Napisi bre da je kriv jugoslovenski standard da te ceo svet razume. Sta si se tu raskenjao, nece to niko citathAZNADAR wrote:Naslov ne pase. Ako se misli na mijesane brakove - ima ih i srpsko hrvatskh gdje se neki i hrvatski predstavljaju i identifikuju.
Najgore prodju Bosnjaci u toj prici.
Razloga je vise:
Srbin i Hrvat je nesto konkretnije i poznatije. Bosnjak je novije, manne poznato i cesto se mora objasnjavati razlika izmedju toga i Bosanac.
Ako se to desava u Srbiji i Hrvatskoj, plus RS i hrvatski kantoni ne zaboraviti na jak nacionalni naboj tamo u korist jednih i stigmatizaciju drugih.
Postoje dakako i odredjene predrasude civilizacijskog tipa koje su postojale i ranije u YU gdje si moderniji, pametniji, emancipivaniji,.. ako si Srbin ili Hrvat a zaguljeniji, gluplji, priblizno ko Ciganin ako si Bosnjak ili musliman.
Cini mise da ipak za sada Srbi vode u tome jer imaju poznatije brendove, ili su bolje to prodali.
Odjek ratova devedesetih jenjava, Hag, ...... i mnogi radije izaberu biti pripadnik naroda koji se ponosi Djokovicem, Teslom, imageom zahebanih i ludih momaka, uspjesima u mnogim sportovima, Kustom(dzaba sto je Emir), pobjedom na Evroviziji, brendovima poput sljive koja se tumaci kao srpska, popularnom balkan kulturom koja se u svijetu uz breginu muziku prodaje kao srpska,... itd.
Osim toga - primjetno je kako se Srbi najvise ponose sobom i imaju najvise samopouzdanja. Rekao bih da imaju toga i pretjerano - ali vjerovatno je i pretjerano nekima privlacnije od smanjenog ili "kulturnog".
Imaju i Hrvati i Bosnjaci dakako mnogo toga - ali srpsko je ipak malo poznatije pa mnogi mijesani - nagnu malo vise na tu stranu.
ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
- triconja
#28 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Veci je problem sto se jednoj strani podmece prica da je nacionalizam los za istu, moze dovesti do rata i jos neke gluposti dok druge dvije strane kao ne pripadaju u istoj grupi. Nesto slicno kao kad dva najveca zajebanta u srednjoj se nakace na nekog ko je dobio vozacku pa im on postane vozac a cim nesto on kao krene da misli odmah najebe, ili se vrati na pocetni oblik tj. vozac ili ga odjebu. Naravno moze biti i malo drugacije, te podjebavanje i tako to.insomnia78 wrote:Problem i jeste u tome sto se na vrijeme nije gajio nacionalizam pa sad imas kamaru ljudi koji ne znaju dje bi, sta bi.
Paralela se moze podvuci i na politiku.
Nadji mi drzavu koja je razvijena a u kojoj nije razvijen nacionalizam dajem ti odmah dvije marke
- insomnia78
#29 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
A jbg. Sta ocekivati od naroda kome u dvijeiljaditoj godini na bilbordu moras objasnjavati Bosnjak-bosanski-islam. Kamaru ljudi se jednostavno ne zeli identificirati po toj vjerskoj odrednici.
- insomnia78
#30 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Ssmo su opet i ovi izabrali

-
nema me tamo
#31 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
muminovic wrote:
Bar su casno pali u borbi, a mi?
A mi?
- Bloo
- Globalna šefica
#32 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Ne bih nigdje. Znam sta bi.insomnia78 wrote:Problem i jeste u tome sto se na vrijeme nije gajio nacionalizam pa sad imas kamaru ljudi koji ne znaju dje bi, sta bi.
Sta ces sa.ljudima koji nemaju striktne nacionalnosti, vec se deklarisu kao Bosanci i Hercegovci?
Da li se moze imati nacionalizam bez nacionalnosti?
Da.
Ili ono sto madner i jos par pokusavaju da objasne.
-
Bodkin
#33 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Samo da znas da je velika glupost reci za daria i dsnka da su prihvatili pravoslavlje. Ajde sto je odvratna recenica uopste da nekom zaviris na fb profil da vidis “koga su djeca odabrala”, momci nemaju veze sa pravoslavljem. Cuj pravoslavlje.shake69 wrote:Skoro je dvadeset i pet godina od zavrsetka ratova u bivsoj YU ako ne racunamo kratku kosovsku Milosevicevu avanturu i NATO napade. Zanimljivo je pratiti tzv.nacionalno osvjestavanje balkanskih naroda a unutar toga posebno nacionalno opredjeljivanje ljudi iz mjesovitih brakova.
Poznajem ozbiljnog profesora, doktora nauka, skroz probosanski opredijeljen, otac Hrvat, mama Srpkinja, ali drug K. veli – ''posto sam ja Srbin...'', u nekoj neobaveznoj prici gdje niko nije trazio da se izjasni!? Mene iznenadilo ali sam se ipak pravio kao da prica o zimovanju na Vlasicu.
Poznajem jos slicnih primjera iz grada kao i javnog zivota. Meni je zanimljivo ko ''pobijedi'' od roditelja pa djetetu nabaci svoj nacionalni predznak a obicno uz to i vjeru, bezbeli.
Bosnjaci u ovim miksovima obicno budu istrajni u anacionalnom pristupu. Njih nacija i vjera ne zanima a djeca ''neka budu sta hoce''. Pogledajte pod scenarista ''Lud, zbunjen, normalan'', otac ''Dzulije Roberts''.
Jednom sam zavirio u FB profil sinova Mirze Delibasica, Darija i Danka, i glavu bih dao da su prigrlili pravoslavlje (mama Slavica) a nacionalno su mozda ostali Bosanci, zbog rahmetli Mirze.
Je li u pitanju ''srpska nadmoc i superiornost'', kako bi rekao Mladen Ivanic, jaci identitet, duza politicka i kulturna tradicija, dublje samopostovanje pa djeca kad odrastu i malo skontaju ko je ko na Balkanu pa nemaju dilemu?
Mahala kaze da se i Brano Jakubovic iz DK opredijelio s ona tri prsta sto me ne bi zacudilo.![]()
Opet, Drazen Zeric nije dijete iz mjesovitog braka; otac Nedzib, majka Semsa a pogledajte kako se uzruja na iole pitanja na temu nacije i vjere, pogledajte imena mu djece. Dobi Kolinda Hrvata ko na tacni. Sjetite se izvjesnog novinara Arsena Novalije, sina Fikreta!
Mislio sam, vjerujem da tu nisam sam, da se poslije Vukovara, Dubrovnika i Srebrenice ne ide tako rado u Srbe ali nije tako.
Zasto je ''in'' biti Srbin?
A nit slavica ima ista sa pravoslavljem
- pirmin
#34 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Ja ne razumijem. Stvarno.vesela_sveska wrote: Ja bih samo mogla da ti kazem da je ovo strasno tesko 'biti sta hoces' jer se nigdje ne pronalazis....ko razumije,shvatice.....
Mislim, razumijem da ovce moraju biti u svom toru ali ljudi??
- arzuhal
#35 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Zato što se Srbi bave sportom, bildaju, vole tetovaže, čast i humanitarni rad.
- insomnia78
#36 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Ma gluposti su to. Al upravo tu nastaju nesporazumi. Nije bas ni da je rahmetli Mirza bio neki musliman.
- Banksy
#37 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Tema je
a vidim, zadnjih dana samo ovakve niču.
Kokice, pa polako, svi će sad na ledinu.
Kokice, pa polako, svi će sad na ledinu.
- shake69
#38 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Mene imena i pojedinci ne zanimaju, rekao sam to pod pretpostavkom, zadrskom a ne izricitom tvrdnjom. Neka bude da nemaju nista s pravoslavljem.Bodkin wrote:Samo da znas da je velika glupost reci za daria i dsnka da su prihvatili pravoslavlje. Ajde sto je odvratna recenica uopste da nekom zaviris na fb profil da vidis “koga su djeca odabrala”, momci nemaju veze sa pravoslavljem. Cuj pravoslavlje.shake69 wrote:Skoro je dvadeset i pet godina od zavrsetka ratova u bivsoj YU ako ne racunamo kratku kosovsku Milosevicevu avanturu i NATO napade. Zanimljivo je pratiti tzv.nacionalno osvjestavanje balkanskih naroda a unutar toga posebno nacionalno opredjeljivanje ljudi iz mjesovitih brakova.
Poznajem ozbiljnog profesora, doktora nauka, skroz probosanski opredijeljen, otac Hrvat, mama Srpkinja, ali drug K. veli – ''posto sam ja Srbin...'', u nekoj neobaveznoj prici gdje niko nije trazio da se izjasni!? Mene iznenadilo ali sam se ipak pravio kao da prica o zimovanju na Vlasicu.
Poznajem jos slicnih primjera iz grada kao i javnog zivota. Meni je zanimljivo ko ''pobijedi'' od roditelja pa djetetu nabaci svoj nacionalni predznak a obicno uz to i vjeru, bezbeli.
Bosnjaci u ovim miksovima obicno budu istrajni u anacionalnom pristupu. Njih nacija i vjera ne zanima a djeca ''neka budu sta hoce''. Pogledajte pod scenarista ''Lud, zbunjen, normalan'', otac ''Dzulije Roberts''.
Jednom sam zavirio u FB profil sinova Mirze Delibasica, Darija i Danka, i glavu bih dao da su prigrlili pravoslavlje (mama Slavica) a nacionalno su mozda ostali Bosanci, zbog rahmetli Mirze.
Je li u pitanju ''srpska nadmoc i superiornost'', kako bi rekao Mladen Ivanic, jaci identitet, duza politicka i kulturna tradicija, dublje samopostovanje pa djeca kad odrastu i malo skontaju ko je ko na Balkanu pa nemaju dilemu?
Mahala kaze da se i Brano Jakubovic iz DK opredijelio s ona tri prsta sto me ne bi zacudilo.![]()
Opet, Drazen Zeric nije dijete iz mjesovitog braka; otac Nedzib, majka Semsa a pogledajte kako se uzruja na iole pitanja na temu nacije i vjere, pogledajte imena mu djece. Dobi Kolinda Hrvata ko na tacni. Sjetite se izvjesnog novinara Arsena Novalije, sina Fikreta!
Mislio sam, vjerujem da tu nisam sam, da se poslije Vukovara, Dubrovnika i Srebrenice ne ide tako rado u Srbe ali nije tako.
Ne bavim se tudjim zivotima, ali su na neki nacin javne licnosti kao djeca najveceg sportiste BiH svih vremena i to je odmah u nekom fokusu. Bas ti nikad nisi pogledao od takvih licnosti bar neku FB fotku ako je lajka neki tvoj drug koji ga ima na FB. Daj ba ne moralisi!
-
Bodkin
#39 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
A i generalno je odvratna ta prica. Forsiranje da se izjasnis dolazi od okoline. Nije ljudima jasno ako se ne odredis sta si pa ti oni odrede. Ne mogu ako te ne stave u kutiju.
Kontam pita li se neki shake69 na njemackom forumu kako se izjasni mali rodjen u njemackoj od mame porijeklom iz bih i tate porijeklom iz norveske. Da ne ubacujemo tu rasu pa da se pitamo osjeca li se kao crnac ili bijelac
Kontam pita li se neki shake69 na njemackom forumu kako se izjasni mali rodjen u njemackoj od mame porijeklom iz bih i tate porijeklom iz norveske. Da ne ubacujemo tu rasu pa da se pitamo osjeca li se kao crnac ili bijelac
-
Bodkin
#40 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Javne licnosti sigurno nisu jer nemaju nista sa javnim zivotom od kad su prestali igrati basket.shake69 wrote:Mene imena i pojedinci ne zanimaju, rekao sam to pod pretpostavkom, zadrskom a ne izricitom tvrdnjom. Neka bude da nemaju nista s pravoslavljem.Bodkin wrote:Samo da znas da je velika glupost reci za daria i dsnka da su prihvatili pravoslavlje. Ajde sto je odvratna recenica uopste da nekom zaviris na fb profil da vidis “koga su djeca odabrala”, momci nemaju veze sa pravoslavljem. Cuj pravoslavlje.shake69 wrote:Skoro je dvadeset i pet godina od zavrsetka ratova u bivsoj YU ako ne racunamo kratku kosovsku Milosevicevu avanturu i NATO napade. Zanimljivo je pratiti tzv.nacionalno osvjestavanje balkanskih naroda a unutar toga posebno nacionalno opredjeljivanje ljudi iz mjesovitih brakova.
Ne bavim se tudjim zivotima, ali su na neki nacin javne licnosti kao djeca najveceg sportiste BiH svih vremena i to je odmah u nekom fokusu. Bas ti nikad nisi pogledao od takvih licnosti bar neku FB fotku ako je lajka neki tvoj drug koji ga ima na FB. Daj ba ne moralisi!
Iskren da ti budem, nisam nikad. Te stvari me ne zanimaju i sigurno ih necu traziti po fejsu. Kako se ljudi osjecaju je njihovo privatno. Mijenjaju ljudi vjeru pa oh trebam sad kontat po fejsu? Odu zivjeti 10 godina medju japancima pa prihvate kulturu
Jebeno je na balkanu odrasti
- arzuhal
#41 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Mi ćemo se - osim ako svi đuture (i to naglo) ne izumeremo iz nekog razloga i nestanemo - baviti ovim i sličnim pitanjima i narednih hiljadu godina.
Zato, molim vas, nemojte već sada pričati bezze priču kako je besmisleno pričati i baviti se ovim pitanjima, hvatati se za glavu, kolutati okicama i osuđivati ljude...Budimo prirodni, normalni i parlamentarni...
Zato, molim vas, nemojte već sada pričati bezze priču kako je besmisleno pričati i baviti se ovim pitanjima, hvatati se za glavu, kolutati okicama i osuđivati ljude...Budimo prirodni, normalni i parlamentarni...
- vesela_sveska
#42 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
eto mozda sam i ovcapirmin wrote:Ja ne razumijem. Stvarno.vesela_sveska wrote: Ja bih samo mogla da ti kazem da je ovo strasno tesko 'biti sta hoces' jer se nigdje ne pronalazis....ko razumije,shvatice.....
Mislim, razumijem da ovce moraju biti u svom toru ali ljudi??
- arzuhal
#43 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Pa u tor djece iz mješovitog braka, jel ti treba nacrtat...ccc...vesela_sveska wrote:eto mozda sam i ovcapirmin wrote:Ja ne razumijem. Stvarno.vesela_sveska wrote: Ja bih samo mogla da ti kazem da je ovo strasno tesko 'biti sta hoces' jer se nigdje ne pronalazis....ko razumije,shvatice.....
Mislim, razumijem da ovce moraju biti u svom toru ali ljudi??pojasni mi gdje pripadam,dijete iz mjesovitog braka
- vesela_sveska
#44 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
ne treba hvala na pojasnjenjuarzuhal wrote: Pa u tor djece iz mješovitog braka, jel ti treba nacrtat...ccc...
- arzuhal
#45 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Kod nas ima tor neopredjeljenih, tor nenacionalista, tor onih koji se snažno odupiru torovskoj podjeli, pa tor...saso mange...
- arzuhal
#46 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
vesela_sveska wrote:ne treba hvala na pojasnjenjuarzuhal wrote: Pa u tor djece iz mješovitog braka, jel ti treba nacrtat...ccc...![]()
Ništa, ako zatreba šta, ja ću odmah priletiti ako sam munasib...
- shake69
#47 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
arzuhal wrote:Mi ćemo se - osim ako svi đuture (i to naglo) ne izumeremo iz nekog razloga i nestanemo - baviti ovim i sličnim pitanjima i narednih hiljadu godina.
-
Bodkin
#48 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Naravno da je besmisleno. Mislim jasno je da ce se zauvijek pricati. Tj nece jer ce mjesovitih sve manje biti. Sad ih vec nema novih na kasiku.arzuhal wrote:Mi ćemo se - osim ako svi đuture (i to naglo) ne izumeremo iz nekog razloga i nestanemo - baviti ovim i sličnim pitanjima i narednih hiljadu godina.
Ali postavljanje pitanja zasto se dijete opredijelilo ispada kao da je biralo jednog roditelja kojeg vise voli injos neko napisa to je nepostovanje prema drugom. Tito te jebo...a okolina u kojoj odrasta odredi 70%
- medvjed23
#49 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
možeš pripasti gdje god te srce vuče, mada ja ne razumijem potrebu da se pripada igdje.. zašto se ne okrenuti individualizmu?vesela_sveska wrote:eto mozda sam i ovcapirmin wrote:Ja ne razumijem. Stvarno.vesela_sveska wrote: Ja bih samo mogla da ti kazem da je ovo strasno tesko 'biti sta hoces' jer se nigdje ne pronalazis....ko razumije,shvatice.....
Mislim, razumijem da ovce moraju biti u svom toru ali ljudi??pojasni mi gdje pripadam,dijete iz mjesovitog braka
- arzuhal
#50 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?
Ah, svašta čovjeka određuje i pritišće, svjesno ili nesvjesno...Nekada čovjek podlegne konformizmu, nekada u njemu šikne inat, nekad ovo, nekad ono...Sve to skupa i ništa od toga...Zato je vazda veselje kod nas...Bodkin wrote:Naravno da je besmisleno. Mislim jasno je da ce se zauvijek pricati. Tj nece jer ce mjesovitih sve manje biti. Sad ih vec nema novih na kasiku.arzuhal wrote:Mi ćemo se - osim ako svi đuture (i to naglo) ne izumeremo iz nekog razloga i nestanemo - baviti ovim i sličnim pitanjima i narednih hiljadu godina.
Ali postavljanje pitanja zasto se dijete opredijelilo ispada kao da je biralo jednog roditelja kojeg vise voli injos neko napisa to je nepostovanje prema drugom. Tito te jebo...a okolina u kojoj odrasta odredi 70%