@Karlin, napišem ti nešto o bushidu i samurajima i šta predstavljaju za mene čim se dočepam kućne mašine, da ti ne šaljem one linere besmislene.
Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
- Bloo
- Globalna šefica
#26 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Zbog ovakvih kao vas dvoje, sam ja i otišla u ronine....
@Karlin, napišem ti nešto o bushidu i samurajima i šta predstavljaju za mene čim se dočepam kućne mašine, da ti ne šaljem one linere besmislene.
- arzuhal
#27 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
sram te bilo tako pričatConnaisseur Karlin wrote:obrazovane prostitukearzuhal wrote: sat zanš o gješama?
- Connaisseur Karlin
#28 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
a gdje su bile muske gejsearzuhal wrote:
sram te bilo tako pričat![]()
Bloo super, hvalaBloo wrote:Zbog ovakvih kao vas dvoje, sam ja i otišla u ronine....![]()
- arzuhal
#29 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
nije ih ni bilo, žene su gejše. gejše su bile japankeConnaisseur Karlin wrote:a gdje su bile muske gejsearzuhal wrote:
sram te bilo tako pričat![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#30 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
jesu jesuarzuhal wrote:nije ih ni bilo, žene su gejše. gejše su bile japankeConnaisseur Karlin wrote:
a gdje su bile muske gejse![]()
a sad sam prosurfala kako se kazu muske gejse

arzonja, to muske gejse a fotki
- arzuhal
#31 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Ne inetersuju me muške gejše, samo ženske ali original japasnke, ništa kinesko u ovom slučaju. Poštujem Kinu i kineskinje, da ne budne zabune...Connaisseur Karlin wrote:jesu jesuarzuhal wrote:nije ih ni bilo, žene su gejše. gejše su bile japankeConnaisseur Karlin wrote:
a gdje su bile muske gejse![]()
![]()
a sad sam prosurfala kako se kazu muske gejsetaikomchi
![]()
arzonja, to muske gejse a fotki
- Bloo
- Globalna šefica
#32 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Arzo bi nešto ovako. Smireno, pokorno, slabo pokretno zbog onih sandala i zavijanja stopala, pa nemre pobjeć kad joj dodije...dodaje čaj i lulu bez pogovora...

- arzuhal
#33 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Kake su ono nanule, asti ti Bosne?
To bi bio sasvim novi doživljaj sevdalinke, mnogo dublji, nekako emotivniji:
NE KLEPEĆI NANULAMA
dok silaziš sa čardaka!
-
zijancer
#34 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
da li je neko dobro informisan o filozofiji koja stoji iza kata (borba sa zamišljenim protivnikom)?
- Diwan
#35 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Naravno, reci šta te interesujezijancer wrote:da li je neko dobro informisan o filozofiji koja stoji iza kata (borba sa zamišljenim protivnikom)?
- Connaisseur Karlin
#36 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Bloo
to su japanske nanule , da ne mogu pobjeci
nije bolje ni sa bosanskim naunalama
ali volim zvuk nanula 
- Connaisseur Karlin
#37 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
kupim sebi nanule prvom prilikom volim nanulearzuhal wrote:![]()
![]()
![]()
Kake su ono nanule, asti ti Bosne?![]()
NE KLEPEĆI NANULAMA![]()
dok silaziš sa čardaka!
- Bloo
- Globalna šefica
#38 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
E'o detektiv se ponudiozijancer wrote:da li je neko dobro informisan o filozofiji koja stoji iza kata (borba sa zamišljenim protivnikom)?
Samo specificiraj pitanje.
- arzuhal
#39 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
aha, hoćeš, klepetat ćeš par minuta i zafrljaciš se s noga k'o slinu, i falit ćeš tene povazdan...Connaisseur Karlin wrote:kupim sebi nanule prvom prilikom volim nanulearzuhal wrote:![]()
![]()
![]()
Kake su ono nanule, asti ti Bosne?![]()
NE KLEPEĆI NANULAMA![]()
dok silaziš sa čardaka!
jedino ako njima ne misliš razbijat orahe na balkonu...
- Connaisseur Karlin
#40 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
znam, imam iskustva sa letecim nanulama iz djetinjstvaarzuhal wrote:aha, hoćeš, klepetat ćeš par minuta i zafrljaciš se s noga k'o slinu, i falit ćeš tene povazdan...Connaisseur Karlin wrote:
kupim sebi nanule prvom prilikom volim nanule![]()
![]()
jedino ako njima ne misliš razbijat orahe na balkonu...
- arzuhal
#41 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
One su dobre ako misliš nekoga nervirat, pogotovo kakvog komšiju, pa povazdan hodaš okokuće, stereš veš nešta fol, a lijepo betonirano sve okolo, pa klap-klap-klap, dok ljudi ne obole na živcima...Pa jest lijepo, u klepetanju nanula čuješ život, ima nekog, tu je, kreće se, pogotovo ako je voljen, pa makar te i probudilo, imaš rajšta se probuditi i osmjehnut, izać pod grožđe sjest, popit razmut i kahvu...Al' dobro, vazda se zaletim, sad nisam nastojao da tražim one lijepe stavri u tome nego ružne... 
- Connaisseur Karlin
#42 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
letece nanule, nanule budilice, ih o naunalma treba sevdah napisatiarzuhal wrote:One su dobre ako misliš nekoga nervirat, pogotovo kakvog komšiju, pa povazdan hodaš okokuće, stereš veš nešta fol, a lijepo betonirano sve okolo, pa klap-klap-klap, dok ljudi ne obole na živcima...Pa jest lijepo, u klepetanju nanula čuješ život, ima nekog, tu je, kreće se, pogotovo ako je voljen, pa makar te i probudilo, imaš rajšta se probuditi i osmjehnut, izać pod grožđe sjest, popit razmut i kahvu...Al' dobro, vazda se zaletim, sad nisam nastojao da tražim one lijepe stavri u tome nego ružne...
- arzuhal
#43 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Od sevdaha pa do metafizike: jedno od najuticajnijih sufijskih djela se zvalo "Skidanje nanula" (izvršilo je uticaj i na mladog ibn Arebija, kadasallahu sirrehu, koji se s njim sreo kada je prvi put napustio rodnu Evropu i stupio na tlo Afrike) a naslov je uzet iz božanske naredbe (fahla na'lejk) Musau, alejhi-selam, da skine svoju obuću kada je pri/stupio blagoslovljenoj dolini Tuva, odnosno kada je bio primaknut svijetu Božanske Blizine.Connaisseur Karlin wrote:letece nanule, nanule budilice, ih o naunalma treba sevdah napisatiarzuhal wrote:One su dobre ako misliš nekoga nervirat, pogotovo kakvog komšiju, pa povazdan hodaš okokuće, stereš veš nešta fol, a lijepo betonirano sve okolo, pa klap-klap-klap, dok ljudi ne obole na živcima...Pa jest lijepo, u klepetanju nanula čuješ život, ima nekog, tu je, kreće se, pogotovo ako je voljen, pa makar te i probudilo, imaš rajšta se probuditi i osmjehnut, izać pod grožđe sjest, popit razmut i kahvu...Al' dobro, vazda se zaletim, sad nisam nastojao da tražim one lijepe stavri u tome nego ružne...
Mada, vazda je to sevdah, ovako ili onako...
Nanule, harmonika, pod grožđem, uholaža po stolu pravi slalom, bokal šerbeta...ih...
-
zijancer
- Connaisseur Karlin
#45 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
kad ces poceti pisati neku knjigu , talenatarzuhal wrote:Od sevdaha pa do metafizike: jedno od najuticajnijih sufijskih djela se zvalo "Skidanje nanula" (izvršilo je uticaj i na mladog ibn Arebija, kadasallahu sirrehu, koji se s njim sreo kada je prvi put napustio rodnu Evropu i stupio na tlo Afrike) a naslov je uzet iz božanske naredbe (fahla na'lejk) Musau, alejhi-selam, da skine svoju obuću kada je pri/stupio blagoslovljenoj dolini Tuva, odnosno kada je bio primaknut svijetu Božanske Blizine.Connaisseur Karlin wrote:letece nanule, nanule budilice, ih o naunalma treba sevdah napisatiarzuhal wrote:One su dobre ako misliš nekoga nervirat, pogotovo kakvog komšiju, pa povazdan hodaš okokuće, stereš veš nešta fol, a lijepo betonirano sve okolo, pa klap-klap-klap, dok ljudi ne obole na živcima...Pa jest lijepo, u klepetanju nanula čuješ život, ima nekog, tu je, kreće se, pogotovo ako je voljen, pa makar te i probudilo, imaš rajšta se probuditi i osmjehnut, izać pod grožđe sjest, popit razmut i kahvu...Al' dobro, vazda se zaletim, sad nisam nastojao da tražim one lijepe stavri u tome nego ružne...
Mada, vazda je to sevdah, ovako ili onako...
Nanule, harmonika, pod grožđem, uholaža po stolu pravi slalom, bokal šerbeta...ih...
Niz kaldrmu klepecu nanule
Ovaj tekst je pregledan 5 270 puta
Gledala sam kolo nasred Sarajeva
igra kolo, mog jarana nema
sve se tanka srma zlatom izmjesala
srma momci, a zlato djevojke
Ref. 2x
Niz kaldrmu klepecu nanule
na fiskije pronose testije
a iz tame sapcu usne same
moj jarane, sto ne maris za me
Mislila je srma da se pozlacuje
svakojaka nije htjela zlata
a ja bih te srmo, na grudi stavila
i sa tobom svijetom ponosila
Ref.
Razislo se kolo nasred Sarajeva
jos sam sama, mog jarana nema
dodji zeljo pusta, ljubav me opija
poznat cu te kad skripne kapija
- arzuhal
- Diwan
#47 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
zijancer wrote:Diwan, sve.
STANI i reci OJ 3X polako, zatim 3x brzo OJ, OJ, OJ,
To je SVE
- Bloo
- Globalna šefica
#48 Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Gojeni H wrote:
Evo mene namah. Prva lekcija mi je bila kako se psihicki pripremiti da goloruk otmem katanu iz ruku protivnika.![]()
Meni je nekad bio interesantan uticaj zen-budizma na bushido, te meditacije samuraja u kojima su se "vidjeli kako gube zivot" sto ih je pripremalo na pripremanje za smrt. Naravno, kada militarizam zavlada, i sva opozicija bude eliminisana ili stavljena pod kontrolu, onda cijela nacija postane mobilisana i svi postanu samuraji.
U vezi onoga o cemu su riverflow i zijancer eglenisale ... u turbo X verziji:
Veliki Nogi Marasuke. Nogi i supruga mu Shizuko su odlucili da sebi oduzmu zivot nakon smrti cara Meiji-a. Nogi je prvo presjako grkljan Shizuko na javnoj ceremoniji, a zatim ubio sebe. Primjer ektremne posvecenosti caru kao bozanstvu. Ili sinu bozanstva, ako cemo precizinije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nogi_Maresuke
Hajd' sad otvori novu temu ... zen-budizam, sintoizam, i sve druge japanske verzije duhovne izgradnje nacije.
- Connaisseur Karlin
#49 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Bloo, sad znam zasto si rekla da se osjecas pore arzonje i mene, kao ronin
http://japanology.org/2016/08/the-samur ... -warriors/
cijeli clank je odlican:Another effect was that the samurai occasionally became a social problem, as underemployed men with weapons tend to be. Whenever one of their masters, usually a daimyo, was required by the government to reduce his number of samurai, these unemployed warriors – thus known as ronin, literally “wave men,” for their wandering, unproductive ways – were set loose on a defenseless populace. The ronin, though subsequently romanticized in fiction and film, were loose cannons and caused considerable problems for the peasantry and shogunate.
http://japanology.org/2016/08/the-samur ... -warriors/
- Bloo
- Globalna šefica
#50 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije
Ne mogu trenutno da nađem jedno izdanje VP-a (magazin za vojnu povijest - Hrvati ftw, negdje mi je u masi u polici) koji se bavio baš ovim što je zijancer stavila, te mobilizaciji. Ima dobar članak, ako nađem, postavit ću.Gojeni H wrote:
Evo mene namah. Prva lekcija mi je bila kako se psihicki pripremiti da goloruk otmem katanu iz ruku protivnika.![]()
Meni je nekad bio interesantan uticaj zen-budizma na bushido, te meditacije samuraja u kojima su se "vidjeli kako gube zivot" sto ih je pripremalo na pripremanje za smrt. Naravno, kada militarizam zavlada, i sva opozicija bude eliminisana ili stavljena pod kontrolu, onda cijela nacija postane mobilisana i svi postanu samuraji.