Kakav je život povratnika u RS?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

llull

#26 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

Pricamo o tome kako je sada, bilo je druzenja i 1941-1945 po Sjeveroistocnoj Bosni svakojakog. Cetnickog, Ustaskog, Handzar Divizije i Partizana... klali svi redom...

Pricamo o sadasnjem vremenu...
nema me tamo

#27 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by nema me tamo »

Na prvi znak problema svako svom jatu opet
dezurni_ucenik

#28 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by dezurni_ucenik »

llull wrote:Pricamo o tome kako je sada, bilo je druzenja i 1941-1945 po Sjeveroistocnoj Bosni svakojakog. Cetnickog, Ustaskog, Handzar Divizije i Partizana... klali svi redom...

Pricamo o sadasnjem vremenu...

Jah.
llull

#29 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

nema me tamo wrote:Na prvi znak problema svako svom jatu opet
Slazem se sa tim, to je neminovnost ...
moonca

#30 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by moonca »

I ja bi birala neko vece mjesto. Ne zvog, stanovnika, koji mogu biti sasvim ok,prvenstvaeno sta taj grad nudi.
Ako dolazim kao penzioner, Trebinje mi izgleda ok. neko ima iskustva sa tim gradom??
moonca

#31 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by moonca »

llull wrote:
nema me tamo wrote:Na prvi znak problema svako svom jatu opet
Slazem se sa tim, to je neminovnost ...
Ovo bas nije pravilo u sadasnje vrijeme. Mozda ti bas 'tvoj' zagorca zivot iz kojekarvih bizarnih razloga . :sad:
Nastasia

#32 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

Joj zaboga.

Ako imaš želju da se vratiš i misliš da možeš urediti svoj život tako da imaš egzistenciju, vrati se.
Možda bi nam zemlja bila puno ljepša i uređenija kada bi ljudi koji imaju želju za njom kao svojom domovinom ostajali i radili nešto na napretku. Vrati se i počni od sebe, počni ti da širiš ljubav i suživot, ako ti ne uzvrate istim, pa nije do tebe, do njih je.

Koliko je samo mladih i perspektivnih ljudi otišlo iz ove zemlje jer su slušali ovako obeshrabrujuće komentare.

Ne znam, jeste da živim u Sarajevu ali ja nikad nisam imala neugodno iskustvo sa ljudima druge nacionalnosti. Imam dosta prijatelja sa Pala, dolaze oni meni, idem ja njima. Bila sam svugdje u RS-u i nisam imala neugodnosti. Bila sam u Čajniču, koje je sad sto posto srpsko stanovništvo, znači niko od bošnjaka se nije vratio, nisam imala neugodnosti. U njihovoj policijskoj upravi (morala sam vaditi neke papire) su me dočekali jedni od najuljudnijih policajaca, ušla sam u market da kupim sebi hranu, javila se na telefon i rekla sagovorniku i selam i allahimanet a da mi niko ništa nije prigovorio, otišla u kafanu i popila kafu. Ja, sama, žensko, niko ništa. Redovno idem u Lukavicu u njihovu opštinu radi dokumentacije (braća su mi rođena u RS-u), te tete u opštini mi uvijek maksimalno izađu u susret, pomognu u svemu što mi treba. Krenula na Pale do kamenorezca i izašla na pogrešnoj stanici, priđem momku koji je parkiran u autu nekog čekao, kažem da sam iz Sarajeva i da se ne snalazim baš najbolje, kažem gdje idem, momak me odvuče direktno na adresu. Itd. Itd.

Kad čitam neke stvari kao da ne živim u istoj državi sa ovim ljudima koji komentarišu. Doduše, sudeći na osnovu nečijeg komentara o dijaspori, i ne živim.

Možda ovako globalno srbi imaju javne istupe, ali kad se susretneš oči u oči sa ljudima, ljudi kao i svi drugi.

Ili možda ja živim u nekom svijetu mašte i iluzije.

naravno da ima loših slučajeva, netrepeljivosti, svađa, tuča, krađa. Toga ima svugdje i među svim nacijama.
Eto taman se bošnjaci međusobno ne podkradaju, svađaju i ubijaju.

Dajte malo pozitivnih primjera, što mora sve biti crno u pičku materinu. :eh:
insomnia78

#33 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

Pa ko pobi onoliki narod cura?

PS: Dje je Bloo sa purom kad je trebas?
Nastasia

#34 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

Hoćemo li se ikad odmaći više od te 92? Pobili Srbi, napravili genocid, ne samo u Srebrenici, nego po cijeloj Bosni. Dobro.

Ali hoće li i moja praunučad da sjede u Sarajevu i nikad ne posjete Banja Luku, Prijedor, Bratunac zbog tih ozloglašenih Srba?

Ja am rekla kakva sam JA imala iskustva a kakav dojam stičem čitajući komentare, tačno ne živim u istoj državi.
Meni je recimo veća raspamet kad pola Sarajeva ode na nastup u Lukavicu neke pjevaljke koja je otvoreni nacista i zagovornik ubijanja muslimana i ostavlja silne pare toj pjevaljki, nego želja čovjeka da se vrati na svoje.
insomnia78

#35 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

Pricas gluposti
Nastasia

#36 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

Reci mi kad si zadnji put bio u RS-u? U Bosni uopšte? I kol'ko dugo si bio?
insomnia78

#37 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

To je nevezano za poentu
Nastasia

#38 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

Jako je važno.
Jer najviše o Bosni i životu u Bosni pametuju ljudi koji odavno ne žive u Bosni.
dezurni_ucenik

#39 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by dezurni_ucenik »

Jbte, ispade da u RSu zive gospoda Glembajevi a mi i dalje u periodu porodice Kremenko.
dezurni_ucenik

#40 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by dezurni_ucenik »

Nastasia wrote:Jako je važno.
Jer najviše o Bosni i životu u Bosni pametuju ljudi koji odavno ne žive u Bosni.

Zivim ja u Bosni i ja ti govorim da pricas gluposti. Ono, tukne ti prica na "ko nas bre zavadi i "licemjerni zapad nas ubijao".
insomnia78

#41 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

Shvatas ti da se jedini genocid na evropskom tlu poslije WWII (a nije ih puno bilo ni na svjetskom) dogodio nakon 45 godina suzivota, bratstva i jedinstva? Da su ga pocinili ljudi koji su citav zivot zivjeli, skolovali se, radili, kumovali sa svojim zrtvama? O cemu mi sad laprdas?
Nastasia

#42 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

Ma ne znam stvarno o kakvim glupostima govorite, ja pričam o svojim iskustvima, koja su pozitivna. I sigurno da nisam nešto posebno Bogu draga pa eto samo meni dao da imam dobra iskustva. Zašto uvijek samo idemo na pljuvanje, ne valja ovo, ne valja ono. Niko da perspektivnim ljudima kaže de neka te, može se, teško je, al' može se, pa ne mogu ja sama napravit promjenu, al može nas 100. Jok, ništa ne valja, hajmo svi, dok ne postane Bosna zemlja penzionera.

Gora iskustva imam sa komšijama muslimanima koji žive čitav život pored mene i čekaju da mi crkne krava.

Samo kažem da se ne treba čovjeka obeshrabrivati da se vrati na SVOJE.
moonca

#43 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Pa ko pobi onoliki narod cura?

PS: Dje je Bloo sa purom kad je trebas?
Pobili su srbi,komsije,prijatelji-rat je bio.

A sta da radimo kada su 'nebeski' gdje pobjeci od njih.

Ja imam eto prijateljicu u mom gradu bolje se slazem s njom u svakodnevnom zivotu nego :roll: , upoznala sam je sa majicom sa onim orlovima.... glasala za Trumpa(malo joj vadim zivce) :| --opet vjerujem da je to kod nas u Bosni ipak osjetljivije druzenje.
dezurni_ucenik

#44 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by dezurni_ucenik »

Srbi uljudni, ljubazni a muslimani ne valjaju, samo cekaju da zajebu. A ja vam price. :oops:
Nastasia

#45 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

insomnia78 wrote:
Shvatas ti da se jedini genocid na evropskom tlu poslije WWII (a nije ih puno bilo ni na svjetskom) dogodio nakon 45 godina suzivota, bratstva i jedinstva? Da su ga pocinili ljudi koji su citav zivot zivjeli, skolovali se, radili, kumovali sa svojim zrtvama? O cemu mi sad laprdas?
Oj zaboga, pa mogu ga počinit opet živjeli mi ili ne živjeli sa njima u bratstvu i jedinstvu, ako hoće.

Ja ni ne govorim da se vrati da bi kumovao sa Srbima, nego da se kad već želi vrati na svoju zemlju, radi na poboljšanju svoje države. Treba svako ko želi da se vrati na svoje, možda sada recimo eto to Čajniče u kojem je živjelo više muslimana nego Srba ne bi bilo etnički čist grad.
insomnia78

#46 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

Nastasia wrote:
insomnia78 wrote:
Oj zaboga, pa mogu ga počinit opet živjeli mi ili ne živjeli sa njima u bratstvu i jedinstvu, ako hoće.

Ja ni ne govorim da se vrati da bi kumovao sa Srbima, nego da se kad već želi vrati na svoju zemlju, radi na poboljšanju svoje države. Treba svako ko želi da se vrati na svoje, možda sada recimo eto to Čajniče u kojem je živjelo više muslimana nego Srba ne bi bilo etnički čist grad.
Pa ko mu savjetuje suprotno?
insomnia78

#47 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

Nastasia wrote:
insomnia78 wrote:

Bil se ti vratila da svaki dan sreces nekog ko te je silovao, ubio ti clana porodice isl?
medvjed23

#48 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by medvjed23 »

i ja, kad god koraknuh u rs, doživjeh lijepa iskustva, od taksista, sudija, službenika u poreznoj upravi i dr.. no, ne treba biti naivan.. jedno je obični čovjek, drugo vladajuća politika.. zanemarive su šanse da u bližoj budućnosti fašisti željni krvi izgube vlast u rs-u..
Nastasia

#49 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Nastasia »

Ne savjetuju direktno ali neko zastrašivanje, prepadanje, šuti sjedi gdje si.

Ne treba šutjet.

Pa čovjek koji je mene silovao živi u mojoj mahali, srećem ga svaki dan i svaki dan ga što podignutije glave namjerno gledam u oči da mu dam do znanja da me nije slomio i da nema koščice u mom tijelu koja ga se boji.

Možda sam samo to ja takva, ne znam :)

Možda imam neke drugačije ideale od vas ovdje.
insomnia78

#50 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

medvjed23 wrote:i ja, kad god koraknuh u rs, doživjeh lijepa iskustva, od taksista, sudija, službenika u poreznoj upravi i dr.. no, ne treba biti naivan.. jedno je obični čovjek, drugo vladajuća politika.. zanemarive su šanse da u bližoj budućnosti fašisti željni krvi izgube vlast u rs-u..
Kakav obican covjek? Onaj sto dvaes godina spava na masovnoj grobnici? Ne budi naivan
Post Reply