DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vnm

#26 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by vnm »

Polovni dizeli su vani oduvijek jeftiniji, zbog nameta a i kilometraza koje su okvirno duplo vece nego sto prikazuje sat nakon uvoza u BiH.

Mislim da je suvisna polemika oko ovoga, odavno smo mi odlagaliste grobova i nece se tu nista promijeniti sve dok drzava odredjuje iste namete vlasnicima dizel i benzin vozila.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Velkoski »

normalno da smo odlagalište grobova kad nam je prosječna plata pet glava, šta očekujete, da raja kupuje nove Passate?

Ipak, sad će se sve promijeniti s ovim džabnim dizelima proizvedenim 2017. godine
insomnia78

#28 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by insomnia78 »

stakasa wrote:
insomnia78 wrote:
stakasa wrote:U pravu je Dozer, dizelase vec sada niko ne kupuje a bice banovani od 2021 pa nadalje. Mada tesko da ce BeHa vlast nesto uciniti, raji ce se omogucit da jeftino dodu do malo boljih auta i onda ce rec vidi sta sad vozate a sta ste vozali u Tite...
Dje bolan ne kupuje? :lol:
Ko bas nista ne zna - kupi. Ko sada ode u salon i naruci novog dizela treba mu dat staratelja. Proizvodac za proizvodacem najavljuje da ce prestat sa razvojem dizela u dogledno vrijeme. Kupit polovno, to da. Jer su cjene vec pale ali ce za tri cetiri godine biti budzasto
Tri covjeka iz okruzenja uzeli po novog dizela prosle sedmice.
Muhamed Đakmić

#29 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Muhamed Đakmić »

Mijenjam tri Panini albuma sa Svjetskih prvenstava za dizela po želji druge strane. U obzir dolaze samo 2015. godišta i noviji.
insomnia78

#30 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by insomnia78 »

Sto se tice najava ovi proizvodjaca. Lik iz PSA kaze ako pricamo o razvoju 100% novog motoraonda da, ovaj 1.5 nam je zadnji. Ali onda dodju novinari i napusu naslov, dodju kojekakvi dozeri i ti i eto ga. Nema vise dizela
Dozer

#31 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Upravo tako.
Kod nas se uredno uvede par-nepar voznja radi navodnog smanjenja zagadjenja, a nema veze koja su i kakva vozila na cesti. I onda vidis da se u tim momentima cestom krece gomila krsa bez ikakve EURO norme, a E5 i E6 vozila stoje parkirana. Samo kod nas ovo ima ovako...

Ili, odes na tehnicki s autom starim 2 godine, i kaze ti da ti rucna ne hvata isto na oba tocka i da to pogledas, a pored tebe G2 uredno prolazi tehnicki ostavljajuci za sobom oblak crnog dima...
insomnia78 wrote:Sto se tice najava ovi proizvodjaca. Lik iz PSA kaze ako pricamo o razvoju 100% novog motoraonda da, ovaj 1.5 nam je zadnji. Ali onda dodju novinari i napusu naslov, dodju kojekakvi dozeri i ti i eto ga. Nema vise dizela
Ja koliko znam, Reno je najavio prestanak proizvodnje dizel motora s novim modelima vozila, nakon ove zadnje generacije Megana, Captura, itd.. Da li ce se to i ostvariti - nemam pojma.

Ja samo znam da moj benzinac 1.6 sa 132 KS van grada trosi 5,7-6L, a po gradu 7,5-8,5. Isto toliko mi je trosio i 1.5 dCi sa 110 KS prije ovoga, i to kada je dizel bio skuplji od benzina.

Koja je onda isplativnost dizelasa, a koji je inicijalno skuplji od benzinca za bar 3.000 KM? Logika...?
Last edited by Dozer on 12/04/2018 12:19, edited 2 times in total.
stakasa

#32 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by stakasa »

insomnia78 wrote:Sto se tice najava ovi proizvodjaca. Lik iz PSA kaze ako pricamo o razvoju 100% novog motoraonda da, ovaj 1.5 nam je zadnji. Ali onda dodju novinari i napusu naslov, dodju kojekakvi dozeri i ti i eto ga. Nema vise dizela
A inace sta se desava sa tehnologijama kada se odustane od R&D-a? Drzi se ti gradjevine i ne misli puno
stakasa

#33 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by stakasa »

Dozer wrote:Upravo tako.
Kod nas se uredno uvede par-nepar voznja radi navodnog smanjenja zagadjenja, a nema veze koja su i kakva vozila na cesti. I onda vidis da se u tim momentima cestom krece gomila krsa bez ikakve EURO norme, a E5 i E6 vozila stoje parkirana. Samo kod nas ovo ima ovako...

Ili, odes na tehnicki s autom starim 2 godine, i kaze ti da ti rucna ne hvata isto na oba tocka i da to pogledas, a pored tebe G2 uredno prolazi tehnicki ostavljajuci za sobom oblak crnog dima...
Pa problem i jesu ove male cestice iz Eu4 i 5, probiju se do pluca. To sto iza tog golfa ostane trulexom prebrises i miran :D
Dozer

#34 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Edin H.

#35 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Edin H. »

Odlucite se - da li zelite da poslije Crne Gore i mi budemo ekoloska drzava ili ne? :oops:
dobojlija81

#36 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by dobojlija81 »

prema kojoj njemački gradovi i općine mogu zabraniti vožnju svojim područjima dizelskim automobilima
stakasa

#37 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by stakasa »

dobojlija81 wrote:prema kojoj njemački gradovi i općine mogu zabraniti vožnju svojim područjima dizelskim automobilima
Pa cim budu mogli odma ce to i uradit. Ovi veci.
Edin H.

#38 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Edin H. »

stakasa wrote:
dobojlija81 wrote:prema kojoj njemački gradovi i općine mogu zabraniti vožnju svojim područjima dizelskim automobilima
Kod nas neka Bake zabrani sest mjeseci i u dure je. :oops:
stakasa

#39 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by stakasa »

Edin H. wrote:
stakasa wrote:
Kod nas neka Bake zabrani sest mjeseci i u dure je. :oops:
Sta Londra planira na polju zabrane dizelasa?
Edin H.

#40 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Edin H. »

stakasa wrote: Sta Londra planira na polju zabrane dizelasa?
Nesto smisljaju :D

Prijedlog je da odredjene opstine zavedu zabranu u 2018-toj tokom dana kada je najveca guzva i zagadjenje - na sabahu i po zavrsetkradnog vremena.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#41 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Velkoski »

sadiq khan vozi golfa dva
Better Man

#42 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Better Man »

Svako auto registrovano u BiH ima naljepnicu eko standarda. Za početak treba uvesti totalnu zabranu saobraćaja svih auta sa oznakom 1 i 2 na području grada, tj. da u određenim područjima ne možeš voziti. Dalje zabrana uvoza svih automobila ispod određenog eko standarda, sva vozila na kojima su vlasnici skinuli katalizatore i druge dijelove, koji utiču na zagađenje isključiti iz saobraćaja i zabraniti upravljanje istim dok ne budu ispunjavali eko standarde. Pozivati se na standard i kupovnu moć ljudi treba zaboraviti. Ako nemaš novca da voziš 100% ispravno auto, koje zadovolja sve eko norme, onda ne treba ni da voziš. Imaš javni gradski prevoz i taxi. I još da dodam, svim onima koji kupe novo auto treba dati popust i olakšice prilikom registracije i osloboditi tehničkog pregleda, a onima sa starim automobilima treba povisiti cijenu registracije.
Dozer

#43 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Ih...znas li ti kako bi se onda gubili izbori...

Ja bih sutra glasao za one koji uvedu ovakve mjere. Nema uvoza vozila ispod EURO 5 norme i starijeg od 5 godina, i vozdra.
Postojeci ispod ove norme ne mogu se voziti gradskim zonama, i gotova stvar. Ima GRAS.

4 stvari bi se ovime postigle:
1. Rasterecenje saobracaja.
2. Smanjenje zagadjenja.
3. Popravljanje stanja s gradskim saobracajem.
4. Ispravnija vozila na cestama.
Last edited by Dozer on 12/04/2018 13:44, edited 1 time in total.
basicm

#44 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by basicm »

Onda cemo dizel gorivo za loz ulje trositi u elektranama i svi ce biti sretni i zadovoljni.
Qler

#45 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Qler »

Pa kako ja znam vec sad ne mozes uvesti auto ispod Euro 4 norme meni se cini, sigurno ne ispod Euro3...
ja1977

#46 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by ja1977 »

O cemu pricamo,

kod nas se placa 100 KM poreza pri registraciji vozila starog do 7 god

:-) :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#47 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by konektovan »

Dozer wrote:Upravo tako.

Ja koliko znam, Reno je najavio prestanak proizvodnje dizel motora s novim modelima vozila, nakon ove zadnje generacije Megana, Captura, itd.. Da li ce se to i ostvariti - nemam pojma.

Ja samo znam da moj benzinac 1.6 sa 132 KS van grada trosi 5,7-6L, a po gradu 7,5-8,5. Isto toliko mi je trosio i 1.5 dCi sa 110 KS prije ovoga, i to kada je dizel bio skuplji od benzina.

Koja je onda isplativnost dizelasa, a koji je inicijalno skuplji od benzinca za bar 3.000 KM? Logika...?
Odvadi malo zivota ti, ta tvoja potrošnja moze samo u laboratoriji biti. Da je tako, dizelaši ne bi postojali uopšte. :-)
amar1994

#48 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

joj teme , libo me za njemacke gradove :run: :run: :run:
konektovan wrote:
Odvadi malo zivota ti, ta tvoja potrošnja moze samo u laboratoriji biti. Da je tako, dizelaši ne bi postojali uopšte. :-)
mozda je hibrid :lol: :lol: :zzzz:

Da se hoce kako se nece, odavno bismo se mi svi vozili na vodu koristenjem HHO generatora...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jebes sve iznizenjere : japanske , njemacke ,francuske , engleske i americke , ima neki ebay generator na principu elektrolize vode :run:
citroen xm

#49 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by citroen xm »

Evo ja ne mogu da vjerujem da odrasli ljudi slijepo vjeruje svemu što pročitaju na netu. Kako ste se navukli na jedno od najvećih šupljih priča u novije doba, priči o potpunoj elektrifikaciji saobraćaja. A mrmoti motaju čokoladu u papirić i tako.

Tehnički neispravna auta bilo kog godišta i norme treba ukloniti, tehnički ispravna ostaviti i ende. Ako počnete uklanjati ispravna auta iz saobraćaja zbog eko norme, doći ćete do uglja i ostalog smeća koje se zimi loži, a koje daleko više zagađuje og prosječnog G2. Ako se toga neko dotakne, a trebao bi, kukala mu majka, pašće na sledećim izborima ko sa kruške.
JavierBosnia

#50 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by JavierBosnia »

Pa ako dodje do toga, onda ce se u BiH voziti bolja auta

Ali ko je ovdje vozao dvojku, vozit ce je dok ne umre.
Ko vozi nesto bolje, on ce svakako odraditi neki upgrade sa ovim ili bez
Post Reply