Ci-Nick wrote:
Onda poslije par mjeseci bi tražili pomoć jer ne zarađuju dovoljno za život i poslije narednih par mjeseci bi zatvarali obrte kao neisplative i ostajali na socijali.
Briljantno, prosto genijalno.
Ci-Nick wrote:
Onda poslije par mjeseci bi tražili pomoć jer ne zarađuju dovoljno za život i poslije narednih par mjeseci bi zatvarali obrte kao neisplative i ostajali na socijali.
insomnia78 wrote:Za neke bolesti nema lijeka bez tableta. Ne zanosi se
Last December wrote:Cinik, uglavnomja - drug nema nekih posebnih vještina a i ono što je naučio je do danas uglavnom izhalpilo + što mu je jako teško da poveže neke stvari kad je na malo jačoj terapiji. Primjeti se kad mu smanje doze da čovjek dođe k sebi i puno svježije razmišlja. Ne znam šta da radim, pokušavam da spasim čovjeka jer ako ostane ovdje da mu ovi mesari pomažu neće dočekat proljeća, ti doktori nemaju nikakvu ideju kako bi ta terapija trebala izaći na neki pozitivan ishod, jednostavno sve se svodi na kljukanje tabletama kao što se pilići kljukaju pred klanje.![]()
Ne znam šta da radim, najbolje bi bilo da se nekako skine s te terapije ali čovjek je ne svojom krivicom zaglavio na 5-6 tableta o kojima je ovisan. To je primarni zadatak, da se to svede na neki minimum i da se hemija u glavi popravi nekim zdravim navikama. Teško je imati neke zdrave navike i hobije kad čovjek nema para da sebi priušti bilo kakav oblik kulture ili sporta kojim bi okupirao um. Pogotovo jer je budućnost neizvjesna i normalno da ga to izjeda kao i sve nas. Teško se uopšte opustiti i da imaš para za izaći gdje.
insomnia78 wrote:Pa nisu oni budale. Da to ide tako svi bi se iz citave EU nakrcali tamo dje je najveca socijala
ovisi, i njemac kad dodje u norvesku da radi mora poslati zahtjev za izdavanje privremene radne dozvole zajedno sa ugovorom o poslu i zatim dobija licni broj, prvo privremeni, da bi mogao dobiti karticu, telefon, placati porez, ... i zdravstvenu zastitu.SaraFina wrote: Obzirom da je gradjanin EU ako sam razumjela, ne ovisi o radnoj ili boravišnoj dozvoli. To je plus. Medjutim za ostvarivanje i nadoknada sa biroa za zapošljavanje i socijalnih beneficija postoji vremenski rok koji gradjanin iako EU mora imati u Njemačkoj.
Ljudi na socijalne stanove čekaju od 2 - 5 godina a žive u lošim uvjetima. Tako da procedura nije jednostavna.
uglavnomja wrote:ovisi, i njemac kad dodje u norvesku da radi mora poslati zahtjev za izdavanje privremene radne dozvole zajedno sa ugovorom o poslu i zatim dobija licni broj, prvo privremeni, da bi mogao dobiti karticu, telefon, placati porez, ... i zdravstvenu zastitu.SaraFina wrote: Obzirom da je gradjanin EU ako sam razumjela, ne ovisi o radnoj ili boravišnoj dozvoli. To je plus. Medjutim za ostvarivanje i nadoknada sa biroa za zapošljavanje i socijalnih beneficija postoji vremenski rok koji gradjanin iako EU mora imati u Njemačkoj.
Ljudi na socijalne stanove čekaju od 2 - 5 godina a žive u lošim uvjetima. Tako da procedura nije jednostavna.
itd
sve isto kao za bosance osim vizne papirologije, deficitarnostiitd ...
ne ovisi ako je visegodisnji turista, zivi kod nekoga, ne radi i nema veze sa drzavom i placa privatno lijecenje itd ...
ironija je deplasirana (kao i obično) jer ljudi svakodnevno umiru i trpe teške posljedice zbog ljekarskih grešaka. mnogo više nego što se to priča i prijavljuje. potražiti drugog doktora ako ti subjektivno nije bolje kod prvog ne znači da ćeš se liječiti sunčevim zrakama ili biti protiv vakcinacije, nego je normalna i zdravorazumska stvar.insomnia78 wrote:Jes mozda je umislio. Mozda se samo treba upisati u planinare i krenuti na bazen
Tesko da je za depresiju dobio ovodječak sa šibicama wrote:koja f dijagnoza... nije isto depresija i sizofrenija
Zanima me da li postoji mogućnost dobijanja part time posla u skladu sa njegovim sposobnostima i kakve su mogućnosti dobijanja trajne socijalne pomoći za ovu kategoriju invalida (on ovdje već ima 2. kategoriju dodatka za tuđu njegu i pomoć).
Nego je l' istina da ste se pokajali?Edin H. wrote: Pa sta mislis zasto su Englezi glasali za Brexit?
Ima glumaca koji su dobijali ove potvrde za par milja maraka kako bi ostvarili određena prava (penzija, invalidnina itd).insomnia78 wrote:Tesko da je za depresiju dobio ovodječak sa šibicama wrote:koja f dijagnoza... nije isto depresija i sizofrenijaZanima me da li postoji mogućnost dobijanja part time posla u skladu sa njegovim sposobnostima i kakve su mogućnosti dobijanja trajne socijalne pomoći za ovu kategoriju invalida (on ovdje već ima 2. kategoriju dodatka za tuđu njegu i pomoć).