Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#26 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Slavjanin, ti iz neutralnog ugla postavljas prava pitanja, na koje postoje jasni i nedvosmisleni odgovari iz islamskih izvora, ali arzu sramota da to direktno kaze pa mulja i relativizuje, menja teze, puca ad homineme o mrznji, ulazi u tudje nijete i koristi svaku moguću taktiku, cak se ne bih iznenadio da pocne pretiti banom. :mrgreen:
славянин

#27 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Nurudin wrote:Ja se slažem potpuno sa ovim što je Arzuhal napisao, dakle drugo vrijeme, drugi običaji pa čak i druga biologija jer su ljudi
kraće živjeli, a ranije sazrijevali. Ne mislim također da je tu riječ o onome što mi danas nazivamo pedofilijom .

Međutim, istovremeno će likovi poput Arzuhala reći da je Muhamed savršen uzor i primjer ??
Možda jeste u nekim stvarima dobar primjer ali u većini stvari nije uopće adekvatan , a kamo li savršen uzor.
Molim vas.... kako drugacija biologija - na cemu to temeljite ?????????????? Na evoluciji koju vjera odbacuje ???? Ako i temeljite na tome opet ponavljam to mozete sami da pogledate / istrazite 13 stoljeca nije dovoljno do sa dese bilo kakve ozbiljne mutacije kako bi doslo do promjene covjekovog organizma.. vremenski rasponi za to su mnogo duzi.
Towelie

#28 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Ta prica o ranijem sazrevanju devojcica tog podneblja je apologetski mit, jer da je zaista tako i danas bi tamo devojčice od 9 godina bile zrele kao devojčice od 14-15 na Zapadu. A nisu, slicne su zrelosti neovisno od mesta gde žive.
Bloo
Globalna šefica

#29 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

Nurudin wrote:Ja se slažem potpuno sa ovim što je Arzuhal napisao, dakle drugo vrijeme, drugi običaji pa čak i druga biologija jer su ljudi
kraće živjeli, a ranije sazrijevali.
Moj komentar se ne odnosi na temu, niti Muhameda, niti pedofiliju, već samo da iznesem par "činjenica":
Kraće su živjeli ne zbog biologije, već zbog životnih uslova.
Ženske jedinke ljudske vrste u prosjeku dobiju menstruaciju između 11 i 15 godine, mada ima slučajeva i sa 9 i 10 godina preuranjeno, te implicira eventualno neki hormonalni poremećaj, ili preuranjeni pubertet.
Dobijanje menstruacije je tehnički signal tijela da je ženska jedinka postala plodna.
Sazrijevanje fizičko i psihičko ljudi u prošlim vremenima je bilo uvjetovano društvenim uslovima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Chmoljo »

Towelie wrote:Slavjanin, ti iz neutralnog ugla postavljas prava pitanja, na koje postoje jasni i nedvosmisleni odgovari iz islamskih izvora, ali arzu sramota da to direktno kaze pa mulja i relativizuje, menja teze, puca ad homineme o mrznji, ulazi u tudje nijete i koristi svaku moguću taktiku, cak se ne bih iznenadio da pocne pretiti banom. :mrgreen:
ako ti ko opuca, to ću uraditi ja :D

jer, prvi pucaš ad hominem, i ulaziš u tuđe nijjete.

upozoren si
:)
Towelie

#31 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

nemam namjeru raspravljati :)
Last edited by Chmoljo on 23/01/2018 13:54, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#32 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

Towelie wrote:Ta prica o ranijem sazrevanju devojcica tog podneblja je apologetski mit, jer da je zaista tako i danas bi tamo devojčice od 9 godina bile zrele kao devojčice od 14-15 na Zapadu. A nisu, slicne su zrelosti neovisno od mesta gde žive.
Zapravo, prosjecna dob dobivanja prve menstruacije se razlikuje u zemljama u razvoju, te razvijenim zemljama. Djevocice u razvijenim zemljama dobijaju ranije menstruaciju :)
славянин

#33 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Bloo wrote:
Towelie wrote:Ta prica o ranijem sazrevanju devojcica tog podneblja je apologetski mit, jer da je zaista tako i danas bi tamo devojčice od 9 godina bile zrele kao devojčice od 14-15 na Zapadu. A nisu, slicne su zrelosti neovisno od mesta gde žive.
Zapravo, prosjecna dob dobivanja prve menstruacije se razlikuje u zemljama u razvoju, te razvijenim zemljama. Djevocice u razvijenim zemljama dobijaju ranije menstruaciju :)
Dali mislis da na to ima uticaj ishrana - koja omogucuje laksi fizicki razvoj ? Opet to ide bas u kontru tom vremenu i uslovima gdje je raznovrsnost i dostupnost hrane pa i vode bila mnogo manja nego danas.

I da dodam opet da znamo o cemu pisemo... pisemo o seksualnom odnosu sa dijetetom od 9 godina - samo da se podsjetimo opet. :oops:
Dali to znaci da je ok moze se zeniti danas djevojcica cim dobije prvu menstruaciju ???????
Last edited by славянин on 23/01/2018 13:47, edited 2 times in total.
Towelie

#34 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Plus, samo dobijanje menstruacije nije nikakva garancija psihološke spremnosti devojčice na seksulani odnos sa čovekom od preko 50 godina.
Bloo
Globalna šefica

#35 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

славянин wrote:
Bloo wrote:
Dali mislis da na to ima uticaj ishrana - koja omogucuje laksi fizicki razvoj ? Opet to ide bas u kontru tom vremenu i uslovima gdje je raznovrsnost i dostupnost hrane pa i vode bila mnogo manja nego danas.
Puno faktora utjece na to. Ishrana, uslovi života, fizicki napori itd.
Kao što rekog, ne ulazim u srž ove teme, već pravo volim kad se mudo party okupi i dijeli mudrosti o ženskoj fizonomiji i biologiji, a uloška nije vidjelo ni na mapi, tako da sam se viuše referirala na Towelijevu tvrdnju da su slične zrelosti. Nisu, a imaju bezbrojne studije o tome, a i udzbenik biologije.
:D
HardcoreMX

#36 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by HardcoreMX »

славянин wrote:
HardcoreMX wrote:a da li ti mislis da je Muhammed a.s. Boziji poslanik?
Zbog ovih iznad navoda - sto su utemeljeni u vjeri i hadisima koji bi se trebali slijediti postovati (izmedju ostalih ovo je samo jedan primjer) ne.Zato i pitam mozda grijesim mozda je to ispravno i postoji neko logicno objasnjenje za to...
ako ne vjerujes pa ima li onda logike da vjerujes i navodis hadise koji nisu od opcenitih niti od krucijalnog znacaja u Islamu?..pogotovo uzevsi u obzir da je Qur'an glavni autoritet...
Bloo
Globalna šefica

#37 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

славянин wrote:
I da dodam opet da znamo o cemu pisemo... pisemo o seksualnom odnosu sa dijetetom od 9 godina - samo da se podsjetimo opet. :oops:
Dali to znaci da je ok moze se zeniti danas djevojcica cim dobije prvu menstruaciju ???????
Pravi si muškarac.
:D
Menstruacija, ponavljam, je znak da je ženska jedinka plodna.
Biologiju ne interesuju pretjerano društvene norme (klasifikacije preteen, teen, stariji maloljetnik etc.), niti to što psihološki razvoj ne prati fizički.

Zato postoje PRAVNE klasifikacije. ŠTa je dijete, šta je maloljetnik...i šta se smije raditi sa tim jedinkama u kojem dobu. :)

Ako želiš da se vodiš isključivo prirodom, onda je potrebno ukinuti sve postojeće institucije koje uređuju ljudsko društvo.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#38 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Nurudin »

славянин wrote:
kraće živjeli, a ranije sazrijevali. Ne mislim također da je tu riječ o onome što mi danas nazivamo pedofilijom .

Međutim, istovremeno će likovi poput Arzuhala reći da je Muhamed savršen uzor i primjer ??
Možda jeste u nekim stvarima dobar primjer ali u većini stvari nije uopće adekvatan , a kamo li savršen uzor.
Molim vas.... kako drugacija biologija - na cemu to temeljite ?????????????? Na evoluciji koju vjera odbacuje ???? Ako i temeljite na tome opet ponavljam to mozete sami da pogledate / istrazite 13 stoljeca nije dovoljno do sa dese bilo kakve ozbiljne mutacije kako bi doslo do promjene covjekovog organizma.. vremenski rasponi za to su mnogo duzi.
Nemoj mi stavljati tih upitnika , ideš mi na kurac sa tim. Stavi jedan upitnik- dva , što pretjeruješ ?
Druga stvar, ja prihvatam evoluciju i ne pripadam nikakvoj skupini da me tako etiketiraš.
Dakle, Muhamed jeste oženio Aišu sa 6 godina ali nije vjerovatno da su imali neki odnos sve dok nije ušla u pubertet.
U tadašnjem vremenu pa i do prije 100godina , nije to bilo ništa čudno da se djevojčice udaju u pubertetu.
Ono što jeste čudno je ta velika razlika u godinama. Ja također smatram to nemoralnim ali uvijek nastojim biti objektivan, a
ne ostrašćeno dokazivati i samim time pretjerivati , demonizirati tu metu kritike.
Muhamed nije nikakvo čudoviše, on je sin tog vremena i podneblja, harizmatična ličnost koja je u mnogim stvarima donijela
neke pozitivne promjene u tom vremenu ali je vrlo često koristio svoj autoritet da ugodi svojim sexualnim apetitima.
Nije ni prvi ni zadnji muškarac koji je to radio . Možemo reći da je u tome prosječan .
Idealiziranje njega, koje muslimani rade i uzgajaju kao nešto "sveto" je također nedoraslo i odmaknuto od realnosti.
Naročito je opasno ako se dozvoli manipulacija u kojem se takvi oblici ponašanja uvode kao neki zakoni u društvima.
to je već kriminalno.
harač

#39 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

muhamed je upravo onakav kako bi se i ocekivalo za covjeka njegovog podneblja i obrazovanja; nije ni pocemu gori od drugih. naravno, osim za same muslimane (sto je opet ocekivano), nije ni pocemu ni puno bolji

s obzirom na to dovodjenje muhamedove licnosti u kontekst vremena u kojem je zivio je ocekivano. ipak, moram priznati da mi je taj argument kulturne relativnosti (za njih je to tamo bilo sasvim normalno) i vremenske (pak ne govorimo o milionima godina?!), kao i argument "ni najveci ga neprijatelji zbog toga nisu kritikovali", uvijek dojmio kao ocito manjkav u tom apologetskom arsenalu. nisam ocekivao da cu ga i ovdje procitati kao kljucni argument, i to od ljudi koji bi trebali znati iskonstruisati nesto drugo (manipulisanje izvorima da se nabere godina na jednoj strani i sl.)
Bloo
Globalna šefica

#40 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

Ja mislim da ovdje fale reklame ulozaka. :|
arzuhal

#41 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Međutim, istovremeno će likovi poput Arzuhala reći da je Muhamed savršen uzor i primjer ??
Sve što se tiče intimnih stvari doživljaja vjere, spoznaje, osvjedočenja, prakticiranja vjere na ovaj ili onaj način i sl. pripada upravo onom intimnom prostoru svakog pojedinca, pa je takav i moj odnos spram Poslanika, alejhi-selam, kao uzora. O tom dijelu ili iz tog prostora ja ne mogu nikome ništa govoriti niti želim. To je samo moje, takvo kakvo je.

A što se tiče islamskog, dakle objektivnog postavljanja pitanja Poslanika kao najljepšeg uzora (uswetun hasenetun), ono ukazuje da on jeste uzor ljudima, ali ga samo određena vrsta ljudi takvim prihvata:

Doista vi imate u Poslaniku Allahovom uzor lijep - za onog ko se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo. (el-Ahzab, 21)

On je uzor onome koji se:

1) nada Allahu
2) Posljednjem danu
3) mnogo se sjeća Allaha, spominje Ga.

Drugima ne mora biti.
славянин

#42 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote:
HardcoreMX wrote:a da li ti mislis da je Muhammed a.s. Boziji poslanik?
Zbog ovih iznad navoda - sto su utemeljeni u vjeri i hadisima koji bi se trebali slijediti postovati (izmedju ostalih ovo je samo jedan primjer) ne.Zato i pitam mozda grijesim mozda je to ispravno i postoji neko logicno objasnjenje za to...
ako ne vjerujes pa ima li onda logike da vjerujes i navodis hadise koji nisu od opcenitih niti od krucijalnog znacaja u Islamu?..pogotovo uzevsi u obzir da je Qur'an glavni autoritet...
Pa da bi vjerovao moram prihvatiti/razumiti ove hadise a sve to proistice iz Kurana (pogledaj ispod) , znaci ja pokusavam da razumijem bolje jer ne mozes u pola vjerovati ili biti poluvjernik (valjda?) ili si vjernik i postujes pravila i Kuran ili nisi
As for the obligation to follow him and obey his Sunnah and follow his guidance, Allah says, "Say: if you love Allah, follow me and He will love you and forgive you your wrong actions." [Al-Qur'an 3:31] "Believe in Allah and His Messenger, the unlettered Prophet who believes in Allah and His words. Follow him, perhaps you will be guided." [Al-Qur'an 7:157] "No, by your Lord, they will not believe until they ask you to judge between them in what they disagree about and then they shall find in themselves no impediment touching your verdict, but shall surrender in full submission." [Al-Qur'an 4:64] i.e. obey your judgement.
You should accept whatever the Messenger gives you and abandon whatever he tells you to abandon. Have taqwa of Allah... (Surat al-Hashr: 7)

These verses show that in addition to what the Quran prohibits, the Prophet (saas) can prohibit other things to his community. Therefore, our Prophet (saas) states in one hadith: "Avoid that which I forbid you to do and do that which I command you to do to the best of your capacity." (Sahih Muslim, book 30, hadith no. 5818)

Other verses refer to the Prophet`s (saas) role as a rule-maker. Muslims take any matter on which they cannot agree to the Prophet (saas) and thereby obtain the best possible outcome.

O you who believe, obey Allah, the Messenger, and those in command among you. If you disagree about something, refer it back to Allah and the Messenger, if you believe in Allah and the Last Day. That is the best thing to do and gives the best result. (Surat an-Nisa`: 59)

So absolute is the Prophet`s (saas) status as rule-maker that Allah (swt) told believers to obey his decisions wholeheartedly and without any doubt:

No, by your Lord, they are not believers until they make you their judge in the disputes that break out between them and then do not resist what you decide and submit themselves [to you] completely. (Surat an-Nisa`: 65)

In another verse, the definitive nature of the Prophet`s (saas) judgment is set out in these terms:

When Allah and His Messenger have decided something, no believing man or woman has a choice about [following or not following] it. Anyone who disobeys Allah and His Messenger is clearly misguided. (Surat al-Ahzab: 36)
Last edited by славянин on 23/01/2018 14:15, edited 1 time in total.
Smrcak15

#43 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Vi koji nesto spocitavate to sto je Muhammed ozrnio mladu djevojku, zaruka u 6 a tek preselila kod njega u 9 godini kad je dobila menstruaciju.

Vi uopste i neznate historiju, jer su vasi pra-ocevi zenili ovako mlade cure, to je normalna praksa bila u svijetu, pa eno i Josip 90 Godina ozenio 13 godisnju Mariju Majku Isusa, pa niko nista

ucite historiju prije nego se zaletite ko junci u ogradu :thumbup:

Uostalom, po pitanju Aishe, to nije njegova zelja bila, nego zbog objave se ozenio sa Aishom, bio je razlog sto a ne sto je on imao neku naklonost prema njoj.

Znaci po bozijoj naredbi on se ozenio sa Aisom, a tek poslije vidimo zasto, jer je ta ista Aisha najvise prenijela hadisa od poslanika i nadzivila poslanika i ucila narod islamu jos dugo dugo Godina poslije poslanikove smrti.

nego ako vec njezina svjedocanstva prihvatate da se udala za Muhammeda takop radno, onda vjerujem da prihvatate i njezine opise tog Braka....zasto nista ne pricate o njihovom fantasticnom odnosu u braku??
Last edited by Smrcak15 on 23/01/2018 14:06, edited 1 time in total.
славянин

#44 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Nurudin wrote:

Nemoj mi stavljati tih upitnika , ideš mi na kurac sa tim. Stavi jedan upitnik- dva , što pretjeruješ ?
Druga stvar, ja prihvatam evoluciju i ne pripadam nikakvoj skupini da me tako etiketiraš.
Dakle, Muhamed jeste oženio Aišu sa 6 godina ali nije vjerovatno da su imali neki odnos sve dok nije ušla u pubertet.
U tadašnjem vremenu pa i do prije 100godina , nije to bilo ništa čudno da se djevojčice udaju u pubertetu.
Ono što jeste čudno je ta velika razlika u godinama. Ja također smatram to nemoralnim ali uvijek nastojim biti objektivan, a
ne ostrašćeno dokazivati i samim time pretjerivati , demonizirati tu metu kritike.
Muhamed nije nikakvo čudoviše, on je sin tog vremena i podneblja, harizmatična ličnost koja je u mnogim stvarima donijela
neke pozitivne promjene u tom vremenu ali je vrlo često koristio svoj autoritet da ugodi svojim sexualnim apetitima.
Nije ni prvi ni zadnji muškarac koji je to radio . Možemo reći da je u tome prosječan .
Idealiziranje njega, koje muslimani rade i uzgajaju kao nešto "sveto" je također nedoraslo i odmaknuto od realnosti.
Naročito je opasno ako se dozvoli manipulacija u kojem se takvi oblici ponašanja uvode kao neki zakoni u društvima.
to je već kriminalno.
Ja cu da stavljam upitnika koliko ocu ?????? , vidis ????? ?? ????? ?? ?? ??? . :D to sto tebi smeta ili ne to nije moj problem internet ratnice :lol:
Oprosti ako sam te pogresno svrstao u vjernike (konkretno Muslimane) jer sva pitanja postavljam njima jer valjda bolje razumiju o cemu se radi od mene.Jesam procitao Kuran i procitao sam dosta i hadisa ali opet vidim da ima 100 000 misljenja ja trazim ono koje je najzastupljenije i oko kojeg postoji konsenzus.
Licno ja ono sto sam procitao... pola ne razumijem kakve veze ima bilo sa cime sto se danas desava u svijetu - a druga polovina su prijetnje/obecanja o paklu i raju.
Last edited by славянин on 23/01/2018 14:22, edited 2 times in total.
Smrcak15

#45 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Ono što jeste čudno je ta velika razlika u godinama. .
pa Josip 90 Godina ozenio Mariju(Majku isusa) koja je bila 13 godina
arzuhal

#46 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

славянин wrote: Oprosti ako sam te pogresno svrstao u vjernike (konkretno Muslimane)...
Ma oprostit će ti to Nurudin, prelazio je i preko strašnijih uvreda... :mrgreen:

Mada, kada nekog baš svrstaš u muslimane...Ne znam... :-?
harač

#47 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Međutim, istovremeno će likovi poput Arzuhala reći da je Muhamed savršen uzor i primjer ??
Sve što se tiče intimnih stvari doživljaja vjere, spoznaje, osvjedočenja, prakticiranja vjere na ovaj ili onaj način i sl. pripada upravo onom intimnom prostoru svakog pojedinca, pa je takav i moj odnos spram Poslanika, alejhi-selam, kao uzora. O tom dijelu ili iz tog prostora ja ne mogu nikome ništa govoriti niti želim. To je samo moje, takvo kakvo je.

A što se tiče islamskog, dakle objektivnog postavljanja pitanja Poslanika kao najljepšeg uzora (uswetun hasenetun), ono ukazuje da on jeste uzor ljudima, ali ga samo određena vrsta ljudi takvim prihvata:

Doista vi imate u Poslaniku Allahovom uzor lijep - za onog ko se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo. (el-Ahzab, 21)

1) nada Allahu
2) Posljednjem danu

Drugima ne mora biti.
sve na mjestu, al dje ovu objektivnost iskopa :D
славянин

#48 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:Vi koji nesto spocitavate to sto je Muhammed ozrnio mladu djevojku, zaruka u 6 a tek preselila kod njega u 9 godini kad je dobila menstruaciju.

Vi uopste i neznate historiju, jer su vasi pra-ocevi zenili ovako mlade cure, to je normalna praksa bila u svijetu, pa eno i Josip 90 Godina ozenio 13 godisnju Mariju Majku Isusa, pa niko nista

ucite historiju prije nego se zaletite ko junci u ogradu :thumbup:
Chapter 33:22
Verily you have in the Prophet of Allah an excellent model, for him who fears Allah and the Last Day and who remembers Allah much.
Chapter 68:05
And thou dost, surely, possess sublime moral excellences.

3. Final judge and arbiter

But, nay, by your Lord, they do not believe (in reality) until they make you judge of what is in dispute between them and find within themselves no dislike of that which you decide, and submit with full submission. (4:65)

The saying of the believers when summoned to Allah and His (Prophetic) Messenger that he may judge between them is only that they say: We hear and we obey. And they are the successful. (24:51)

Znaci ispravno je to ok. :oops: Zato sto je Muhamed i neki pradjedovi valjda (sigurno imas viziju proslosti pred ocima sta je ciji pradjed radio)
arzuhal

#49 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:

1) nada Allahu
2) Posljednjem danu

Drugima ne mora biti.
sve na mjestu, al dje ovu objektivnost iskopa :D
Što? Šta ne valja?
славянин

#50 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Ono što jeste čudno je ta velika razlika u godinama. .
pa Josip 90 Godina ozenio Mariju(Majku isusa) koja je bila 13 godina
Jos jedan u nizu pedofila (po danasnjoj kategorizaciji da nedao Bog se ko nebi nasao uvrijedjenim) Iako barem sa 13 godina se ne igra sa lutkama :oops:
Last edited by славянин on 23/01/2018 14:12, edited 1 time in total.
Locked