bošnjački identitet, šta je to?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kejn

#26 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Kejn »

Etnički pojam Bošnjak vuče korjene iz ranog srednjeg vijeka jer se na staro-Bosanskom javlja kao Bošnjanin (J.A. Fine .... the Bošnjani have been a distinct people since at least the 10th century). Kome to nije jasno jebiga ili je glup ili je đikan ili latin.
Kejn

#27 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Kejn »

Nurudin wrote:
Kejn wrote: Bošnjaci su muslimani takvi su bili sve do sada i tako treba ostati.. Etnički pojam Bošnjak koji vuče korjene još iz ranog srednjeg vijeka uspjeo je kroz historiju opstati samo kroz Bosanske muslimane. Ja mislim da je to nešto prelijepo, unikatno i to treba zaštiti i njegovati.
Može li Bošnjak po tvome , biti ateista ?
Može ja sam Bošnjak ateista a potičem iz Bošnjačke muslimanske porodice. U čemu je štos sa tvojim pitanjem?
insomnia78

#28 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by insomnia78 »

A jesu i tad bili muslimani
Kejn

#29 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Kejn »

insomnia78 wrote:A jesu i tad bili muslimani
U koju gore navedenu grupu spadaš ti?
Bloo
Globalna šefica

#30 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Bloo »

Kejn wrote:Etnički pojam Bošnjak vuče korjene iz ranog srednjeg vijeka jer se na staro-Bosanskom javlja kao Bošnjanin (J.A. Fine .... the Bošnjani have been a distinct people since at least the 10th century). Kome to nije jasno jebiga ili je glup ili je đikan ili latin.
ili je pataren
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#31 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

Treba napraviti neki mit da su Buharija i Muslim Bošnjaci :mrgreen:
Ima već onaj mit sa sultanom Mehmedovim snom preko kojeg direktno u Bosnu penetriraju trojica prvih halifa .
Imamo mi već svoje kontra mitove kao navodni razgovor kapetana Gradaščevića sa beglerbegom .
Ja ne kažem da se islam treba izbaciti iz našeg identiteta, već da ga treba maksimalno pobošnjačiti, a ne da nas islam arabizira
ili "ummetuje" tj. stavlja u neki kontekst identieta "od mašrika do magriba" .
Često će muslimani reći kako oni nisu nacionalisti jer im to islam ne dozvoljava ali su zato identitet nacije prebacili u vjerski
i to onaj koji pretenduje da se širi i da bude što veći, a to je u stvari ultranacionalizam kao onaj velikosrpski , gdje želiš da potčinjavaš
druge kulture svojoj ideologiji.
Klasični i zdravi identitet je onaj "o sebi pri sebi" , koji nema nikakve težnje da se širi ili dominira nad nekim , već voli i brani svoje .
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#32 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

Kejn wrote:
Nurudin wrote:
Kejn wrote: Bošnjaci su muslimani takvi su bili sve do sada i tako treba ostati.. Etnički pojam Bošnjak koji vuče korjene još iz ranog srednjeg vijeka uspjeo je kroz historiju opstati samo kroz Bosanske muslimane. Ja mislim da je to nešto prelijepo, unikatno i to treba zaštiti i njegovati.
Može li Bošnjak po tvome , biti ateista ?
Može ja sam Bošnjak ateista a potičem iz Bošnjačke muslimanske porodice. U čemu je štos sa tvojim pitanjem?
Onda trebaš pročitati ponovo moj uvodni post.
insomnia78

#33 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by insomnia78 »

Bili muslimani i prije arapa
Bloo
Globalna šefica

#34 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Bloo »

Kejn wrote:Etnički pojam Bošnjak vuče korjene iz ranog srednjeg vijeka jer se na staro-Bosanskom javlja kao Bošnjanin (J.A. Fine .... the Bošnjani have been a distinct people since at least the 10th century). Kome to nije jasno jebiga ili je glup ili je đikan ili latin.
Preporučujem onda i:
N. Gošić, Osvrt na knjigu „Stari bosanski tekstovi“, Književnost Bosne i Hercegovine u svjetlu dosadašnjih istraživanja, Sarajevo 1977
gdje se navodi:
da se termin„dobri Bošnjani“, koristio kaonaziv za svjedoke na bosanskim ćirilskim poveljama izveden od latinskog "boni homines", a što znači dobri ljudi, dostojni javne vjere i koji nije imao nikakve veze sa vjeroispovješću svjedoka.
R A V E N

#35 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by R A V E N »

Image
Cherry-Cherry

#36 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Cherry-Cherry »

O ovome se trebalo misliti prije, sada je kasno. ;-)
1941.

#37 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by 1941. »

Religija u BiH je temelj identiteta sva tri naroda i to nije samo bošnjački ekskluzivitet.
Nurudin

#38 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

1941. wrote:Religija u BiH je temelj identiteta sva tri naroda i to nije samo bošnjački ekskluzivitet.
Ne , nije temelj identiteta kod sva tri naroda. Čini ti se zato što je religija najveća razlika između ta tri naroda.
Kod Srba je pravosljavlje posrbljeno , Sv.Sava je kod njih odmah poslije Hrista . Bugari kao pravoslavci , Makedonci
i ostali pravoslavni narodi sa kojima graniče , su potpuno drugi narodi , a sa Bugarima su čak i ratovali.
Dakle identitet naroda je jači od vjerskog i sami prave svoje autokefalne crkve koje su podrška identietu , a ne da ga guše.
Slično je i sa Hrvatima, Mađari i Slovenci su katolici ali se međusobno ne vole, tako da je taj religijski aspekt uvijek u službi
identieta, a on sam nije centralni dio identieta, kao kod nas. Vođe hrvatskog proljeća, Tripalo i Savka su bili ateisti.
Tuđman je bio ateista, tek se pred smrt nešto crkveno vjenčao
Cherry-Cherry

#39 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Cherry-Cherry »

Srbin i Hrvat mogu biti ateisti, a da i dalje budu Srbin i Hrvat. Kod Bošnjaka je već drugačije. Pa nije džaba slogan: ja sam Bošnjak, vjera mi je islam.... i brOto i pokrivene djevojčice....
LBVIEW

#41 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by LBVIEW »

Cherry-Cherry wrote:Srbin i Hrvat mogu biti ateisti, a da i dalje budu Srbin i Hrvat. Kod Bošnjaka je već drugačije. Pa nije džaba slogan: ja sam Bošnjak, vjera mi je islam.... i brOto i pokrivene djevojčice....
Svakako, samo to sto svaki cumez u sumskoj ima krsnu slavu je izraz serpske sekularnosti. :lol: :lol:
Cherry-Cherry

#42 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Cherry-Cherry »

LBVIEW wrote:
Cherry-Cherry wrote:Srbin i Hrvat mogu biti ateisti, a da i dalje budu Srbin i Hrvat. Kod Bošnjaka je već drugačije. Pa nije džaba slogan: ja sam Bošnjak, vjera mi je islam.... i brOto i pokrivene djevojčice....
Svakako, samo to sto svaki cumez u sumskoj ima krsnu slavu je izraz serpske sekularnosti. :lol: :lol:
Ali sve i da nema krsnu slavu, to opet ne znači da bi bili manje Srbi. ;-)
Rampage

#43 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

Cherry-Cherry wrote:
LBVIEW wrote:
Ali sve i da nema krsnu slavu, to opet ne znači da bi bili manje Srbi. ;-)
Argument beton :thumbup:

Samo se bošnjaštvo ne prašta, sve je ostalo OK :izet:
Nurudin

#44 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

pročitaj ponovo uvodni post, nije riječ o "nepraštanju bošnjaštva" , nego o ispravnom poimanju bošnjaštva koje ne može biti
izjednačeno sa vjerskom pripadnošću
cyprus

#45 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Nurudin wrote:
1941. wrote:Religija u BiH je temelj identiteta sva tri naroda i to nije samo bošnjački ekskluzivitet.
Ne , nije temelj identiteta kod sva tri naroda. Čini ti se zato što je religija najveća razlika između ta tri naroda.
Kod Srba je pravosljavlje posrbljeno , Sv.Sava je kod njih odmah poslije Hrista . Bugari kao pravoslavci , Makedonci
i ostali pravoslavni narodi sa kojima graniče , su potpuno drugi narodi , a sa Bugarima su čak i ratovali.
Dakle identitet naroda je jači od vjerskog i sami prave svoje autokefalne crkve koje su podrška identietu , a ne da ga guše.
Slično je i sa Hrvatima, Mađari i Slovenci su katolici ali se međusobno ne vole, tako da je taj religijski aspekt uvijek u službi
identieta, a on sam nije centralni dio identieta, kao kod nas. Vođe hrvatskog proljeća, Tripalo i Savka su bili ateisti.
Razumijem šta govoriš, ali bošnjačkom identitetu nije potrebna nikakva mitologizacija i konstrukcija nekih novih nacionalnih ideja, nego samo viši nivo sekularizacije... To ne znači da Bošnjaci muslimani trebaju prestat vjerovat, ići u džamiju i klanjat koliko već klanjaju, nego jednostavno da prihvate činjenicu da ima Bošnjaka koji ne vjeruju, koji ne idu u džamiju, koji ne klanjaju, koji su ćafiri ili komunjare, pa čak i onih koji neuzubillahi jedu svinjetinu, kao nešto sasvim normalno... A islamsko kulturno naslijeđe (naglasak na kulturno) jeste i ostat će trajno temelj bošnjačkog identiteta, ne treba od toga bježati...
Last edited by cyprus on 15/01/2018 12:02, edited 1 time in total.
Rampage

#46 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

Nurudin wrote:pročitaj ponovo uvodni post, nije riječ o "nepraštanju bošnjaštva" , nego o ispravnom poimanju bošnjaštva koje ne može biti
izjednačeno sa vjerskom pripadnošću
Moj odgovor je upućen na gore navedene nebuloze o tome kako je vjera samo i isključivo dio identiteta Bošnjaka a nikako ne i dio srpskog/hrvatskog bića.
Nurudin

#47 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

ne može islamsko kulturno naslijeđe biti temelj Bošnjaštva, može biti dio ali ne temelj.
To onda znači da je naš identitet počeo sa islamom, što nije istina.
Rampage

#48 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

cyprus wrote:
Nurudin wrote:
Razumijem šta govoriš, ali bošnjačkom identitetu nije potrebna nikakva mitologizacija i konstrukcija nekih novih nacionalnih ideja, nego samo viši nivo sekularizacije... To ne znači da Bošnjaci muslimani trebaju prestat vjerovat, ići u džamiju i klanjat koliko već klanjaju, nego jednostavno da prihvate činjenicu da ima Bošnjaka koji ne vjeruju, koji ne idu u džamiju, koji ne klanjaju, koji su ćafiri, pa čak i onih koji neuzubillahi jedu svinjetinu, kao nešto sasvim normalno... A islamsko kulturno naslijeđe (naglasak na kulturno) jeste i ostat će trajno temelj bošnjačkog identiteta, ne treba od toga bježati...
Bošnjaci, po tebi, ne prihvataju činjenicu da ima Bošnjaka ćafira, da ne nabrajam sve poroke koje si ti naveo:)?

Ma daj, molim te...:) Ne trebam valjda i tebe pitati "gdje ti živiš":)
cyprus

#49 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Nurudin wrote:ne može islamsko kulturno naslijeđe biti temelj Bošnjaštva, može biti dio ali ne temelj.
Kao što je pravoslavno nasljeđe temelj srpskog identiteta, katoličko temelj hrvatskog identiteta, tako je i islamsko temelj bošnjačkog identiteta... Ta tri moderna identiteta jesu nastala sa religijskom diferencijacijom na ovom prostoru...
Rampage

#50 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

Nurudin wrote:ne može islamsko kulturno naslijeđe biti temelj Bošnjaštva, može biti dio ali ne temelj.
Post Reply