Indijanski ratovi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#27 Re: Indijanski ratovi
činjenica je da su simpatije većinom na strani indijanaca
ali da niko ne bi volio živjeti kao indijanac
možda je kod njih najbolji bio odgoj
ne pokazuj bol zuba, uboda, rane...
na stubu mučenja
budi hrabar
zato su najebale kukavice
šteta šro su zaglavili u razvoju bila bi zanimljiva danas 100% indijanska kržava
sjećam se kad sam igao onu civilizaciju pa se susretnu indijanac i nuklearna podmornica
ali da niko ne bi volio živjeti kao indijanac
možda je kod njih najbolji bio odgoj
zato su najebale kukavice
šteta šro su zaglavili u razvoju bila bi zanimljiva danas 100% indijanska kržava
sjećam se kad sam igao onu civilizaciju pa se susretnu indijanac i nuklearna podmornica
- Truba
#28 Re: Indijanski ratovi
ja i danas u firmi govorim haugh beli čoveče
pola ih i ne konta o čemu je riječ
a pritom izbacim rukom ko spok
postmoderna u svakodnevnoj primjeni

a pritom izbacim rukom ko spok
postmoderna u svakodnevnoj primjeni
- spree
#29 Re: Indijanski ratovi
Black swan wrote:ja i danas u firmi govorim haugh beli čovečepola ih i ne konta o čemu je riječ
a pritom izbacim rukom ko spok![]()
postmoderna u svakodnevnoj primjeni![]()
![]()
![]()
pa zbunjujes ljude. il' si vulkanac il' winnetou, ne moze oboje
- Truba
#30 Re: Indijanski ratovi
dzaba ostalo mi da indijanci govore ekavskim zbog zagora
a star trek sam tek nedavno zavolio
a fora mi što nisam znao taj spok pozdrav ali sam istrenirao

a star trek sam tek nedavno zavolio
a fora mi što nisam znao taj spok pozdrav ali sam istrenirao
- AleksoMKD
#31 Re: Indijanski ratovi
Ko god da je dosao iz Evroazije prvi do Amerike bi izazvao identicnu reakciju. Jednostavno nisu imali imunitet na bolesti koje su vekovima (ako ne i vise harale Evropom i Azijom (pa i Afrikom) i cim se prvi kolonist nakasljao sve je bilo gotovo.Vizionar 1985 wrote:
Ne bijelci, nego krscani. Ko je naseljavao i pokrstavao Amerike. I da umirali su od bolesti jer su im ti doseljenici krscani prodavali zarazeno sa boginjama svasta od deka pa nadalje.
Procene su da je 80 - 90% populacije Amerike umrlo u prvih 50ak godina od bolesti. Jadnici su umirali holjadama kilometada od obale nikad ne videvsi belca.
Molim te nemoj mi reci da ako su kolonisti bili druge religije (ne krscani) da bolesti carobno ne bi bilo.
- Truba
#32 Re: Indijanski ratovi
kršćani robovlasnici = belci = ooooooooooo, oskarovci, mediji, knjige, stoljetnja krivnja, odštete potomci traže, KKK, križari, kurac palac
arapi robovlasnici ( i danas u libiji i kataru i UAE) = zataškavanje, ma nije to gdje bi to naša braća, psssssst,
arapi robovlasnici ( i danas u libiji i kataru i UAE) = zataškavanje, ma nije to gdje bi to naša braća, psssssst,
- seln
#33 Re: Indijanski ratovi
Postoji opasnost da ova tema ode u pogresnom pravcu.
Zato bih molio forumase da se prodju religijskog prepucavanja, za to imaju dovoljno tema.
Zato bih molio forumase da se prodju religijskog prepucavanja, za to imaju dovoljno tema.
- seln
#34 Re: Indijanski ratovi
"Voah" ne znaci nista, to je jednostavno uzvik kojim se izrazava iznenadjenje, divljenje, zaprepastenje, razocaranost, saglasnost... zavisno od prilike i konteksta.Sarajmen wrote:Voah, često smo to čitali u romanima, kao neki pozdrav dobrodošlice od strane indijanaca sa drugim. Šta zapravo on znači?
"Haug" (bez g) je uzvik u smislu "rekao sam, tako sam rekao, toliko od mene".
Hokahej znaci "idemo, naprijed, pocnimo"... moze signalizirati pocetak napada, spremnost za dvoboj, oznaciti pogodak u lovu...
Inace, vecina indijanaca nikad nije cula za to. Uglavnom se ovi uzvici vezu za Dakote i ostale prerijske indijance.
Jedan Cherokee, Nez Perce ili Huron nikad nije cuo za to.
- AleksoMKD
#35 Re: Indijanski ratovi
Nego, dali je ovo rasprava samo o ratovima Severnoamerickih indijanaca ili mozemo diskutovati i o Juznoamerickim civilizacijama? Ipak su oni imali organizirane drzave koje su unistene od strane Spanskih konkviskadora?
- Truba
#36 Re: Indijanski ratovi
meni je to razdvojeno
indijanci su oni u sjeveru iznad meksika
ovi dolje mi nisu zanimljivi
ovi dolje mi nisu zanimljivi
- sinuhe
#37 Re: Indijanski ratovi
Ima razlika pa bih drzao odvojenim. Nije isti kolonizator, nisu iste ni indijanske kulture. Naravno na americkom jugozapadu ima i spanskog uticaja.
Velike su razlike i u samoj Sjevernoj Americi od regija do vremenskih perioda.
Velike su razlike i u samoj Sjevernoj Americi od regija do vremenskih perioda.
- seln
#38 Re: Indijanski ratovi
I sam si napisao, imali su organizovane drzave... dakle, pitanje je mozemo li ih uopste zvati "indijanci".AleksoMKD wrote:Nego, dali je ovo rasprava samo o ratovima Severnoamerickih indijanaca ili mozemo diskutovati i o Juznoamerickim civilizacijama? Ipak su oni imali organizirane drzave koje su unistene od strane Spanskih konkviskadora?
Indiosi koji su zivjeli u plemenskim zajednicama su nesto drugo.
- AleksoMKD
#39 Re: Indijanski ratovi
Slazem se, najbolje da ovo bude o Severu.
- geralt
#40 Re: Indijanski ratovi
Ne možeš reći kršćani, jer to sa vjerom nema nikakve veze. Niti su protiv Indijanaca vođeni vjerski ratovi, niti je bilo koja crkva zagovarala genocid na njima, niti im je konverzija na kršćanstvo nešto puno pomogla. Većina Čerokija su bili kršćani kad su protjerani - Amere je za to boljela neka stvar.Vizionar 1985 wrote: Ne bijelci, nego krscani. Ko je naseljavao i pokrstavao Amerike. I da umirali su od bolesti jer su im ti doseljenici krscani prodavali zarazeno sa boginjama svasta od deka pa nadalje.
- sinuhe
#41 Re: Indijanski ratovi
Cherokee su najvece indijansko pleme tako da su od integracije u americko drustvo imali koristi. Postupci jedne administracije ne ponistavaju taj uspjeh. Fascinantno je da su u par generacija napravili veliki iskorak. Pocetkom 19. vijeka bilo ih je mozda vise pismenih nego u BiH sto im je omogucila interakcija sa Amerikancima.
-
saga
#42 Re: Indijanski ratovi
Meni je tuzno kako je generacija poglavica tamo krajem 18og stoljeca shvatila beznadje. Skontali da su prosto nadbrojani i to koliko. Poceli zagovarati mir, ali dzaba, dosli mladji, 'pametniji' i hoce da se tuku 
Realno, od onolike navale europljana nisu imali sanse, bi li bilo bolje da su digli ruke i odustali od borbe... sumnjam.
Ne znam koje su cifre umrlih u bitkama, ali vecina pokolja je bila u rezervatima. Daju im komadic zemlje na kojem se nista ne moze uzgajati obecaju pomoc u novcu/hrani. Kako se ko u politici mijenja, tako ove pomoci polako nestaju. Ne mogu sami sebe izdrzavati od zemlje (mahom slane) na kojoj nista ne uspijeva, ne daju im da se maknu iz rezervata. I voila, hiljade mrtvih.
Ili ih pak kao krenu prebaciti negdje u takvom stanju, pa podju na put sa 1200, zivih ih stigne upola manje.
Realno, od onolike navale europljana nisu imali sanse, bi li bilo bolje da su digli ruke i odustali od borbe... sumnjam.
Ne znam koje su cifre umrlih u bitkama, ali vecina pokolja je bila u rezervatima. Daju im komadic zemlje na kojem se nista ne moze uzgajati obecaju pomoc u novcu/hrani. Kako se ko u politici mijenja, tako ove pomoci polako nestaju. Ne mogu sami sebe izdrzavati od zemlje (mahom slane) na kojoj nista ne uspijeva, ne daju im da se maknu iz rezervata. I voila, hiljade mrtvih.
Ili ih pak kao krenu prebaciti negdje u takvom stanju, pa podju na put sa 1200, zivih ih stigne upola manje.
- seln
#43 Re: Indijanski ratovi
Sa borbom ili bez borbe, njima je bio odredjen nestanak. Nisu se borili "pet civiliziranih plemena" (Cherokee, Seminola itd.), skoro potpuno su bili prihvatili nacin zivota bijelaca...imali su skole, prave gradove, pisano zakonodavstvo... i nista im nije pomoglo.saga wrote:Meni je tuzno kako je generacija poglavica tamo krajem 18og stoljeca shvatila beznadje. Skontali da su prosto nadbrojani i to koliko. Poceli zagovarati mir, ali dzaba, dosli mladji, 'pametniji' i hoce da se tuku
Bijelci su htjeli njihovu zemlju, pogotovo na jugu je "removal act" imao veliku podrsku.
Jednim potpisom su indijanci istocno od Misisipija osudjeni na nestanak.
Sta je taj ponosni narod mogao uraditi? Umrijeti bez borbe ili umrijeti boreci se?
Svaki covjek sa mrvicom ponosa zna odgovor.
P.S. Dejvi Kroket je glasao protiv tog zakona.
- triconja
#44 Re: Indijanski ratovi
Treba to sve u radni kamp na ciscenje nuklearnih reaktora i ciscenje radijacije kad nastane havarija. Naravno i gasenje pozara suma sa lopatama.Black swan wrote:kršćani robovlasnici = belci = ooooooooooo, oskarovci, mediji, knjige, stoljetnja krivnja, odštete potomci traže, KKK, križari, kurac palac
- triconja
#45 Re: Indijanski ratovi
Rat je nuzno zlo u slicnim situacijama. Bas ce neko ko je naoruzan do zuba traziti da mu predas dio teritorije i sa osmijehom pristati na samo tosaga wrote:Meni je tuzno kako je generacija poglavica tamo krajem 18og stoljeca shvatila beznadje. Skontali da su prosto nadbrojani i to koliko. Poceli zagovarati mir, ali dzaba, dosli mladji, 'pametniji' i hoce da se tuku
Drzava se ne pravi i ne opstaje ugovorima tj. odijelom, sesirom i kravatom nego cizmama, puskama i tako tim.
- triconja
#46 Re: Indijanski ratovi
Naravno, koliko god da je covjek merhametli i pacifist kad prigusti lati se oruzja i zna sta mu je ciniti. Eto primjer Sikhi u indiji ubili Indiru gandi (nema veze sa mahatmom gandi) jer ih je napala a ljudi merhametli i pacifistiseln wrote:Sa borbom ili bez borbe, njima je bio odredjen nestanak. Nisu se borili "pet civiliziranih plemena" (Cherokee, Seminola itd.), skoro potpuno su bili prihvatili nacin zivota bijelaca...imali su skole, prave gradove, pisano zakonodavstvo... i nista im nije pomoglo.saga wrote:Meni je tuzno kako je generacija poglavica tamo krajem 18og stoljeca shvatila beznadje. Skontali da su prosto nadbrojani i to koliko. Poceli zagovarati mir, ali dzaba, dosli mladji, 'pametniji' i hoce da se tuku
Bijelci su htjeli njihovu zemlju, pogotovo na jugu je "removal act" imao veliku podrsku.
Jednim potpisom su indijanci istocno od Misisipija osudjeni na nestanak.
Sta je taj ponosni narod mogao uraditi? Umrijeti bez borbe ili umrijeti boreci se?
Svaki covjek sa mrvicom ponosa zna odgovor.
P.S. Dejvi Kroket je glasao protiv tog zakona.
- Sanjarko
#47 Re: Indijanski ratovi
Nisam trikonja. Prodavali im zarazene stvari sa boginjama namjerno, cak su im i zarazene slali ako se nevaram. A sto kazem krscani, jer su svi skoro bili krscanski doseljenici iz krscanskih drzava, a crkva i pojedini crkveni sluzbenici zagovarali ubijanja indijanaca jer su ih smatrali vrazijom djecom i slicno, nesjecam se kako su ih tacno zvali i smatrali. Pa kasnije pocela crkva da ih pokrstava sa crkvenim misijama, Dominikanci ako se nevaram i slicno, prvo na posjedima sto su Spanija i Portugal osvojili u Amerikama pa kasnije drugdje. Najkasnije se to u SAD-u dogadzalo jer je vecinom SAD bila protestantska drzava, a doseljenici na istocnoj obali zivjeli vecinom, na priobalju SAD-a. Tu su jos i ratoborniji bili ovi krscanski doseljenici jer ih je najvise dolazilo iz siromasnih drzava tipa Engleske i slicno, a znas dobro kako su se medzusobno u ratovima oni ubijali. Kao i mi ovdje, mozda i krvavije.triconja wrote:To si se ti zajebo malo, to je bilo u saut parku kad hoce otjerat indijance, dovuku kineze i natrljaju ih u deke i dadnu ih indijancima.Vizionar 1985 wrote:
Ne bijelci, nego krscani. Ko je naseljavao i pokrstavao Amerike. I da umirali su od bolesti jer su im ti doseljenici krscani prodavali zarazeno sa boginjama svasta od deka pa nadalje.
- Sanjarko
#48 Re: Indijanski ratovi
Citiram Vizionara:AleksoMKD wrote:Ko god da je dosao iz Evroazije prvi do Amerike bi izazvao identicnu reakciju. Jednostavno nisu imali imunitet na bolesti koje su vekovima (ako ne i vise harale Evropom i Azijom (pa i Afrikom) i cim se prvi kolonist nakasljao sve je bilo gotovo.Vizionar 1985 wrote:
Procene su da je 80 - 90% populacije Amerike umrlo u prvih 50ak godina od bolesti. Jadnici su umirali holjadama kilometada od obale nikad ne videvsi belca.
Molim te nemoj mi reci da ako su kolonisti bili druge religije (ne krscani) da bolesti carobno ne bi bilo.
Nisu bili muslimani, hindusi, budisti itd. Doseljenici bili krscani iz krscanskih drzava uz huskanje popova raznih ubijali itd., pa poslije crkva sa misijama pokrstavala. Ista stvar je i sa protestantima bila. Cinjenice bole, sta ti ja mogu, ako te bole. Nisu Marsovci i navedeni na pocetku ovo radili, nego gle ko, krscanski doseljenici tj. krscani.Prodavali im zarazene stvari sa boginjama namjerno, cak su im i zarazene slali ako se nevaram. A sto kazem krscani, jer su svi skoro bili krscanski doseljenici iz krscanskih drzava, a crkva i pojedini crkveni sluzbenici zagovarali ubijanja indijanaca jer su ih smatrali vrazijom djecom i slicno, nesjecam se kako su ih tacno zvali i smatrali. Pa kasnije pocela crkva da ih pokrstava sa crkvenim misijama, Dominikanci ako se nevaram i slicno, prvo na posjedima sto su Spanija i Portugal osvojili u Amerikama pa kasnije drugdje. Najkasnije se to u SAD-u dogadzalo jer je vecinom SAD bila protestantska drzava, a doseljenici na istocnoj obali zivjeli vecinom, na priobalju SAD-a. Tu su jos i ratoborniji bili ovi krscanski doseljenici jer ih je najvise dolazilo iz siromasnih drzava tipa Engleske i slicno, a znas dobro kako su se medzusobno u ratovima oni ubijali. Kao i mi ovdje, mozda i krvavije.
Ni jedan sporazum jos nisu ispostovali a biblija nalaze da se postuju sporazumi itd. Ali mozemo se mi praviti glupima i govoriti da su ih svi bijeli ljudi ubijali a ne krscanski doseljenici, tj. krscani uz huskanje popova, pa kasnije se predomislili kada su shvatili da ih nemogu sve istrijebiti pa da je bolje da ih sa misionarima pocnu da ih pokrstavaju.
Ali kazem pravimo se glupima, i ludima isto tako.
- Sanjarko
#49 Re: Indijanski ratovi
indijanski-ratovi-t149108s25.html#p14297297geralt wrote:Ne možeš reći kršćani, jer to sa vjerom nema nikakve veze. Niti su protiv Indijanaca vođeni vjerski ratovi, niti je bilo koja crkva zagovarala genocid na njima, niti im je konverzija na kršćanstvo nešto puno pomogla. Većina Čerokija su bili kršćani kad su protjerani - Amere je za to boljela neka stvar.Vizionar 1985 wrote: Ne bijelci, nego krscani. Ko je naseljavao i pokrstavao Amerike. I da umirali su od bolesti jer su im ti doseljenici krscani prodavali zarazeno sa boginjama svasta od deka pa nadalje.
Na pocetku jest. Kada su vidjeli da ih nemogu istrijebiti poceli ih sa raznim misionarskim misijama da ih pokrstavaju. Jok ba, nebi crkva nijedna zla ucinila, nikad, ni jedan pripadnik krscanstva. Cinjenice su takve, sto vam se nesvidzaju to je drugi par opanaka.
- triconja
#50 Re: Indijanski ratovi
Koliko to god grubo zvucalo i dan danas je takav trend da se ide linijom manjeg otpora. Da danas ima neko pleme od dva miliona clanova negdje u p.m. i da to neka drzava osvoji logicno da bi bilo genocida. Ko ce te ljude doedukovati i vratiti ih na "pravi put". Da se desi rat izmedju koreja glavu smijem dati da bi bilo genocida koliko hoces.
U proslosti je bilo jos zesce jer ovi nisu koristili moderne metode i samim tim su bili veci teret tom "civilizovanom" drustvu, osim u slucaju kad su ih ovi mogli iskoristiti kao roblje.
U proslosti je bilo jos zesce jer ovi nisu koristili moderne metode i samim tim su bili veci teret tom "civilizovanom" drustvu, osim u slucaju kad su ih ovi mogli iskoristiti kao roblje.