdravstvene ustanove nazivaju po svecima, da sve ima krsnu slavu...bez obzira sto i drugi uzivaju sva demokratska prava kao i Srbi pravoslavci ali to ne smeta da ih se ignorise.
Ili treba sve to zakonom zabraniti ili dozvoliti i trecem pa drzavu pretvoriti u trovjersku zajednicu.
Ili treba sve to zakonom zabraniti ili dozvoliti i trecem pa drzavu pretvoriti u trovjersku zajednicu.
-
asker
#36 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Ohrabrujuce je svjedociti demonstraciji demokratije na najvisem drzavnom nivou po principu jedan covjek-jedan glas!

- vivaldi
#37 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
iznad gore napisah da ne znam uospte zasta ce ti sporazumi. od svih civilizacijskih sloboda, nama su jedino dosle vjerske. sto se mene licno tice, one su trebale zadnje jer te slobode kod nas prave samo veci jaz i sranja
- Pandakonda
#38 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Zašto država uopšte potpisuje ugovore sa bilo kojom vjerskom zajednicom ?
-
Novak20
#39 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
https://thebosniatimes.ba/14755/bakir-i ... a-svijetu/
....A sada da javnost malo pobliže upoznamo sa ovim sporazumom, njegovim sadržajem i svrhom. On bi se mogao podijeliti na dva dijela u smislu svog značenja. Jedan dio odnosi se na vjerska prava, poput pauze za obavljanje džuma-namaza ili prava vjernika da mogu nesmetano obavljati ramazanski post, prava na specifično odijevanje u skladu sa vjeroispoviješću i sl. No, preko vjerskih prava koja se isturaju naprijed, u pozadini ovog sporazuma krije se njegova suština. Po ovom dijelu sporazuma Islamska zajednica bi ostvarila svojevrstan presedan kojim bi sa državom uspostavila obligacioni odnos po kojem bi u praksi u službama i institucijama IZ-e prestala važiti jurisdikcija Bosne i Hercegovine, te gdje bi interni akti poslodavca bili vrhovni zakonski akti. Po tom dijelu sporazuma, vrh IZ bi mogao primati u službu i otpuštati iz nje radnike prema svojoj privatnoj volji bez ikakvog obrazloženja. Također bi bio strogo zabranjen bilo kakav inspekcijski nadzor u ovoj vjerskoj instituciji. Sporazum čak ide dotle da štiti čelne ljude IZ i od krivičnog gonjenja, da se niko iz IZ ne može krivično goniti od strane države, nego isključivo se slučajevi eventualnog kriminala istražuju od strane vrha IZ itd.
Dakako, ne treba još mnogo objašnjavati da se shvati da se na ovaj način Islamska zajednica pretvara iz vjerske institucije u eksteritorijalnu državu, koja bi se još koristila Bosnom i Hercegovinom, njenom teritorijom i infrastrukturom.....
- vivaldi
#40 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
nije tacno to da se ne mogu krivicno goniti
- BHCluster
#41 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
I ja se pitam?Pandakonda wrote:Zašto država uopšte potpisuje ugovore sa bilo kojom vjerskom zajednicom ?
-
SSemir
#42 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Izetbegovic opet pokazuje svpje pravo lice i po ko zna koji put ide na ruku kriminalcima. Opet dokazuje da ga interes bosne ne zanima.
Al hajmo glasati protiv covica to je najbitnije
-
lakilaka
#43 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
a ti bi glasao za covica koji omemogucava instituciji koja predstavlja najmnogobrojniji narod u bih, da ima ono sto ima institucija koja predstavlja narod kojem pripada covic. isti slucaj je i sa ivanicem.SSemir wrote:Izetbegovic opet pokazuje svpje pravo lice i po ko zna koji put ide na ruku kriminalcima. Opet dokazuje da ga interes bosne ne zanima.
ovdje je jos jednom pokazana naivnost najmnogobrojnijeg naroda u bih, a lukavost ostala dva. to je sustina.
- arzuhal
#44 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Srbija je uvijek imala taj lakonski, elegantni odnos prema islamskoj zajednici (što je bila svojevrsna sudbina namijenjena muslimanima ovih prostora), nadasve dobronamjeran a danas tako demokratičan i željeno multietničan i multikonfesionalan: "Evo, voimje Oca, Sina i Svjatoga Duha, u ime srpske vaseljenske dobrote, Vlada je izvoljela da dadne PRAVO DA ISLAMSKA ZAJEDNICA I MUSLIMANI BEOGRADA KORISTE TU JEDNU JEDINU DŽAMIJU
"Poklon Vlade - pravo na korišćenje Bajrakli džamije"
"Na prijem su došli ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Rasim Ljajić, poslanici među kojima je bio i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, diplomate, kao i princ Aleksandar i Katarina Karađorđević.
Svečanost je počela intoniranjem himne "Bože pravde" i čitanjem delova iz Kurana."
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1383404
"Na prijem su došli ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Rasim Ljajić, poslanici među kojima je bio i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, diplomate, kao i princ Aleksandar i Katarina Karađorđević.
Svečanost je počela intoniranjem himne "Bože pravde" i čitanjem delova iz Kurana."
- sinuhe
#45 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Cudi me da Bakir to vec davno nije isposlovao. Revizor je to. Vidi ti problema.
- Lakat Jebić
#46 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Na prvu procitah da je intonirana himna boze pravde i da su se citali dijelovi iz kuriraarzuhal wrote:Srbija je uvijek imala taj lakonski, elegantni odnos prema islamskoj zajednici (što je bila svojevrsna sudbina namijenjena muslimanima ovih prostora), nadasve dobronamjeran a danas tako demokratičan i željeno multietničan i multikonfesionalan: "Evo, voimje Oca, Sina i Svjatoga Duha, u ime srpske vaseljenske dobrote, Vlada je izvoljela da dadne PRAVO DA ISLAMSKA ZAJEDNICA I MUSLIMANI BEOGRADA KORISTE TU JEDNU JEDINU DŽAMIJU![]()
- arzuhal
#47 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Koliko ja znam sve to krene od potpisivanja međunarodnog ugovora između Svete stolice, s jedne strane, koja je centralno upravno tijelo Katoličke crkve u cijelom svijetu (dakle ovdje je ugovorna strana crkva, a ne država Vatikan kao država, nije riječ o ugovoru dvije države, ne treba to pobrkati!) i neke države.BHCluster wrote:I ja se pitam?Pandakonda wrote:Zašto država uopšte potpisuje ugovore sa bilo kojom vjerskom zajednicom ?
Tim ugovorom/konkordatom Sveta stolica želi osigurati, utvrditi i razjasniti setove prava i obaveza (porez, školovanje/vjeronauk, vojska, bla-bla...) koja ima Katolička crkva i njeni vjernici u određenoj državi. Smisao takvog ugovora leži i u nastojanju da se time učvrsti sekularizam i odredi položaj crkve u odnosu na državu i sl. Zato države pristaju na takve ugovore, između ostalog.
Na osnovu takvog ugovora dolazi do potrebe sklapanja ugovora države i s drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Ono što, ipak, izdvaja ugovor kojeg je s BiH potpisala Sveta stolica (i svaka druga država) je njegov međunarodni karakter s obzirom na to da Sveta stolica ima međunarodno pravni subjektivitet za razliku od, recimo, SPC u BiH ili IZ BiH, pa je time taj ugovor "teži" i mnogo jači, ne može ga se jednostrano pogaziti a da ne povuče međunarodno pravne posljedice, itd.
IZ BiH se ne dozvoljava ni takav ugovor
- mO k3
#48 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
To ti je demokratijaasker wrote:Ohrabrujuce je svjedociti demonstraciji demokratije na najvisem drzavnom nivou po principu jedan covjek-jedan glas!
![]()
Vecina odlucuje ovo se pozdravlja
- LBVIEW
#49 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
Malo je kasno za to nedozvoljavanje, a cini se, kako su jedini problem, kako smo uostalom i navikli, muslimani i IZ.vivaldi wrote:iznad gore nbapisah da ne znam uospte zasta ce ti sporazumi. od svih civilizacijskih sloboda, nama su jedino dosle vjerske. sto se mene licno tice, one su trebale zadnje jer te slobode kod nas prave samo veci jaz i sranja
A sto neko rece, fino je vidjeti kako u praksi funkcionira preglasavanje na najvisem nivou, a jos ce finije biti cuti kmecanje kad se uloge zamijene.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje
sve što IZ traži treba im dati
ali očito to ne funkcionira u visokoj politici
bakir ispada "naivan" da bi opet izašao kao žrtva i pobjednik na kraju...
meni nije jasno što ivanića smeta sunećenje djece
nek režu motorkom ako je to običaj i tradicija
ne zanima me
ali očito to ne funkcionira u visokoj politici
bakir ispada "naivan" da bi opet izašao kao žrtva i pobjednik na kraju...
meni nije jasno što ivanića smeta sunećenje djece
nek režu motorkom ako je to običaj i tradicija
ne zanima me