Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
animals

#26 Re: Ateizam vs. Religija

Post by animals »

Prijr je jedno bilo sigurno, svi idu pod zemlju...
sada, ima i drugi varijanti...
a ove price o Alahu, Bogu, i ostalim ucenjacima i svetcima, su dokaz ljudske manipulativnosti..
jedno je sigurno, veca riba jede manju...
zakon prirode...
ili ce svi mesozderi u pakao, a biljojedi u raj..
bas jednostavno :D
saimidin

#27 Re: Ateizam vs. Religija

Post by saimidin »

Smrcak15 wrote:nekad se Ateista zapita pa me pita...

A sta bude sa dobrom osobom, koja cini dobro na ovome svijetu, hoce li takav u Dzehennem?

ja kazem, ako si dobra osoba a ide krivim putem , sam pao sam se ubio. za uspjeh treba da si dobra osoba i da ides pravim putem.

To je poput penzionog sistema.

Ako su pravila, da ulazes pare dok radis, da placas penzijski trosak dok radis u mladosti, onda ces fino da po stare dane ceifis to. jer si ulagao zato uzivaj onda poslije kad dodjes u taj period.

A ako ti sef kaze ulazi , pocni vec sad ulagati za penzije, a ti odmahnes rukom, ma jok ba, daj da zivim sad dok sam mlad, a kad dodje starost onda su se snalaziti kako znam i umijem. Poslije dodje zadnji dan rada i ide u penziju, a nigdje penzije, jer je nikad nije ni plaacao tokom rada.
Sta onda takva osoba da ocekuje??

Tako isto i sa finim nevjernikom, koja je stvarno dobra osoba, ali koje nije briga da investira u buducnost, nego daj da sad prozivim a ko Shisha poslije....zato kad dodje u period zetve a nije nista sijao, cemu onda da se nada, sta takva osoba da se nada na sudnjem danu kad je ulagao u zemaljski svijet a nista nije ulagao u buduci svijet??? poput osobe koja umjesto da ulaze dio para da ima penziju po stare dane, uziva u mladosti a koga briga za starost i penziju.

Jos jedna stvar, da bi djelo bilo primljeno kod Boga mora da bude iskreno uradjeno u ime njega i da bude uradjeno na pravi nacin.

Cemu recimo da se nada osoba koja , radi dobra djela a mozda zeli da ga drugi vide kako je dobrocinitelj, da kazu vidi ovoga sa sirokom rukom..jednostavno cilj mu je da ga pohvale drugi....pa kad dodje na sudnji dan, Bog mu kaze, ti si dobio ono sto si trazio, eno govorili su ljudi kako si dobar, hvalili su te...ono sto si trazio dobio si, cemu onda vise da se nadas?
nema ni boga ni raja ni pakla, ko kaze drugacije nije ateista, tako da je ateistima svejedno, sta ti mislis gdje idu,
pitanje je vise logicka vjezba, da se pokusa shvatiti tvoje vidjenje "bozije pravde"

mislim da si ti u vecoj nevolji, jer je do sad izmisljeno preko 7000 bozanstava, a ti vjerujes u jedno, znaci matematicki si jeban,
ili sto ti kazes sanse da si na "pravom putu" su 7000:1

ja mislim da je izmisljeno bozanstava i nesto vise nego je bilo vjernika, jer uzmi naprimjer islam i muslimane,
kazu svi vjeruju u jednog boga, a opet gotovo svaki vjernik ima neku svoju interpretaciju istog,
tako da bi tvoje sanse da si na "pravom putu", u slučaju da postoji bozanstvo bile još manje,
NUMBER WHO HAVE EVER BEEN BORN 107,602,707,791 : 1

:izet: :thumbup:

you are fucked

ili

zasto uopste misliti da postoji bog, kad su sve sanse da vjerujes u pogresnog

ps
osim naravno ako nisi naucio na to svoje vjerovanje, pa ti tesko ukljucit mozak,
nego ovako lijepo ubijedis sebe da si ti na "pravom putu", a svi ostali su jebani

:run:
Smrcak15

#28 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

saimidin wrote:

A sta bude sa dobrom osobom, koja cini dobro na ovome svijetu, hoce li takav u Dzehennem?

ja kazem, ako si dobra osoba a ide krivim putem , sam pao sam se ubio. za uspjeh treba da si dobra osoba i da ides pravim putem.

Ako su pravila, da ulazes pare dok radis, da placas penzijski trosak dok radis u mladosti, onda ces fino da po stare dane ceifis to. jer si ulagao zato uzivaj onda poslije kad dodjes u taj period.

A ako ti sef kaze ulazi , pocni vec sad ulagati za penzije, a ti odmahnes rukom, ma jok ba, daj da zivim sad dok sam mlad, a kad dodje starost onda su se snalaziti kako znam i umijem. Poslije dodje zadnji dan rada i ide u penziju, a nigdje penzije, jer je nikad nije ni plaacao tokom rada.

Tako isto i sa finim nevjernikom, koja je stvarno dobra osoba, ali koje nije briga da investira u buducnost, nego daj da sad prozivim a ko Shisha poslije....zato kad dodje u period zetve a nije nista sijao, cemu onda da se nada, sta takva osoba da se nada na sudnjem danu kad je ulagao u zemaljski svijet a nista nije ulagao u buduci svijet??? poput osobe koja umjesto da ulaze dio para da ima penziju po stare dane, uziva u mladosti a koga briga za starost i penziju.

Jos jedna stvar, da bi djelo bilo primljeno kod Boga mora da bude iskreno uradjeno u ime njega i da bude uradjeno na pravi nacin.

Cemu recimo da se nada osoba koja , radi dobra djela a mozda zeli da ga drugi vide kako je dobrocinitelj, da kazu vidi ovoga sa sirokom rukom..jednostavno cilj mu je da ga pohvale drugi....pa kad dodje na sudnji dan, Bog mu kaze, ti si dobio ono sto si trazio, eno govorili su ljudi kako si dobar, hvalili su te...ono sto si trazio dobio si, cemu onda vise da se nadas?
nema ni boga ni raja ni pakla, ko kaze drugacije nije ateista, tako da je ateistima svejedno, sta ti mislis gdje idu,
pitanje je vise logicka vjezba, da se pokusa shvatiti tvoje vidjenje "bozije pravde"

mislim da si ti u vecoj nevolji, jer je do sad izmisljeno preko 7000 bozanstava, a ti vjerujes u jedno, znaci matematicki si jeban,

ja mislim da je izmisljeno bozanstava i nesto vise nego je bilo vjernika, jer uzmi naprimjer islam i muslimane,
kazu svi vjeruju u jednog boga, a opet gotovo svaki vjernik ima neku svoju interpretaciju istog,
tako da bi tvoje sanse da si na "pravom putu", u slučaju da postoji bozanstvo bile još manje,

you are fucked

ili

ps
osim naravno ako nisi naucio na to svoje vjerovanje, pa ti tesko ukljucit mozak,
nego ovako lijepo ubijedis sebe da si ti na "pravom putu", a svi ostali su jebani

da kazes da nema, moras imati uvid u dimenzije van naseg univerzuma, u sve sto postoji, da imas uvid, ako imas uvid u sve to i vidis da nema, onda mozes reci da nema.

a reci da nema, a nismo u stanju imati uvid u cijeli univerzum, a kamoli van naseg univerzuma, je :-)

za tih 6999 nema dokaza, dok za jednog ima dokaza da se vjeruje u njega.
za 6999 tih bogova nema dokaza nikakvog, ama bas nikakvog, dok za jednog ima.
HAVANA

#29 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Da nam malo nakuca kad vec pise.Tog jednog,koji dokaz? :D
saimidin

#30 Re: Ateizam vs. Religija

Post by saimidin »

Smrcak15 wrote:
saimidin wrote:

you are fucked

ili

ps

da kazes da nema, moras imati uvid u dimenzije van naseg univerzuma, u sve sto postoji, da imas uvid, ako imas uvid u sve to i vidis da nema, onda mozes reci da nema.

a reci da nema, a nismo u stanju imati uvid u cijeli univerzum, a kamoli van naseg univerzuma, je :-)

za tih 6999 nema dokaza, dok za jednog ima dokaza da se vjeruje u njega.
za 6999 tih bogova nema dokaza nikakvog, ama bas nikakvog, dok za jednog ima.

imam samo jedan problem sa tim dokazima,

to uopste nisu dokazi, vec dogma.

dokazi su naucno provjerljive cinjenice, koje mogu potvrdjivati ili opovrgavati neku naucnu hipotezu (tvoje bozanstvo),
a vecina vjera ne dopusta da nema boga, dakle i ako ti dokazi kazu suprotno ti moras vjerivati da postoji. :-) :roll:

ovo sa univerzumom je smijesno, pa ti kazes da ima boga, i onda kazes da ga mi ne vidimo u vidljivom dijelu univerzuma,
jer je on u nevidljivom dijelu :lol: :lol: :lol:

sta sakrio se :lol: :lol: :lol:

druze ako ga ima daj dokaze, to je na tebi da dokazujes, ne na meni da dokazujem da ga nema.
to je logicki nemoguce, zamisli da ti moras dokazati da nisi nikog ubio, jer ja vjerujem da jesi,
i ti kazes pa nema dokaza, ali ja insistiram da se ubistvo desilo u nevidljivom dijelu univerzuma.

:skoljka:

dakle daj dokazi da nisi ubica

Smrcak15

#31 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

WhiteWolf wrote:Čuj koji? Pa fino u Kur'anu piše da je Allah pravi bog, a pošto u Kur'anu piše i da je to knjiga u koju nema sumnje, šta više hoćeš?

Ako si baš nevjernik teške klase, onda imaju oni roboti što hodaju u nama, spominjanje Alije i Tuđmana u Kur'anu, matematička harmonija po vlastitim pravilima, i još niz čuda koja samo genijalni umovi tipa Smrčkovog mogu razumjeti, pa onda podučavati neuku masu.

nije to dokaz. ne ubacuj stvari u moje ime.....to nikad ja nisam uzimao kao dokaz.
Smrcak15

#32 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

HAVANA wrote:Da nam malo nakuca kad vec pise.Tog jednog,koji dokaz? :D
dokaz postojanja BOga je u kompleksnosti stvorenja i univerzuma, gdje mnoge stvari su u ravnotezi kako bi zivot opstao, samo jednu stvari otkloni, zivot je nemoguc.

AKo ti mozes da vjerujes da se celija moze sama od sebe nastati iz nista, slucajnim dogadjajem, celija koja je kompleksnija od samog grada new yorka, celija koja ima energetska postrojenja za napaje energijm nano robota koji obavljaju zadatke u celiji, roboti koji hodaju na dvije noge i prenose teretedo razniih destinacija, koristeci slican re-route sistem ko u GPS sistemu da be presli prepreke na putu do destinacija, akoti moze ja nemogu, jer mi logika neda da vjeruje u paradoxe, poput moja mama samu sebe rodila, paradox postojanja i nepostojanja u isto vrijeme.

objasni molim te, kako iz nista da nastane samo jedna celija, to nista je ono sto kamenje sanja, to je nista, nemoj da kontas nista vakum prostor, nije to nista, to je nesto to je prostor, tako da to nije nista, nego pravo nista je ono o cemu kamenje razmislja, to je algorija kako bi shvatio sta je nista.
eh iz tog nista treba da nastane celija, kako ako nema inteligentni tvorac za to?
Last edited by Smrcak15 on 27/01/2018 18:32, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#33 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Sve dok je nepravde u smislu da neko bude neizlječivo bolestan od rođenja kao npr. dječija paraliza i invaliditet donjih ekstrema, a da drugi sa strane uživaju u životu i dok su im usta puna Allaha, a ujedno osuđuju ljude koji u njega ne vjeruju ili su prestali vjerovati upravo zbog te nepravde, ja ne vjerujem u takvog Allaha svemogućeg i svevišnjeg.

Ne moraju ni osuđivati... sama ta nepravda je dovoljna. Zajebi ono "biće njima bolje u onom životu". Zašto nije i u jednom i drugom? Kome su nešto skrivili?
HAVANA

#34 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Smrcak15 wrote:
HAVANA wrote:Da nam malo nakuca kad vec pise.Tog jednog,koji dokaz? :D
dokaz postojanja BOga je u kompleksnosti stvorenja i univerzuma, gdje mnoge stvari su u ravnotezi kako bi zivot opstao, samo jednu stvari otkloni, zivot je nemoguc.

AKo ti mozes da vjerujes da se celija moze sama od sebe nastati iz nista, slucajnim dogadjajem, celija koja je kompleksnija od samog grada new yorka, celija koja ima energetska postrojenja za napaje energijm nano robota koji obavljaju zadatke u celiji, roboti koji hodaju na dvije noge i prenose teretedo razniih destinacija, koristeci slican re-route sistem ko u GPS sistemu da be presli prepreke na putu do destinacija, akoti moze ja nemogu, jer mi logika neda da vjeruje u paradoxe, poput moja mama samu sebe rodila, paradox postojanja i nepostojanja u isto vrijeme.

objasni molim te, kako iz nista da nastane samo jedna celija, to nista je ono sto kamenje sanja, to je nista, nemoj da kontas nista vakum prostor, nije to nista, to je nesto to je prostor, tako da to nije nista, nego pravo nista je ono o cemu kamenje razmislja, to je algorija kako bi shvatio sta je nista.
eh iz tog nista treba da nastane celija, kako ako nema inteligentni tvorac za to?
E fala ti dje cuo i ne cuo.A kako se zove taj tvoj? Jedan od ovih 9666.
medvjed23

#35 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

kompleksnost prirode je možda indicija al nikako neposredan dokaz
Smrcak15

#36 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

saimidin wrote:

dokazi su naucno provjerljive cinjenice, koje mogu potvrdjivati ili opovrgavati neku naucnu hipotezu (tvoje bozanstvo),
a vecina vjera ne dopusta da nema boga, dakle i ako ti dokazi kazu suprotno ti moras vjerivati da postoji. :-) :roll:

ovo sa univerzumom je smijesno, pa ti kazes da ima boga, i onda kazes da ga mi ne vidimo u vidljivom dijelu univerzuma,

druze ako ga ima daj dokaze, to je na tebi da dokazujes, ne na meni da dokazujem da ga nema.
to je logicki nemoguce, zamisli da ti moras dokazati da nisi nikog ubio, jer ja vjerujem da jesi,
i ti kazes pa nema dokaza, ali ja insistiram da se ubistvo desilo u nevidljivom dijelu univerzuma.

znas sta , imam i ja, jer to sto sam ti napisao uopste nisu dokazi za postojanje BOga...ja uopste se nisam dotakao dokaza BOga tako da ne osudjuj prije vremena.
tacno
ne ne ne, nije u vidljivom niti u nevil'dljivom dijelu univerzuma.

Nego van univerzuma, dimenzija za sebe, u svojoj dimenziji bistvuje njegovo bice, mi zivimo samo u jednom univerzumu, ima ih vise, on nije ni u jednom od tih univerzuma, nego van svoje kreacije u svojoj dimenziji.

ako bi ja sad krenuo da iznosim sta sve znam o postojanju Boga, zatrpao bi forum....nebi zavrsio za nekoliko dana kada bi krenuo preznetirati sve to.

ali evo da krenomo od nesta.

Dokaz postojanja inteliugent tvorca, il iinteligentnog dizajna, je svuda oko nas, samo treba znati detektirati stvari,, evo recimo da tebe sad rastvorimo, nasli bi u tebi Robote koji hodaju na dvije noge i obavljaju zadatke u celijama, turbine u energetskim postrojenjima, koji daju energiju ovim robotima sto obavljaju zadatke u tebi, imamo motore sa statorima rotorima, propelama, kvacilo, mjesnjac, koriste gorivo fruktozu za pogon motora, a tek da vidis letjelice virusa koji u tebi budu, oni koriste letjelicu za spustanje kao sto su koristili lunarnu letjelicu za spustanje na mjesec....a tek da vidis MO-1 magnetostaticnu bakteriju koja je istinski ferari u bakterijskom svijetu, koristi 7 velikih motora i 24 minimotora, a koristi kompas za navigaciju, da se orijentise prema sjeveru...itd itd

evo vizualizirane te stvari
Image

a tek kad bi ti ledja otvorio tamo bi vidio kablove tj. zivce koji salju signale mozgu kao elektricni kablovi, isto izgledaju kao izolovani kablovi u stvarnosti
Image

a tek da vidis u prirodi inteligentnog dizajna
Image
medvjed23

#37 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

MarlboroGold wrote:Sve dok je nepravde u smislu da neko bude neizlječivo bolestan od rođenja kao npr. dječija paraliza i invaliditet donjih ekstrema, a da drugi sa strane uživaju u životu i dok su im usta puna Allaha, a ujedno osuđuju ljude koji u njega ne vjeruju ili su prestali vjerovati upravo zbog te nepravde, ja ne vjerujem u takvog Allaha svemogućeg i svevišnjeg.

Ne moraju ni osuđivati... sama ta nepravda je dovoljna. Zajebi ono "biće njima bolje u onom životu". Zašto nije i u jednom i drugom? Kome su nešto skrivili?
tako i ja nekako razmišljam o konceptu testiranja.. super je to ako ja nisam testni kunić.. osim toga, često je dovoljan jedan pogrešan postupak da se na testu padne, a ipak se takvi postupci nastavljaju unedogled.. čemu smrt više od 8000 ljudi u srebrenici? ratko i njegovi su pali na testu nakon prvih nekoliko ubistava i sva ostala su, u smislu testiranja, besmislena..
L u c i f e r

#38 Re: Ateizam vs. Religija

Post by L u c i f e r »

Ono kad pocnes da pises...pa odustanes...
Uzalud prdit u prasinu...
MarlboroGold

#39 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

medvjed23 wrote:
MarlboroGold wrote:Sve dok je nepravde u smislu da neko bude neizlječivo bolestan od rođenja kao npr. dječija paraliza i invaliditet donjih ekstrema, a da drugi sa strane uživaju u životu i dok su im usta puna Allaha, a ujedno osuđuju ljude koji u njega ne vjeruju ili su prestali vjerovati upravo zbog te nepravde, ja ne vjerujem u takvog Allaha svemogućeg i svevišnjeg.

tako i ja nekako razmišljam o konceptu testiranja.. super je to ako ja nisam testni kunić.. osim toga, često je dovoljan jedan pogrešan postupak da se na testu padne, a ipak se takvi postupci nastavljaju unedogled.. čemu smrt više od 8000 ljudi u srebrenici? ratko i njegovi su pali na testu nakon prvih nekoliko ubistava i sva ostala su, u smislu testiranja, besmislena..
Upravo to. Našao si još bolji primjer. Ono samo da ja, moje dijete i ostali ne budemo testni kunići, ali ipak nekog drugog zapadne takva sudbina... i još drugim ljudima zna biti i svejedno, jer eto, to je Allahova volja što je neko hendikepiran, retardiran, invalid... ma daj molim te. Dok je toga ne prihvatam ni jednu jedinu religiju u trenutnim oblicima. Humanizam prije svega. Isti treba zamijeniti religije. Inače će nas ratovi zbog različitih religijskih uvjerenja ukopati... možda ne nas, ali naše potomke.

I ovo što ISIS radi je manje više identično krstaškim ratovima koje su kršćani provodili... samo drugo vrijeme.
medvjed23

#40 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

humanizam, deizam, panteizam, sotonizam (u smislu interniranja boga), pa donekle i ateizam - sve ide u glavu, al čvrsta vjera u dobrog i svemogućeg boga, teško..
saimidin

#41 Re: Ateizam vs. Religija

Post by saimidin »

Smrcak15 wrote:
saimidin wrote:

znas sta , imam i ja, jer to sto sam ti napisao uopste nisu dokazi za postojanje BOga...ja uopste se nisam dotakao dokaza BOga tako da ne osudjuj prije vremena.
tacno
ne ne ne, nije u vidljivom niti u nevil'dljivom dijelu univerzuma.

Nego van univerzuma, dimenzija za sebe, u svojoj dimenziji bistvuje njegovo bice, mi zivimo samo u jednom univerzumu, ima ih vise, on nije ni u jednom od tih univerzuma, nego van svoje kreacije u svojoj dimenziji.

ako bi ja sad krenuo da iznosim sta sve znam o postojanju Boga, zatrpao bi forum....nebi zavrsio za nekoliko dana kada bi krenuo preznetirati sve to.

ali evo da krenomo od nesta.

Dokaz postojanja inteliugent tvorca, il iinteligentnog dizajna, je svuda oko nas, samo treba znati detektirati stvari,, evo recimo da tebe sad rastvorimo, nasli bi u tebi Robote koji hodaju na dvije noge i obavljaju zadatke u celijama, turbine u energetskim postrojenjima, koji daju energiju ovim robotima sto obavljaju zadatke u tebi, imamo motore sa statorima rotorima, propelama, kvacilo, mjesnjac, koriste gorivo fruktozu za pogon motora, a tek da vidis letjelice virusa koji u tebi budu, oni koriste letjelicu za spustanje kao sto su koristili lunarnu letjelicu za spustanje na mjesec....a tek da vidis MO-1 magnetostaticnu bakteriju koja je istinski ferari u bakterijskom svijetu, koristi 7 velikih motora i 24 minimotora, a koristi kompas za navigaciju, da se orijentise prema sjeveru...itd itd

evo vizualizirane te stvari
Image

a tek kad bi ti ledja otvorio tamo bi vidio kablove tj. zivce koji salju signale mozgu kao elektricni kablovi, isto izgledaju kao izolovani kablovi u stvarnosti
Image

a tek da vidis u prirodi inteligentnog dizajna
Image
nista od ovog nisu dokazi, nego korelacije, kako je nesto slično nečemu, i to navuceno do kraja.

razvoj zivota je objasnjen teorijom evolucije, ali pitanje je da li "vjerujes" u nju.

mislim da se pogresno i cesto koristi termin "vjerovati", jer je besmisleno reci:

ja vjerujem u teoriju evolucije, gravitacije i sl.

vjerovo ti ili ne ona je tu i dokazana, pitanje je samo da li ti razumijes dokazni postupak,

mozes li ga prihvatiti iz teorijskog objasnjenja, ili ga moras provesti kako bi se osigurao,

naravno ako imas vremena i reusrse da ga provedes.

npr, ajnstajnova teorija revativiteta, je izmedju ostalog predvidjela postojanje gravitacionih talasa,

ali su potrebni bili veliki resursi da se ona i izmjere, i sad neko dodj i kaze ja nevjerujem u to,

koga boli neka stvar ta ti vjerujes.

ti ako hoces da vjerujes knjigama koje su napisali polupismeni ljudi iz bronzanog doba i antike bujrum,

ali svijet ode dalje, a ti ostade u prasini bliskog istoka, da se krvis sebi sličnima zbog tih knjiga
славянин

#42 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Image
Homo sapiens - Gorilla
Image
Ma Darwine nemas pojma.... nisi citao brojcana cuda u Kuranu :oops:
aurora313

#43 Re: Ateizam vs. Religija

Post by aurora313 »

Samo čekam da Smrle napiše: I, šta si htio sa ovim reći?
vatrogasac

#44 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Da moze se pobrojati imenom i prezimenom :lol: .Cinjenice su takve... pricati o nekakvim dobrim carstvima i navoditi da su Osmanlije bili tako cool i otvoreni je glupost.Eto Austrija preuze Bosnu od Osmalnija pa koga su to pobili ? I dan danas evo Muslimani zive.Britanija nema gdje nije bila pa ti narodi ostadose sa svojom nacijom i vjerom osim u Africi gdje su naletili na plemena sa 390503 jezika i Animistickim religijama tipa vjerovanje u kamen u centru sela... (mada i dan danas krscanstvo u Africi je daleko od onog sto mi vidimo u Evropi po pitanju lokalnih obicaja i vjerovanja)
Rimska Imperija je kontrolisala bezbroj naroda,imali su koliko religija na svojoj teritoriji.. pa onda Rimljani ispadose cvjecke :D
Što Jevreji napustiše Španiju i naseliše se u Istanbul? Što poslije povlačenja Osmanlija sa Balkana nakon 500 godina nije ostala muslimanska većina?
Šta je trebalo Eugenu Savojskom da opljačka i popali Visoko i Sarajevo poslije čega se Sarajevo teško oporavljalo i nikada više nije dobilo onaj polet razvoja? Da porobi žene i djecu? Kakva korist za njegovu carevinu?
Smrcak15

#45 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

stvari su relativne, to sto neko ima invaliditet od rodjenja to moze da bude shortcut to paradise, ili precica do Raja sa ostembiljanom kartom.

nemoj ti misliti da je nepravda ako neko ima invaliditet neki od rodjenja a ti nemas , polahko druze, Allah ce to izbalansirat, dok taj sa invaliditetom moze vrlo lahko do Raja otici dok ti moras za to krv propisati dok dodjes do tamo....nije to bas nepravedno kako si ti zamislio.
Zajebi ono "biće njima bolje u onom životu".
to je najvaznije, jer onaj zivot je vjecni, ovaj je prolazan, vazno je kakav ce ti biti vjecni zivot
Zašto nije i u jednom i drugom?
to sto ti je dobro na ovome svijetu sa tom dobrotom dolaze vece odgovornosti....

Kome su nešto skrivili?
ako pricamo od rodjenja invaliditet, taj s ainvaliditetom nije nikome skrivio, ali mozda su skrivli prema njemu, sta znas mozda se majka u trudnoci izlagala stetnim stvarima da je rezultiralo invaliditetom.

ili hajmo reci nije , nego jednostavno Bog dao tako....ako je ovakav slucaj, ta osoba zbog svog invaliditeta moze da ima precicu do Raja, dok drugi zdravi ljudi nemaju bas takvu pogodnost, nego trebaju daleko vise zavrsnuti rukave da bi dosli do Raja naspram te osobe sa invaliditetom.
Smrcak15

#46 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:kompleksnost prirode je možda indicija al nikako neposredan dokaz
kopmleksnost prirode ukazuje na inteligentni dizajn, to samo govori da intelignta ruka stoji iza toga, sad imas dvije opcije, jeli BOg ili vanzemaljci iz naseg univerzuma....sobrizom da je potrebno biti van vremena i prostora za stvaranje univerzuma to je onda BOg a nemogu biti vanzemaljci.
Smrcak15

#47 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:

stvari su relativne, nekome je smrt kazna, nekome nagrada, nekome iskusenje.

kazna je ko je zasluzio dzehennem, nagrada ko je zasluzio Raj, a iskusenje je bliznjima koji su prezivjeli.
Smrcak15

#48 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:humanizam, deizam, panteizam, sotonizam (u smislu interniranja boga), pa donekle i ateizam - sve ide u glavu, al čvrsta vjera u dobrog i svemogućeg boga, teško..

ateizam----->iz nista, od nista stvori se kompleksna struktura koja ima vise komponenata sastavljenih kao puzle na tacnim pozicijama i to nesta ode u nista opet--->samo se pojavi iz nistavila i ode u nistavilo...to je ateizam

dok covjek kad razmisli o tim stvarima shvati, da je logicnije vjerovatni da je Bog pokrenuo neg da je samo od sebe nastalo iz nista od nista, samo se pojavi, kao da tvoja majka samu sebe rodi..u tom fazonu.
MarlboroGold

#49 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:

stvari su relativne, to sto neko ima invaliditet od rodjenja to moze da bude shortcut to paradise, ili precica do Raja sa ostembiljanom kartom.

nemoj ti misliti da je nepravda ako neko ima invaliditet neki od rodjenja a ti nemas , polahko druze, Allah ce to izbalansirat, dok taj sa invaliditetom moze vrlo lahko do Raja otici dok ti moras za to krv propisati dok dodjes do tamo....nije to bas nepravedno kako si ti zamislio.
Zajebi ono "biće njima bolje u onom životu".
to je najvaznije, jer onaj zivot je vjecni, ovaj je prolazan, vazno je kakav ce ti biti vjecni zivot
Zašto nije i u jednom i drugom?
to sto ti je dobro na ovome svijetu sa tom dobrotom dolaze vece odgovornosti....

Kome su nešto skrivili?
ako pricamo od rodjenja invaliditet, taj s ainvaliditetom nije nikome skrivio, ali mozda su skrivli prema njemu, sta znas mozda se majka u trudnoci izlagala stetnim stvarima da je rezultiralo invaliditetom.

ili hajmo reci nije , nego jednostavno Bog dao tako....ako je ovakav slucaj, ta osoba zbog svog invaliditeta moze da ima precicu do Raja, dok drugi zdravi ljudi nemaju bas takvu pogodnost, nego trebaju daleko vise zavrsnuti rukave da bi dosli do Raja naspram te osobe sa invaliditetom.
Kakav je to dobar Bog, svemogući i svevišnji koji se prosto igra sa DNK nekih ljudi, a traži istovremeno da mu se svi zajedno pokoravamo? Kao što sam već rekao, da je dobar ne bi uopšte dozvolio da se takve stvari dešavaju. To je apsolutna nepravda i krajnja sebičnost tog bića i nepojmljivo mi je tvoje rezonovanje opravdavajući to sa "shortcutom do raja". Ako je već postoji taj vječni život, šta će nam uopšte ovaj? Zašto živimo na ovom svijetu? Koji je smisao? Zašto nas odmah sve nije prebacio u Raj, pa ko zaglibi tu neka ga pošalje u pakao.

Nebitno je šta je majka radila u trudnoći - da li se čuvala ili ne, jer to dijete nije ništa krivo u oba slučaja.
medvjed23

#50 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

ok, bog je dobar.. ipak, na svijetu postoji zlo.. manji dio tog zla bog dopušta u svrhu testiranja.. imaš izbor između dobrog i lošeg, ako odabareš loše, pao si na testu.. veći dio zla služi ljudima kao iskušenje, bog želi vidjeti da li će ljudi ostati u vjeri i kad ih pritisnu teškoće..

šta je sa životinjama? one nemaju razum, nisu sposobne vjerovati.. zašto one trpe zlo koje prevazilazi potrebe testiranja?
Locked