drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sekerbay

#26 Re: drugi pogled na religiju

Post by sekerbay »

Samo polako. Mi znamo šta je bilo prije par godina, gledamo šta je sad i planiramo buduće poteze :wink:
Ako ti Allah produži život, vidjet ćeš kako će izgledat za 20 ili 30 godina.
I da, iako ti se sve treba nacrtat - halali, nemam volje za objašnjavanja i kilometarski post
kerima1

#27 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

sekerbay wrote:Samo polako. Mi znamo šta je bilo prije par godina, gledamo šta je sad i planiramo buduće poteze :wink:
I da, iako ti se sve treba nacrtat - halali, nemam volje za objašnjavanja i kilometarski post
Koji odron od ponasanja, ne pricas mi na hebrejski pa da moras crtati sta pokusavas ponizavati kad nemas sta pametnije za reci.
A desit ce se karina da prostis eto sta ce se desiti, to sto ti zamisljas i ja sam prije dvije decenije zamisljala jer mi se tako serviralo ono Allahova vjera ce zavladati..ma ja ba eno zastave islamske po evropi se vijore.
triconja

#28 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

kerima1 wrote:
sekerbay wrote:Samo polako. Mi znamo šta je bilo prije par godina, gledamo šta je sad i planiramo buduće poteze :wink:
Koji odron od ponasanja, ne pricas mi na hebrejski pa da moras crtati sta pokusavas ponizavati kad nemas sta pametnije za reci.
A desit ce se karina da prostis eto sta ce se desiti, to sto ti zamisljas i ja sam prije dvije decenije zamisljala jer mi se tako serviralo ono Allahova vjera ce zavladati..ma ja ba eno zastave islamske po evropi se vijore.
Bit ce deus vult, ave maria prije nego islamsko osvajanje svijeta. :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#29 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

triconja

#30 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

Evo sta prosjecan dobri kristjan misli nakon koje ljute
Image

Jebat mu mater valjat ce taj rat pravo. Bit ce eksperimenata nad ljudima koliko hoces :lol:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#31 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

kerima1 wrote:
sekerbay wrote:
kerima1 wrote:reko odo i ja kud vecina
Znam. Nemam ništa protiv.
Čovjek ima pravo na samoopredjeljenje.
A karavana prolazi... :)

U međuvremenu u njemačkoj...
http://m.bild.de/regional/hamburg/asylr ... obile.html

Neki okrug u njemačkoj dozvolio da sirijska izbjeglica dovede obje hanume 8)
Treći slučaj samo u toj pokrajini.
Nema šta, kada muslimani ustanu i bore se za svoja prava, Allah će otvoriti mogućnost.
Uzimamo pariz, i berlin, i london i rim.
Samo polako.
HAVANA wrote:Dobar dan.Ovde sejtan.
Prije flop.
Nista vi kao ni bilo ko ne uzima.Nije fora u kvantitetu nego kvalitetu,a mrski kjafiri drze sve uzde u svojim rukama.Muslimani i afrikanci im mogu samo radjati jeftinu radnu snagu.
To je jedna od štetnih konstrukcija koja se servira vjernicima u islamu "muslimani će zavladati svijetom" .
I onda će kao biti dženet na zemlji . Samo ne znam iz kojeg razloga bi to bilo dženet? To što bi svi klanjali ili zbog čega već?
Nikad to nisam skonto . Osim toga, muslimani su u otomanskoj imperiji već vladali jednim djelom svijeta i nije bilo ni blizu nekog
savršenog društva
kerima1

#32 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Neka im je Allah na pomoci jer nema mjesta logika gdje religija diktira.vi radjajte a ja cu se ponositi sa vama pa smatraju danasnji natalitet islamskog dijela svijeta da je to ostvarenje prorocanstva ili sta..a ono posljedica necivilizovanosti i neukosti ko bi normalan izvodio na put brojnu djecu na danasnjem vremenu.
Znaci mjesto zastave islamske viorit ce se socijalni slucajevi dok se logika ne pocne koristiti.
Last edited by kerima1 on 27/01/2018 08:15, edited 1 time in total.
HAVANA

#33 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Sta ce se desiti? Skinucete se sa socijale u silnim zemljama koje primaju izbjeglice,pomazu finansijski,pretecete ih u obrazovanju,poslovnom svijetu,strucnosti,na ekonomska pitanja cete dati genijalne odgovore i razvojem drustva i ekonomije to potkrijepiti,djeci pruziti sve sto im treba,uciti ih da rade i uce,ne mrze,razvoj i bolje drustvo su vam u prvom planu,primacete i vi izbjeglice bez obzira na vjeroispovijest i porijeklo...Sta,koji vam je plan i kakve su vam umne i materijalne mogucnosti za takvo nesto? Sta cete uraditi? Il cete samo alahat sa pjenom na ustima,jebat zene ko rasplodne krave,porazit ih brojcano il sta?
arzuhal

#34 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Spektakl wrote:jadno da ne može jadnije

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-begov ... /180127002
Zašto?

Mislim, i ja sam se začudio naslovu i vijesti, pa se naljutio, naprvu.
arzuhal

#35 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Spektakl wrote:
arzuhal wrote:
Spektakl wrote:jadno da ne može jadnije

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-begov ... /180127002
Zašto?

Mislim, i ja sam se začudio naslovu i vijesti, pa se naljutio, naprvu.
isto ko četnici pozivaju na ubijanje iz bogomolja, eto što.
Daj mi tačan sadržaj/riječi dove/molitve, ko je molio i za šta su tačno molili.
arzuhal

#36 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Sa ovim što ovdje iznosiš bi se mogao oprobati kao kakav bošnjački Dan Brown, da probaš napisati nešto na tragu "Anđeli i demoni", "Da Vinčijev kod" i sl. I to je to. Inače... :-)
Nurudin wrote:Allah , šejtan , meleci , džini ....sve je to sadržano u svakom čovjeku, pa tako i u Muhamedu.
Bog se nikad ne obraća čovjeku osim iz njega samog. Ne postoji odvojeni entitet koji se obraća ljudima , to je naivna slika
za djecu, level bajke ALI i bajke imaju svoju svrhu, zato ih djeci i pričamo.
Allah je sveukupnost postojanja, zbir svega, sve je Jedno i sve je u svemu .
Dijelovi tog postojanja koji imaju osjećaj da su odvojeni od te cjeline , a ti dijelovi jesu čovjek, su dobili taj osjećaj odvojenosti
razvijanjem samosvijesti. Odvojili su se kad je čovjek "ubrao jabuku sa zabranejnog stabla " , a to stablo ima svoje metaforičko
značenje ljudskog uma. Dakle, kad je čovejk počeo da jede plodove svoga uma, tad se i razvila samosvijest i osjećaj subjektivnosti
jer svaki mozak percepira svijet drugačije.
Na "ubiranje jabuke" ga je nagovorio šejtan , u drugim religijama je to bila zmija . Zmija je simbol dvojnosti, dvoumljenja , ne ide
ravno već se kreće lijevo-desno (iz lijeve u desnu polutku mozga) .
Sve se to dešava jer Allah (sveukupnost postojanja) želi da iskusi sebe, a to ne može drugačije osim kroz jedan svoj dio koji će
UMisliti da je odvojen od cjeline i tako će moći da kuša cjelinu, kao što čovjek kuša život.
To nije moguće osim kroz čovjeka, pa kad se meleci žale i kad se Iblis žali , zašto je to čovjek halifa na Zemlji, onda im Allah kaže
"ja zanm ono što vi ne znate" odnosno Allah zna da je čovjek minijaturna sveukupnost postojanja , čovjek je allah koji ne zna da je
Allah, pa naređuje svima da se poklone čovjeku.
Kad meleci i šejtan ipak hoće neki dokaz ljudske superiornosti , onda Bog kaže "imenujte mi vi imena stvari" , pa oni ne znaju
ali čovjek zna, zato što je čovjek sad subjekat koji sve mimo sebe doživljava odvojenim objektom, dok meleci i šejtan to nisu
u stanju jer nemaju um-razum.
Istovremeno je um i čovjekova superiornost i prokletstvo jer njegovo procesuiranje svijeta kao odvojenog od sebe, ga psihološki
navodi da se osjeća faličnim i nepotpunim i to ga stalno tjera da živi tragajući za tom potpunošću, odnosno za Bogom.
Čovjek u stvari želi postati bog (što i jeste njegov motiv kad jede jabuku sa stabla zbog "besmrtnosti) ali on ne zna da on to već jest.

Dakle, Muhamed je i šejtan i melek i džin (džin je u stvari osobnost, nešto što je nastalo tom umišljenom odvojenošću od cjeline)
a sve skupa je Allah ili Bog .
Drugačije ili dječije naivno čitanje ajeta koji jesu Muhamedove riječi ali i svih gore navedenih, će napraviti sukob i kontradikciju
između "dobrih " i "zlih" i napraviće raznorazne verzije toga i razne pristupe koji su svi u sebi suprotstavljeni i razum će brzo
da ih odbaci kao besmislice. Oni mogu biti razumni samo na ovaj metaforički način koji je ključ za razmjevanje ne samo Mushafa
već bilo čega , jer nije samo Kur'an jedini "božiji govor" u prijevodu izraz cjeline i sveukupnosti postojanja, već je sve što postoji
božiji govor. Tako se u najobičnijoj pjesmi bilo kojeg pjevača može pronaći "Kur'an" i sve ovo navedeno.
triconja

#37 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

HAVANA wrote:
Sta ce se desiti? Skinucete se sa socijale u silnim zemljama koje primaju izbjeglice,pomazu finansijski,pretecete ih u obrazovanju,poslovnom svijetu,strucnosti,na ekonomska pitanja cete dati genijalne odgovore i razvojem drustva i ekonomije to potkrijepiti,djeci pruziti sve sto im treba,uciti ih da rade i uce,ne mrze,razvoj i bolje drustvo su vam u prvom planu,primacete i vi izbjeglice bez obzira na vjeroispovijest i porijeklo...Sta,koji vam je plan i kakve su vam umne i materijalne mogucnosti za takvo nesto? Sta cete uraditi? Il cete samo alahat sa pjenom na ustima,jebat zene ko rasplodne krave,porazit ih brojcano il sta?
Moglo se prije 70 godina brojcano dobiti rat, u moderno doba kurko. :lol:
triconja

#38 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

arzuhal wrote:Sa ovim što ovdje iznosiš bi se mogao oprobati kao kakav bošnjački Dan Brown, da probaš napisati nešto na tragu "Anđeli i demoni", "Da Vinčijev kod" i sl. I to je to. Inače... :-)
Nurudin wrote:Allah , šejtan , meleci , džini ....sve je to sadržano u svakom čovjeku, pa tako i u Muhamedu.
Bog se nikad ne obraća čovjeku osim iz njega samog. Ne postoji odvojeni entitet koji se obraća ljudima , to je naivna slika
za djecu, level bajke ALI i bajke imaju svoju svrhu, zato ih djeci i pričamo.
Allah je sveukupnost postojanja, zbir svega, sve je Jedno i sve je u svemu .
Dijelovi tog postojanja koji imaju osjećaj da su odvojeni od te cjeline , a ti dijelovi jesu čovjek, su dobili taj osjećaj odvojenosti
razvijanjem samosvijesti. Odvojili su se kad je čovjek "ubrao jabuku sa zabranejnog stabla " , a to stablo ima svoje metaforičko
značenje ljudskog uma. Dakle, kad je čovejk počeo da jede plodove svoga uma, tad se i razvila samosvijest i osjećaj subjektivnosti
jer svaki mozak percepira svijet drugačije.
Na "ubiranje jabuke" ga je nagovorio šejtan , u drugim religijama je to bila zmija . Zmija je simbol dvojnosti, dvoumljenja , ne ide
ravno već se kreće lijevo-desno (iz lijeve u desnu polutku mozga) .
Sve se to dešava jer Allah (sveukupnost postojanja) želi da iskusi sebe, a to ne može drugačije osim kroz jedan svoj dio koji će
UMisliti da je odvojen od cjeline i tako će moći da kuša cjelinu, kao što čovjek kuša život.
To nije moguće osim kroz čovjeka, pa kad se meleci žale i kad se Iblis žali , zašto je to čovjek halifa na Zemlji, onda im Allah kaže
"ja zanm ono što vi ne znate" odnosno Allah zna da je čovjek minijaturna sveukupnost postojanja , čovjek je allah koji ne zna da je
Allah, pa naređuje svima da se poklone čovjeku.
Kad meleci i šejtan ipak hoće neki dokaz ljudske superiornosti , onda Bog kaže "imenujte mi vi imena stvari" , pa oni ne znaju
ali čovjek zna, zato što je čovjek sad subjekat koji sve mimo sebe doživljava odvojenim objektom, dok meleci i šejtan to nisu
u stanju jer nemaju um-razum.
Istovremeno je um i čovjekova superiornost i prokletstvo jer njegovo procesuiranje svijeta kao odvojenog od sebe, ga psihološki
navodi da se osjeća faličnim i nepotpunim i to ga stalno tjera da živi tragajući za tom potpunošću, odnosno za Bogom.
Čovjek u stvari želi postati bog (što i jeste njegov motiv kad jede jabuku sa stabla zbog "besmrtnosti) ali on ne zna da on to već jest.

Dakle, Muhamed je i šejtan i melek i džin (džin je u stvari osobnost, nešto što je nastalo tom umišljenom odvojenošću od cjeline)
a sve skupa je Allah ili Bog .
Drugačije ili dječije naivno čitanje ajeta koji jesu Muhamedove riječi ali i svih gore navedenih, će napraviti sukob i kontradikciju
između "dobrih " i "zlih" i napraviće raznorazne verzije toga i razne pristupe koji su svi u sebi suprotstavljeni i razum će brzo
da ih odbaci kao besmislice. Oni mogu biti razumni samo na ovaj metaforički način koji je ključ za razmjevanje ne samo Mushafa
već bilo čega , jer nije samo Kur'an jedini "božiji govor" u prijevodu izraz cjeline i sveukupnosti postojanja, već je sve što postoji
božiji govor. Tako se u najobičnijoj pjesmi bilo kojeg pjevača može pronaći "Kur'an" i sve ovo navedeno.
Image
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#39 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Nisam čitao ništa od toga , ne bih znao ali vjerovatno postoji velika sličnost zbog toga što je sve Jedno, a one ideje
o sebi koje umišljaju da su odvojene od Cjeline, one su nešto kao meleci i šejtani.
Međutim ovisi sa koje strane se gleda , u sukobu dvije vojske svaka za sebe misli da je ona ta vojska "potpomognuta melecima",
a ona druga je šejtanska. U stvari su i jedno i drugo i treće.
Sve što postoji je Svemogući Bog, zato što je sve-moguće jedino ako je Sve , a inače nema nikakvog odvojenog svemogućeg entiteta.
To je protuprirodno.
sekerbay

#40 Re: drugi pogled na religiju

Post by sekerbay »

HAVANA wrote:Sta ce se desiti?
Haj da ti odgovorim jer si napiso poduži post, pa reko da ti trud ne bude uzalud :)
Pazi, ovo je namijenjeno muslimanima, jok tebi, kerimi il ovom nuriji, i oni tj. muslimani itekako znaju o čemu govorim.
Helem, radi se o sljedećem...
Vrlo inteligentni ali učmali, neobrazovani i u korupciji odgajani arapi silom prilika dolaze u najrazvijenije zemlje na svijetu.
Ono što je logično i što se vidi tek onda kad zagrebemo ispod fasade zvane 'izbjeglice siluju, pljačkaju i kinje domicilno stanovništvo' jeste to da usvajaju rad i red.
Sve je više onih koji završavaju fakultete, koji pokreću biznise, postaju vrsni majstori, koji se ističu...
Malo je poznato da 20% njemačkog bdp-a ostvare muslimani.
Budući da ne cveta cveće ni u zapadno preduzeće, logično je da vidimo sve te nedostatke.

Drugo, vjeri se vraćaju i oni koji u svojim matičnim državama i nisu bili neki aman vjernici.
Valjda je to strah od nepoznatog.
Gledaju oko 50 milja insana koji godišnje umru od alkohola. Gledaju pederastiju. Gledaju sve više tročlanih porodica gdje je cuko ustvari taj treći član...

Rješenje vide u onom najboljem što imaju - vjeri, za koju je mudri omer govorio da je ponos i čast muslimana.
To je pod uslovom da se ispravno interpretira, naravno.
Ne kažem da neće biti isisa i sličnih grupa, ali je to, nažalost, vatra koja čisti umet.

Kada je počeo naš rat, trebamo znati da je u njemačkoj bilo muslimana, ali nisu imali džamije.
Prvi mesdžid se otvorio u jednoj garaži. Otvorili ga djedovi.
Danas imamo prelijepe džamije koje pravimo kešom.
Ponosan sam na saf koji je popunjen doktorima, pravnicima, ekonomima, arhitektama, majstorima i biznismenima koji obrću stotine miliona eura.

A priliv novih je neprekidan.
Šta ti se dešava u bosni? Zar ne odlaze visokoobrazovani? Ponosan sam što sam bio sebeb da jedan od njih počne klanjati.
Dalje, svaka kriza koju izazovu oni koji vide samo na jedno oko, rezultira novim prilivom.
Drugi način je taj koji si spomenuo - natalitet.
Tu ih uzimamo lopatom :)
Već smo vrlo bitan faktor. Sad mercedes u svojoj pogonskoj hali ima mesdžid. Gotovo u svakoj bolnici ima mesdžid.
U hessenu je islam izjednačen sa kršćanstvom, itd.
Et, da ne dužim i idem u detalje.
Fino se zavali u naslonjač svoje fotelje i posmatraj razvoj situacije.
kerima1

#41 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Nurudine dobro religije kazu da ce se vjecno zivjeti 'tam..mi smo znaci besmrtni samo iz oblika u oblik,a energija je ista ili duh..
Oj da smo znali ko smo,a mi se klanjali :D
arzuhal

#42 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

:lol:
Nurudin

#43 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Ja, i? Šta će onda biti kad muslimani izdominiraju , koja je poenta toga ili korist za pojedinca ?
Nurudin

#44 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

kerima1 wrote:Nurudine dobro religije kazu da ce se vjecno zivjeti 'tam..mi smo znaci besmrtni samo iz oblika u oblik,a energija je ista ili duh..
Oj da smo znali ko smo,a mi se klanjali :D
to je malo pojednostavljeno rečeno
Ako je sve Jedno onda nema tebe koja bi prelazila iz oblika u oblik. Recimo umreš i tijelo ti se raspadne , onda nema više identifikacije
sa tijelom , nema granice dokle si ti , a gdje počinje svijet. Smrt nije prelazak iz oblika u oblik, smrt je prestanak identifikacije sa
tijelom i konačno osviješćenje , buđenje ili "ustajanje" kako npr kaže Kur'an , Dan stajanja-ustajanja , kad ti vidiš da nema ništa
što ti nisi i da je stanje osobe bilo nešto kao san, bilo je umišljeno.
zagortenej

#45 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

zagortenej

#46 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

kerima1 wrote:
:lol: :thumbup:
Halifat do tokija :lol:
Nurudin

#47 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Pozz Zagore

Također, ta spoznaja da je sve Jedno i sve je Allah , daje logične i korisne odgovore na česta pitanja tipa :

zašto Allah ne pomogne djeci u Siriji? zašto ne pomogne djetetu od 2 godine koje ima tešku bolest ?

Zato što je to dijete isto božansko, ako ono pati i Bog pati jer je ono nedjeljivo od njega, ako mu mi pomognemo i Bog mu pomaže.
Osim toga to se vrlo jasno kaže u onom hadisu po kojem će nas kao Allah pitati zašto ga nismo obišli kad je bio boestan
i zašto mu nismo dali vode kad je bio žedan .
To je to, samo što su religijski dogmatici oduvijek prestravljeni time .
arzuhal

#48 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Osim toga to se vrlo jasno kaže u onom hadisu po kojem će nas kao Allah pitati zašto ga nismo obišli kad je bio boestan
i zašto mu nismo dali vode kad je bio žedan .
To je to, samo što su religijski dogmatici oduvijek prestravljeni time .
Dogmatici taj hadis namjerno metaforično tumačili umjesto bukvalno.
kerima1

#49 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote::lol:
Arzo zezam se ja usput :D
arzuhal

#50 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:
arzuhal wrote::lol:
Arzo zezam se ja usput :D
Tamam :mrgreen: