Kad proslost pokuca na vrata
- Russki
#26 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Zanimljivo...
-
detroit-mercy
#27 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Ma nije to nego se usro ko grlica sto ide u nepoznato. Radi guza mogo bi zeljezo osmicu precvikattriconja wrote:Jebo me svak ja kad bi tako handrio ljude okolo postedio bi ostale, uzo dva metra kanafa i objesio se.
Ides, sta imas koji kurac objasnjavat i pravdat se sto ides? Ko ti kaze da si izdajica sto ides zadrzat ce to misljenje pa kad bi bog siso i reko da nisi, znaci nema potrebe nista pojasnjavati. Jebat im mater, cuj moras im objasnjavat a nemaju dva grama mozga u glavi, nakacili se na titin sistem (mislim ove 40-50+ godina) koji im je sve omogucio u zivotu, eee, a ti ih jos slusas i eto imas neku unutrasnju borbu u sebi. Jaro ako ti stvarno imas takve borbe u glavi kao sto pises otiso si psihicki.
- triconja
#28 Re: Kad proslost pokuca na vrata
detroit-mercy wrote:Ma nije to nego se usro ko grlica sto ide u nepoznato. Radi guza mogo bi zeljezo osmicu precvikattriconja wrote:Jebo me svak ja kad bi tako handrio ljude okolo postedio bi ostale, uzo dva metra kanafa i objesio se.
Ides, sta imas koji kurac objasnjavat i pravdat se sto ides? Ko ti kaze da si izdajica sto ides zadrzat ce to misljenje pa kad bi bog siso i reko da nisi, znaci nema potrebe nista pojasnjavati. Jebat im mater, cuj moras im objasnjavat a nemaju dva grama mozga u glavi, nakacili se na titin sistem (mislim ove 40-50+ godina) koji im je sve omogucio u zivotu, eee, a ti ih jos slusas i eto imas neku unutrasnju borbu u sebi. Jaro ako ti stvarno imas takve borbe u glavi kao sto pises otiso si psihicki.
Mozda je i to
-
TheMule
#29 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Kad odes, zapamti sta si napiso prije par mjeseci i ne javljaj se vise, puna ti usta "dijaspore" na svakoj temi:meteorit135531 wrote:Hoce li ova tema biti jos jedna u nizu onih tema gdje cemo se podijeliti u dva tabora i krvnicki braniti svoje stavove o tome treba li ici iz BiH ili ne?
Nece, odmah da kazem. Nema potrebe za tim.
Svako zna svoje razloge i dovoljno poznaje sebe i svoje motive zasto treba nesto uciniti ili ne. Postoji citava lepeza odluka koje mogu odrediti ljudsku svijest i podesiti je na nacin da covjek djeluje na svoju dobrobit i zadovoljstvo.
Postoji citav niz razloga zasto su ljudi frustrirani, ogorceni i nesretni. Mozda idealiziraju imaginarni svijet i traze utopisticki krajolik koji ce im pruziti ruku i uvesti ih u carobni film dasaka koje zivot znace na kojima ce moci izraziti sebe bez straha od osude.
Jer ljudi kad osudjuju, osudjuju da povrijede. I tako im to dobro ide.
Znas , desi se u zivotu da se covjek isprazni. I onda kad osjeti da vise to nije to, i da vise ljudi nisu ljudi i da sve sto je zelio, postane trvijalno i beznacajno u tolikoj mjeri da mu postane svejedno za sve. Zasto osudjivati nekoga ko nije uspio?
Ali vidi vraga, pojam uspjeha je sasvim relativan, usudjujem se reci i subjektivan sto je sasvim legitimno za misliti i na sasvim drugacije nacin se moze dozivljavati. Je li dozvoljeno dozivljavati sebe bez straha od osude drugih?
Pa trebalo bi da bude dozvoljeno sve dok je u skladu sa zakonom.
Ali hajde, ko sam ja da ti sudim zasto si ti uradio tako kako si uradio, moj dobri djecace.
Ali mislim da si se dobro zajeb'o.
Ali, vidi koji je djavo u pitanju..
Svi se nesto ovih dana furaju na pljuvanje.
Znas, danas ti je IN popljuvati Zlatka Lagumdziju jer je obavio umru, ali je totalno OUT popljuvati Francka Riberya jer je i on obavio umru.
Vidi, nije bitna umra, bitno je da postujes tudje odluke.
Zlatko Lagumdzija i Franck Ribery, obojica su ljudi.
Postuj ljude, pa ces nauciti postovati sebe.
Nikad mi vala nece biti jasno otkud potreba da se bjezi?
Zasto bjezis, djecace?
Pa moram li dici dva prsta da odgovorim?
Moras, i odgovori mi bez okolisanja.
Djecak zeli da kaze da mu je zao sto bjezi, ali vrijeme je dragocjena stvar, i vrijeme je ono sto djecaka obavezuje da kaze da je vrijeme.
Vrijeme za sta ?
Vrijeme je za odluku. Zasto si ti donio takvu odluku kakvu si donio, zasto ne ostanes tamo gdje je tvoj dom?
Ti si ostao, a jesi li pogrijesio? Moram li ja slijediti tvoj put ili ipak ne? Kakav je moj , tvoj , njegov , nas izbor?
Mozda pogrijesio jesi, mozda i nisi. Vrijeme je najbolji lijek i vrijeme ce reci.
Sjecam se vremena kad sam ubrao ruzu u Velikom parku i kad sam sa drugom smisljao veliki maestralni plan da tu ruzu isporucim onoj ljupkoj Maji iz kladionice u cije sam grudi tako zrelo buljio pitajuci se za sta sluze.
Sjecam se kad mi je otipkala listic na 1 KM, igro Portugal protiv Lihtenstajna na domacem terenu.
Dobitak bio 1,05 KM.
Ali hajde klinac je bio zaljubljen.
Ali vidi vraga, biti zaljubljen u Sarajevu je znacilo nesto.
Znacilo je da si volio ono prokleto sarajevsko sunce koje te je svaki dan zvalo na druzenje, samo zato jer si uvijek bio i ostao njegovo dijete.
Zlatni su to bili dani. Kad se sjetim samo koliko je lijepo bilo biti besposlen.
U tom Velikom parku si igrao bejzbol. Otkud bejzbol u Sarajevu, pobogu? O cemu pricas ti, ljudi ce te osudit! Ma nek me i osude , sta me briga.
Svjetla Sarajeva niko ugasit ne moze.. Pa cak ni Henda.
Pitam se , je li Henda volio svoje Sarajevo kao sto ga volim ja? Njegova i moja ljubav ne blijedi jer je to njegov i moj grad.
Moze li se grad prisvojiti?
Ma nije bitno.. Nemoj Boga ti tvog prosipat onu suplju o rodjenim Sarajlijama i pridoslicama..
Svi smo mi ljudi.
Cekaj, imam repliku na to.
Kako je moguce da su svi ljudi ljudi, a sta bi onda bili (ne)ljudi?
Ne seri, meteorit, jos nisi ni otisao a vec te puca nostalgija..
Da , apsolutno se slazem.
Nostalgican sam jer zelim imati nesto sto sam vec odavno izgubio..
Nema vise gospode u Sarajevu.
Dani idu, godine prolaze, Henda jos uvijek pjeva.
Izgubio sam sretne godine svog zivota, kad sam bio besposlen.
Frei von... a jbg, drug moj, vrijeme ce reci jesi li pogrijesio.
Jel te strah, meteorit?
A cega da me bude strah? Strah me je nepoznatog, tamnog i mracnog.
Mnogo se bojim zmija. Ned'o Bog da me ujede zena-zmija..
Ma hajde, predevero je Mujo i gore.. pa ce i meteorit
Pitam se za cim covjek moze da zali...
Kazu ljudi da proslost covjeka moze da oblikuje na nacine koje on ne moze da zamisli..
Jer vidi vraga, tanka je nit izmedju ljubavi i mrznje...
Mrzio sam bronhi bombone, riblje ulje , i ljubitelje STAR WARS-a.
Danas mrzim budzetlije, Zeljka Komsica, i biro za zaposljavanje.
A zasto moras da mrzis, meteorita?
Mrznja ubija ljude. Zar nisi rekao da su svi ljudi ljudi ?
Pa jesam , ali ja mrzim nesto mnogo vise od ljudi.
Mrzim ovu svoju crvenu torbu u koju cu spakovati nesto malo odjece sto imam i krenuti trbuhom za kruhom..
Ne seri, zar i ti?
Pa jos par dana, cekam svoj voljeni pasos i u njemu ce me cekati jedan poklon.
Hier ist ein Geschenk fur dich, mein Freund.
A onda cu valjda prestati da mrzim sebe, jer valjda mrznja moze ubiti samu sebe.
Pa zar mrznja moze mrziti mrznju?
Mrzite li vi mrznju ?
meteorit135531 wrote: I mrzim ove prelivode sto bi da sjede na dvije stolice. Kunu se u Bosnu i Bosna im ne izlazi iz usta, a da im slucajno predlozis da spoje dva mjeseca da zive u BIH, pljunuli bi te posred usta.
Pljuju po zapadu, procitao sam komentar cini se na ovoj temi gdje se nekakav javlja iz dijaspore i kaze da na mjesto prodavaca se javi 600 ljudi.
![]()
![]()
![]()
A jako je tuzno sto je Bosna takva kakva jeste, covjek kad iz nje ode, ne treba je nigdje spominjati niti joj se treba vracati. Ni u mislima, a ni po klixovom forumu kao sto dijaspora radi ovdje.
Inace mislim da nisi sposoban otici ni do Kozije Cuprije ili raditi u Mekdonaldsu, ali eto, sretno
-
Opal_89
#30 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Ja bih ovo sve ukratko rekla: Ne ide mi se, ali moram.
-
Seyfo
#31 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Ne bi valjalo da se prestane javljati; bice interesantno pratiti "tranziciju" stavova i misljenja jer se nikad ne poklopi sta se ocekuje i na sta se naidje. Uostalom,stavovi su se vec poceli mijenjati a sta tek mozemo ocekivati...
- triconja
#32 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Sutra (nekad u buducnosti) ce ga njemci prozvati mein Führer kakve je poceo teze da prosipaSeyfo wrote:Ne bi valjalo da se prestane javljati; bice interesantno pratiti "tranziciju" stavova i misljenja jer se nikad ne poklopi sta se ocekuje i na sta se naidje. Uostalom,stavovi su se vec poceli mijenjati a sta tek mozemo ocekivati...
-
mali jomu
#33 Re: Kad proslost pokuca na vrata
meteorit135531 wrote: Hoce li ova tema biti jos jedna u nizu onih tema gdje cemo se podijeliti u dva tabora i krvnicki braniti svoje stavove o tome treba li ici iz BiH ili ne?
Nece, odmah da kazem. Nema potrebe za tim.
Svako zna svoje razloge i dovoljno poznaje sebe i svoje motive zasto treba nesto uciniti ili ne. Postoji citava lepeza odluka koje mogu odrediti ljudsku svijest i podesiti je na nacin da covjek djeluje na svoju dobrobit i zadovoljstvo.
Postoji citav niz razloga zasto su ljudi frustrirani, ogorceni i nesretni. Mozda idealiziraju imaginarni svijet i traze utopisticki krajolik koji ce im pruziti ruku i uvesti ih u carobni film dasaka koje zivot znace na kojima ce moci izraziti sebe bez straha od osude.
Jer ljudi kad osudjuju, osudjuju da povrijede. I tako im to dobro ide.
Znas , desi se u zivotu da se covjek isprazni. I onda kad osjeti da vise to nije to, i da vise ljudi nisu ljudi i da sve sto je zelio, postane trvijalno i beznacajno u tolikoj mjeri da mu postane svejedno za sve. Zasto osudjivati nekoga ko nije uspio?
Ali vidi vraga, pojam uspjeha je sasvim relativan, usudjujem se reci i subjektivan sto je sasvim legitimno za misliti i na sasvim drugacije nacin se moze dozivljavati. Je li dozvoljeno dozivljavati sebe bez straha od osude drugih?
Pa trebalo bi da bude dozvoljeno sve dok je u skladu sa zakonom.
Ali hajde, ko sam ja da ti sudim zasto si ti uradio tako kako si uradio, moj dobri djecace.
Ali mislim da si se dobro zajeb'o.
Ali, vidi koji je djavo u pitanju..
Svi se nesto ovih dana furaju na pljuvanje.
Znas, danas ti je IN popljuvati Zlatka Lagumdziju jer je obavio umru, ali je totalno OUT popljuvati Francka Riberya jer je i on obavio umru.
Vidi, nije bitna umra, bitno je da postujes tudje odluke.
Zlatko Lagumdzija i Franck Ribery, obojica su ljudi.
Postuj ljude, pa ces nauciti postovati sebe.
Nikad mi vala nece biti jasno otkud potreba da se bjezi?
Zasto bjezis, djecace?
Pa moram li dici dva prsta da odgovorim?
Moras, i odgovori mi bez okolisanja.
Djecak zeli da kaze da mu je zao sto bjezi, ali vrijeme je dragocjena stvar, i vrijeme je ono sto djecaka obavezuje da kaze da je vrijeme.
Vrijeme za sta ?
Vrijeme je za odluku. Zasto si ti donio takvu odluku kakvu si donio, zasto ne ostanes tamo gdje je tvoj dom?
Ti si ostao, a jesi li pogrijesio? Moram li ja slijediti tvoj put ili ipak ne? Kakav je moj , tvoj , njegov , nas izbor?
Mozda pogrijesio jesi, mozda i nisi. Vrijeme je najbolji lijek i vrijeme ce reci.
Sjecam se vremena kad sam ubrao ruzu u Velikom parku i kad sam sa drugom smisljao veliki maestralni plan da tu ruzu isporucim onoj ljupkoj Maji iz kladionice u cije sam grudi tako zrelo buljio pitajuci se za sta sluze.
Sjecam se kad mi je otipkala listic na 1 KM, igro Portugal protiv Lihtenstajna na domacem terenu.
Dobitak bio 1,05 KM.
Ali hajde klinac je bio zaljubljen.
Ali vidi vraga, biti zaljubljen u Sarajevu je znacilo nesto.
Znacilo je da si volio ono prokleto sarajevsko sunce koje te je svaki dan zvalo na druzenje, samo zato jer si uvijek bio i ostao njegovo dijete.
Zlatni su to bili dani. Kad se sjetim samo koliko je lijepo bilo biti besposlen.
U tom Velikom parku si igrao bejzbol. Otkud bejzbol u Sarajevu, pobogu? O cemu pricas ti, ljudi ce te osudit! Ma nek me i osude , sta me briga.
Svjetla Sarajeva niko ugasit ne moze.. Pa cak ni Henda.
Pitam se , je li Henda volio svoje Sarajevo kao sto ga volim ja? Njegova i moja ljubav ne blijedi jer je to njegov i moj grad.
Moze li se grad prisvojiti?
Ma nije bitno.. Nemoj Boga ti tvog prosipat onu suplju o rodjenim Sarajlijama i pridoslicama..
Svi smo mi ljudi.
Cekaj, imam repliku na to.
Kako je moguce da su svi ljudi ljudi, a sta bi onda bili (ne)ljudi?
Ne seri, meteorit, jos nisi ni otisao a vec te puca nostalgija..
Da , apsolutno se slazem.
Nostalgican sam jer zelim imati nesto sto sam vec odavno izgubio..
Nema vise gospode u Sarajevu.
Dani idu, godine prolaze, Henda jos uvijek pjeva.
Izgubio sam sretne godine svog zivota, kad sam bio besposlen.
Frei von... a jbg, drug moj, vrijeme ce reci jesi li pogrijesio.
Jel te strah, meteorit?
A cega da me bude strah? Strah me je nepoznatog, tamnog i mracnog.
Mnogo se bojim zmija. Ned'o Bog da me ujede zena-zmija..
Ma hajde, predevero je Mujo i gore.. pa ce i meteorit
Pitam se za cim covjek moze da zali...
Kazu ljudi da proslost covjeka moze da oblikuje na nacine koje on ne moze da zamisli..
Jer vidi vraga, tanka je nit izmedju ljubavi i mrznje...
Mrzio sam bronhi bombone, riblje ulje , i ljubitelje STAR WARS-a.
Danas mrzim budzetlije, Zeljka Komsica, i biro za zaposljavanje.
A zasto moras da mrzis, meteorita?
Mrznja ubija ljude. Zar nisi rekao da su svi ljudi ljudi ?
Pa jesam , ali ja mrzim nesto mnogo vise od ljudi.
Mrzim ovu svoju crvenu torbu u koju cu spakovati nesto malo odjece sto imam i krenuti trbuhom za kruhom..
Ne seri, zar i ti?
Pa jos par dana, cekam svoj voljeni pasos i u njemu ce me cekati jedan poklon.
Hier ist ein Geschenk fur dich, mein Freund.
A onda cu valjda prestati da mrzim sebe, jer valjda mrznja moze ubiti samu sebe.
Pa zar mrznja moze mrziti mrznju?
Mrzite li vi mrznju ?
Tvoja rijesenja tvoje proslosti je tvoj put u rijesavanje tvoje buducnosti......
Sve sto nisi rijesio u svojoj proslosti, rijesavat ces u svojoj buducnosti.....
Da bi vidio svoju buducnost pogledaj u svoju proslost...... pa se rijesavaj.
Niko ne moze nigdje u buducnost, dok ne rijesi svoju proslost.
Nema nigdje krivca osim samoga sebe.
-
meteorit135531
#34 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Iz sadasnje perspektive, ja mogu slobodno reci da u Bosni zive poludivlji ljudi.
3 mjeseca u inostranstvu je mozda i relativno kratko vrijeme da bi se donosili dugotrajniji zakljucci, ali sadasnja Bosna nece biti na nivou danasnje Njemacke ni za 5 stoljeca.
Ma nece nikad ni biti.
Mozda se nekad u Bosni i dovrsi autoput, mozda se i izgradi neki mocni stambeni kompleks, ali mentalitet ljudi se nikad nece nit se moze promijeniti. To je najgore od svega.
Sve je toliko razlicito, ali bas sve. Radi se o drugacijim dimenzijama razmisljanja, jer se to i u komunikaciji sa ljudima jednostavno osjeti. Toliko volim jutarnji mir kad izadjem ispred svoje zgrade, a ne cujem standardno dobacivanje: Djesi, kume, sta ima?
Ne znam, mozda ta distanca koja ovdje postoji je i dobra.
Svi oni koji kazu da se u Njemackoj radi od jutra do mraka, da se nema vremena nizasta, da je tempo radno odijelo-pidzama, i da plata jedva pokrije troskove zivota, oni jednostavno LAZU.
Treba opet napisati, ONI LAZU.
Zasto lazu i zasto podastiru laznu sliku zivota i "mucenja" u dijaspori, to nek oni razjasne sami sa sobom. Ali nije istina sve ono sto se meni pricalo, i sto se mnogima predstavlja kao ISTINA.
Jedino sam u Bosni dozivio da moram raditi 28 radnih dana u mjesecu, prosjecno po 11 sati, za 480 KM. Od toga sam imao jednu i po nedjelju slobodnu, jer su nas drugu nedjelju zvali u 12 sati da dodjemo jer je dosla narudzba , pa je trebalo rjesavati papirologiju.
Jedino u Bosni sam dozivio da propustim finale LP, jer me je sefica zvala da hitno dodjem , jer nije imao ko raditi te noci.
Ovdje moras biti zestoko retardiran, da ne mozes pronaci posao. Ko god ima uredne papire , i dozvolu boravka, moze isti dan naci posao, ako to zeli. Postoji jedan potentan i zdrav sistem koji generise i stvara radna mjesta, i razne prilike. I ono sto je zapravo dobro, ne treba ti nikakva stela.
Svi vi jako dobro znate kakva je ponuda poslova u Bosni, i kako se tamo dolazi do posla. Svima je vama to jasno, ali svi jednako tako zatvarate oci i okrecete glavu i pricate o tome kako se treba boriti i kako se ne treba predati- a u sustini, u Bosni mozes biti samo konobar, ako nisi u krugu odabranih.
Prije nego sto cu otic, upoznao sam zenu koja mi eto rece: otvorio se negdje Bingo market , i na tih par radnih mjesta javilo se 170 ljudi.. i ona je preko svoje rodice sredila sebi "posao". Fakultetski obrazovana, akademski gradjanin, slaze police i provlaci artikle za 500 KM!
Ma nemoj tako, nije za 500 KM, vec je za 600 KM! Strasna razlika, jel?
Jel vi stvarno mislite da je nekome zivotni cilj i dostignuce da radi u skladistu i da slaze police?
I kao auslander , i kao stranac, i kao pridoslica nisam osjetio ni trunku diskriminacije od svojih predpostavljenih. Nemam nijednog radnog kolegu sa Balkana, pa mozda je i zbog toga. Dva Poljaka su tu, koji su raja.
Moja zelja je da sto manje koristim bosanski jezik jer me podsjeca na sve one stvari od kojih sam pobjegao. Ovdje su najgrlatiji ovi dijasporci sto se ispalili aprila 1992, sto nisu osjetili rat jer su hladili muda po Alpama 1993, sto su od kraja rata do dana danasnjeg bili maksimalno 5 puta u Bosni. Oni su najgrlatije patriote, nosaju liljane, i kunu se u Aliju, ma ne mozes im Bosnu istjerat iz usta, covjece.
A u biti, ako bi im predlozio da se vrate u Bosnu , i da probaju da spoje da zive 2 mjeseca u njoj, pljunuli bi te posred usta.
To je taj kontrast. Bio sam na jednom druzenju Bosanaca, i reko sam sebi, ma nikad vise!
Ne poznajem ljude, a odmah krenu bombardovanja pitanjima, ko si, sta si, gdje zivis, koga imas u Bosni, kakva je plata
, jesi se snasao za stan, koliko ga placas. . . i sl
Hoce ljudi sve da znaju, a u biti traze neku pukotinu, jer se niko ne otvara tako prema strancima.
Rekao sam sebi, ma sto dalje od nasih ljudi, manje ce glava boliti.
Covjek koji odluci da ucini drasticnu promjenu u svom zivotu, i da jednostavno ode, mora da zaboravi na ono od prije. Ovi svi sto pisu i sto se fol interesiraju za stanje u Bosni, to rade iz dva primarna razloga:
- ili hoce da nadju zagondziju iz svoje etnicke grupe, i iz grada iz kojeg dolaze jer ih roditelji forsiraju, ili ako su stariji, interesiraju se za ulaganje i kupovinu nekretnine , za stare dane.
Sve ostale price, da se obilaze prijatelji, rodbina, komsije, to jednostavno nije tacno.
Bosanci u inostranstvu funkcioniraju po principu, nek komsiji crkne krava, uglavnom.
Zadnji mjesec svog boravka u BIH, u jednom razgovoru mi je jedna cura rekla:
"Kako ti mislis da ce to funkcionisati, ona je pravoslavka , a ti si musliman."
DOVIDJENJA, BOSNO.
I onda ti je ovo dovoljno da shvatis koliko je Bosna prokleta drzava, ljudi ce se i dalje i sljedecih 50 godina dijeliti po krvnim zrncima, ime ce biti najvaznije, i taj konc logor koji dole postoji, nikad se nece zatvoriti.
Ovdje me niko nije pitao jesam li musliman ili ne. Na poslu, u teretani, u nekoj instituciji.. Ma nigdje!
To je tako, i mi mozemo bjezati od istine , i zatvarati oci, ali ona stoji i ona je realnost.
Ja zaradjujem skoro 5 puta vise , nego sto sam prosjecno zaradjivao u Bosni, na poslu na kojem sam i imao platu. Imam mnogo vece troskove, ali nije to toliko strasno da bih se odlucio ikad vratiti.
Nije Bosna samo od Bascarsije do Stupa, vi niste jos ni svjesni kako je zivjeti u manjim sredinama, gdje ti je glavni uslov da ti se dozvoli da radis u granapu za 350 KM, da te gazda sprci i da mu budes prolazna ljubavnica u zivotu.. onda se imas i cemu nadati.
Osjecaj je takav da Bosna moze samo da prouzrokuje stres, jer sistem nema ni glavu ni rep. A od sistema sve polazi.
Apsurdno je porediti jednu od najrazvijenih zemalja svijeta sa jednom od najvecih rupa u Evropi.
Pozdrav svima.
3 mjeseca u inostranstvu je mozda i relativno kratko vrijeme da bi se donosili dugotrajniji zakljucci, ali sadasnja Bosna nece biti na nivou danasnje Njemacke ni za 5 stoljeca.
Ma nece nikad ni biti.
Mozda se nekad u Bosni i dovrsi autoput, mozda se i izgradi neki mocni stambeni kompleks, ali mentalitet ljudi se nikad nece nit se moze promijeniti. To je najgore od svega.
Sve je toliko razlicito, ali bas sve. Radi se o drugacijim dimenzijama razmisljanja, jer se to i u komunikaciji sa ljudima jednostavno osjeti. Toliko volim jutarnji mir kad izadjem ispred svoje zgrade, a ne cujem standardno dobacivanje: Djesi, kume, sta ima?
Svi oni koji kazu da se u Njemackoj radi od jutra do mraka, da se nema vremena nizasta, da je tempo radno odijelo-pidzama, i da plata jedva pokrije troskove zivota, oni jednostavno LAZU.
Zasto lazu i zasto podastiru laznu sliku zivota i "mucenja" u dijaspori, to nek oni razjasne sami sa sobom. Ali nije istina sve ono sto se meni pricalo, i sto se mnogima predstavlja kao ISTINA.
Jedino sam u Bosni dozivio da moram raditi 28 radnih dana u mjesecu, prosjecno po 11 sati, za 480 KM. Od toga sam imao jednu i po nedjelju slobodnu, jer su nas drugu nedjelju zvali u 12 sati da dodjemo jer je dosla narudzba , pa je trebalo rjesavati papirologiju.
Jedino u Bosni sam dozivio da propustim finale LP, jer me je sefica zvala da hitno dodjem , jer nije imao ko raditi te noci.
Ovdje moras biti zestoko retardiran, da ne mozes pronaci posao. Ko god ima uredne papire , i dozvolu boravka, moze isti dan naci posao, ako to zeli. Postoji jedan potentan i zdrav sistem koji generise i stvara radna mjesta, i razne prilike. I ono sto je zapravo dobro, ne treba ti nikakva stela.
Svi vi jako dobro znate kakva je ponuda poslova u Bosni, i kako se tamo dolazi do posla. Svima je vama to jasno, ali svi jednako tako zatvarate oci i okrecete glavu i pricate o tome kako se treba boriti i kako se ne treba predati- a u sustini, u Bosni mozes biti samo konobar, ako nisi u krugu odabranih.
Prije nego sto cu otic, upoznao sam zenu koja mi eto rece: otvorio se negdje Bingo market , i na tih par radnih mjesta javilo se 170 ljudi.. i ona je preko svoje rodice sredila sebi "posao". Fakultetski obrazovana, akademski gradjanin, slaze police i provlaci artikle za 500 KM!
Jel vi stvarno mislite da je nekome zivotni cilj i dostignuce da radi u skladistu i da slaze police?
I kao auslander , i kao stranac, i kao pridoslica nisam osjetio ni trunku diskriminacije od svojih predpostavljenih. Nemam nijednog radnog kolegu sa Balkana, pa mozda je i zbog toga. Dva Poljaka su tu, koji su raja.
Moja zelja je da sto manje koristim bosanski jezik jer me podsjeca na sve one stvari od kojih sam pobjegao. Ovdje su najgrlatiji ovi dijasporci sto se ispalili aprila 1992, sto nisu osjetili rat jer su hladili muda po Alpama 1993, sto su od kraja rata do dana danasnjeg bili maksimalno 5 puta u Bosni. Oni su najgrlatije patriote, nosaju liljane, i kunu se u Aliju, ma ne mozes im Bosnu istjerat iz usta, covjece.
A u biti, ako bi im predlozio da se vrate u Bosnu , i da probaju da spoje da zive 2 mjeseca u njoj, pljunuli bi te posred usta.
To je taj kontrast. Bio sam na jednom druzenju Bosanaca, i reko sam sebi, ma nikad vise!
Ne poznajem ljude, a odmah krenu bombardovanja pitanjima, ko si, sta si, gdje zivis, koga imas u Bosni, kakva je plata
Hoce ljudi sve da znaju, a u biti traze neku pukotinu, jer se niko ne otvara tako prema strancima.
Covjek koji odluci da ucini drasticnu promjenu u svom zivotu, i da jednostavno ode, mora da zaboravi na ono od prije. Ovi svi sto pisu i sto se fol interesiraju za stanje u Bosni, to rade iz dva primarna razloga:
- ili hoce da nadju zagondziju iz svoje etnicke grupe, i iz grada iz kojeg dolaze jer ih roditelji forsiraju, ili ako su stariji, interesiraju se za ulaganje i kupovinu nekretnine , za stare dane.
Sve ostale price, da se obilaze prijatelji, rodbina, komsije, to jednostavno nije tacno.
Bosanci u inostranstvu funkcioniraju po principu, nek komsiji crkne krava, uglavnom.
"Kako ti mislis da ce to funkcionisati, ona je pravoslavka , a ti si musliman."
DOVIDJENJA, BOSNO.
I onda ti je ovo dovoljno da shvatis koliko je Bosna prokleta drzava, ljudi ce se i dalje i sljedecih 50 godina dijeliti po krvnim zrncima, ime ce biti najvaznije, i taj konc logor koji dole postoji, nikad se nece zatvoriti.
Ovdje me niko nije pitao jesam li musliman ili ne. Na poslu, u teretani, u nekoj instituciji.. Ma nigdje!
To je tako, i mi mozemo bjezati od istine , i zatvarati oci, ali ona stoji i ona je realnost.
Ja zaradjujem skoro 5 puta vise , nego sto sam prosjecno zaradjivao u Bosni, na poslu na kojem sam i imao platu. Imam mnogo vece troskove, ali nije to toliko strasno da bih se odlucio ikad vratiti.
Nije Bosna samo od Bascarsije do Stupa, vi niste jos ni svjesni kako je zivjeti u manjim sredinama, gdje ti je glavni uslov da ti se dozvoli da radis u granapu za 350 KM, da te gazda sprci i da mu budes prolazna ljubavnica u zivotu.. onda se imas i cemu nadati.
Osjecaj je takav da Bosna moze samo da prouzrokuje stres, jer sistem nema ni glavu ni rep. A od sistema sve polazi.
Apsurdno je porediti jednu od najrazvijenih zemalja svijeta sa jednom od najvecih rupa u Evropi.
Pozdrav svima.
-
mali jomu
#35 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Nikad ne zaboravi proslost, zivi u sadasnjosti a kontaj o buducnosti.....
- muha_sa
#36 Re: Kad proslost pokuca na vrata
nek si se vala napokon ispalio 
- JThomas
#37 Re: Kad proslost pokuca na vrata
voliš i ti slagati pa nikom ništa...
- stakasa
#38 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Haj barem si ziv. Mi se zabrinuli bili. Spominjo si da ces ustedit za bjesno auto i onda na ljeto pokupit nesto sisato - kako ti ide, kad planiras plan sprovesti u djelo?meteorit135531 wrote:Iz sadasnje perspektive, ja mogu slobodno reci da u Bosni zive poludivlji ljudi.
3 mjeseca u inostranstvu je mozda i relativno kratko vrijeme da bi se donosili dugotrajniji zakljucci, ali sadasnja Bosna nece biti na nivou danasnje Njemacke ni za 5 stoljeca.![]()
Ma nece nikad ni biti.
Svi oni koji kazu da se u Njemackoj radi od jutra do mraka, da se nema vremena nizasta, da je tempo radno odijelo-pidzama, i da plata jedva pokrije troskove zivota, oni jednostavno LAZU.![]()
Prije nego sto cu otic, upoznao sam zenu koja mi eto rece: otvorio se negdje Bingo market , i na tih par radnih mjesta javilo se 170 ljudi.. i ona je preko svoje rodice sredila sebi "posao". Fakultetski obrazovana, akademski gradjanin, slaze police i provlaci artikle za 500 KM!![]()
Moja zelja je da sto manje koristim bosanski jezik jer me podsjeca na sve one stvari od kojih sam pobjegao. Ovdje su najgrlatiji ovi dijasporci sto se ispalili aprila 1992, sto nisu osjetili rat jer su hladili muda po Alpama 1993, sto su od kraja rata do dana danasnjeg bili maksimalno 5 puta u Bosni. Oni su najgrlatije patriote, nosaju liljane, i kunu se u Aliju, ma ne mozes im Bosnu istjerat iz usta, covjece.![]()
Ne poznajem ljude, a odmah krenu bombardovanja pitanjima, ko si, sta si, gdje zivis, koga imas u Bosni, kakva je plata, jesi se snasao za stan, koliko ga placas. . . i sl
Bosanci u inostranstvu funkcioniraju po principu, nek komsiji crkne krava, uglavnom.![]()
"Kako ti mislis da ce to funkcionisati, ona je pravoslavka , a ti si musliman."![]()
DOVIDJENJA, BOSNO.![]()
Nije Bosna samo od Bascarsije do Stupa, vi niste jos ni svjesni kako je zivjeti u manjim sredinama, gdje ti je glavni uslov da ti se dozvoli da radis u granapu za 350 KM, da te gazda sprci i da mu budes prolazna ljubavnica u zivotu.. onda se imas i cemu nadati.![]()
Pozdrav svima.
- stakasa
#39 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Tri mjeseca jarane (mu trebala da se prikopca na internetmuha_sa wrote:nek si se vala napokon ispalio
- muha_sa
#40 Re: Kad proslost pokuca na vrata
pripremi kafu--al ne aparatušu, aparatuša inte brostakasa wrote:Tri mjeseca jarane (mu trebala da se prikopca na internetmuha_sa wrote:nek si se vala napokon ispalio)
eto me za heftu
- HAVANA
#41 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Dje si ti vako dugo? Vise nilad da nisi otiso a da se ne javis. 
- HAVANA
#42 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Kupi mi gudisa zutih,svjecice od volva i kondoma s ukusom jagode.muha_sa wrote:pripremi kafu--al ne aparatušu, aparatuša inte brostakasa wrote:Tri mjeseca jarane (mu trebala da se prikopca na internetmuha_sa wrote:nek si se vala napokon ispalio)
![]()
eto me za heftuna dvije hefte
- muha_sa
#43 Re: Kad proslost pokuca na vrata
more gudisa i svjecica--u ovo ostalo se ne razumEmHAVANA wrote:Kupi mi gudisa zutih,svjecice od volva i kondoma s ukusom jagode.muha_sa wrote: pripremi kafu--al ne aparatušu, aparatuša inte bro![]()
- Tito_i_Partija
#44 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Sta ce tebi kondomi? Sto si jebav'o, jebav'o si.HAVANA wrote:Kupi mi gudisa zutih,svjecice od volva i kondoma s ukusom jagode.
- stakasa
#45 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Jordgubbsmak se zovu. Kondomer med jordgubbsmak. Ista cjena, sta si se stisnomuha_sa wrote:more gudisa i svjecica--u ovo ostalo se ne razumEmHAVANA wrote:Kupi mi gudisa zutih,svjecice od volva i kondoma s ukusom jagode.muha_sa wrote: pripremi kafu--al ne aparatušu, aparatuša inte bro![]()
- HAVANA
#46 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Ma ne mogu ja guzit.Ja to da prodajem.Tito_i_Partija wrote:Sta ce tebi kondomi? Sto si jebav'o, jebav'o si.HAVANA wrote:Kupi mi gudisa zutih,svjecice od volva i kondoma s ukusom jagode.
- muha_sa
#47 Re: Kad proslost pokuca na vrata
+1HAVANA wrote:Ma ne mogu ja guzit.Ja to da prodajem.Tito_i_Partija wrote:Sta ce tebi kondomi? Sto si jebav'o, jebav'o si.HAVANA wrote:Kupi mi gudisa zutih,svjecice od volva i kondoma s ukusom jagode.
a prodavat ne znam
- stakasa
#48 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Sjebaste frajeru temu sa seksom. Ne ce se sad javit prije septembra pa dje si onda
- Tito_i_Partija
#49 Re: Kad proslost pokuca na vrata
Eh, to je vec pametno. Mozemo li kako otvorit' biznis? Ja odavde saljem, a ti dole prodaji.HAVANA wrote:Ma ne mogu ja guzit.Ja to da prodajem.
- dječak sa šibicama
#50 Re: Kad proslost pokuca na vrata
ja samo znam da je uvodnicar u jednom postu napisao vise nego insomnia napise u 326 postova