To je novina, do sada ti nije trebao dokaz o obavljenom razgovoru pa ga nisi ni tražio. Pa vjerovatno će biti ubačeno u zakon da je poslodavac sa kojim si obavio razgovor za posao dužan, na tvoj zahtjev, izdati uvjerenje kako bi ti dokazao birou da nisi pasivan.El_comadante wrote:
dobro. ko i kako če dobiti pisemni dokaz da je bio na razgovoru za posao? ja npr. gdje sam bio pozivan na razgovor za posao nikada nisam dobio dokaz da sam bio na tom razgovoru
Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Moderator: anex
-
sandzokan
#26 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
- Men_of_Numenor
#27 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
I kada počinje provođenje ovog zakona, kada stupa na snagu?
- Men_of_Numenor
#28 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Biro nikada i nikome nije pronašao posao.sandzokan wrote:Ukoliko odbijes posao koji ti je biro nasao brisu te, moras poceti raditi pa makar mjesec. Ovakav je prijedlog zakona. Zbog mogucnosti pojavljivanja sulude situacije da nezaposleni daje mito poslodavcu da ga ne primi na posao biro razmislja da na razgovore za poslove koji ti oni nadju posalju covjeka iz biroa.Men_of_Numenor wrote:Neće te skinuti sa biroa ako odbiješ posao već ako ne odeš na jedan razgovor za posao mjesečno.sandzokan wrote:Bit će sad zajebano kad novi zakon stupi na snagu. Ko odbije posao briše se sa evidencije i gubi zdravstevno. Bit će robova od 450 maraka za hošu i slične gazdurine.
Što nije isto.
Žele da vide kako tražiš posao.
A opet možda i ne prođe ovaj zakon...
Pored ovoga nezaposleni ce biti duzni da samostalno prate oglase i da birou donesu pismeni dokaz da su bili na razgovor. Broj potrebnih razgovora u odredjenom vremenskom periodu nisam saznao.
Očekivati da će se nešto sada desiti je suludo.
Ali razumijem i zašto se ovo sad dešava.
Valja kupiti narod pred izbore...
I ovo zadnje je najvažnije.
Na šta se misli pod razgovorom za posao? Sigurno nije isti razgovor za posao u pekari i u nekoj velikoj firmi kao što je Microsoft.
I šta ako ti ne dadne potpis poslodavac? Šta onda? Oduzmu ti zdravstveno zbog budale?
-
El_comadante
#29 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
hvala na pojašnjenju.sandzokan wrote:To je novina, do sada ti nije trebao dokaz o obavljenom razgovoru pa ga nisi ni tražio. Pa vjerovatno će biti ubačeno u zakon da je poslodavac sa kojim si obavio razgovor za posao dužan, na tvoj zahtjev, izdati uvjerenje kako bi ti dokazao birou da nisi pasivan.El_comadante wrote:
dobro. ko i kako če dobiti pisemni dokaz da je bio na razgovoru za posao? ja npr. gdje sam bio pozivan na razgovor za posao nikada nisam dobio dokaz da sam bio na tom razgovoru
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#30 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Cuj 17%. Pa jbemu nije BIH samo Sarajevo. Jeste li bili u manjim gradovima, tipa Vareš pa da vidite stanje i zaposlenost. Nema nista lakše nego iz udobne fotelje u toku radnog vremena tipkati o poslu i nezaposlenima.
- HardcoreMX
#31 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
jedva nadjoh..uglavnom postoje izvori sa analizama u najsirem smislu kao eurostat...BiH 38,65% nezaposlenost, najveca 46,1%..U Evropi prva po nezaposlenosti...u svijetu druga iza Konga...https://de.tradingeconomics.com/country ... yment-rate
-
gullegaron
#32 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
au, gadno, rekao bi bar da smo po neceme prvi, ali nije dobro
-
Puf
#33 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Mi kao narod smo toliko nesposobni, da kad bi bilo takmicenje ko je najnesposobniji bili bi drugi.gullegaron wrote:au, gadno, rekao bi bar da smo po neceme prvi, ali nije dobro
Sto drugi? Zato sto smo nesposobni da budemo prvi.
-
Dogmano
#34 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Osnovna svrha je faktički zdravstveno osiguranje nezaposlene osobe i članova porodice. Osobe koje su u radnom odnosu provele 8 mjeseci neprekidno, odnosno 8 mjeseci u prekidima u zadnjih 18 mjeseci ostvaruju i pravo na novčanu naknadu.
Preko biroa se vršio i dokup staža za osobe kojima fale do tri godine staža kako bi se penzionisale. Radne dozvole su, također, pod ingerencijom ove institucije...
Posredovanje u zapošljavanju bi trebalo da bude primarna funkcija, ali nažalost nije zbog brojnih faktora a koji deriviraju iz jednog osnovnog - pokvarenost našeg društva.
Lijep pozdrav.
Preko biroa se vršio i dokup staža za osobe kojima fale do tri godine staža kako bi se penzionisale. Radne dozvole su, također, pod ingerencijom ove institucije...
Posredovanje u zapošljavanju bi trebalo da bude primarna funkcija, ali nažalost nije zbog brojnih faktora a koji deriviraju iz jednog osnovnog - pokvarenost našeg društva.
Lijep pozdrav.
-
Inok
#35 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
svrha biroa je pljačkanje poticaja u talu sa raznim razbojnicima koji drže restorane, apartmane i slično, dobro razrađena šema.Dogmano wrote:Osnovna svrha je faktički zdravstveno osiguranje nezaposlene osobe i članova porodice. Osobe koje su u radnom odnosu provele 8 mjeseci neprekidno, odnosno 8 mjeseci u prekidima u zadnjih 18 mjeseci ostvaruju i pravo na novčanu naknadu.
Lijep pozdrav.
- HardcoreMX
#36 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
@puf...znaci..ako neka drzava ima recimo nekog na recimo 2000 m najbrzeg trkaca ili recimo osvajaca prve nagrade na takmicenju recimo iz fizike...je li to znaci da su svi u njegovoj drzavi jednako sposobni da budu prvaci u trcanju i fizici?!
-
Dogmano
#37 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Nijedna institucija ove lijepe zemlje nije imuna na takve šeme.Inok wrote:svrha biroa je pljačkanje poticaja u talu sa raznim razbojnicima koji drže restorane, apartmane i slično, dobro razrađena šema.Dogmano wrote:Osnovna svrha je faktički zdravstveno osiguranje nezaposlene osobe i članova porodice. Osobe koje su u radnom odnosu provele 8 mjeseci neprekidno, odnosno 8 mjeseci u prekidima u zadnjih 18 mjeseci ostvaruju i pravo na novčanu naknadu.
Lijep pozdrav.
-
sandzokan
#38 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Ma kakvi glasovi, ovo im glasove donijet neće.Men_of_Numenor wrote: Biro nikada i nikome nije pronašao posao.
Očekivati da će se nešto sada desiti je suludo.
Ali razumijem i zašto se ovo sad dešava.
Valja kupiti narod pred izbore...
I ovo zadnje je najvažnije.
Na šta se misli pod razgovorom za posao? Sigurno nije isti razgovor za posao u pekari i u nekoj velikoj firmi kao što je Microsoft.
I šta ako ti ne dadne potpis poslodavac? Šta onda? Oduzmu ti zdravstveno zbog budale?
To kakav je razgovor njih ne zanima, njima je bitno da ovi socijalni radnici, politolozi i ostali sa suficitarnim zanimanjima ili ˝teško upošljivi˝ počnu raditi bilo gdje kako bi ih skinuli sa grbače. Te pare što daju za njihovo zdravstveno žele iskoristiti na drugi način, vjerovatno za plaće ili vozni park.
A dokaz o obavljenom razgovoru će vjerovatno biti ubačen u zakon pa će poslodavac biti dužan da, na zahtjev kandidata koji nije dobio posao, izda uvjerenje o obavljenom razgovoru. Ovo će, vjerovatno, imati za posljedicu da će poslodavci smanjiti broj osoba koje pozivaju na razgovor. Ko zna kako će tržište rada na ovo sve reagirati.
-
Last December
#39 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Dolaziće ljudi jednom mjesečno da udare pečat kod komšije da imaju na papiru. To će tako ići, samo još jedna suvišna formalnost koja će samo natjerati nezaposlene da tek podignu dupe sa kauča i odu do najbliže firme u komšiluku po taj pečat.
- Men_of_Numenor
#40 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Šta je sa ljudima koji traže posao preko online stranica kao što su EURES ili preko XING-a?
Kako će to funkcionisati?
Znaju li ovi naši za te agencije?
Kako će to funkcionisati?
Znaju li ovi naši za te agencije?
- vjesticanametli
#41 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Ma ne budi smjesan....online portali i DZuturumi koji xekaju smrt u birou zapusenom....ko zombiji ...ono treba ukinut ....fuuj
- victom
#42 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
moram krajem marta na biro a nema niti jedan razgovor.
a rekli mi da moram donjeti 5 potvrda/dokaza da sam trazio posao/obavio razgovor
a rekli mi da moram donjeti 5 potvrda/dokaza da sam trazio posao/obavio razgovor
Last edited by victom on 01/03/2021 05:03, edited 2 times in total.
- vjesticanametli
#43 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
- JThomas
#44 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
naravno da biro zapošljava ljude. one koji rade u birou 
-
lajkujMe
#45 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
Potvrda nece biti problem jer ce vecina ljudi koji je ne dobiju prijaviti istu firmu da im nije htjela dati nisu ljudi ludi pa da ne insistiraju na tome.
Problem ce biti uopste doci do razgovora. To sto se ti prijavis na posao ne znaci da ce te zvati na razgovor.
Cak kakva smo mi zemlja vidjecemo firme koje ce prodavati te potvrde za cvaju. Pa malverzacije tipa radis na crno u toj i toj firmi pa ce ti ta ista firma davati te potvrde bjanko :mrgreen:a znajuci nase nece postojati registar i provjere tipa jesi li od iste firme dobio u po godine 20 potvrda o razgovoru.....
Problem ce biti uopste doci do razgovora. To sto se ti prijavis na posao ne znaci da ce te zvati na razgovor.
Cak kakva smo mi zemlja vidjecemo firme koje ce prodavati te potvrde za cvaju. Pa malverzacije tipa radis na crno u toj i toj firmi pa ce ti ta ista firma davati te potvrde bjanko :mrgreen:a znajuci nase nece postojati registar i provjere tipa jesi li od iste firme dobio u po godine 20 potvrda o razgovoru.....
-
El_comadante
#46 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
zezaš ili si ozbiljan?victom wrote:moram krajem marta na biro a nema niti jedan razgovor.
ako si ozbiljan javi kako je bilo
- victom
#47 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
ne zezam.El_comadante wrote:zezaš ili si ozbiljan?victom wrote:moram krajem marta na biro a nema niti jedan razgovor.
javiću.
-
El_comadante
#48 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
nezamjeri ti si prvi kojem biro to traži a da ja znam i ovde na forumu si prvi koji je to rekao a da ja znam. zato i kažem da javiš jer vjerujem da sviju interesuje, a ne samo mene, kako je bilo šta su rekli i tako tovictom wrote:ne zezam.El_comadante wrote:zezaš ili si ozbiljan?victom wrote:moram krajem marta na biro a nema niti jedan razgovor.
javiću.
- VladaFBiH
#49 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
dokaz: e-mail da si se prijavio na oglas + screenshot tog oglasa sa npr. posao.ba? ne vjerujem da mogu tražiti potvrdu da si obavio razgovor osim ako ti oni nisu osigurali poslodavca i razgovor... u svakom drugom slučaju vjerujem da je elektronska prijava + dokaz da je postojao oglas dovoljna inače će ovo neko odmah oboriti na sudu jer prijava ne znači automatski razgovor pogotovo za ljude koji su godinama na birou.El_comadante wrote:zezaš ili si ozbiljan?victom wrote:moram krajem marta na biro a nema niti jedan razgovor.
A što se tiče pozivanja radnika sa biroa znam za slučaj od prije 4-5 godina gdje je tražen skladištar u jednoj zaista solidnoj kompaniji (firma se obratila birou u najboljoj namjeri) - poslali su 5 kandidata i svi do jednog nisu željeli da rade (ili imaju već posao ili jednostavno ne žele da budu skladištari u privatnoj firmi gdje se "radi")... na kraju je bio uobičajeni oglas gdje su se prijavljivali ljudi koji žele da rade...
- victom
#50 Re: Biro za zapošljavanje i njegova svrha?
ma slobodno pitaj. Ne zamjerim ništa.El_comadante wrote:
nezamjeri ti si prvi kojem biro to traži a da ja znam i ovde na forumu si prvi koji je to rekao a da ja znam. zato i kažem da javiš jer vjerujem da sviju interesuje, a ne samo mene, kako je bilo šta su rekli i tako to
I ja sam se iznenadio kad mi je to rekla.
Krajem marta idem na termin, pa vam javim kako je prošlo.
Ako će me tako mučiti svaka 2 mjeseca (da moram donositi neke potvrde,i to 5 komada) , onda ću se radije skinut sam sa biroa. Tako ću joj i reći.