Broj vojnika?
- Maraschino
#26 Re: Broj vojnika?
Sto se tice Tuzle, na kraju '95.god. mislim da nije bilo vojno sposobnog muskarca da nije bio negdje angazovan.
Nesto u radnoj obavezi, civilna zastita, MUP...ostalo ARBiH.
- Streptokok
#27 Re: Broj vojnika?
Samo sto radna obaveza nije isto sto i afbih.Maraschino wrote:Sto se tice Tuzle, na kraju '95.god. mislim da nije bilo vojno sposobnog muskarca da nije bio negdje angazovan.
- Alfons Kauders
#28 Re: Broj vojnika?
Mislis da u registru za 2 korpus ima 2000 "izmisljenih" poginulih boraca sve ove godine?Streptokok wrote:zato što svi mi u svojoj mahali poznajemo po nekoliko lažnjaka, i boraca, i rvi i šehida. uzelo je ovo maha, i biću slobodan da procijenim da je oko 20% lažnjaka u svim kategorijama.Alfons Kauders wrote:[qu
Sad, stvarno mi nije jasno kako ljudi mogu "sumnjati" u npr. brojeve poginulih i invalida... Jer... tih ljudi nema... treba biti tezi debil pa vjerovati da su ljudi lazirali svoju smrt ili se namjerno ranjavali da bi 20 godina kasnije dobili osiguranje i socijalu
D.
- Alfons Kauders
#29 Re: Broj vojnika?
Registar se NE ODNOSI na ARBiH!Streptokok wrote:
Samo sto radna obaveza nije isto sto i afbih.Maraschino wrote:Sto se tice Tuzle, na kraju '95.god. mislim da nije bilo vojno sposobnog muskarca da nije bio negdje angazovan.
- madner
#30 Re: Broj vojnika?
95 je ARBiH bila manja nego 93, kada je imala gotovo 250 000 vojnika po spiskovima.
- Streptokok
#31 Re: Broj vojnika?
Slobodna procjena. Ne kazem da nisu poginuli nego da nisu bili pripadnici abih.Alfons Kauders wrote:Mislis da u registru za 2 korpus ima 2000 "izmisljenih" poginulih boraca sve ove godine?Streptokok wrote:zato što svi mi u svojoj mahali poznajemo po nekoliko lažnjaka, i boraca, i rvi i šehida. uzelo je ovo maha, i biću slobodan da procijenim da je oko 20% lažnjaka u svim kategorijama.Alfons Kauders wrote:[qu
Sad, stvarno mi nije jasno kako ljudi mogu "sumnjati" u npr. brojeve poginulih i invalida... Jer... tih ljudi nema... treba biti tezi debil pa vjerovati da su ljudi lazirali svoju smrt ili se namjerno ranjavali da bi 20 godina kasnije dobili osiguranje i socijalu
D.
- Cherry-Cherry
#32 Re: Broj vojnika?
Dosta civilnih žrtava se vode kao poginuli pripadnici armije
-
Heller
#33 Re: Broj vojnika?
Svi iz jedinice mog oca su Demobilisani u oktobru 1994. (moguce i ranije al mislim da je oktobar) mrsko mi knjizicu trazitAlfons Kauders wrote: Uglavnom, 2. korpus završio rat s jos vise ljudi no sto sam mislio. Ovo je cifra iz marta, a garantujem ti da je na kraju rata bilo jos par hiljada:
Oduzimamo od 119,000:
67,845 - 2 korpus pocetkom '95
10,000 - pali u borbi
15,000 - MUP, TO, CZ itd
5,000 - HVO i HOS
20,000 - ranjenih, sigurno i vise, dobar dio ostao van borbe, neki trajno onesposobljeni
Moguce da je bilo jos ljudi koji su demobilisani prije 02.1995
- Streptokok
#34 Re: Broj vojnika?
I rvi, a vojske ocima nisu vidjeli.Cherry-Cherry wrote:Dosta civilnih žrtava se vode kao poginuli pripadnici armije
- Maraschino
#35 Re: Broj vojnika?
Heller wrote:Svi iz jedinice mog oca su Demobilisani u oktobru 1994. (moguce i ranije al mislim da je oktobar) mrsko mi knjizicu trazitAlfons Kauders wrote: Uglavnom, 2. korpus završio rat s jos vise ljudi no sto sam mislio. Ovo je cifra iz marta, a garantujem ti da je na kraju rata bilo jos par hiljada:
Oduzimamo od 119,000:
67,845 - 2 korpus pocetkom '95
10,000 - pali u borbi
15,000 - MUP, TO, CZ itd
5,000 - HVO i HOS
20,000 - ranjenih, sigurno i vise, dobar dio ostao van borbe, neki trajno onesposobljeni
Moguce da je bilo jos ljudi koji su demobilisani prije 02.1995
Odakle ti to?
Nema sanse izuzev ako nisu bili pripadnici HVO(koji su to samovoljno odlucili) ali je poslije isla mobilizacija i popuna drugih jedinica.
- Maraschino
#36 Re: Broj vojnika?
Ne zaboravi da je mnogo pripadnika ARBiH ranjeno van linije pa i u vlastitoj kuci.Streptokok wrote: I rvi, a vojske ocima nisu vidjeli.
-
Heller
#37 Re: Broj vojnika?
Slikacu ti vojnu knjizicu kad je nađem. ARBiH.Maraschino wrote:
Odakle ti to?
Nema sanse izuzev ako nisu bili pripadnici HVO(koji su to samovoljno odlucili) ali je poslije isla mobilizacija i popuna drugih jedinica.
- Streptokok
#38 Re: Broj vojnika?
Pa takvih je najvise, poginuli na ulici a neko ih zaveo u spiskove abihMaraschino wrote:Ne zaboravi da je mnogo pripadnika ARBiH ranjeno van linije pa i u vlastitoj kuci.Streptokok wrote: I rvi, a vojske ocima nisu vidjeli.
S druge strane, ako je neko poginuo cuvajuci kravu u međuliniji, bez obzira sto jebbio u abih, on nije poginuli borac. Barem ja tako mislim.
- Maraschino
#39 Re: Broj vojnika?
Pa gdje je onda otisao poslije demobilizacije?Heller wrote:Slikacu ti vojnu knjizicu kad je nađem. ARBiH.Maraschino wrote:
Odakle ti to?
- Maraschino
#40 Re: Broj vojnika?
U tome i jeste stvar sto pogresno razumijete stvari.Streptokok wrote:Pa takvih je najvise, poginuli na ulici a neko ih zaveo u spiskove abihMaraschino wrote: Ne zaboravi da je mnogo pripadnika ARBiH ranjeno van linije pa i u vlastitoj kuci.
S druge strane, ako je neko poginuo cuvajuci kravu u međuliniji, bez obzira sto jebbio u abih, on nije poginuli borac. Barem ja tako mislim.
Borci nisu mogli biti 24/7 na liniji nego jedan period na liniji a drugi da se malo odmore, okupaju, osvjeze, pozavrsavaju neke poslice pa opet na liniju.
Zar je bitno gdje je koga zadesio tuzni kraj?
-
Heller
#41 Re: Broj vojnika?
Nemam pojma, nigdje(?), mada se ko sjecam neke price da je neko pizdariju napravio i klizno vani a ostali demobilisani.Maraschino wrote:Pa gdje je onda otisao poslije demobilizacije?Heller wrote:Slikacu ti vojnu knjizicu kad je nađem. ARBiH.Maraschino wrote:
Odakle ti to?
- Maraschino
#42 Re: Broj vojnika?
Izvini ali ti prica ne stoji. Morao bi je dokazati.Heller wrote: Nemam pojma, nigdje(?), mada se ko sjecam neke price da je neko pizdariju napravio i klizno vani a ostali demobilisani.
Za svaku ''pizdariju'' zna se sta sleduje ili vojno ili civilno tuzilastvo ili prekomanda u drugu jedinicu ali zbog toga da nekoga demobilisu kada je svaki covjek bar u to vrijeme bio zlata vrijedan.
-
Heller
#43 Re: Broj vojnika?
Slikacu ti knjizicu kad budem kuci. Al znam da su redom svi ranije demobilisani tj. isti dan.Maraschino wrote:Izvini ali ti prica ne stoji. Morao bi je dokazati.Heller wrote: Nemam pojma, nigdje(?), mada se ko sjecam neke price da je neko pizdariju napravio i klizno vani a ostali demobilisani.
Za svaku ''pizdariju'' zna se sta sleduje ili vojno ili civilno tuzilastvo ili prekomanda u drugu jedinicu ali zbog toga da nekoga demobilisu kada je svaki covjek bar u to vrijeme bio zlata vrijedan.
-
Heller
#44 Re: Broj vojnika?
Maraschino wrote:Izvini ali ti prica ne stoji. Morao bi je dokazati.Heller wrote: Nemam pojma, nigdje(?), mada se ko sjecam neke price da je neko pizdariju napravio i klizno vani a ostali demobilisani.

To mi je za skolovanje, kasnije cu jos izroviti.
Last edited by Heller on 10/03/2018 22:42, edited 1 time in total.
-
ušće
#45 Re: Broj vojnika?
Vidim ja da će i ovdje "heroji " početi određivati " stepen pogibije "...
Sad će neki kurčevi šupljoglav reći da Zajkin borac koji je poginuo na Žući i njegov brat koji je baš istog dana išao na Markale da kupi djeci nešto za jelo ...nisu isti... Biva onaj gore je poginuli borac ovog drugog ko jebe ...
Jebote neblak da si mi gdje bliže da ti zube sapem u grlo pa neka košta sto godina robije ...

Sad će neki kurčevi šupljoglav reći da Zajkin borac koji je poginuo na Žući i njegov brat koji je baš istog dana išao na Markale da kupi djeci nešto za jelo ...nisu isti... Biva onaj gore je poginuli borac ovog drugog ko jebe ...
Jebote neblak da si mi gdje bliže da ti zube sapem u grlo pa neka košta sto godina robije ...
-
ušće
#46 Re: Broj vojnika?
Šta je ovo povremeni vojnik ....gdje mi je PM72 da pogleda ovo uvjerenje ...Heller wrote:Maraschino wrote:Izvini ali ti prica ne stoji. Morao bi je dokazati.Heller wrote: Nemam pojma, nigdje(?), mada se ko sjecam neke price da je neko pizdariju napravio i klizno vani a ostali demobilisani.
To mi je za skolovanje, kasnije cu jos izroviti.
-
Heller
#47 Re: Broj vojnika?
Nemam pojma. O povremenom vojniku. Znam samo da su svi razoruzani i demobilisani 1994
- Maraschino
#48 Re: Broj vojnika?
ja te pitam, gdje je onda otisao a ti kazesHeller wrote: To mi je za skolovanje, kasnije cu jos izroviti.
i dalje mi ovo nije jasno. ili je oslobodjen vojne obaveze zbog oboljenja ili teskog ranjavanja, nista drugo mi ne pada na pamet.Heller wrote:
Nemam pojma, nigdje(?), mada se ko sjecam neke price da je neko pizdariju napravio i klizno vani a ostali demobilisani.
ranjeni a jos uvijek sposobni borci, umorni borci, neki tatini sinovi bili su rasporedjeni u ''mirnije'' jedinice a ne znam nikoga da je bez razloga demobilisan ili nikako mobilisan.
-
Heller
#49 Re: Broj vojnika?
Nemam pojma vjeruj mi, ja sam rodjen bas u ovom "prozoru". Nego onako sam Alfonsu odgovorio. Stari nije ranjavan u toku rata.
-
putokaz1
#50 Re: Broj vojnika?
Lihteštajn kad je krenuo u rat imao je 30 boraca kad s evratio iz Rata imao je 31.
Tako i ARBIH u ratu imala ''10 000'' Boraca nakon rata ''100 000''
Kad nas Predsjednik u radu bio u Skloništu poslije rata ''Borac''
Premijer rat proveo u Njemačkoj a ''Borac'' u spisku
Tako i ARBIH u ratu imala ''10 000'' Boraca nakon rata ''100 000''
Kad nas Predsjednik u radu bio u Skloništu poslije rata ''Borac''
Premijer rat proveo u Njemačkoj a ''Borac'' u spisku