Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Russki

#26 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Russki »

stakasa wrote:
Russki wrote:idider na sloveniju burazeru
Nisam siguran da je moze zaobic sve i da hoce, jedino da ide na Graz - Trento sto je van pameti
a uvijek imas neke seoske puteve gdje se i pjeske jedva ide, ali eto

Nije van pameti ako hoce dodatnu avanturu, ali je podaleko ...
stakasa

#27 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by stakasa »

Russki wrote:
stakasa wrote:
Russki wrote:idider na sloveniju burazeru
Nisam siguran da je moze zaobic sve i da hoce, jedino da ide na Graz - Trento sto je van pameti

Ma kakva avantura, vidis da ne zna do Trsta doc :D
Russki

#28 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Russki »

samo gugl maps :D
Labirint

#29 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Labirint »

stakasa wrote: Nisam siguran da je moze zaobic sve i da hoce, jedino da ide na Graz - Trento sto je van pameti

Nije van pameti ako hoce dodatnu avanturu, ali je podaleko ...[/quote]
Ma kakva avantura, vidis da ne zna do Trsta doc :D[/quote]

:D :D

Siena mi je od svih nekako najljepša, nema toliko gužve sve je "pod nogu", prerkasan trg , historija, grehota je ono obilaziti bez vodiča jer bukvalno na svakom ćošku se ima za ispričati neka anegdota. Firenca teška komercijala kao i izvikana Piza gdje je red kilometarski da se popenješ na toranj i to je to. U blizini Pise ti je Viareggio, super mjestašce za posjetiti ljeti i okupati se usput. Što neko reče masa ima usput nekih "San Djemiana" i sličnih utvrda i mjestašaca koji pričaju neke svoje priče i definitivno je grehota tamo ići nepripremljen, ono idemo u Toskanu i to je to...gdje sta kako..snaci cemo se :run:
Altsa

#30 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Altsa »

Kataklinger wrote:Planiramo trip kroz Italiju (autom), ciljni gradovi su u naslovu teme. Uglavnom da obiđemo taj neki "kvadrat" koji formiraju ovi gradovi i taj dio Toskane koji je obuhvaćen. Obzirom da niko od ekipe nije nikad bio u Italiji, svaki savjet oko puta, preporuka za posjetit neko mjesto u blizini/usput je dobro došao. Kojim putem je najbolje da se krene od Sarajeva, gdje da se uđe na Italiju? Gdje uzimati vinjete i slično? Smještaj planiramo bookirati u Firenci vjerovatno, jer je odatle najbliže nam u bilo kojem pravcu prema ciljevima. Takođe, bilo bi dobro da se unaprijed znaju otprilike troškovi putarina + vinjeta. Ukratko, obzirom da nemamo ama baš nikakvih informacija, bilo kakva (konstruktivna/destruktivna) je dobro došla. Unaprijed hvala.
U Italiji nema vinjeta vec se placa na izlazu sa auto puta. Imao sam dva puta slicna putovanja (godisnji) po Italiji i bilo je super. Smjestaj bio u Bolonji i odatle smo obilazili mjesta koja su nam bila interesantna, a drugi put sam bio sjevernije u Vicenci. Mozes ici preko istre tj. na ZG pa auto putem ka Rijeci i na Trst i tako izbjeci slovenacke vinjete ili sto je po meni bolje preko slovenije. oko Bolonje ima interesantnih mjesta a svakako otiđi u Modenu i Ferraru. ne znam u kojem si periodu planirao ici ali ako ides u augustu, italija tj. mjesta su pustahija osim vecih turistickih mjesta kao sto su Firenza, Verona ili Venecija jer su talijani na godisnjem odmoru sto je meni odgovaralo je nije bilo guzve.. Cijene hrane u supermarketima su otprilike kao i kod nas. inace italija je prelijepa. bez gps se nemoj usuditi da kreces na put.
amidzazeher

#31 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by amidzazeher »

Ne znam ima li kakav kalendar da se vide kad su ove njihove feste, gdje citav grad kuha i za nekih 20-30€ se ubijes i od hrane i pica! Ja sam prije dvije godine naletio na dvije takve feste u Toskani sasvim slucajno! Budu obavjestenja kad vec dodjes u taj grad ali kontam isplatilo bi se maxuz ganjati :D
Seyfo

#32 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Seyfo »

Meni se cini da je rezon ici sa agencijama busom,imaju vodice i vode te bas gdje treba a puno je jeftinije nego autom u svojoj reziji. Druga stvar je ako neko zeli avanturu i da nije sve unaprijed isplanirano.
exliberal-ex

#33 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by exliberal-ex »

neko vec napisa,nemas vinjeta ali placas na izlazima
sto se tice regije koju ces obilazit, firenca nemozes sa autom unutra, moras parkirat vani ako se zajebes pa udjes...kazna
ako su strane tablice zaustavit ce te murija...ima ih bruka, siena nemozes ni uci moras parkirat vani pa pjeseke ko i svi..

moj savjet

kad budes isao nadjite smjestaj koji je izmedju siene, firence,
veoma su popularni smjestaji po lokalnim farmama koje su preuredjene sad u hotele itd
evo ti par adresa koje sam ja koristio kad sam sebi trazio
http://www.traveltuscany.net/
https://www.ownersdirect.co.uk/themes/i ... -breakfast
mi smo rentali ovdje, malo je bilo zajebano prvi put naci jer skreces na lokalni put koji nije ucrtan na gps ( barem tad nije bio)
https://www.agriturismo.net/castellina-in-chianti-558/

sretan put u svakom slucaju
Gray

#34 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Gray »

exliberal-ex wrote:neko vec napisa,nemas vinjeta ali placas na izlazima
sto se tice regije koju ces obilazit, firenca nemozes sa autom unutra, moras parkirat vani ako se zajebes pa udjes...kazna
ako su strane tablice zaustavit ce te murija...ima ih bruka, siena nemozes ni uci moras parkirat vani pa pjeseke ko i svi..

moj savjet

veoma su popularni smjestaji po lokalnim farmama koje su preuredjene sad u hotele itd
mi smo rentali ovdje, malo je bilo zajebano prvi put naci jer skreces na lokalni put koji nije ucrtan na gps ( barem tad nije bio)

Ne možeš u Firenci i Sieni u strogi stari centar autom, ali to je bas centar centar, kao kod nas da ne smiješ uci npr tamo kod vijećnice ili kod Doma Armije, realno nemaš ni potrebe ulaziti tu, taj dio možeš sve pješke. U Sieni parkiras kod stadiona Artemio Franchise i pjehe kroz ulicice uske do trga.
exliberal-ex

#35 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by exliberal-ex »

Gray wrote:

moj savjet

Ne možeš u Firenci i Sieni u strogi stari centar autom, ali to je bas centar centar, kao kod nas da ne smiješ uci npr tamo kod vijećnice ili kod Doma Armije, realno nemaš ni potrebe ulaziti tu, taj dio možeš sve pješke. U Sieni parkiras kod stadiona Artemio Franchise i pjehe kroz ulicice uske do trga.
Ma slazem se...ni jedan od ovih gradova je ogroman da predstavlja problem za hodanje (dobra cuna prepisat :) )
...ja licno to praktikujem jer kad ides pjeske imas najbolju sansu da vidis i dozivis neko mjesto...
ja sam samo preporicio kako sam ja radio , meni je odgovaralo jer sam bio izmedju gradova pa sam lunjao lokalnim putevima i vidio dosta stvari sto obicno nevidis
jeza u ledja

#36 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by jeza u ledja »

Gray wrote:

moj savjet

Zar nije stadion Artemio Franchi u Firenci?
Ili se tamo svaki stadion zove tako. :-?
exliberal-ex

#37 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by exliberal-ex »

sherbett wrote:Ja bi na tvom mjestu fino na trajekt Split-Bari pa fino napravis road trip.. odes preko na Amalfi, Salerno, Napoli.. da osjetis duh Italije.. malo Rim, Assisi, umbria je prekrasna.. odes gore prema Anconi ovo ono.. spustis se do Puglie.. stas gore sve puno turista nemos mrdnut od njih. Ako ces bas na sjever, odi na jezera.. Ligurijom do Nice, Monaca.. jest Firenza lijepa.. al nije egzotika
Nije ti ni to lose samo sto prelazak trajektom je cijelu noc otegne se a nije ni jeftino...samo taj dio Amalfi je bas... :thumbup:
supercali

#38 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by supercali »

sherbett wrote:Ja bi na tvom mjestu fino na trajekt Split-Bari pa fino napravis road trip.. odes preko na Amalfi, Salerno, Napoli.. da osjetis duh Italije.. malo Rim, Assisi, umbria je prekrasna.. odes gore prema Anconi ovo ono.. spustis se do Puglie.. stas gore sve puno turista nemos mrdnut od njih. Ako ces bas na sjever, odi na jezera.. Ligurijom do Nice, Monaca.. jest Firenza lijepa.. al nije egzotika
Kakav ba trajekt za vrijeme dok bi cekao trajekt ja iz ankone okolo dosao do makarske
Onda kad smo se mimoisli
Gray

#39 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Gray »

jeza u ledja wrote:
Gray wrote:

moj savjet

Zar nije stadion Artemio Franchi u Firenci?
Ili se tamo svaki stadion zove tako. :-?
Nije svaki, ali izgleda da ova dva imaju isto ime :D

https://www.google.ba/url?sa=t&source=w ... bMiebcpu76
exliberal-ex

#40 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by exliberal-ex »

sherbett wrote:
exliberal-ex wrote:
Nije ti ni to lose samo sto prelazak trajektom je cijelu noc otegne se a nije ni jeftino...samo taj dio Amalfi je bas... :thumbup:
Opet se ustedi na putu od Sarajeva do npr.Amalfi preko kopna.. nama iz Zg treba autom cca 10 ak sati do Rima.. do Napulja ima od Rima mozda dva sata.. ne znam ja sam isla vlakom. I vlak je inace super stvar za putovati Italijom. Znaci kartu kupis za cas pisla preko neta, dobijes kod.. i pokazes kontroloru. Udjes di hoces, sidjes di hoces.. za 50 eura pola.italije obidjes

Ok, Amalfi se obilazi brodicama :mrgreen:
sve zavisi sta covjek hoce i zeli...i koliko para/dana ima... moze krenut autom do Firence ima finih gradova i prejedjela usput, usput stati, obici neki grad, prespavat negdje..na odmoru je, kad dodje do Firence obic taj dio..spustit se do Rima koji nije ni 2 sata od Firence, provest tu par dana ako hoce...Rim-Napoli 2 sata autom ( dobio kaznu uhvatio me radar :D )...Napoli- Amalfi..racunaj dva sata...ostat tu isto par dana, ja sam isao autom i dobar je uzitak vozit tuda, mozes uzet brodice ako hoces (Positano /Praiano su mi zanimiljiviji bili od Amalfija)...onda do Bara i hvataj trajekt...napravi krug

2-3 dana do firence
4 dana firenca/siena
2-3 dana rim
4 dana amalfi/napoli
2 dana put nazad...2 sedmice otprilike...

ili hvataj se aviona , ja mislim ima iz begrada do rima...tu rentaj auto pa vozi...

ma samo putujte vrijedi svake marke /eura... :thumbup:
supercali

#41 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by supercali »

Ja isao sam
U voznji od dosade poceo pricati sa radio stanicama
stakasa

#42 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by stakasa »

Pokretac teme jos nije nacisto kako do Zagreba vi moze li se u Siennu autom
Altsa

#43 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Altsa »

Svaki GPS pokazuje i parkinge pa nije problem naci parking pogotovo ima mjesta ako se ide u augustu.. normalno da ne mozes u sami centar ali poprilicno blizu se moze naci parking u svakom mjestu npr. Padovi, Veroni, Bolonji. Sa Firencom je druga prica ali parking isto nije daleko. Svakako sam dosao da prosetam a ne iz auta u centar.inace talijani su losi vozaci pa treba dobro paziti pogotovo na kruznim tokovima kojih ima mali milion a oni ulijecu ko muha bez glave. ogranicenja brzine su na svakom koraku pa treba paziti. svakako naci smjestaj sa vanjskim bazenom jer je tesko po citav dan hodati. ovako pola dana se kupas pola obilazis i to je sasvim dovoljno.
Last edited by Altsa on 09/04/2018 09:54, edited 1 time in total.
stakasa

#44 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by stakasa »

Altsa wrote:Svaki GPS pokazuje i parkinge pa nije problem naci parking. normalno da ne mozes u sami centar ali poprilicno blizu se moze naci parking u svakom mjestu npr. Padovi, Veroni, Bolonji. Sa Firencom je druga prica ali parking isto nije daleko. Svakako sam dosao da prosetam a ne iz auta u centar.
Ima li neko iskustvo sa iznajmljivanjem bicikla u talijanskim gradovima? Donkey Republic ili nesto slicno?
Altsa

#45 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Altsa »

stakasa wrote:
Altsa wrote:Svaki GPS pokazuje i parkinge pa nije problem naci parking. normalno da ne mozes u sami centar ali poprilicno blizu se moze naci parking u svakom mjestu npr. Padovi, Veroni, Bolonji. Sa Firencom je druga prica ali parking isto nije daleko. Svakako sam dosao da prosetam a ne iz auta u centar.
Ima li neko iskustvo sa iznajmljivanjem bicikla u talijanskim gradovima? Donkey Republic ili nesto slicno?
Ja gdje god sam bio smjesten iznajmljivanje bicikla nije bilo, a sigurno da ima. medutim nije mi ni trebalo jer je jednostavnije obilaziti grad pjeske. uvijek se nesto dodatno vidi sto je zavuceno i nije sa biciklom pristupno.
stakasa

#46 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by stakasa »

Altsa wrote:
stakasa wrote:
Ja gdje god sam bio smjesten iznajmljivanje bicikla nije bilo, a sigurno da ima. medutim nije mi ni trebalo jer je jednostavnije obilaziti grad pjeske. uvijek se nesto dodatno vidi sto je zavuceno i nije sa biciklom pristupno.
Ma ja, konfiguracija takva, guzva, nije za bicikla. Mislio sam vise zbog smjestaja i parkinga, da se trazi mimo centra onda bajkom do znamenitosti, tu zavezat i okolo hodat
stakasa

#47 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by stakasa »

Labirint wrote:
stakasa wrote: Nisam siguran da je moze zaobic sve i da hoce, jedino da ide na Graz - Trento sto je van pameti

Ma kakva avantura, vidis da ne zna do Trsta doc :D[/quote]

:D :D

Siena mi je od svih nekako najljepša, nema toliko gužve sve je "pod nogu", prerkasan trg , historija, grehota je ono obilaziti bez vodiča jer bukvalno na svakom ćošku se ima za ispričati neka anegdota. Firenca teška komercijala kao i izvikana Piza gdje je red kilometarski da se popenješ na toranj i to je to. U blizini Pise ti je Viareggio, super mjestašce za posjetiti ljeti i okupati se usput. Što neko reče masa ima usput nekih "San Djemiana" i sličnih utvrda i mjestašaca koji pričaju neke svoje priče i definitivno je grehota tamo ići nepripremljen, ono idemo u Toskanu i to je to...gdje sta kako..snaci cemo se :run:[/quote]
Kako se pise ovaj Djemiano u originalu da ga mogu izguglat?
Gandra_1

#50 Re: Putovanje Italija - Bolonja-Firenca-Piza-Đenova

Post by Gandra_1 »

Prošle godine išao tu rutu autom...

Skinuti fino google mamps offline karte i nema problema, svugdje će te dovesti...

Ja sam išao na Bijaču i autoputem do Rijeke (nakupi se tu dosta putarine) i onda na granični prelaz Pasjak i lokalnom cestom nekih 20 minuta do Trsta, bez plaćanja vinjete 15 eura u Sloveniji.... Isto tako ako se putuje tokom noći, može se i kroz BiH do Bihaća jer nema nikoga na cesti,a uštedi se još 30 eura putarine (Bijača-Granica Slovenija)..

Računaj u oba smjera gorivo i putarine za obično auto ukupno 500-550 KM... Naravno tu još dodati na gorivo zbog vožnje tamo od grada do grada...
Post Reply