KREMATORIJUM
- petunija
-
John Cleese
#27 Re: KREMATORIJUM
vjesticanametli wrote:Ja narucujem best of abba dok me budu raspuhivali![]()
https://www.youtube.com/watch?v=xFrGuyw1V8s
- Connaisseur Karlin
#28 Re: KREMATORIJUM
mamma miavjesticanametli wrote:Ja narucujem best of abba dok me budu raspuhivali
- S4mpion
#29 Re: KREMATORIJUM
Neće ni ovo biti jeftino, možda će čak biti i skuplje.lajkujMe wrote:Ja npr podrzavam krematorij doduse ateista sam pa to gledam van vjerskih okvira nego cistom logikom.
Pod broj jedan ti kad se zakopas budes pojeden od crva i bakterija i poslije 200god nece ni kosti ostati (nije ko u holivudu pa poslije 2000 god ti nadju kosti, tijelo za takvo nesto mora biti prezervirano na poseban nacin)
Tako da je svijedno hoces li se kremirati ili ce se tijelo samo pojesti kroz 200god.
I ja to bukvalno gledam da je tijelo ljustura, cak i vjere to kazu kad dusa napusti tijelo ostanu samo kosti.
Grobno mjesto je skupo, valja i odrzavati a plus poslije 20 god nece ti niko ni dolaziti vise tako da to postaje bukvalno inventar na groblju.
Nema prostora, pogledajte samo Sarajevo svako naselje ima mezar/groblje Vlakovo se siri nenormalno i kad tad prostora ce biti malo i pravi ukop ce biti luksuz.
Kremiranje treba i mora biti izbor, jer je to licni izbor a ne nekog popa ili hodze i nece svako da se sahrani na tradicionalni nacin.
- vjesticanametli
#30 Re: KREMATORIJUM
Vidim ja pjevacete i plesat ...tako treba eh a ti petunijo doDZi na raspuhivanje sa skijama pa jedan govor nabaci drmni jednu rakiju za mene il kuVano vino 
-
cosko
#31 Re: KREMATORIJUM
Kolko sam procito na netu zagadjenje vazduha prilikom kremiranja i pored sve savremene opreme nije malo,160 kg ugljen dioksida po osobi samo se o tome krije,cesti su propusti ljudi se spaljuju u plasticnim kesama,lakiranim sanducima i sl iako nebi smjeli.Osoba koja se spaljuje nesmije u sebi imati metalne dijelove-inplantate inace se moze ostetiti skupa drobilica,sto znaci da mora sve biti izvadjeno prije kremiranja o trosku pokojnika ili njegove familije. 
-
cosko
#32 Re: KREMATORIJUM
Za kremiranje se trosi puno energije koja se poslje ne moze vratiti,kod sahranjivanja je nakon izvjesnog vremena moguce opet sahranjivati na isto mjesto.Kremiranje je nuzno samo ako tijelo sadrzi zarazne materije.
- O'zone
- Globalni moderator
#34 Re: KREMATORIJUM
Nadam se da imaš dobar razlog zašto si do sada otvorio tri teme vezane za mrtve? Razumio bih jednu ali tri nikako ne mogu. Imaš fetiš? Razrađuješ bussines plan sa recimo pogrebnim uslugama ili krematorij?cosko wrote:Kako sam saznao da su neki ljudi poznanici ili od poznanika kremirani to me potaklo da o tome proguglam.Zapravo je vrlo interesantan postupak ktemacije,iako ga ne podrzavam,jer mislim da ljudi ipak moraju sacuvati trag svog postojanja,religije nasih prostora to takodje ne odobravaju.Zapravo pise da je kremiranje bilo aktuelno cak prije nastanka krscanstva.Mislim da je vazno sacuvati oblik tijela.Zanimljivo da se kremiranje kako kazu oni koji rade,tamo nemoze izvrsit bez sanduka,spaliti nekog u dzaku,kako kazu nije moguce,dali neko zna zasto??Ina na svu srecu BiH jos nema ni jeda krematorij,pokojnici koji za zivota izraze zelju voze ih u ZG ili BG pretezno.Dali se kad se urna polozi u tkz kasetu to je nesto kao mali spomenik na groblju moze vadit ili se zatrpava zemljom,cito sam da se mogu dodavati nove urne u kasetu?
Ja iskreno ne vidim potrebu da postoje tri teme.
- vjesticanametli
#35 Re: KREMATORIJUM
azot zakon...plaknu te pa bace od pod i prah ostane

-
cosko
#36 Re: KREMATORIJUM
Nije u pitanju licna materjalna korist,cisto razmjenjujemo misljenja...O'zone wrote:Nadam se da imaš dobar razlog zašto si do sada otvorio tri teme vezane za mrtve? Razumio bih jednu ali tri nikako ne mogu. Imaš fetiš? Razrađuješ bussines plan sa recimo pogrebnim uslugama ili krematorij?cosko wrote:Kako sam saznao da su neki ljudi poznanici ili od poznanika kremirani to me potaklo da o tome proguglam.Zapravo je vrlo interesantan postupak ktemacije,iako ga ne podrzavam,jer mislim da ljudi ipak moraju sacuvati trag svog postojanja,religije nasih prostora to takodje ne odobravaju.Zapravo pise da je kremiranje bilo aktuelno cak prije nastanka krscanstva.Mislim da je vazno sacuvati oblik tijela.Zanimljivo da se kremiranje kako kazu oni koji rade,tamo nemoze izvrsit bez sanduka,spaliti nekog u dzaku,kako kazu nije moguce,dali neko zna zasto??Ina na svu srecu BiH jos nema ni jeda krematorij,pokojnici koji za zivota izraze zelju voze ih u ZG ili BG pretezno.Dali se kad se urna polozi u tkz kasetu to je nesto kao mali spomenik na groblju moze vadit ili se zatrpava zemljom,cito sam da se mogu dodavati nove urne u kasetu?
- Edin H.
#37 Re: KREMATORIJUM
Fetis?cosko wrote:Nije u pitanju licna materjalna korist,cisto razmjenjujemo misljenja...O'zone wrote:Nadam se da imaš dobar razlog zašto si do sada otvorio tri teme vezane za mrtve? Razumio bih jednu ali tri nikako ne mogu. Imaš fetiš? Razrađuješ bussines plan sa recimo pogrebnim uslugama ili krematorij?cosko wrote:Kako sam saznao da su neki ljudi poznanici ili od poznanika kremirani to me potaklo da o tome proguglam.Zapravo je vrlo interesantan postupak ktemacije,iako ga ne podrzavam,jer mislim da ljudi ipak moraju sacuvati trag svog postojanja,religije nasih prostora to takodje ne odobravaju.Zapravo pise da je kremiranje bilo aktuelno cak prije nastanka krscanstva.Mislim da je vazno sacuvati oblik tijela.Zanimljivo da se kremiranje kako kazu oni koji rade,tamo nemoze izvrsit bez sanduka,spaliti nekog u dzaku,kako kazu nije moguce,dali neko zna zasto??Ina na svu srecu BiH jos nema ni jeda krematorij,pokojnici koji za zivota izraze zelju voze ih u ZG ili BG pretezno.Dali se kad se urna polozi u tkz kasetu to je nesto kao mali spomenik na groblju moze vadit ili se zatrpava zemljom,cito sam da se mogu dodavati nove urne u kasetu?
- O'zone
- Globalni moderator
#38 Re: KREMATORIJUM
O grobljima, krematoriju, živ zakopan i umrlom yahoo mailu....cosko wrote: Nije u pitanju licna materjalna korist,cisto razmjenjujemo misljenja...
Dobro. Vidjet ćemo koliko će to da esklaira.
- sadie_forever
#40 Re: KREMATORIJUM
Sta je poenta bila ?julisiz es grant wrote:Pa bi tako nedavno na sahrani mog prijatelja i velikog čovjeka, jednoj od najmasovnijih u Sarajevu u posljednje vrijeme. Bilo je i na portalima, vjerovatno si vidio.Edin H. wrote:Zasto kod nas peglaju sa hodzama i popovima na sahranama, umjesto da grmi muzika na koju se pokojnik lozio
U ostalom kao odg na pitanje edinovo vjetovatno sto je vecina vjernika kod nas ?
-
cosko
-
mali jomu
#42 Re: KREMATORIJUM
Fenix / Pogrebno preduzeće nudi nove usluge: Uskoro moguće dopisivanje sa umrlima.

Švedsko pogrebno preduzeće Fenix namjerava napraviti kompjuterski program pomoću kojeg bi ožalošćeni članovi porodice mogli razgovarati s voljenima koji su preminuli.
Fenix bi tako na računar podigao sve informacije o preminuloj osobi, a pomoću te baze podataka napravili bi vještačku inteligenciju koja bi se mogla "dopisivati" s ožalošćenima. S obzirom na informacije koje se ubace, vještačka inteligencija bi sa porodicom pričala o vremenu, hrani i ostalim stvarima. Ali ona ne bi učila ništa novo. Odnosno, ne biste mogli s vještačkom inteligencijom razgovarati o novom filmu koji je izašao ili stvarima koje preminula osoba nije doživjela i informacijama koje ne postoje u bazi.
Direktorica poduzeća Charlotte Runius izjavila je kako će prije nešto što krenu u provedbu projekta prvo razgovarati s vjerskim institucijama. Moguće je da bi neko, ko bi "razgovarao" s preminulom osobom, puno teže krenuo dalje sa životom, dok bi neki drugi možda lakše dobili potrebnu utjehu.
"Na primjer, za starijeg gospodina kojem je preminula supruga ovo će biti dobar način da ne bude usamljen, čak i ako zna da to nije ona", izjavila je Runius.
Cijela ideja podsjeća na epizodu popularne serije Black Mirror u kojoj mladoj ženi pogine suprug u saobraćajnoj nesreći. Zbog napretka tehnologije koja skenira doslovno sve što je on ikada napisao na društvenim mrežama, može "komunicirati" s njim, odnosno sa sistemom koji ga kopira, piše Oddity Central.
I kada pomislite da ne može biti čudnije, može. Jer su mogućnosti za virtuelno oživljavanje postale toliko velike da vještačka inteligencija kopira čak i njegov glas, a za dobru svotu novca nesretna supruga dobije čak i tijelo svog supruga ( naravno, vještački napravljeno) kojim upravlja vještačka inteligencija.

Švedsko pogrebno preduzeće Fenix namjerava napraviti kompjuterski program pomoću kojeg bi ožalošćeni članovi porodice mogli razgovarati s voljenima koji su preminuli.
Fenix bi tako na računar podigao sve informacije o preminuloj osobi, a pomoću te baze podataka napravili bi vještačku inteligenciju koja bi se mogla "dopisivati" s ožalošćenima. S obzirom na informacije koje se ubace, vještačka inteligencija bi sa porodicom pričala o vremenu, hrani i ostalim stvarima. Ali ona ne bi učila ništa novo. Odnosno, ne biste mogli s vještačkom inteligencijom razgovarati o novom filmu koji je izašao ili stvarima koje preminula osoba nije doživjela i informacijama koje ne postoje u bazi.
Direktorica poduzeća Charlotte Runius izjavila je kako će prije nešto što krenu u provedbu projekta prvo razgovarati s vjerskim institucijama. Moguće je da bi neko, ko bi "razgovarao" s preminulom osobom, puno teže krenuo dalje sa životom, dok bi neki drugi možda lakše dobili potrebnu utjehu.
"Na primjer, za starijeg gospodina kojem je preminula supruga ovo će biti dobar način da ne bude usamljen, čak i ako zna da to nije ona", izjavila je Runius.
Cijela ideja podsjeća na epizodu popularne serije Black Mirror u kojoj mladoj ženi pogine suprug u saobraćajnoj nesreći. Zbog napretka tehnologije koja skenira doslovno sve što je on ikada napisao na društvenim mrežama, može "komunicirati" s njim, odnosno sa sistemom koji ga kopira, piše Oddity Central.
I kada pomislite da ne može biti čudnije, može. Jer su mogućnosti za virtuelno oživljavanje postale toliko velike da vještačka inteligencija kopira čak i njegov glas, a za dobru svotu novca nesretna supruga dobije čak i tijelo svog supruga ( naravno, vještački napravljeno) kojim upravlja vještačka inteligencija.
-
Oticon
#44 Re: KREMATORIJUM
HAVANA wrote:Jebo im fenix mater.
- vjesticanametli
#45 Re: KREMATORIJUM
Zamisli kaze rahmetlija iz fenixa de mi zapali jednu ....da popusi 
- trambusek88
#46 Re: KREMATORIJUM
Kasne za nama.
Davno je bilo kad je Suljo Muji dojavio da ima fudbala na onom svijetu i lošu vijest da će Mujo biti golman u srijedu
Davno je bilo kad je Suljo Muji dojavio da ima fudbala na onom svijetu i lošu vijest da će Mujo biti golman u srijedu
- HAVANA
#47 Re: KREMATORIJUM
Ja kakav sam peh nesta bi se pojebalo,klikno bi nedje i smrcak bi mi se javio.
-
Oticon
#48 Re: KREMATORIJUM
F13+Ctrl+ print...što bi reko muhaHAVANA wrote:Ja kakav sam peh nesta bi se pojebalo,klikno bi nedje i smrcak bi mi se javio.
- arzuhal
- triconja
#50 Re: KREMATORIJUM
Nesto kad malo bolje skontam sto bih se palio kad umrem, bolje je da mogu metar sa dva zauzet bar jedno 100 godina, jer eto, bar da se zna da sam zivio. Kakvi ovo kae trehni mi prah nedje u pm, jebo ti to. Vako ti bar moze neko doc na mezar, vrana vrana, bitno je da neko dodje