Ako smo tako osjetljivi a korisnici jesu u toj grupi -onda bi trebalo zaistaviti raspravu.A pogotovo nije ok prema korisnicima ovih javnih kuhinja.
No, pitanje je sta bi VI?
Ako smo tako osjetljivi a korisnici jesu u toj grupi -onda bi trebalo zaistaviti raspravu.A pogotovo nije ok prema korisnicima ovih javnih kuhinja.
Chmoljo wrote:
da ne bude zabune...
slažem se sa napisanim. samo je po meni hroničan problem što smo daleko ispod evropskog nivoa po broju školovanih stručnjaka. pri tome ne mislim na neopipljive humanističke nauke, nego one konkretne, koje izgrađuju društvo. tehničke, medicinske, pa i ekonomske i pravne.
ne postoji akademska elita, i ono malo što ima, lako ih je kupiti, jer ih nema puno.
da smo na skandinavskom standardu, vjerovatno bih taj novac negdje drugo usmjerio, jer je društvo toliko sazrilo da je samo u stanju da zadovoljava svoje potrebe za deficitarnim kadrom i da se prilogađava svojim potrebama.
Znaš śta je još problem u toj ideji? Uslovljavanje povratka. Ti ljude možeš usloviti da se vrate ako imaš odgovarajuće radno mjesto za njih i dok ti ne "isplate" investiciju (novac koji si dao za njihovo obrazovanje)Chmoljo wrote:da, ali pozitivan primjer može povući i druge.
ulaganje u ljudske resurse je dugoročno najisplativija investicija. znale su to i mudre glave u rahmetli Energoinvestu, kada su finansirali gradnju mašinskog fakulteta. i u poslijeratnim godinama postojalo je dovoljno kadra koji su mogli svoje znanje prodavati i sklapati višemilionske poslove.
ali bilo šta je bilo.
Ako si to uputio meni-- NEradiša wrote:Ti bi garant pogurala konakovica jer se nije stigo nakrast.
upravo tako. ali da bi izgradio sistem, treba ti kritična masa.JThomas wrote:generalno nikakva pojedinačna donacija i filantropija nisu alternativa uspostavi sistema koji će kontinuirano i stalno "paziti" one koji se ne mogu paziti sami. bilo riječ o bukvalnom opstanku ili o obrazovanju i popravljanju šansi. skandinavske zemlje su tu najbolje na svijetu upravo zato jer to nisu ostavili pojedinačnim aktima dobre volje...
JThomas wrote:generalno nikakva pojedinačna donacija i filantropija nisu alternativa uspostavi sistema koji će kontinuirano i stalno "paziti" one koji se ne mogu paziti sami. bilo riječ o bukvalnom opstanku ili o obrazovanju i popravljanju šansi. skandinavske zemlje su tu najbolje na svijetu upravo zato jer to nisu ostavili pojedinačnim aktima dobre volje...
Ma i da ne ispari opet ce se potrositi pa ce se kuhinje po dosadasnjem principu snalaziti,bolje da je ulozio nekom u neki privatni biznis od kojeg bi konstantno imao prihoda za kuhinje,kakvog takvog.piupiu wrote:Ne znam kako se čovjek usudio. Prva stvar koja bi meni pala na um je kako će od tog miliona pola odmah ispariti u hladan zrak.
Kanarinac, tebe da coJek za noge uhvati i dobro istrese - sve bi peruske poispadale, ali dolar jok...piupiu wrote:Ne znam kako se čovjek usudio. Prva stvar koja bi meni pala na um je kako će od tog miliona pola odmah ispariti u hladan zrak.
John Cleese wrote:Kanarinac, tebe da coJek za noge uhvati i dobro istrese - sve bi peruske poispadale, ali dolar jok...piupiu wrote:Ne znam kako se čovjek usudio. Prva stvar koja bi meni pala na um je kako će od tog miliona pola odmah ispariti u hladan zrak.
Da ne mislis da te ruzim - i sam sam ti takav
Jah...piupiu wrote:John Cleese wrote:Kanarinac, tebe da coJek za noge uhvati i dobro istrese - sve bi peruske poispadale, ali dolar jok...piupiu wrote:Ne znam kako se čovjek usudio. Prva stvar koja bi meni pala na um je kako će od tog miliona pola odmah ispariti u hladan zrak.
Da ne mislis da te ruzim - i sam sam ti takav![]()
Imam dvije marke. To ti je isto k'o jedan dolar.
![]()
tačno sam osjetio nemir u Sili... i onda dođem i vidim ti ostavio komentar.Fudo387 wrote:Ma jel moguce, dijasporac i dosljo iz Rogatice nahranio sirotinju?
I to, pazi molim te, u Sarajevu? Golemo.
I sad rasprava, a mozda je trebao dati nekom drugom?
Zemljo, indijo...