Posao u javnim ustanovama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Capsicum

#26 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Capsicum »

mk ultra wrote:
Capsicum wrote: Navedi jedan primjer imenom i prezimenom. Samo jedan.
neću ti ime i prezime pisati, al mi je najbliže što može :mrgreen:
jedini kandidat bila, dobila posao bez štele i bez da se kome treba zahvaliti/platiti... doduse, otegla se procedura bila, jer nema ko da pogura, ali je i to proslo

da je iko bio sa stelom, vjerovatno bi prosao
i znam lično još ljudi, koji upravo čine ovih 5%... može se garantujem, samo je jebada sa budalama raditi ;-)

i još da dodam da državne institucije (velika većina) ima najneuslovnija radna mjesta koja sam vidio (osim škola, BHT i dijelom EP)
U najužoj porodici imam osobu koja je radila u Agenciji za državnu službu i koja je lično bila uključena u sve oko konkursa. I ona tvrdi, po život, da nema nijedan, ali baš nijedan konkurs koji je otvoren, a da već nije poznat kandidat koji će se primiti. Ja uopšte nemam dilema oko toga. Sve se vrlo lako provjeri kao što rekoh. Danas ljudi dijele po društvenim mrežama sami sve informacije, samo treba povezat 2 i 2.

Ti se možeš ljutiti koliko hoćeš, ali to je tako. Iako mnogi sebe ubijede da su do posla došli zbog svoje sposobnosti, pa onda zvuče čak i uvjerljivo, ali to ne mijenja činjenice.
Capsicum

#27 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Capsicum »

supercali wrote:
Capsicum wrote:
JThomas wrote:ipak, da bi bilo struje, vode i telefona i ovako kako ima, mora 10% biti koji rade i znaju šta rade. tu se mora bar pomiriti podobnost i neki nivo sposobnosti.
Polaziš od pogrešnih premisa. To što je neko primljen preko štele ne znači automatski da je totalno nesposoban. Bude tu i ljudi koji vremenom nauče raditi, pa i onih koji bi možda u normalnom sistemu dobili taj posao i bez štela. Stvar je u tome što bez štele niko, ali baš niko u državnim institucijama i preduzećima s državnim kapitalom nije dobio posao. NIKO. Ko god kaže drugačije, jednostavno laže. Mogu ljudi glumiti uvrijeđenost zbog toga, ali je to tako.

I ovi koji misle da makar ovi irgeti dobiju posao regularno. Ma ni to nije istina. Takvi čak i plate za taj posao i otplaćuju godinama kredit koji su uzeli za tu svrhu.
Onda ja tvrdim da i ti lazes jer polazis sa svoje tacke gledista jer ti ne znas nikoga da se zaposlio tako al ne znas ni sve radnike u drzavnim firmama
Pa jel teško navesti jedno ime. Samo jedno. Malo nek raja pronjuška, eto ne moram ja, samo će im se sve kazati garantujem.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#28 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by mk ultra »

Capsicum wrote:
mk ultra wrote:
Capsicum wrote: Navedi jedan primjer imenom i prezimenom. Samo jedan.
neću ti ime i prezime pisati, al mi je najbliže što može :mrgreen:
jedini kandidat bila, dobila posao bez štele i bez da se kome treba zahvaliti/platiti... doduse, otegla se procedura bila, jer nema ko da pogura, ali je i to proslo

da je iko bio sa stelom, vjerovatno bi prosao
i znam lično još ljudi, koji upravo čine ovih 5%... može se garantujem, samo je jebada sa budalama raditi ;-)

i još da dodam da državne institucije (velika većina) ima najneuslovnija radna mjesta koja sam vidio (osim škola, BHT i dijelom EP)
U najužoj porodici imam osobu koja je radila u Agenciji za državnu službu i koja je lično bila uključena u sve oko konkursa. I ona tvrdi, po život, da nema nijedan, ali baš nijedan konkurs koji je otvoren, a da već nije poznat kandidat koji će se primiti. Ja uopšte nemam dilema oko toga. Sve se vrlo lako provjeri kao što rekoh. Danas ljudi dijele po društvenim mrežama sami sve informacije, samo treba povezat 2 i 2.

Ti se možeš ljutiti koliko hoćeš, ali to je tako. Iako mnogi sebe ubijede da su do posla došli zbog svoje sposobnosti, pa onda zvuče čak i uvjerljivo, ali to ne mijenja činjenice.
5% ;-)

Sanse su male, ali ja znam da postoje

Ljudi jednostavno vise volju izgube, jer procedura je dobiti i poslati sve papire..
supercali

#29 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by supercali »

Last December wrote:Ovdje se govori o današnjem vremenu a ne o tamo nekom vremenu kad je neko dobio pos'o bez štele. Autoru teme je bitno šta se danas dešava a ne dešava se ništa dobro u tom pogledu. Zato je po mom mišljenju bez nekih ozbiljnih veza izlišno gubiti živce i vrijeme na te konkurse.
Pa i ostali pricaju o danasnjem vremenu i cca zadnjih godina
mirsek

#30 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by mirsek »

mk ultra wrote: 5% ;-)

Sanse su male, ali ja znam da postoje

Ljudi jednostavno vise volju izgube, jer procedura je dobiti i poslati sve papire..
5% je 1 od 20 osoba.
Jel tvoja osoba imala neke vrhunske strucne kvalifikacije/ocjene pa je primljena ili samo zbog slabog odaziva ?
Mada mi je i to cudno jer ako je slab odaziv a nije ultrazahtjevna pozicija zasto taj oglasivac ne bi nekog poznanika progurao da se zaposli.
Ono, nije da je tesko u uzem krugu poznanika naci barem 1-2 osobe koje bi se rado uvalile na budzet.
mk ultra

#31 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by mk ultra »

Capsicum wrote: U najužoj porodici imam osobu koja je radila u Agenciji za državnu službu i koja je lično bila uključena u sve oko konkursa. I ona tvrdi, po život, da nema nijedan, ali baš nijedan konkurs koji je otvoren, a da već nije poznat kandidat koji će se primiti. Ja uopšte nemam dilema oko toga. Sve se vrlo lako provjeri kao što rekoh. Danas ljudi dijele po društvenim mrežama sami sve informacije, samo treba povezat 2 i 2.

da li je neophodno raditi u državnoj instituciji?

da li bi radio u zgradi ZOI, koja prokišnjava, cure radijatori, grijanje slabo, struje malo ima malo nema, ali za 1400KM u kantonalnoj službi :mrgreen:

da li bi radio u nekoj od FIA poslovnica (bivši SDK) gdje je mem razdire pluća za pola sata boravka?

da li bi uzeo službeni auto na kojem su čang šlang gume i krenuo u šumu? (konkretno radnik BH Telecoma, ili Sarajevo šuma koji imaju ovakvih problema)
Capsicum

#32 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Capsicum »

Ja nemam potrebe za tim, radim u privatnom sektoru i nikad nisam ni želio raditi u javnom. Puno manje bih zarađivao u javnom sektoru...
Ali s druge strane kod nas je nezaposlenost preko 40% I ne bi vjerovala šta sve ljudi rade da prežive. Ovo što ti opisuješ kao neki horror, većini nezaposlenih djeluje kao ljetovanje na Karibima... A tebi i ostalima koji se "patite" u BH telecomima, FIA-ma i slično, mogu samo poručiti da si olakšate život i date otkaz kad vam je tako teško. Hiljade ljudi jedva čeka da se mijenja s vama.
mk ultra

#33 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by mk ultra »

Capsicum wrote:Ja nemam potrebe za tim, radim u privatnom sektoru i nikad nisam ni želio raditi u javnom. Puno manje bih zarađivao u javnom sektoru...
Ali s druge strane kod nas je nezaposlenost preko 40% I ne bi vjerovala šta sve ljudi rade da prežive. Ovo što ti opisuješ kao neki horror, većini nezaposlenih djeluje kao ljetovanje na Karibima... A tebi i ostalima koji se "patite" u BH telecomima, FIA-ma i slično, mogu samo poručiti da si olakšate život i date otkaz kad vam je tako teško. Hiljade ljudi jedva čeka da se mijenja s vama.
pa radim i ja u privattnoj firmi, samo ljudi previše idealiziraju rad(nerad) u državnim ustanovama

rad sa mrzovoljnim kolegama punim sebe, u uslovima kakvim sam opisao... neka hvala

mislim da samo ljudi žele nerad i životarenje koje ovakve firme nude
Capsicum

#34 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Capsicum »

Ja skontah da o sebi pričaš, sorry. A to što drugi pričaju da su bez štele došli do tog posla u državnoj službi, samo ću reći da ja još u životu nam sreo osobu koja je rekla da je primljena preko štele, čak i kad je sve očigledno. Btw spominješ tu FIA-u. Nek se zna da za primanje u nju nisu ni pravili konkurse već su direktno zapošljavali sve djecu visokih političara. Po zakonu što bi rekli.
JThomas

#35 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by JThomas »

ja kažem, tu se mora bar pomiriti podobnost i neka sposobnost. a on meni hladno - polaziš od pogrešnih premisa, to što je neko primljen preko štele ne znači automatski da je totalno nesposoban... :mrgreen:

bitno je reći da drugi griješi pa to ti je. i kad govori isto što i ti drugim redom riječi :mrgreen:
gidra

#36 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by gidra »

Primaju se bez štele stipendisti sa ETF-a u BHT i EP i to najbolji studenti i ostaju nakon pripravničkog, znači ima način :D
Last December

#37 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Last December »

gidra wrote:Primaju se bez štele stipendisti sa ETF-a u BHT i EP i to najbolji studenti i ostaju nakon pripravničkog, znači ima način :D
Eto rješenja, znači završit ETF sa desetkom i lagano do EP :mrgreen: :bih:
ovo_mi_je_nick

#38 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by ovo_mi_je_nick »

Moguće jeste ali teško. Ali malo realnosti. Da vi možete nekoga svog zaposliti na stabilno mjesto da li bi primili anonimusa ili nekoga svog ? Ma hajte molim vas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#39 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by _BataZiv_0809 »

Samo skupljanje dokumenata je komplikovano i kosta. Za osobu koja ne radi solidan izdatak. Plus javne ustanove krse zakon jer traze dokumentaciju koju mogu same pribaviti.

Onda kad krene ta drugotrajna procedura okapas cekajuci. Kad napokon dodjes na konkurs svi su fini smjeskaju ti se, hvale te, iako u sustini pravis budalu od sebe i neko je vec primljen i ti si tu da bi imali popunjene zapisnike.

Na kraju se obeshrabris i prestanes predavati sto oni u sustini i zele jer se smanji navala a uvijek ce biti par novih naivaca koji ce popuniti zapisnik...
gidra

#40 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by gidra »

ovo_mi_je_nick wrote:Moguće jeste ali teško. Ali malo realnosti. Da vi možete nekoga svog zaposliti na stabilno mjesto da li bi primili anonimusa ili nekoga svog ? Ma hajte molim vas.
Nisu svi ljudi nesposobni i koji se prime bude tu i ivkalitetnih ljudi nego jednsotavno sistem je takav kako i ovdje a vrlo sličan i vani.
Nego je vani tržište rada milion puta veće pa se to i ne osjeti, pa radnik Lidla zaradi sasvim normalno za normalnog života dok je kod nas Džambić klasični robovlasnik.
Samo što je to kod nas štela a vani preporuka, a u suštini isti kurac.
Gandra_1

#41 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Gandra_1 »

Realno u nedostatku radnih mjesta i u privatnom sektoru se zapošljava na preporuku, što nije klasična štela...

Možemo uzeti da je bar 50% zapošljavanja u privatnom sektoru na preporuku.

Radio sam u dvije privatne firme i u obje sam se zaposlio na preporuku... Siguran sam da se ne bi zaposlio da ih nisam imao.

Jednostavno tako je danas u vrijeme kapitalizma, ljudi jednostavno traže povjerljive i vrijedne ljude, što sigurno ova razna glupa testiranja koja se provode ne mogu pokazati...

I ne treba tvrditi i da u javnim ustanovama nema ljudi koji nisu vrijedni radnici, naravno oni su u manjini i sto neko rece jedan radnik vuce za njih 3... U privatnom sektoru sve te institicuje i javne firme bi se svele na upola manje zaposlenika...
mk ultra

#42 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by mk ultra »

Last December wrote:
gidra wrote:Primaju se bez štele stipendisti sa ETF-a u BHT i EP i to najbolji studenti i ostaju nakon pripravničkog, znači ima način :D
Eto rješenja, znači završit ETF sa desetkom i lagano do EP :mrgreen: :bih:
Pa imao sam i ja 9+ prosjek, pa nije moglo...

Doduse znam 4 osobe iz drugih mjesta da su 1000% regularno kao stipendisti dosli ako nista na pripravnicki, neki i dobili ugovore... ali to se oteglo bilo prilicno, znam da su pricali da su ih zvali da odustanu :mrgreen:

Isto tako znam i za malverzacije, gdje su ljudi koji su padali najjednostavnije predmete, obnavljali godine, upali...
Last December

#43 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Last December »

OVo moje bila ironija, jbg :D Ko je ambiciozan toliko da ima desetke na ETFu, njemu ne treba nikakava uhljebaraska preporuka, gospodin čovjek bira, ako ništa, makar nastavak studija vani a nakon toga samo nebo je granica.

Znači procenat regularnog zapošljavanja za prosječnu osobu teži nuli. Tih pet posto koje navodiš moraju biti neki posebni geniji kako stručno tako i društveno.
Cookie85

#44 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Cookie85 »

Evo dokaz da je skoro nemoguce se zaposliti u Javnoj ustanovi.

Ja poznajem dvojicu koji su visoko obrazovani jedan magistar hemije i zavrsio sa prosjekom 9, a drugi doktorirao na ETF-u.
Ovaj magistar hemije par puta pokusao ali svaki put je neko drugi dobio posao i taj neko ko je dobio posao kad potrazis na net-u je rodjak,brat,sestra ... na nekoj vecoj funkciji, sto znaci stela.
Magistar je radio kao dostavljac, a drugi kao konobar dok nisu na kraju skontali da u Bosni ne mozes dobiti posao u svojoj struci i poceli aplicirati u inostranstvno, obojica su veoma brzo dobili poslove u strukama.

A prijateljica jedna koja je zavrsila ETF takodjer, se zaposlila u javnom sektoru po zavrsetku studija ali naravno preko stele, ona pojma nema o svojoj struci, iskreno ne znam ni kako radi tamo, sto je zalosno. Cak je i ETF zavrsila par ispita sa stelom, koje nije mogla da polozi ako nista bar ima par knjiga :D :D

P.S.
Ja iskreno mislim da je nemoguce se zaposliti u Javnom sektoru, a kod privatnika kad se zaposlis, jbte privatnik misli da te posjeduje, a ne da radis za njega odnosno sto bi trebalo da bude sa njim jer on zivi od toga kao i radnik.
Imas dobar fakulter/skolu, nemas stelu, ma prosiri trazenje posla van BiH. :run:
Last edited by Cookie85 on 04/03/2018 09:36, edited 3 times in total.
Alighieri

#45 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

U gradu kakav je moj, ništa nije skriveno. Nema šanse da je neko dobio posao bez veze, stranačke ili familijarne da je upao negdje (posljednjih 3 godine).

:thumbup:
Prpa.ba

#46 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Prpa.ba »

Najveci zlocin pocinjen nasoj ekonomiji je izdizanje plata u javnim ustanovama iznad plata u privatnom sektoru i klasno raslojavanje izmedju ugovora na odredjeno i neodredjeno. Umjesto na strucno usavrsavanje, roditelji i djeca trose novac na kriminalne radnje ne bi li se nakacili na trosak poreskih obveznika.

Srecom, priroda namece trzisnu ekonomiju pa ista postoji i na trzistu prodaje radnih mjesta. Puno zainteresovanih, cijene i barijere za pristup rastu, nastaje usmena predaja o uzaludnim nadanjima. Sto vise ljudi ne bude vidjelo svoju buducnost kao uhljebi, to ce nas privatni sektor rasti i vremenom postati dominantna interesna grupa umjesto budzetskih uhljeba. :thumbup:
Alighieri

#47 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

Izborna je godina, baš me zanima koliko ljudi će pasti na foru "biće" nakon izbora, samo zaokruži. Već znam par ljudi koji su promijenili stranački dres, upravo zbog toga. Kako naivno :lol:
kmirsad

#48 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

Imam nezaposleno dijete...akademski obrazovano...vrhunski student... godinama na birou...
U koju stranku da pošalje svoj CV u cilju zapošljavanja...
Alighieri

#49 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

Niti jedna stranka ti tu ne može pomoći, samo rodbinsko-prijateljske veze. Prošao je taj voz oko stranaka. Valjda to ljudi vide.

Imaš magistara koji su na birou po deset godina, o čemu mi dalje tu pričamo. Od kriminalistike, prava, ekonomije, historije, engleskog jezika blabla. Nesistem nas je i doveo tamo gdje smo danas, dno dna Evrope.

I još nešto, šta on može dati stranci, da stranka njega zaposli? Ide mi na živce to, haj učlani se, pa da dobiješ posao. Skupljanje glasova? Nije ovo Jugoslavija.
kmirsad

#50 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

Ne znam... ja se vratio iz Beograda 82-e sa diplomom... za dva mjeseca dobio posao, mogo odma, ali moro prvo mlatnut neke pare kopajuči kanale za vodovod u Loparama... supruga čekala 15 dana od dana prijave na biro...hajde ja... uz CV predao potvrdu da mi je babo učesnik NOR-a, prvoborac, ranjavan, odlikovan, potpukovnik u penziji... al supruga predala samo diplomu i kučnu listu, otac brico, bio dijete kad je bio II WW...
Tek kad sam se zaposlio, primili me u SKJ... doduše, izbacili me za dva mjeseca... :D
Post Reply