Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
-
emmir1
#26 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Kupi kućicu sa malo zemlje, napravi plastenik i bavi se proizvodnjom zdrave hrane.
Šta će ti stan.
Šta će ti stan.
- SaraFina
#27 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
LakePlacid wrote:U BIH ocito sve brzo ode u negativu, ako ipak nije negativa jesu poštapalice i upiranje prsta u oko sa dozom etno nacionalnog prizvuka![]()
Prije izvjesnog vremena na jednom stranom forumu se dopisivao sa ljudima iz Mozambika oko dizajna njihovog stola koji sam nabaio na buvljaku, kupio sto za 25 dolara a na kraju ispade da vrijedi mnogo vise, cak mogu i sa ovima iz Mozambika ali sa nasim narodom izgleda nista nije moguce, pa ni da se nesto pita i sazna na jedan normalan i civilizovan nacin![]()
Hvala na dosadasnjim savjetima i informacija, board administration slobodno mozete obrisati stranicu, hvala, pozdrav
Zezam se. TK imaš iza ledja i dobru vezu. Nemoj se prepadati. Samo hrabro
-
mnjonja
#28 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Ako si ovako "osjetljiv" na forumu, od ljudi koje nit znas nit vidis,kako ces tek podnjeti nas mentalitet..
Od nacionalizma do toga da si sarajlijica u brckom...pa jos pride dijasporas s parama koji se dosao nesto k** cit po brckom..
Taaa ces ti pokretat biznis u nasoj carsiji i tako to
A to je samo dio kolaca koji te ceka.
Odvikao si se ti i nas i naseg mentaliteta.
Ostani gdje jesi, tamo si sad svoj vise nego ovdje.
Od nacionalizma do toga da si sarajlijica u brckom...pa jos pride dijasporas s parama koji se dosao nesto k** cit po brckom..
Taaa ces ti pokretat biznis u nasoj carsiji i tako to
A to je samo dio kolaca koji te ceka.
Odvikao si se ti i nas i naseg mentaliteta.
Ostani gdje jesi, tamo si sad svoj vise nego ovdje.
- eltroxin
#29 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Pa onda ti je najbolje da u Mozambik preselis, siguran sam da mozes jeftino neku nekretninu uzeti, a i sam si se uvjerio da su ljudi bolji nego nasi. Buduci da nisi bio ni u Brckom a vjerovatno ni u Mozambiku, onda ti je svejedno...LakePlacid wrote:U BIH ocito sve brzo ode u negativu, ako ipak nije negativa jesu poštapalice i upiranje prsta u oko sa dozom etno nacionalnog prizvuka![]()
Prije izvjesnog vremena na jednom stranom forumu se dopisivao sa ljudima iz Mozambika oko dizajna njihovog stola koji sam nabaio na buvljaku, kupio sto za 25 dolara a na kraju ispade da vrijedi mnogo vise, cak mogu i sa ovima iz Mozambika ali sa nasim narodom izgleda nista nije moguce, pa ni da se nesto pita i sazna na jedan normalan i civilizovan nacin![]()
Hvala na dosadasnjim savjetima i informacija, board administration slobodno mozete obrisati stranicu, hvala, pozdrav
- ExNihilo
#30 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Gotovo ti je sad. I u Brčkom ćemo te dočekati.LakePlacid wrote:U BIH ocito sve brzo ode u negativu, ako ipak nije negativa jesu poštapalice i upiranje prsta u oko sa dozom etno nacionalnog prizvuka![]()
- Edin H.
#31 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
eltroxin wrote:Pa onda ti je najbolje da u Mozambik preselisLakePlacid wrote: Prije izvjesnog vremena na jednom stranom forumu se dopisivao sa ljudima iz Mozambika
-
Fudo387
#32 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Ne znam, nisam nikad bio u Brckom, al malo mi je to bezveze-provescu ostatak zivota u setanju cuke pored Save.
Mozda bi bilo ok neko vrijeme, al’ u neka doba ces ga garant nabit nogom u Savu...dodijace ti.
Mozda bi bilo ok neko vrijeme, al’ u neka doba ces ga garant nabit nogom u Savu...dodijace ti.
- vjesticanametli
#33 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Jebite se s mozambikom umirem od smjeha

-
Seyfo
#34 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Cuj Brcko multietnicno,taman ko i Mostar: sve podijeljeno,zna se dokle je cije i mijesanja nema; ali najvece podjele su nevidljive,one u glavama ljudi. Taman takav ti je i Doboj,entitetska granica ide kroz njega i multietnican je skroz
Ako hoces pravu multietnicnost kao prije rata,to ti je haveru samo Tuzla. Ona se jos otima ali ipak ima odlike multietnicnosti: mijesani brakovi se jos sklapaju, a ljudi svih konfesija jos zive skupa i nije jasno odredjeno dokle je cije. Svi su u istim problemima. A dobro bi bilo da skontas kakav biznis pa u odnosu na to gdje uspije,tu zivis. I gdje nadjes zenu,sto bi ti valjalo svakako-pusti price necu ja to isl. I sto neko dobro rece,najmanje mjesec zivi u Brckom pa donosi zakljucke. Sretno svakako,trolao ili ne,ali opciju "bjezi nazad" uvijek drzi otvorenu.
-
shheff
#35 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Ma haj ti kod nas u Krajinu, na periferiji grada za ok cifru nekretnine ovih sto odlaze, lovis arape, imas prirodu, blizinu mora, Zg, a isto ti je vremenski il Bec il Sarajevo. I da, mozes biti u organizacijskom odboru druge traktorijade preko Brckog

- black
- eltroxin
#37 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Vjerovatno i jeste klon zviza...black wrote:pitaj zviza
Samo on ima kontakte za afrikancima, komandosima, raznim socijalnim sluzbama, top biznismenima, radio je u svima zemljama svijeta i ima svugdje nekretnine, ne zna sta ce od para pa na forumu pita sta da radi sa njima!
-
LakePlacid
#38 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Nisam pitao sta da radim sa parama nego kakva je situacija za povratak u BIH, za pokretanje biznisa kao i selidba u Brčko buduci da sam rodjen i odrastao u Sarajevu, ne mogu da shvatim pojedine i njihova podbadanja ispod pojasa
Na forumu od bosansko hercegovackih websites jedino sam na dnevnom avazu bio dok su bili ok. ovdje nikada, dali to namjerno radite ili ne ili ipak imate neke svoje licne razloge nebitno je ali nije okej, postavio sam pitanje nadajuci se cu dobiti sto vise informacija kao sto to inace radim na US. websites za posao, kupovinu automobila, preuredjenje stana i slicno ovdje je to problem pa me se optuzuje za klona a lako je sve vidjeti i pitati kod administration board, uz sve to trpate mi u usta nesto sto nisam pitao niti rekao,a da ne govorim da nemjerno ili ne tumacite posts kako vi hocete i zbog toga sve je ostalo bitno i interesantno samo ne ono sto sam pitao i zamolio
Brčko su pojedinci predstavili kao drugi Belfast ili Iraq, a nije onako ni kako sam ja ocekivao daleko od toga, imaju Bosnjacka, Hrvatska i Srpska naselja
isto je i u NY. nista drugacije, ima mnogo opcija, veceras sam i upoznao djevojku iz Lukavca koja radi u jednom restoranu u Sarajevu a zivjela je i radila u Brckom, mal grad, maal promet ljudi i robe, ljeti sve vrvi od dijaspore, motze se mnogo toga i tu ja vidim priliku, i da naglasim da sam dobio ponudu da kupim neku fabriku čarapa ali i da se uclanim u BPS stranku iz Hadzica kraj Sarajeva
sve u svemu idem za par dana u Brčko, nakon toga cu imati pregled oko svega i vjerujem konacno zapocete neke bitne korake
Na forumu od bosansko hercegovackih websites jedino sam na dnevnom avazu bio dok su bili ok. ovdje nikada, dali to namjerno radite ili ne ili ipak imate neke svoje licne razloge nebitno je ali nije okej, postavio sam pitanje nadajuci se cu dobiti sto vise informacija kao sto to inace radim na US. websites za posao, kupovinu automobila, preuredjenje stana i slicno ovdje je to problem pa me se optuzuje za klona a lako je sve vidjeti i pitati kod administration board, uz sve to trpate mi u usta nesto sto nisam pitao niti rekao,a da ne govorim da nemjerno ili ne tumacite posts kako vi hocete i zbog toga sve je ostalo bitno i interesantno samo ne ono sto sam pitao i zamolio
Brčko su pojedinci predstavili kao drugi Belfast ili Iraq, a nije onako ni kako sam ja ocekivao daleko od toga, imaju Bosnjacka, Hrvatska i Srpska naselja
sve u svemu idem za par dana u Brčko, nakon toga cu imati pregled oko svega i vjerujem konacno zapocete neke bitne korake
- dobojlija81
#39 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
jedan kratka videoprezentacija DB
- SaraFina
#40 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
LakePlacid wrote:Nisam pitao sta da radim sa parama nego kakva je situacija za povratak u BIH, za pokretanje biznisa kao i selidba u Brčko buduci da sam rodjen i odrastao u Sarajevu, ne mogu da shvatim pojedine i njihova podbadanja ispod pojasa![]()
Brčko su pojedinci predstavili kao drugi Belfast ili Iraq, a nije onako ni kako sam ja ocekivao daleko od toga, imaju Bosnjacka, Hrvatska i Srpska naseljaisto je i u NY. nista drugacije, ima mnogo opcija, veceras sam i upoznao djevojku iz Lukavca koja radi u jednom restoranu u Sarajevu a zivjela je i radila u Brckom, mal grad, maal promet ljudi i robe, ljeti sve vrvi od dijaspore, motze se mnogo toga i tu ja vidim priliku, i da naglasim da sam dobio ponudu da kupim neku fabriku čarapa ali i da se uclanim u BPS stranku iz Hadzica kraj Sarajeva
![]()
![]()
EVO ako će ti nešto pomoći uspješna povratnička priča o Brčkom i ugostiteljstvu. Otidji pa popričaj s vlasnicima. Da ne kažeš da forum negativno nastrojen prema tebi. I tebe lokal zanima.
Ima i podsticaja za zemljoradnju vjerujem. Zemljišta ravnog i plodnog koliko ti duša želi.
http://bakarnilonac.com/o-nama/
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#41 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Neka te u Sarajevu, sad ce ljeto, kupi kombi i vozaj Arape.
-
mnjonja
#42 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
i sta kazes, jedino ti avaz odgovara 
- JThomas
#43 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
ma motorna pila...
- all_might
#44 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Definitivno je da sa kafićem nećeš profulat, jer narod povazdan sjedi i ne radi ništa, zajebana stvar kod nas je to što nas korupcija bukvalno pojede žive, kolko tolko mi još živimo u nekoj socijalnoj državi što se tiče
zdravstva mada je i tu korupcija glavni problem i nestručnost ljudi.

zdravstva mada je i tu korupcija glavni problem i nestručnost ljudi.
-
ins
#45 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Malo sam stariji, pa te donekle razumijem, mada si se malo prerano "umorio", ima još godina i godina pred tobom da guliš.LakePlacid wrote:Pozdrav najvecoj forumskoj zajednici u BIH a mozda i šire![]()
Temu otvaram sa iskljucivo jednim ciljem a to je vase misljenje i vas stav po pitanju mojih planova, buduci da vec duzi niz godina ne zivim u BIH, samim tim nemam dodirnih tačaka sa nasim ljudima, drustvu kao i o aktuelnoj situaciji i dogadjajima u drzavi, samim tim molim da shvatite sve kako treba, vase misljenje mi je jako bitno kako god neko to shvatio ili pomislio "pusti budalu"![]()
Vec duzi niz godina zivim vani, u dogledno vrijeme planiram se vratiti u BIH, u kasnim tridesetim mogu reci da sam sebi obezbjedio egzistenciju, kao veoma mlad sam otisao vani, i u bukvalnom smislu umorio sam se kako fizicki tako i psihicki od ganjanja upsjeha u zivotu i sticanja materijalnih sredstava sto je i najveci razlog odluke o vracanju u BIH.
I ako sam rodjen i odrastao u Sarajevu, za destinaciju za novi zivot u BIH, jako me privlaci grad Brčko, prvenstveno zbog geografskog polozaja grada, blizine Beograda i Zagreba ali i mirnijeg nacina zivota kao i zivotnog standarda u tom bh. gradu.
Sebe vec zamisljam svako jutro kako pijem jutarnju kafu i sa psom šetam obalom Save, po meni kao teskom liberalu Brcko je jedini pravi pravcati multietnički grad u BIH, i to je jos jedan dodatni razlog simpatija prema tom gradu.
Bitno je naglasiti da imam bh. drzavljanstvo, buduci da sam promijenio tri drzave u kojima sam i radio, nisam imao niti imam pravo sticanja drzavljanstva zemlje domacina
Takodjer u Sarajevu posjedujem malo vecu nekretninu koju bih prodao, za Sarajevo me nekako ne vezu lijepe uspomene, ali i nemam nikoga svog, buduci cijene nekretnina u Sarajevu i Brckom, da se lalo zakljuciti eventualni dodatni dobitakn u finansijskom smislu.
Po mojoj racunici dio novca mogao bih uloziti u privatni biznis, ili ipak da narednih 20. godina nista da ne radim i sam sebi isplacujem mjesecu platu od nekih cirka 425 eura mjesecno, buduci da nisam ozenjen niti imam djece meni vjerovatno sasvim dovoljno buduci na standard u BIH, gdje je srednja placa koliko cujem malo manja od toga.
Sve u svemu bio bih zahvalan na svakom odgovoru i misljenju, buduci na veliku forumsku zajednicu i veliki broj ljudi razlicitih profila koji su na forumu kao sto rekoh svaki odg. i misljenje meni veoma dragocjeno.
Pozdrav !
Prvo, ako želiš duševni mir, onda ne kupuješ stan, već manju stariju kuću malo izmaknutu od centra. Ne znam ko je to u stanu u gradu našao duševni mir?
Drugo, ako kupiš kuću, onda ima puno mjesta i u krugu od 30-40 km oko Sarajeva gdje ti može biti dobro, a da kada se poželiš većeg mjesta možeš lako navratiti. Recimo oko Sarajeva imaš odličnih vikendica iz 70 i 80-ih koje se mogu kupiti za malo para, a sasvim su dobre za život.
Treće, po pitanju biznisa je nemoguće govoriti na ovaj način, jer ne znamo niti tvoje sposobnosti niti sklonosti. To češ vremenom skontati družeći se sa ljudima ovdje, a najbolje ideje dobiješ od ljudi koji imaju malo veći biznis, kada ih pitaš koja kockica njima u slagalici nedostaje, i onda ti popuniš tu kockicu kao njihov dobavljač.
Četvrto, ako želiš lagodan život, da nisi opterećen svakodnevnim troškovima, računaj da nakon što kupiš stan/kuću, auto i slične krupne stvari, trebaš imati barem 2500 KM/mjesečno. Ispod toga više nije lagodno, već postaje napetije i napetije kako se udaljavaš od tog iznosa, kao tamo gdje si sada.
Peto, pored Brčkog, razmisli o Bihaću, gradu koji je po meni najugodniji za život u BiH...
Šesto, kao povratnik iz inostranstva si oslobođen plaćanja poreza, počevši od auta do namještaja i slično, pa gledaj i to da iskoristiš. Recimo, možeš uvesti svaki auto bez plaćanja poreza bez ograničenja ako si ga imao duže od 6 mjeseci prije povratka, to može biti Corvette iz 1976, Porsche 911 iz 1994. ili Rav4 Hybrid iz 2017. Isto tako možeš namještaj u kontejneru uvesti tax-free
-
LakePlacid
#46 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
@SaraFina
Hvala na info. upravo u tom hotelu cu biti dva dana
@Vlado
Neka Hvala, ne podnosim Arape, imam ih u USA vole da pljuju u Kalej, teski kao narod, cujem da ima dosta problema sa njima oko biznisa u Sarajevu, ljudi se dogovore jedno a oni na kraju hoce da plate nesto sasvim drugo, daleko im moja kuca
@njonja
Ne znas citati, kazem dok su bili ok. samim tim sada po tome nisu vise ok., zar ne?
@all_might
Pa planiram nesto na fazon Palme i kafica hotela u Evropa u Sarajevu, u Brckom npr. ima samo jedan iole malo bolji da kazem luksuzniji kafic, korupcije ima svugdje samo sto je u Bosni puno izrazenija a ljudi tesko zive i to je onda uocljivo na prvu, ali mora se raditi, planirati i ulagati, nema druge ako zelis zivjeti kao svi drugi
@ins
Tebi veliko hvala na do sada najdetaljnijim informacijama, procitao sam tvoj post par puta i slazem se sa svim napisanim.
Veoma sam mlad dosao u USA, radio dnevno i po 14 sati, zavrsio i paralelno menedzment skolu u hotelijerstvu, sada sa 39.g bolujem od diskus hernije, po tome ne mogu raditi stvari kao prije, zato i najveca zelja da nesto sam pokrenem i gledam sve kako fukncionise a to bi u BIH bilo idealno, ja sam haustorče ne znam zna li neko taj pojam, ali sam odrastao u zgradi, i nebi sebe mogao zamisliti da zivim u kuci, uz to ima mnogo troskova, buduci da nemam zenu ni djecu dodatni razlog da ne kupim kucu, stan do cetrdeset kavdarata bio bi idealan, nasao sam vec dva koja mi se svidjaju a u centru Brckog su, sve to su moji razlozi da se ubukvalno odmorim, ne kazem ja da sam za penzije, ali za dosta mirnijeg nacina zivota svakako da jesam
Sto se tice biznisa biram fah tamo gdje sam do sada radio, mnogo sam proracunat kada su te stvari u pitanju, ne pocinjem nista raditi sto do sada nisam, ljudi su mi dosta toga predlagali od ribnjaka u Jablanici, fabrike čarapa do rent a cara, imam konkeciju sa par ljudi poput sina od poznatog mesara koji ima restorane, tako tu pratim bransu koja je dosta slicna sa onim sto ja planiram
Sreo sam dosta ljudi koji zive sa 800 do 1.000 maraka mjesecno, izdrzavaju i po dvoje djece i zenu koja ne radi, pa mi na prvu zvuci malo cudno to sto si ti napisao da treba 2.500 maraka, buduci da sam samac sa nekim hajmo reci savjetnicima
sam dosao do toga da bi meni bila dovoljo oko 450 eura svaki mjesec i za hranu i za rezije, gas i sve ostalo, vec sam pisao da nisam troskali, imam sve i ne patim za bilo cim, za normalan i siguran zivot bez troskova najma stana mislim da je dovoljno, ali eto vidjet cu, sto se tice Bihaca vjeruj mi da je bio opcija uz Brcko i Mostar, na kraju Brcko ima nesto sto mene privlaci, jeli to obala Save, polozaj grada ali ima nesto, uz sve to tu je i zivotni standard, cijena nekretnina je jako mala kao sto vec napisa stan od 30 kvadrata sam nasao za 22.000 KM i to novi stan da bilo ja sta ne trebam ulagati
najvecu informaciju koju si mi dao a zlatna je vrijedna je oko poreza, u Sarajevu je porez na nekretninu 5% kada kupujes a u Brckom od 0,5% do 1% i to zavisi od starosti nekretnine, vrijednosti itd, to za auto nisam znao i od velike mi je koristi, samo sto cu jos potvrditi, planirao sam samo licne stvari sa autom za BIH, ostalo cu pokloniti da se ne maltetiram a i nema nesto bog zna sto puno stvari
sve u svemu veliko ti hvala na info sve najbolje
Hvala na info. upravo u tom hotelu cu biti dva dana
@Vlado
Neka Hvala, ne podnosim Arape, imam ih u USA vole da pljuju u Kalej, teski kao narod, cujem da ima dosta problema sa njima oko biznisa u Sarajevu, ljudi se dogovore jedno a oni na kraju hoce da plate nesto sasvim drugo, daleko im moja kuca
@njonja
Ne znas citati, kazem dok su bili ok. samim tim sada po tome nisu vise ok., zar ne?
@all_might
Pa planiram nesto na fazon Palme i kafica hotela u Evropa u Sarajevu, u Brckom npr. ima samo jedan iole malo bolji da kazem luksuzniji kafic, korupcije ima svugdje samo sto je u Bosni puno izrazenija a ljudi tesko zive i to je onda uocljivo na prvu, ali mora se raditi, planirati i ulagati, nema druge ako zelis zivjeti kao svi drugi
@ins
Tebi veliko hvala na do sada najdetaljnijim informacijama, procitao sam tvoj post par puta i slazem se sa svim napisanim.
Veoma sam mlad dosao u USA, radio dnevno i po 14 sati, zavrsio i paralelno menedzment skolu u hotelijerstvu, sada sa 39.g bolujem od diskus hernije, po tome ne mogu raditi stvari kao prije, zato i najveca zelja da nesto sam pokrenem i gledam sve kako fukncionise a to bi u BIH bilo idealno, ja sam haustorče ne znam zna li neko taj pojam, ali sam odrastao u zgradi, i nebi sebe mogao zamisliti da zivim u kuci, uz to ima mnogo troskova, buduci da nemam zenu ni djecu dodatni razlog da ne kupim kucu, stan do cetrdeset kavdarata bio bi idealan, nasao sam vec dva koja mi se svidjaju a u centru Brckog su, sve to su moji razlozi da se ubukvalno odmorim, ne kazem ja da sam za penzije, ali za dosta mirnijeg nacina zivota svakako da jesam
Sto se tice biznisa biram fah tamo gdje sam do sada radio, mnogo sam proracunat kada su te stvari u pitanju, ne pocinjem nista raditi sto do sada nisam, ljudi su mi dosta toga predlagali od ribnjaka u Jablanici, fabrike čarapa do rent a cara, imam konkeciju sa par ljudi poput sina od poznatog mesara koji ima restorane, tako tu pratim bransu koja je dosta slicna sa onim sto ja planiram
Sreo sam dosta ljudi koji zive sa 800 do 1.000 maraka mjesecno, izdrzavaju i po dvoje djece i zenu koja ne radi, pa mi na prvu zvuci malo cudno to sto si ti napisao da treba 2.500 maraka, buduci da sam samac sa nekim hajmo reci savjetnicima
najvecu informaciju koju si mi dao a zlatna je vrijedna je oko poreza, u Sarajevu je porez na nekretninu 5% kada kupujes a u Brckom od 0,5% do 1% i to zavisi od starosti nekretnine, vrijednosti itd, to za auto nisam znao i od velike mi je koristi, samo sto cu jos potvrditi, planirao sam samo licne stvari sa autom za BIH, ostalo cu pokloniti da se ne maltetiram a i nema nesto bog zna sto puno stvari
sve u svemu veliko ti hvala na info sve najbolje
-
ins
#47 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Ja jasno napisah:LakePlacid wrote: Sreo sam dosta ljudi koji zive sa 800 do 1.000 maraka mjesecno, izdrzavaju i po dvoje djece i zenu koja ne radi, pa mi na prvu zvuci malo cudno to sto si ti napisao da treba 2.500 maraka, buduci da sam samac sa nekim hajmo reci savjetnicimasam dosao do toga da bi meni bila dovoljo oko 450 eura svaki mjesec i za hranu i za rezije, gas i sve ostalo, vec sam pisao da nisam troskali, imam sve i ne patim za bilo cim, za normalan i siguran zivot bez troskova najma stana mislim da je dovoljno, ali eto vidjet cu
Naravno da možeš i sa manje para živjeti u BiH, "pristojno" se može živjeti i sa 1200-1500, ali ovo je preduslov za lagodan život.Četvrto, ako želiš lagodan život, da nisi opterećen svakodnevnim troškovima, računaj da nakon što kupiš stan/kuću, auto i slične krupne stvari, trebaš imati barem 2500 KM/mjesečno.
800-1000 KM je već životarenje, mislim da to nikome ne treba biti dio bilo kakvog planiranja.
- SmokingMan
#48 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Svi idu odavde a ti se vraćaš. 
-
Seyfo
#49 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
Primijetih da se nas narod vraca samo iz USA,a iz Evrope se narod sada vise ne vraca, osim ako se neko vratio prije 10 g kada je ovdje postojala nada.
-
LakePlacid
#50 Re: Vaše mišljenje? Pomoć povratniku sa zapada :)
ins wrote:Ja jasno napisah:LakePlacid wrote: Sreo sam dosta ljudi koji zive sa 800 do 1.000 maraka mjesecno, izdrzavaju i po dvoje djece i zenu koja ne radi, pa mi na prvu zvuci malo cudno to sto si ti napisao da treba 2.500 maraka, buduci da sam samac sa nekim hajmo reci savjetnicimasam dosao do toga da bi meni bila dovoljo oko 450 eura svaki mjesec i za hranu i za rezije, gas i sve ostalo, vec sam pisao da nisam troskali, imam sve i ne patim za bilo cim, za normalan i siguran zivot bez troskova najma stana mislim da je dovoljno, ali eto vidjet cu
Naravno da možeš i sa manje para živjeti u BiH, "pristojno" se može živjeti i sa 1200-1500, ali ovo je preduslov za lagodan život.Četvrto, ako želiš lagodan život, da nisi opterećen svakodnevnim troškovima, računaj da nakon što kupiš stan/kuću, auto i slične krupne stvari, trebaš imati barem 2500 KM/mjesečno.
800-1000 KM je već životarenje, mislim da to nikome ne treba biti dio bilo kakvog planiranja.
@smoking and @sejfo
Ljudi idu jer nemaju u BIH opcija, isto kao i ja 2001. uvijek se išlo i ići će se, samo treba planirati da se i vrati jednog dana, nisam ni ja otišao jer mi je bilo lijepo u Sarajevu poslije rata, slazem se da dosta vise ljudi dolazi iz USA, mislim da je to zbog daljine, dijaspora iz Evrope ima opciju svakog ljeta sjesti u auto i doci za par sati, a za ljude iz USA je vec drugacije, samo dvije avionske karte bez bilo kakvig drugih troskova su 2.225 USD, pa ih tu vjerovatno prelomi zbog daljine i velikih troskova, znam dosta ljudi pa i njihove djece koji od 1996 nisu bili u Bosni, tj od onda kada su i otisli za Ameriku, dosta toga se i promijenilo, zadnji neki veci odlasci iz Bosne su bilo do 2004. sve poslije slabo i teško zbog papira, problem je u glavama, ljudi su ovdje jako depresivni, vidim po taxi vozacu, vidim na ulici, sve u svemu mora se naprijed, glavom kroz zid druge nam nema svima zajedno