Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
wewa

#26 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by wewa »

meni je cudno ne promijeniti se vremenom - to mu dodje kao tvrdoglavost, ogranicenost. da te ama bas nijedan dogadjaj ili osoba koju u zivotu upoznas ne potakne na promjenu, ma kakva ona bila, bas je cudno.

istina je da nas najvise mijenja ono sto je najbolnije. sto skuplje platis neko iskustvo, to te jace pogodi, oblikuje te.

ne vjerujem u transplantaciju karaktera, ali ublazavanje ili poostravanje nekih karakternih crta ili stavova - itekako.

ja sam recimo bila jako stroga prema sebi. danas nastojim ne biti.
bila sam prilicno pesimisticna, a onda odlucila - bas odlucila - da necu vise tako.
previse sam polagala na vlastiti trud kao garant uspjeha planova; sad znam da ono najbitnije, najvrednije ne mozemo planirati.
a i naucila sam da se rizik isplati.
cendlerbing

#27 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by cendlerbing »

supercali wrote:
cendlerbing wrote:joj respo :-)

vazi majket koliko to imas godina :shock:
Sta :-)
Jesi sama rekla kad ti to neko rece ti ostala u cudu?
Znaci nisi takva a to sto te neko procjeni tako je jer te ne zna
Ti si samo izmjenila nacin ponasanja a ne ono sta si
pocesto ljudi vide kod nas neke stvari koje mi sami ne vidimo.
sami smo u vezi sebe previse subjektivni te se najcesce vidimo ili mnogo gorima nego sto jesmo ili mnogo boljima nego sto jesmo.
da bi sebe pojmio u sto subjektivnijem smislu, mada mislim da je to ipak neka linija kojoj se tezi a nikad ne dosegne u potpunosti sto je i normalno - potrebno je da naucis prepoznati kad ti ljudi iskreno kazu nesto o tebi.
jesam, ostajala sam u cudu jer nisam znala da tako djelujem ali nakon sto mi je dosta ljudi reklo istu stvar, shvatila sam da sam naucila o sebi nesto novo i nisam stala na tome, nego sam saznanje o tom svom "hendikepu" iskoristila da rijesim puno buducih situacija u slucajevima kad bi me taj prvi utisak ukopavao iznova i iznova, a ja ne bih znala u cemu je problem, jer nisam svjesna sebe.

hocu ti reci...ne mora uvijek znaciti da je sve sto ti drugi kazu tacno, ali kad se veci broj ljudi, pogotovo ako se medjusobno ne poznaju, izrazi na isti ili neobicno slican nacin u vezi neke tvoje karakterne osobine - zar nije prirodno da se bar zapitas? zbog cega svi imaju isti dojam, ako stvarno nisi takav?
Tomahawk11
Globalni moderator

#28 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Tomahawk11 »

wewa wrote:meni je cudno ne promijeniti se vremenom - to mu dodje kao tvrdoglavost, ogranicenost. da te ama bas nijedan dogadjaj ili osoba koju u zivotu upoznas ne potakne na promjenu, ma kakva ona bila, bas je cudno.

istina je da nas najvise mijenja ono sto je najbolnije. sto skuplje platis neko iskustvo, to te jace pogodi, oblikuje te.

ne vjerujem u transplantaciju karaktera, ali ublazavanje ili poostravanje nekih karakternih crta ili stavova - itekako.

ja sam recimo bila jako stroga prema sebi. danas nastojim ne biti.
bila sam prilicno pesimisticna, a onda odlucila - bas odlucila - da necu vise tako.
previse sam polagala na vlastiti trud kao garant uspjeha planova; sad znam da ono najbitnije, najvrednije ne mozemo planirati.
a i naucila sam da se rizik isplati.
:thumbup:
Ima ljudi koji su, dok se sve to još formira, obijesni, arogantni, da ne kažem puni kompleksa....onaj ko to ne istjera s godinama, ima problem.
Kad ti nije jasno ni sa 40-50 da je sekundarno kakvo ko auto vozi, odakle je, gdje živi, šta nosi....već kakav je kao čovjek.
Ramzess Veliki

#29 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

supercali wrote:Ne vjerujem da se moze toliko izmijeniti al da ima stvari koje sada ne bi uradio sto sam radio ranije ima
U nekim situacujama da sretnem sebe mladjeg u tom trenutku ne bi se pozdravio sa sobom na ulici dok se nekih jos drzim
Kao sto rekoh na drugoj temi moje misljenje je da je covjek uvijek isti samo u starosti se to pokaze u pravom svjetlu dok si to u mladosti prikrivao svjesno ili nesvjesno
U nekim situacijama da sretnem sebe mladjeg rekao bih "Samo ti navali, pretvara se svaka." ... :lol:

Jasno da se salim ... nemojte me odma' zakucat' ... :novine:
Ramzess Veliki

#30 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

Tomahawk11 wrote: :thumbup:
Ima ljudi koji su, dok se sve to još formira, obijesni, arogantni, da ne kažem puni kompleksa....onaj ko to ne istjera s godinama, ima problem.
Kad ti nije jasno ni sa 40-50 da je sekundarno kakvo ko auto vozi, odakle je, gdje živi, šta nosi....već kakav je kao čovjek.
... ali je sustinski bitno da imas bolje auto od nekog ko ti nije drag. Zasto bi iko inace vozio skupa nabrijana kola ako ne radi drugih. :D
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#31 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by lmo »

Euridika wrote: Pa je moje pitanje sad, koliko ste na sebi primijetili da ste tokom godina (u odrasloj dobi) zaista mijenjali svoje stavove i ubjeđenja? Da li su te promjene došle s vlastitim iskustvima u proteklom periodu ili ste općenito posmatrali ljude i njihove životne situacije ili ste jednostavno vi sami popustili ili zategli kočnice?
naravno da sam promijenila mnogo stavova, ubjeđenja i pristupa....
nova iskustva i nove spoznaje mijenjaju, dopunjavaju ili potpuno odbacuju stare...
predrasude su mi sve manje, ego također...
mnogo sam ležernija, tolerantnija i smirenija...životne situacije u kojima sam se nalazila, posebno one zaista teške, su me najviše nagnale na razmišljanja, izmjene i dopune :-D
nikada ne treba prestati rasti.

nejasni su mi oni koji kažu, takav sam kakav sam....po svaku cijenu....
Tomahawk11
Globalni moderator

#32 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Tomahawk11 »

Ramzess Veliki wrote:
... ali je sustinski bitno da imas bolje auto od nekog ko ti nije drag. Zasto bi iko inace vozio skupa nabrijana kola ako ne radi drugih. :D
Naravno, to je kod nas glavni problem :D
wewa

#33 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by wewa »

Ramzess Veliki wrote:
mozda zato sto ti se svidjaju takva auta?

ja potpuno razumijem sta Toma hoce reci. meni je potpuno nebitno sta ko nosi, kako se ceslja, s kim spava - dok god je insan. pa eto, neki divni insani koje znam voze skupa auta. neki voze krntije, kakva je i moja :D
ono sto je bitno je da niko, recimo, ne bi parkirao na mjesto za invalide. to ja ne bih razumjela niti bi mi se svidjelo.
Ramzess Veliki

#34 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

lmo wrote:naravno da sam promijenila mnogo stavova, ubjeđenja i pristupa....
nova iskustva i nove spoznaje mijenjaju, dopunjavaju ili potpuno odbacuju stare...
predrasude su mi sve manje, ego također...
mnogo sam ležernija, tolerantnija i smirenija...životne situacije u kojima sam se nalazila, posebno one zaista teške, su me najviše nagnale na razmišljanja, izmjene i dopune :-D
nikada ne treba prestati rasti.

nejasni su mi oni koji kažu, takav sam kakav sam....po svaku cijenu....
Ma to ti je do slabog karaktera, ne do iskustva. :D
Ramzess Veliki

#35 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

wewa wrote:
Ramzess Veliki wrote:
mozda zato sto ti se svidjaju takva auta?

ja potpuno razumijem sta Toma hoce reci. meni je potpuno nebitno sta ko nosi, kako se ceslja, s kim spava - dok god je insan. pa eto, neki divni insani koje znam voze skupa auta. neki voze krntije, kakva je i moja :D
ono sto je bitno je da niko, recimo, ne bi parkirao na mjesto za invalide. to ja ne bih razumjela niti bi mi se svidjelo.
NAPOKON !!! :thumbup:
Neko kome mogu reci da volim jake motore i nabrijana auta a da me ne poklopi sa fucking stupid bullshit "Krizom srednjih godina". :zid: :zid: :zid:
medvjed23

#36 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by medvjed23 »

trunku sam manji kreten nego u ranoj odrasloj dobi.. imam više tolerancije, više cijenim slobodu.. mislim da sam tim putem krenuo kad me jedna prelijepa žena pogledala sa prezirom nakon što sam uzviknuo da bih rado protjerao sve vegetarijance..
wewa

#37 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by wewa »

Ramzess Veliki wrote: NAPOKON !!! :thumbup:
Neko kome mogu reci da volim jake motore i nabrijana auta a da me ne poklopi sa fucking stupid bullshit "Krizom srednjih godina". :zid: :zid: :zid:
:-D
volim i ja dobar auto, samo me ne moze zapasti.
a i da me zapadne, koliko sam mahnita, prije bih potrosila na djecu.

mislim, papanski mi je parkirati neki nabildan auto pred kucom bez fasade, jelte. ali ako si sve drugo u zivotu poslozio, ama sto sebi ne bi priustio bijesan auto?!

radeljas i lamborgini (ilistajevecvozio) su izvan ove price btw :cry: :lol:
Euridika
Globalna šefica

#38 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Euridika »

wewa wrote:

mislim, papanski mi je parkirati neki nabildan auto pred kucom bez fasade, jelte. ali ako si sve drugo u zivotu poslozio, ama sto sebi ne bi priustio bijesan auto?!

Ili putovanje oko svijeta ili bilo koji drugi ćejf koji voliš, a možeš ga priuštiti. :-D
Ramzess Veliki

#39 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

wewa wrote:

Nabrijano I dobro auto ne mora nuzno biti skuppo. Najludje auto koje sam imao platio sam 3.400 KM. :thumbup:
Ramzess Veliki

#40 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

Euridika wrote: :thumbup:
Ili putovanje oko svijeta ili bilo koji drugi ćejf koji voliš, a možeš ga priuštiti. :-D
:hajmooo: :drndavi: :sretan:
wewa

#41 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by wewa »

Euridika wrote:
wewa wrote:

igzektli.

jebote vise malogradjanstina i jal.
ko posteno zaradi, pomaze ljudima, nek zivi kako hoce. daBogda i ja sutra pomagala k'o Dzeko. <3 a onda i putovala k'o on :lol:
Euridika
Globalna šefica

#42 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Euridika »

wewa wrote:
igzektli.

ko posteno zaradi, pomaze ljudima, nek zivi kako hoce. daBogda i ja sutra pomagala k'o Dzeko. <3 a onda i putovala k'o on :lol:
Svi smo mi Džeko. :bih: :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#43 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Tomahawk11 »

Mogu li ja sad da ovo probam da pokvarim :mrgreen:

Image
wewa

#44 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by wewa »

Euridika wrote:
wewa wrote:
igzektli.

Svi smo mi Džeko. :bih: :D
uzdam se u svoje musko dijete :mrgreen:
ili da sceri bogato poudajem :mrgreen:
supercali

#45 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by supercali »

cendlerbing wrote:
supercali wrote:
cendlerbing wrote:joj respo :-)

vazi majket koliko to imas godina :shock:
Sta :-)
Jesi sama rekla kad ti to neko rece ti ostala u cudu?
Znaci nisi takva a to sto te neko procjeni tako je jer te ne zna
Ti si samo izmjenila nacin ponasanja a ne ono sta si
pocesto ljudi vide kod nas neke stvari koje mi sami ne vidimo.
sami smo u vezi sebe previse subjektivni te se najcesce vidimo ili mnogo gorima nego sto jesmo ili mnogo boljima nego sto jesmo.
da bi sebe pojmio u sto subjektivnijem smislu, mada mislim da je to ipak neka linija kojoj se tezi a nikad ne dosegne u potpunosti sto je i normalno - potrebno je da naucis prepoznati kad ti ljudi iskreno kazu nesto o tebi.
jesam, ostajala sam u cudu jer nisam znala da tako djelujem ali nakon sto mi je dosta ljudi reklo istu stvar, shvatila sam da sam naucila o sebi nesto novo i nisam stala na tome, nego sam saznanje o tom svom "hendikepu" iskoristila da rijesim puno buducih situacija u slucajevima kad bi me taj prvi utisak ukopavao iznova i iznova, a ja ne bih znala u cemu je problem, jer nisam svjesna sebe.

hocu ti reci...ne mora uvijek znaciti da je sve sto ti drugi kazu tacno, ali kad se veci broj ljudi, pogotovo ako se medjusobno ne poznaju, izrazi na isti ili neobicno slican nacin u vezi neke tvoje karakterne osobine - zar nije prirodno da se bar zapitas? zbog cega svi imaju isti dojam, ako stvarno nisi takav?
Poenta je da ti nisi takva shvatas?
To sto ti 20 ljudi kaze joj jesi zatvorena je samo nacin na koji to si ispoljavala do sada
Evo primjer da tr upoznam prije tvoje spoznaje i sada drugacije bi se ponasala jel tako al to ne mijenja stvar da vjerujes ljudima dok ne dokazu suprotno i sl
Posto vidim da ne shvatas sta pisem pokusat cu to slikovito objasniti
Imas neki show na tv prva sezona je na stolicama i neki kafanski sto a druga fotelje i mali stolic al forma je ista
Drugu sezonu ljudi gledaju kao super jer je samo izmjenjen nacin prikaza istih prica
Ramzess Veliki

#46 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Ramzess Veliki »

Vozim se ja sa jaranom alipasincem ... ispred nas ferari. Vozi laganini, 60. Prolazimo pored, kad onaj moj friend:
- Jarane vid' onih matorih supaka oca imj.... ba ono matoro kupilo ferarija da se kurci koji ce njima ferari bratam' jednom nogom ocam' u grobu jel'to da i' trebe vide materemi ...
- Vidi nesto druze, covjek je vjerovatno cijeli zivot radio I stedio, odskolovao djecu, ima kucu, ima sve, I rijesio je da sebe pocasti necim sto je zelio da ima kao momak, a tada nije imao mogucnosti.
- Aaaaa buraz ... a kontam ... ocam' I ja bi' tako da imam para ... 8-)
medvjed23

#47 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by medvjed23 »

wewa wrote: previse sam polagala na vlastiti trud kao garant uspjeha planova; sad znam da ono najbitnije, najvrednije ne mozemo planirati.
ovo doživljavam kao debelo samoprecjenjivanje i oholost.. jako mi je drago ako su ljudi sposobni to prerasti..
Zejnep

#48 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by Zejnep »

Ne mijenja čovjeka vrijeme, mijenjaju ga ljudi i susreti.
Oni pozitivni i negativni. Mijenjaju ga udarci, razočarenja, povrede. Mijenjaju ga njegova očekivanja koja se nisu ispunila, mjenjaju ga želje koje je želio a nije ostvario, mjenjaju ga ciljevi prema kojima se zaputio, a nije ih ostvario. Mijenja ga svaki trenutak samoće u kojem je nekoga trebao, a nikoga nije imao. Mijenja ga svaki osjećaj koji je dao a nije uzvraćen i svaka nada koja se gajila a na koncu rasplinula.

Mijenjaju čovjeka i pobjede, ali mnogo češće mijenjaju ga na gore. Mijenjaju ga uspjesi koje je postigao jer više ne primjećuje one kojima je nekoć bio okružen, one koji su mu pomagali da u tome uspije. Mijenja ga deblji džep jer sada se više ne mora nikome moliti, nikome dodvoravati te može svakome reći ono što želi. Mijenjaju čovjeka uloge koje je dobio, pogotovo one više, i položaji jer više to nije ona ista osoba koja je bila, osoba koja neće poznati one koje je nekoć poznavao.

Mijenjaju čovjeka strahovi jer ga tjeraju da odustane od svojih snova, mijenjaju ga sumnje jer mu ne daju da razvija samopouzdanje, mijenjaju ga nedoumice jer nakon njih ni i što nije siguran. Mijenja čovjeka samoća jer nakon nje drugačije počinje promatrati ljude, shvaća kako lijepo može živjeti bez mnogo njih, kako mu je za kvalitetan život potreban samo jedan prijatelj s kime bi podijelio to svoje vrijeme.

Mijenjaju čovjeka nesreće i nezadovoljstva jer počinje više cijeniti male stvari, počinje prihvaćati sebe onakvog kakav doista jest ne težeći više nekom savršenstvu od svijeta i života. Mijenjaju čovjeka i odbijanja jer se uči biti ustrajniji ali i mudriji, uči se da život nije uvijek onakav kakav se čini i da istinski dobar život traži puno bolnih iskustava pretvorenih u bisere. Sve čovjeka mijenja i sve čovjek mijenja, to je jedino nepromjenjivo u ovom životu.

Prigodan tekst, čini mi se.

Ovo ko da je Medo piso :D

Meni nije normalno da se neko ne mjenja, kako na forumu, tako i u RL.
Last edited by Zejnep on 29/01/2018 15:07, edited 1 time in total.
medvjed23

#49 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by medvjed23 »

čitam riječi i redom ih potpisujem :D
aspirin plus

#50 Re: Koliko se čovjek zaista može mijenjati u zreloj dobi?

Post by aspirin plus »

Moje neko razmišljanje :mrgreen:
Ne mijenja čovjeka vrijeme, mijenjaju ga ljudi i susreti.
Oni pozitivni i negativni. Mijenjaju ga udarci, razočarenja, povrede. Mijenjaju ga njegova očekivanja koja se nisu ispunila, mjenjaju ga želje koje je želio a nije ostvario, mjenjaju ga ciljevi prema kojima se zaputio, a nije ih ostvario. Mijenja ga svaki trenutak samoće u kojem je nekoga trebao, a nikoga nije imao. Mijenja ga svaki osjećaj koji je dao a nije uzvraćen i svaka nada koja se gajila a na koncu rasplinula.

Mijenjaju čovjeka i pobjede, ali mnogo češće mijenjaju ga na gore. Mijenjaju ga uspjesi koje je postigao jer više ne primjećuje one kojima je nekoć bio okružen, one koji su mu pomagali da u tome uspije. Mijenja ga deblji džep jer sada se više ne mora nikome moliti, nikome dodvoravati te može svakome reći ono što želi. Mijenjaju čovjeka uloge koje je dobio, pogotovo one više, i položaji jer više to nije ona ista osoba koja je bila, osoba koja neće poznati one koje je nekoć poznavao.

Mijenjaju čovjeka strahovi jer ga tjeraju da odustane od svojih snova, mijenjaju ga sumnje jer mu ne daju da razvija samopouzdanje, mijenjaju ga nedoumice jer nakon njih ni i što nije siguran. Mijenja čovjeka samoća jer nakon nje drugačije počinje promatrati ljude, shvaća kako lijepo može živjeti bez mnogo njih, kako mu je za kvalitetan život potreban samo jedan prijatelj s kime bi podijelio to svoje vrijeme.

Mijenjaju čovjeka nesreće i nezadovoljstva jer počinje više cijeniti male stvari, počinje prihvaćati sebe onakvog kakav doista jest ne težeći više nekom savršenstvu od svijeta i života. Mijenjaju čovjeka i odbijanja jer se uči biti ustrajniji ali i mudriji, uči se da život nije uvijek onakav kakav se čini i da istinski dobar život traži puno bolnih iskustava pretvorenih u bisere. Sve čovjeka mijenja i sve čovjek mijenja, to je jedino nepromjenjivo u ovom životu.

:lol: :lol: :run:
Post Reply