Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

esmasaric

#26 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by esmasaric »

Malo manje rupa po cestama bi bilo fenomenalno.
Leopard_SA

#27 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Leopard_SA »

nepass1 wrote:
Leopard_SA wrote:@azurna obala :thumbup:
Potpuno se slazem sa tobom. Prosirenje trotoara i zatvaranje saobracaja za privatne automobile od Bascarsije do Skenderije bi bio dobar potez.
Isto tako Vilsonovo setaliste bi se trebalo produziti do Skenderije i trebao bi se potpuno ukinuti saobracaj kroz isti.
Bi li me ti krkace nosio kuci ili kako zamisljas da dodjem :D
Kroz ovo podrucije bi trebala voziti vozila javnog prijevoza, taxi i dostavna vozila.
nepass1

#28 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Stani ako zivim u uzem dijelu starog grada ne smijem voziti auto? Kako cu na more? Kako cu turiste dovuci do apartmana, kako cu zenu odvuci da se porodi?
Ili da parkiram na skenderiji pa pjeske na carsiju?
Gandra_1

#29 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Gandra_1 »

Za početak bi prije svega poradio na unapređenu gradskog prevoza... Prije svega tramvajski saobračaj bi sredio, da bude barem sličan Zagrebu, znači sve novi tramvaji i odgovarajuca pruga za iste, kao i sređene stanice sa podacima o dolasku tramvaja..

Druga stvar zbog nedostatka gradskog trga, trg Oslobođenja/A.Izetbegovića bi spojio u jedan veliki kompleks sa parkingom Doma armije čime bi se dobio jedan veliki i centralni gradski trg, koji nam fali... Uz to bi sredio sve fasade na austrougarskim zgradama u centru koje su uz glavnu cestu... Isto tako zatvorio bi ulicu Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva i napravio još jedno šetalište od bezistana do pozorišta..

Nakon toga bi radio na uređenju parkova i povečanju zelenila u istim... Posto muzej ARS AEVi ko zna kada će biti napravljen i tu bi na onom dijelu kod TITE i muzeja napravio neki fini mali parkić, koji bi bio jedinka sa Vilsonovim.

Ima jos mnogo toga, a ta početak ovo...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#30 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by sabina1 »

SVE ALI SVE.

Odakle da počnemo ?

Prvo , poslodavac mora biti oslobođen obaveze da obavezu radniku uplaćuje isključivo u državni PIO ?
To bi bez velikih sredstava ostavilo ovu državu da izmiri sve svoje uplaćene obaveze ali to je problem ove države.

Ukidanje monopolisitčkog statusa Toplana i Vodovoda na svaki mogući način , smjesta.
Potpuna privatizacija i regereneracija javnog prevoza.....potpuna , uzeti novac na milion godina duga i napraviti metro na relaciji Rakovica - Baščaršija i Vogošća - Grbavica - Dobrinja...

Zaposliti milion pripravnika policajaca i samo derati kazne za nepropisno parkirana auta....praviš zgradu investitore - napravi duplo parking mjesto u odnosu na broj stanova...pa imali su i komunisti para da zidaju isključivo oblakodere ali nisu....s razlogom..

Škole , bolnice , fakulteti...totalna obnova i fizička i u ljudskim resursima...

Rušenje zgrada i pravljenje PARKOVA , ZELENILA , VJEŠTAČKIH JEZERA....klupe , trotoari , pješačke staze....

Zakon o upraviteljima MORA TJERATI STANARE DA ODRŽAVAJU ZGRADE....država da privlači novac iz EU fondova kako bi se pomoglo vlasnicima etažnih stanova....

Uvesti direktan izbor gradonačelnika i gradskog vijeća , od četiri općine napraviti najmanje dvadeset pod patronatom gradskog vijeća....

Ma milion stvari....
nepass1

#31 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Napravio podzemne garaze u a.sahinagica, kod pozorista i merhemica trgu :lol:
Leopard_SA

#32 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Leopard_SA »

piupiu wrote:Kad bi mi neko dao čarobni štapić s tim parama, resetovala bih na 5. april 1992.. I napravila urbanistički plan.

Prvo bih porušila one straćare kad kreneš sa aerodroma prema gradu, tamo gdje su one pletene korpe i ostali idiotluci, pa ono je stvarno gore od Soweta. Prvo što vidi neko ko dolazi u Sarajevo s aerodroma je taj, ne znam kako da ga nazovem... prizor. Tražila bih da se riješi pitanje svih neprirodno natakarenih objekata po bivšim parkinzima, dječjim igralištima i zelenim površinama, ukjlučujući i onaj zločin prema stanarima A-faze na koji su se odavno svi već navikli.

U Sarajevu se disat ne može od nedostatka zelenila, otvorenog prostora, potpuno bih zaustavila svu gradnju u gradskom jezgru. Ilidža izgleda k'o da je neko ko je odrastao na smetljištu vodi, Buća potok i ostale favele... da ne pričamo, katastrofa. Jedino ono malo Mejtaša, Bjelava, Višnjika, Džidžikovca još izgleda kao grad. I za kraj bih tražila da se krivično gone i kazne teškom robijom svi koji su odgovorni za sve gore navedeno, za sistematsko uništavanje grada Sarajeva.
Sarajevo je grad u kotlini gdje je protok zraka vrlo los. Zato nam treba vise parkova i zelenih povrsina. Mislim da bi bilo najbolje da se Betanija pretvori u veliki park slican Vrelu Bosne isto kao i Mojmilo da ima slicnu namjenu. Talo bi imali cetiri velika parka u gradu(Vrelo Bosne, mojmilo, Betanija i Veliki park) sto bi omogucilo barem malo cistiji zrak zimi. Isto tako bi se trebao zabraniti grijanje na cumur sto je ranije bilo zabranjeno. Toplovod od Kaknja bi trebao biti proveden do Sarajeva i grijanje na plin bi isto tako trebalo biti subvencirano
sheilak

#33 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by sheilak »

ok, da nije bilo rata i razaranja, rekla bih da bih ga najradije srusila do temelja i izgradila ponovo, izuzev carsije i austrijskog dijela, razumno i smisleno. no, zbog rata, ne bih zeljela zvucati paljanski, pa necu to reci, barem ovo sa rusenjem. ali svakako na nekoj razini razumijem nerona.

pa eto prvo bih sarajevu napravila novu novcatu vodovodnu mrezu, zdravu, efikasnu, netoksicnu i nepropusnu. onda bih mu napravila novu (siru) mrezu javnog saobracaja sa modernim niskopodnim tramvajima, udobnim trolejbusima (ako vec moraju biti), neopasnim po zivot (iako fakat mrzim trolejbuse u sarajevu) i udobnim busevima, sa normalnom i razumnom naplatom koristenja. onda bih pokusala naci nove nacine snabdijevanja grada toplotnom energijom i nove nacine formiranja cijene iste (jer ovo je najkriminalniji sistem naplate i grijanja i gradskog prijevoza za koji ja znam, preskupo, a prelose). e onda bih porusila apsolutno sve nelegalno izgradjene objekte, nebitno jel hotel, firma ili stambena jedinica mustafe sa 5ero djece. i eto, ako moze, izgradila parkove umjesto zabetoniranih povrsina jer parkovi i drvece nisu luksuz vec prijeka potreba u zabetoniranom gradu.

u sa je problem sto skoro sve funkcionira na temelju improvizacije, za neki problem trazi se privremeno rjesenje, nelogicno, neefikasno i ruzno, kao kad, sta ja znam, umjesto ponovnog zastakljivanja razbijenog prozora na kuci, neko stavi karton ili zice. i onda to nekim cudom traje godinama, a usput se ta ruzna rjesenja skupo naplacuju.
onda Sa ne zna iskoristiti svoje potencijale, recimo od prelijepe ilidze napravili, jos i prije nego je postala arapska kasaba, takav nered i bijedu (#terminal primjerice), pustili podobne da grade u vodozastitnoj zoni, a lijepo vrelo bosne prepustili ko zna kome, bez posebne usluge, osim onog jadnog restorana lose hrane. i naravno, sad od arapa ne mozes ni prici vise tome. isto tako, sa ne zna kako treba povezati grad sa planinama koje su njegov sastavni dio ili bi trebale biti.

Sa je na zalost postalo kasaba, neuredno, neugodno za zivot i preskupo i preuzima lice svojih sadasnjih stanovnika (#Novi Novi Pazar), a oni se ne ibrete losim stvarima jer nisu navikli na bolje.
Leopard_SA

#34 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Leopard_SA »

nepass1 wrote:Stani ako zivim u uzem dijelu starog grada ne smijem voziti auto? Kako cu na more? Kako cu turiste dovuci do apartmana, kako cu zenu odvuci da se porodi?
Nisam o tome razmisljao, mozda bi trebalo omoguciti i stanovnicima tog podrucija da voze tuda. I u gradovima u Europi se ne moze voziti auto kroz uzu jezgru grada tako da bi ovaj problem trebalri rijesiti po uzoru na zapadne gradove.
Isto tako mislim da bi se trebale ukinuti gradske opcine i uvesti novu teritorijalnu podjelu
Grad da bude na teritoriji trenutne 4 gradske opcne+ Ilidza) i da grad nosi ovlasti kao vac teritorijalna jedinica, a da manja teritorijalna jedinica bude okrug. Ovlasti koje trenutno imaju opcine bi se podijelile gadu i okruzima.
Trebam te

#35 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Trebam te »

Leopard_SA wrote:
SmokingMan wrote:
zipoo wrote:Ljude
Možeš ih prisilno raseliti,ukoliko si u najmanju ruku diktator,ali im karakter ne možeš promjeniti. :D
Dovoljno bi bilo samo uvesti zakone i pravila koja bi morali postovati svi gradjani. Sarajevo je metropola i citava srednja i istocna Bosna gravitira Sarajevu. Zbog toga je normalno da se mnogo ljudi doseljava u Sarajevo. Znaci treba postojati jaka i autorotativna policija koja bi uspostavila red u gradu da ne bi bilo situacija kakve se danas desavaju.
Uspostavila setajucu zonu skenderija - bascarsija.

8)
Dope_Man

#36 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Dope_Man »

Odakle bi covjek krenuo... prvo bi porusio pola grada vjerovatno, npr. sve sa desne strane ulice Kotromanica (obala od Skenderije do mosta Olge i Suade). Zatim bi isto uradio na bezbroj lokacija po gradu.

Zatvaranje saobracaja kroz jezgru (osim za gras/taxi i hitne sluzbe, te stanovnike) bi bilo sljedece.

Sredjivanje predgradja (lijepo u kockice) itd..
nlt

#37 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by nlt »

šine...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#38 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Ljude.
Po gradu hodaju zombiji.
amar1994

#39 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by amar1994 »

izveo bi papke iz grada :)
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#40 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Pitar sa Kariba »

Leopard_SA wrote:
nepass1 wrote:Stani ako zivim u uzem dijelu starog grada ne smijem voziti auto? Kako cu na more? Kako cu turiste dovuci do apartmana, kako cu zenu odvuci da se porodi?
Nisam o tome razmisljao, mozda bi trebalo omoguciti i stanovnicima tog podrucija da voze tuda. I u gradovima u Europi se ne moze voziti auto kroz uzu jezgru grada tako da bi ovaj problem trebalri rijesiti po uzoru na zapadne gradove.
Isto tako mislim da bi se trebale ukinuti gradske opcine i uvesti novu teritorijalnu podjelu
Grad da bude na teritoriji trenutne 4 gradske opcne+ Ilidza) i da grad nosi ovlasti kao vac teritorijalna jedinica, a da manja teritorijalna jedinica bude okrug. Ovlasti koje trenutno imaju opcine bi se podijelile gadu i okruzima.
Donijeti zakon da ne možeš imati automobil ako nemaš obezbjeđeno parking mjesto (Javna ili privatna garaža, avlija, zakupljeno park. mjesto RAD-a...). Čini mi se da sam čitao da u Japanu ovako funkcionise.
Leopard_SA

#41 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Leopard_SA »

Pitar sa Kariba wrote:
Leopard_SA wrote:
Donijeti zakon da ne možeš imati automobil ako nemaš obezbjeđeno parking mjesto (Javna ili privatna garaža, avlija, zakupljeno park. mjesto RAD-a...). Čini mi se da sam čitao da u Japanu ovako funkcionise.
:thumbup: :thumbup:
united bosnae

#42 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by united bosnae »

- Povecati namete za vlasnike starijih automobila i to po principu npr. auto starosti od 1-5 godina placa minimalno, te sa staroscu vozila povecavati i visinu nameta. Do te mjere da je i suvise ne rentabilno biti vlasnik auta starijeg od 20 godina ako zivis u Sarajevu.
- Napravio setaliste i sa druge strane Miljacke, potez od mosta Cobanija do mosta Cumurija. Porusiti zgrade koje se mogu srusiti na tom potezu a na mjestima gdje se zgrada ne moze rusiti a preblizo je obali Miljacke, napraviti "strehu" iznad korita Miljacke koja bi bila alternativa za nesmetan prolazak pjesaka.
- Uduplati broj policajaca i kaznjavati za nepropisno parkiranje i voznju gradom. Kaznjavati pjesake za nepropisno kretanje gradom kao i pljuvanje, bacanje otpadaka ili pisanje grafita po zgradama.
- Uvesti obavezno pranje (ribanje) vozila gradskog prevoza barem jednom mjesecno a ne da se u tramvaju i danas jasno ocrtava neciji potpis i ispod toga godina 1999.
nepass1

#43 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Pitar sa Kariba wrote:
Leopard_SA wrote:
Prvo obezbjedi dovoljno parking mjesta. Ali eto ja imam obezbjedjen i parking :wink:
Leopard_SA

#44 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Leopard_SA »

Bilo bi dobro osnovati gradsko preduzece npr. JP Sarajevo u cijoj bi nadleznosti bilo snadbijevanje strujom, vodom, plinom te grijanje, javni saobracaj, odrzavanje grada, vrtici, biblioteke, muzeji itd.
Tako bi sve racune dobili na jednom racunu, a i preduzece bi bilo dosta financijski jace.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#45 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Pitar sa Kariba »

:-)
nepass1 wrote:Prvo obezbjedi dovoljno parking mjesta. Ali eto ja imam obezbjedjen i parking :wink:
Sta imam ja obezbjeđivati, uvedeš urbanističke propise i riješiš. Zgrada, kuća projekat sa parking mjestom. Ne mora imati, samo onda ima "falinku" taj projekat/investicija. Naravno ovo ne bi riješilo problem mirujuceg saobraćaja odmah. Ali bi dalo pozitivne efekte kasnije. Vjerujem i urbanistički.
holowey

#46 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by holowey »

Leopard_SA wrote:
kamere poput onih na izlazu iz garaza, ocitaju tablice, imas adresu u "ogranicenom" dijelu grada, dozvoljen jedan izlaz/ulaz po danu... svaki sljedeci izlaz ulaz placas... ako nemas adresu u "ogranicenom" dijelu grada, na adresu ti stize kazna za ulazak u ograniceni dio grada... ne mozes prebacivati tablice tako lako jer je broj tablice vezan uz marku, model i boju auta... ali preduslov za ovo bi bio dovoljan broj parkirnih mjesta van "ogranicene" zone i adekvatna transportna alternativa unutar "ogranicene" zone...
Logovan

#47 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Logovan »

- rekonstrukcija stadiona po Sarajevu
- gradio bih podzemne garaže k'o lud.
- zabranio bih saobraćaj u nekim glavnim ulicama, Titova, M. M. Bašeskije, Radićeva, itd, a auta bi se kretala ispod zemlje (gore pješaci, dole automobili), zabrana za sve osim za policiju, hitnu, tramvaj, autobus i ostale
- više parkova, trgova, ali većih trgova, ne ovo što sad imamo
- poboljšao bih gradski prevoz
- poboljšao bih turistički sadržaj
- sredio bih historijski muzej
- bilo bi više Vilsonovih šetališta
- bolje zdravstvo
- uveo bih navedenu krvnu grupu u lične karte i vozačke dozvole
- sredio bih žutu i bijelu tabiju
- ukinuo bih većinu nargila kafića na Čaršiji, usmrdio se SG od njih, ako ne i sve
- više kazni za nepropisno parkiranje, kao i za ostale budalaštine što gledamo po gradu (nema opraštanja nikome)
- sredio bih toplane i vodovod
- obezbijedio bih zapošljavanje više pripravnika na svim mjestima, premalo ih je sad
- završio bih južnu i sjevernu longitudinalu, kao i sve transverzale
- završio bih gradski autoput
- više škola
- više bolnica
- ne bi stranka više bila bitna ni za zapošljavanje, niti za bilo šta, stranka k'o stranka
- nema štela
- uredio bih fasade, pogotovo po M. M. Bašeskije, Titovoj, Alipašina i tako tim većim ulicama
- porušio bih sve hale po Pofalićima i sve dole prema Ilidži, premjestio bih van grada
- smanjio bih zagađenje zraka
- itd, itd, itd.

Ima ovoga još puno, puno, puno.......
Leopard_SA

#48 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Leopard_SA »

Logovan wrote:- rekonstrukcija stadiona po Sarajevu
- gradio bih podzemne garaže k'o lud.
- zabranio bih saobraćaj u nekim glavnim ulicama, Titova, M. M. Bašeskije, Radićeva, itd, a auta bi se kretala ispod zemlje (gore pješaci, dole automobili), zabrana za sve osim za policiju, hitnu, tramvaj, autobus i ostale
- više parkova, trgova, ali većih trgova, ne ovo što sad imamo
- poboljšao bih gradski prevoz
- poboljšao bih turistički sadržaj
- sredio bih historijski muzej
- bilo bi više Vilsonovih šetališta
- bolje zdravstvo
- uveo bih navedenu krvnu grupu u lične karte i vozačke dozvole
- sredio bih žutu i bijelu tabiju
- ukinuo bih većinu nargila kafića na Čaršiji, usmrdio se SG od njih, ako ne i sve
- više kazni za nepropisno parkiranje, kao i za ostale budalaštine što gledamo po gradu (nema opraštanja nikome)
- sredio bih toplane i vodovod
- obezbijedio bih zapošljavanje više pripravnika na svim mjestima, premalo ih je sad
- završio bih južnu i sjevernu longitudinalu, kao i sve transverzale
- završio bih gradski autoput
- više škola
- više bolnica
- ne bi stranka više bila bitna ni za zapošljavanje, niti za bilo šta, stranka k'o stranka
- nema štela
- uredio bih fasade, pogotovo po M. M. Bašeskije, Titovoj, Alipašina i tako tim većim ulicama
- porušio bih sve hale po Pofalićima i sve dole prema Ilidži, premjestio bih van grada
- smanjio bih zagađenje zraka
- itd, itd, itd.

Ima ovoga još puno, puno, puno.......
:thumbup: :thumbup:
Thorgerson

#49 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

sabina1 wrote:SVE ALI SVE.

Odakle da počnemo ?

Prvo , poslodavac mora biti oslobođen obaveze da obavezu radniku uplaćuje isključivo u državni PIO ?
To bi bez velikih sredstava ostavilo ovu državu da izmiri sve svoje uplaćene obaveze ali to je problem ove države.
Znas sta bi se desilo? Je li ti fakat mislis da bi onda poslodavac tebi dao novac? Ili bi poslodavac mozda tebi dao nesto malo na platu, a sebi uzeo ostatak - drzavi jel ne mora dati nista. Eh, onda ti moras sama sebi uplacivati osiguranje - a plata ti nije toliko povecana da to mozes podnijeti. Ok, neko ce moci. Vecina nece. I onda se razbolis, odes da uradis neku bezveznu stvar na klinici i dodje ti racun od 6000 KM, trebas nesto snimiti dodje ti racun 1500 KM. Itd. Itd. Nasi ljudi toga nisu svjesni.

Ja ne kazem da je ovo idealan sistem, ali ovo sto ti predlazes nije rjesenje. Zdravstvo je skupo, i mi se trebamo tu rijesiti lopovluka i sibicarenja, a para tu ima sasvim dovoljno da se svi mozemo lijeciti.
Ukidanje monopolisitčkog statusa Toplana i Vodovoda na svaki mogući način , smjesta.
Izvini, sta bi ti? Privatni vodovod - ne kontam? :? Je li ti shvatas da cijena vode koju placas nije ekonomski opravdana? Dakle, cijena bi trebala biti puno visa. I opet ne valja? To sto nesposobnjakovici vode brigu o tome je druga stvar, to nije razlog da sada privatizujes vodovod. I ne znam postoji li igdje privatni vodovod. :roll:

Za toplane imas rjesenje, otkaci se i placaj 40% ili kupi stan gdje nisu toplane. U cemu je problem? Toplane su jedan od najboljih nacina grijanja. Vidimo sta se desi kada dozvolis i pustis ljude da rade sta hoce. Zagadjenje nikad vece. Pa ljudi mi smo ovo 1960-ih rjesavali...danas se vracamo na ugalj. :cry:

I opet, ti ne razmisljas o posljedicama i nasem narodu. Jer, ono bi se otkacilo od topalan, na plin sigurno nece preci (treba ti min 4-5000 investicije, a mozda i nema plinske instalacije), na struju ok - imas sad konvektora, imas inverter klima - ali i to sve kosta. I onda ce dobri bosnjo skontat pa jebo to odoh se grijat na ugalj i drva, pa ces imati situaciju npr ko u Hrasnici gdje imas zgradu od 10 spratova i ispred uredno poredana drva. Zasto? Pa zato jer nemaju Toplana, plin i struja im skupi. Znac, evo dobar savjet svakome ko zeli da vidi kako to izgleda kada das ljudima izbor, neka odu do Hrasnice i sami se uvjere na sta lici jedno prigradsko naselje.
Potpuna privatizacija i regereneracija javnog prevoza.....potpuna , uzeti novac na milion godina duga i napraviti metro na relaciji Rakovica - Baščaršija i Vogošća - Grbavica - Dobrinja...
Kakva privatizacija? Gdje god je javni prijevoz privatizovan nastao je opsti haos. Uradi to i sahranio si prevoz. Tek onda ces vidjeti sta je divljanje cijena i svega ostalog. U normalnim gradovima gradski prevoz je javni i nije uopste profitabilan.

Metro u gradu od 300.000 stanovnika. Ma bravo. :-)
Zaposliti milion pripravnika policajaca i samo derati kazne za nepropisno parkirana auta....praviš zgradu investitore - napravi duplo parking mjesto u odnosu na broj stanova...pa imali su i komunisti para da zidaju isključivo oblakodere ali nisu....s razlogom..
Ok. Slazem se. Pisi kazne, ja prvi uvijek zovem policiju kada vidim nepropisno parkirano auto - ALI samo u sitauaciji kada ja licno znam da ima parkinga i da je loli mrsko.

Ali sta ces ljude derati sa kaznama kada nedostaje parking prostora. Mozda ne znas, ali svaki investitor je obavezan da napravi dovoljno garaznih mjesta i parking prostora - zasto bi pravio duplo, nigdje veze. Dakle, umjesto 3 sprata podzemnih garaza trebao bi praviti 6? Pa znas kad bi mu se isplatila ta investicija - nikad. I niko ne bi pravio zgrade. Dakle, te tvoje komunjare nisu radili i nisu bili obavezni da rade ono sto su sada investitori obavezni. Tada je bilo manje auta, podzemne garaze su bile rijetkos, bilo je dovoljno prostora, pred zgradom napravi malo parkinga i super.

Dakle, nije rjesenje kaznjavanje - nego izgradnja garaza, parking prostora. E onda kad to imas - kaznjavaj.
Škole , bolnice , fakulteti...totalna obnova i fizička i u ljudskim resursima...
Kojim ljudskim resursima? Jel shvatas koliko treba da osposobis jednog doktora? Pa min 10-12 godina ti treba da dobijes specijalistu bilo kakvog. Da ne govorim o vrhunskim doktorima.
Thorgerson

#50 Re: Sta biste vi promijenili u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Ovdje ima stvarno super prijedloga, ali isto tako ima nerealnih stvari - da se osjecam kao da sjedim s nekom djecom koja mastaju. Ja ne znam sta je pokretac teme htio je li da mastamo ili mozda da damo neke konkretne prijedloge koji su realno ostvarivi u nekom izglednom periodu.

Jer vidim da je i pokretac teme sam, naveo neke nerealne ciljeve, uopstene koje ne bi mogli ostvariti ni deset, pedeset puta jaci gradovi od Sarajeva.

Evo mojih nekoliko prijedloga, koji ne iziskuju puno novca, a mislim da bi donijeli puno koristi. Buduci da broj turista u Sarajevu rapidno raste iz godine u godinu, ja tu itekako vidim priliku. I trebali bi se okrenuti u tom pravcu.

- Obnova i uredjenje bob staze.
Mi imamo jedan da kazem sada neizbruseni dijamant. Mozda je malo poznato, ali u svijetu danas postoji samo 32 bob staze + 1 koja se pravi za OI 2022 - 18 je aktivnih da tako kazem, gdje se odrzavaju takmicenja, ostalih 14 je ili unisteno ili zapusteno ili nisu ukljucena u takmicenja, tu spada i nasa staza na Trebevicu.

Ako je renoviranje i odrzavanje staze da takmicenja skupo, onda bi mogli barem stazu preurediti za turiste, da osjete taj dasak ovog olimipijskog sporta. Dakle, svakome bi bilo zanimljivo izaci zicarom na Trebevic i zatim se spustiti niz bob stazu.

Atentat na Franca Ferdinanda
Nevjerovatno, nevjerovatno je da imamo nesto, jedan dogadjaj koji se izucava u svakoj, ali bas svakoj svakoj drzavi, svakoj knjizi, sva djeca svijeta o tome uce, sta je bio povod za pocetak I svjetsko rata, gdje se to odigralo. I sta mi radimo? Nista.

Kod Latinske cuprije treba sve vratiti onako kako je bilo te 1914. godine. Vratiti Principove stope, zgrade preurediti koliko god je moguce da budu sto slicnije tadasnjem dobu, fasadama. Pa zasto ne i rekreirati taj dogadjaj na neki nacin, citavu tu posljednju rutu kojom se kretala povorka. Postaviti makete automobila, naruciti vostane figure, da turisti imaju nesto vidjeti kada dodju tu. Bukvalno napraviti muzej od one ulice - jer takav dogadjaj to zasluzuje. Mislim imati takav potencijal, i tek tako ga odbaciti - to samo mi mozemo. I za ovo ne treba novca, ovo se moze odmah zavrsiti - da ima volje i zelje.

Trg kod Zeljeznicke stanice
U dosta gradova u kojima sam bio nekako je jedan od centralnih trgova, upravo trg ispred zeljeznickih stanica. Naravno, nije potrebna neka pamet zasto je to tako, jer je zeljeznicki saobracaj bio obicno i razlog razvijanja velikih gradova, pa je odatle sve i pocinjalo. Kod nas mozda nije tako, ali opet jedan od najvecih trgova i kod nas jeste upravo onaj ispred Zeljeznicke stanice.

Sada je zapusten i prepusten sam sebi. Trafike, cevabdzinice, oronula fontana - pretvoren u parking. Kada bi se jos taj trg nekako uvezao malo bolje setalistima, alejama do SCC i Marijin Dvora to bi bio pun pogodak.

Koristenje potencijala zeljeznicke pruge - rasterecenje tramvaja
Imamo talgo vagone, imamo prugu - imamo guzvu nesnosnu u gradu. Kanton i GRAS neka naprave dil sa federacijom da se na neki nacin iskoristi pruga za gradski prevoz. Napraviti jos koju stanicu, uvezati setalistima te stanice sa tramvajskim. Dakle, Sarajevo je usko, potrebno vam je u vrh glave 20 min da dodjete s jednog kraja grada na drugi pjeske u ovim uzim dijelovima. Dakle, gdje god da voz stane, za max 15-20 min kako god da hodate vi ste na tramvajskoj stanici tj. kod glavne magistrale. Sad zamislite npr. da idete sa Ilidze na Marijin Dvor i budete tu za max 15 minuta - voz samo pici, nigdje ne staje osim na stanicama. Pa ko bi vise isao na duze relacije tramvajem?

Ovo je naravno odmah i koorelaciji sa ovim iznad (uredjenje trga koji bi odmah zivnuo).
Post Reply