Firme sa najmizernijim platama u BiH

jasko_ba

#26 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by jasko_ba »

Almy firma u Zenici i okolini. Zao mi bude ljudi kad vidi koliko rade, a kakve pare dobiju na kraju :roll:
Car Trim, Prevent, Ziko i ostali robovlasnici
Firme po Tesnju da ne spominjem, to "ekonomsko cudo" kako cesto izadje po naslovnicama :(
Last edited by jasko_ba on 23/02/2018 19:41, edited 1 time in total.
medvjed23

#27 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by medvjed23 »

statixx wrote:Ma ne mora vise, samo ono sto mu zakon garantuje...
pa to i kažem, da bi radnik imao ono što u zakonu piše, a piše dosta toga povoljnog, treba nam pravna država.. al dabogda da je dočekamo..

ja dvije godine radio bez ikakve plate, al neću reći gdje, jer prvo, nosim odatle nemalo lijepog iskustva :D a drugo, jebo firme, ključ je u državi koja provodi zakone..
Dosadno mii

#28 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by Dosadno mii »

A oni almy profiteri sve zivo drze
Od belone pa nadalje
Grozota

Onda prevent se hvali sa otvaranjem radnih mjesta
A jedva da ista placaju

Da Bog da svi otisli iz bih
muha_sa

#29 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by muha_sa »

vi biste da imate poso i još da vam neko platu da :-) :-)

budite sretni štoradite
triconja

#30 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by triconja »

medvjed23 wrote:
statixx wrote:Ma ne mora vise, samo ono sto mu zakon garantuje...
pa to i kažem, da bi radnik imao ono što u zakonu piše, a piše dosta toga povoljnog, treba nam pravna država.. al dabogda da je dočekamo..

ja dvije godine radio bez ikakve plate, al neću reći gdje, jer prvo, nosim odatle nemalo lijepog iskustva :D a drugo, jebo firme, ključ je u državi koja provodi zakone..
Jel to da ispeces zanat radio? Jel zanat rijedak na nasem podrucju?
medvjed23

#31 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by medvjed23 »

tako nešto, a zanat je čest
animals

#32 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by animals »

Treba rodu smaknuti, sto vas donese u vaku drzavu..
sto vas ne odnese na zapad..
Men_of_Numenor

#33 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by Men_of_Numenor »

Vispak.
triconja

#34 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by triconja »

medvjed23 wrote:tako nešto, a zanat je čest
Moze li preciznije, jel elektro, drvopreradjivacka, cnc?
muha_sa

#35 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by muha_sa »

lakše nabrojat firme gdje su plate koliko toliko solidne--mogu se na prste nabrojat
bach

#36 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by bach »

Novinarske su plate bijedne. U Oslobođenju ljudi rade i za 400 maraka. Mnoge gazde sa portalima novinarima ne isplaćuju ništa, samo ih nabiju nogom i nađu druge levate da rade za džaba.

U marketinškim agencijama stanje je još gore. Ljudi rade i za 200 maraka.
triconja

#37 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by triconja »

Sta vi preporucujete gdje bi se moglo zaposlit (i ganjati zaposlenje) a da te ne cijede ko u preventu za sicu?
Prpa.ba

#38 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by Prpa.ba »

Upravo nabijanje levata nogom iz ureda i nalazenje drugih levata za obavljanje istog posla je indikator da su poslovi ili vezani uz niske kvalifikacije, ili je niska produktivnost/vrijednost rada ili je u pitanju netrzisno monopolisticko ponasanje pojednih kompanija kojima se sprjecava fer trzisna utakmica.

Ukoliko se radnike moze rotirati na nekoj poziciji bez da se osjeti na poslovanju i ukoliko su ljudi sretni sto uopce dobijaju sansu, tu nije problem u poslodavcu koji koristi stanje na trzistu vec je problem u trzistu. Ili je radnika previse sto im smanjuje vrijednost, ili im je niska vrijednost uopce zbog slabog obrazovanja ili radnih navika, ili je trziste tako postavljeno da su kompetencije irelevantne i bitni su drugi faktori (npr. vezanost uz trenutni rezim radi dobijanja tendera ili uspjesnog izbjegavanja obaveza). Bonus faktor moze biti nedostatak pristupa kapitalu ili otezane okolnosti poslovanja uslijed antikompetitivnih socijalistickih zakona cime se blokira inovacije i pojavu novih igraca na trzistu.

U svakom slucaju nije rjesenje (samo u) mitskoj inspekciji koja ce natjerati poslodavca da posao vrijedan 300 KM placa apstraktno odredjenim minimalcem od 450 KM. Problem je daleko siri i rjesenje nije u tome da "drzava uradi nesto, kod tite smo svi radili". Dobra polazna tacka za razmisljanje je: da li direktor firme voli raditi u korist svoje stete, i ako da - zasto i dalje moze uspjesno poslovati? :mrgreen:
Kaligrafija

#39 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by Kaligrafija »

triconja wrote:Sta vi preporucujete gdje bi se moglo zaposlit (i ganjati zaposlenje) a da te ne cijede ko u preventu za sicu?
U parlamentu kao poslanik ili predsjednistvo ili neka komisija za ispitivanje atoma i njihovo djelovanje na apstraktnu umjetnost u sferi mjesecevih mjena i nedostatka vode u KS.

Ovde nije bitno koliko si pametan i sta znas da radis, vec ciji si i ko ti je babo, amidza, dajdza, majka...Ako si rodjen u kriminalnoj porodici, sklonoj prevarama, korupciji, lazima, kradji, onda je samo nebo granica...!
lajkujMe

#40 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by lajkujMe »

Cinjenica je da je u dosta dosta firmi plata neopravdano niska zasto? Jer im se moze uvijek ce naci jadnika koji jedva doceka bilo kakav posao.
Krenuce nabolje kod nas tek kad radnici pocnu birati poslove sa boljim uvjetima, krenuce kad inspekcije pocnu raditi avoj posao, krenuce kad radnici pocnu prijavljivati razne nepravde i kad se pocnu organizovati ko u Njemackoj u sindikate.

Ma da imam insiderske informacije od raznih gazdi, direktora i ljudi ukljuceni u rad firmi i zaposlenje a to je da je sve teze naci dobrog radnika gotovo ne moguce.
U vecini slucajeva firme su osudjene non stop zaposljavati novu radnu snagu na mjesecnom nivou jer im i stari i novi radnici daju otkaze nezadovoljni radnim uvjetima.
To se vec polako desava u zadnje dvije godine.
Nece narod vise da radi za sicu i za lose uvjete traze od poslodavca u startu plate od preko 700km prijavu i druge benificije.
I dosta privatnih firmi s obzirom da im je dodjalo non stop nove zaposljavati i uciti ih poslu itd rade na poboljsanju tih uvjeta.
Od povecanja plata u nekim slucajevima i po 20%, redovnije prijave i poboljsavanja uslova rada (povecavanje radne snage da se rasterete postojeci i vise slobodnog vremena).
Kod nas su radnici trenutno najnezadovoljniji zbog plata i radnog vremena hoce ljudi da rade normalno do 8 sati dnevno a ne po 12 a plata 500km...
Ali mislim da je to premalo i prekasno svaki dan cujem zalbe od ovih direktora zaposlio ga i dao mi otkaz poslije 20 dana. Ili nece da radi moto ne mozes ti mene malo platiti koliko malo ja mogu raditi.

Na kraju drzava je ovu reformu rada uradila vrlo lose i za poslodavce i za radnike. Jos uvijek imamo stari komunisticki nacin zakona. Zakon nije fleksibilan ni za jedne ni za druge. Npr mene je sadasnji zakon sprijecio da otvorim firmu jer mi se ne isplati zaposliti nekoga na odredjeno ili neodredjeno jer posao nije zagarantovan i izlagao bih se nepotrebnom riziku i troskovima ako zaposlim nekoga po zakonu. A na crno necu da se radi.
A moj plan je bio da zaposljavam studente na satnicu za jedan posao i ne moze.
U vecini europskih zemalja rad se obracunava po satu, obicni radni sati, vikend sati, prekovremeni, praznicni sve ima svoje tarife, mnogo poslova je stvoreno koji nude part time poslove. Dosta mladih i starih koriste to. Zarade dobre pare a nisu vezani za taj posao i imaju vise slobodnog i feksibilnog vremena jer studiraju, idu u skolu, imaju druge obaveze i slicno. Kod nas to jos nije moguce.
problemnatravunu

#41 Re: Firme sa najmizernijim platama u BiH

Post by problemnatravunu »

Mene samo zanima taj mentalni sklop nekog ovog jadnog roba, pomisli li ikada na osvetu....osveta se servira hladna, kažu!
Ko ima imalo soli u glavi, razumjeće!
Ja srećom nisam u tim uslovima, nedobog da se preokrene, znam šta bi :bih:
Post Reply