Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ExNihilo

#26 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by ExNihilo »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: Kada se kaze naucne cinjenice u kuranu to su empirijski dokazane stvari, i te stvari se ne mijenjaju.

Nema nikakvih naučnih činjenica u Kur'anu.

Kur'an je knjiga puna mitova, poučnih priča, opomena, a ne zbirka "naučnih činjenica" koje traže oni koji su tanki sa imanom.
Islamski scijentizam je rak rana ummeta i lakmus papir poražavajućeg obrazovnog stanja u istom.
Bloo
Globalna šefica

#27 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Upanišade nisu za svakoga. One su, štobreko jedan mi poznanik, ontologija ontologije :mrgreen:
PA eto...mogla sam mu ponuditi i Discworld od Pratchetta...
Smrcak15

#28 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: Kada se kaze naucne cinjenice u kuranu to su empirijski dokazane stvari, i te stvari se ne mijenjaju.

Kur'an je knjiga puna mitova, poučnih priča, opomena, a ne zbirka "naučnih činjenica" koje traže oni koji su tanki sa imanom.
evo uzet cemo ovaj primjer

Kuran kaze da u dubinama mora imaju valovi, znaci u zoni kada je potpunim mrak, potpuni mrak nastaje kada nemoze dospjeti sunceva svjetlost, to jeste nakon 200 metara u dubinu
Image

Naucnici su pronasli ogromne valove u dubinama mora, kako to da Kuran spominje ove valove koji su veliki kao zgrade , knjiga iz 7 stoljeca?

Objasni
Smrcak15

#29 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
asurbanipal wrote:

Islamski scijentizam je rak rana ummeta i lakmus papir poražavajućeg obrazovnog stanja u istom.
kakav scinetizam? da cujem, objasni mi malo ovo da znam o cemu se tacno radi.
ExNihilo

#30 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:
asurbanipal wrote:

kakav scinetizam? da cujem, objasni mi malo ovo da znam o cemu se tacno radi.
Manje-više sve što ti proklamiraš na ovom forumu.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#31 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Nurudin »

ovo je zanimljiv momenat ,kao kad bolesnom objašnjavaš kako se stručno naziva njegovo stanje :D
Smrcak15

#32 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote: Manje-više sve što ti proklamiraš na ovom forumu.
aha znaci tako druze, ono sto ja proklamiram

Pazi jednu stvar, ti nikad neces moci oboriti argument tako sto ces kruziti i napadati povrsno.

ti jedino argument mozes da oboris ako kazes, grijesis zbog toga i toga, dokaz je to i to....i ako se to ispostavi tacno, onda moj argument pada u vodu.

A ako mislis da tvoj nacin sa ovim rijecima:

moze da obori moj argument koji sam postavio , onda si ti druze zalutao ovdje, :-)

cuj islamski scintizam rak rana ummeta :lol: a boze sacuvaj sta covjek vise nece procitati.

Allah nam kaze pokazat ce svoje dokaze u svemirskim prostranstvima i u nama samima da je Kuran istina, to znaci Preko nauke ce dokazivati da je Kuran od njega....i onda neko doje i kaze to je rak rana ummeta :-) bavljenje naukom je rak rana ummeta.

Kakvo je to ba razmisljanje.... :-)
Smrcak15

#33 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:ovo je zanimljiv momenat ,kao kad bolesnom objašnjavaš kako se stručno naziva njegovo stanje :D
ako je bolest sto koristim svoj razum, naucne dokaze, sto istrazujem, analiziram, itd

ako je sve ovo bolest, onda neka sam bolestan, i ja uzivam u toj svojoj bolesti :)

A nije bolest ako pljujes po onome koji te stvorio, vjerujuci da ON ne postoji....a sta ako postoji a ti pljuvao po njemu, sta mislissta ce onda biti sa tobom , hoce li te spasiti to tvoje "zdravlje" taj tvoj bistar um gdje silujes svoj i tudje mozgove filozofskim bravurama, BOg u nama mi u bogu, svijest ovo ono :-)

sreca je pa nerazumno za vecinu naroda sto pise, pa to obicna raj nece progutati, jer mogu zvakati i vidjeti da nije ukusnu i ispljuvati.

islam je jednostavna vjera, lahko razumljiva, mudrost je kada nesto komplicirano pojednostavis da dosta naroda razumije, a ako mislis da je mudrost filozofirati da te niko ne razumije...samo nastavi tako :thumbup:
asurbanipal

#34 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
moze da obori moj argument koji sam postavio , onda si ti druze zalutao ovdje, :-)

cuj islamski scintizam rak rana ummeta :lol: a boze sacuvaj sta covjek vise nece procitati.

Kent Hovind and Adnan Oktar approve this. :mrgreen:
Smrcak15

#35 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

Kent Hovind and Adnan Oktar approve this. :mrgreen:
jeli to odgovor , jeli ovo argument protiv mene :-)
ExNihilo

#36 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by ExNihilo »

Ti si sam argument protiv sebe. :D
Smrcak15

#37 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Ti si sam argument protiv sebe. :D
dok god se vi drzite ad hominem taktike, ni dokle vi necete stici-

ti ovakav onakav, trc mrc kvrc....nema od tog nista.

kada naucis argumentirati, u stilu
Grijesis tu i tu, dokaz je to i to

a Ovako ti onakav onakav...nema od tog nista ba, pisi propalo.
Smrcak15

#38 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Evo da da dadnem jedan slikovit primjer naucnih cuda Kurana, jednostavno razumjeti, a nemoguce imitirati

zamislimo se da zivimo u pustinji u 7 stoljecu, i onako dok gledamo nebo i sunce kako pece, dali mozemo iz ovakvog neba sa zemlje zakljuciti da nebo ima zasticujuce karakteristike za nas ljude?

Image

dali je mogao Muhammed ili bilo koji covjek na planeti iz ovog pogleda sa zemlje prema nebesima zakljuciti da to nebo stiti nas od nesta???

Ne moguce.

a vidimo ad ovo sta Allah kaze u Kur'anu:
21:32 I učinili smo nebo svodom zaštićenim;a oni se ipak okreću od znakova koja su na njemu.

kako nas nebo stiti?

van allenovi pojasevi nas stite od stetnog zracenja sa sunca
Image

ozonski omotac
Image

i onda mi neko dodje i kaze nema naucnih cinjenica u Kur'anu

a naucna cinjenica se krije samo u dvije rijeci, "Zasticeno nebo"

kratko, jednostavno, lahko razumljivo sad za nas (dok je to nerazumljivo bilo za prijasnje generacije)
HardcoreMX

#39 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

asurbanipal wrote: Nakon gledanja ovog videa, odagnao sam sve sumnje i život mi se promijenio za 360 stepeni :mrgreen:
tako si zatvorio krug i opet dosao na pocetak...dakle ocigledno okolisanje i djabe utraceno vrijeme... :D
XXS

#40 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by XXS »

Smrcak15 wrote: Nikad zeus ni poseidon ni thor i ostala izmisljena kompanija nisu poslali poslanika ni objavili knjigu vodilju za covjecanstvo
Kako su onda ljudi znali o njima i zasto su im se pokoravali? Kako mi danas, nakon 2-3 hiljade godina znamo o ovim bogovima?
Smrcak15 wrote: Dok je Allah poslao 124 000 poslanika, knjiga, cuda masa preko boziji poslanika itd itd
De nam reci, koji od tih 124 000 poslanika je poslan u staru Grcku i koju je knjigu sa sobom nosio?
Milion i milioni dusa umrli vjerujuci u Zeusa i raju i u obecane nagrade nakon smrti. Jesul' sve te duse u dzehenemu sad?
Smrcak15 wrote: Jdino samo jedan bog moze da bude apsolutni a drugi ako bi postojali to nebi bili bogovi nego bica sa ogromnim mocima a koji bi morali se pokoravati vrhovnom apsolutnom Bogu...

Allah kaze da ima vise bogova oni bi se morali pokoravati njemu jer ga nemoze niko nadjacati.
Ovo isto k'o kad Tramp kaze Kimu (Koreja) da je njegovo dugme vece.
Vjerovatno jeste ali to ne znaci da Kim nije predsjednik, isto k'o i Tramp. :wink:
XXS

#41 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by XXS »

asurbanipal wrote:Jedan od jačih Alexovih dokaza i naučnih činjenica iz Kur'ana u ovom vijeku.

Nakon gledanja ovog videa, odagnao sam sve sumnje i život mi se promijenio za 360 stepeni :mrgreen:
Jeste, napravio si cijeli krug i sad, sirom otvorenih ociju, promjenjenog zivota imas pogled na vlastitu guzicu.
Smrcak15

#42 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:
asurbanipal wrote: Nakon gledanja ovog videa, odagnao sam sve sumnje i život mi se promijenio za 360 stepeni :mrgreen:
tako si zatvorio krug i opet dosao na pocetak...dakle ocigledno okolisanje i djabe utraceno vrijeme... :D
Dobar dobar :lol: pun pogodak komentar
MarlboroGold

#43 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: i onda mi neko dodje i kaze nema naucnih cinjenica u Kur'anu

kratko, jednostavno, lahko razumljivo sad za nas (dok je to nerazumljivo bilo za prijasnje generacije)
To je moglo nešto značiti, a opet nije ni moralo išta značiti... ti vjeruješ, odnosno ubijeđen si da je naučna činjenica, ja kažem da nije iz sljedećih razloga...

Misliš li da ljudima čak i prije religija takvo nešto nije padalo na pamet, da nebo predstavlja neku vrstu zaštite? Šta misliš kolika je šansa da se to nije desilo? Blizu nuli...
Pa samo za vrijeme politeističkih religija su ljudi smatrali da imaju zaštitu/zaštitnike na nebu...
Nisu to nikakve naučne činjenice... da jesu, bilo bi obrazloženo u detalje kako, šta, na koji način, kakvi eksperimenti, koliko ponavljanja itd.
Ne koristi se pojmovima koje ne razumiješ.
Smrcak15

#44 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

XXS wrote:
Smrcak15 wrote: Nikad zeus ni poseidon ni thor i ostala izmisljena kompanija nisu poslali poslanika ni objavili knjigu vodilju za covjecanstvo
Kako su onda ljudi znali o njima i zasto su im se pokoravali? Kako mi danas, nakon 2-3 hiljade godina znamo o ovim bogovima?
Smrcak15 wrote: Dok je Allah poslao 124 000 poslanika, knjiga, cuda masa preko boziji poslanika itd itd
De nam reci, koji od tih 124 000 poslanika je poslan u staru Grcku i koju je knjigu sa sobom nosio?
Milion i milioni dusa umrli vjerujuci u Zeusa i raju i u obecane nagrade nakon smrti. Jesul' sve te duse u dzehenemu sad?
Smrcak15 wrote: Jdino samo jedan bog moze da bude apsolutni a drugi ako bi postojali to nebi bili bogovi nego bica sa ogromnim mocima a koji bi morali se pokoravati vrhovnom apsolutnom Bogu...

Allah kaze da ima vise bogova oni bi se morali pokoravati njemu jer ga nemoze niko nadjacati.
Ovo isto k'o kad Tramp kaze Kimu (Koreja) da je njegovo dugme vece.
Vjerovatno jeste ali to ne znaci da Kim nije predsjednik, isto k'o i Tramp. :wink:
ako izmisle sami od sebe ove bogove, svasta se tu moze izrodit.
nije nam poznato to.
samo Bog zna gdje su.
Smrcak15

#45 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:

To je moglo nešto značiti, a opet nije ni moralo išta značiti... ti vjeruješ, odnosno ubijeđen si da je naučna činjenica, ja kažem da nije iz sljedećih razloga...

Misliš li da ljudima čak i prije religija takvo nešto nije padalo na pamet, da nebo predstavlja neku vrstu zaštite? Šta misliš kolika je šansa da se to nije desilo? Blizu nuli...
Pa samo za vrijeme politeističkih religija su ljudi smatrali da imaju zaštitu/zaštitnike na nebu...
Nisu to nikakve naučne činjenice... da jesu, bilo bi obrazloženo u detalje kako, šta, na koji način, kakvi eksperimenti, koliko ponavljanja itd.
nagadjas druze....

a sto bi ima padalo tako nesto na pamet kad apsolutno nista ne ukazuje na to.
nagadjas druze, nagadjas

jasno u Kuranu stoji da je nebo zasticeno

ali nauka nam sad kaze kako, ljudi u tom vremenu nisu mogli nikako znati kako je zasticeno.

Ne koristi se pojmovima koje ne razumiješ
ako neko kaze prije 1400 godina

univerzum se siri.

pa to neko nakon 1400 godina potvrdi, to sto je neko rekao prije 1400 godina univerzum se siri je naucna cinjenica, pa makar nista vise ne rekao.

cinjenica je cinjenica, i to jos naucna.
MarlboroGold

#46 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:

nagadjas druze....

a sto bi ima padalo tako nesto na pamet kad apsolutno nista ne ukazuje na to.
nagadjas druze, nagadjas

jasno u Kuranu stoji da je nebo zasticeno

ali nauka nam sad kaze kako, ljudi u tom vremenu nisu mogli nikako znati kako je zasticeno.

Ne koristi se pojmovima koje ne razumiješ
ako neko kaze prije 1400 godina

univerzum se siri.

pa to neko nakon 1400 godina potvrdi, to sto je neko rekao prije 1400 godina univerzum se siri je naucna cinjenica, pa makar nista vise ne rekao.

cinjenica je cinjenica, i to jos naucna.
:-|
Sve što si naveo je također nagađanje.

Nego, ne odgovori ti meni u vezi Zeusa i Posejdona... de mi dokaži kako oni ne postoje, pa ću se poslužiti tvojim rezonovanjem da dokažem da ne postoji Allah.

Do tad za mene svakako ne postoji jer nema dokaza, tj. to izjavljujem.
Horcrux

#47 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Horcrux »

Zanimljivo je to... Kad se nesto drugo treba dokazati ili se odbraniti od nekakvog tumacenja, onda se tu pristupa dubljoj analizi, gdje je objavljeno, sta je povod, jel rijec jednina, mnozina, kojeg je roda, sta je korijen rijeci, koja su visa znacnje, gdje se jos i kako koristi - i ne znam ti jos sta ce sve analizirati, ali samo da bi se cilj postigao. A nekad - kad odgovara, naravno - jednostavno uzmes prevod i kazes evo ga - cudo. :-)
Smrcak15

#48 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: :-|

Nego, ne odgovori ti meni u vezi Zeusa i Posejdona... de mi dokaži kako oni ne postoje, pa ću se poslužiti tvojim rezonovanjem da dokažem da ne postoji Allah.

Do tad za mene svakako ne postoji jer nema dokaza, tj. to izjavljujem.
:-|
apsolutno netacno

jeli receno u Kuranu da nebo stiti?

da

je li nauka dokazala da nebo stiti?

Da

u cemu je onda problem, sta je to nagadjajnje molim te....???
zeus i poseidon ne postoje jer nisu nikad slali poslanike, knjige, cuda preko svojih poslanika

a kad bi postojali zeus i poseidon onda oni nebi bili apsolutni bogovi jer bi njihove volje i moci suzbijale jedni druge, zato mnogobostvo cini da nema apsolutnog Boga.

ne mozes se koristiti ovim rezonaovanjem, jer Allah je slao 124 000 poslanika kroz historiju narodima na zemlji, slao knjige, davao cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da stvarno dolaze od BOga.
irac300

#49 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote: ne mozes se koristiti ovim rezonaovanjem, jer Allah je slao 124 000 poslanika kroz historiju narodima na zemlji, slao knjige, davao cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da stvarno dolaze od BOga.
Ne laži! Historija je nauka. Da bi nešto nazvao historijskim ili historijom trebaš imati dokaze, kako pisane, tako i materijalne.
Smrcak15

#50 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:
Smrcak15 wrote: ne mozes se koristiti ovim rezonaovanjem, jer Allah je slao 124 000 poslanika kroz historiju narodima na zemlji, slao knjige, davao cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da stvarno dolaze od BOga.
Ne laži! Historija je nauka. Da bi nešto nazvao historijskim ili historijom trebaš imati dokaze, kako pisane, tako i materijalne.
ne lazem, upravo tako historija je nauka.

dokaz slanja raznih poslanika od Allaha jeste i razlicite knjige koje imaju istu infomraciju

nagovjestaj MUhammeda u starom i novom zavjetu, nagovjestaj muhammeda u hinduistickim knjigama itd

Nas je Poslanik Muhammed objavijestio da je Allah poslao 124 000 poslanika narodima i mi u to vjerujemo.
Locked