Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
piupiu

#26 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by piupiu »

Bloo wrote:
piupiu wrote:
E sad, ne znam da li ja to sve pravilno interpretiram. :oops: :mrgreen:
Mene više kopka ovaj Karlinkin navod o poligamiji do kraja Drugog svjetskog :lol:

I eventualno da odem do Arhiva ili Historijskog muzeja i postavim nevini upit ako imaju kakvu statistiku o broju poligamnih brakova (šerijatskih of skroz) u Bosni do 1946 - mislim da je tada u Jugoslaviji uveden građanski brak.
De! Možda se i sretnemo u Arhivu. :D
Bloo
Globalna šefica

#27 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

Ovo samo implicira, ne navodi nikakve podatke, ali je interesantnan osvrt na tranziciju. I dalje me kopkaju brojke :)
http://www.islamskazajednica.ba/images/ ... 0prava.pdf

Tako se šerijatsko pravo svelo na propise obredoslovlja, odnosno na ono što smo nazvali ljudskim obavezama prema Bogu
(‘ibādāt) i taj dio Šerijata i ima najveći značaj za muslimane koji žive u sekularnoj državi.
Gubeći status pozitivnog prava za muslimane u Bosni i Hercegovini, Šerijat se manifestira kao svakodnevno prakticiranje islamskoga života, odnosno življenja u skladu s propisima Kur’āna i prakse Poslanika, što u suštini označava primjenu šerijatskog prava u najširem smislu
Connaisseur Karlin

#28 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Connaisseur Karlin »

ovo nisam znala :

In 1916, Austria-Hungary enacted a Law on the Recognition of the Islamic Faith, guaranteeing freedom of religion and state protection for the Muslims. Under the terms of this law, polygamy was not permitted in the Dual Monarchy, but was allowed in Bosnia and Herzegovina.

:)
MarlboroGold

#29 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:ovo nisam znala :

In 1916, Austria-Hungary enacted a Law on the Recognition of the Islamic Faith, guaranteeing freedom of religion and state protection for the Muslims. Under the terms of this law, polygamy was not permitted in the Dual Monarchy, but was allowed in Bosnia and Herzegovina.

Baš su bili fini :D
Taj zli zapad i kršćanstvo...
Bloo
Globalna šefica

#30 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

source?
Sanjarko

#31 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Poligamija je prirodna. Bas sam o tome sinoc razmisljao u vezi reprodukcije. A razmisljao sam jer mi je naumpalo da su je sve skoro svjetske religije dopustale osim katolicizma i krscanstva u vecini slucajeva i da je zbog toga sada poligamija dosta tabu i cak zabranjena. Nisam ni znao da ima ova tema o njoj uopste.

Ovako ide naucno objasnjenje poligamije.

4 zene i 1 muskarac sa sadasnjom fertilnom stopom od 2,10 u svijetu ce dati osmero djece i to 4 zene i 4 muskarca. 4 zene i 4 muskarca ce opet razmnozavanjem dati osmero djece i to opet 4 zene i 4 muskarca. Znaci ciklus reproduktivni se stalno ponavlja i stabilan je i ima vise osoba od pocetnog primjera 4 zene i 1 muskaraca.

Dok 1 zena sa 4 muskarca sa sadasnjom fertilnom stopom od 2,10 u svijetu ce dati samo dvoje djece i to 1 zenu i 1 muskarca. 1 zena i 1 muskarac ce opet razmozavanjem dati dvoje djece i to opet 1 zenu i 1 muskarca koji bi prije ili kasnije mozda izumrli jer je to usko grlo. Znaci ciklus reproduktivni se ponavlja ali upitan je jer nedostaje 3 osobe od pocetnog primjera 1 zene i 4 muskarca.

PS. Naucno demografsko objasnjenje poligamije koje nemora znaciti da je ispravno.

PPS. Vecina muskaraca se svalerise tokom braka iako znaci imaju zenu a i dosta se zena isto tako tokom braka svalerise.

PPPS. Sinhronizitet. :-D
Connaisseur Karlin

#32 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Bloo wrote:

source?
Oxford Islamic Studies Online
Citation for Balkan States
Citation styles are based on the Chicago Manual of Style, 15th Ed., and the MLA Style Manual, 2nd Ed..

MLA
Popovic, Alexandre and Enes Karić. "Balkan States." In The Oxford Encyclopedia of the Islamic World. Oxford Islamic Studies Online. Feb 20, 2018. <http://www.oxfordislamicstudies.com/art ... t236/e0098>.

Chicago
Popovic, Alexandre and Enes Karić. "Balkan States." In The Oxford Encyclopedia of the Islamic World. Oxford Islamic Studies Online, http://www.oxfordislamicstudies.com/art ... t236/e0098 (accessed Feb 20, 2018).
Connaisseur Karlin

#33 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

MarlboroGold wrote:

zlo i naopako :D
MarlboroGold

#34 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:
MarlboroGold wrote:

zlo i naopako :D
A šooo? Ljudi izašli muslimanima u susret. Nije sve bilo tako sivo :D
Connaisseur Karlin

#35 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Vizionar 1985 wrote:Poligamija je prirodna. Bas sam o tome sinoc razmisljao u vezi reprodukcije. A razmisljao sam jer mi je naumpalo da su je sve skoro svjetske religije dopustale osim katolicizma i krscanstva u vecini slucajeva i da je zbog toga sada poligamija dosta tabu i cak zabranjena. Nisam ni znao da ima ova tema o njoj uopste.
khm, ima poligamije u krscanstvu, dinominancijama :)

katoliciam u Africi i poligamija:

http://www.catholicherald.co.uk/comment ... lygamists/
Sanjarko

#36 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Poligamija je prirodna. Bas sam o tome sinoc razmisljao u vezi reprodukcije. A razmisljao sam jer mi je naumpalo da su je sve skoro svjetske religije dopustale osim katolicizma i krscanstva u vecini slucajeva i da je zbog toga sada poligamija dosta tabu i cak zabranjena. Nisam ni znao da ima ova tema o njoj uopste.

Ne kazem da nema. Nisam to ni kazao. Samo kazem da krscanstvo pogotovo katolicizam to zabranjuju vecinu historije pa i danas. Ono till death do us apart i slicno. Svi muskarci se svalerisu skoro. Malo koji je vjeran citav zivot jednoj zeni a i mnoge se zene isto svalerisu. A sto kazem da je prirodna poligamija pa sam dokaz njene prirodnosti je u prirodi. Jarac ima stado koza, ovan ima stado ovaca, bik ima krdo krava itd. Pun k-rac primjera poligamije u prirodi i da je to u prirodi normalno. Samo eto ljudi glume nesto neprirodno pa poligamiju vecinom zabranjuju iako je prirodna kao sto sam dokazao sa demografskog primjera ali i sada iz primjera poligamije u prirodi.
Connaisseur Karlin

#37 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Vizionar 1985 wrote:

Ne kazem da nema. Nisam to ni kazao. Samo kazem da krscanstvo pogotovo katolicizam to zabranjuju vecinu historije pa i danas. Ono till death do us apart i slicno. Svi muskarci se svalerisu skoro. Malo koji je vjeran citav zivot jednoj zeni a i mnoge se zene isto svalerisu. A sto kazem da je prirodna poligamija pa sam dokaz njene prirodnosti je u prirodi. Jarac ima stado koza, ovan ima stado ovaca, bik ima krdo krava itd. Pun k-rac primjera poligamije u prirodi i da je to u prirodi normalno. Samo eto ljudi glume nesto neprirodno pa poligamiju vecinom zabranjuju iako je prirodna kao sto sam dokazao sa demografskog primjera ali i sada iz primjera poligamije u prirodi.
cilje poligamije nije sprecavanje svalerisanja :)
sekerbay

#38 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Što se tiče poligamije kod nas, mogu prenijeti ono što je došlo do mene onako usmenim putem.
Dakle, pričao sam sa našim starima koji su rođeni dobrano prije drugog sv rata.
Helem, poligamija je bila rijetka. Praktikovali su je uglavnom oni koji su imali žene nerotkinje.
To se proteglo i u titin vakat, tako da je jedan komšija u pedesetim godinama prošlog vijeka imao dvije žene.
Kada bi taj prolazio ulicom, žene bi ga zezale i smijale se u fazonu "oženi mene, oženi mene" :mrgreen:

E sad, ne mogu a da se ne dotaknem samog propisa jer se radi, mišljenja sam, o vrlo opasnoj stvari.
Postavlja se pitanje odakle pravo i na osnovu čega ivz podržava zabranu poligamije uspostavljenu od strane sekularne iliti bezbožničke vlasti?!
Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje...
Ovdje se pravilo u vezi svake zabrane i dozvole.
Helem, kada je objavljen ovaj ajet, jevreji su dotrcali da ga ismiju i kažu kako su oni ustvari monoteisti i da ne obožavaju rabine.
Poslanik ih je upitao da li su im rabini nekada dozvolili nešto što je Allah zabranio. Kada je dobio potvrdan odgovor, rekao je da je u tome njihovo obožavanje.

Dakle, ako Allah nešto dozvoli, nema toga ko to smije zabraniti.
Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svom nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.
Bloo
Globalna šefica

#39 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Š
Postavlja se pitanje odakle pravo i na osnovu čega ivz podržava zabranu poligamije uspostavljenu od strane sekularne iliti bezbožničke vlasti?!
Helem, kada je objavljen ovaj ajet, jevreji su dotrcali da ga ismiju i kažu kako su oni ustvari monoteisti i da ne obožavaju rabine.
Poslanik ih je upitao da li su im rabini nekada dozvolili nešto što je Allah zabranio. Kada je dobio potvrdan odgovor, rekao je da je u tome njihovo obožavanje.

Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svom nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.
Mislim da je to više politička odluka od strane IZV. Ima interesantnih osvrta u ovom radu, trenutno iščitavam.

Generalno, bilo kakvo uzidanje i pretjerano strahopoštovanje prema licima koja imaju neku funkciju unutar religijske organizacije je meni neshvatljivo.

Što se tice zadnje recenice, primjetih da se diskusije na tu temu nekako razgranaju na slijedece:

- ima propis o poligamiji, ali da bi se ostvario brak sa drugom zenom, postoje neki uvjeti, tek kad se uvjeti ispune, moguc je takav brak
- takav brak je moguc, uz odobrenje prve zene
- prva žena se i ne pita, te je time poligamni brak nametnut
etc.

Ali u suštini si u pravu, s tim da je dat i prostor za manevar, ako sam dobro shvatila (ako se zadovolje uvjeti, odobrenje prve žene, sam muškarac i njegovo postupanje i pravesnost prema prvoj etc.)
Sanjarko

#40 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

cilje poligamije nije sprecavanje svalerisanja :)
Pa nisam ni rekao da jest. Cilj poligamije je da muskarac ostane u braku sa svojom zenom iako je se zaljubio u novu neku zenu i zeli da je ostavi radi nje. Znaci zastita porodice kako sam ja shvatio. U islamu kako sam shvatio primjerice zenidba udovica radi njihove zastite i njih i djece njihove. Udovica palih suboraca kako sam shvatio.
Sanjarko

#41 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Ma glupo pravo je zabrana poligamije, cak krse se i ljudska prava sa njom. Sta tebe, mene ili bilo koga boli k-rac s kim se ko kundaci u svojoj kuci. Jb-te dopusteno svingeranje a poligamija zabranjena. :-)
Last edited by Sanjarko on 13/03/2018 10:10, edited 1 time in total.
Sanjarko

#42 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Izvinjavam se na ovim rijecima prostackim, ali drugacije se nemoze docarati ovo.
arzuhal

#43 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
sekerbay wrote:Š

Mislim da je to više politička odluka od strane IZV. Ima interesantnih osvrta u ovom radu, trenutno iščitavam.

Generalno, bilo kakvo uzidanje i pretjerano strahopoštovanje prema licima koja imaju neku funkciju unutar religijske organizacije je meni neshvatljivo.

Što se tice zadnje recenice, primjetih da se diskusije na tu temu nekako razgranaju na slijedece:

- ima propis o poligamiji, ali da bi se ostvario brak sa drugom zenom, postoje neki uvjeti, tek kad se uvjeti ispune, moguc je takav brak
- takav brak je moguc, uz odobrenje prve zene
- prva žena se i ne pita, te je time poligamni brak nametnut
etc.

Ali u suštini si u pravu, s tim da je dat i prostor za manevar, ako sam dobro shvatila (ako se zadovolje uvjeti, odobrenje prve žene, sam muškarac i njegovo postupanje i pravesnost prema prvoj etc.)
I ja smatram odluku političkom, prije svega, a ne vjerskom, jer se time dobija i na manevarskom prostoru za sutrašnje odbacivanje dozvoljavanja homoseksualnih brakova i tome sličnog.
Bloo
Globalna šefica

#44 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

Vizionar 1985 wrote:Ma glupo pravo je zabrana poligamije, cak krse se i ljudska prava sa njom. Sta tebe, mene ili bilo koga boli k-rac s kim se ko kundaci u svojoj kuci i slicno. Jb-te dopusteno svingeranje a poligamija zabranjena. :-)
Kako molim te kršiš ljudska prava sa zabranom poligamije?
Koja ljudska prava?

Zašto bi država sankcionisala swingerske praove ako su to dva bračna para koja rade šta hoće uz obostranu saglasnost, te nikakve pravne i ekonosmke posljedice nemaju njihovi seksualni odnosi?
Sanjarko

#45 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Bloo wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ma glupo pravo je zabrana poligamije, cak krse se i ljudska prava sa njom. Sta tebe, mene ili bilo koga boli k-rac s kim se ko kundaci u svojoj kuci i slicno. Jb-te dopusteno svingeranje a poligamija zabranjena. :-)
Kako molim te kršiš ljudska prava sa zabranom poligamije?
Koja ljudska prava?

Zašto bi država sankcionisala swingerske praove ako su to dva bračna para koja rade šta hoće uz obostranu saglasnost, te nikakve pravne i ekonosmke posljedice nemaju njihovi seksualni odnosi?
Krsi se pravo da se seksaju odrasle osobe s kim god hoce u braku. Krsi se pravo da ima osoba osjecaje prema vise osoba a nemoze ih realizirati kroz brak.

Cekaj svingerisanje dopusteno i uredu je a poligamija nije uredu koja je ista kao svingerisanje samo nije izmedzu bracnih parova nego osoba, kako mi to zovemo svaleracija, i zele se ljudi svalerisati sa tom osobom u braku. Isto obostrana saglasnost. A ovo da nema svingerisanje nikakvih posljedica je upitno. Jer ko zna koliko zena recimo ima djecu od drugih muskaraca a koji im nisu muzevi. Tako da me ne bi cudilo da toga ima i u svingera.

I eto dali smo ideju ljudima kako da legalizuju poligamiju jer ima kao sto se vidi rupa u zakonu. Samo da kazu da se samo s tom nekom osobom svalerisu ili svingerisu uz odobrenje druge zene, svoje prve zene i tako u divljem braku fakticki. I to se danas fakticki radi.

Jedan ovdje poznati gradzanin je to radio i to je znala i njegova zena, i djeca i svi. Inace mnogi to rade, i brakovi mnogi puknu, mnogi ne puknu.

Ali uglavnom legalizuj svingeranje, homoseksualne brakove a nemoj poligamiju.

E to je po meni licemjerje.
KIseljak12

#46 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by KIseljak12 »

Vizionar 1985 wrote:Ma glupo pravo je zabrana poligamije, cak krse se i ljudska prava sa njom. Sta tebe, mene ili bilo koga boli k-rac s kim se ko kundaci u svojoj kuci. Jb-te dopusteno svingeranje a poligamija zabranjena. :-)
Zato sto kad svingerku zguzis, ne moras joj prepisat pola kuce.
Bloo
Globalna šefica

#47 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

Krsi se pravo da se seksaju odrasle osobe s kim god hoce u braku. Krsi se pravo da ima osoba osjecaje prema vise osoba a nemoze ih realizirati kroz brak.
Brak je imovinsko-pravna zajednica dvoje ljudi, a ne samo seks. Zakon ti ne brani da osnuješ poliamorne zajednice, ali ti brani da imaš više od jednog bračnog partnera (razlozi prizilaze iz prirode braka).

Cekaj svingerisanje dopusteno i uredu je a poligamija nije uredu koja je ista kao svingerisanje samo nije izmedzu bracnih parova nego osoba, kako mi to zovemo svaleracija, i zele se ljudi svalerisati sa tom osobom u braku. Isto obostrana saglasnost. A ovo da nema svingerisanje nikakvih posljedica je upitno. Jer ko zna koliko zena recimo ima djecu od drugih muskaraca a koji im nisu muzevi. Tako da me ne bi cudilo da toga ima i u svingera.
Swingeri koriste kondome iz praktičnih razloga. Svako dijete proizaslo iz takvog braka predstavlja imovinsko-pravni broblem po instituciji braka u kojem se nalazi trudna swingerka.
Swingeri - 2 bračna para koji unutar četiri zida, sa saglasnosti svih stranaka uključenih u to, imaju seksualni odnos. Nakon toga svako ide svojoj kući.
Poligamija, odnosno poliginija - 1 muškarac i više žena. Sve žene imaju jednaka prava (status, imovina, djeca etc.)
Vidiš sada razliku zašto je poligamiju potrebno i zakonski regulisati, a swingere ne?
I eto dali smo ideju ljudima kako da legalizuju poligamiju jer ima kao sto se vidi rupa u zakonu. Samo da kazu da se samo s tom nekom osobom svalerisu ili svingerisu uz odobrenje druge zene, svoje prve zene i tako u divljem braku fakticki. I to se danas fakticki radi.
Opet ponavljam, poligamija ima šire posljedice na društvo (sa imovinske, strane, potomci, etc) nego swingeri.

Jedan ovdje poznati gradzanin je to radio i to je znala i njegova zena, i djeca i svi. Inace mnogi to rade, i brakovi mnogi puknu, mnogi ne puknu.
Ali uglavnom legalizuj svingeranje, homoseksualne brakove a nemoj poligamiju.

Ako dvoje heteroseksualnih ljudi odluči da žele da im bude grozno do kraja života zajedno, zašto priječiti druge da si unište život :D
Sanjarko

#48 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

KIseljak12 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ma glupo pravo je zabrana poligamije, cak krse se i ljudska prava sa njom. Sta tebe, mene ili bilo koga boli k-rac s kim se ko kundaci u svojoj kuci. Jb-te dopusteno svingeranje a poligamija zabranjena. :-)
Pa znam. Ali naveo sam primjer. Jedan ovdje imao ljubavnicu istu godinama i svi znali za to, i zena itd. I tako i rade mnogi danas. U divljim brakovima pa i poligamnim i nista im zakonski nemogu. Jer je po zakonu to sve.

Zato i kazem da je zabrana pravo glupa itd., i da je licemjerje, i da je nametnuta od strane nekakvog krscanskog-katolickog svjetonazora iako i oni mnogi to rade.

Cak mozda nije ni krscansko-katolicka nego Rimljanska. Ono muz i zena moraju biti u braku do smrti i nemogu se razvesti itd.

Bolje da se ne razvode od svojih zena po meni a da se sa drugom ozene ako su se zaljubili u drugu zenu i da bi se sa njom ozenili. Bolje da se porodice neraspadaju i brakovi da nepucaju a da se ozene sa drugom zenom naravno ako se slaze s tim prva zena. A ako se ne slaze pa brak puca, ide razvod i zenidba sa ovom novom sto se danas desava radi svaleracije stalno. Nikad vise razvoda.

A ovo moras joj prepisati pola kuce je stvarno jadan, lame argument. Pa zar bolan nikad nisi cuo za predbracni ugovor. Gdje se sve regulise. Sta je ko unjeo u brak to i iznese i braka.
Last edited by Sanjarko on 13/03/2018 11:56, edited 1 time in total.
KIseljak12

#49 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by KIseljak12 »

Vizionar 1985 wrote:
KIseljak12 wrote:
Pa znam. Ali naveo sam primjer. Jedan ovdje imao ljubavnicu istu godinama i svi znali za to, i zena itd. I tako i rade mnogi danas. U divljim brakovima pa i poligamnim i nista im zakonski nemogu. Jer je po zakonu to sve.

Zato i kazem da je zabrana pravo glupa itd., i da je licemjerje, i da je nametnuta od strane nekakvog krscanskog-katolickog svjetonazora iako i oni mnogi to rade.

Cak mozda nije ni krscansko-katolicko nego Rimljansko. Ono muz i zena moraju biti u braku do smrti i nemogu se razvesti itd.

Bolje da se ne razvode od svojih zena po meni a da se sa drugom ozene ako su se zaljubili u drugu zenu i da bi se sa njom ozenili. Bolje da se porodice neraspadaju i brakovi da nepucaju a da se ozene sa drugom zenom naravno ako se slaze s tim prva zena. A ako se ne slaze pa brak puca, ide razvod i zenidba sa ovom novom sto se danas desava radi svaleracije stalno. Nikad vise razvoda.

A ovi moras joj prepisati poka kuce je stvarno jadan, lame argument. Pa zar bolan nikad nisi cuo za predbracni ugovor. Gdje se sve regulise. Sta je ko unjeo u brak to i iznese i braka.
Cuo sam ja za predbracni, ali sam slabo cuo da ga ko potpisuje. Bloo ti je detaljnije obrazlozila ono sto sam ja na kraci nacin. Brak nije samo taslacenje, nego prvenstveno ugovor koji regulise mnoga materijalna pitanja i prava.
Euridika
Globalna šefica

#50 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Euridika »

Vizionar 1985 wrote:
KIseljak12 wrote:

Cak mozda nije ni krscansko-katolicko nego Rimljansko. Ono muz i zena moraju biti u braku do smrti i nemogu se razvesti itd.

A ovi moras joj prepisati poka kuce je stvarno jadan, lame argument. Pa zar bolan nikad nisi cuo za predbracni ugovor. Gdje se sve regulise. Sta je ko unjeo u brak to i iznese i braka.
Ako braniš legalizaciju poligamije, uz obrazloženje da se "jadni" muž zaljubio u drugu ženu, da li to isto smatraš opravdanim i u obratnom slučaju - kad se žena zaljubi u drugog muškarca (poliandrija)?

Što se podjele imovine nakon razvoda tiče, pogledaj Porodični zakon. Iz braka se iznosi u cijelosti samo ono što je u brak uneseno kao posebna svojina, a sva imovina stečena u braku se dijeli na pola. Posebno ako je u tom braku bilo djece.
Post Reply