Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
-
Opal_89
#26 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
To moze samo ako si na maminim i babinim jaslama i ako si dovoljno sretan da naidjes na poslodavca koji ce to cijeniti pa te ostaviti poslije. Svaka cast 
- HAVANA
#27 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Zavisi od vrste posla...Ocito ti nisi besplatno radio,naucio si nesto sto vrijedi.Moj majstor je sa 18 godina skoro 2 godine besplatno radio.I to sam otisao kod drugog dobrog majstora i molio ga da dzaba radi.Onda je radio za 8 stoja,pa za 1200 ...Sada ima svoju radnju i izadje od 4 do 6 milja.Jako vrijedan momak.medvjed23 wrote:ako je ovo reakcija na moj post, dodaću da se meni besplatan rad isplatio.. zahvaljujući tom iskustvu, našao sam redovno plaćen posao u struci..NeenaSa wrote:![]()
inače, postoji više razloga da se nešto uradi besplatno, a padaju mi na pamet: sticanje prvog radnog iskustva, humanitarni motivi, velika ljubav prema poslu.. ja sam ovo prvo, srećom, prekrižio na svojoj listi..
-
Last December
#28 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Radio nikad nisam besplatno duže od par dana, a i to sam kasnije naplatio diplomatski a u rezervi je bila i nasilna naplata ali nikad nije došlo do toga. Razna qrčeva volontiranja bih zakonom zabranio osim ako nije rad u crvenom krstu i individualni humanitarni rad. Većinu humanitarnih organizacio bih isto zabranio jer su kriminalci. Volontiranja ljekara bi isto zabranio, svi bi ljekari morali biti plaćeni u potpunosti.
Nikakav besplatan rad ne dolazi u obzir, ljudi moraju da jedu i da žive. Sve firme koje ne mogu da se izbore na tržištu za svoje mjesto neka idu u qrac što se mene tiče.
Nikakav besplatan rad ne dolazi u obzir, ljudi moraju da jedu i da žive. Sve firme koje ne mogu da se izbore na tržištu za svoje mjesto neka idu u qrac što se mene tiče.
- HAVANA
#29 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
A ja sam poseban supak
Platio zeni od jarana,ja dao platu da mi zaposli cerku od 18 g preko ljetnog raspusta.Cini mi se dogovorena plata bila 450km , ja cu platiti a ti je zaposli, i nista je ne stedi.Ujutro kad dodje nek ocisti portale,prebrise pod,ocisti wc,pa nek slaze robu,uci je da radi za kasom,pa kad zavrsi nek sve pocisti,malo i zagalami...Naravno ne smije nista znati.Kaze jaran ja budale,kako cu ti bolan djetetu dat da cisti halu i jos zagalamit.
Samo ti.Pozeljno.
Jel reko tesko radit,pa jes malo...al sva vazna,ona ih zaradila.Ja mislim da su joj vece te 4.5 glave nego da sam joj ja milju dao.E reko sad gledaj i uci,studiraj.Da ne bi citav zivot za tu platu radila.I uci,i radi, al sad za mene sve sto treba.Treba jos mnogo da nauci,fakulteta 2 godine ,al ovog drugog sto je ucim treba vise.Najdraze mi je sto hoce da radi.Neradnika ni nacrtanog ne mogu smislit.A ja da sam radio i da mi ne plati jedan mjesec,naravno otkaz.A ovo medino je sasvim nesto drugo.Na nekim mjestima,gdje mozes nesto nauciti i profitirati od tog znanja kasnije,moli da te prime dok si mlad,samo da naucis.Neke stvari se bez prakse ne mogu nauciti.Pogotovo na dobrim i strucnim mjestima.To je plata za zivota.
-
Last December
#30 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Mala je bila plaćena i to je sve što je bitno. Ko je dao pare, potpuno je nebitno. Raditi treba i to niko ne dovodi u pitanje ali radnik se mora motivisati da mu izgradi i održi neka radna perspektiva, da čovjek zna da njegov rad donosi neku korist i njemu a ne samo robovlasniku.
- sinuhe
#31 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Placeni rad oslobadja i jedina je veza izmedju radnika i poslodavca a ovdje onda nije rijec o slobodnim ljudima dok su za poslodavca toliko vezani.
Vidjeti pod Georg Simmel: Filozofija novca.
Vidjeti pod Georg Simmel: Filozofija novca.
-
zleo
#32 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Sve je to tako u teoriji. Ali u praxi je malo drugačije.
Evo me, zaglavila u firmi gdje je dobra volja hoće li biti plate.
Da dam otkaz, gubim prava sa biroa. Moraš biti proglašen teh. viškom ako hoćeš da imaš pravo na zdravstvo i slavnih 300-tinjak KM.
Drugi posao tražim intenzivno već dugo vremena, ali nema. A nisam lijena, radim sve. I ono što treba po opisu posla i stručnoj spremi i ono što silom prilika moram.
Firmu su bivši radnici tužili prije dvije godine. Znaš kad će dobiti pare? NIKAD.
Inspekcija rada dođe, sastavi zapisnik i ode. Pa nazovu da vide ima li šta, čuju da je isplaćena jedna plata u dva mjeseca i kažu dobro je. Ma super je.
Ne možeš ti to shvatiti dok se ne nađeš u toj situaciji. Jer ne dešava se to preko noći, već polako. Hajde sačekaj 10 dana, pa 20, pa se to oduži i odjednom ti kasne 5 plata. A znaš da ako ostaneš možda ipak dobiješ svoje, a ako odeš piši propalo.
Evo me, zaglavila u firmi gdje je dobra volja hoće li biti plate.
Da dam otkaz, gubim prava sa biroa. Moraš biti proglašen teh. viškom ako hoćeš da imaš pravo na zdravstvo i slavnih 300-tinjak KM.
Drugi posao tražim intenzivno već dugo vremena, ali nema. A nisam lijena, radim sve. I ono što treba po opisu posla i stručnoj spremi i ono što silom prilika moram.
Firmu su bivši radnici tužili prije dvije godine. Znaš kad će dobiti pare? NIKAD.
Inspekcija rada dođe, sastavi zapisnik i ode. Pa nazovu da vide ima li šta, čuju da je isplaćena jedna plata u dva mjeseca i kažu dobro je. Ma super je.
Ne možeš ti to shvatiti dok se ne nađeš u toj situaciji. Jer ne dešava se to preko noći, već polako. Hajde sačekaj 10 dana, pa 20, pa se to oduži i odjednom ti kasne 5 plata. A znaš da ako ostaneš možda ipak dobiješ svoje, a ako odeš piši propalo.
- HAVANA
#33 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Platiti radnika je najmanji problem.Radnika koji zna zaraditi platu i stvoriti novu vrijednost.Ja sam imao dvojicu,800 km plata a da su znali i ucili,gledali dosli bi na mnogo vise.Poslije godinu dana skontam da sam bacio pare.Kad dodjem ujutro, platio bi cini mi se da ga ne gledam.Haj ti kuci.Nemam nikog zaposlenog u 3 djelatnosti koje radim.Sve stignemo ja,kolega,moja zena i cerka.I najsretniji sam.Skonto sam i da je do mene,imam taj neki prijateljski odnos sa radnikom, a ne znam drugacije.Onda me on jebe ko sansku kozu.Bolje da ga nemam i biram djelatnosti gdje mogu sve sam i u svom krugu ljudi.A ne platiti covjeka za obavljeni posao,za to moras posebno govno biti.Last December wrote:Mala je bila plaćena i to je sve što je bitno. Ko je dao pare, potpuno je nebitno. Raditi treba i to niko ne dovodi u pitanje ali radnik se mora motivisati da mu izgradi i održi neka radna perspektiva, da čovjek zna da njegov rad donosi neku korist i njemu a ne samo robovlasniku.
-
Last December
#34 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ne branim ja loše radnike. Odnos je obostran. I poslodavac mora skontat što prije da to ne ide i lijepo objasniti radniku koji su problemi i da to ne ide. Platiti čovjeka za njegovo vrijeme koje je to proveo i poslati ga da ide svojim putem. Ali radnik mora biti plaćen za vrijeme koje je izgubio u firmi. Na poslodavcu je da skonta što prije da li se to vrijeme isplati obojici ili samo jednome. Odnos radnika i poslodavca mora da bude partnerski a ne robovlasnički i ucjenjivački s jedne ili s druge strane.HAVANA wrote:Platiti radnika je najmanji problem.Radnika koji zna zaraditi platu i stvoriti novu vrijednost.Ja sam imao dvojicu,800 km plata a da su znali i ucili,gledali dosli bi na mnogo vise.Poslije godinu dana skontam da sam bacio pare.Kad dodjem ujutro, platio bi cini mi se da ga ne gledam.Haj ti kuci.Nemam nikog zaposlenog u 3 djelatnosti koje radim.Sve stignemo ja,kolega,moja zena i cerka.I najsretniji sam.Skonto sam i da je do mene,imam taj neki prijateljski odnos sa radnikom, a ne znam drugacije.Onda me on jebe ko sansku kozu.Bolje da ga nemam i biram djelatnosti gdje mogu sve sam i u svom krugu ljudi.A ne platiti covjeka za obavljeni posao,za to moras posebno govno biti.Last December wrote:Mala je bila plaćena i to je sve što je bitno. Ko je dao pare, potpuno je nebitno. Raditi treba i to niko ne dovodi u pitanje ali radnik se mora motivisati da mu izgradi i održi neka radna perspektiva, da čovjek zna da njegov rad donosi neku korist i njemu a ne samo robovlasniku.
- Alfons Kauders
#35 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Mogao bih i ja zaposliti barem jednog da pomogne, ima posla... Ali nemam kogaHAVANA wrote:Platiti radnika je najmanji problem.Radnika koji zna zaraditi platu i stvoriti novu vrijednost.Ja sam imao dvojicu,800 km plata a da su znali i ucili,gledali dosli bi na mnogo vise.Poslije godinu dana skontam da sam bacio pare.Kad dodjem ujutro, platio bi cini mi se da ga ne gledam.Haj ti kuci.Nemam nikog zaposlenog u 3 djelatnosti koje radim.Sve stignemo ja,kolega,moja zena i cerka.I najsretniji sam.Skonto sam i da je do mene,imam taj neki prijateljski odnos sa radnikom, a ne znam drugacije.Onda me on jebe ko sansku kozu.Bolje da ga nemam i biram djelatnosti gdje mogu sve sam i u svom krugu ljudi.A ne platiti covjeka za obavljeni posao,za to moras posebno govno biti.Last December wrote:Mala je bila plaćena i to je sve što je bitno. Ko je dao pare, potpuno je nebitno. Raditi treba i to niko ne dovodi u pitanje ali radnik se mora motivisati da mu izgradi i održi neka radna perspektiva, da čovjek zna da njegov rad donosi neku korist i njemu a ne samo robovlasniku.
- Mogu naci delegata da radi za do milju, dzabe cu bacit pare, nema sanse da ce znati raditi niti nauciti u meni prihvatljivom roku
- Mogu naci nekog sposobnijeg za milju i po, pa ga onda uciti pola godine i u biti raditi dupli posao dok se ne uhoda (ako se ikad uhoda)
- Mogu traziti nekog sposobnijeg za 2000 ili vise, ali necu... Jer cu onda radije odraditi sve sam, odnosno s burazom - jer to su vec prevelike cifre
Tako da vise nemam nikog, niti mi treba. Kakvih sam se sve budaletina nagledao zadnjih 20 godina, neka hvala. Ja vise ne zaposljavam i ne namjeravam pokretati nikakve djelatnosti u kojim bi morao traziti radnika u BiH.
- insomnia78
#36 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Joj vam price
-
Last December
#37 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
U Bosni je nemar prema radniku stvorio armiju debila. Da su se firme na vrijeme brinule od radnicima i gradili nove generacije radnika preko srednjoškolskih praksi i daljih usavršavanja kroz rad imali bi danas sposobne radnike. Neki su to i uradili ali ih nisu imali para platiti dovoljno pa su ovi nagulili preko. Jbg, to je slobodno tržište. Bosanske firme nikad neće moći konkurisati njemačkim i američkim. To nije moguće ni za 100 godina.
Većina radnika bi ostala ovdje i sa mnogo manjim platam nego imaju preko da sistem nije truo do kosti. Sad je već kasno, tako da ovo su već neki posljednji dani BH privrede a poslodavcima ostaje da proberu sebi radnika birajući u gomili debila nekog koji je najmanje debilan.
Većina radnika bi ostala ovdje i sa mnogo manjim platam nego imaju preko da sistem nije truo do kosti. Sad je već kasno, tako da ovo su već neki posljednji dani BH privrede a poslodavcima ostaje da proberu sebi radnika birajući u gomili debila nekog koji je najmanje debilan.
- Alfons Kauders
#38 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Bujrum zaposli debila koji ce te brutto kostat dvije milje mjesecno, a opet ces morati raditi barem pola njegovog posla.insomnia78 wrote:Joj vam price
Ja necu.
- Alfons Kauders
#39 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Tako nekako.Last December wrote:U Bosni je nemar prema radniku stvorio armiju debila. Da su se firme na vrijeme brinule od radnicima i gradili nove generacije radnika preko srednjoškolskih praksi i daljih usavršavanja kroz rad imali bi danas sposobne radnike. Neki su to i uradili ali ih nisu imali para platiti dovoljno pa su ovi nagulili preko. Jbg, to je slobodno tržište. Bosanske firme nikad neće moći konkurisati njemačkim i američkim. To nije moguće ni za 100 godina.
Ko valja, davno otisao... Ovi sto ostaju ne obecavaju ali nikako
-
Mega Man X
#40 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Bolje i za 600 KM radit, nego 13 mjeseci riljati i to da ne dobiješ makar za kifle. Jedan mjesec je nekako izdržljivo (čitaj: pali ti se narandžasti alarm), a kad već pređe u 2 mjeseca, onda pošalješ u pm i napustiš jer već postane čisti bezobrazluk.
- insomnia78
#41 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?Alfons Kauders wrote:Bujrum zaposli debila koji ce te brutto kostat dvije milje mjesecno, a opet ces morati raditi barem pola njegovog posla.insomnia78 wrote:Joj vam price
Ja necu.
Jbt tema o ljudima koji plate nisu vidili godinu vi se gadjate nekim poslovima, koje je nemoguce nauciti, od ‘iljadu, dvije.
- stakasa
#42 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Puno ljudi je neatraktivno na trzistu rada i onda mogu s njima raditi sta god hoce. Ljudski mozak je takav, neki se nisu u stanju suociti s bolnom istinom, nisu spremni na promjenu. A uvijek se nade hijena koja ce to iskoristiti. Pa stotine hiljada su ostajale u ratu da bi cuvale radna mjesta, sve izgorilo oni i dalje dolazeMega Man X wrote:Bolje i za 600 KM radit, nego 13 mjeseci riljati i to da ne dobiješ makar za kifle. Jedan mjesec je nekako izdržljivo (čitaj: pali ti se narandžasti alarm), a kad već pređe u 2 mjeseca, onda pošalješ u pm i napustiš jer već postane čisti bezobrazluk.
-
Last December
#43 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Dosta njih se uljuljkalo po tim ex-yu firmicama i firma im postala dom. Starost došla, firma propala a oni ništa nisu naučili novo još od '77-me.
Sad fali staža do penzije, njih nema nigdje na mapi u smislu vještina, i jbg, jedino ostaje da se čeka da firma da milost. A to tako ne ide više.
Sad fali staža do penzije, njih nema nigdje na mapi u smislu vještina, i jbg, jedino ostaje da se čeka da firma da milost. A to tako ne ide više.
-
zigzag
#44 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ovo gore sad komentarišem ako je rekao zanatlija kojih sam vidio dosta.Alfons Kauders wrote: Mogao bih i ja zaposliti barem jednog da pomogne, ima posla... Ali nemam koga
- Mogu naci delegata da radi za do milju, dzabe cu bacit pare, nema sanse da ce znati raditi niti nauciti u meni prihvatljivom roku
- Mogu naci nekog sposobnijeg za milju i po, pa ga onda uciti pola godine i u biti raditi dupli posao dok se ne uhoda (ako se ikad uhoda)
- Mogu traziti nekog sposobnijeg za 2000 ili vise, ali necu... Jer cu onda radije odraditi sve sam, odnosno s burazom - jer to su vec prevelike cifre
.
" Ne dam mu platu od 1500 KM. Jest varioc jest da radi dok god ima posla tj ujutro od 7 sati pa navece dok ne zavrsi. Ali ne treba mi takav, preskup mi je. A radnik je je pa je debil. I da budem iskren ne stižem sve uraditi, imam dosta naručenih industrijskih objekata koje moram opremiti i redovno probijam rokove ali nemam vremena ni za šta. "
- Alfons Kauders
#45 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ja sam naucio o svom trosku druze.insomnia78 wrote:Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?Alfons Kauders wrote:Bujrum zaposli debila koji ce te brutto kostat dvije milje mjesecno, a opet ces morati raditi barem pola njegovog posla.insomnia78 wrote:Joj vam price
Ja necu.
Jbt tema o ljudima koji plate nisu vidili godinu vi se gadjate nekim poslovima, koje je nemoguce nauciti, od ‘iljadu, dvije.
Nisam humanitarna organizacija da ucim ljude poslu, i da ih pri tom dobro placam dok ne nauce...
- Alfons Kauders
#46 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Nije problem u iznosu plate, vec onom sto se dobije zauzvrat.zigzag wrote:Ovo gore sad komentarišem ako je rekao zanatlija kojih sam vidio dosta.Alfons Kauders wrote: Mogao bih i ja zaposliti barem jednog da pomogne, ima posla... Ali nemam koga
.
" Ne dam mu platu od 1500 KM. Jest varioc jest da radi dok god ima posla tj ujutro od 7 sati pa navece dok ne zavrsi. Ali ne treba mi takav, preskup mi je. A radnik je je pa je debil. I da budem iskren ne stižem sve uraditi, imam dosta naručenih industrijskih objekata koje moram opremiti i redovno probijam rokove ali nemam vremena ni za šta. "
Ono sto ja mogu dobiti od radnika za 1500KM meni toliko ne vrijedi.
- Thorgerson
#47 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ne znam za zeljezaru, ali znam primjere iz svoje okoline.apsidejzi wrote:Evo radnici Zeljezare u Zenici 13 plata nisu dobili a ko biva isli na posao i radili. Ne znam koliko se to moze vjerovati, mozda su samo dolazili bez da su ista radili al nebitno. Ja ne bih radio ni mjesec. Prvi put kad bi rekli nema plate je ne bih dosao na posao.
Poceo bih traziti novi u granicama svojih sposobnosti ili bih se prekvalificirao. Pa 13 mjeseci je vise nego dovoljno da naucis neku novu vjestinu i da pocnes nesto raditi. Ovako, samo izgubljeno vrijeme.
Znam ljude koji su radili po 10-12 mjeseci i duze bez plate. Kako, pitas se?
Obicno se radi o starijoj populaciji ili ljudima pred penziju. Dakle, 50+. Ti ljudi su radili u tim firmama 30 i kusur godina, dakle nekima je to cak i prva firma, nekima 2 ili 3 eventualno. Od prije rata su tu.
Nije da ne znaju raditi svoj posao. Znaju. Kad radis neki posao 30 godina, imas ga u malom prstu u svojoj bransi.
Ali jednostavno ti kad radis 30-35 godina u jednoj firmi, ti si gotov. Rijeko ko od takvih ljudi ima snage, da sada on prelazi u drugu firmu i prilagodjava se. I onda im je i zao. Citav zivot u toj firmi.
Onda pristanu na bilo kakva obecanja. Kazu im ovi bice bolje, izdrzite. Pa rade za topli npr. Ili rade samo za kartu, znaci placen im prevoz i to je to. I tako iz mjeseca u mjesec, dugovi se gomilaju i na kraju gotovo.
I obicno to vrijeme i ne rade nista. Radi se samo ono osnovno. Fakticki dolaze u firmu koja se gasi, polako umire. Dodju, nadju se, nesto odrade, malo se druze, pozale jedan drugome, popiju kafu i kuci. Pola ih umre od sekiracije, neki nadju drugi posao - rijetki, neki odustanu i odu na biro hrane ih djeca...
-
zigzag
#48 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Zanat se mora početi vrjednovati.
Jer koliko vidim vlasnici zanatskih radnji ne dižu cijenu usluge ali i radnike ne plaćaju. I to je jedan od razloga zašto većina ljudi koja zna raditi nešto oko vode, struje, centralnog grijanja i slično, odlazi u inostranstvo.
Jer koliko vidim vlasnici zanatskih radnji ne dižu cijenu usluge ali i radnike ne plaćaju. I to je jedan od razloga zašto većina ljudi koja zna raditi nešto oko vode, struje, centralnog grijanja i slično, odlazi u inostranstvo.
- Thorgerson
#49 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Druze, tebi ustvari ne treba radnik.Alfons Kauders wrote:Nije problem u iznosu plate, vec onom sto se dobije zauzvrat.zigzag wrote:Ovo gore sad komentarišem ako je rekao zanatlija kojih sam vidio dosta.Alfons Kauders wrote: Mogao bih i ja zaposliti barem jednog da pomogne, ima posla... Ali nemam koga
.
Ono sto ja mogu dobiti od radnika za 1500KM meni toliko ne vrijedi.
Da ti treba, zaposlio bi ga.
Sve dok mozes sam obavljati posao, radnik ti ne treba. Ta prica da bi mogao da hoces, ali neces kakve to veze ima. Da te pritisnu obaveze, da ne mozes stici, moras nekoga zaposliti. Ali sve dok ti mozes stizati, znaci radnik tebi nije potreban.
Logicno, jel.
I ovo sto pisete nema veze sa ovom temom.
-
Last December
#50 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Thorgerson wrote:Ne znam za zeljezaru, ali znam primjere iz svoje okoline.apsidejzi wrote:Evo radnici Zeljezare u Zenici 13 plata nisu dobili a ko biva isli na posao i radili. Ne znam koliko se to moze vjerovati, mozda su samo dolazili bez da su ista radili al nebitno. Ja ne bih radio ni mjesec. Prvi put kad bi rekli nema plate je ne bih dosao na posao.
Poceo bih traziti novi u granicama svojih sposobnosti ili bih se prekvalificirao. Pa 13 mjeseci je vise nego dovoljno da naucis neku novu vjestinu i da pocnes nesto raditi. Ovako, samo izgubljeno vrijeme.
Znam ljude koji su radili po 10-12 mjeseci i duze bez plate. Kako, pitas se?
Obicno se radi o starijoj populaciji ili ljudima pred penziju. Dakle, 50+. Ti ljudi su radili u tim firmama 30 i kusur godina, dakle nekima je to cak i prva firma, nekima 2 ili 3 eventualno. Od prije rata su tu.
Nije da ne znaju raditi svoj posao. Znaju. Kad radis neki posao 30 godina, imas ga u malom prstu u svojoj bransi.
Ali jednostavno ti kad radis 30-35 godina u jednoj firmi, ti si gotov. Rijeko ko od takvih ljudi ima snage, da sada on prelazi u drugu firmu i prilagodjava se. I onda im je i zao. Citav zivot u toj firmi.
Onda pristanu na bilo kakva obecanja. Kazu im ovi bice bolje, izdrzite. Pa rade za topli npr. Ili rade samo za kartu, znaci placen im prevoz i to je to. I tako iz mjeseca u mjesec, dugovi se gomilaju i na kraju gotovo.
I obicno to vrijeme i ne rade nista. Radi se samo ono osnovno. Fakticki dolaze u firmu koja se gasi, polako umire. Dodju, nadju se, nesto odrade, malo se druze, pozale jedan drugome, popiju kafu i kuci. Pola ih umre od sekiracije, neki nadju drugi posao - rijetki, neki odustanu i odu na biro hrane ih djeca...
To je to ukratko. Ko god je mlađi uglavnom odlazi iz takvih firmi, mada se nađe poneki koji potpadne pd taj kukalački mentalitet starijih kolega.
Kod ove milenijalske generacije radnika je problem što prebrzo i prečesto mijenjaju radna mjesta. Nije to samo problem nefokusiranosti nego je i tržište postalo mnogo dinamičnije. Firme se brže gase ali se brže i otvaraju. Takvih dinosaurusa koji umiru decenijama je sve manje. A i politika je forsirala fokusiranje na mala i srednja preduzeća pa se ne može ni očekivati da bude drugačije.